De Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers spoort de bestellers van zwaar, illegaal vuurwerk op om ze te waarschuwen. Hoe die kopers worden opgespoord, is niet duidelijk, maar volgens de taskforce wordt er in ieder geval niets onderschept of afgetapt.
Kopers die worden geïdentificeerd, krijgen een mailtje met een link naar een YouTube-video, waarin hun initialen worden genoemd en waarin ze worden gewaarschuwd voor de gevolgen van illegaal vuurwerk. Zo kunnen kopers niet alleen bestraft worden, maar ook hun huis kwijtraken en een strafblad krijgen. Naast de mail met de YouTube-video krijgen kopers een waarschuwingsbrief op de mat, waarin ze worden aangespoord om de bestelling te annuleren.
Hoe de taskforce erin slaagt vuurwerkkopers te identificeren, wil woordvoerder Cees Meijer niet zeggen. "We geven geen informatie over de methoden die we hanteren, maar als u concreet vraagt of we aftappen: nee, dat doen we niet, want dat mag niet", aldus Meijer. Ook wordt geen e-mail onderschept, stelt de woordvoerder. "Maar dat is alles wat ik erover kan zeggen."
Een mogelijkheid is dat de politie zelf nagemaakte webshops opzet of dat wordt samengewerkt met pakketbezorgers als PostNL en UPS. Ook zou kunnen worden samengewerkt met de banken die de betalingen verwerken. De informatie in het filmpje is in ieder geval zeer specifiek. Zo weet de taskforce bij welke webwinkel is besteld en wat de inhoud van de bestelling is.
Volgens woordvoerder Meijer heeft zwaar, illegaal vuurwerk, vaak besteld in Oost-Europa, veel gevaren. "We willen mensen ontmoedigen om dit soort vuurwerk te bestellen, dat is het belangrijkste", aldus Meijer. "Het is niet alleen gevaarlijk voor de kopers zelf, maar ook voor omwonenden en de pakketbezorgers."