Saudi-Arabië gaat vanaf komende zaterdag BlackBerry-diensten verbieden. BlackBerry-maker RIM voldoet niet aan de eis om de beveiliging van bel- en dataverkeer open te stellen. De providers moeten daarom de diensten blokkeren.
BlackBerry-maker RIM heeft ondanks herhaalde verzoeken niet aan de regels van de overheid voldaan, meldt het Saudische staatspersbureau SPA op basis van een aankondiging van telecomtoezichthouder CITC. CITC heeft de drie Saudische providers STC, Zain en Mobily opdracht gegeven om vanaf komende zaterdag BlackBerry-diensten te blokkeren. Daardoor kunnen BlackBerry-gebruikers vermoedelijk niet meer met hun toestel bellen, e-mailen en pingen.
Het koninkrijk in het Midden-Oosten is daarmee het eerste land dat BlackBerry-diensten blokkeert. De Verenigde Arabische Emiraten volgen in oktober, zo bleek eerder. Ook India heeft gedreigd met een blokkade van BlackBerry-diensten, maar daar zijn RIM en de overheid nog in gesprek.
RIM ligt onder vuur in die landen, omdat het eigen encryptie gebruikt voor bel-, sms- en dataverkeer. Omdat overheden de data niet kunnen ontcijferen, zouden criminelen en terroristen ongestoord kunnen communiceren via BlackBerry-smartphones. Daardoor is de staatsveiligheid in gevaar, redeneren de landen.
De overheid van de Verenigde Staten kan al verkeer van Blackberry-smartphones afluisteren, claimt persbureau Reuters. Daar is echter rechterlijke toestemming voor nodig, waardoor het in de praktijk niet vaak gebeurt.
Nederland heeft ook een wet die dergelijke verzoeken aan RIM mogelijk zou maken. In de Telecommunicatiewet is een artikel opgenomen dat stelt dat bedrijven alleen telecommunicatiediensten mogen aanbieden als deze aftapbaar zijn. BlackBerry's zijn wel aftapbaar, maar door de versleuteling kunnen overheden niets met deze data. RIM zegt zelf ook geen manier te hebben om de encryptie ongedaan te maken, omdat er geen achterdeur of 'master key' in de software zit.