De politie gebruikte nagemaakte webwinkels om kopers van zwaar, illegaal vuurwerk er in te luizen. Dat heeft de Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers bekendgemaakt. Opgespoorde vuurwerkkopers kregen een videoboodschap met een waarschuwing.
De Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers weigerde vorige week desgevraagd nog om duidelijkheid te geven over de methode die werd gebruikt om vuurwerkkopers op te sporen. Inmiddels heeft de Taskforce tegenover de NOS echter toegegeven dat daarvoor nagemaakte webwinkels met zwaar vuurwerk werden gebruikt, zoals al werd vermoed.
Betrapte kopers dachten dat ze bij buitenlandse webwinkels met namen als Xplosive.pl bestelden, maar in de praktijk werd de website beheerd door VeiligheidNL, een organisatie die letselschade wil voorkomen en onderdeel uitmaakt van de Taskforce. Wanneer een bestelling werd gedaan, gaf VeiligheidNL de initialen door aan de politie, die een persoonlijke videoboodschap en een brief maakte en die naar de besteller stuurde.
De persoonsgegevens werden niet rechtstreeks naar de politie verstuurd, stelt woordvoerder Cees Meijer van VeiligheidNL tegenover de NOS, maar enkel de initialen. De woordvoerder stelt tegenover de NOS dat er geen sprake is van uitlokking en dat het OM de methode heeft goedgekeurd. Het is echter onduidelijk of de gegevens van kopers zijn bewaard voor later gebruik, bijvoorbeeld om herhaaldelijke kopers te kunnen identificeren.
Eerdere uitlatingen van de Taskforce zorgden voor onrust: zo werd gesuggereerd dat de Taskforce mensen die zochten op 'vuurwerk-webshop' in veel gevallen kon traceren. Woordvoerder Cees Meijer verzekerde toen tegenover Tweakers dat er geen gegevens werden afgetapt of opgevraagd bij zoekmachines, maar wilde verder nog niets kwijt over de gebruikte methode.
Volgens de Taskforce is de actie succesvol, omdat 'online-bestellen niet langer als veilig en anoniem gezien wordt'. Daarnaast zouden sommige Poolse webshops uit zichzelf geen bestellingen uit Nederland meer hebben geaccepteerd, al is onduidelijk in hoeverre dat aan de nagemaakte webwinkels te danken zou zijn. De actie is een druppel op een gloeiende plaat: uit onderzoek van de NOS blijkt dat er vanuit Oost-Europa duizenden vuurwerkpakketten worden verscheept, waarvan er dit jaar slechts honderd zijn onderschept.