Ziggo gaat met nieuwe CI+ 1.3-module interactieve diensten naar tv streamen

Ziggo komt met een CI+-module op de markt die toegang moet bieden tot interactieve televisie zonder dat een settopbox is benodigd. De kabelaar streamt daarbij de interface naar de televisie toe. De televisie moet wel geschikt zijn voor de 1.3-versie van de CI+-standaard.

De nieuwe CI+-modules gaan de bestaande 1.2-versies vervangen. De nieuwe modules kunnen de interactieve televisiediensten van Ziggo op televisies die voldoen aan de CI+ 1.3-standaard tonen. Hierdoor is niet langer nodig om deze diensten, waaronder het bekijken van on-demand films en Uitzending Gemist, via een settopbox af te nemen. Ziggo noemt geen adviesprijzen, maar de modules zullen naar verwachting 70 à 80 euro gaan kosten.

Ziggo stelt dat het momenteel televisies van Samsung, Philips en LG heeft gecertificeerd voor de nieuwe CI+-module. Het gaat daarbij om modellen die dit jaar op de markt zijn gekomen. Oudere televisies die door Ziggo zijn gecertificeerd voor een cam-module volgens de CI+ 1.2-standaard zullen niet met de interactieve diensten van de kabelaar werken.

De interactieve televisiediensten van Ziggo zijn gebaseerd op een centrale server en vereisen daarom bij de CI+ 1.3-module een werkende internetverbinding voor het doorgeven van de bediening via de afstandsbediening. De interface, opgebouwd op basis van html5 en css 3, wordt via een 6 megabit met mpeg4 gecomprimeerde dvb-stream naar het toestel gestreamd. Ziggo claimt de eerste kabelaar in de wereld te zijn die deze implementatie van interactieve televisie mogelijk maakt en stelt dat dankzij het cloudgebaseerde softwareupdates veel gemakkelijker zijn uit te rollen. Extra opnamefunctionaliteit is echter niet aanwezig in de 1.3-standaard.

Ziggo stelt dat CI+-modules steeds vaker door consumenten worden gekocht. Momenteel zou de verhouding in de verkoop ten opzichte van settopboxen ongeveer gelijk zijn. Naar verwachting zullen steeds meer televisies, ook in het goedkopere segment, aan de CI+ 1.3-standaard gaan voldoen, waardoor kabelaars aan een breder publiek interactieve televisiediensten kan gaan aanbieden.

CI+ 1.3-module van Ziggo op Samung-tv

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-11-2013 • 08:00

104

Reacties (104)

104
98
50
6
0
39
Wijzig sortering
Anoniem: 502588 5 november 2013 08:28
Ik gebruik dit al bijna 2 maanden. Nadeel zoals eerder genoemd is inderdaad dat je echt een heel recente (lees specifieke modellen van dit jaar) tv moet hebben. Ik heb hier zelf specifiek op gelet bij aanschaf.
Ik moet niks hebben van losse boxen/receivers/afstandsbedieningen, gebruik al jaren CI maar liep altijd aan tegen het feit dat ik daardoor geen gebruik kon maken van On-Demand diensten.
Nu kan dit wel :)

De werking is nog niet in kannen en kruiken echter.
Het werkt bij vlagen aardig, maar er zitten nog wel wat bugs in (menu's die niet meer reageren, de ondemand die soms niet meer te sluiten is behalve door de tv uit te zetten), maar je ziet het elke maand eigenlijk wel verbeteren. Vooral in combinatie met Film1 en HBO is het erg fijn on-demanden, ik heb al menig film via de CI+ module gekeken.
Er zijn ook totaal geen problemen met synchroon geluid of ondertitels die niet synchroon lopen, dat had ik als leek dan weer verwacht, maar dat werkt echt super.
Sorry hoor, maar ze marketen CI+ als een postief ding terwijl het gewoon een (overbodig) DRM-stuk is op je televisie.

In een wereld zonder CI+
- bespaar je geld omdat je geen decoder nodig hebt
- Gaat 'kanalen zappen' sneller (geen extra decodeer-stap)
- minder ge-emmer met 'compatibiliteit'
- kun je afspelen en opnemen wat je wil

En ja, natuurlijk hebben de contentleveranciers dan problemen met eventueel gekopieer, maar als ik kijk in de torrent-lijsten dan is die 'oplossing' niet echt gelukt.
Ben het helemaal met je eens... een wereld zonder CI+ noodzakelijkheid zou een stuk aangenamer zijn aangezien ik de technologie verre van gebruiksvriendelijk en stabiel vindt.

In mijn ogen moet tv-land sowieso nog een aantal grote stappen doorgaan waaronder:
- coax vervangen door UTP
- ingebouwde ontvangers in de tv's waarbij voor het ontgrendelen van bepaalde pakketten / kanalen een "licentiecode" ingevoerd moet worden
Ik vind het gezever over beveiliging allemaal echt superschattig en aandoenlijk idealistisch, maar hoe wil je zonder encryptie nog verschillende pakketten aan kunnen bieden?

Wil jij voortaan je voordeur anders open laten staan? Als iemand even op een bank wil zitten en een biertje wil drinken, kunnen ze dat gewoon doen. Of jij dat nu wil of niet.
Hoezo? Het basispakket kan toch gewoon unencrypted zijn? De enige reden waarom Ziggo dat niet doet, is dat het nu maar 2 klikken is om extra pakketten aan te schaffen. Als je voor die 5 extra zenders eerst helemaal een CI(+) module en smartcard moet kopen doen een stuk minder mensen dat.
Daar doen ze het ook niet voor en ik begreep dat ze die ook unencrypted willen gaan aanbieden.
PaT Moderator Mobile 5 november 2013 08:06
Dat is natuurlijk wel een mooie ontwikkeling! Geen extra, soms stroomvretend, kastje bij je tv en alles ook gewoon bedienen vanaf je "eigen" afstandsbediening.

Nou zit er bij deze CI+ 1.3 standaard geen "extra" opnamefunctionaliteit, maar kon je uberhaupt met CI+ opnemen op bijvoorbeeld een aangesloten harde schijf? Ik dacht altijd dat die CI+ standaard zo dichtgetimmerd zat dat opnemen van digitaal signaal een absolute no-go was.
Op mijn twee jaar oude Samsung TV kan dat wel. Het wordt met een DRM beveiliging op je USB-stick/schijf opgenomen, zodat je theoretisch de video alleen kan bekijken op dezelfde TV. Echter is er een tooltje dat "Destroi" heet, waarmee je die beveiliging kan omzeilen en de opgenomen video kunt decrypten naar een TS container.
Dat zit nu allemaal in je tv verstopt. Het probleem is alleen verschoven. Je hebt niet voor niets hexacore cpu`s in tvs tegenwoordig om al die streams te decoden.

Zelf heb ik een tv met twin ci+ tuner, en dat ziggo onding ben je dan gelukkig kwijt. Nou moet ik zeggen met de komst van netflix dat ik nog weinig behoefte heb aan interactieve televisie van ziggo. Netflix zit al standaard in de tv gebakken.
Bij de ziggo abonnementen zitten ook een aantal gratis films in. Dit aantal gratis films verschilt per abonnement. Dus, interactieve tv is toch wel handig. :)
Bij UPC was het voor mij mogelijk om in combinatie met de CI+ module en een externe harde schijf gewoon op te nemen.

Maar dit is een interessante ontwikkeling, voor mensen die toch veel gebruik maken van de interactieve diensten, maar geen extra box naast de tv willen hebben staan.

[Reactie gewijzigd door Cabbie_86 op 22 juli 2024 16:23]

Hangt van de TV af, maar de meeste Panasonics en Samsungs kunnen dat wel, van de rest weet ik het niet.
CI+ kan inderdaad wel beperkingen opleggen geloof ik maar in de praktijk wordt het (nog) niet gebruikt. Met de door ziggo geleverder humax hd recorder kun je gewoon alles opnemen ook in HD en dit vervolgens via FTP naar je PC kopieren en bekijken/opslaan wat je maar wilt.

altijd leuk als je een leuke film wilt bewaren, copy to pc, knip de reclames er uit en klaar. Of je er de tijd voor wilt nemen is een 2e maar het kan dus wel gewoon
idd Jammer dat deze standaard niet gelijk een dual-ontvanger is.
Hier zijn ze ook al mee bezig. CI+ 1.4
Dan kan je 1 kanaal kijken en een 2e opnemen. (moet ook ondersteund worden door de tv)

Nu heb je eerst de 1.2 gekocht, nu de 1.3, en dan over een tijdje de dual ontvanger.
zo blijven ze je motiveren om geld uit te geven.

http://tweakers.net/nieuw...14-specificatie-goed.html

[Reactie gewijzigd door Madman_K op 22 juli 2024 16:23]

Interesante ontwikkeling, kijk er erg naar uit.
Een interessante ontwikkeling, die als mosterd na de maaltijd komt in mijn ogen. Het grootste deel van de verkochte televisies van de afgelopen jaren heeft een of meer digitale tuners en dus strikt genomen geen settop box nodig om televisie te kijken. De industrie is alleen ontzettend traag geweest in het afspreken van de standaardom interactieve televisie en zaken als dubbele tuners via de CAM module te ondersteunen (versie 1.3 dus). Deze standaard is pas in november 2011 gespecificeerd.

Van mijn 2011 model Blu-ray speler/harddisk recorder met dubbele tuner wordt er dus slechts één ondersteund. Om tegelijkertijd iets op te kunnen nemen en iets anders te kunnen kijken moet ik dus mijn televiesie ook uitrusten met een CI+ module. Hierbij zijn al twee van de maximaal drie kaarten in gebruik. Bij eerdere navraag verzekerde Ziggo mij, dat er geen dubbele tuner in mijn apparaat zit!?!?!

De waarde van interactieve TV is voor mij inmiddels sterk afgenomen vanwege de diverse SmartTV apps (incl. Netflix), maar het gebruik van de dubbele tuner wel.

Overigens is het hele fenomeen van de CI+ module twijfelachtig. Er zijn zeer steekhoudende redenen om hier helemaal vanaf te zien.

Ik ben in het algemeen zeer tevreden over de diensten van Ziggo. De CI+ module met alle beperkingen zou voor mij (bij beschikbaarheid) de enige reden kunnen zijn over te stappen op glasvezel (momenteel het enige serieuze alternatief).

[Reactie gewijzigd door Bryne op 22 juli 2024 16:23]

Volgens mij kun je al een jaar of tien met een CI-module TV-kijken bij Ziggo (of toentertijd Casema), al "ondersteunde" Ziggo het niet. CI+ is daar alleen een, voor consumenten inderdaad weinig interessante, uitbreiding op.
Nu is Ziggo (m.i. begrijpelijk) niet heel erg happig op het uitgeven van veel kaartjes op een abonnement maar je zou er toch wel meer dan drie moeten kunnen krijgen.
Ik vind CI(+) 100x beter dan het alternatief STB, meer integratie, minder kastjes en minder AB's is beter. Ook bij glas ga je weer een STB krijgen als je DVB wil, het analoog is niet anders dan het analoog van CAI.
Ik weet niet hoe je aan het verhaal settop box in combinatie met FTTH komt, maar ik weet dat Reggefiber in Hoofddorp op zijn minst geen settop vereist. Ook de dubbele tuner van de betreffende Blu-ray speler werkt daar gewoon. KPN is inderdaad niet een partij waarop ik happig ben om in huis te halen, maar het is een overweging waard.
beetje off-topic mischien, maar in reactie op Bryne

set topbox is niet vereist, MAAR zonder settop box, kun je aleen de Coax gebruiken voor TV. hierop krijg je maar een beperkt aantal zenders (vergelijkbaar met analoog kabel aanbod) die analoog en in dvb-C worden door gegeven. Hierbij worden alleen nederland 1,2,3 in HD door gegeven.

Wil je meer HD, of extra zenders, zit je toch echt aan een settopbox vast. welke ook nog eens met een apparte Netwerk kabel met je glasvezel modem verbonden moet worden. (wil je dus naast de settopbox ook gebruik maken van de interactive mogelijkheden van je TV zelf, dan zith je zelfs aan ee 2e ethernetkabel vast (of een draadloze oplossing)

Hoe dan ook, wil ja HD via glasvezel... --> set top box nodig + extra verbinding van settopbox naar glasvezel modem (naast de evt. bestaande verbinding)

ook als je eventueel extra zender pakketen hebt of wil nemen, zit je vast aan een set top box. Wil je die zenders ook op een 2e tv, zit je vast aan een 2e settopbox.

Met deze oplossing die ziggo nu bied, heb je straks gewoon alles op elke TV. alleen maar Ci module er in en gaan.

Als glasvezel echt will concureren met de kabel mogen ze daar nog wat aan doen. Het viel ons dusdanig tegen dat we er weer ziggo voor de tv bij hebben genomen...

---
Ontopic

prima vooruit gang, jammer dat het niet met oudere toestellen werkt, maar goed je kunt niet alles hebben, maar heel fijn dat het in de toekomst mogelijk word hiervan gebruik te maken zonder een losse set-topbox nodig te zijn. Die kun je toch lang niet altijd mooi ergens plaatjes als je de TV mooi aan de muur hebt hangen, en ook prettig dat het dan allemaal gewoon eenvoudig met de afstands afstandsbediening van de tv kan bedienen.
Via DVB-C kun je best meer dan drie HD zenders ongecodeerd doorgeven.
Dat dit nog niet gebeurd is is een keuze van de toeleverancier GHM.
Technisch gezien kan het.
Je hebt dan ook geen losse settopbox meer nodig.
Wat gaat glasvezel voor je oplossen dan?
Dan zit je vast aan de diensten van KPN met hun setopbox.
Geloof niet dat je daar vrolijker van gaat worden.
Je zit niet per definitie vast aan KPN, dat verschilt per woonplaats.
In mijn woonplaats (Huizen, NH) wordt momenteel glasvezel uitgerold door ReggeFiber. Daar hebben we tot nu toe de keuze uit 12 providers, waaronder XS4all, Tele2 en Vodafone. KPN is wel een mogelijkheid, maar niet de enige.
KPN is eigenaar van reggefiber voor zo'n 30% nu. Als Geheel Nederland is verglaasd gaat KPN reggefiber voor 100% overnemen en wordt hiermede eigenaar van alles wat met glasvezel heeft te maken. Je zit dus wel per definitie vast aan KPN maar niet aan een provider. xs4all is een dochteronderneming van KPN!

Erg fijne provider trouwens, xs4all, die elk jaar terecht de prijs wint voor beste provider.
Ik zit ook bij xs4all. Ben ook tevree met internet/bellen. Ik heb alleen geen TV van Xs4all.. Ze lopen een beetje achter de feiten aan xs4all met TV. Al die kastjes en troep. TV heb ik van ziggo, dus geen gedoe met kastjes

Jammer van xs4all. dat ze geen TV hebben zonder kastjes en op veel plaatsen geen glasvezel. Ze lopen achter de feiten aan.
Je zit in alle nieuwe glasvezelgebieden per definitie WEL vast aan KPN. Sinds een jaar of 3 wordt door Reggefiber alleen nog maar IPTV van KPN wholesale getransporteert. Maakt niet uit welke provider je kiest, je krijgt TV van KPN Wholesale... Glashart Media, de andere contentaanbieder, levert alleen nog de analoge en DVB-C signalen die de meeste providers op de 2e fiber zetten. Volgens mij doen alleen KPN zelf en XS4All en Vodafone daar niet aan mee, maar dat zou per gebied nog kunnen verschillen.

MAW: iedereen krijgt KPN door de strot gedrukt, inclusief DRM, zwaar gecomprinmeerd beeld (de Glashartmedia SD stream is soms beter dan de HD KPN stream!) en GEEN mogelijkheid om je mediaplayer te gebruiken ipv de settop box.

Voor de rest werkt het bij mij prima, maar ik baal stevig van de KPN bemoeienis!
Waarom zou je vast zitten aan een setopbox?? Als er daadwerkelijke IP TV zou zijn voor de diverse zenders waar je de TV kan connecten aan een multicast stream van bijv. RTL dan is er geen box nodig ook geen 'conversie kastje' in de meterkast (of elders in huis) waar het glassignaal wordt omgezet naar koper voor LAN, Telefoon en TV.

Voor radio werkt het al, kan zo met in mijn geval Sonos connecten naar heel veel radio stations in de wereld.

DIt stelt me in staat zelf te bepalen wat ik wil luisteren en niet meer vast te zitten aan wat Ziggo denkt dat thuis hoort in een paket met zenders. Kan niet wachten totdat dit voor TV ook eindelijk eens werkelijkheid wordt.
Onjuist.
Er zijn ook glasvezel aanbieders die DVB-C leveren.
Daarvoor heb je helemaal geen CI module nodig.
Ik denk dat er meer achter zit waarom Ziggo zo graag hun eigen CI module willen promoten. Waarschijnlijk is het signaal gecodeerd.
.oisyn Moderator Devschuur® @Bryne5 november 2013 09:46
Van mijn 2011 model Blu-ray speler/harddisk recorder met dubbele tuner wordt er dus slechts één ondersteund
Tja, dan heb je gewoon een onhandig apparaat. Mijn humax hdd recorder heeft ook een dubbele tuner en daar kan ik met 1 smartcard een zender opnemen en een zender bekijken (of zelfs twee opnemen en een derde kijken als twee zenders in dezelfde stream zitten, maar da's natuurlijk een beetje vals spelen).
Kan jouw Humax Blu-rays afspelen? Nee? Wat een onhandig apparaat 8)7 . Bij de settop boxen wordt geen gebruik gemaakt van de CI+ modules. Daarvoor wordt de dubbele tuner al wel langer ondersteund. Dat is dus de kern van wat ik bedoel. De CI+ standaard loopt jaren achter bij wat apparatuur zou kunnen en wat de markt vraagt. Ik wil geen aparte settop box als mijn standaard apparatuur dezelfde functies makkelijk zou kunnen vervullen.

Als reactie op VVV-007:
je hebt geen settop box nodig om HD zenders te kunnen bekijken. Het HD aanbod zou per provider kunnen verschillen. Onsbrabantnet heeft in ieder geval alle Nederlandse zenders in het basispakket in HD.
Als je contact op neemt met ziggo zijn er nog 2 CI+ modules te activeren op het zelfde abbo. Ik heb thuis ook in totaal 5 CI+ modules.
Deze modules liggen al een maand of twee op de schap dus echt heel nieuw nieuws is dit ook weer niet.

Het kan dat ze pas sinds kort ook echt werken dat is wat anders.
Zover ik weet werken de modules nog niet, maar inderdaad, deze dingen worden al een tijdje geleverd.
De 'On Demand' feature van Ziggo werkt al een tijdje hoor, het is echt oud nieuws dat Tweakers hier brengt. Misschien is het vandaag de 'officiële release' maar met een CI+ 1.3 module heb ik dit al een week ofzo.

Het aanbod hangt deels af van het abbonnement dat je hebt bij Ziggo. Bij duurdere abbo's zit meer inbegrepen en heb je dus toegang tot meer films die je gratis kunt krijgen (vooral oude meuk). Voor alles dat niet bij het abbo inbegrepen is, moet betaald worden.

Dat is verder niet een heel interessante optie; je betaalt per afname en de prijzen zijn nog best hoog. Afleveringetje GTST kost 1 euro ofzo :P Films kosten rond de 4 tot 6 euro. Sommige films zijn er in 3D en die kosten dan weer een euro meer. Meer over het aanbod en de prijzen hier:

https://www.ziggo.nl/#entertainment/on-demand/

Dit is de interface die je ook min of meer voorgeschoteld krijgt op je TV.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 22 juli 2024 16:23]

Deze modules afschaffen en gewoon zoals vroeger, met 1 kabeltje in de tv en klaar..

Of, wat de toekomst zal worden, het signaal streamen via wifi
Met deze modules heb je inderdaad 2 kabeltjes nodig, maar tot 1.2 had je altijd nog steeds maar 1 kabeltje nodig. Ethernet naar je TV is vrij standaard tegenwoordig, staat altijd wel iets van een console, media player, ofzo naast.
Een UI die gestreamd wordt is best bijzonder, maar 6mbit is dan toch zwaar overkill? Of besparen ze zo op CPU kracht, lichte compressie op een realtime stream omdat ze toch bandbreedte zat hebben?

Edit: Caiway heeft het nog altijd het beste voor elkaar, geen encryptie of modules nodig je kan gewoon digitaal HD zenders ontvangen. Jammer dat elke kabelaar zijn eigen gebied heeft.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 16:23]

Een UI die gestreamd wordt is helemaal niet bijzonder, heel veel settopboxen werken al jaren op die manier. Bij de classic UPC boxen wordt bijvoorbeeld de On demand applicatie en de tv-guide op een vergelijkbare manier gestreamd. De bitrate moet relatief hoog zijn omdat de app niet wordt gecached op de box, elke keer dat je de app opent moet deze helemaal geladen worden.

6 mega bit is helemaal niet hoog in de digitale tv wereld, het is ruwweg de bandbreedte van 2 digitale SD kanalen. 1 analoog signaal (8Mhz) gebruikt de bandbreedte van 50mbit digitaal, er zit grof geschat een dikke 5Gbit aan bandbreedte op de kabel
Ik vind het hoog, aangezien je zeer goede beeldkwaliteit kan halen met lagere bitrates. Dat het niet vreemd is in de TV wereld is juist het ding wat ik wil aankaarten: ze kiezen volgens mij bewust voor een lichtere compressie omdat dat scheelt in benodigde rekenkracht.
Het gaat niet om de video, want dat is een aparte stream. Die 6 megabit is een datastream met alleen de applicatie zelf die constant gebroadcast wordt.

Een SD kanaal zelf is ongeveer 5 mbit, HD zo'n 14 . De keuze voor de compressie heeft niets te maken met rekenkracht aan de verzend kant want daar voor zijn dedicated hardware encoders. Het komt omdat de DVB-T standaard alleen H.262 / MPEG-2 en H.264 / MPEG-4 ondersteund. Veel decoders zijn semi hardwarematig en overstappen op andere compressie methodes zou betekenen dat de oude hardware vervangen moet worden.
Ik ben ontzettend benieuwd naar de stabiliteit en kwaliteit van dit geheel, als het een één tweetje moet worden tussen de televisiefabrikanten en de kabelbedrijven. Heb zelf zowel Horizon van UPC als set-top box en een CI+ module voor mijn LG TV in de slaapkamer, en beide is niet bepaald stabiel te noemen. Elke week moet of de CI+ module wel uit de TV gehaald worden en erin geplugd om weer te werken, en het aantal reboots van de horizon box is niet meer te tellen. Dan hebben we het nog niet over de overige bugs die geen herstart nodig hebben, maar wel verschrikkelijk irritant zijn.
Ik zit niet te wachten op interactieve diensten op mijn TV in de slaapkamer, het is al een smart TV... Gewoon TV kijken zonder vastlopers zou al aardig zijn.
Anoniem: 502588 @__fred__5 november 2013 08:31
Het werkt verassend goed bij mij de afgelopen 2 maanden. Er zitten nog hele kleine kinderziektes in (menu wat niet meer reageert eens in de zoveel tijd), maar het werkt echt verassend goed, het is erg stabiel en kwaliteit is uitstekend (SD tot 1080P).
Zoals ik het begrijp is er een werkende internetverbinding nodig, die -neem ik aan- via een ethernetkabel geleverd wordt. Van daaruit is het natuurlijk relatief eenvoudig om de oude coax-kabel uit te faseren en enkel met ethernet te werken. Dat schept weer kansen voor niet-kabelaars: het moet een koud kunstje zijn om zenders live door te geven via die ethernetkabel, waarbij als autorisatiemiddel de CI+-kaart gebruikt wordt. Imo kan dit wel eens de eerste stap worden naar uitfasering van de coaxkabel binnen huis. :)
Ik heb al tijden geen COAX meer in huis, dankzij IPTV van KPN. Werkt als een tiet, en doordat het IPTV is werken de streams ook bijzonder goed op mobiele devices. Zo gebruik ik m'n iPad als tweede televisie in de slaapkamer.

Enige nadeel op dit moment is dat er nog een decoder tussenzit van KPN, maar gelukkig werkt dit apparaat prima en heeft het een prima interface.
Je kan met Ziggo ook gewoon TV kijken via hun IPTV platform hoor.
Ah! Kan best, maar nog nooit gebruikt :) Ooit een keer die Ziggo TV app getest op m'n iPad maar dat was erg buggy, to say the least.
Ja die app bedoel ik. Die werkt bij ons prima. Moesten wel wat bugs uitgehaald worden, maar draait nu zelfs op onze iPad 1 goed.
Anoniem: 32279 5 november 2013 08:13
Ik heb al tijden in beide tv's een ci1.2 module zitten, onbegrijpelijk voor mij dat er nog mensen zijn die een decoder gebruiken als de tv ook ci+ modules aankan.

Ik ga zelf alleen niet de overstap naar 1.3 maken omdat ik ten eerste Sony en Panasonic hier heb en di ondersteunen en het niet en het belangrijkste: wie zit op deze diensten van Ziggo te wachten? Ik heb al een mediaspeler met netflix, hulu en een goed gevulde nas, die extra centen voor deze diensten kan je beter opsparen om het beter te besteden aan bijv. een nas.
De reden dat ik een decoder heb, is dat het menu en wisselen van zenders zo rete traag gaat bij Philips. Daarnaast heb ik een Humax als decoder, die tevens de zender die je kijkt opneemt. Echt ideaal, effe koffie zetten of naar de wc, tv op pauze zetten en daarna weer aanzetten.
onbegrijpelijk voor mij dat er nog mensen zijn die een decoder gebruiken als de tv ook ci+ modules aankan
Ik ben juist van een CI+ experiment teruggekomen. Snel een Humax decoder gekocht. Dat opnemen op een externe hardeschijf werkt met mijn dure Philips voor geen meter. 1 zender opnemen, die je ook nog eens moet meekijken. Veel storingen op de USB interface. Het smart TV platform is zo traag, het duurt een minuut voordat de programma gids gestart is. Al die ergernis was de reden om een Humax te kopen, snel handig, doet precies wat het moet doen. Ja, ik heb er weer een afstandbediening bij maar dat is een klein ongemak vergleken bij het dagelijks gebruik van dingen om de CI interface heen. Want beelden decoderen doet de TV met CI net zo goed als de Humax.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.