Een derde van de Nederlanders gebruikt video-on-demand-diensten

Een derde van de Nederlanders maakt gebruik van video-on-demand-diensten. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK. De omzet uit deze digitale bronnen is zelfs boven die uit fysieke producten gestegen, claimt het onderzoeksbureau.

GfK zegt dat vooral zogenaamde all-you-can-eat-abonnementen zoals die van Netflix bijdragen aan de stijgende populariteit van vod. Bij mensen tussen de 18 en 34 jaar ligt het percentage dat gebruik maakt van vod-diensten het hoogst; 45 procent van die groep zegt ervan gebruik te maken.

Het meest gebruikte apparaat voor het streamen van films en series is de televisie, 74 procent gebruikt een tv voor vod-diensten. Als Nederlanders gebruikmaken van een dergelijke dienst, hebben ze een voorkeur voor het kijken van series; 80 procent van de mensen die streamt, zegt series online te kijken. De helft van de Nederlanders zegt voor het kijken van een film gebruik te maken van legale streaming.

Ook de populariteit van het streamen van muziek stijgt; net als bij vod-diensten zegt een derde van de Nederlanders gebruik te maken van diensten voor het streamen van muziek, zoals Spotify. Deze vorm van mediagebruik is bij Nederlanders tussen de 13 en 17 jaar het meest populair; 60 procent van deze groep zegt muziek te streamen. De populairste platformen om muziek te streamen zijn de laptop en smartphone.

De cijfers komen uit het GfK Trends in Digitale Media & Entertainment-onderzoek. Daarin staat ook dat er inmiddels 7,4 miljoen tabletbezitters zijn. Waar de markt in de tweede helft van vorig jaar nog groeide met 10 procent, lijkt die nu verzadigd. Dat constateerde GfK overigens al in mei. Onder ouderen zou het tabletbezit nog wel toenemen.

Door Taco Blauw

Stagiair

26-06-2014 • 11:16

109 Linkedin

Reacties (109)

Wijzig sortering
Joh, om 8 uur voor de buis kruipen om iets te kijken is echt niet meer van deze tijd.
Netflix is goed bezig (op vlakken loopt onze Netflix gewoon voor op US).
Niet te vergeten ...de reclame blokken....of nee...nog veel erger, bijna aan het einde van een film, gewoon even SBS nieuws er door heen gooien, of een WK in lingerie...(nu is dat laatste niet zoooo erg....:P )...maar serieus....Film kijken op TV, dat doe ik al heel lang niet meer. Netflix is ook niet alles hoor...mist toch wel het een en ander
Deze week op RTL 5 de komedie der komedies: Without a paddle!

Dat is werkelijk wat ze zeggen in een reclame voor die film.... Terwijl de acteurs uit de film (voornamelijk de bekende Seth Green robot chicken/famguy chris/mass effect piloot e.d.) zeggen dat die film vergeten moet worden en dat het meedoen aan die film het punt in hun leven is waar ze verreweg het meeste spijt van hebben.

Wat hebben we verder op de tv normaliter?
4 soorten blik op de weg, paupertelevisie zoals achter gesloten deuren en oh-oh-cherso programma's, 3 master chefs en nog een 14 andere kookprogramma's (imitatie zoals bake my day en progs zoals Herman gaat ver), studio sport/vi programma's, DWDD en het nieuws. Dat was het ongeveer wel. Ohnee... je hebt ook nog 30 CSI's, matige shows zoals Arrow, "sitcoms" van 10 jaar geleden, "reality shows" zoals Utopia/X-factor en zooi wat al jaren achter loopt op de Amerikanen/Engelsen. Vergeet ik toch bijna het grootste kudtprogramma van allemaal: RTL "roddelnichtenTV" Boulevart. Waarbij de presentator over vanalles en nogwat mag roddelen, maar zodra het over hemzelf, zijn burgermeester en een toyboy gaat dan is het moord en brand...

Nog even zeiken op RTL 5... zij kwamen in 2013 aanzetten met de Amerikaanse serie
"Alcatraz". Alcatraz was een serie uit 2012 die halverwege het seizoen gecanceld is... Laat dit even doordringen.. RLT 5 koopt een serie om uit te zenden, waarvan ze weten dat die niet af is en ook niet afgemaakt wordt.. dat was zeker goedkoop je zendtijd invullen of niet RTL? Die pauze voor de laatste 3 minuten film is afgekeken van hoe de Amerikanen dat al jaren doen (stay tuned for more Agents of Shield /of/ Agents of Shield will be back in a moment) is echt onbegrijpelijk. Ze graven hun eigen graf net zoals de DVD's/BluRays dat doen met hun unskipable legalnotice/trailermeuk.

Ik snap niet dat men nog tv kijkt. Ik doe al jaren alles "on-demand", dank u TPB.
Hey! Ik vind zelf Arrow juist een goede show. Ben het wel eens met de rest, daar niet van :P
Ik ben er een van: oh, die had ik willen zien! Arrow is daar ook een voorbeeld van. Dus die ga ik lekker kijken op Netflix :D
In oktober als Arrow weer begint, komt er een 2de serie bij uit dezelfde wereld. FLASH. Er komen ook afleveringen dat ze samen spelen. (Flash zit ook paar aflevering in Arrow, misschien herken je het zonder dat ik de boel verder spoiler, hij is dan nog niet de flash)

Gaat heel koel worden nu die wereld aan het uitbreiden is :D
Aan de ene kant is Marvel goed bezig en begint DC ook er bij te komen
Oh oh, je vergeet de Pawnshop/Storage/Auction meuk!

Maar ik ben het met je eens, ik kijk tegenwoordig misschien nog 15 minuten tv in een week, als ik toevallig met mijn ouders op de bank zit. Verder is het gewoon Netflix, youtube (gewoon normale youtube videos, geen geripte shit ofzo) en af en toe een keer een download.

Voor muziek gebruik ik nu al Spotify zolang als het bestaat met af en toe een keer Grooveshark ertussen als Spotify weer een uren limiet op legt of als ik op mijn mobiel zit. Ook handig dat je jou Spotify lijstjes kunt "exporteren" naar Grooveshark via websites als je de reclame beu bent.
Kijk zelf nu al zo'n 9 jaar helemaal geen tv meer. Zo te zien mis ik dus ook niets, het aanbod is nog steeds erg.

Is het nu nog steeds zo dat je van iedere 60 min minimaal 18 min reclame zit te kijken? Mag misschien niet, maarja, de boetes zijn lager dan de opbrengsten dus lekker doorgaan denken ze dan.
Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden
Applaus voor deze geweldige post

(Geen sarcasme)
Want het is echt alleen maar rokende drollen op TV
Wow, als mijn naam boven die post stond zou ik ook nog kunnen gaan geloven dat ik het zo verwoord zou hebben. Ik ben het helemaal met U eensch. Geen aanvulling zolang we het niet over de SBS group gaan hebben...
Je vergeet nog RTL7....meer voor mannen. Ik ben namelijk man en daardoor houd ik per definitie van slechte platte aktiefilms uit de jaren 90. Verder houd ik van bier, racen en tieten.
Wat bedoel je nu, Nog voor het einde van een film gooit men er een pauze tussen met het nieuws of andere zever? Dat kan je toch niet menen?
Op SBS wil dat inderdaad gebeuren, krijg je een blokje met nieuws en weer...en dan gaan we weer verder met de film.....of dat nu nog zo is....dat weet ik niet...maar het was niet eens zo lang geleden....Op Veronica....gewoon laatste stukje van de film in de reclame, krijg je dat WK in Lingerie gedoe....
Ja dat meen ik....dat gebeurt..
Dat was voor mij reden om SBS te ontwijken, met films langer als 1,5 uur klappen ze er rustig Hart van NL door en als je pech hebt met 3 uur films mag of mocht je ook nog door ShowNieuws heen bijten.
ja klopt idd maar dat gebeurd alleen bij films die 2.5 uur of langer duren .
Dat ook, reclame is het minst erg, laatst dat ik TV keek was het al redelijk gereduceerd tot 1 keer per 30min ipv elk fokking kwartier. Of erger als in de VS elke 10 minuten. Vreemde is wel dat in de VS en NL de reklame tijd gelijk is (12 minuten) maar toch 20min reclame per uur dankzij "reclame maken voor zender eigen shit kost je geen reclame tijd". Wat van mij wel eens mag gebeuren.

Netflix is niet alles, maar wel veel. Ik download er zeker 90% minder series en films door :)
Ik ben ook wel bereid te wachten tot een seizoen af is, steeds vaker staat het dan binnen een maand op Netflix. Netflix begint ook met steeds meer eigen series, die best goed zijn ook nog. house of cards, orange is the new black, from dusk till dawn, fargo... zijn stuk voor stuk wel goede series.(alhoewel ik Orange is the new black seizoen 2 geen ruk aan vind, en house of cards ook niet echt boeiend vind, toch best goede kwaliteit). En daar komen er meer bij. Fuck HBO en zijn 15 euro per maand om 10 aflevering GoT per jaar te zien.

Leuke is nu, dat Netflix hun eigen serie Fargo, niet op US Netflix te zien is :P
Met Netflix NL op mijn AppleTV en Netflix US kom ik een heel eind. Ik download bijna niks meer. Ik kijk zelfs liever mindere content met het gemak van Netflix dan dat ik iets beters eerst helemaal moet downloaden.
Netflix UK is ook een goede om te gebruiken. Staat veel britse meuk op ook, veel BBC.
In de VS heb je nog een ander fenomeen: tussentijds na 5 minuten kijken even heel kort 15-20 seconden een reclame spotje tussendoor, waarna je weer verder kan kijken.
Érg irritant.
batjes, het Reclame is all HEEL lang bij films om de half uur, MAAR bij series is dat om de 10 a 15 minuten om ziek van te worden, en dan nog all dat andere troep wat je krijght zo als WK in lingerie en zo.

TV kijken is niet meer leuk.
Kijk eens over de grens.
In Duitsland is het wat betreft TV-programmering bij de publieke zenders wat luxer. Die zenden populaire, recentere films uit en niet enkel zoals bij Ned1,2&3 en BBC1&2 enkel multi-culti. Vlaamse publieke zenders zenden soms ook populaire films uit zonder reclame, maar dan is het vaak iets te gedateerd.
Nadeel is wel, je ziet dan Sly Stalone deutsch praten
En bij de volgende film hoor je dezelfde stem bij een andere acteur. Ik ken het probleem, maar ik vind het wel een lekkere variatie.

Anders zet je het geluid uit en ga je naar pagina 888 van teletekst.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 26 juni 2014 12:41]

Niet te vergeten ...de reclame blokken
Ik heb een paar vod diensten die gewoon reclame blokken hebben en die ik toch regelmatig gebruik. Ik denk dat On Demand belangrijker is dan het missen van reclame.

Al geef ik toe dat reclame wel meer en meer irritanter begint te worden in lengte en frequentie.
Anoniem: 382732
@Clickalot26 juni 2014 12:48
Als het nou lekkere meiden waren bij die WK in lingerie was het nog leuk. Nu zijn het van de magere supermarktsnolletjes.
Om 9 uur voor de buis kruipen pulp fiction kijken en bij het einde van de film is een blik op de klok werpen... Wat?! 0:45!! WTF?!! ohja reclame ;).

Kijkt om 9 uur pulp fiction op netflix en aan het eind een blik op de klok werpen 11 45. Heb geen tijd voor die ziek lange reclame blokken.
:D ja leuk dat elk uur 80 minuten is op TV.
tja, dat zou je denken, maar genoeg mensen vinden het wel fijn om op vaste tijden naar hun programma te moeten kijken, zorgt bij sommige voor een regelmaat... Zelf kijk ik al lang geen tv meer, maar meer vanwege dat er toch alleen maar ruk-programma's op zijn en veel reclame...
Lijkt me niet de bedoeling dat men vanuit Tweakers gaat zoeken naar illegale sites!
De markt heeft het eindelijk door, en de consumenten ook.
Illegaal downloaden is ook langzamer dan legaal streamen.
Nou nog alles in Full-HD aanbieden (Videoland).
"Illegaal downloaden is ook langzamer dan legaal streamen" wat bedoel je nu hiermee?
Met een goeie pay server, kan je provider zelfs de vertragende factor zijn? 8)7
Streamen is direct, terwijl downloaden (vaak) een tweetrapsraket is: downloaden en pas daarna kijken. Hoe bruut je verbinding ook is, en hoe snel het downloaden dan ook gaat, streamen blijft sneller.
Als je het inderdaad zo bekijkt....dan is streamen sneller...
Dat ligt maar helemaal aan je internetverbinding.
Niet iedereen woont in NL, met die :9~ snelheden.
Ik was er in December weer eens, en werd echt helemaal geil...hoe snel dat gaat "daar"/

Nu weer "thuis" en je moet roeien met de riemen die je hebt.
Je raakt er gewend aan. Hier is het: Iets moois vinden, downloaden en wachten, want streamen gaat echt niet lukken hier.
Bovendien is er uiteraard ook nog geen Netflix hier.
Ik zou er zo voor gaan, want het is echt gewoon betaalbaar.
Maar ja, zal wel weer zwaar gecensureerd worden hier. Nog een reden om voor de "uncut"-versies te gaan, via minder legale wegen.
Zelfs in het allerbeste geval: zo ervaren zijn in downloaden dat je per direct de juiste download kiest (juiste kwaliteit, subs, meerdere delen) en op de allersnelste internetvervinding geloof ik nog steeds niet dat je sneller bent dan ik die binnen 10 seconde een stream al aan het spelen is. En dan vergelijken we nog het gunstigste geval van downloaden.
Maarja, kwaliteit is een andere factor... Hoe vaak komt het wel niet voor dat wanneer je een (live)stream aan het kijken bent (op bv youtube) dat de kwaliteit zeer slecht is van moment tot moment.. Echte fullHD (hell constante fatsoenlijke 720p zelfs) is vaak ver te zoeken bij streaming, ja het haalt wel de resolutie, maar is wel vaak zwaar gecomprimeerd. tja, het verschil zie je niet (zo goed) op een kleine tv (32" en kleiner) maar op een fatsoenlijk scherm (bv projectie) merk je het toch wel..
Anoniem: 382732
@Clickalot26 juni 2014 12:50
Overigens zijn die lui die geld vragen voor een pay server echt crimineel bezig. Die verdienen bakken met geld over de ruggen van anderen. Peer-to-peer content verspreiden zonder verdere commercieele belangen is niet veel anders dan wat we vroeger deden met cassettebandjes, maar de commercieele varianten zijn de moderne equivalenten van de illegale CD's bij het pompstation vroeger.
Vergeet niet dat die lui ...die jouw geld vragen, dit dan ook gebruiken voor het onderhoud en up and running te houden van de dienst richting jouw PC.......
Ik zal je niet "mening-modden" zoals dat de laatste tijd heet, maar dat mag je toch even uitleggen.
Welke dienst heb je het dan over?
Wat betaal je voor een Payserver?
Om iets te kunnen downloaden, wat na een jaar.....nog te downloaden is...
Zoiets aangeboden naar een klant....is een dienst.
in het kort...zeer kort uitgelegd...
Als ik jouw betaal voor iets, mijn tuin te doen bijvoorbeeld..., dan is dat een dienst van jou, naar mij

[Reactie gewijzigd door Clickalot op 26 juni 2014 14:03]

Je kan het noemen wat je wilt, het blijft illegaal.
Iemand die geld verdient aan verkopen van illegaal verkregen content is gewoon een crimineel.
Ik denk dat je toch even het "principe" PayServer onder de loep zou moeten nemen....
Serieus..verdiep je er heel eventjes erin |:(

Niet alles wat men aanbied daar....is illigaal....

[Reactie gewijzigd door Clickalot op 26 juni 2014 15:09]

Dus ze zetten er wat Linux-distro's tussen en weet ik veel wat en het mag opeens wel?
Zoals ik al zei, verdiep je er heel eventjes erin....gaat een wereld voor je open....letterlijk
Vergelijk het met een stoplicht....maakt iedereen gebruik van....sommige ook misbruik....Doordenkertje 8)7
Je hebt het over Usenet neem ik aan?
Waarom moet ik me daar in verdiepen?
Als een Usenet server illegaal materiaal aanbied dan moet hij dan gewoon verwijderen na een DMCA, als hij dat niet doet is hij crimineel bezig. Dat ze nu allemaal cryptische naampjes geven en proberen te maskeren verandert dat niet, het materiaal hoort verwijderd te worden.
Usenet is niets illegaals , het is gewoon een manier om berichtjes te posten..... , Dat het nu op deze manier gebruikt word omdat het gewoon heel handig is heeft puur te maken met het feit dat er teveel graaiers zitten in het circuit. De artiesten van tegenwoordig vangen veel te weinig voor wat ze doen. Al het geld gaat naar de directeurtjes die weer een leuk wurg contractje ala buma stemra naar ze pushen.

Data is data , eigenlijk is er geen verschil tussen een muzieknummer wat legaal is en illegaal erop staat. het blijven 0 en 1 tjes. meer niet.

Ja het is balen voor de ontwikkelaars (heb zelf ook mijn werk wel is op thepiratebay gezien qua software) , maar ook een goed leerpunt.Had ik het maar beter beveiligd. Vandaar dat je nu steeds meer cloud based oplossingen ziet waar je dus echt betaald voor het gebruik.

Als een bestandsnaam cryptisch is of een ww heeft dan mag je hoog of laag springen , zonder dat de usenet provider de content controleerd hoeven ze dit echt niet te verwijderen.

bij een payserver voor bv usenet betaal je puur voor het bereik van de server , de snelheid en de retentie. Niets meer niets minder , vaak hebben die bedrijven maar net genoeg omzet om draaiende te blijven.

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 26 juni 2014 16:06]

Precies ...zoals ik al zei, verdiep je in nieuwsgroepen ...ed
Usenet zelf plaatst niets...Die cryptische naampjes, komen door creatievelingen die dat uploaden...posten..
De dienst is natuurlijk een groot aanbod aan materiaal van goede kwaliteit dat snel te downloaden is. Of het legaal is of niet verandert niks aan het feit dat ze een service bieden waar velen graag voor betalen.

Dat Netflix een dienst levert zal je vast niet betwisten. Zo ook de minder legale broeders.
Waarschijnlijk bedoelt hij dat het bij illegaal downloaden over het algemeen neerkomt op torrent zoeken (paar seconden), downloaden (paar minuten), starten, terwijl het bij vod neerkomt op film zoeken (paar seconden), starten.
Ja ik weet het niet, ik zet gewoon een queue aan, deze download dan aldoor...
Ik heb eigenlijk dezelfde aanbod....tis een rechtermuis knop en send to my samsung TV
Maar ja, nu zit een beetje te mierenneuken hoor....Ligt er maar aan hoe je dat bekijkt...denk ik
Ja ik weet het niet, ik zet gewoon een queue aan, deze download dan aldoor...
Ik heb eigenlijk dezelfde aanbod....tis een rechtermuis knop en send to my samsung TV
Maar ja, nu zit een beetje te mierenneuken hoor....Ligt er maar aan hoe je dat bekijkt...denk ik
Nee? Het is toch heel simpel? Bij downloaden moet je wachten tot je download klaar is, bij streamen begin je meteen met kijken. Dat scheelt in het beste geval misschien hooguit een minuut, maar het verschil is er.
En in het slechtste geval een paar uur...

Niet iedereen in Nederland heeft toegang tot een 100Mb+ verbinding....
Met veel download clients kun je al gaan kijken zodra er een paar MB binnen is (de buffer). En als je het redelijk normaal download (niet torrent waar die willekeurig stukjes binnenhaalt) kun je de film/serie al beginnen te gaan kijken met VLC oid terwijl je nog aan het downloaden bent.
Soldaatje's statement klopt niet in alle gevallen inderdaad. Maar iets breder doorgetrokken: Voor de meeste mensen (vooral niet-tweakers) is legaal streamen stukken sneller, gemakkelijker en gebruiksvriendelijker. Het vereist geen kennis van het "download-wereldje", zoals de keuze van de juiste torrents of het vinden van een goede payserver (en hoe dat allemaal werkt met nieuwsgroepen). Toegegeven, wie zich er even in verdiept kan illegaal wel ongeveer hetzelfde gebruiksgemak hebben als met legaal streamen, maar voor huis-tuin-en-keukengebruikers is dat niet het geval. Ook geeft Netflix persoonlijke suggesties, een makkelijke interface en is het beschikbaar op allerlei platformen.

Oftewel: Er wordt nu eindelijk gekeken naar het overtreffen van het illegaal downloaden. De contentindustrie kan beter kappen met al dat blokkeren en bestrijden, want deze aanpak werkt veel beter. Wat we hier dus al jaren roepen. Het wachten is voor mij op een streamingdienst die meer en actuelere content in zich verenigt, uit meer bronnen. Netflix is goed op weg.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 26 juni 2014 11:39]

Nou nog alles in Full-HD aanbieden (Videoland).
En gezien de bandbreedte-vereisten, gaat dat het dus niet halen in vergelijking met illegale downloads. Afhankelijk van hoe puristisch je bent, kan je 1080p films binnenhalen in bitrates vanaf 6000Kbps tot wel 22000Kbps.

Ook het verwerken van dit soort bitrates zal voor sommige TV's of sommige tablets/phones toch een lastig verhaal worden, zeker als zometeen het streaming aanbod door meer Nederlanders (lees: minder technische personen) gebruikt gaat worden.

Je hebt inderdaad een punt; streaming is instant, downloaden is soms langer wachten. Neemt niet weg dat een nieuwe aflevering in de USA vaak tussen 02:00 en 06:00 Nederlandse tijd op internet verschijnt; een beetje downloader heeft de serie dus al binnen voordat de wekker gaat in NL :)
Ben wel benieuwd hoe dit soort cijfers zich verhouden tegen het aantal illegale downloads omdat er jaren lang geroepen werd dat mensen toch wel blijven downloaden is het interessant om te zien dat dit soort diensten zo snel kunnen op komen.

Hopelijk zien de gevestigde partijen dit ook en snappen ze dat dingen als halverwege de film hart van nederland uit zenden echt niet bevordelijk is voor je kijkcijfers |:(

[Reactie gewijzigd door Timv37 op 26 juni 2014 11:24]

Ik ben eerder benieuwd hoe men aan deze cijfers komt. Als ik hier al op de afdeling het navraag (100 man) dan zit er hier echt geen enkel persoon die gebruikt maakt van VOD of on demand.

in mijn vriendengroep zit ook niemand die gebruikt maakt van netflix en bij mijn familie valt het ook dusdanig mee (denk dat er 1-5) totaal gebruik van maken , iets van 0,5% van heel mijn kennisbestand wat Vod diensten gebruikt. Zelfs de mensen die een ITV decoder hebben van ziggo maken eigenlijk alleen maar gebruik van de pauzeknop om de reclame te skippen (en ook echt enige volwaardige toevoeging van dat ITV kastje), on demand geven ze gewoon bij aan : slechte keuze , supertraag , niet betrouwbaar.

Vaak worden cijfers voor dit soort diensten naar buiten gebracht na polsen bij een veels te kleine gebruikers groep.

Ik zie alleen oudere volwassenen gebruik maken van vod diensten , puur omdat ze zelf niet handig genoeg zijn om dingen te downloaden of omdat ze geen familie hebben die ze er even mee helpen.

Dit soort diensten zal zolang er geen fatsoenlijk aanbod toch geen alternatief zijn voor het downloaden. Tevens kan je niet de media bewaren dus lease je eigenlijk dat je even mag kijken ernaar. Voor een filmliefhebber is dat natuurlijk geen optie , zul je net zien dat je internet er even uit ligt en dan kan je niet meer streamen.

Downloaden > vod services / tv (zeker in mijn omgeving)

De cijfers die naar buiten komen worden of gemanipuleerd of er word een te kleine pool gebruikt om het te polsen.

Ik geloof dit soort "rapporten" gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 26 juni 2014 11:30]

Dan denk ik eerlijk gezegd dat jouw referentiegroep niet representatief is. Als ik om me heen kijk (ik ben een Belg, maar veel verschil zal daar wel niet op zitten) gebruikt minstens de helft of zelfs meer VOD diensten, vooral dan op TV. Het aanbod dat, in ons geval, Telenet aanbiedt is voor de meeste mensen ruim voldoende en best betaalbaar. Ik schat dat ongeveer de helft één of twee films per maand bestelt.
Wat ik ermee wil aantonen is dat zoals jullie precies aangeven er heel veel afwijkingen zitten in test groepen. Hierdoor trek ik het rapport dus in twijfel.

Aangezien ze niet aangeven hoeveel mensen ze daadwerkelijk gepolled hebben.

nu heb ik nog wel een redelijke testgroep zelf (ca 500 man) , maar dat is natuurlijk peanuts op een populatie van 16 miljoen.

Dus al komt hun rapport uit een pool van 10.000 dan is het alsnog niet representatief.
Dat zegt dan wat,..niet kwalijk bedoelt!....maar dat zegt dan wat over de cijfers ...in jouw omgeving.
Kleine schets van mijn persoonlijke omgeving
Mijn ouders hebben het
Oom en tante heeft het
Broers hebben het..
Niet al mijn vrienden (dagelijkse ECHTE vrienden, geen FB) hebben Netflix, maar wel een stel..
En zo kan ik dan ...in mijn eigen omgeving wel effe door gaan...Ik vraag me werkelijk af, in hoeverre dit dan wordt gemanipuleerd, zoals jij dat zegt?
Ik ken anders zeer veel mensen die dergelijke diensten gebruiken,in ieder geval meer dan 1/3 van de mensen die ik ken, overigens wordt er ook nog redelijk wat gedwonload door die groep, dus het is geen of/of..
Je kunt dit soort rapporten in twijfel trekken, maar hoeveel waarde moeten wij hechten aan jouw anekdotes uit jouw persoonlijke omgeving? Je beticht de onderzoekers van een kleine steekproef, en wat doe je zelf? ;)

Ik zie in mijn omgeving dat vooral de niet-technische mensen best vaak al naar Netflix en co grijpen, waar de wat meer ervaren internetgebruikers vooral de illegale bronnen benutten. "Een derde van de Nederlanders" klinkt voor mij niet onwaarschijnlijk, maar het is natuurlijk niet 100% zeker dat GfK een betrouwbare en onafhankelijke onderzoeker is. Daar kunnen we alleen maar vanuit gaan, tenzij iemand hier meer weet. Het zou wat aangedikt kunnen zijn, maar het lijkt me dat ze geen kilometers van de waarheid af zitten.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 26 juni 2014 11:48]

Altijd mooi dit soort reacties. "Dit is gebaseerd op een veel te kleine testgroep! Als ik afga op de reacties onder mijn veel te kleine testgroep..." :)
Men komt aan deze gegevens door deelnemers van GFK Intomart een vragenlijst te sturen.
Deze deelnemers hebben zich ooit aangemeld en hun situatie, gezinssamenstelling e.d. doorgegeven en krijgen regelmatig een vragenlijst om te kijken of ze wellicht interessant zijn voor komende onderzoeken.

Zo heb ik onlangs dus ook de vragenlijst ingevuld van dit onderzoek (waar ik dus een van de personen ben die vrij veel gebruik maak van VOD diensten zowel via de settop box van KPN als via mijn tablet/chromecast) Val alleen net niet meer in de groep tot 34 jaar :-p

(ohja voor elke ingevulde vragenlijst krijg je een aantal punten welke je op den duur weer kan inwisselen, tikt niet snel aan maar is wel een leuk spaarpotje)
Anoniem: 382732
@Aionicus26 juni 2014 12:51
In mijn omgeving ken ik niemand die GEEN Netflix heeft. Plus daarnaast nog een hoop mensen die iTunes films huren via hun Apple TV.

Kortom: zowel jouw als mijn omgeving is absoluut niet representatief. Daarom is het goed dat bedrijven als GfK op een professionele manier marktonderzoek doen.
Desondanks geven ze te weinig informatie over de "pool" van mensen die het hebben ingevuld en omdat ze ook nog geen pool hebben van een miljoen of meer zijn ook hun rapporten (ondanks "professioneel") ook niet representatief.
Juist, want een onderzoek met zo'n pool is nog enigsinds betaalbaar?

Denk dat je dan beter af kan gaan op het klantenbestand van Netflix, das een stuk makkelijker en goedkoper te meten.

Steekproeven zijn er niet voor niets.. Wellicht moet je je wat in de wereld van de statistiek verdiepen voordat je zulke dingen roept. Als het aan jou ligt moet je het aan 100% van de mensen vragen, terwijl je bij een sample van 10k al ruim boven de 95% zekerheid van je uitkomsten kan zitten.
Wow , ik hoop niet dat jij werkzaam bent in de "statistieken" industrie coredalae. Wacht misschien ben je wel een politicus.

Als we afgaan op statistiekjes dan is de "accijn" verhoging die de 2e kamer heeft doorgevoerd een groot suc6 en gaan er niet meerdere bedrijven op de fles in de grensstreek per dag omdat de nederlanders nu net een kilometertje verder gaan tanken (aka over de grens).

Een sample van 10k is echt niet representatief. zeker niet op een schaal van 16 miljoen mensen.

Daarbij is de topic van dit bericht : 1 op de drie nederlanders gebruikt netflix, dat is dus roepen dat van de 16 miljoen er 1 op de drie netflix heeft. grote onzin dus. Als je de netflix statistieken van abboneesubscripties met renewal erbij zou pakken komt er toch een heel ander beeld uit.

Steekproeven zijn er om te controleren , om qualiteit te bewaren. een steekproefje met een sample kan in bepaalde gevallen wat zeggen maar in deze case totaal niet.

Als ik volgens jou geen kennis heb op het gebied van statistieken dan zit jij kennelijk nog in de baarmoeder als het gaat om kennis.

een sample van 10K op 16mil mensen kan je niet 95% zekerheid noemen voor de rest. als je dat denkt zou ik toch nog echt even terug gaan naar de basisschool. (en volgende keer niet je diploma op ebay kopen).

Ik vind gewoon dat deze rapportjes van bedrijven 90% van de tijd bijna niets meer is dan een marketingschreeuw. Als je echt gaat peilen onder een echte pool (1Miljoen en meer) dan kan je misschien een iets accuratere schatting maken . voor nu is het gewoon nog steeds onduidelijk hoe groot hun pool was.

Terug de schoolbankjes in met jou coredalae
Anoniem: 120693
@Aionicus26 juni 2014 13:32
in mijn vriendengroep zit ook niemand die gebruikt maakt van netflix en bij mijn familie valt het ook dusdanig mee (denk dat er 1-5) totaal gebruik van maken , iets van 0,5% van heel mijn kennisbestand wat Vod diensten gebruikt.
Zo dat heb je precies uitgezocht!

Het is natuurlijk wel vreemd dat je de onderzoekers kwalijk neemt dat ze niet veel van statistiek snappen terwijl je hun onderzoek vergelijkt met je eigen vriendenkring en familie. Nu heb je wellicht een vriendenkring en familie die een absolute doorsnee zijn van de tv kijkers in Nederland maar die kans (heb je weer statistiek) lijkt me absurd klein.
Zo jij hebt je reply knop gevonden!

Lezen is kennelijk ook een vak :

-Ik gaf aan in mijn eerdere posts dat hun uitslag ongeloofwaardig is.
-Ik heb aangegeven dat als ik het even peil in mijn familie (waar we net een leuke familiedag van hebben gehad en waar dus ook meerdere malen over downloaden en computers gepraat word , waaronder netflix en aanbod enz , veel geklaag over ITV etc). Sinds mijn familie weet van het bestaan van Sickbeard /Couchpotato en de raspberry pi zit er echt niemand meer met "itv" of netflix. Misschien precies de ene oom of tante die niet aanwezig was.

Nu zijn ze zoals je aangeeft nou niet doorsnee , Maar wie zegt dat de pool van GFK doorsnee is ? Ik zie eerder dat ze echt alleen maar complete leken erin hebben zitten of een paar bejaardentehuizen.

Ik neem de onderzoekers zelfs niets kwalijk behalve dat ze niet zeggen om hoeveel mensen het ging in de pool. Zeker een splitsing in leeftijd en aantal zou heel handig zijn.

Statistieken zijn goed voor harde dingen die je moet registeren : bv hoeveel scans zijn er vandaag gemaakt , hoeveel A0 heb ik verwerkt tussen xx en xx . Maar voor "klanttevredenheid" en "marktaandeel" onderzoeken heb je toch echt een dusdanig grote pool nodig om een goede conclusie te trekken. Vaak word dit door de meute (waar jij ook onder valt) enorm onderschat.

ook nog een leuke voor je : volgens de statistieken wou nederland de euro , bij het referendum kwam alleen een heel ander plaatje naar voren.

nuff said.

bye
Anoniem: 384777
26 juni 2014 11:49
ik kijk helemaal geen TV. Zou niet weten waarom ook. Waardeloos aanbod, slechte shows en programma's, constant en overal reclame, alle nieuwe dingen zijn er niet te zien (nieuwste Game of Thrones aflevering als voorbeeld) en ga zo maar door. Alleen WK kijk ik er nu op als uitzondering, puur en alleen omdat er een vertraging is op internet en geen zin heb om me buren al te horen schreeuwen om een goal terwijl ik hem nog moet zien. En on-demand is naar mijn mening veel te duur voor wat je krijgt. Voor dat zelfde bedrag heb je een goeie payserver waar je 100x meer aan hebt. En voor muziek hebben we Spotify.
En voor muziek hebben we Spotify.
Eigenlijk best grappig dat de volledige distributie-industrie met alle fabrieken, vrachtwagens, schepen en winkelketens overbodig gemaakt wordt door tien developers met een goed idee.
Is eigenlijk helemaal niet grappig, bedenk je eens hoeveel mensen er bij komen kijken om fysieke goederen bij ons te krijgen... Uiteindelijk komen die sectoren in de problemen, mensen op straat en uitkering aanvragen (in NL tenminste). Betaal je gewoon voor, dan wel over een paar jaar als ze weer belastingen verhogen en bezuinigen.

Ik ben overigen wel erg blij met o.a. netflix, spotify en ga zo maar door.
Maakt het allemaal zo makkelijk, maar zodra er "down-time" voorkomt wordt ik helemaal leip..
Daarom dat jobtekorten verwacht worden in de toekomst wanneer steeds meer sectoren geautomatiseerd worden. De enige oplossing is minder mensen, want wegens schaaleffecten neemt de tewerkstelling nauwelijks toe wanneer de doelgroep toeneemt..

Tja, we moeten er nu eenmaal rekening mee houden dat er niet voldoende werk is voor het merendeel van de bevolking.
Is eigenlijk helemaal niet grappig, bedenk je eens hoeveel mensen er bij komen kijken om fysieke goederen bij ons te krijgen.
Als ze zich vervelen kunnen ze mijn schoonmoeder gaan wassen en strijken.
Voordat die fysieke dingen er waren hadden ze dus ook geen werk. Geprofiteerd van een markt; tijd om wat anders te gaan doen.
Game of Thrones is nou juist 1 van de weinige series die 1 dag na uitkomst in de VS hier op de Nederlandse TV te zien was.
Waarvoor je weer een apart abonnement moet aanschaffen a, wat is het, 15 euro in de maand?

Uitzendperiode is een kleine 3 maanden (10 afleveringen in 11 weken) waardoor je even 45 euro mag gaan neertellen omdat je toevallig Game of Thrones wilt zien in NL...
Dat klopt, veelste duur voor GoT (verder heb HBO weinig te bieden dacht ik).
Maar het is hier wel vlot beschikbaar iig.
Ik ben altijd iemand geweest die van fysieke CD's en DVD's houd en ik heb zelfs vroeger nog muziek opgenomen van de radio met een cassette. Maar sind ik Spotify Premium gebruik, wil ik echt niet meer zonder. Ik betaal veel weiniger tegenover fysikie albums en ik heb alles direct offline op m'n mobiel. Helaas zijn sommige songs niet beschikbaar in NL en soms word het niet door de producent op Spotify geupload.
Daarnaast gebruik ik ook nog Netflix. Ideaal om alles zorgeloos te kunnen kijken. Ik heb vroeger filmjes gehuurd via iTunes, maar Netflix is echt veel voordeliger als je elke week een filmpje kijkt. Ook de series vind ik wel super, ben nu nog Prison Break aan het kijken en ik zou niet weten hoe ik die legaal goedkoper zou kunnen kijken.
Ik ben denk ik langzaam maar zeker toch echt van fysiek naar digital overgelopen.
Het tijdperk van het eigendom van content is voorgoed voorbij. Enkel luddieten bezitten nog eigen muziek en films, binnenkort voegen software en uiteindelijk auto's zich bij dit rijtje.
Vroeger waren we ook geen eigenaar van de content, we hadden een gebruikers licentie.
Vroeger waren we ook geen eigenaar van de content, we hadden een gebruikers licentie.
Gelul. Die kreet is pas uitgevonden toen men digitaal ging.
Paar jaar geleden wou ik ook alles fysiek, ondertussen is mijn game bieb op Steam, PSN en Origin, series en film op Netflix en mijn muziek op de Nokia Mixradio. Heb al zeker 2 jaar geen fysieke game, film of cd gekocht. Maakt mij ook een heel stuk minder afhankelijk van mijn eigen computer en kan nu met mijn eigen collectie gaan en staan waar ik wil zonder een kast vol meuk mee te zeulen (binnen nederland maar hopelijk niet lang voor hele EU)

[Reactie gewijzigd door batjes op 26 juni 2014 11:35]

Sinds het begin van Netflix NL ben ik daar al tevreden lid. Voor die 8 euro per maand kun je je geen buil vallen. Nu moet ik zeggen dat ik niet veel kijk, maar als ik 1 film per maand kijk, is dat al net zo duur als een film huren (incl 2x op en neer rijden naar Videotheek).

Nu de zomer er aan komt, en er op TV nog minder interessants te zien is (en er is al amper interessante TV in NL voor mij), zal ik Netflix vast vaker gaan gebruiken.
Ik heb het meer voor mijn kleine meid gedaan dan voor mij zelf..bedoel, ik download toch de films en series...
Mijn omslag punt was dat mijn kleine meid op Youtube iets met My Little Pony's zat te kijken
Nou...kan je vertellen...dat waren alles behalve pony's...maar aangekleden...geslachtsdelen...
Dat was voor mij het punt om op Netflix te abonneren
Wow, er is nog een videotheek bij jou in de buurt! :)
Ja, meerdere zelfs, al dan niet gecombineerd met een tankstation. Niet dat ik daar zo zeer naartoe ga, maar ik gebruikte het als voorbeeld. Tot voor kort downloadde ik best veel qua films en series. Maar dit is nu beperkt tot nieuwere films en series. Buiten het feit dat oude films/series best lastig te vinden zijn soms, geeft Netflix ook veel suggesties aan op basis van de info die je hebt ingevuld en wat je hebt gekeken. Zo heb ik al diverse films en series ontdekt.

Laatst heb ik Shawshank Redemption gekeken. Ik heb deze film op Bluray. Maar het is veel makkelijker om deze via Netflix op te starten. Want zo kon ik boven verder kijken waar ik beneden gestopt was.

Voor dit gemak, plus dat ik nu niet zelf hoef te zoeken naar films om te downloaden, heb ik graag 8 euro per maand over.

@Clickalot hierboven. Er staan inderdaad heel veel kinderseries op. Nu is mijn zoontje nuet 8,5 maand. Maar tegen de tijd dat hij wat ouder is, zal ik Netflix nog wel hebben, en dan kan hij genieten van de series die ik keek toen ik jong was (Alfred J. Kwak, de Smurfen enz)

@MaartenBE
Het is een tankstation waar een Ster Videotheek inzit (of in zat). Ik ben daar 1x geweest. Aantal films is beperkt, maar wel een grappig gezicht. Bij het tanken even een filmpje huren.

[Reactie gewijzigd door Ypho op 26 juni 2014 13:14]

Een videotheek met een tankstation? Moet iets typisch Nederlands zijn, eerste keer dat ik er van hoor :).

Ik ben het overigens volledig met je eens. Films die ik op DVD heb bekijk ik nu meestal ook via VOD. Enerzijds omdat het veel gemakkelijker is (gewoon op start drukken of klikken), anderzijds omdat ik ze meestal ergens verloren leg.
Had het interessanter gevonden wat de percentages waren tussen betaalde en gratis on-demand diensten (zowel video als muziek).

Uitzending gemist valt hier ook onder en telt u net zo zwaar als Netflix.
Spotify gratis met reclame of betaald zonder, een heel ander verdienconcept.
Dit is niet zo heel gek als je ziet hoe aantrekkelijk de prijs van bijvoorbeeld Netflix is, voor een paar euro heb je zoveel series en/of films die je kunt kijken in hoge kwaliteit.

Off topic: Als je Netflix vanuit je browser kijkt kun je een plugin toevoegen waarmee op de Amerikaanse of Engelse Netflix server kunt komen waardoor je nog meer series kunt kijken waaronder ook Anime series! :)
Hoe zit het eigenlijks dat met Digitale TV plus services van UPC/Ziggo/Andere?
Stapt men weer over naar Kabel wegens Netflix zodat het weer kosten kan schelen of neemt men gelijk alles.

Heb op moment Digitenne en daar kijk ik eigenlijks nooit na, hooguit Topgear en of Doctor Who.
Een derde van de Nederlanders maakt gebruik van video-on-demand-diensten. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK. De omzet uit deze digitale bronnen is zelfs boven die uit fysieke producten gestegen, claimt het onderzoeksbureau.
Ik hoop echter wel, dat hierdoor de entertainment industrie zich eens achter de oren gaat krabben en gaat inzien dat het dus anders moet met hun huidige verdien model. Zodra dat gebeurd is, ben ik er zeker van dat de inkomsten vanuit Video on Demand diensten alleen nog maar verder gaan toenemen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 juni 2014 12:00]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee