Google viert vijftiende verjaardag

Woensdag is het precies vijftien jaar geleden dat Google officieel werd opgericht. De zoekmachine, die aanmerkelijk betere zoekresultaten toonde dan zijn concurrenten, zou zich in de vijftien jaar daarna ontwikkelen tot een van de grootste internetbedrijven ter wereld.

Google-logo 1.0Hoewel Google pas op 4 september 1998 als bedrijf werd geregistreerd, waren de oprichters van de zoekgigant toen al een paar jaar bezig met het project. Larry Page en Sergey Brin, twee Stanford-studenten van begin twintig, begonnen twee jaar eerder een zoekmachine met de naam BackRub, die draaide op servers van de universiteit.

De zoekresultaten van BackRub leunden op de gedachte dat een website belangrijker en betrouwbaarder is als er meer verwijzingen door andere websites naar worden gemaakt. Daardoor kon BackRub betere zoekresultaten leveren dan zijn concurrenten, die leunden op de vermelding van keywords en daardoor makkelijk om de tuin te leiden waren: een pagina die vol staat met keywords, is immers niet per se betrouwbaar. Niet veel later wijzigden Brin en Page de naam van de zoekmachine naar Google, een verbastering van het googol, een term voor cijfer dat bestaat uit een '1' en honderd nullen.

Op dat moment waren Brin en Page nog fel tegenstander van het gebruik van advertenties door zoekmachines, omdat daarmee de integriteit van de zoekresultaten in het geding zou zijn, schreven de internetmiljairders-in-spé in een onderzoekspaper. Van dat standpunt kwamen ze later terug, en die ommekeer heeft hen en Google geen windeieren gelegd: het bedrijf verdiende talloze miljarden met de verkoop van advertentieruimte, zowel binnen Google als op externe websites, en dat verdienmodel zorgde dat Page en Brin zich bij de rijkste mensen ter wereld konden voegen. Later zou Google advertentiegigant DoubleClick overnemen, waarmee de dominantie van Google op de online-advertentiemarkt nog verder toenam.

De eerste jaren van zijn bestaan was Google een zoekmachine en een advertentiebedrijf, maar het bedrijf sloeg zijn vleugels al snel uit naar andere delen van het internet. Op 1 april 2004 kondigde Google aan met de webmaildienst Gmail te komen, die gebruikers een mailbox van 1 gigabyte zou geven. De aankondiging, die werd gedaan in een tijd waarin mailboxes met een opslaglimiet van 2MB geen uitzondering waren, zorgde voor de nodige scepsis onder internetters - niet in de laatste plaats omdat de aankondiging op 1 april werd gedaan. De dienst bleek allerminst een grap. Andere webmailaanbieders volgden al snel met vergelijkbare opslaglimieten. Later in 2004 ging Google naar de beurs, wat het bedrijf en de werknemers van het eerste uur een flinke hoeveelheid geld opleverde.

De verbreding stopte niet bij e-mail: in 2008 introduceerde Google een eigen webbrowser, Google Chrome, die volgens de zoekgigant sneller, betrouwbaarder en veiliger was dan bestaande webbrowsers. Chrome had onder meer de snelle V8-javascript-engine aan boord, waardoor pagina's relatief snel laadden. Wat opvalt is dat na de introductie van Chrome ook andere browsermakers steviger begonnen te sleutelen aan de snelheid van hun browsers. Ook vond de simpelere browser-interface van Chrome zijn weg naar concurrerende browsers.

Ook maakte Google met Android een introductie op de smartphonemarkt. Android vloeit voort uit een overname van het destijds totaal onbekende bedrijf Android. Oorspronkelijk moest Android gaan draaien op telefoons met een toetsenbord, maar na de introductie van de keyboardloze iPhone werd toch gekozen voor een smartphone zonder toetsenbord. Inmiddels heeft Android het grootste deel van de smartphonemarkt in handen.

De introductie van sociale netwerken ging Google minder goed af: Orkut werd alleen in Brazilië echt populair, niemand snapte wat Google Wave precies was en Buzz werd compleet genegeerd. Google+ lijkt het beter te doen, hoewel die sociale-netwerksite nog niet eens in de buurt van Facebook komt. Ook met Chrome OS, Googles 'web-besturingssysteem' voor laptops, weet nog geen serieus marktaandeel te behalen.

De zoekgigant lijkt vooralsnog nog niet te zijn gestopt met het aanboren van nieuwe markten: het bedrijf werkt aan zelfrijdende auto's, de 'slimme bril' Google Glass en mogelijk ook aan een eigen smart watch. Ondertussen maken privacyvoorvechters zich druk over de invloed van Google. Niet alleen de Google Glass-bril, die over een camera beschikt, maakt hen ongemakkelijk: ook het feit dat de Google-servers continu van locatiegegevens van Android-bezitters worden voorzien en dat Google automatisch het internetgedrag van honderden miljoenen internetters analyseert om hen advertenties op maat te serveren, zorgt voor onrust.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-09-2013 • 07:57

93 Linkedin

Reacties (93)

93
90
59
2
0
1
Wijzig sortering
Volgens Wikipedia is de oprichtingsdatum trouwens 17 september 1997! (bijna 16 jaar geleden)
Wat is de bron van Tweakers?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Google

edit: gevonden: oprichting Google, Inc. op 4 sept 2008 http://www.google.com/about/company/history/

[Reactie gewijzigd door hybybyte op 4 september 2013 09:19]

Ook vreemd: ik zeker dat ik in de zomer van 1996 al gebruik maakte van de Google search-engine. En die heette gewoon Google, op www.google.com. Niks BackRub. Dat Google pas in 1998 is opgericht, zou goed kunnen, maar ze waren echt al langer bezig. Ook onder de naam Google.

Mmm, de Way Back Machine suggereert ook al dat www.google.com er pas in 1998 was. Normaal is mijn geheugen vrij goed. Misschien is de dementie eindelijk begonnen. :)

[Reactie gewijzigd door 280562 op 4 september 2013 12:48]

Gefeliciteerd google! :) Moge er nog vele innovaties volgen!
Moge er nog vele innovaties volgen!
Daar zit hem ook precies de crux volgens mij!
De minder succesvolle zaken (zoals hierboven genoemd) : minder innovatie en meer van hetzelfde.

Eens in de zoveel jaar staat er een nieuwe speler op die de knuppel in het hoenderhok gooit en de gevestigde orde wakker maakt. Van 2 MB naar 1024 MB is ronduit idioot maar wel voor de consument leuk en interessant. En toen volgde iedereen... IE6 is járen op zijn gat blijven liggen en het supersnelle Chrome is er doorheen geknald. SmartPhones waren onhandige dingen maar Android heeft de hele markt helpen omver te duwen en een waardig alternatief naast de iPhone neergezet (een ontwikkeling die Windows Mobile effectief de das heeft omgedaan). Enzovoort.

Facebook bestond al, Orkut voegde daar niet veel aan toe. Google Anwsers was niet beter dan Yahoo Anwsers. En zo zijn er meer zaken die elke Google Spring Clean begraven worden (Google Graveyard).

Google Glass is weer een voorbeeld van de aanwezige wens, de aanwezige techniek maar de durf om het uit te voeren.

De kracht van Google zit hem dan in mijn ogen ook niet in de naam maar in de durf en de innovativiteit die het bedrijf toont. Wanneer dat op enig moment in zou zakken (ik noem een Apple met iOS), dan kun je als bedrijf ook binnen no-time van de markt verdwijnen. Ook hier talrijke voorbeelden in de industrie (Nokia, BlackBerry, Nintendo wellicht).....

Dat toont ook het belang van concurrentie: wanneer een bedrijf aan de top staat, is het gemakkelijk om de "drive" om te vernieuwen te verliezen. Waarom zou je immers investeren in R&D als de miljoenen toch zonder enige moeite binnenstromen?

Microsoft is in zijn tijd dé grote speler geweest op de desktopmarkt maar datzelfde tructje krijgen ze niet opnieuw klaargespeeld. Daar zal men hard voor moeten vechten. Google snapt dat ook: het internet is dé kraamkamer voor Google gebleken en heeft voor de enorme groei gezorgd. Maar ook daar gaat de nieuwigheid vanaf en worden Googles producten meer mainstream.

Kleine nuance in het artikel geplaatst omdat in sommige reacties men de intentie mbt smartphones niet helemaal begreep ;)

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 4 september 2013 11:40]

Eens in de zoveel jaar staat er een nieuwe speler op die de knuppel in het hoenderhok gooit en de gevestigde orde wakker maakt.
Het staat helemaal niet vast dat dit altijd zo zal zijn. Ten eerste is de technologie zo ver ontwikkeld dat je steeds meer investering nodig zal hebben om een verschil te maken. Ten tweede, de grote bedrijven zoals Microsoft en IBM waren met heel andere dingen bezig, en teveel gericht op technologie zelf. Google heeft ons geleerd dat het om "eyeballs" gaat. Het bedrijf dat de meeste views kan genereren wint; de grote spelers met het vele geld gaan hun eyeballs echt niet zomaar weg laten pikken door een kleine concurrent. Ten derde, de nieuwe trent is dat nieuwe spelers die iets interessants doen snel opgekocht worden. Ten vierde, patenten blokkeren innovatie.
SmartPhones waren onhandige dingen maar Android heeft de hele markt omver geduwd. Enzovoort. Nu doe je toch echt Apple te kort en google te veel eer.
Selectief en gedeeltelijk quoten is ook een vak. De hele tekst is:
SmartPhones waren onhandige dingen maar Android heeft de hele markt helpen omver te duwen en een waardig alternatief naast de iPhone neergezet (een ontwikkeling die Windows Mobile effectief de das heeft omgedaan).
Kortom: Android en de iPhone hebben dit tezamen voor elkaar gekregen..
Zoals Eagle Creek het schrijft klopt het niet, want de eerste iphone is ruim 2 jaar eerder uitgebracht dan het eerste android toestel. Dus dat smartphones onhandige dingen waren voor het eerste android toestel is niet waar. Het klopt zeer zeker dan android een waardi alternatief is, en ook zeker een hele boel heeft mee gedragen aan de opmars van smartphones. Maar de techniek en besturingssysteem(en) waren destijds al uit de kinderschoenen.
Net als e-mail heeft google de limiet hard naar beneden gehaald ... android is open en 'relatief' gratis, waardoor je nu een smartphone kunt kopen voor 50-100 euro. Daar komt Apple verre van dichtbij; Onhandig is een slechte woordkeuze, maar om nu Apple alle faam te geven ... daar is de echte history te ver van af. Maar goed, onafhankelijk van de bron, schrijft de winnaar altijd de geschiedenis ...
Hoezo Apple te kort? De markt wordt bepaald door Android en destijds door Nokia die met meer dan 1 miljard verkochte toestellen nog altijd als merk de lijst aanvoert.
Apple speelde tussendoor een rol die mijn inziens niet heel bijzonder was. Het is altijd een speler op de markt geweest niet meer niet minder.
Effe de geschiedenis aan het vervalsen? Android heeft helemaal niet de smartphone markt omver geduwd. Het is Apple die dat gedaan heeft. Android heeft gewoon Apple nageaapt en het is niet Google dat Android heeft groot gemaakt, dat heeft Samsung gedaan. Ook al door Apple te imiteren?
Dat ben ik niet met je eens, de technologie was eindelijk zover dat dit mogelijk was en LG was eerder dan Apple met zijn LG Prada. Als je in een paar maanden een compleet nieuwe layout kan ontwerpen voor een smartphone - wat ik betwijfel - dan heeft Apple dat ook zeker gedaan. Maar iedereen was al lang met concepten bezig om het toetsenbord compleet te dumpen.

Maar goed, de form-factor heeft niets te maken met Android. Ook als clamshell was Android al verfrissend in de markt destijds. En veel mobieltjes fabrikanten waren aan het zoeken naar een oplossing om zelf smartphones uit te brengen, zonder zelf een compleet OS te moeten schrijven met zelfgeschreven drivers voor alle hardware. (Geloof me, ik kom uit de embedded wereld en dit is een ware hel!) Misschien als Apple iOS had vrijgegeven, dan had Apple de smartphone-markt volledig kunnen beheersen, nu gaat die eer naar Google...

En ja Google heeft Android groot gemaakt en ja Samsung maakt dankbaar gebruik van Android. En zowel Apple als Google hebben goed gekeken naar de telefoon interfaces destijds en veel dezelfde goede elementen overgenomen... En daarna is Samsung hierin misschien een beetje te ver doorgedraaid, maar het gaat hier over Google...

Ik vraag me af wie hier nu de geschiedenis aan het vervalsen is...

[Reactie gewijzigd door Elijan9 op 4 september 2013 12:02]

Waar lees je dat hij schrijft dat Android de smarphone markt omver heeft geduwd? Hij geeft aan dat Android samen met de iPhone dit voor elkaar heeft gekregen..
Ik mis Youtube in het verhaal.
YouTube is geen uitvinding van Google zelf, dat was eerst een apart bedrijf wat Google op een gegeven moment heeft gekocht. Volgens Wikipedia is YouTube opgericht door ex-werknemers van PayPal in 2005 en in 2006 door Google overgenomen.
Het argument wat jij noemt verklaard niet waarom youtube niet genoemd wordt en Android wel... Beide hebben hun oorsprong BUITEN Google...
Sterker nog: Android is niet eens van Google...
Google maps werd ook niet genoemd en was ook extern. Neemt niet weg dat Google al deze bedrijven (maps, Android, youtube) groot heeft gemaakt.

Hoewel het bij Google zeker niet allemaal positief is, denk ik dat we als wereld toch blij mogen zijn dat dit bedrijf bestaat. Dat kan ik niet van sommige van zijn concurrenten zeggen...
youtube was natuurlijk al heel groot toen het werd ingelijfd door google.

Oja: gefeliciteerd vriend Google! :Y)
Youtube en Google Maps niet het vermelden waard?
Inderdaad, ik kan me wel nog de layout van toen herinneren. :')
Kan me nog herinneren dat ik tijdens mijn studie tijd op de HTS als één van de eersten de Google zoekmachine gebruikte... de rest werkte nog allemaal met Altavista. (of astalavista :p)

Toen vond ik het een goede zoekmachine die spartaans eruit zag en snel de juiste resultaten gaf.
Inmiddels ben ik een stuk minder vrolijk over google. Je merkt toch dat je de bekende "filter bubble" zit: resultaten worden afgestemd op jouw profiel, zodat je niet meer alles krijgt te zien wat je wilt zien.
En steeds vaker verandert google mijn zoekopdracht, zodat ik de verkeerde resultaten krijg. Erg irritant.
Tenslotte, ik merk ook dat steeds meer results linken naar pagina's waar de search keywords niet eens (meer) voorkomen. Fictief voorbeeld: ik zoek op "datasheet marantz SR5002" en de results leiden naar pagina's waar het woord SR5002 helemaal niet in staat.

Alleen je bent zo gewend aan het gemak (en de integratie) van Google, met de simpele mogelijkheid van afbeeldingen (die overgens nog veel slechter de juiste results geven, maar dat terzijde) en youtube video's... dat maakt het overstappen naar een anonieme zoekmachine lastig. Ik heb duckduckgo een tijdje geprobeerd, maar ik mis dan weer het gemak van google.
Anoniem: 470811
@segil4 september 2013 09:06
Door het aanpassen van zoektermen kun je je zoek bubble beïnvloeden. Ik zelf vind die filter wel erg fijn, vooral omdat ik vak inhoudelijk zoek. Gewoon " tekens en - tekens gebruiken.

En geen filter is ook een filter. Dan geldt namelijk alleen de PageRank en dat betekend dat je de resultaten te zien krijgt die de meeste verwijzingen bevat (en niet meer dan dat). En of dat nou een beter resultaat is...

Ik heb ook andere machines gebruikt en ik deel je mening daarin.
Misschien heb je "last" van slimmigheden waarmee Google je ook voor een deel oprecht betere zoekresultaten probeert te geven (naast dat ze je natuurlijk proberen te bespelen met targeted marketing). Ik merk vaak dat Google me een resultaat toont op basis van een synoniem voor één van de woorden uit mijn zoekvraag. Die lijst met synoniemen bouwen ze natuurlijk automatisch op en misschien meent dit algoritme dat er een bepaald synoniem bestaat voor SR5002 waar jij je vervolgens niet in herkent. Je hebt dus misschien last van de 80-20-regel en het werkt misschien voor de meeste wensen wel in hun voordeel.
Je kunt de persoonlijke profielen simpel omzeilen.
Je kan ook de intext: toevoeging gebruiken waarmee je afdwingt dat er een bepaald woord in de tekst moet voorkomen.

Google is een tool waarmee je moet leren werken wil je er alles uithalen wat er in zit.

OT: gefeliciteerd Google. Bedankt voor alle innovaties. Wat niet vermeld wordt is hoe bewonderingswaardig het is dat al die gegevens via 1 textbox te benaderen zijn. In een ongekende snelheid. Wat mij betreft een wonder. De database achter de schermen is zo ontzettend slim opgezet.

[Reactie gewijzigd door Floor op 4 september 2013 10:11]

Anoniem: 526305
@segil4 september 2013 09:28
Google is sterk te nadele veranderd. Verkeerde suggesties geven en en niet meer een cleane hoofdpagina. De koppeling met Google+ is voor niet Google+ ook vervelend. Instellingen kun je pas aanpassen na in te loggen. Verkapte reclame geeft ook geen duidelijker eeld op de pagina. Vervolgens door analytics reclame te zien van shops waar je eerder geweest bent is simpelweg niet prettig en is onnodig schermvulling.
Ben daarom Bing gaan gbruiken (na duckduckgo) en ben inmiddels standaard over naar Bing. In eerste instantie lijkt die achter te lopen, maar inmiddels hit de hitrate bijn 100%.
Ook heeft bing foto's en video net als google. Intergratie met youtube filmpjes is er ook gewoon.
Kleine stap dus en een die mij in ieder geval heel goed bevalt.

En oh ja, bing heeft ook maps, translate enz. Google heb ik dus niet meer nodig.
Erg mooi dat er eindelijk een goede concurrent is. Nu nog een voor youtube.
In 15 jaar is ons leven toch echt wel zwaar veranderd, dat we dit mochten meemaken is een uniek punt in menselijke historie! Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe vroeger mensen al hun info vonden ...
In een goed gesorteerde bibliotheek, de papieren versie van het internet.
Hoe je voor Google je informatie vond ?

Via AltaVista, Yahoo, Ilse, Infoseek, Lycos, AOL Search, MSN Search, etc.

De echte vraag is niet hoe ons leven er voor Google uitzag. De echte vraag is: hoe zag ons leven er uit voor het Internet en voor het web ? Hoe zag ons leven er uit voor de introductie van de PC en van computers in het algemeen.

In 1996 of 1997 werd ik op het vliegveld van Zaventem opgepakt door de Belgische Rijkswacht. Bij de paspoort controle ging er een belletje rinkelen bij mijn paspoort ! Ik moest meekomen. Echter, ze hadden geen idee waarom ze me moesten aanhouden. En ik hield mijn bakkes stijf dicht. (Ik dacht dat het over een bekeuring ging). Hoe gingen die Rijkswachten dat opzoeken ? Via microfiches ! Grote transparante bladen met tekst er op gedrukt, die ze onder een grote loep hielden, en met het oog gingen zoeken. Na 15 minuten hadden ze mijn bekeuring gevonden. Waanzin. Kun je je voorstellen wat een simpele PC voor die arme Rijkswachten had kunnen betekenen ?

Naast mij zat een mevrouw, bij wie iets gestolen was (portemonnee of zo). Ze moest alweer haar NAW vertellen. Ze vroeg: "hebben jullie dat niet in de computer, waarom moet ik dat allemaal iedere keer opnieuw vertellen ?" De Rijkswachten begonnen schamper te lachen: "Mevrouwtje, de NAW gegeven van 10 miljoen belgen, dat is toch veel te veel ? Dat past toch nooit in de kompjoeter ! Dom gansje".
Een CD heeft 600MB capaciteit. Als je alle NAW gegeven van alle belgen er opzet, dan heb je dus 60 bytes per Belg. Zou makkelijk hebben gepast.

Ik vraag me af hoe die onnozele Rijkswachters nu over technologie denken.
Gho, waar te beginnen, Google was lang niet de eerste (nog de beste) in de jaren 90.
Ik weet niet of het verband houdt met elkaar maar je ziet toch telkens het "google-release" fenomeen. Ze brengen iets uit dat niet nieuw is maar toch een stuk beter in bepaalde opzichten dan de concurrentie met als gevolg dat de concurrentie niet anders kan dan ook hun software sterk te verbeteren. Het voordeel met google is dat ze dan ook blijven hun software verbeteren wat een constante druk legt bij de concurrentie en voor nog betere software zorgt.
Inderdaad, je kunt goed of kwaad spreken van Google, maar het feit blijft dat ze een van de drijfveren zijn achter de huidige digitale vooruitgang. Net zoals Firefox dat een aantal jaren geleden was die de browserwar nieuw leven inblies. Ik ben niet niet altijd met hun beslissingen eens en sommige innovaties laat ik graag links liggen (Glass, Smartwatch), maar om andere juich ik (autonome autos). Moge er nog vele volgen!
Anoniem: 415735
@Zyppora4 september 2013 11:03
Dat google één van de drijfveren is achter de digitale vooruitgang is noodzakelijk voor het veiligstellen van hun core-business.
Ook is Google de grootste geldschieter van Mozilla (de ontwikkelaar van Firefox).
Daarnaast is Google+ een geniale zet: nog maar één cookie nodig om de gebruiker te volgen. ;)
Anoniem: 526305
@Grompie4 september 2013 09:18
Zoals? Buiten de search engine en youtube blijft er weinig over.
Het markt aandeel van android zal niet hoog liggen zeker volgens jouw of het dat van hun eigen browser. Zelfs al is google+ geen groot succes toch zag ik dit jaar met google IO ze het een flinke update geven waarin het eigenlijk een enorm handig social platform zou moeten zijn. Facebook moet zich dan ook haasten om mee te kunnen met bepaalde features.
Akkoord de meeste producten van google worden nu mainstream maar als je kijkt naar de begin periode dan hebben we wel al gigantische sprongen gemaakt.
Als ik dan echter weer naar de toekomst kijk dan zie ik wel weer hoopvolle dingen, zo zijn ze enorm bezig de auto industrie te stimuleren op inzetten van auto's die bijna vanzelf rijden. Je merkt gewoon dat de industrie weet dat het er zit aan te komen dus spelen ze er nu al op in. Of glass zo een grote vernieuwing wordt valt nog af te wachten maar er zit zeker toekomst in voor een specifieke markt.
Met de tijd en vertrek van de originele helden is Google wel wat 'magie' verloren.
Al een tijdje kijk ik rond naar een ander platform sinds Reader om zeep is geholpen.

Wat ook erg eng is om te lezen is de gebruikers overeenkomst van Glass. Een goed startpunt om je eens meer in te lezen in de praktijken van Google is Charlotte's Law. Zij heeft in een aantal blogposts heel nauwkeurig deze overeenkomst uitgeplozen. En heeft nu ook geen Gmail meer bv.
http://www.charlotteslaw.nl/?s=glass

Bizar genoeg ziet Microsofts Outlook er nog heel degelijk uit.
Suggesties welkom overigens.
Beetje offtopic wellicht, maar ik vind het wel grappig dat op de gelinkte webpagina (http://www.charlotteslaw.nl) een heel artikel staat over wat Google allemaal wel niet doet met je gegevens, terwijl er vervolgens wel Google Analytics op die pagina draait (en ook nog twee trackers van Facebook en een van Twitter, via de "social buttons") :)

Overigens wel zeer interessant natuurlijk om in begrijpelijk Nederlands over de privacy voorwaarden van Google te lezen. Af en toe krijg ik wel een beetje het idee dat de schrijfster lichtelijk paranoïde is, maar dat kan zeer zeker mijn interpretatie zijn. (Merk op: ik studeer informatica en ben gebruiker van Google diensten.)

Ontopic: leuk, ik realiseerde me niet echt dat Google al zo lang bezig is. Aan de andere kant is 15 jaar (minder eigenlijk) ook wel weer een hele korte tijd om zo beroemd (berucht?!) in te worden. Gefeliciteerd Google! :)
Tja, zij als jurist kijkt er heel anders naar dan 'wij' als toch meer technologie georiënteerde mensen :) *kuchNERDskuch*

ben zelf ook flink gebruiker van google producten en heb ook al een middagje kunnen rondlopen met Glass zelf. Heel bizar om Google Now actief te zien. Om privacy redenen geef ik even geen voorbeelden / namen maar tot en met reisgegevens van vrienden krijg je 'netjes' updates van.
Google nam in 2000/2001/2002 ook nog DeJaVu over, dat was een nieuwsgroepen indexeerder en kon je via hun website snel zoeken in nieuwsgroepen en zijn nu benaderbaar als Google Groups.

Wow, morgen ben ik dan dan alweer 14 jaar professioneel met development bezig. Wat gaat de tijd hard..
Ik denk dat je 'dejanews' bedoelt dejanews , daar heb ik ook veel info gevonden. ;o)
De recent (1 à 2 jaar geleden) vernieuwde interface van Google nieuwsgroepen vind ik spijtig genoeg niet zo geslaagd, vroeger kon ik veel intuitiever zoeken, de google interface was spartaans maar werkte goed. Nu is het meer telletubies style, maar na een poosje vind je wel wat je zoekt.
Soit, waarschijnlijk word ik ook oud, de tijd gaat inderdaad hard.

Toch zou ik ook graag enkele alternatieven/ gezonde concurrentie voor Google zien ;o)
Anoniem: 463321
@soeyken4 september 2013 11:12
Toch zou ik ook graag enkele alternatieven/ gezonde concurrentie voor Google zien ;o)
Die alternatieven zijn er ook zoals je waarschijnlijk wel weet. Maar als je ze niet gaat gebruiken omdat ze niet precies doen wat Google doet, dan zullen die anderen nooit groeien.
En als je zit te wachten op een concurrent die veel beter is dan Google dan wens je op dat moment weer dat er een gezond alternatief voor die nieuwe superzoekmachine is.
Google nam in 2000/2001/2002 ook nog DeJaVu over
Volgens mij wordt de grootste overname vergeten... Zelfs in het artikel wordt er niet over gerept!
Heeft iets te maken met filmpjes.

Laat maar, ff verder scrollen doet wonderen... pff spuit 11

[Reactie gewijzigd door DeerDitch op 5 september 2013 08:04]

Anoniem: 126717
4 september 2013 09:02
Google.... Ze waren wel wat laat, relatief gezien. Dit staat er wel:
Howel Google pas op 4 september 1998 als bedrijf werd geregistreerd, waren de oprichters van de zoekgigant toen al een paar jaar bezig met het project. Larry Page en Sergey Brin, twee Stanford-studenten van begin twintig, begonnen twee jaar eerder een zoekmachine met de naam BackRub, die draaide op servers van de universiteit.
Maar wat er mist is JumpStation, de allereerste zoekmachine van het Web van Jonathon Fletcher.
On 21 December 1993, JumpStation ran out of things to visit. It had indexed 25,000 pages. (Toen was het Web nog niet bijster groot.)
Toevallig heeft de BBC een artikel er over geplaatst, dat staat hier: http://www.bbc.co.uk/news/technology-23945326
Ik weet nog dat ik ergens eind jaren 90 nog eens een opdracht/onderzoekje mocht doen bij een kleine ISP om een experimentele zoekmachine te bouwen. Het concept was in eerste instantie heel simpel, via een PHP-script sites laden en zoeken naar hyperlinks en vanuit die hyperlinks weer nieuwe sites doorzoeken. Op die manier bouwde je al snel een boomstructuur op aan sites. Al snel werden de machines onderuit gehaald door deze manier van werken. Maarja, geen ervaring hiermee en puur probeersel hadden we na een aantal dagen toch een redelijk simpele index gemaakt van sites en opgeslagen in een database. Daarna nooit wat mee gedaan en het is ook alleen maar bij dat onderzoek gebleven.

Als je er maar genoeg kennis voor hebt (meer dan dat ik had toentertijd) en wat slimme(re) mensen op zet en doorduwt kon je heel wat bereiken nog in de zoekwereld.
"Eind jaren negentig". 1999 of 1998 ?
Dan liep je al 3-5 jaar achter op de anderen.
En in die tijd was 3 jaar een eeuwigheid.
Ik ben bang dat je de potentie van je eigen zoekmachine iets overschat.
Ilse (uit Februari 1996) is tenslotte ook een zachte dood gestorven.
Dat Gmail werd gezien als een grap destijds, was niet alleen omdat het op 1 april werd gelanceerd. Dat de lancering werd gedaan in onder andere het Klingon droeg niet echt bij aan de geloofwaardigheid
Maar tegelijkertijd tekende het de sfeer van Google: Jong, onconventioneel en sociaal met een tikje nerdy humor. Slimme jongens en meisjes die lol hebben in het uitproberen van allerlei nieuwe ideeen zonder ingekapseld te zitten in een autoritair georganiseerd bedrijf. Nooit afgeven op concurrenten maar leergierig zijn en dingen beter willen doen.
Gefeliciteerd Google en dat je maar lang jong mag blijven..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee