Uitgever PCM, Computer Idee en Power Unlimited maakt mogelijk doorstart

Een bedrijf wil een groot deel van HUB Uitgevers overnemen. Of dat doorgaat, en de uitgever dus daadwerkelijk een doorstart kan maken, moet binnenkort duidelijk worden. HUB, dat onder meer Power Unlimited, PCM en Computer Idee uitgeeft, ging vorige week failliet.

HUB UitgeversVolgens de curator van het failliete bedrijf is er een partij die 'vrijwel de gehele uitgeverij' wil overnemen, zo schrijft Emerce. Volgens de curator, Christian Hartsuiker, wordt geprobeerd om het bedrijf 'zoveel mogelijk allemaal bij elkaar te houden', zo zegt hij tegenover Tweakers. "Maar waar het precies op neerkomt, weten we nog niet. Daar ben ik druk mee bezig."

Hartsuiker hoopt deze week meer duidelijkheid te geven over de mogelijke doorstart van het failliete Haarlemse uitgeversbedrijf. "Het zal een kwestie van dagen zijn, en niet van maanden", aldus Hartsuiker. Mogelijk wordt dan ook bekend of HUB als bedrijf zal bestaan, bijvoorbeeld met hulp van een investeerder, of dat een andere uitgever een deel of alle tijdschriften en websites van HUB overneemt.

HUB Uitgevers werd vorige week dinsdag failliet verklaard. De verschillende tijdschriften van HUB, zoals PC-Active, PCM, Computer Idee en Power Unlimited, beloven hun lezers dat ze voorlopig nog gewoon zullen verschijnen. "Wij blijven gewoon de Power Unlimited maken als magazine en als het aan ons ligt ploft er in september gewoon een nummer op je deurmat. En ook in oktober, november, december, etc.", zo schreef de redactie van Power Unlimited. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren, is echter nog niet bekend.

Ook is nog niet duidelijk wie er nu verantwoordelijk wordt voor de exploitatie van het '.amsterdam'-domein; de bedoeling was dat HUB die zou gaan verzorgen. Volgens de Gemeente Amsterdam zal de aanvraag van het domein gewoon doorgaan, maar onduidelijk is wie verantwoordelijk zal worden voor het uitbaten ervan. "De Gemeente Amsterdam beraadt zich momenteel op de wijze waarop het TLD in de toekomst geëxploiteerd zal worden", zo laat woordvoerder Bas Bruijn van Amsterdam weten.

Door Joost Schellevis

Redacteur

02-09-2013 • 13:19

49

Reacties (49)

49
48
46
5
1
0
Wijzig sortering
Is het geen idee om (net als HWI) naast deze site ook een Tweakers Magazine te starten? Dan kan (dmv een evt overname door De Persgroep) de site met content van tijdschriften als PCM ed samengevoegd worden. Misschien ook interessant om dan een soort Best Buy Guide rubriek in een blad te publiceren? Bovendien lijkt het me handig als deze journalisten ook andersom een bijdrage aan de site van Tweakers kunnen leveren. Het is een lastige tijd om een nieuw blad te beginnen, maar misschien wil de markt juist wel iets nieuws en verfrissends.
Misschien kan Tweakers een van de magazines overnemen.

Een compilatie van de meest informatieve discussies op GoT. Samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen in tech/game/computer land. Paar user reviews van de nieuwste en interessantste gadgets. Lekker uitgebreide BestBuyGuide waar de NAS, HTPC en Workstation altijd tussen staat. Leuke gallery van de coolste cases, mods, collecties en fotos. En kun je er meteen een games rubriek ingooien die zich meer richt op de iets volwassene gamer met meer in-depth informatie. Je zou zelfs gebruikers kleine stukjes kunnen laten schrijven. Een fris magazine stampvol met informatie, leuk voor de jongere, en interessant en leerzaam voor de iets oudere tweaker.

Combineer het met een leuk Tweakers.net abonnement, en je hebt iets interessants.
Ieder kwartaal een volume, moet te doen zijn. :+

Ik snap dat het een magazine opzetten in werkelijkheid natuurlijk veel moeilijker is. Zeker op gebied van auteursrecht en user generated content, maar hey, een mens mag dromen
Waarom denk ik nu gelijk aan 'Updating a printed wikipedia'? http://what-if.xkcd.com/59/.

De lol van een website is nu net dat het een sneller medium is, een goede compilatie maken kost veel tijd en is direct gedateerd (of, altijd te laat).

Ik ben 'bang' dat toch heel veel papieren media gaan verdwijnen als het niet genoeg opbrengt...

Een alternatief voor het complete digitaal gaan met pay-wall is een site aanbieden met reclame, of als je betaalt, zonder reclame (....) oh die is er al :) Ben net abbonee geworden trouwens :D
Toch gek dat ik het hier moest lezen als eerste. Ik ben zelf al geabonneerd op Computer Idee sinds nr. 1 (1998 geloof ik :)) en ik heb van hen, ofwel HUB, geen bericht hierover gehad. Geen e-mail, geen brief; niets. Je zou verwachten dat je als abonnee geïnformeerd wordt over een mogelijk vervroegd einde van je tijdschrift, maar helaas. Niets...
Op PU.nl stond overigens wel een bericht met tekst en uitleg..

http://www.pu.nl/artikele...aillissement-hub-voor-pu/

Toch als je dan dit bericht ziet bij de reacties, krijg ik zelf het idee dat er erg veel mis is:

Schuldeiser 0
Voor mij als toeleverancier van de PU, betekent het faillisement dat ik voor 10k ex btw het schip in ga. Ik ben door de directie van HUB en de uitgever van PU een jaar lang aan het lijntje gehouden met kul argumenten. De door mij geleverde diensten zouden niet goed geweest zijn. Terwijl het product meer dan een jaar gebruikt werd. Incasso hielp niet. Er restte mij slechts een rechtzaak. Dat hoeft nu niet meer.

Hoezo PU een uiterst gezond merk? De rekeningen werden niet betaald. Hou je lezers niet voor de gek!

Met een doorstart zullen waarschijnlijk de zelfde mensen aan het roer blijven met als enige verschil dat ze die lastige schuldeisers kwijt zijn. Dat is heel erg frustrerend. Hoezo op z'n pootjes terecht komen? Heel veel toeleveranciers en personeel zijn de dupe van het Faillisement!

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 15:27]

Op de sites van Computer Idee en PCM staan vergelijkbare berichten van de redacties.

Ik ben altijd heel verbaasd als een failliet bedrijf (of in dit geval: diverse redacties die vallen onder een failliet bedrijf) schrijven dat er niks aan de hand is en dat ze gewoon door blijven werken zoals hun clientèle van ze gewend is.
Die garantie kunnen ze namelijk helemaal niet geven. Ten eerste zijn ze afhankelijk van de curatoren, die moeten beoordelen of het bedrijf(sonderdeel) nog levensvatbaar is. Vervolgens moet er een koper voor gevonden worden. En die koper kan vervolgens met het bedrijf doen wat hij wil.

Dat de redakties van de curator blijkbaar opdracht hebben gekregen om door te werken is op zich een goed teken natuurlijk, maar dat geeft nog absoluut geen garantie voor de toekomst.
Anoniem: 338569 @B643 september 2013 07:49
Het kan zijn dat deze mensen meer weten dan ze los laten.
Ik heb zelf gewerkt bij een bedrijf dat fait ging en daar was op hoog nivo al een lijst van personeel dat mocht blijven na de door start.
vaak als er veel geld gemoeid is zijn dit soort zaken allang helemaal uit gedacht.
in mijn geval waren alle schuld eisers betaald er stond geen rekening meer open maar was er geen geld om de salarissen van het personeel uit te betalen....
deze kregen dat dan natuurlijk van het UWV. tevens kon het bedrijf nu onder bepaalde contracten uit. en voila
1 je hebt je ontdaan van vele vervelende werknemers. voor al oudere zieke en dure
2 je kunt onder contacten uit die jij niet wenst
3 je hebt in eens werknemers die gewoon tijdelijk niets kosten
4 je gaat gewoon verder als bedrijf

Kijk in mijn geval was het gewoon een spelletje dat gespeeld werd.
Ik heb wel een email gehad, dus ik zou je email adres maar bijwerken of je spambox checken.
Een brief sturen aan abonees kost geld, dat kan dus alleen na goedkeuring van de curator. Het lijkt me sterk dat de curator accoord gaat met een papieren mailing als zoiets ook electronisch kan. Vooral als het de bedoeling is om de betreffende titels zonder hapering te blijven uitgeven.
Mooi verhaal, maar ik heb in ieder geval voor de afloop van de automatische verlening en afschrijving opgezegd. Word wel weer lid als ze echt een doorstart maken.
Even de oplages erbij gezocht. Link

Is er totaal aan geprinte, gerichte, betaalde verspreiding gedaan over geheel 2012.
Computer Idee: 52k (26 edities; 2000 abonnees)
PCM: 27k (12 edities; 2250 abonnees)
PU: 33k (12? edities; 2800 abonnees)

Kan niet echt inschatten hoeveel man er werkzaam zijn, maar op basis van deze berekening op een kladje is het niet echt rendabele business. Wellicht dat de verkopen in de supermarkten nog zoden aan de dijk zetten.

Zit ook niet echt een blad tussen dat eruit springt qua oplage.

Vooral de computer idee vond ik een seniorenblaadje.

Denk dat er niet veel van gaat komen met een doorstart. Misschien dat ze kunnen besparen op de kosten van print (drukken en verspreiding) en meer digitaal gaan doen. Maar zonder vernieuwend businessmodel ziet het er weinig hoopgevend uit.
Oplage is de hoeveelheid die in één keer gedrukt wordt. Bij een tijdschrift dus één editie. Ik denk dat je de getallen mag vermenigvuldigen met het aantal edities.
Inderdaad oplage betekent hetgeen gedrukt / verkocht is.

Als je met de HOI opvraagmodule Q1 tot en met Q4 vergelijkt met het gehele jaar zul je zien dat het gehele jaar nagenoeg het gemiddelde van de 4 kwartalen is.

Het lijkt me wel dat je echt grote bladen nodig hebt als uitgever om ook de kleinere bladen te kunnen realiseren(mocht je zo idealistisch zijn en een blad met verlies willen verkopen).
Ja maar zeg nu zelf... wie koopt er nu nog een abonnement op een blad?

Ik zit toevallig bij de PU omdat ze daar toendertijd Uncharted aanboden gratis bij een jaar abo. een jaar abo kostte 45 euro en de game ook, dus toen heb ik dat gedaan. vervolgens was ik te laat met opzeggen en zat er dus nog een jaar aan vast. Nu ook opgezegd.

Wat ik wel een mooie vooruitgang vond was de bladen digitaal aanbieden via een app. ik las de laatste tijd voortaan de PU op mijn tablet via de PU app. Dat was ideaal! dan kun je ook savonds in bed of op de bank met weinig licht gewoon lekker even door de PU bladeren. Ook waren er leuke extras. zo kon je direct een video in de app afspelen van desbetreffende game. Ook kon je voor een paar euro losse nummers kopen.

Maar tegenwoordig staat alles gratis op internet. Als ik een review van een spel wil bekijken zoek ik het op. vaak is het nieuws uit een blad al weer oud tegen de tijd dat het uitkomt. en heb je het meeste al op internet gelezen.

Ik denk niet dat het verstandig is dat een PU een doorstart maakt. Het signaal vanuit de markt zou duidelijk genoeg moeten zijn dat de vraag te laag is geworden.

Digitaal nieuws uitbrengen en reviews is wellicht een betere optie.
Oplage is altijd per editie, kun je dus niet vermenigvuldigen met het aantal edities.

Overigens meldt de link waar @FIFO naar refereert het aanal betaalde, verspreide exemplaren; de genoemde cijfers betreft het gemiddelde over alle edities in 2012. De gemiddelde oplage was waarschijnlijk (ietsje) hoger omdat er altijd wat reserve moet zijn voor promotiedoeleinden een nazendingen.
Ik weet dat men bij de CID veel werkt met freelancers, die naast het magazine ook de website vullen met artikelen.

Afhankelijk van wat je voor de artikelen betaalt en hoe vaak je gebruikmaakt van de diensten van personen, zal daar wel een flinke besparing zitten t.o.v. een vast team van auteurs.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2024 15:27]

Dat klopt.. vrijwel al die bladen werken alleen nog maar met ZZP'ers. Iedereen word betaald voor zijn uren/artikelen en that's it. Ze zijn dus al een stuk efficienter en flexibeler. Wat dat betreft kunnen ze beter inspringen op hoe het gaat qua verkoop/budget.

[Reactie gewijzigd door Collaborator op 22 juli 2024 15:27]

Anoniem: 382732 @FIFO2 september 2013 18:13
Dit zijn overigens helemaal geen slechte oplages. Ik weet dat specialistische bladen (hifi, fotografie) in de UK ook dit soort oplages hebben terwijl het afzetgebied veel groter is. De inkomstenkant zit dus wel goed, vandaar dat een doorstart mogelijk lijkt. Het meest waarschijnlijke scenario is dat HUB investeringen voor andere activiteiten heeft gedaan die (nog?) niet renderen, waardoor de rekeningen niet meer betaald konden worden.
Opvallend als je dit naast C!T zet:

C!T
Oplage 2010: 95k, nu 73k, daling ~ 24%
ComputerIdee
Oplage 2010: 60k, nu 53k, daling ~ 11%

In 2010 beide ongeveer 1600 stuks onbetaald verspreid.
In 2013 ligt dat op 560 (7,7 promille) en 330 (6,2 promille).

C!T kan of heel goed herstructureren, of is de volgende die om gaat vallen (onder de aanname dat ze een gelijke wist marge hadden in 2010).

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:27]

Bij nader inzien moet ik Hyronymus hieronder gelijk geven ;)

[Reactie gewijzigd door mistervis007 op 22 juli 2024 15:27]

Pewwy eindigt met:
Word wel weer lid als ze echt een doorstart maken.
FIFO haalt wat cijfers aan om zijn verhaal te onderbouwen en eindigt met:
Denk dat er niet veel van gaat komen met een doorstart. Misschien dat ze kunnen besparen op de kosten van print (drukken en verspreiding) en meer digitaal gaan doen. Maar zonder vernieuwend businessmodel ziet het er weinig hoopgevend uit.
Kortom: op basis van zijn betoog merkt FIFO op dat een doorstart moeilijk lijkt, precies het onderwerp waar Pewwy mee eindigt.

Als je per se spijkers op laag water wil zoeken kies dan wel een helder stroompje uit.
In mijn ogen is het niet voor niets dat een uitgever failliet gaat. Een doorstart zou ik zelf dan ook een stom idee vinden. Gewoon laten voor wat het is en als Power Unlimited bijvoorbeeld verder gaan op tv/internet.
In mijn ogen is het niet voor niets dat een uitgever failliet gaat. Een doorstart zou ik zelf dan ook een stom idee vinden.
Hangt van de reden van faillissement af. Als bv de markt voor het product goed is, maar bv het management heeft een slechte keuze gemaakt, is er nog steeds ruimte voor een doorstart. Uiteraard met de nodige aanpassingen om herhaling te voorkomen, maar het zegt niets over de tijdschriftenmarkt op zichzelf. (tenzij de oorzaak natuurlijk daar lag)

[Reactie gewijzigd door ritsjoena op 22 juli 2024 15:27]

[...]
Hangt van de reden van faillissement af. Als bv de markt voor het product goed is, maar bv het management heeft een slechte keuze gemaakt, is er nog steeds ruimte voor een doorstart. Uiteraard met de nodige aanpassingen om herhaling te voorkomen, maar het zegt niets over de tijdschriftenmarkt op zichzelf. (tenzij de oorzaak natuurlijk daar lag)
Als ik de cijfers eens bestudeer dan denk ik dat de situatie op de tijdschriftenmarkt in ieder geval een belangrijke rol heeft gespeeld en waarschijnlijk ook zal blijven spelen. De tijdschriften van HUB uitgevers zijn op zich geen uitzondering op de rest van de markt maar dat verandert er verder weinig aan dat het lastig te overleven is in een markt waar de verkopen ieder jaar een procent of vijf dalen.

Misschien gaat dat veranderen als er een einde komt aan de crisis maar ik denk dat het waarschijnlijker is dat de dalende trend doorzet als gevolg van overstappen naar digitale media. Die trend is bijvoorbeeld ook in de krantenwereld al jarenlang zichtbaar. Ik heb dan ook niet het idee dat HUB uitgevers het slechter heeft gedaan dan de rest van de markt, het is gewoon een lastige markt om in te overleven. Dat zal ook voor de nieuwe eigenaar gelden.
Het is een optie, maar geen sociale gedachte. Wanneer het faillissement helemaal wordt door gezet, er geen nieuwe investeerder komt kunnen alle mensen die nu bij HUB werken, fluiten naar hun baan. Vaak is het zo dat bij een doorstart en nog een groep mensen mee kan naar het nieuwe bedrijf.

Natuurlijk, de redacties van de rendabele bladen kunnen hun werk gewoon digitaal door blijven doen. Maar ook al zal de uitgever geen doorstart kunnen maken kan dit gewoon gevolgen hebben voor de mannen en vrouwen die de websites onderhouden. Ik zou me namelijk voor kunnen stellen dat alleen een "nieuws" website niet rendabel zou kunnen zijn.

Je moet namelijk wel heel veel advertentiehits halen om een maandloon uit te kunnen betalen en dan heb ik het nog niet over de (internet)redacties waar meer dan één man op de loonlijst staat.

Dat "stomme idee" zoals jij dat benoemd heeft wel direct invloed op het inkomen van +/- 130 man personeel!
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @Bullet NL2 september 2013 13:44
Een bedrijfmoet wel levensvatbaar zijn. Blijkbaar was het dat niet en ik betwijfel of het dat ooit wordt. Kan je wel sociaal een doorstart willen maken en banen behouden, maar hoe houdbaar dat is voor de lange termijn is de vraag
Een failissement kan veel oorzaken hebben. Het kan ook een gebrek aan liquide middelen zijn waardoor rekeningen niet betaald kunnen worden, terwijl er ook nog vorderingen zijn. Jaren geleden ging een bouwbedrijf om die reden failliet, toen de curator klaar was en iedereen zijn geld had was er nog geld over voor de aandeelhouders.

Als een ander bedrijf een doorstart maakt met PCM dan neemt het wel (een deel van) de activiteiten over en (een deel van) het personeel maar niet de schulden en overige verplichtingen. Het kan best zijn dat de activiteiten levensvatbaar zijn als het bedrijf dat niet is.
De PU doet het anders prima. Het zou me niet verbazen als er wel degelijk gesneden wordt in het aantal bladen. Er zijn er namelijk wel een aantal die al langere tijd niet goed draaien, maar waar al veel eerder de stekker uit had moeten worden getrokken.
Waarom wordt Hardware.info er niet bij vermeld.?
Simpelweg omdat niet alle titels die door HUB worden uitgegeven (ongeveer 15 in totaal), in dit artikel worden genoemd. PCM, PU en CI zijn hun belangrijkste titels, en worden daarom in het artikel genoemd. Het blad Hardware.info heeft nu eenmaal een vrij kleine oplage, en de website heeft niks met HUB te maken.
Quote rechtstreeks van de hardware.info website

"HUB Uitgevers is geen eigenaar of aandeelhouder van het bedrijf en de website Hardware.Info, maar alleen uitgever van het tijdschrift Hardware.Info Magazine."

hardware.info zal dus naar een nieuwe uitgever moeten gaan zoeken.
Als ik me niet vergis (ik kan even niet artikel/forum post vinden) heeft hardware.info een andere uitgever gevonden die graag een partner willen worden.
Ik denk juist dat bladen als PU hebben meegedragen aan de ondergang, waar de andere bladen nog serieus over komen, doet Power Unlimited dat al jaren niet meer, 5 jaar geleden was het al een kinderachtige bende daar, met vooral achterhaald nieuws (wat bij het vallen op de mat al uitgebreid op het internet was verschenen) tegenwoordig is het niet heel anders, tuurlijk is er een doelgroep voor (en toegegeven, als kind vond ik PU ook best lollig) maar ik denk dat HUB (en VNU voor hun) niet helemaal begrijpt dat er ook boven de 16 jaar word gegamed, stuur PU wat beter aan, of kom met een volwassen games magazine.

En computeridee, pcm, etc, ook cool, maar ook daar een beetje hetzelfde probleem, je vind op internet sneller betere info, wie gaat er dan nog op een magazine wachten.
Ik denk dat je daar een redeneringsfout maakt. Doordat de PU veel meer een eigen gezicht heeft, door alle dingen die jij kinderachtig vindt, denk ik persoonlijk dat het een grotere kans op overleven heeft dan wanneer ze 'volwassen' zouden doen.
Simpele reviews van games met een opdreuning van features en het verhaal en dergelijke kan je overal op het net vinden. Een review met humor (niet bepaald de mijne en blijkbaar ook niet de jouwe) leest veel lekkerder weg. Ik denk eerder dat bladen zoals PCM ed. veel meer zorgen moeten maken.
Ik mis altijd een CTRL-F functie in bladen.. ik pak mijn studie boeken er ook niet meer bij als ik even iets op moeten zoeken. Op internet zoeken gaat vele malen sneller. Het materiaal digitaal verspreiden zou ook geen overbodige luxe zijn, maar goed dan kunnen we PU als een torrent krijgen en dat lijkt me ook niet helemaal de bedoeling.
maar ik denk dat HUB (en VNU voor hun) niet helemaal begrijpt dat er ook boven de 16 jaar word gegamed,
idd de gemiddelde gamer is iets van 28.. en laten die ook net even iets meer geld hebben dan een 16 jarige :).
Als je naar de hubstore website kan je nog steeds een abonement afsluiten voor bv HWI of Computeridee. Ik vin dat een slechte zaak. ALs het bedrijf failiet is en nog geen doorstart gemaakt heeft.
Kan zijn maar het lijkt me stug dat ze ook daadwerkelijk een accept giro sturen of het geld van je rekening afschrijven zolang er nog geen doorstart gemaakt is. Als de curator nu de boel op slot gooit maakt dat het bedrijf misschien weer minder interessant voor een overname kandidaat. En op het moment dat het duidelijk is dat er geen doorstart komt kunnen ze je altijd nog een berichtje sturen.
Dat kan wel zijn. Maar als je als consument niet weet dat de uitgever failiet is. En je neemt een abbonement op bv computeridee omdat je nieuw bent op de pc markt dan blijf ik het vreemd vinden dat je kunt aan melden voor een abbonement.

En curatoren doen wel vaker raren dingen met mensen die iets gekocht hebben na failisement en dat de mensen toch moesten betalen of hun geld kwijt waren.
Heb altijd een zwak voor de Power Unlimited gehad. Toch heel lang lid van geweest en in het verleden in het forum actief geweest. Ben benieuwd of men het hoofd boven water weet te houden, sowieso omdat de meerwaarde er in mijn optiek niet meer zo is. Game news haal je gewoon online. Uitgebreide reviews staan ook genoeg op internet. Het is dus erg lastig om een bestaansrecht te claimen zonder in te leveren op kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 15:27]

Het zwart/gele PUforum. Mooi was die tijd. Ik merkte wel dat toen ze daar vanaf stapte dat zowel de site als het blad behoorlijk achteruit gingen.
Als ik nu, heel sporadisch, op de site kom stikt het van het "coole" taalgebruik en is de redactie ook niet meer wat het is geweest.

Misschien behoor ik niet meer tot de doelgroep maar wat mij betreft is de PU, zowel online als offline vergane glorie.
Tja... na gisteren Zomergasten gekeken te hebben denk ik nog meer: zoek iets nieuws en blijf niet in het oude hangen. Maar goed, we zien wel wat het gaat worden: waarschijnlijk gewoon magazines met een website. Ik sla over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.