Uitgever PCM, Computer Idee, PC-Active en PU vraagt faillissement aan - update

Het in Haarlem zetelende HUB Uitgevers heeft faillissement aangevraagd. De uitgever is onder andere verantwoordelijk voor computerbladen als Computer Idee, Hardware.info Magazine, Power Unlimited, PC-Active en PCM. De curator gaat bekijken of er doorstartmogelijkheden zijn.

HUB UitgeversRaimon Gort, directeur van HUB Uitgevers, bevestigt aan Tweakers dat het personeel maandag is ingelicht over de faillissementsaanvraag. Volgens Gort is het faillissement veroorzaakt door een 'weerbarstige markt' en 'liquiditeitsproblemen'.

Vermoedelijk zal de rechter het faillissement dinsdag uitspreken, waarna de curator gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn. Gort bevestigt dat de uitgever bekijkt of er een doorstart gemaakt kan worden, maar onduidelijk is nog of dat voor individuele titels zal gelden of voor de gehele uitgeverij. Naar verwachting zal het voltallige personeel ontslag worden aangezegd en kunnen alleen werknemers die relevant zijn voor de doorstart van een van de titels met een tijdelijk contract weer aan de slag.

HUB Uitgevers heeft twintig tijdschrifttitels onder zijn hoede, waaronder de computerbladen Computer Idee, PCM, Power Unlimited, IGN.nl, PC–Active, Hardware.info Magazine, Focus, Androidworld.nl, ZDNET.nl, Java Magazine, IGN, Linux Magazine en Network Pro.

In augustus vorig jaar kondigde HUB Uitgevers al een reorganisatie aan. Zo werd er gesneden in de redacties van PCM en Computer Idee en werd de meeste kopij aangeleverd door freelancers. In totaal verdwenen er 35 van de 161 arbeidsplaatsen bij het bedrijf.

Update, 18:08: Reactie van HUB-directeur Raimon Gort toegevoegd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-08-2013 • 17:53

185

Reacties (185)

185
180
135
11
0
19
Wijzig sortering
Tsja jongens.. de redactie van de PU liep vorige week nog zorgeloos op de Gamescom rond. Paul en ik hebben ze allemaal nog uitgebreid gesproken tijdens de diverse events en presentaties. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht... heel zuur allemaal.

Ik denk overigens dat het voor PU en IGN wel goed afloopt. Die lopen goed. Of dat voor de andere media ook geldt, kan ik vanaf waar ik zit niet zien. Ik hoop in elk geval dat zoveel mogelijk mensen er uiteindelijk goed vanaf komen. Ik vind het ook lullig voor de freelancers van PU. Ik kan me voorstellen dat HUB een betalingstermijn heeft, en dat een aardig deel van de facturen die er nu nog liggen niet meer betaald zal worden... heb je zo een maand of twee voor niets zitten pennen. :(
Dat laatste over freelancers die niet betaald zouden worden klopt denk ik niet niet. Dit zijn namelijk vrij belangrijke schuldeisers. Het gaat hier immers gewoon om "loon". Ik denk dat eerder mensen met een abonnement de zak zijn.
Gooi het naar Tnet zou ik zeggen ;)
Gasten deden goed werk, maar hun medium was wel een beetje achterhaald.
Mja ik heb ook een abbo op de PU. Ik ben al 18 jaar lid en nog steeds met veel plezier. Sommige redacteuren daar zitten er ook al jaren. Ik vind juist hun expertise zo goed. Ik hoop echt dat ze een doorstart kunnen maken. ELke maand weer zit ik met smart op de volgende PU te wachten.
heb je zo een maand of twee voor niets zitten pennen.
Bekijk het van de andere kant: als je diezelfde content op Internet had gezet had je er toch ook niets voor gehad? Misschien wat opbrengsten van enkele reclame's, maar de gemiddelde Google ad words op een blog zal ook geen vetpot zijn.
Waarom geeft iedereen de schuld aan 'de digitale revolutie' en kijkt niemand naar de daadwerkelijke inhoud?

De Computer Idee is al jaren achterhaald. Ik kijk die dingen wel eens door bij toko's die zo een tijdschriftenabo hebben maar er staat echt niets in wat de gemiddelde gebruiker niet even op Google kan vinden, precies het publiek waar de CI op gericht is. In plaats van zichzelf opnieuw uit te vinden doet dat blad alsof het nog steeds 1995 is en dat internet een fabeltje is.

De PU is echt shrikbarend geworden. Ze waren nooit echt objectief maar de laatste tijd vreten ze echt uit hun neus, geen enkele review die ook maar in de buurt van de kern komt en ik betwijfel ten zeerste dat de reviewers meer dan een uurtje of 2 aan elke willekeurige game besteden. Ooit waren ze wel grappig maar nog steeds redelijk diepgaand, maar nu is het gewoon NIEUWE CALL OF DUTY YOLO, plak er een 10 aan en wegwezen maar. Het zou me niet verbazen als vooral dat blad het erg slecht doet, behalve bij de diehards.

Ik kan mij niet anders voorstellen dan dat de meeste andere bladen het probleem voor zich uitschuiven. In plaats van met iets fatsoenlijks te komen geven ze de schuld aan 'internet' en wat dan ook, in plaats van zichzelf proberen te onderscheiden en het papier wat meerwaarde te geven.

Neem dan een voorbeeld aan Edge UK of PC Games DE, de eerste die zich onderscheid door arrogant en hoogdravend te doen zonder het oog op de games te verliezen en het tweede die behoorlijk diepgaand is en ALLE games ALTIJD uitspeelt voor ze met een review komen (met MMO's wachten ze meestal een maand of 2 ipv als eerste te willen zijn).
De gemiddelde gebruiker zoekt niet op Google. Die leest het eerder in zo'n blaadje als men daarin geïnteresseerd. De meesten zijn dat niet. Dat wat er in staat voor ons techneuten allemaal basic en achterhaalt is, is niet zo raar. Als je het op ons niveau zou schrijven begrijpt die gemiddelde gebruiker er al niks meer van (1 van de redenen waarom ze niet op Google zoeken). Ze hoeven nu dus niet te zoeken en door die info heen te gaan. Ze krijgen het op een presenteerblaadje in de taal die ze begrijpen. Het blad springt dus prima in op een bestaande markt. De enige vraag die je hier zou moeten stellen is hoe groot die markt is? De meeste mensen hebben weinig interesse in IT.
En als freelancer kan ik waarschijnlijk fluiten naar mijn onbetaalde facturen. Als die bladen een doorstart maken, hoeven vast niet eerst de oude schulden voldaan te worden...
En als freelancer sta jij waarschijnlijk aan het einde van de betaallijst, net voor de niet vervulde abbonementen. Jammer maar helaas, maar daar zal het wel op neer komen.
Dat zat er aan te komen! De bladen zitten in elkaars vaarwater en veel mensen gaan tegenwoordig online wel opzoek naar nieuws. Zeker community's zoals Tweakers leveren een heleboel van de behoefte's al. Een blad waarin elke week te zien is hoe je je PC op moet schonen en welke hippe tooltjes er wel niet bestaan, tjah daarmee red je het niet.

Zoals ik ook al aangaf, de bladen overlappen ook nog eens heel sterk. De interesses van de lezer zullen dan ook vaak bestaan uit onderwerpen uit meerdere van de bladen en dat werkt niet. Mensen schaffen niet snel meerdere abonnementen aan om dan ook nog eens dezelfde reclame meerdere malen in de bladen tegen te komen.

Persoonlijk hebben de bladen mij nooit echt weten te boeien. Vaak een boel 'hype' en commerciële verhaaltjes en weinig technisch. De game bladen waren meestal een en al console, terwijl ik een PC gamer ben. Hardware.info heb ik wel eens gelezen, maar tjah... vergelijken doe ik liever online.
Op het forum van PC-Active meldt (hoofd-?)redacteur Henk van de Kamer dat:
De economie helpt niet, maar een week terug is ons verteld dat de problemen niet zitten in de bladen, maar zijn veroorzaakt door andere zaken uit het verleden. Ofwel een doorstart van de bladen klinkt logisch, [...]
Bron
Toch jammer maarja onvermijdelijk op het papieren medium.
Inderdaad het papieren medium ja!

Zo meldt Androidworld.nl bijvoorbeeld al op Facebook dat zij op eigen voeten staan(/net zijn gaan staan) en daardoor gewoon op volle kracht door zullen blijven gaan. Ik ga ervan uit dat de andere 'online tijdschriften' dan ook wel door zullen gaan.

(bron:http://www.facebook.com/androidworld/posts/627590020608216)
HUB Uitgevers heeft twintig tijdschrifttitels onder zijn hoede, waaronder ... Androidworld.nl
Als HUB inderdaad geen meerderheidsbelang heeft in Androidworld (media BV), dan klopt deze stelling niet helemaal lijkt me.
Waarschijnlijk was/is hub alleen uitgever van tijdschrift Androidworld, maar geen aandeelhouder van Androidworld.nl. ;)

HWI zelfde verhaal, HUB was/is daar alleen de uitgever van tijdschrift van HWI, bezitten HWI niet zelfs geen enkel aandeel of zo, zijn alleen uitgever van het blad.
http://nl.hardware.info/n...-vraagt-faillissement-aan
Het is allemaal leuk en aardig om te zeggen dat ze op volle kracht door zullen gaan, maar ze zijn natuurlijk niet voor niets aangesloten bij HUB Uitgevers. Het is in ieder geval een slechte zaak, want Hardware.Info was/is toch best een goede site.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 22 juli 2024 20:14]

Een uitgever is naar mijn inziens maar een doorgeefluikje. Als je blad zelf prima loopt maar door organisatorische problemen bij het uitgevers bedrijf er van alles mis gaat zoek je toch gewoon een ander?

'Vette pech, voor de kabouters'...
Als blad goed loopt zal er 99% kans zijn dat het doorgaat, al dan niet bij andere uitgever. Blad wat loopt is gewoon geldwaard, dat gaat men of doorstarten of doorverkopen. Alleen onderdelen die niet zo goed liepen zullen hoogstwaarschijnlijk afgestoten worden en daar zit niemand op te wachten om die over te nemen.
Dit heeft helemaal geen gevolgen voor hardware info, ze wachten de doorstart af en als dat niet door gaat dan kijkt hardware info uit naar een andere uitgever voor hun blad.
En dat weet jij omdat...? (ik zie geen bronnen...)
Het papieren medium zal anders echt niet verdwijnen hoor...
Anoniem: 370671 26 augustus 2013 22:15
IGN Benelux (NL) heeft op YouTube 249 videos en de populairste video heeft 3500 views. Ik vind het niet zo'n gek idee om daar de stekker uit te halen!

Een stukje uit het gelinkte artikel: "HUB stelt dat IGN maandelijks 700.000 unieke bezoekers vanuit de Benelux ontvangt. Deze zullen binnenkort naar de website van IGN Benelux worden gerouteerd. De uitgever claimt daarmee 'in één klap de grootste specialistische gamewebsite van de Benelux' te zullen zijn."
""HUB stelt dat IGN maandelijks 700.000 unieke bezoekers vanuit de Benelux ontvangt. Deze zullen binnenkort naar de website van IGN Benelux worden gerouteerd. De uitgever claimt daarmee 'in één klap de grootste specialistische gamewebsite van de Benelux' te zullen zijn."

Wat een onzinnige statement. Dus omdat er nu bezoekers voor IGN.com doorgelinkt worden is IGN nl de grootste specialistische gameswebsite van Nederland? Dat is hetzelfde als wanneer ik een website "moederbord.nl" opricht met daarop een plaatje van een moederbord, Tweakers daar vervolgens naar doorlinkt en ik vervolgens claim dat ik de grootste specialistische techwebsite van Nederland heb. Guess what? Die 700.000 bezoekers tikken niet IGN.com in voor een versie van IGN die trager is met nieuws, minder features heeft en een content verhouding van 20% tov het origineel heeft.

Ik bezoek graag IGN USA, ze hebben goede artikelen, reviews en videos en het is zo triest dat wanneer ik daarheen wil ik eerst op de Nederlandse versie uitkom en dan door moet klikken, iets wat makkelijk te regelen is met een cookie oid. Wanneer ik dan op die Nederlandse versie kom zie ik extreem amateuristische, zogenaamd "grappige" photoshops met een redacteur die dan in een film gezet is of zoiets of scoor-makkelijk-nostalgie artikelen zoals je die zoveel (en beter geschreven) op andere plaatsen op Internet tegenkomt.

Des te eerder die vervelende Nederlandse versie opdoekt des te beter. De aantallen die EndlessWaltz opnoemt hierboven zeggen al genoeg.
Nu weet ik eindelijk waarom ign.com me zo hardnekkig naar de Benelux website brengt. Zwaar irritant, ik typ toch .com. De USA versie wil ik, niet die onnodig vernederlandste rommel.
Je begrijpt hopelijk dat IGN haar eigen videoplayer gebruikt?
Dit zag je van mijlenver aankomen. Toch best jammer, heb Computer Idee en PU echt vele jaren met plezier gelezen.

Maar dit is een voorbode voor de kranten, ook die gaan echt binnen nu en 10 jaar helemaal verdwijnen. Sterker nog, na 2020 zal er geen bezorger meer zijn, alles gaat in de algemene verkoop.
Dat klinkt iets te futuristisch als je het mij vraagt: tenzij alles geautomatiseerd wordt denk ik dat er nog wel bezorgers zullen zijn. Denk maar aan het bezorgen van pakketjes e.d. En ook 3D printen zie ik niet binnen 7 jaar genoeg opkomen om dat te vervangen (je grondstoffen moeten ook bezorgd worden en medicijnen printen zal ook nog wel even op zich laten wachten).
Ik had het over het bezorgen van kranten, folders en week/maand/kwartaalbladen.

Er is een driedelige documentaire op Nederland 3 geweest, paar weken geleden. En dat ging ook over de neergang van de papieren media, zoals kranten, folders en tijdschriften. Het ging nu specifiek over kranten.

Erg interessante documentaire, een aanrader om te bekijken.

Je gaat binnenkort gewoon krijg dat er per depot 2/3 mensen zijn, die hele grote pakketten maken voor elk verkooppunt in de omgeving. Dat zie ik zo snel gebeuren, binnen een aantal jaar bestaan er geen fysieke bezorgers meer.

Alles gaat toch digitaal. Er wordt nu massaal bezuinigd bij de TMG, niet omdat het zo goed gaat. Maar omdat elk onderdeel (behalve Sky Radio Groep) forse verliezen maken. Nu kunnen ze dat nog compenseren door te bezuinigen op kleine dingen. Zoals geen klachtendienst meer, mensen die geen krant ontvangen of een verkeerde hebben pech gehad. Of te snijden in personeel. Of bepaalde divisies af te stoten. Of zelfs te gaan fuseren met harde concurrenten (PCM en TMG zijn al 1 januari j.l. gefuseerd).

Adverteerders lopen weg uit de oude media, alle dagbladen, weekbladen en maand/kwartaalbladen zijn samen elk jaar 1 miljard euro mis aan het lopen. Het loont niet meer voor adverteerders om te gaan adverteren in oude media, ze stappen massaal over op Apps, AdWords, Facebook en overige digitale media.

Dit is nog maar het begin, want je ziet het nu ook met fysieke winkelketen. Gaan allemaal failliet, mensen kopen niet meer in winkels. Mensen jagen op aanbiedingen op internet. Ebay, Bol.com, Amazon etc...etc...etc...

De week en maandtijdschriften, dat zag je ook aankomen. Elke keer dat ik in de supermarkt was en ik zag bijvoorbeeld de PU of PCM staan, Goh bestaat dat nog....
Zo heet moet de soep nou ook weer niet gegeten worden. Er zijn heel veel zaken die je niet zomaar bij een internetwinkel koopt. Jouw verhaal gaat vooral op voor alles wat eenheidsworst is geworden en ook daar zie je onder de webshops dat het allemaal niet meer zo lonend is. Precies hetzelfde als onder de ouderwetse fysieke variant dus. De concurrentie is groot, te groot voor diverse producten.

Wie onderscheidend is in die massa kan het prima redden. Iets als een theewinkeltje is eigenlijk nietszeggend, dat kun je overal online wel bestellen maar een theewinkeltje met lounge hoek waar je de thee kunt proberen of gewoon op adem kunt komen niet. Dat is op geen enkele wijze digitaal te verkrijgen. Dat is waar het nu ook meer naartoe gaat: het gewone winkelen is een ervaring en daarop moet men inspelen. Dat is de meerwaarde t.o.v. een internetwinkel. Bij beiden geldt echter nog altijd dat ze onderscheidend van de rest moeten zijn. Mensen moeten een reden hebben om bij jou aan te kloppen. Als je algemene producten voert wat door half Nederland gedaan wordt is dat een heel stuk lastiger dan bij een assortiment wat maar bij 5 winkels in Nederland te verkrijgen is.

Dat is echter niet in iedere sector mogelijk of even makkelijk. Kranten en tijdschriften zijn hierin vrij lastig juist omdat dit heel goed te digitaliseren is. Als we even goed naar de historie kijken dan zien we dat de automatisering z'n oorsprong kent in het digitaal maken van papieren stukken (documenten e.d.). Bepaalde zaken zullen echter altijd blijven omdat ze onmisbaar zijn (primair levensonderhoud). Zaken die luxe zijn (tijdschriften bijv.) zullen eerder verdwijnen. Het is een hele makkelijk bezuinigingsstap, zeer zeker met een regering die ons nog dieper in de shit werkt. Dan moet men wel.

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 20:14]

Anoniem: 83718 @ppl27 augustus 2013 00:01
Ja, maar dat is al een algemeen principe dat al geldt vanaf de eerste "supermarkten"
Uiteindelijk komt het er op neer dat aanbieders niet op tijd zijn ingesprongen op de "huidige tijd"
(boeken film & muziek leveranciers zijn het ergst, en proberen met "wettelijke maatregelen" hun "ouderwetsche" positie te waarborgen.
Bedrijven die wel op tijd waren, en de situatie erkend hebben (ik noem maar een Pasteuning 'Adam) draaien 40 jaar na hun kleine kruidenierwinkeltje nog prima mee!
Het kan futuristisch klinken, maar kan best eens realiteit worden in 10 jaar. Mijn vader van 60 doet inmiddels bijna alles op zijn iPad en leest geen enkel boek meer op papier, alleen maar e-reader. Tuurlijk, er zullen mensen blijven die de papieren krant willen, maar als het er niet genoeg zijn zullen ze niet overleven.

Totaal niet te vergelijken met bezorgen van pakketjes trouwens, die markt groeit als kool dankzij de online verkopen!
Tsja, het zal eerder minder worden dan meer, maar toch kan papier nog best weerbarstig zijn. Ik ben al fanatiek internetter vanaf 1993, mijn hele carriere is erop gebaseerd, maar toch heb ik nog steeds een papieren krant en ik ben niet van plan hem op te zeggen.

Waarom? Juist omdat ik al de hele dag naar zo'n beeldscherm zit te staren. Lekker rustig met een kop koffie aan de keukentafel grasduinen, daar kan een ipad niet aan tippen. Lekker ongepersonaliseerd nieuws. Dingen die ik wil weten heb ik inderdaad al opgezocht op internet, vertel me maar eens iets interessants waar ik zelf nog niet aan gedacht had. Werkt ook nog niet zo goed op een tablet.

De krantervaring is nog niet te vervangen door online. Het zal er vast ooit van komen, maar er zijn echt nog flinke stappen te nemen hoor.
Ik begrijp het helemaal. Bij Tweakers zit ik ook de hele dag achter een scherm en vind het heerlijk om even wat informatie te lezen zonder beeldscherm. Maar daarbij komt het ook meteen: wat als er een technologie komt die net zo rustig is voor het oog als papier maar de actialiteit en diversiteit kent van het internet?

'Online' is voor een dergelijke technologie een veel beter uitgangspunt dan 'papier'. Papier kent een cyclus die lang is; online is altijd actueel. Dat kan een 'papierenbedrijf' niet bijbenen (zat redenen)

En nee, e-paper is nog niet de technologie ;) het is een eerste goede stap, maar nog lang niet het betere alternatief
Ik heb ook een weekend abbonnement op de Trouw. Gewoon lekker in bed op zaterdag de krantjes van donderdag, vrijdag en zaterdag door bladeren. Stukje lezen, stuk overslaan, nog wat lezen en dan in de papierbak.

Het is een dure hooby, vandaar dat we ook echt geen normaal abonnement zullen afsluiten, maar wel enorm relaxed.

Back on topic; je zag de afgelopen maanden al dat de uitgaves van HUB wel erg veel artikelen recycleden over hun publicaties. Een recipe for disaster...

Hoe zit het nu met de Belgische uitgaves van HUB? De Minoc groep van bladen valt ook onder dit concern (PCMag, Clickx, etc)?
Helemaal waar.

Ik heb, of had een abonnee in mijn wijk. Een hele oude mevrouw van tegen de 80 jaar.
Ze zei, de krant (Telegraaf) wordt zo duur zegt ze. Nou mevrouw, ik lees nooit een krant, dus ik weet het niet precies. Ik gebruik mijn iPad. Ik heb toen uitgelegd wat dat was.

We zijn nu 2 jaar verder, en ze leest al 2 jaar haar krantjes op een iPad. En ze heeft zelfs contact met haar zoon in Noorwegen via dat Apple programma (videobellen).

Ze bespaarde ruim 400 euro totaal.
En ik als -30 jarige lees dan weer elke dag mijn krant op papier ... . In België is de dagbladhandel gelukkig nog redelijk gespaard gebleven van de terugloop in verkopen. Ook de boekenverkoop zit hier nog altijd in de lift.
Je kan genoeg artikels vinden over klagende krantenwinkels in België hoor. Die markt is ook aan het instorten.
Alleen moet een krantenwinkel het al lang niet meer van de kranten hebben. Die hebben belangrijkere inkomstenbronnen met bovenaan de sigarettenverkoop die de laatste jaren ook sterk is teruggelopen.
Heb een ereader gehad maar wat een onding. En lezen op een lcd scherm voor iets meer dan een paar artikelen? Nou echt niet.

Ik neem altijd het papieren boek, nooit een batterij leeg, nooit last van je ogen, super.
Een goede ereader werkt niet met een LCD scherm.
Lezzmeister dacht dat die voor 4-5 tientjes wel zon ereader kon kopen, ja een neppe met LCD scherm :P
Anoniem: 83718 @mkef26 augustus 2013 18:27
Het is inderdaad een aflopende zaak, ook voor kranten,
Toevallig valt mijn zoontje net vandaag in op een krantenwijk (Parool en NRC) die hij vorig jaar zomer ook gelopen heeft.
Ik had nog wat oude looplijsten bewaard, en heb ze net nageteld.
Schrikwekkend, ondanks dat zijn wijk vorig jaar midden in de zomervakantie viel,
en die van vandaag eigenlijk al na de vakantie, is er een afname van bijna 30% in abonnementen.
Leg daarnaast eens wat andere cijfers van bijv. de voedselbanken, stadsbanken, het UWV, etc. en je ziet ineens dat daar stijgende cijfers zijn te bekennen. Dat geeft ineens een heel ander beeld van die afname van bijna 30% in abonnementen. Er zijn diverse factoren die een rol spelen en er voor zorgen dat er een afname is in het aantal abonnees. Niet alleen de concurrentie met het digitale tijdperk. Factoren die al een paar jaar bekend zijn en waaraan grenzen zitten. Je weet dat je daar op een gegeven moment tegenaan loopt dus onverwacht en schrikwekkend is dit echt niet.
Anoniem: 83718 @ppl26 augustus 2013 21:52
Hoewel eigenlijk totaal OT:
Oh, daar geef ik je groot gelijk in, voedselbank is inderdaad schrikbarend,
(echt schrikbarend, voor degenen die het evt interesseert, en eens navraag doet! NL lijkt soms wel een 4e wereldland!)
ik denk dat het tijd word dat de NL politiek eens een hand in eigen boezem steekt,
en ophoudt met het steunen van diverse multinationals, en gewoon de belastingbetaler wat meer waar voor zijn geld gaat leveren.

Het probleem is dat positieve cijfers altijd wel gelijk te vinden zijn, en groot worden gepubliceerd, maar negatieve dingen (zoals voedselbank) altijd achter diverse statistische vaagheden worden verhuld, waardoor (cijfermatige) duidelijkheid totaal niet te krijgen is! (en de uiteindelijke nieuwsbron nu.nl is)
(en daarna moet je op google maar raden uit welk jaar die cijfers komen)

Iets wat nu ook gebeurt in de hele huidige schalie-gas discussie,
een project dat uiteindelijk vele miljarden overheidsgeld gaat kosten om de laatste restjes uit de aarde te persen (en wat over 15 jaar sowieso op is)
Maar wel politiek wordt doorgedrukt!!

Als we deze zelfde miljarden nu besteden aan zonnepanelen op ieder huis,
windmolens etc en onderzoek voor het opslaan van deze energie, heb je al heel Nederland duurzaam bedekt, en totaal energie-onafhankelijk van elk buitenland.
(hoeveel TW kan je opslaan door het IJsselmeer een meter op te hogen?)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 22 juli 2024 20:14]

Ik loop al een aantal jaar de Telegraaf, NHD en nu ook alle PCM kranten.
Ook ik kwam looplijsten tegen van mijn wijk, van 5 jaar geleden. En ik schrok enorm. In amper 5 jaar tijd ben ik in één wijk van 120 naar 80 kranten gegaan. Dat is een daling van 30%. En dat zet zich ook voort in de hele branche. Laten we zeggen tussen de 20% en 25%, dat daar de gemiddelde daling ligt van abonnees. De Telegraaf, dat weet ik toevallig, heeft in 10 jaar tijd 200.000 abonnees kwijtgeraakt. Als er binnen nu en 8 jaar nog eens 200.000 abonnees weg gaan en er niets voor terug komt (wat ook een griezelige juiste voorspelling zal zijn), zal er geen bezorger meer over blijven, en alles in de losse verkoop gegooid gaan worden.

Ik spreek dagelijks tabakszaken, pompstationhouders en supermarkt eigenaren, die zeggen dat ze 's Avonds pakken kranten over hebben, omdat er helemaal niets wordt verkocht. En ook de tijdschriften holt achteruit.
De PU doet het volgens mij anders helemaal niet zo slecht. Zal me niet verwonderen als die dadelijk wordt overgenomen en zonder problemen verder kan. Al ben ik nog wel blij dat ik mn abonnement nog niet verlengd heb :+

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 20:14]

PU zal wel een aantal jaar overleven, maar op lange termijn ook gaan verdwijnen. PU heeft altijd een vaste 'customer base' gehad. Ik ben echt vanaf het eerste nummer lid geweest, maar de laatste 2/3 jaar vlakt het bij af. Gamen doe ik nog met veel plezier, maar elke maand een tijdschrift kopen voor 4,50 euro (meen ik) vindt ik te gortig.
Ik hoop dat de PU het redt. Heb er al jaren geen abonnement meer op maar heb ze destijds met veel plezier gelezen.
Ik heb de PU vroeger ook met veel plezier gelezen, maar tegenwoordig is het niveau zo bedroevend laag dat het blad voor mij geen bestaansrecht meer heeft.
Ik hoop het wel had recent een jaar abo afgesloten via Ibood....
Ik zou het gewoon terug laten boeken, met een beetje "mazzel" is er niemand meer die het controleert of uitzoekt.

Niet leuk voor de medewerkers trouwens, hopelijk komen ze goed terecht.
Toch best jammer, heb Computer Idee en PU echt vele jaren met plezier gelezen.
Jammer eigenlijk dat we onszelf dat plezier massaal ontzeggen. Eigenlijk is het gek, we lezen de magazines met plezier, maar doen het niet meer omdat... ja waarom eigenlijk? Omdat zo'n magazine een paar euro kost en op Internet alles gratis is, en we ons dus "gek" voelen om die paar euro neer te leggen?
Tja maar welke Computerkenner doet er nieuwtjes en informatie op iets niet digitaals? Het is gewoon niet meer dan logisch en het zat er gewoon al aan te komen. Die paar keren dat ik toch eens geprobeerd hebt zo'n blad te lezen was ik er echt met een paar minuten al klaar mee, puur en alleen omdat alles wat ik interessant vind allang heb gevonden en gezien op het internet.

Digitale nieuwtjes en informatie op een niet digitaal medium uitbrengen is als fietsen met vierkante wielen, het werkt niet.
Op vakantie, of wat dan ook, vind ik het veel relaxter om een tijdschrift te lezen dan één of andere website op mijn tablet.

Makkelijker weg te leggen als je bijvoorbeeld aan het strand ligt te lezen, boeit ook geen donder als iemand een tijdschrift jat. Tablet daarentegen. Tijdschrift stop je ook net wat makkelijker in welke tas dan ook. Zonder er eerst een sleeve omheen te doen en de rest van de tijd super voorzichtig om te gaan met je tas waar je tablet in zit.
Ben ik zeker met je eens maar van vakantiegangers zoals wij kunnen dit soort bedrijven natuurlijk niet lezen.

Maar de rest van het jaar lees je dit gewoon via je apparaten op internet.
Aan de ene kant ben ik het met je eens maar uitgebreide artikelen zoals die in bijv. de C'T staan vind je toch niet terug op het Internet. En zo zijn er vast wel meer bladen waar dat voor geldt.
Klopt, en die artikelen gaan misschien wel grotendeels verloren in ruil voor allemaal van die vluchtigere kortere berichtjes.

En wat gaat er met die schrijvers gebeuren? Op Internet schrijven is een optie, maar zal grotendeels als hobby moeten omdat op Internet niemand wil betalen voor content, en nieuws sites toch naar mijn idee veel kleinere vluchtigere artikelen willen waar reclame's (de enige bron van inkomsten) goed op aansluiten.

En ja... dan willen, of nee, EISEN... sommige mensen ook nog eens dat sites gaan reclames plaatsen en gaan ad blockers installeren. Schrijvers en redacteurs moeten ook geen geld vragen, want content moet gratis zijn! Waar deze mensen van moeten eten en zich moeten kleden dat zoeken ze zelf maar uit, maar betalen ho maar...
IT nieuws moet je niet uit magazines halen, maar artikelen die iets diepgaander zijn lees ik met plezier nog op papier. Een C't kan er bij mij nog altijd in en koop ik wel eens als ik lang in het station moet wachten.
Persoonlijk vind ik de gemiddelde computerblad niet echt interessant meer op te lezen. Grotendeels wordt er in jip en Janneke taal geschreven hoe je kan downloaden of welke tablet je het beste kan kopen. Echt interessante artikelen kom je amper meer tegen.

Misschien is dit deels ook wel de reden, mensen bekijken liever op het internet waar ze geïnteresseerd in zijn en kopen het blad niet meer?

edit hieronder:

Bedankt, die ga ik eens bekijken.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 20:14]

Probeer de C'T (Computer Techniek dus niet Computer!Totaal) eens, die vind ik nog steeds interessant. Ik ben al jaren abonnee (sinds ze begonnen met de NL versie eigenlijk). iX magazine vond ik nog beter, maar die mocht helaas niet lang mee gaan.

Ik vind het ook nog wel leuk om eens een papieren tijdschrift te lezen. Dan kom je toch sneller op dingen die je online niet zo gauw zou lezen, ik heb het gevoel dat ik online wat meer in mijn vaste kringetje van sites blijf hangen. Bij C'T kom ik nog wel eens een artikel tegen over iets wat ik nooit online op zou zoeken en toch erg interessant blijkt.

Maar inderdaad de meeste andere bladen vind ik ook uitblinken in onbenulligheid.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 20:14]

Helemaal mee eens. Als ik, vooral in de vakantieperiode, een pc-tijdschrift lees is het de C'T. Maar die is toch voor een andere, meer gevorderde doelgroep dan de magazines in het bericht. Papieren tijdschriften blijven sowieso altijd wel fijn voor op vakantie of als er iets via de achteringang graag naar buiten wil. Is ook nog een beetje nostalgie vind ik.
Ik hoop dat een aantal titels gefuseerd zullen worden en dat ze toch door kunnen. Maar ik vrees het ergste...
Ik kan me alleen maar bij het advies voor C'T magazine aansluiten. Ik las heel lang geleden al de Duitse versie en toen de NL editie uitkwam heb ik gelijk een abonnement genomen. Voordeel van de NL editie is ook dat er wat minder reclame in staat dan de Duitse versie.

Ik hoop dat C'T NL nog lang mag bestaan. Het is een van de zeldzame (enige In NL?) magazines op pc gebied die nog kwalitatief, hoogwaardige en vooral diverse onderwerpen op ICT gebied in haar artikelen aankaart.
C'T (en dan liever de duitse) las ik ook wel graag, al moet ik bekennen de laatste tijd wel minder.
De site van die uitgever (http://www.heise.de staat aan de andere kant dan wel weer in de RSS reader. Handig om een beetje bij te blijven in het opensource nieuws wat ze aardig volgen. En ondertussen is het meer tech dan /.

Oja en ontopic .. ooit met de PCM begonnen .. maar heeft me nooit echt kunnen bekoren. Net iets te veel instap (om van computer idee maar te zwijgen :-) )

[Reactie gewijzigd door gekkie op 22 juli 2024 20:14]

Bladen als PC-Active, Linux Magazine en Hardware.info vind ik toch wel boven het Jip en Janneke niveau uitsteken.
Computer Idee en PCM hebben inderdaad wel een hoog Jip en Janneke gehalte.
PC-Active vind ik behoorlijk basic hoor. Ooit zat de PCM daar ver boven, maar die zijn hard afgedaald. CIdee is het absolute nulpunt. HWI had goede tests, maar was/is meer overclocker/gamer/modder-gericht.
Computeridee is voor de techneut die IT als beroep heeft een absoluut nulpunt maar niet voor de beginnende computeraar die wat meer kennis wil opdoen. Dat is niet zo raar want die laatste is het publiek waar Computeridee zich op richt. De C'T probeert zich meer op de IT'er te richten. Daarbij is de Duitse versie daarin een heel stuk succesvoller dan de Nederlandse. Die lijkt vooral bedoeld voor de hobbyist (met artikelen over hoe je een computer bij elkaar zoekt dalen ze echter ook vaak genoeg af naar het niveau "beginner").

Als je echt diehard technische info zoekt moet je niet bij een tijdschrift zijn, die schieten daarin tekort. Dan kun je het beter bij een paar sites en de dev mailinglists van diverse projecten houden. Techneuten hebben zich wat meer georganiseerd op het internet en dat is iets wat eigenlijk al van oudsher zo is.

Btw, wat HWI betreft gaat het alleen om het blad, de website zelf e.d. is een compleet andere entiteit en heeft niets met het faillissement van HUB te maken. Dat geldt voor wel meer neem ik aan (ZDnet bijv.).

[Reactie gewijzigd door ppl op 22 juli 2024 20:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.