Outlook.com krijgt ondersteuning voor Google Talk

Outlook.com, Microsofts e-maildienst die in de plaats van Hotmail is gekomen, krijgt ondersteuning voor Google Talk. Gebruikers kunnen hun Google-account koppelen, waarna ze met hun contacten in Google Talk kunnen chatten. De functionaliteit werkt ook vanuit SkyDrive.

Microsoft zegt de functionaliteit te hebben ontwikkeld na feedback van gebruikers, die zouden hebben aangegeven dat ze graag wilden chatten met vrienden 'die nog vastzitten op Gmail'. De functionaliteit wordt de komende dagen wereldwijd uitgerold. Outlook.com had al ondersteuning voor integratie van Facebook Messenger en Skype-chatgesprekken.

Na het koppelen van een Google-account is het niet alleen mogelijk om te praten met Gmail-contacten, ook worden de contacten uit het Google-account getoond in het adresboek. Daarnaast is het ook mogelijk om met Gmail-contacten te praten vanuit Microsofts opslagdienst SkyDrive, bijvoorbeeld tijdens het bewerken van een document.

De afgelopen drie maanden migreerde Microsoft alle Hotmail-gebruikers naar Outlook.com. Het is niet de enige grote wijziging die Microsoft doorvoerde: ook faseerde het bedrijf zijn Messenger-chatclient uit ten faveure van Skype. Microsoft nam Skype in 2011 over.

Outlook google talk

Door Joost Schellevis

Redacteur

15-05-2013 • 08:38

77

Reacties (77)

77
76
49
2
0
13
Wijzig sortering
"Vast zitten"? Google is anders behoorlijk open. Verhuizen kan simpel door Imap of Pop3 open te zetten, zodat de nieuwe provider direct de e-mail kan ophalen, of een forwarder aan te maken. Opener kan bijna niet. Hoe zit dat met Outlook.com?
Met "vastzitten" kan hier natuurlijk ook gewoon bedoeld worden dat mensen op GMail moeten blijven omdat ze anders niet meer met hun GTalk vrienden kunnen chatten.
Pop wordt gewoon ondersteund dus niets houdt jou tegen om al je mail lokaal te trekken en dit in een ander account weer te uploaden (zoals je het met google ook kan doen).
Forwarden is ook gewoon mogelijk naar een ander adres.
Open genoeg dus zou ik zeggen.
Precies je zit helemaal niet vast dit maakt Microsoft er gewoon van, sommige mensen gebruiken het juist omdat ze het fijn vinden werken.
Ik ben juist overgestapt en nu zelfs dat het outlook.com is stap ik niet terug, ik vind het fijn werken en heb een android telefoon dus ideale combinatie.
Gebruikt google talk niet gewoon XMPP in de achtergrond?
In principe zouden dan XMPP support vrij makkelijk implementeren.
Inderdaad, Google Talk maakt gebruik van het open XMPP (Jabber) protocol.

Net zoals Facebook trouwens. De integratie van Google Talk in Outlook.com zal dus bijzonder simpel geweest zijn, eigenlijk moest hun bestaande Facebook chat code gewoon verbinden met de servers van Google. (Enige verschil is de authenticatie)

Beter zou zijn dat ze met Skype ook gewoon federated XMPP ondersteunen, dan zijn al deze oplossingen niet meer nodig.
Fantastische en verrassende ontwikkeling! Nooit gedacht dat Microsoft dit zou doen :o

Zeker omdat G Talk indirect wel een concurrent is van skype

[Reactie gewijzigd door Gutanoth op 22 juli 2024 16:09]

Anoniem: 126717 @Gutanoth15 mei 2013 08:59
Zeker omdat G Talk indirect wel een concurrent is van skype
Wel jammer dat het en-en is. Ik zou het handig vinden om mijn Gmail contacten in outlook te hebben, maar wil onder geen voorwaarde de chat aan hebben staan.
Volgens mij kan je op gmail.com gewoon je contactpersonen exporteren en lijkt me dat je ze bij MS gewoon kan importeren? Wat was het probleem?
Je kunt de chat toch gewoon uitloggen, dan word je ook niet aangesproken door GMail-gebruikers.
Je kan gewoon de chat uitschakelen hoor ...
[...]

Wel jammer dat het en-en is. Ik zou het handig vinden om mijn Gmail contacten in outlook te hebben, maar wil onder geen voorwaarde de chat aan hebben staan.
Je kan zelfs het volledige mailgebruik door eender wie laten lopen.

uit outlook kan je je gmail-afzender gebruiken, en andersom net zo
Ook kan je de beide server bij elkaar laten ophalen, en pushen naar je client ( ik gebruik outlook, naast gmail over mijn eigen domein ( 3 mailadressen, alles in gmail )
De contactpersonen van GMail/GTalk worden ingeladen in Outlook.com, waarna je voortaan vanuit je Outlook.com mailbox met ze kan chatten. Het is natuurlijk gewoon bedoeld om mensen van wie alle vrienden nog op GTalk zitten (terug) te lokken naar Outlook.com ;) .

Maargoed wel handig dat je Facebookchat, GTalk, MSN en Skype vanuit één en dezelfde mailbox kan doen.
Gmail is toch ook een concurrent van Outlook? Je kan toch ook vanuit Outlook mails sturen naar Gmail gebruikers?

Ik vind al die verschillende eco systemen maar niks, hoe meer integratie met elkaar, hoe beter!
of leuk voor de gmail gebruikers en hun vrienden die nog vastzitten in outlook :)
Hotmail heeft lang "stilgestaan" in ontwikkeling, maar Outlook.com vind ik echt een verademing. Ik denk dat niemand die met een neutrale blik kijkt het gebruiken van deze service "vastzitten" kan noemen.
Inderdaad, Outlook.com is op dit moment aan een mooie opmars bezig en uitgegroeid tot een zeer mooi platform. Enkel de associatie met de naam "Hotmail" zorgt nog wel eens voor rare blikken omdat dit vaak geassocieerd wordt met pubers en tieners met rare e-mail adressen en een webinterface vol met reclame. Immers het gros van de mailadressen die nu gebruik maken van Outlook.com zijn nog gewoon Hotmail adressen.

Echter objectief gezien is het een mooi, stabiel en simpel platform. Zeker gezien de mogelijkheid om je eigen domeinnaam gebruiken, iets wat met Gmail tegenwoordig niet meer kan zonder te moeten betalen.

Het openstaan voor diensten van concurrenten is ook erg mooi. Tegenwoordig ben je sterk afhankelijk van welke communicatiediensten je vrienden gebruiken dat het wel zeer fijn is als concurrenten ook elkaars platform kunnen integreren of koppelen. Alleen jammer dat Google andersom niet iets terug doet met Skype, zou ideaal zijn als Google daar ook een koppeling mee krijgt.

@ Worsteneter: Hotmail staat niet geheel buiten Outlook.com. Immers het gros van de gebruikers van Outlook.com komen van Hotmail en gebruik nog steeds hun @hotmail.com e-mail adres.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 22 juli 2024 16:09]

Zeker gezien de mogelijkheid om je eigen domeinnaam gebruiken, iets wat met Gmail tegenwoordig niet meer kan zonder te moeten betalen.
Kan nog gewoon hoor. Je kan Gmail alleen niet meer als je mailserver inzetten wat voorheen nog kon met de gratis googleapps.

Je kan echter nog steeds gewoon je mail laten forwarden naar gmail door je mailserver, of het door gmail laten ophalen. Ook kun je nog gewoon mails versturen met je eigen mailadres na verificatie. Daardoor lijkt het voor de buitenwereld (zeker de niet-technische buitenwereld) gewoon alsof je je eigen e-mail adres gebruikt.
Echter objectief gezien is het een mooi, stabiel en simpel platform. Zeker gezien de mogelijkheid om je eigen domeinnaam gebruiken, iets wat met Gmail tegenwoordig niet meer kan zonder te moeten betalen.
Dat is niet waar, Google Apps for Business is tot 75 mailboxen nog steeds gratis.
Nee @gmail.com oogt lekker professioneel wou je zeggen, haha. @outlook.com oogt erg professioneel en mooi, de associatie met Hotmail maak je zelf, dat staat helemaal buiten outlook.
je krijgt dan niet @gmail (google Apps) of @outlook.com (https://domains.live.com/), je krijgt gewoon pietje@domain.com

Denk dat je, je eerst eens in de materie moet "in lezen" alvorens deze opmerkingen en conclusies te trekken.

De meeste (web)mail opties zoals squirrel bieden meestel wel POP en IMAP aan, maar geen push mail, zowel bij google als bij outlook.com heb je dit wel... (en push schijnt minder energie te slurpen tov pull)

(Dit is trouwens een reply op "Worsteneter")

[Reactie gewijzigd door Dutch2007 op 22 juli 2024 16:09]

Bij Microsoft is dat niet veel meer anders. Daar kan je dan gebruik maken als bedrijf van Office 365 en niet meer van outlook.com

Waar worsteneter het over heeft is het gebruik maken van gmail als consument.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 16:09]

push verbruikt wel degelijk meer energie dan pull.
het voordeel is daarentegen dat je mails quasi onmiddellijk verschijnen en dat pull om de 15min bvb wel degelijk inhoud dat je slechts elke 15min mails binnenkrijgt.
Anoniem: 470811 @bartvincke15 mei 2013 14:24
Grappig, dat is bij mij juist anders. True-push gmail app zie ik nooit in mijn batterij stats voorbij komen (top 10). Scherm gebruik staat altijd boven aan. Wat ik wel terug zie komen is de nep-push van exchange. Echter, ook maar voor 2%.

Wanneer je het hebt over een marge van 1% tot 2% m.b.t. accu duur, dan kun je gewoon spreken van dat het dermate weinig energie kost dat het irrelevant is om deze discussie te hebben.

En toch trap ik er in ;).
True push gmail app? Nep push van Exchange? 8)7
Wel eens gekeken wat EAS als protocol precies doet?
Geen een gratis e-mailprovider oogt professioneel. Dat zal het ook nooit worden. Hoe goed ze hun best ook doen.
Geen een gratis e-mailprovider oogt professioneel.
E-mail (en de provider) is een middel. Het gaat mij om de persoon die ik bereik en daarna bepaal ik wel of deze al dan niet professioneel is (zover als dat mijn doel van de communicatie is). Never judge a book by it's cover.
OT: Betekent dit dat Outlook ook andere XMPP diensten kan/gaat ondersteunen?
[...]

. Never judge a book by it's cover.
Welkom in de wondere wereld van realiteit.

ELK book wordt beoordeeld om zijn cover, juist nu, in de snelle en "open" wereld.
Als jouw omslag ( online profiel ) via welk medium dan ook maar enigzins vragen opwerpt, zal de tegenpartij op zoek gaan naar "het volgende" boek.

Ik heb hier verschillende sollicitaties voorbij zien komen die afgewezen werden op een 'online aanwezigheid' of simpelweg de manier van contact zoeken.

Standaard procedure in veel bedrijven is "het googlen van personeel"
Wij kregen een kandidaat voor een receptiefunctie, en haar naam kwam op diverse fora terug waar men het erg hoog op had, met nazisme en racisme-idealen.
De foto's en commentaren van haar en haar 'vrienden' waren niet echt vrolijk.
Dit terwijl in werkelijkheid het een leuke, vlotte dame was.
Maar het bedrijf wenst uiteindelijk niet in verband gebracht te worden met zulke 'hobby's'

Dus het boek wordt wel degelijk op de omslag beoordeeld, alleen is dat een héél wijd begrip
Anoniem: 382732 @FreshMaker15 mei 2013 16:07
Toch is dat beeld langzaam achterhaald aan het raken. Er zijn immers steeds meer bedrijven die hun Facebook pagina noemen in communicatieuitingen.
Als een freelancer zijn belangrijkste communicatiekanaal in handen van een Amerikaans bedrijf heeft gegeven, met 0,0 support als het fout gaat, dan neem ik hem/haar niet serieus.

Vergeet ook niet dat alle mails die je naar deze freelancer stuurt door de Amerikaanse overheid te lezen zijn.

Self-hosted email met een domeinnaam kost €30 per jaar, dat zijn de kosten niet.
Als een freelancer zijn belangrijkste communicatiekanaal in handen van een Amerikaans bedrijf heeft gegeven, met 0,0 support als het fout gaat, dan neem ik hem/haar niet serieus.

Vergeet ook niet dat alle mails die je naar deze freelancer stuurt door de Amerikaanse overheid te lezen zijn.

Self-hosted email met een domeinnaam kost €30 per jaar, dat zijn de kosten niet.
ga je dan ook checken waar men zijn/haar eigen domein host?
Ik kan een .com domein claimen in Nederland, maar dat kan ook in de States, of ik koppel hem aan Google Apps for Business of koppel hem aan Outlook.Com.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 22 juli 2024 16:09]

Grappig, helemaal te bedenken dat de stijl van outlook.com bijvoorbeeld ook is doorgezet in TFS2012. En dat is toch wel professionelere software te noemen. Maar omdat je daar veel geld voor betaald word het opeens wel professioneel? Hoe moet ik dat zien, de mate aan geld dat je der vooruit geeft , geeft aan hoe professioneler het is?

Die suggestie lijkt hier gewekt te worden, misschien dat je het zo niet bedoeld.
Het behouden en makkelijk kunnen migreren is professioneel. Uiteindelijk worden je contact gegevens afgedrukt, opgenomen in databases, documenten(papers, rapporten) en dan zijn er nog de persoonlijke email adresboeken die lang niet altijd worden ge-update nadat iemand zijn email adres wijzigt.

Niet alleen zorgt dit voor problemen kwa bereikbaarheid maar kan er ook voor zorgen dat vertrouwelijke stukken bij de verkeerde personen uit komen omdat nog een oud email adres in een adresboek stond. Denk bijvoorbeeld ook aan werknemers die weggaan/ontslagen worden.

Het registreren van een domeinnaam zijn de kosten niet. En welke software de ontvangende partij gebruikt zou mij aan me reet roesten, het gaat erom dat de persoon die ik wil bereiken het bericht ontvangt en dat hij er adequaat op reageert. Hoe hij zijn mails organiseert of bekijkt moet hij zelf weten.

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 22 juli 2024 16:09]

Anoniem: 426269 @com2,1ghz15 mei 2013 12:49
Hear hear. Wat een onzin. Je wou zeggen dat het mailsysteem van een betaalde provider zoals Ziggo proefessioneler oogt dan dat van Google of Microsoft? Hahaha.
Hear hear. Wat een onzin. Je wou zeggen dat het mailsysteem van een betaalde provider zoals Ziggo proefessioneler oogt dan dat van Google of Microsoft? Hahaha.
Nee precies.
Je ziet wel eens bedrijfsbusjes rondrijden met reclame voor de website http://www.bedrijf.nl en email adres bedrijf@online.nl.
Beetje jammer.
elke @gratismailprovider.com oogt niet professioneel.
Anoniem: 20901 @Tsurany15 mei 2013 09:47
Single User Google Apps domein is nog steeds gratis.
Graag linkje. Naar mijn weten is alles van Google Apps sinds december 2012 betaald.
http://lifehacker.com/596...-for-your-domain-for-free

Alleen door dat Single-user-aspect had ik er heel weinig aan.
Dus is een "foutje" van Google. Daarbij ook maar voor 1 gebruiker.

Wat houdt u dus tegen om via outlook.com gebruik te maken van je eigen domeinnaam? Microsoft geeft de mogelijkheid om 500 users aan te maken! En is dat nog niet genoeg kan je via een gewoon mailtje er nog meer aanvragen.
Ik denk dat niemand die met een neutrale blik kijkt het gebruiken van deze service "vastzitten" kan noemen.
Andersom zie ik het ook niet echt, en dat is wel wat MS beweerd, vandaar dus dat Rigs natuurlijkd e zelfde verwoording gebruikt als MS, hadden ze het niet zo stom beschreven had Rigs dat vast ook niet gedaan :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:09]

Skype maakt gebruik van encryptie om de berichten versleutelen voordat ze verstuurd worden. Dit zorgt ervoor dat de communicatie niet kan worden afgeluisterd maar ook dat het moeilijker is om zelf een Skype client te maken. De client zal namelijk verstand moeten hebben van de encryptie en Microsoft zal dat niet graag prijs willen geven.

Terwijl Google waarschijnlijk API's beschikbaar heeft waardoor Microsoft het eenvoudig kan implementeren.
Als er dingen zijn die redelijk tot goed zijn gestandaardiseerd in de IT is het encryptie wel. Denk dat het ondersteunen van het proprietary video(+compressie) protocol en de opzet van de connectiviteits topologie voor aanzienlijk meer problemen zorgt.

Google Talk
heeft XMPP als basis:
xtensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) is a communications protocol for message-oriented middleware based on
Unlike most instant messaging protocols, XMPP is defined in an open standard and uses an open systems approach of development and application, by which anyone may implement an XMPP service and interoperate with other organizations' implementations
In August 2005, Google introduced Google Talk, a combination VoIP and IM system that uses XMPP for instant messaging and as a base for a voice and file transfer signaling protocol called Jingle.
http://en.wikipedia.org/wiki/XMPP

Waardoor het allemaal wat makkelijker gaat.

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 22 juli 2024 16:09]

Heeft het conversatie-view en labels (ipv categoriën of mappen)? Dan zou ik durven overstappen vanaf Gmail. Mijn volgende telefoon zou dan wel eens een windows kunnen worden..
Conversatieview is er allang. En je kunt per bericht meerdere categorieën aanvinken en later weer filteren en zoeken etc etc. Werkt volgens mij (inmiddels) net als "labels", maar dan met een andere naam.

Je kunt natuurlijk altijd een nieuw accountje aanmaken voor erbij. En via https://secure5.trueswitch.com/hotmail/ wordt alles(!) perfect(!) van je gmail gekopieerd naar outlook. Zelfs 90 dagen forwarding kan, was er erg tevreden over.
Nu ze messenger eruit hebben gegooid willen ze alles ineens gaan onderbrengen bij Outlook ? Dan kan je net zo goed een aparte messenger dienst hebben imho. Komt op mij nu een beetje over als een soort van eBuddy die meerdere messenger diensten combineert.
Messenger is slechts opgegaan in Skype... Bovendien zal de integratie van chatclients als Gtalk zijn weg nu ook wel vinden naar de Messenger hubs in W8 en WP (waar ook FB geintegreerd is)
Je moet het anders bekijken:
Als je nu bv. een Windows Phone toestel instelt, dan heb je ZONDER extra app's te installeren SMS, Facebook Chat, Skype (helaas hier niet het geval, moeten hem wel installeren, maar dit komt doordat Microsoft de operatoren niet op de tenen wil trappen) en G Talk om te chatten met al je contacten.

Als Microsoft hier nog WhatsApp aan kan toevoegen, dan heb je in principe een chat client die de meest gebruikte clients kan aanspreken. OUT OF THE BOX...

Goede strategie van Microsoft.
Ben ik de enige die het jammer vind dat er wel pop3 connecties mogelijk zijn naar andere mailboxen maar geen imap?
Anoniem: 382732 @Aapje15 mei 2013 16:12
Het is jammer maar wel begrijpelijk (vanuit MS optiek).
Met een beetje mazzel kunnen we straks google talk ook met de ingebouwde messaging app op windows phone 8 gebruiken.
nu nog de google talk contacten in Skype en dan is voor mij het plaatje compleet :)
Anoniem: 259970 15 mei 2013 08:55
Er gaan al lang geruchten dat Google bezig aan een uniform messaging platform (Babel). Ik ben heel benieuwd hoe dit dan binnen Outlook.com gaat werken.
Stiekem denk ik dat Google al hun chat mogelijkheden gaat vervangen door hun nieuwe unified messaging systeem ;)

Vanavond wordt er meer bekend: Google I/O
Ik gebruik outlook.com zeer intensief. heb ook meerdere accounts erop en gebruik het via mijn laptop, windows phone smartphone en desktop. Het is echt top geworden. zeker in vergelijking met hotmail. prima ontwikkeling. in vergelijking met outlook is gmail echt antiek nu.
Het gros van de nieuwe functies in outlook en skydrive is gekopieerd van de diensten van Google. Ik zie dan ook niet in hoe GMail nu ineens "antiek" zou zijn.
Wat heeft Microsoft dan gekopieer van GMail dat ze nog niet hadden in Hotmail?
Welke functionaliteit is er antiek dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.