China: VS maakt zich juist schuldig aan hacking

De Verenigde Staten maken zich juist schuldig aan hacken. Dat stelt het leger van China in reactie op beschuldigingen van de Verenigde Staten dat de Chinese overheid en het Chinese leger achter veel digitale aanvallen op de VS zouden zitten.

China Chinese vlagEerder deze week schreef het Pentagon in een rapport dat veel aanvallen vanuit China rechtstreeks waren te herleiden naar het leger en de overheid van dat land. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken ontkent de beschuldigingen, maar het Chinese leger gaat verder dan dat: een krant van het leger beschuldigt de Amerikanen er juist van de échte 'hackmogendheid' te zijn.

De Chinezen schrijven in de krant dat juist de Verenigde Staten achter veel aanvallen zitten en een groot spionagenetwerk hebben. De beschuldigingen in de richting van China zouden zijn bedoeld om de relatie tussen China en andere landen te verstoren, waaronder de buurlanden van China. De beschuldigingen zijn een 'grove inmenging in de interne aangelegenheden in China', aldus het leger.

Waarschijnlijk hebben beide landen overigens gelijk: beide worden verdacht van het hacken van andere landen. China zou het daarbij onder andere voorzien hebben op de Verenigde Staten, waarbij het land geheime documenten probeert te ontfutselen. De Verenigde Staten zouden met hackactiviteiten het Iraanse nucleaire programma hebben proberen te saboteren.

Door Joost Schellevis

Redacteur

08-05-2013 • 10:55

54 Linkedin

Reacties (54)

Wijzig sortering
Nou, ik voorspel binnen de kortste keren oorlog.
Er hoeft maar één documentje te lekken en bommen & raketten gaan vliegen .
Beide landen zie ik hier wel voor aan.
Note to USA;" You can't beat that many asians, Just give up "

[Reactie gewijzigd door basmuys op 8 mei 2013 11:04]

Misschien moet je die glazen bol van je dan toch eens een poetsbeurt geven want een oorlog tussen china en de VS is om vele redenen op dit moment zo goed als uit te sluiten. Een dergelijke oorlog zou trouwens wel eens de genadeklap kunnen zijn voor de gehele mensheid....

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 8 mei 2013 11:19]

Misschien moet je die glazen bol van je dan toch eens een poetsbeurt geven want een oorlog tussen china en de VS is om vele redenen op dit moment zo goed als uit te sluiten. Een dergelijke oorlog zou trouwens wel eens de genadeklap kunnen zijn voor de gehele mensheid....
Niet om de laatste reden dat China de grootste geldschieter van de VS is op dit moment, en dat in de VS ook de grootste afzetmarkt voor China zit.

Zouden China en de VS dus een oorlogje gaan schoppen, dan loopt China zijn eigen klanten overhoop te schieten en schieten ze zichzelf (bijna letterlijk) in de voet.
@basmuys: Gelukkig ben je dan geen analist, want vrijwel niemand is het met je eens.

De VS en China zijn zo ongeveer onlosmakelijk verbonden door de gigantische leningen die China aan de VS heeft verstrekt om de dollar zijn waarde te laten behouden en de kas van China te spekken voor het ondersteunen van de enorme economische groei. Ik maak me dan nog eerder druk over N-Korea die iets gaat uitvreten, en ook die hebben een dermate groot economisch belang dat het een non-issue is.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 mei 2013 12:39]

Kunnen we niet op basis van formules het resultaat van een oorlog bepalen?
Kunnen we dat ook weer afschaffen en van de geld ijsjes gaan kopen.
wel eens sun tsu's art of war gelezen ?

it is the rule of war:
if our enemy's are ten to the enemy's one, to surround him; if five to one, to attack him; if twice as numerous, to divide our army in two.
if equally matched, we can offer battle; if slightly inferiour numbers, we can avoid the enemy; if quite unequal in every way, we can flee from him.

je kan nog zoveel variabelen berekenen uiteindelijk ligt het aan de inzicht van de bevelhebber,
het is niet zo dat terrorisme gestopt was toen er voor miljarden aan oorlogstuig irak binnenviel.
het enigste wat er gebeurde was dat de groepjes zich verder opsplitsten en nog moeilijker te vinden waren.
sun tzu waarschuwt voor het leegbloeden van een land, financieel uitgekleed worden door de vijand met lange eindeloze gevechten waarbij het doel niet bereikt word. zoals het geval is met de usa v.s. al qaeda, de boston bomber zal nauwelijks wat hebben gekost in vergelijking met de financiele schade die hij heeft aangericht. met een hoog k/d ratio en een hoop angst in de overlevers (en angst is iets waar terreur van leeft....)
hoeveel extra dollars worden er nu weer aan het opsporen van sleeper cells en lone wolfs uitgegeven dat niet in het land zelf geinvesteerd word ?

was een reactie op bender

[Reactie gewijzigd door the-dark-force op 8 mei 2013 12:35]

Nee want dat kost veel meer, want de verliezende partij gaat het daar nooit mee eens zijn dus ben je geld kwijt wat je normaal ook kwijt was en extra geld om die formule te ontwikkelen en berekenen :)
Nee want dat kost veel meer, want de verliezende partij gaat het daar nooit mee eens zijn (...)
Zijn er dan ook winnende partijen? Volgens mij is het resultaat al lang bekend, oorlog heeft een verliezer en een verliezer. Ook met dit kaatsspel.

Als ze allebei gewoon toe zouden geven dat er gehackt wordt zou dat ze imo juist credit geven: eindelijk eerlijkheid en openheid. VS beweert open te zijn (niet het geval hierin dus) en China is altijd meer gesloten geweest.

Maar dat is een utopie..... ben ik bang voor.
Ik stel voor om het geheel conflict te beslissen aan de hand van een potje starcraft (of een andere RTS).

Barack Obama VS. Xi Jinping
Haha 2 grootmachten die zich als kinderen gedragen :D Grappig om te zien, alleen wel triest...
Dus als partij 1 een ander (partij 2) ergens van beschuldigd en partij 2 doet dat terug dan gedragen ze zich als kinderen? Lekker is dat! Als ik iemand iets aan doe dan kan ik de beschuldiging dus weerleggen door de te zeggen dat hij dat juist bij mij heeft gedaan. Het kinderachtige is wat mij betreft dat China niet met bewijs komt, maar erg typerend alleen schreeuwt dat alles een leugen is. Aan de andere kant denk ik dat de VS niet verbaast moet zijn dat China alles ontkent. Wat wilt de VS hier eigenlijk mee bereiken?

Daarnaast slaat dit: 'grove inmenging in de interne aangelegenheden in China' nergens op, want de hacks waren op computers in de VS gericht, zij zijn daar slachtoffer van en dus is dat per definitie niet intern maar extern.

Ik zou graag al het bewijs willen zien.
er zijn harde bewijzen dat beide landen hacken

Stuxnet = amerikaans viel iraanse nuclear reactoren aan
DRDO = China viel amerikaanse Defence Research and Development Organisation aan

er is hier geen onschuldige ze zijn beide verkeerd bezig
Is het ene wel met het andere te vergelijken? Een kerncentrale saboteren om het maken van kernwapens door een land als Iran te frustreren is naar mijn mening toch wat anders dan het leger in de VS hacken voor militaire geheimen en economisch voordeel. Persoonlijk vind ik het voorkomen van een nucleaire oorlog in het midden-Oosten beter te verdedigen dan dat China tanks en drones moet kunnen produceren van hetzelfde niveau als de VS.
Als de VS daadwerkelijk een nucleaire oorlog in het Midden-Oosten zouden willen voorkomen, dan hadden ze een paar decennia geleden kunnen voorkomen dat Pakistan kernwapens ontwikkelde en Israël ervan kunnen weerhouden kernwapens te ontwikkelen (in plaats van ondersteuning te bieden). China is flink aan het investeren in militaire capaciteit, maar het defensiebudget valt nog steeds in het niet bij dat van de VS, die een groter militair budget hebben dan de volgende tien landen, inclusief China (zie bijvoorbeeld Wikipedia hiervoor. Ga er maar niet van uit dat de VS zoveel nobeler intenties hebben dan China bij het hacken. En bekijk het ook eens van de andere kant: welk land heeft in de afgelopen zestig jaar meer buitenlandse oorlogen gevoerd en is meer andere landen ongevraagd binnengevallen? Juist. Als jij de Chinese regering was, zou je dus ook alles doen om je millitaire capaciteiten te verbeteren.

Dit soort clandestiene activiteiten vindt altijd plaats, dat weten beide regeringen ook. Het enige veelzeggende is dat de VS blijkbaar dacht dat het nu een zodanige vorm heeft aangenomen dat het beter is er publiekelijk aandacht voor te vragen. Het enige wat China doet, is ietwat defensief reageren en hopen dat de publieke storm overwaait. En het zal nog wel even duren voordat we weten waarom de VS hiervoor op dit moment heeft gekozen.
Anoniem: 394438
@fondacio8 mei 2013 15:23
Als de VS daadwerkelijk een nucleaire oorlog in het Midden-Oosten zouden willen voorkomen, dan hadden ze een paar decennia geleden kunnen voorkomen dat Pakistan kernwapens ontwikkelde en Israël ervan kunnen weerhouden kernwapens te ontwikkelen (in plaats van ondersteuning te bieden).
Maar 2 decennia terug hadden ze nog geen 'digitale oorlogen', laat staan überhaupt een degelijk internet(structuur). Maar nu is overal internet.
Dus als partij 1 een ander (partij 2) ergens van beschuldigd en partij 2 doet dat terug dan gedragen ze zich als kinderen?
Precies, of je bent al zo oud dat je je de basisschool niet meer kan herinneren. Maar jou werkje was alleen mooi als dat van mij ook mooi was. Zo simpel was het. Precies zoals kinderen dus.

Hoewel ik me af vraag of de wereld er niet beter uit zag als deze regeerd zou worden door kinderen (ik denk namelijk van wel).
Wat een domme, onnozele opmerking. Een betere wereld zonder regeringen? Geen ziekenhuizen, ambulances, geen wegen, geen internet, geen telefonie, amper werk, macht van de sterkste regeert, hulp behoevenden worden aan hun lot over gelaten, etc. etc.etc. De wereld zonder overheid is geen goede wereld.

Jij had waarschijnlijk niet eens bestaan zonder die regeringen waar je tegen aan trapt.

Deze kunnen we echt meteen op de hoop met andere onzinnige opmerkingen zoals "de grenzen moeten dicht", "weg met de euro/europa" en ander soortgelijk geneuzel.

Daarnaast slaat het ook helemaal nergens op, compleet offtopic en niet gerelateerd.

En voor je erover begint, ik ben libertijn maar zelfs ik kan inzien dat een beperkte overheid zijn nut heeft.
Pot, meet kettle ... zo gaat het altijd. Iemand heeft me ooit verteld dat je niet naar anderen kunt wijzen zolang je je eigen zaakjes niet op orde hebt en in dit geval geef ik haar er zeker gelijk in. Ik kan landen zo echt niet meer serieus nemen :p
Zo staat er morgen of overmorgen weer op tweakers (of andere media), VS: China is begonnen.

Beetje zo`n welles nietes spelletje.....

Het hacken zal ongetwijfeld plaatsvinden bij beide kampen, echter we zullen het nooit officieel horen en ze zullen nooit een oorlog starten vanwege het hacken omdat ze veels te veel belang bij elkaar hebben.
Precies. Spionage is van alle tijden, alleen de middelen zijn veranderd. Ook tussen de VS en de Soviet Unie werd driftig heen en weer gespioneerd (en vast nog steeds, met opvolger Rusland). En zo nu en dan werden er een paar gepakt of werd er een vliegtuig neergehaald. En daar blijft het dan bij.
Hier zat ik op te wachten, Amerika verwijt China iets van wat ze zelf ook doen, naja dan kaats China wel de bal terug hoor.

Eigenlijk vind ik het niet erg bijzonder, volgens mij zal Nederland dit zelfs doen wellicht, het is gewoon een moderne vorm van spionage.
Sterker nog; Nederland geeft het toch gewoon toe? Zie het wetsvoorstel laatst over 'terughacken'.
Goh, deze reactie zagen we niet aankomen!

Alle grootmachten maken gebruik van cyberspionage.
Verdenk alleen China wel ervan dat ze het beste zijn op het moment, die hebben ondertussen zo een beetje elk stukje code/blauwdrukken wel gejat van bedrijven die een contract hebben met defensie
Goh, wat een verrassing. Iedere grootmacht (en ook niet zo grote landen) hacken. Het hoort er gewoon bij. Net alsdat ieder land spionnen heeft.
Ach, elke overheid houdt zich met dergelijke subversieve activieiten bezig alleen de NL overheid gaat nog een stap verder door dergelijke activiteiten ook op diens burgers los te laten.
Zolang overheden elkaar hacken is er weinig loos maar zodra een overheid zijn eigen burger gaat hacken dan zou er toch iemand zich druk moeten gaan maken lijkt me. Helemaal wanneer juist een NL overheid andere landen beschuldigd van het niet naleven van mensenrechten. Ook een vorm van de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.
Oftewel: de VS en china vallen elkaar aan via de digitale infrastructuur.
Wat betreft het 'hacken met kwade intenties' lijkt mij de strijd tussen nationale overheden misschien wel een gepasseerd station. Als we kijken naar de realiteit van vandaag zijn het denk ik criminele organiseties die het strijdtoneel overnemen. In Nederland zien we momenteel de vingeroefeningen van dit gilde. Zeker, elke natie neemt vroeger of later zijn toevlucht tot gewetenloos tuig als het aankomt op conflicten die op een andere manier niet gewonnen kunnen worden (Volgens de eerste wet van geweld: Als geweld niet helpt, pas dan méér geweld toe), maar verwacht dan toch van dat tuig dat het zich in dienst stelt.

Of het van alle tijden is doet er misschien niet toe, maar we zien nu, denk ik, toch wel dat het internet-tuig de uiteindelijk logische stap neemt, namelijk die om alleen nog maar voor het eigen gewin te gaan. Dat doen de bankdirecteuren, de directies van multinationale ondernemingen (kledingindustrie in Bangla Desh), en dat doen slimmeriken die code kunnen schrijven. Het is uiteindelijk aan iedereen die voor 'gemeenschappelijkheid' kiest om stappen tegen dit soort lieden te ondernemen, die zichzelf vermommen als strijders voor de 'Vrijheid'.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee