Microsoft Surface Pro komt eind mei naar Nederland

Microsoft heeft te kennen gegeven dat het de Surface Pro-tablet eind mei in Nederland uit zal brengen. Het apparaat is al enige tijd verkrijgbaar in landen zoals de Verenigde Staten, maar in Nederland was vooralsnog alleen de Surface met Windows RT verkrijgbaar.

De Nederlandse release eind mei is onderdeel van een productlancering waarbij de Surface Pro naar een groot aantal landen komt, zo heeft Microsoft laten weten op zijn weblog. Zo moet in juni de Surface Pro in 29 landen verkrijgbaar zijn. Er was lange tijd geen informatie beschikbaar over de release, naar verluidt omdat Microsoft kampte met distributieproblemen. Microsoft had zijn Surface Pro in februari al uitgebracht in de Verenigde Staten en Canada, terwijl het toestel ook in China verkrijgbaar is. In Nederland is momenteel alleen de Surface met Windows RT beschikbaar.

Een preciezere releasedatum dan eind mei heeft Microsoft niet bekendgemaakt. Daardoor is nog niet helemaal duidelijk vanaf wanneer klanten de Surface Pro-tablet kunnen bestellen. Tevens is nog onduidelijk waar het apparaat te koop zal zijn.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers liet Microsoft weten dat zijn Surface-tablets goed verkopen. Ook stelde het bedrijf dat de Surface Pro in de Verenigde Staten boven verwachting verkoopt. De Microsoft-tablet is gebaseerd op de volledige versie van Windows 8 en een Core i5-cpu van Intel.

Door RoD

Admin Mobile

23-04-2013 • 19:32

105 Linkedin

Reacties (105)

105
99
65
6
1
17
Wijzig sortering
Nou hopen dat die er al is wanneer ik me belastingteruggave ontvang. Dan haal ik hem diezelfde dag nog! :9

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 6 mei 2013 23:33]

Ik ben erg tevreden over de surface pro. Met het nemen van notities en surfen kom ik een heel eind op een dag qua accuduur. Zeker een uur of 4 a 5. Het is ook een degelijk gebouwd apparaat. Het krast wel snel. De type cover is niet altijd een goede bescherming heb ik gemerkt. Er kan wel eens wat achterblijven op het toetsenbord waardoor het scherm krast. Ik heb niet echt problemen met het gebruiken van het apparaat op mijn schoot. Je kunt echter niet heel veel verschillende poses aannemen.
Onbegrijpelijk dat de fabrikanten bij de typecovers (of vergelijkbaar) de hard-kunststof toetsen van het keyboard gewoon tegen het glas laten drukken. Dat gaat 'uiteindelijk' voor beschadigingen zorgen.

De Transleeve van de Asus VivoTab Smart is mooi zacht aan de binnenkant om het glas te beschermen. Gebruik je dit in combinatie met het keyboard, dan drukt niet de zachte beschermlaag maar de toetsen van het keyboard tegen het glas :-s
Bij de Surface typecover is dat vergelijkbaar (keyboard en cover zijn bij Surface niet van elkaar te scheiden).
Persoonlijk vind ik de Windows RT tablet interessanter; hij is goedkoper, lichter en gaat langer mee op batterij. Er wordt veel beargumenteerd dat Windows RT het niet zal halen tov de Pro omdat daar net wel een volwaardige windowsversie op staat. Dit vind ik een beetje dom. Er staat office op, je kunt surfen en mailen en er zijn al wat apps in de store. Je gaat er toch geen reguliere desktopprogrammas op gaan draaien? Dat kun je op een ipad of android tablet toch ook helemaal niet?

Nu, er is natuurlijk de keuze tussen beide, wat goed is, maar ik vraag me af hoeveel mensen die de pro kopen om de softwarereden na een half jaar daadwerkelijk nog desktopapps zullen gebruiken.
Maar RT tablets zijn in verhouding veeeel duurder dan de Android en iOS tablets, die hebben geen brakke 768p schermen en veel te duur, 700 á 800 euro is gewoon veel te duur.
Heb je voor de gein wel eens de twee (/drie) naast elkaar gehouden? De Surface RT is een compleet ander beestje dan Android en iOS tablets. De meeste Android tablets zijn, en ik kan het niet anders uitdrukken, plastic rommel. De bouwkwaliteit is jammerlijk, en de meeste schermen zijn niet om over naar huis te schrijven. Ga je de iPad en de Surface dan vergelijken, dan heeft op papier de Surface een minder scherm, maar in de praktijk merk je niets van het resolutieverschil. Verder spreken ze 2 compleet verschillende doelgroepen aan: iPads zijn meer bedoeld voor consumptie van content, de Surface voor content creatie. Als ik thuis op de bank zit, dan heb ik meestal m'n iPad op schoot, maar op m'n werk gebruik ik uitsluitend m'n Surface. 2 beestjes, 2 doelen.
Uhm.. de Surface RT is ook gewoon voor consumptie... Het ligt allemaal gewoon puur aan de gebruiker, want de iPad kun je ook net zo hard voor content creatie gebruiken als de Surface RT.. (hmmm.. en dat van iemand die een tering hekel heeft aan Apple..)

Ik moet zeggen dat ik erg veel interesse had in de Surface na het zien van al die presentaties over window store apps etc.. maar nu ik een tijdje gewerkt heb met windows 8 en een paar keer bezig ben geweest met de surface rt kom ik daar helemaal van terug.. Geef mij maar gewoon de 'oude' windows, vindt ik veel prettiger werken..
"...want de iPad kun je ook net zo hard voor content creatie gebruiken als de Surface RT.. "

Nee, want de Surface RT wordt standaard geleverd met een toetsenbord hoes en office 2013. De Surface RT blinkt dus uit in content creatie t.o.v. de Ipad die op dat gebied behoorlijk tekort komt.
De RT tablets zijn geen 700 a 800 euro, maar beginnen al net onder de 500 Euro. Daar krijg je standaard office 2013 bij en een naadloze aansluiting op je desktop/laptop. De prijs is dus best te rechtvaardigen, aangezien de mogelijkheden ook veel groter zijn.
Ik wil geen Office, ik wil programma's als Notepad++, Apache, Netbeans draaien.
Dan moet je een Pro kopen.

Voor veel gebruikers zal dat echter niet nodig zijn.
Voor € 440,- heb je een leuke Asus VivoTab Smart tablet met volledige Windows 8 en 64GB. Die heeft zelfs een wat betere performance dan de Surface RT, heeft ook NFC en je kunt er je gewone Windows applicaties op draaien. Dus ook Notepad++, Apache, Netbeans maar ook Visual Studio.
Zoek je een wat krachtiger meer 'desktop waardig' alternatief dan is een tablet met Core i5 processor geschikter, maar die kost ook minstens 2 keer zo veel.

Voor de trein reizigers: het VivoTab Smart keyboard is niet fysiek aan de tablet gekoppeld (Bluetooth). De tablet kun je daardoor op het neerklapbare plateau aan de stoel voor je zetten en het keyboard op je schoot houden (VivoTab Smart keyboard+cover zijn los verkrijgbaar).
Eens. Om nog maar te zwijgen van een volledige Explorer met Netwerk Shares toegang, ingebouwde USB aansluitingen en SD kaart slot. Daarnaast multi-user accounts, Backup in de cloud en auto restore functie. De iPad is speelgoed vergeleken met een Surface RT. Maar wellicht ook een andere doelgroep...
Ik wil geen MS maar Libre, Geen IE maar FF, geen Verkenner maar TC, wel Adobe Lightroom, wel Adobe Acrobat, wel uTorrent, en ga zo maar door.

Maar de prijs van dit beestje, los van hoe handig bovengenoemde programmas gaan werken, houdt mij enorm tegen. Zelfs nog meer dan mijn financieel manager (vrouw) doet.
Persoonlijk vind ik de Windows RT tablet interessanter; hij is goedkoper, lichter en gaat langer mee op batterij.
Versus een W8 tablet met een i5, maar niet tov een W8 tablet met een Atom.
Wat zou de prijs zijn van deze tablet? Iemand een idee? ( in NL dan..)
Ga maar even uit van ongeveer € 1200,- voor de versie met 128GB en typecover. Andere varianten zullen mogelijk wat goedkoper zijn.

Veel geld zul je denken maar vergelijkbare tablets zijn niet veel goedkoper of (nog) niet leverbaar.
Er is geen 128GB + typecover versie van de Surface Pro. Er is een 64GB Surface Pro (899 dollar, dus ws. 899 euro) en een 128GB Surface Pro(999 dollar, dus ws. 999 euro). De touch en typecovers moet je los kopen en kosten resp. 119 en 129 euro.
Anoniem: 115433
@Ramon23 april 2013 22:45
Wat een geld ik wacht wel op de Temash tablets die ergens in de zomer komen.
Het verschilt dan ook nog wel verder. Je hebt op een macbook geen touchdisplay, maar ieder zijn ding. Het zijn echter wel flinke prijzen imo en dat hadden ze toch beter anders kunnen doen.
Ik vind hem best goedkoop als je hem vergelijkt met een macbook air.

Zo heeft de Surface pro een langere accuduur dan de macbook air, is de Surface 200 gram lichter, heeft de Surface een beter scherm met een hogere resolutie, is de surface 200 Euro goedkoper, en is de surface voorzien van dezelfde hardware in een innovatieve behuizing die uitblinkt in mobiliteit, en is de Surface voorzien van een beter OS.

Er staat dan geen aangevreten appel op, maar compenseert dat de hogere prijs en tekortkomingen van de M. Air wel?

[Reactie gewijzigd door Brazos op 23 april 2013 22:13]

Anoniem: 449164
@Brazos23 april 2013 22:25
Beter OS is best wel persoonlijk denk ik maar vergeet de hardware niet, een HD beeldscherm kost je bij een MBA al veel meer.
Daar heb je geen digitizer op, dus als je notities wil maken met een pen heb je niet zoveel aan je MBA. Zijn hele andere producten.
Ik weet het, maar toch 1100 euro voor een simpel windows 8 apparaatje :)
Persoonlijk heb ik als developer toch liever een 'simpel windows 8 apparaatje' waar ik gewoon Visual Studio op kan draaien dan een Macbook waar ik met Parallels of andere meuk aan de gang zou moeten.
Vergeet ook niet dat deze tablet 10 vinger registratie tot zijn beschikking heeft. Niet iets wat een gemiddelde tablet en/of laptop in de winkel heft.

[Reactie gewijzigd door vali op 24 april 2013 00:40]

128GB is echter wel een beetje weinig voor Visual Studio e.d.
Ik weet niet of dit vrije ruimte is of dat je er ook nog Windows bij moet tellen?
Visual Studio zelf draait zelfs op een 64GB versie (waarop met Office2013, VS2013 en een verzameling andere applicaties nog rond 20GB van beschikbaar is).
64GB microSDXC kaartje erbij geeft wat extra ruimte.

Het blijft wel een tablet van de huidige generatie, dus nog geen 256+GB intern beschikbaar. Er zijn al wel 1TB USB flashdrives (extern) :)
Als developer zou ik gek worden als ik zou moeten werken op een tablet. 8)7

Voor extreme/nood gevallen onderweg kan je ook af met een terminal sessie.
En dat voor een fractie van de prijs.
Ik zie het nut nog niet om alles dat heet 'windows' te draaien op een tablet.
Als ik specifieke taken zou moeten verrichten dan zou ik dat op mijn werkstation doen.

Die prijzen hoeven imo ook echt niet, je betaald hier puur voor de namen, microsoft en intel terwijl beide zich vooralsnog moeten bewijzen op de mobiele markt.
Lijkt mij aan de ene kant juist wel handig om te devven op zo'n portable ding. Zou je makkelijk in een leuk cafe gaan zitten om eens wat te devven, met lekkere koffie nog ook!

Aan de andere kant lijkt me het scherm wat aan de kleine kant, ben gewend om te devven met 2 schermen en dat is dan ook gewoon heerlijk.
Waarom niet gewoon meteen een Windows apparaat kopen? Heb je veel meer aan, en kost ook minder tijd en geld.
Omdat er misschien onder OSX zeer nuttige software bestaat.
Betere host applicatie's, betere graphische applicatie's.
Stabieler draait. Niks meer te maken hebt met die ellendige Bios.

Genoeg redenen.

Daarnaast kan ik met zekerheid vermelden dat windows een stuk beter draait op een Mac dan op een PC.
Betere host applicatie's, betere graphische applicatie's.
Stabieler draait.
hou toch op!
Niks ten nadele van de Mac, want ik gebruik beide.
Maar Win7 en Win8 zijn stabiel.
En ik gebruik Maya... (zeer grafisch intensief) op de PC want draait beter. En dat heeft niks te maken met dat het een PC is maar enkel de ontwikkeling van een applicatie: De windows versie krijgt nu eenmaal wat meer aandacht.
Daarnaast kan ik met zekerheid vermelden dat windows een stuk beter draait op een Mac dan op een PC.
Wat een onzin.
De mac IS een PC.
Het enige wat een mac een mac maakt is het OS en de mooie kast. verder: X86 hardware.

[Reactie gewijzigd door lenny_z op 24 april 2013 10:13]

Zelfde kan gezegd worden voor de macbook air. Ieder zijn ding.
maarja 1100 euro voor een simpele laptop......
ja, dat is de macbook air. Hier kan je meer mee. Digitizer is erg handig. College notities onder andere is veel handiger op een met styles bediende tablet.

Dit heeft de macbook air niet. Of ipad ook niet. Hier zit een volwaardig OS op. Sorry maar het heeft zeker meerwaarde. Of dat voor jou genoeg is, is weer een ander verhaal ;)
De surface pro concurreert niet tegen tablets, dat doet de RT.
Je moet de pro meer zien als concurrent van de MacBook air.
Het concurreert wel met de iPad als je in combinatie met MacBook ook een iPad zou gebruiken omdat je met de Surface Pro aan een device voldoende hebt.
Anoniem: 449164
@Texamicz23 april 2013 22:22
Op of rond de €900,- á €1000,- denk ik voor de simpelste versie.
Zou zo'n ding via HDMI full hd output van allerlei video formaten stotterloos ondersteunen naar een platte tv?
En als ik deze PRO in de USA aanschaf, is de taal op Nederlands in te stellen?

(Edit: tweede vraag toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door zumba op 23 april 2013 20:41]

Dat lijkt me geen probleem, het is in hardware opzicht gewoon een ultrabook (i5 met HD4000).

Taal kan je gewoon downloaden, maakt niet uit welke Windows 8 versie je hebt.

[Reactie gewijzigd door drime op 23 april 2013 20:46]

Mijn Surface RT doet dat al probleemloos. En aangezien je ook VLC kan installeren lijkt mij dat geen probleem.
About time. Hoe krijg je het voor elkaar om zo je eigen glazen in te gooien! "We hebben hier een prachtige totaal oplossing bestaande uit een nieuw OS, Office en zelfs hardware. Maar we releasen alles behalve de hardware...''
Heeft meer met kosten en baten te maken. Het kost enorm veel geld om gelijk wereldwijd je hardware te releasen. Als je ziet dat de surface rt beter doet dan de nexus 10, geeft aan dat er vraag is naar surface in het algemeen.

Ik zie zeker een toekomst in de surface pro. Op mijn werk heb ik genoeg windows 8 tablets verkocht (van surface rt tot atom gebaseerde), maar merk dat er ook vraag is naar krachtige modellen. Die wel genoeg rekenkracht bieden zijn vaak van wat goedkoper material gemaakt en moet zeggen dat de design van de Surface rt/Pro erg goed is.

[Reactie gewijzigd door vali op 24 april 2013 00:47]

Ik vraag me af waarom je niet voor een Transformer Book zou gaan ipv deze...?
Omdat deze Surface Pro een volwaardige windows draait i.t.t. een tablet OS. Dus je kan gewoon Office/Visual Studio/x86 apps/Linux draaien. Plus als je scherm te klein is dan koppel je er gewoon een extra scherm via DisplayPort en een toetsenbord/muis via USB aan en het is net alsof je gewoon een desktop hebt.

En via wat extra software draai je er ook gewoon Android Apps op:
http://pocketnow.com/2013/02/19/android-apps-surface-pro

Dus als je alleen wil mailen/internet/android apps wil draaien dan kan je net zo goed voor de Transformer Book gaan, maar wil je meer dan kan je ook voor deze Surface Pro kiezen.
Met alle respect, maar de Transformer Book heeft ook de volwaardige versie van Windows 8. Daarbij heeft de transformer book ook dergelijke aansluitingsmogelijkheden. ;)

Kijk hier maar:

pricewatch: Asus Transformer TX300CA-C4006H
Maar de Surface pro is opzichzelf al een uniek apparaat. Daarnaast kent zo goed als geen tablet de pen feature, laat staan dat het goed geimplenteerd is. Dit is voor mij al een hele belangrijke unique selling point. Overigens een zeer unieke review over het product:

http://www.penny-arcade.com/2013/02/25/the-ms-surface-pro
Oeps |:( ik dacht dat de Android versie van de Transformer bedoelt werd. Dus mijn excuses maar ik heb het mis!
Formaat... 13.3" is nogal een stap forser dan deze 10.1".

Voor mij zou 13.3" te groot zijn voor tablet gebruik (en 10.1 eigenlijk net weer te klein voor laptop gebruik). Gebruik je hem dus vooral als tablet kan ik me voorstellen dat deze surface pro een betere optie is.
Omdat je een tablet wil zodat je niet zoveel gewicht hoeft mee te sjouwen? De Asus is met 1.9 kg meer dan 2x zo zwaar als de PRO.
Super, ik ben erg benieuwd naar hoe het werkt (uitproberen). Ik wil al heel lang een vormfactor als dit en geloof ook wel dat dit de toekomst is, helemaal in combinatie met een los monitor + ingebouwde usb hub op het bureau. Ik denk alleen dat ik wacht op een Surface met Haswell, die ik hopelijk deze zomer vanuit de States mee kan nemen...
Jammer dat hij zo laat pas hier komt.. Heb lang zitten twijfelen om op deze te wachten of toch een 'old school' laptop te kopen.. Inmiddels erg blij met m'n nieuwe laptop.. Mocht er ooit een tablet bij gaan komen is er een dikke kans dat het er een wordt met Windows 8.
Ik hoop dat voor zowel de PRO als de RT iets bedacht wordt waarmee je ze wat schuiner kunt zetten op je schoot. Door de type/touch cover kan er niet zo'n handig driehoekig rolletje onder wat bij de iPad wel kan. Ik gebruik dan vaak mijn linkerhand om hem wat rechterop te zetten zodat hij beter leesbaar is.

Daarnaast hoop ik dat de rugstandaard van de PRO het scherm wat minder rechtop laat staan. Iets verder achterover hellen zou comfortabeler werken als je hem als desktop wil bedienen.
De hoeken van de Surface RT en Surface Pro zijn verschillend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee