Nederlands robotvoetbalteam wint WK-finale

Het Tech United-team van de Technische Universiteit Eindhoven is op het WK in Mexico City wereldkampioen robotvoetbal geworden in de Middle Size League. In de finale van de robotvoetbalcompetitie werd het team van Iran met 4-1 verslagen.

Tech UnitedIn de eerste helft wisten de Turtle-robots van het Tech United-team de score te openen, maar het MRL-team van Iran kwam langszij. Kort voor de rust maakte Nederland echter 2-1. In de tweede helft wisten de robots van Tech United nog twee doelpunten te maken. Daarmee werd het team wereldkampioen in de Middle Size League-klasse.

Het Tech United-team van de Technische Universiteit Eindhoven speelt sinds 2005 mee aan de RoboCup. Vijf maal op rij kwam het team in een WK-finale te staan, maar het twintig leden tellende team slaagde er steeds niet in om de beker te winnen. Nadat het team goed wist te presteren in de wedstrijden met de andere teams, mocht Tech United zaterdag toch de finale spelen tegen het team van Iran.

In de Middle Size League spelen teams van vijf robots volledig autonoom een potje voetbal tegen elkaar. Een van de robots staat op doel en de overige vier proberen middels objectherkenning de bal te vinden, deze richting het doel te brengen en te scoren. Het Nederlandse team wist in april ook het Iraanse team te verslaan in de finale van de RoboCup Dutch Open; de eindstand was 3-2.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-06-2012 • 10:17

95

Reacties (95)

95
95
67
9
0
15
Wijzig sortering
Onlangs waren de mensen achter dit project (als ik me niet vergis) te gast in het Vlaamse TV programma 'Scheire en de schepping'. Daarin beweerden ze dat het de bedoeling is om tegen 2050 een team van robots te maken die kunnen winnen van een menselijk team.

Ze hebben nog wat werk, me dunkt.
Anoniem: 116213 @tovade24 juni 2012 14:08
De humanoid robots die op de RoboCup gebruikt worden hebben inderdaad nog een lange weg te gaan.

Echter als je kijkt in Japan waar veel meer geld in robots wordt gestopt voor andere redenen (hulp voor de vergrijzing van de bevolking, etc), dan krijg je ineens resultaten zoals:

http://www.youtube.com/watch?v=V3XAzslzu78

Dat is dus *NU* al mogelijk. Dan neem je de Moore wet in acht en ook al redden ze geen verdubbeling elk jaar, maar dat het twee jaar kost. Dan zit je in 2050 op een energiezuinige ARM of x86 core die 524,288x 'sneller' is dan wat er nu beschikbaar is.

De mobiele energie techniek kan tegen die tijd ook revolutionaire wezen, wie weet dat kernfusie dan bijvoorbeeld al mogelijk is. Of een batterij die vele malen krachtiger is dan wat er nu is. Er zijn talloze huidige methodes in laboratiums op dit moemt die zouden moeten resulteren in 5-10x meer energie uit bestaande batterij technieken en over enkele jaren al commercieël verkrijgbaar moeten zijn.

Ik denk dus persoonlijk dat 38 jaar veels te ruim is genomen en dat de versnelling veel sneller gaat.

De Kinect2 komt volgend jaar op de markt en als je al ziet wat v1 tewerk heeft gestelt voor robot DIY projecten dan komt dat in de volgende 10 jarige levensduur van de XBox720 tot verbasende resultaten volgens mij. Dat ik opgroeide waren robots futuristisch en de enige echte ervaring was die uit sci-fi films. Nu groeien kinderen op met simpel te programeren robots als speelgoed.

http://www.robomind.net/nl/index.html

Dat begint dus met speelgoed en 20 jaar later zijn die kinderen de programmeurs en architecten voor een hele nieuwe generatie van robots. Dus in 2050 zijn we in theorie twee menselijke generaties verder qua ontwikkeling en duizelingwekkende generatie verder wat computer rekenkracht betreft (als Moore wet dus vasthoud).

Ik hou het persoonlijk dus meer op 2029 voor het eerste potje Skynet voetbal :)
Dan neem je de Moore wet in acht
Die heeft alleen betrekking op het aantal transistoren dat op een gegeven oppervlakte past. Dat wordt inderdaad vaak (en, practisch gezien, niet geheel onterecht) misbruikt om aannames over de verwerkingscapaciteit te doen, maar strikt genomen klopt zelfs dat al niet. En hoe je het ook went of keert, Moore zegt alleen iets over het silicon; het zegt nagenoeg / helemaal niks over allerlei andere practische zaken die ook nog opgelost moeten worden (accucapaciteit, bruikbaarheid sensoren, energie-efficIëntie, het op twee benen kunnen lopen, etc., etc.).
wie weet dat kernfusie dan bijvoorbeeld al mogelijk is
De meest optimistische voorspellingen voor het opwekken van energie met behulp van fusie gaan uit van een ontwikkeltijd van (ten minste) vijftig jaar. Zelfs als we dat halen dan gaat het alleen over gigantische apparaten die je gebruikt in een electriciteitscentrale; bij mijn beste weten zijn er geen serieuze, concrete plannen voor draagbare fusiereactoren... en zeker niet binnen vijftig jaar.
Of een batterij die vele malen krachtiger is dan wat er nu is.
Er zit de laatste tijd nauwelijks meer vooruitgang in de capaciteit van accu's. Hoewel dat op zich niets zegt over revolutionaire doorbraken lijkt het me ook uiterst optimistisch om zomaar aan te nemen dat die er nog wel gaan komen.
Nu groeien kinderen op met simpel te programeren robots als speelgoed.
Op die site staat code zoals
if(frontIsWhite)
{
    forward(1)
}
Da's op zich leerzaam natuurlijk, maar de echte kunst is natuurlijk om een betrouwbare frontIsWhite() en forward() in elkaar te zetten; netjes exact recht vooruit rijden is lastig genoeg!
Als je een veel grotere uitdaging wil zien, Google dan maar eens naar "FIRST LEGO League". Groepjes van een stuk of tien kinderen (maximum leeftijd 14 jaar). Bij sommige (beginnende) teams bestaat het vermoden dat de ouders hier en daar stiekem een beetje helpen, maar bij de echt goeie niet meer... want dan gaat het de ouders ook finaal boven de pet. :)
Anoniem: 116213 @robvanwijk25 juni 2012 03:05
Ik had daarom 'sneller' ook tussen de quotes geplaatst. Echter als je de procesverkleining bijhoud en dezelfde oppervlakte behoud dan kan je vaak 4x zoveel transistors kwijt die theoretisch 4x de snelheid omhoog brengen.

Tel daarbij op de IPC verbeteringen die Intel elke tock generatie voor elkaar krijgt, dan zitten we in 2020 al op 4/5nm en 5 tock generaties verder. Zelfs zonder enige IPC verbetering zitten we dan op een factor van bijna 20x kleiner produktieproces.

22nm^2 = 484nm²
5nm^2 = 25nm² (19,36x kleiner)

Ze moeten dan wel eerst de 'wall' van 10nm doorbreken, maar daar zijn ze in Albany, NY al zeer veer in gevordert met het onderzoek wat Intel, AMD en IBM doen met de universiteiten daar. Intel heeft het er zelfs over om 10/11nm over te slaan en meteen naar 8nm te gaan in 2015.

http://www.hardwareboard....nm-fertigung-in-2015-187/

Multi-core is ook steeds beter, dus in plaats van een monster 'brein', kunnen ze ook simpelweg in elk ledenmaat of ander robot onderdeel een 'core' inbouwen die dan communiceert met alle andere delen, bedraad of eventueel draadloos. Als de electronica zich blijft verkleinen dan wordt het ook steeds meer mogelijk om deze draadloos van energie te voorzien. Via eventueel dus zo'n super grote kernfusie reactor die ergens anders is.

Wat batterij techniek betreft, die staat zeker niet stil. IBM is bezig met Lithium-lucht batterijen die 15x meer capaciteit moeten krijgen dan Lithium-Ion.

http://www.extremetech.co...eight-lithium-air-battery

Hun voorspelling is ongeveer 10 jaar voor commercieële toepassing, en het zal inderdaad beginnen met grote systemen, geschikt voor autos, maar niet veel later zal dit snel een weg vinden naar laptops/etc. En er zijn talloze andere nieuwsberichten op Tweakers.net geweest wat andere ontwikkelingen betreft.

De RoboMind site was het snelste wat ik kon vinden, ik bedoelde meer de echte robot taal van Microsoft waarbij je niet een software robot bestuurt, maar een echte robot.

Robot = http://www.parallax.com/eddie
Microsoft Robotics = http://www.microsoft.com/robotics/

Dat is echter op dit moment speelgoed voor de grote kinderen, maar ik dacht ergens een 'toy' versie gezien te hebben. Het zal eventueel wel zo'n LEGO robot geweest zijn, of een WowWee versie. Dat terzijde de kinderen van nu komen gewoon veel meer in aanraking met de dingen die voor mij als kind sci-fi waren.
Bedenk hoe de wereld er 40 jaar terug uit zag, bedenk dan dat het best mogelijk is!
zitten toch paar mooie 'moves' tussen :+
Er zijn soms zeker wel hele mooie acties. Had ik niet verwacht van robots die niet worden betuurd door mensen.

De robots zijn best wel hoog. Op plaatjes lijken ze altijd zo klein. Maar als een volwassen persoon naast de robot staat zie je dat de robot bijna even lang als de been van de volwassene is.
Edit: Hoogte is maximaal 80 CM

Ik heb een paar maanden terug in Eindhoven met het team gesproken, en het was al snel duidelijk dat alle teams een soortgelijke robot hebben. Een parabolische spiegel als hoofdsensor, de kegelvorm en 3 omniwielen komt bij alle robots voor.
Het meest sterke punt van het team van delft zijn (volgens het team zelf) de "armen", die over het algemeen beter werken als die van de tegenstander.

[Reactie gewijzigd door appel437 op 23 juli 2024 03:28]

Anoniem: 80466 @himlims_24 juni 2012 10:32
Leuke video.
Hoe houden die robots die bal bij zich als ze bewegen en zelfs draaien?
Een draaiend wiel boven de bal die constant de bal naar de robot toe laat rollen volgens mij.

Gefeliciteerd jongens!!
Klopt, twee in totaal ;)
De robots lijken zoveel op elkaar omdat ieder jaar na de competitie alles wat gedaan is wordt geopenbaard, om zo de technologie sneller te laten ontwikkelen. En natuurlijk nemen de teams dan de beste dingen van elkaar over, en proberen weer opnieuw iets onderscheidend te doen voor het volgende jaar.
De Iraanse en Nederlandse spelers lijken wel erg veel op elkaar. Komen ze soms uit dezelfde fabriek?
Ze hoeven niet het zelfde uit te zien, maar er zijn wel een paar regels over de robots. Die kan je hieronder zien.
The size of each robot player must obey the following constraints:
1. Each robot must possess a configuration of itself and its actuators, where
the projection of the robot’s shape onto the floor fits into a square of size
at least 30cm × 30cm and at most 52cm × 52cm.
2. The usual field player has to keep at any time the size limit of 52cm ×
52cm.
3. The goalie is allowed to increase his size instantaneously (at most 1 second) up to 60cm × 60cm width or 90cm height if the goal is endangered
by an approaching ball. The goalie resolves on this situation by itself,
but he is only allowed to increase his size again after a pause of 4 seconds
and having completely reduced his size to the normal state before the increase. Additionally, it is only allowed to increase its size instantaneously
in one direction (left, right or upwards).
4. The robot’s height must be at least 40 cm and at most 80 cm (exception
goalie: 90 cm during extended phase).
5. The field players may never exceed the 80 cm height limit.
6. The size of the robots will be checked before the tournament by the TC.
If a robot doesn’t match the described limits it will be excluded from the
competition.
7. Robot Shape: Any shape is allowed as long as the size restrictions are not violated.
Robots may exhibit concavities in their shape or may dynamically
change shape, provided that the Laws concerning ”Fouls and Misconduct”
(FIFA LAW 12) are not violated.
8. The maximum weight of a robot is 40 kg.
Hier heb je een link naar Alle regels van de RoboCup 2012
Meer regels over de robots zelf is bij hoofdstuk 4 en begint bij bladzijde 12

[Reactie gewijzigd door yeth3119 op 23 juli 2024 03:28]

Anoniem: 397134 @mystic10124 juni 2012 10:35
Het gaat niet om het robotontwerp zelf, dat wordt (denk ik) door de competitie bepaald. Waar teams aan kunnen sleutelen is de AI van de robots, en daarmee win je natuurlijk ook een wedstrijd. Je hebt fatsoenlijke 'brains' nodig hierbij (in het echt niet altijd nodig, kijkend naar bepaalde voetballers :P )
Word niet door de competitie bepaald hoor, dat weet ik bijna zeker. Er zijn natuurlijkvwel regels. Denk dat dit gewoon het beste model is ;)
Het ontwerp wordt niet door de competitie bepaald. Echter, gezien het succes van het Eindhovense team, hebben veel andere teams elementen van hun ontwerp overgenomen. Na een toernooi wordt het ontwerp van de software en hardware gedeeld met de andere teams. De MRL robots zijn echter wel een stuk groter en ook sterker dan de Tech United robots.
Vond ik bij het gewone WK voetbal ook. Komen die mensen soms uit dezelfde fabriek?
We gaan ze echt geen oranje shirts aan doen hoor !!!
Best apart dat Iran mee mag doen met dit soort evenementen.
Jij verwacht nucleair aangedreven robots met bijbehorende raketten? :D
Nee maar, best raar aangezien het westen nogal bezig is om Iran in de stenen tijdperk te houden dat ze toch een toernooi organiseren en een land als Iran er toelaten.

Die opmerking van nucleair aangedreven robots slaat nogal nergens op, net als mij wegmodden als ongewenst.
Dit is niets anders dan een vriendschappelijke competitie tussen internationale studenten. Dit is gewoon een gezellig onder onsje met een competitieve drang. In tegenstelling tot de mediahype die het gewone EK/WK met zich meebrengt, of de politieke gangen van de landen.
het westen nogal bezig is om Iran in de stenen tijdperk te houden
Is ook een beetje van het kaliber:
Die opmerking ... slaat nogal nergens op
Heb je hier een bronvermelding bij of is dit jouw persoonlijke mening/beeld.

Tegen nuclaire verrijking zijn betekend niet dat we mensen in het stenentijdperk willen houden volgens mij?
Gefeliciteerd dan maar!

Toch nog ergens wereldkampioen in geworden dan. :)
Supergefeliciteerd inderdaad!

Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd in de techniek hierachter. In watvoor taal worden deze robots bijvoorbeeld geprogrammeerd? Is dat Java of Python oid? Ben wel erg benieuwd hoe die "overspeel algoritmes" in elkaar zitten.

Was het niet zo dat elk team zijn techniek aan het einde van het toernooi moet opensourcen? Ik heb even op de site van de TU Eindhoven gekeken, maar kan er bij het nieuws niets over vinden. Heeft iemand enig idee hierover?
http://wiki.robocup.org/wiki/Middle_Size_League

linkje. daar zijn de regels te vinden van de middle size league. het komt er op neer dat alleen de regels van het spel en fysieke restricties aan de robots worden vast gelegd, hoe/ waar mee je ze programmeert is helemaal aan het team.

met andere woorden, dat verschilt per team. persoonlijk denk ik dat er teams zullen zijn die in c/c++ programmeren omdat de processorkracht in die dingen natuurlijk wat beperkt is ivm batterijleven, en alles dus zo efficient mogelijk moet zijn. misschien dat er ook wat teams in java/c/c++ losse systemen hebben gebouwd en dan het "nadenken" in python doen (alle systemen laten samenwerken om daadwerkelijk te voetballen) omdat python makkelijk en snel ontwikkelt en ze daar ter plekke nog tweaks moeten doen. (ze kunnen tussentijds testen op een officieel speelveld)
Volgens mij is matlab een gewoonte van het Eindhovense team.
Snel modellen in elkaar knallen en exporteren. Zoiets zou je volgens mij niet telkens zelf willen coderen in c of c++ met die sneller veranderingen :+
matlab heeft een c interface/api en er zijn tools om het te converten naar code en exporteren.
Anoniem: 175233 @wootah25 juni 2012 14:32
Voor tal van zaken is Matlab véél sneller dan C++. Komt omdat Matlab veel specifieke geoptimaliseerd is in bepaalde rekenkundige taken, terwijl C++ veel algemener is. Daardoor zul je in C++ veel optimalisaties zelf moeten uitvoeren, en het is maar de vraag of jij daar als programmeur de tijd en kennis voor hebt.
Tech United gebruikt een mengeling van matlab / simulink / C om hun robot software te ontwikkelen. Ze draaien normaal een svn server op http://robocup.wtb.tue.nl/svn/techunited/trunk/ waar je de code gewoon kan uitchecken, maar die schijnt momenteel down te zijn (of ze hebben recent het url veranderd).
Die SVN was voor de zekerheid mee naar Mexico en zit op dit moment waarschijnlijk in een rugzak oid. Onze SVN voor de @Home-league in ieder geval wel. Dat betekende ook dat de SVN tijdens de vlucht online was en ik dus geen commits kon maken. Misschien binnenkort over op GIT daaom.

DE MSL gebruikt inderdaad matlab/simulink/C, bijde @HOME draaien de meeste teams op ROS, en wordt de low-level control geschreven in C en C++, de high-level executives bij ons in Python. Daar was wat kritiek op, omdat ik last minute ergens een tikfoutje in had zitten en Amigo dus halverwege stopte.
Volgend jaar gaat-ie dan voorlezen welke regel ik moet aanpassen en vragen om een restart 8-)
Uiteraard G E F E L I C I T E E R D !! Mooie prestatie...
Ben benieuwd wie de treffers scoorde, goed voor z'n verkoopwaarde :)
Ik denk dat er nu iemand in NL zit die toch eens serieus moet gaan overwegen deze "ego's" in zijn selectie op te nemen ;)

[Reactie gewijzigd door bonus op 23 juli 2024 03:28]

Nou, het zijn nog steeds klassen apart. Dit is toch duidelijk klasse zwaargewicht, lijkt me moeilijk tackelen. Maar de software is er, nu een humaan skelet goed leren lopen, en vervolgens de twee technieken combineren. kussentje over het ijzeren skelet en in 2050 hebben we humane robots die tegen gewone mensen kunnen voetballen.

Edit:
In het filmpje zie ik trouwens dat ze vaak stil staan, bijvoorbeeld bij het eerste doelpunt. Hebben ze ook overtredingen ingebouwd? :)

Wel stomme robots trouwens van Iran, dat ze bij de aftrap meteen de bal kwijtraken. Ook die keepers zijn nog niet erg slim. De positie is goed, maar je moet tijdens een schot vanaf de zijkant wel naar achteren lopen. Wederom, die van Iran laat wel erg makkelijk over zich heenlopen, terwijl hij met een kleine manoeuvre toch een doelpunt had kunnen voorkomen. Ook moeten ze nog meespelen inbouwen, toch wel een handige functie.

Dat rek van de Nederlandse keeper is ook erg handig. Wil ik ook!

[Reactie gewijzigd door naarden 4ever op 23 juli 2024 03:28]

Gefeliciteerd :D
In het filmpje zie ik trouwens dat ze vaak stil staan, bijvoorbeeld bij het eerste doelpunt. Hebben ze ook overtredingen ingebouwd?
Iedere robot moet reageren op de scheidsrechter.
Als een overtreding is gemaakt of als er is gescoord geeft de scheids een signaal waardoor alle robots stoppen.
Als ze daar niet op reageren kunnen teams gediskwalificeerd worden.
Nou, het zijn nog steeds klassen apart. Dit is toch duidelijk klasse zwaargewicht, lijkt me moeilijk tackelen. Maar de software is er, nu een humaan skelet goed leren lopen, en vervolgens de twee technieken combineren. kussentje over het ijzeren skelet en in 2050 hebben we humane robots die tegen gewone mensen kunnen voetballen.
Wanneer is de huldiging en de bijbehorende rondvaart door de grachten? ;)
Komende week staan ze wel op het bordes in Eindhoven.
kan je ze daar bekijken? je maakt me wel nieuwsgierig :P
Daar zullen ze vast zijn, weet niet zeker of de robots dan ook werken. (Het team wordt iig gehuldigd).

Volgend jaar komt dit WK naar Eindhoven toe, dus dan kan je ze in actie zien. Vorige maand is er ook een Open kampioenschap geweest in Eindhoven waar je ze hebt kunnen zien spelen. Of je komt een keer langs op de TU/e, die robots staan vaak genoeg te spelen in Gemini-Noord.
Volgend jaar komt dit WK naar Eindhoven toe
Is de precieze datum en locatie al bekend? Dan kan ik het vast in mijn agenda zetten.

Zal begin volgend jaar (als de loopbruggen weer open zijn, het is nu zo ver omlopen) eens in W-Laag komen kijken! ;)
24 tot en met 30 juni 2013, dit jaar was de robocup dutch open in het Indoor Sportcentrum Eindhoven. Kan zijn dat volgend jaar daar het WK ook is, maar is nog niets van bekend.

Loopbruggen zullen nog wel even op zich laten wachten hoor, 't is echt nog een chaos in de W-Hal.
Gisteren 20:30 is het team in Eindhoven gehuldigd.
Er waren 3 robots met de handbagage meegenomen (we krompen ineens toen ze de band opbutsten... De stickers handle with care helpen niet echt), eentje daarvan is gisteren snel inelkaar geschroefd om te laten zien.
Water en elektronica gaan niet samen :+
Top prestatie hoor, toch nog iets om trots op te zijn!
Inderdaad, in het EK mogen we dan wel gefaald hebben, maar technische hoogstandjes heeft Nederland genoeg..

Nu wereldkampioen robot voetbal
Altijd hoog in de Solar Challange met meedere universiteiten/HBO scholen.
En wie kan dit "lijstje" verder aanvullen?
Anoniem: 382732 @Silasje24 juni 2012 14:13
Op zich ben ik blijer met een overwinning als deze dan met een gewoon voetbalteam. Als we dit soort kennis in Nederland opbouwen is er nog hoop voor een welvarende, innovatieve samenleving in de toekomst.
Anoniem: 372378 24 juni 2012 12:01
Very nice hoor, eindelijk een goed nieuwsbericht. Op Nu.nl stelde ze dat hiermee bevestigd was dat "nederland voorop loopt in robotonderzoek". Kijken we naar de krap 20 deelnemers:
http://wiki.robocup.org/wiki/Middle_Size_League
Waar is Stanford? Waar is CMU? MIT? ETH?
5 teams uit protugal, 5 teams uit china? (Van de 19 he!) What's that all about?

Uit voorgaande anaylze blijkt ook wel dat ze geen match zijn voor Eindhoven, aangezien eindhoven altijd wint. Maar ik mis de toonaangevende robotics universiteiten (geen enkele amerikaanse?!)
Misschien is niet de robotica maar het voetbal de uitdaging voor de Amerikanen? ;)
ETH zou ik inderdaad ook verwachten, maar die doen blijkbaar andere dingen. (Nanoscale robots waar ze mee voetballen hebben ze iig wel).

Er zijn trouwens heel veel verschillende disciplines, en veel Amerikaanse teams doen mee aan Humanoid competities (op mensen gelijkende robots).
Eindhoven is al 4 jaar op rij 2e geworden, dus ze winnen echt niet altijd ;).
Nederland had bij het EK ook robots in moeten zetten :P
Is er ergens een video verslag van de wedstrijd? zou het wel willen zien.

[Reactie gewijzigd door R.H. op 23 juli 2024 03:28]

Iets boven je, wat me opvalt is dat de sfeer echt goed is. Op zich is het niet spectaculair snel of goed, maar het lijkt me wel leuk zo'n wedstrijd bij te wonen. Dat publiek wordt gek bij elk doelpunt, maakt niet uit wie scoort ;) Heerlijk.

http://www.youtube.com/wa...8&feature=player_embedded

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.