Yahoo schrapt tweeduizend banen

Het noodlijdende Yahoo gaat 2000 banen schrappen. Dat komt neer op 14 procent van het totale personeelsbestand. Het bedrijf zegt zich meer te willen richten op zijn kernactiviteiten. Er werken nu nog 14.000 mensen bij het bedrijf.

Woensdagmorgen lokale tijd maakte Yahoo bekend 2000 banen te gaan schrappen; eerder deze week waren er al geruchten in die richting. Het is onduidelijk of er gedwongen ontslagen zullen vallen. Yahoo houdt de mogelijkheid open dat er veel arbeidsplaatsen verdwijnen door natuurlijk verloop. Gedwongen ontslagen lijken gezien het grote aantal echter onvermijdelijk.

De 2000 banen vormen 14 procent van alle Yahoo-medewerkers; er werken nu nog 14.000 mensen bij het internetbedrijf. De ontslagronde moet 375 miljoen dollar per jaar aan besparingen opleveren. Het bedrijf wil zich vanaf nu op een aantal kernactiviteiten concentreren. Welke dat zijn, is echter onduidelijk.

Volgens All Things D wordt vooral gesneden in ontwikkeling, marketing, onderzoek en de internationale edities. Volgens de site volgen er misschien zelfs nog meer ontslagen. The Guardian schrijft dat in Europa honderden banen zullen sneuvelen, onder meer bij het Zwitserse kantoor van Yahoo, dat verantwoordelijk is voor Europa, het Midden-Oosten en Azië.

De ontslagronde is de grootste in de geschiedenis van Yahoo. In 2008 hield het bedrijf ook al twee ontslagrondes en werd de Nederlandse vestiging gesloten. Dat heeft niet geleid tot de gewenste verbeteringen; nog steeds boekt het bedrijf teleurstellende resultaten. In september ontsloeg de voormalige zoekgigant nog zijn ceo. De nieuwe ceo van het bedrijf, Scott Thompson, noemt de ontslagronde een 'moeilijke beslissing', maar ook een belangrijke stap naar een 'nieuw Yahoo'.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-04-2012 • 16:35

24 Linkedin

Reacties (24)

24
21
14
1
0
0
Wijzig sortering
Omdat Yahoo in Nederland niet de no1. is betekend niet dat in andere landen dat ook zo is.
Het is nog steeds een bedrijf met 1.2 miljard Winst per jaar volgens wikipedia.
Hoezo aflopende zaak ?
Anoniem: 448639
@citegrene4 april 2012 16:57
ik zie op wikipedia staan dat het om 1 miljard (dollar) winst per jaar staat, en dat de omzet al flink daalt de afgelopen jaren:
http://www.google.com/finance?q=NASDAQ:YHOO&fstype=ii
(klik op annual data)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 448639 op 4 april 2012 16:57]

Yahoo teert nog op yahoo talk op mobiele telefoons in Azie. Dat een aflopende zaak noemen is inderdaad niet correct - maar yahoo doet weinig om te groeien.

De yahoo clients op de computer zijn ronduit knullig. 10 jaar de tijd gehad dat yahoo om iets te brouwen wat beetje net zo goed loopt als het gratis skype - en met miljardenwinsten dat nog niet voor elkaar krijgen waar je maar een half dozijn goede ontwikkelaars voor nodig hebt. Mogelijk zelfs 2.

Het werkt allemaal van geen meter en de visie bij yahoo is ver te zoeken.

Enkel en alleen wat binnenkrijgen op grond van spionageactiviteiten is natuurlijk iets wat je lang kunt volhouden, maar het is dan logisch dat je je bedrijf dan niet meer op groei kunt inrichten.
tja laatst hoorde ik van een it bedrijf in Duitsland dat winst maakte maar toch mensen ontslaagde. Blijkbaar is iets minder winst maken ook voldoende reden om mensen er uit te gooien..En als dat gedaan is gaat men roepen het is de schuld van de consument hij geeft geen geld uit!! En heeft geen vertrouwen er in !! Dat moet hij toch maar niet doen foei!! Tja waarom zijn consumenten nou zo vervelend. Ik bedoel al die bannen die om je heen verdwijnen geven toch reden voor optimisme uhhhhh!! Denk dat ik te veel RTL Z heb gekeken..
En niet hebt opgelet. Een reorganisatie moet je natuurlijk doen voordat je failliet bent ;) Je kan wel wachten tot het moment dat je alleen maar verlies draait maar dan ben je eigenlijk net iets te laat en moet je je ziel gaan verkopen (oftewel investeringen van andere accepteren.) Je moet gaan reorganiseren wanneer de toekomst niet meer rooskleurig is... Sjah dat gaat al jaren voor Yahoo op :P

Even de bedrijven met flink wat geld in de kas buiten beschouwing gehouden

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 4 april 2012 17:02]

True. Alleen als je nog 1 miljard winst maakt is er totaal nog geen reden tot paniek, laat staan dikke ontslagrondes. Nee, bedrijven grijpen maar al te graag naar dit soort middelen om weer een excuus te hebben om het mes in de organisatie te zetten. Kunnen ze de "mindere appels" goedkoop de laan uitsturen en weer vers bloed aantrekken.
Anoniem: 426269
4 april 2012 17:23
Dat dit bedrijf nog bestaat en nog altijd winst maakt is me een raadsel. Okee, in 1997 waren ze misschien 1 van de eerste groten, maar toen wist ik al niet wat het nou voor een toegevoegde waarde had. Het is gewoon een gesponsorde startpagina. Ik had toch echt gedacht dat ze AltaVista achterna zouden gaan.

Voor de rest, zoals mensen hierboven ook al zeggen, komt er niet veel vandaan alleen spam en oplichting e-mails.

Maar goed, het zal wel aan mij liggen, ik zie nu dat startpagina.nl nog steeds meer dan 4,5 miljoen bezoeken per dag heeft. Ben daar zelf sinds 1997 misschien 3 keer op geweest/beland.
Zwitserse kantoor van Yahoo, dat verantwoordelijk is voor Europa, het Midden-Oosten en Azië.
Dat klopt niet helemaal. Het Zwitserse kantoor is het EMEA HQ, EMEA betekent Europa, Midden-Oosten en Afrika. Azie zit doorgaans ondergebracht in APAC (Asia Pacific).
Kunnen medetweakers aangeven welke baanbrekende technologieën Yahoo aanbiedt voor de consument? Ik gebruik het niet en kom het alleen tegen als oplichters uit het buitenland met hun Yahoo-emailadres reageren op advertenties op marktplaats :-)

[Reactie gewijzigd door knaakbert op 4 april 2012 16:41]

Flickr was echt uniek en zijn tijd vooruit. Helaas heeft Yahoo er de afgelopen jaren niks aan gedaan, en zijn Microsoft en Google met Live Gallery/Skydrive en Picasa Web Albums langszij gekomen. Yahoo Finance was ook ooit duidelijk beter dan de rest, maar nu niet meer. In Europa hebben ze nooit veel aan marketing gedaan, dus hier was het altijd onbekend, net als die andere Amerikaanse gigant, America Online.

Enige wat er nog rest zijn 'goede' webmail, portal, fotosite, IM client, etc. Niks exceptioneels meer. Daar kan je nog een tijdje op teren, maar veel nieuwe klanten zal je er niet mee trekken. Alle talent is inmiddels ook wel weggetrokken naar Apple/Microsoft/Facebook/Google/Twitter/etc, ik durf wel te stellen dat er anno 2012 bij Yahoo voornamelijk een onderhoudsploeg zit die de huidige produkten draaiend houden, er wordt bijna niks nieuws meer ontwikkeld.

Het gekke is dat Yahoo nog wel behoorlijk geld maakt, vorig jaar nog een miljard (op een omzet van 5 miljard). De lopende business draait eigenlijk geweldig :) Het is de toekomst die er donker uit ziet voor ze.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 4 april 2012 17:41]

Dat daargelaten! kijk erg wantrouwig als een bedrijf roept moet mensen ontslaan want wil me op m'n kernactiviteiten richten! Hoe vaak hebben we die al gehoord !! Het is wel duidelijk dat het niet goed gaat met yahoo.
Het gaat er mij meer om hoe vaak ik deze meldingen lees!
De aandeelhouders eisen elk jaar een groter inkomen en daar moet je als bedrijf in meegaan, in de graai cultuur overwint alleen de sterkste en niet altijd de beste!!!
Op welk gebied is Yahoo dan de beste?

De werknemers hebben tenminste al die jaren salaris gevangen, de aandeelhouders hebben na zestien jaar wachten en $10 miljard ingelegd nog altijd geen cent uitgekeerd gekregen. Die zijn al tijden lang pissig, en hebben CEO Yang er zelfs uitgeknikkerd omdat Yahoo nog steeds maar geen goede produkten/diensten weet te ontwikkelen, of zelfs maar een goede verkoopdeal kon onderhandelen voor Yahoo zelf.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 4 april 2012 17:50]

Als je je personeel ruim $15.000 per maand meegeeft dan is het ook niet verwonderlijk dat de boel niet goed gaat.
Als je van de vuistregel uitgaat dat een werknemer het bedrijf ongeveer 2x zijn brutosalaris kost zou dit betekenen dat deze mensen gemiddeld 90.000 dollar = 68.000 euro bruto verdienden. Da's toch niet heel schokkend veel voor een tech bedrijf? Ligt zelfs aardig in lijn met het gemiddelde.

Of bedoel je dat ze juist onderbetaald zijn?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 4 april 2012 17:44]

En hoe definieert Yahoo de kernactiviteiten tegenwoordig? Patentoorlogen voeren?
De nieuwe kernactiviteiten van Yahoo bestaan uit:
1) Het schrappen van banen
2) Het focussen op de kernactiviteiten.

Aflopende zaak, lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 4 april 2012 16:48]

Bijna goed

1) Schrappen van banen
2) Zo lang mogelijk op welke manier het hoofd boven water houde
3) Als niet lukt, kijken wat er nog te verkopen valt
4) als alles verkocht is deur op slot en einde.

Tja de aandeelhouders die voor jaren terug nog dik geld van MS konden krijgen verliezen nu dik geld. Met dank aan de oude CEO die het zinkende schip al verlaten heeft.
Op zich is Yahoo niet totaal waardeloos. Hun 40% aandeel in alibaba.com is blijkbaar rond de $12 miljard waard (een stel Chinezen probeert dat al jaren terug te kopen), er is zo'n $3.5 miljard aan cash, en ik schat dat een Flickr ook nog wel minstens een miljard waard is, en hun 35% aandeel in Yahoo Japan ook (edit: sterker nog, dat lijkt eerder richting de $6 miljard te lopen). Er zijn zo goed als geen schulden. Als ze die assets verkopen (inclusief werknemers), de deuren sluiten en de belastingdienst blij maken blijft er nog een aardige zak geld over. Het is niet meer de $45 miljard die Microsoft vijf jaar geleden wilde betalen, maar niemand gaat er failliet aan, en de (ex-)werknemers, die vrijwel allemaal Yahoo aandelen hebben, houden er nog een aardig centje aan over.

(edit: ah iemand anders heeft hetzelfde sommetje gemaakt :) )

Het zou wel een roemloos einde zijn van 1 van de oude internet bedrijven, het had net zoveel potentie als een Microsoft, Google, Amazon of Facebook, maar het mocht niet zo zijn. Nu hangt er vooral de nasmaak van veel gemiste kansen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 4 april 2012 18:33]

Yahoo heeft imho momenteel weinig visie. Terwijl het imho toch een aantal erg mooie producten op de markt heeft. (Flickr, YQL, Yahoo Finance e.d.)

Een nieuw Yahoo, dat zou wat kunnen worden. We zullen zien, ik ben bang dat er weinig veranderd, zelden veranderen bedrijven namelijk.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 4 april 2012 17:35]

Dat vroeg ik me ook af. Ik heb het idee dat het overal 3 jaar te laat mee is. Ik ken ook niemand die (buiten een @yahoo.com mailadres) écht van hun diensten gebruik maakt. Aflopende zaak lijkt me, erg onprettig idee als werknemer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee