Yahoo sluit Nederlandse vestiging

Yahoo sluit per 1 januari zijn Nederlandse kantoor. De werkzaamheden van Yahoo Nederland worden overgenomen door de vestigingen in Londen en Dublin. Het gaat niet goed met Yahoo en het bedrijf bezuinigt daarom op de Europese activiteiten.

Yahoo-logo (paars)De medewerkers van Yahoo Nederland, dat alleen een in Amsterdam gevestigde sales-afdeling heeft, kregen twee weken geleden te horen dat ze naar een andere baan moeten uitkijken. "Dit is voor Yahoo een besparingsoperatie", zegt account director Floris Bartels. "Tijdens de laatste kwartaalcijfers maakte Yahoo bekend dat er ontslagen moesten vallen. Die vallen dus onder andere hier." Ook kantoren in Scandinavië moeten dicht.

Yahoo Nederland heeft zijn grote klanten eerder deze week ingelicht over de aanstaande sluiting. Eind volgende week is voor de zes medewerkers van Yahoo Nederland al de laatste werkdag. "Dat is inderdaad snel, maar Yahoo wikkelt het netjes af, vind ik", zegt Bartels. Klanten en consumenten moeten zo min mogelijk merken van het verdwijnen van de Amsterdamse vestiging. "Alleen het fysiek bezoeken van klanten zal Yahoo vanuit Londen of Dublin niet zo snel meer doen."

De sluiting betekent niet dat Yahoo zich terugtrekt uit Nederland, vertelt Bartels. "Dat kan ook prima vanuit het buitenland. Bovendien is het niet onomkeerbaar. Als het weer beter gaat en de markt vraagt erom, kan het best zijn dat Yahoo weer een kantoor in Nederland opent." Dat is al eens eerder gebeurd: van 2001 tot eind 2003 had het zoekbedrijf een kantoor met twee medewerkers in Haarlem. Dat werd in 2003 , hoewel het winstgevend was, gesloten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-12-2008 • 11:43

14

Reacties (14)

14
14
2
0
0
4
Wijzig sortering
Maar de volgende keer niet nog eens onder de naam Yahoo! gok ik.

Lycos dicht, Tiscali, Alice, Wanadoo/Orange, Compuserve (?), en Yahoo! dicht... who's next?

Mjin inziens zijn er voor een 'klein' land als Nederland gewoon teveel merken die hier (te laat) voet aan grond probeerden te krijgen. MSN hoewel veel kleiner in andere landen, heeft hier zoveel voet aan de grond gekregen dat ze daar nog jaren op konden teren en dat ook in toekomst zullen doen.

Net als ILSE dat heeft gedaan/doet, en Startpagina. Op zich stellen ze niet veel voor, er zijn vaak allang betere alternatieven, maar ja, Betamax en Video2000 gebruikte ook niemand nadat VHS marktaandeel had vergaard en wist te behouden.

Nederland is gewoon te klein voor echte (online) concurrentie.
Weinig gemerkt van Yahoo Nederland. Het merendeel van de online diensten is niet gelocaliseerd in het Nederlands. Ze hebben niet echt de moeite genomen zich ook maar te profileren als Nederlands Yahoo. Ze hielden zich bezig met zoekmachinemarketing. Om het aandeel Yahoo gebruikers in NL omhoog te krikken is wel meer nodig. Kantoortje met 6 medewerkers sluit. Valt in het niet bij de grootte van Yahoo.
Waarom is überhaupt een Nederlandse vestiging nodig?
Persoonlijker contact met de klant
Na Lycos gaat het wel hard zo...
Jammer voor de mensen die hun job verliezen/verloren...
Anoniem: 179986 10 december 2008 13:26
Goed idee, laat Yahoo verdwijnen uit de landen waar mensen het meest internet-gericht zijn (Scandinavië en dergelijken). Dan zal het vast en zeker allemaal beter gaan met het internetbedrjif. :).
Goed idee, laat Yahoo verdwijnen uit de landen waar mensen het meest internet-gericht zijn (Scandinavië en dergelijken)
Dat er procentueel, ten opzichte van de totale bevolking, veel internet gebruikers zijn, wil niet zeggen dat het er veel zijn. In Duitsland ligt 't percentage ongeveer rond de 51%, terwijl het in Nederland rond de 90% ligt. Oh, shocking. Gaan we het in absolute getallen bekijken, dan heeft Duitsland bijna 3x zoveel internet gebruikers.

Daarbij komt ook nog eens dat de gemiddelde Nederlander en Scandinavier de Engelse taal bijzonder goed beheersen (t.o.v. de rest van Europa), dus kun je ze best vanuit een ander land, in 't Engels, te woord staan.

Of Nederland werkelijk zo internet gericht is betwijfel ik overigens. Er zijn niet bijster veel extreem grote sites uit voort gekomen (in vergelijking met eBay, last.fm, Google, Yahoo, IMDb, etc.).
Anoniem: 106084 10 december 2008 13:43
@yared

Was CompuServe hier niet al in de jaren negentig, volgens mij al rond 1995, toen kreeg ik nml mn 1e internet abbo bij hun.
Inderdaad, volgens mij kon je CD'tjes van CompuServe bij verschillende internet winkels halen om zo het internet "gratis" te proberen.
Jammer voor Yahoo (voor mezelf ook eigenlijk :P ), maar elke keer als ik het gebruik ben ik een stuk langer bezig om goede resultaten te vinden, net zoals die via Live search..
Reden temeer om gewoon google te gebruiken.
Naast dat in Nederland een groot gedeelte van de bevolking vrij goed engels spreekt zijn Nederlanders over het algemeen ook vrij internet savvy. Dit is denk ik toch te danken aan het hoge percentage Nederlanders met internet.

We zijn al een hele poos klaar om omarmd te worden door grote amerikaanse internet dienstverleners, maar de rest van europa kennelijk niet. Waardoor het een onaantrekkelijke markt was om te bestormen. Of er was in de states nog genoeg werk. Hoe dan ook heeft het een tijdje geduurt voor grote amerikaanse sites zich op het buitenland zijn gaan richten.

Hierdoor hebben we onszelf min of meer moeten bedruipen, qua internet diensten. Of het nu nog zo is weet ik niet, maar in het verleden zeker wel, getuige successen als onder andere ilse, startpagina, marktplaats en hyves.

Nu de amerikanen uiteindelijk wel gekomen zijn, en in veel europese landen wel voet aan de grond hebben gekregen, hoeft het voor de meeste van ons blijkbaar niet meer. In ieder geval niet op de gebieden waar we al in voorzien zijn. Misschien dat we ook als notair merk-trouw te boek staan, aangezien we nog steeds MSN en hyves gebruiken :)

Google heeft duidelijk hier door heen weten te breken, maar de meeste sites hebben alleen wat excentriekelingen of early adopters uit Nederland als lid, mar niet Jan met de Pet. Yahoo is hier een van, en komt erachter dat er geen markt is voor ze. Dus gaan ze weer weg. Logische beslising :)
Een vestiging sluiten die winstgevend is, ja dat leverd naturrlijk veel geld op.

Geen wonder dat het zo slecht gaat met Yahoo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.