Providers: Apple zaait verwarring met '4g'-versie iPad

Apple zaait verwarring door de 3g-versie van zijn nieuwe iPad aan te duiden met 'wifi + 4g'. Dat zou Europese providers een doorn in het oog zijn, omdat de nieuwe iPad nooit zal werken op Europese en dus ook Nederlandse lte-netwerken.

De naam is verwarrend, omdat de 3g-versie van de iPad de aanduiding 'wifi + 4g' heeft meegekregen van Apple. Daarom instrueren Europese providers hun personeel te benadrukken dat de nieuwe iPad niet op Europese 4g-netwerken zal werken, meldt Australian IT.

De nieuwe iPad ondersteunt lte op 700 en 2100MHz, maar in Nederland en de rest van Europa zullen frequenties in de 800MHz-, 1800MHz- en 2,6GHz-banden worden gebruikt voor lte. De antennes in de nieuwe iPad zijn niet afgesteld op de Europese frequenties, waardoor lte in Europa niet gebruikt kan worden. In Nederland worden lte-netwerken vermoedelijk op zijn vroegst over een tot anderhalf jaar op kleine schaal operationeel. Die zullen waarschijnlijk in eerste instantie werken op 800MHz en 2,6GHz-netwerken.

Apple gebruikt de aanduiding 4g op verschillende manieren; in iOS 5.1 krijgen gebruikers van AT&T bij snelheden van 14,4Mbps en hoger op het 3g-netwerk een icoon voor 4g in beeld. Als een iPad is verbonden met een lte-netwerk, staat er echter 'lte' in beeld. De iPad met ondersteuning voor 3g en 4g wordt aangeduid met 'wifi + 4g'.

Providers hebben zelf ook geen eensluidend beleid; in de Verenigde Staten spreken diverse providers van 4g als zij 3g met een theoretische snelheid van 14,4Mbps en hoger bedoelen, terwijl providers in Europa dat niet doen. Apple brengt de nieuwe iPad vrijdag uit in Nederland. Afgelopen vrijdag kwam de tablet al uit in diverse landen, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De nieuwe iPad heeft hetzelfde design als de iPad 2, maar het scherm bevat vier keer zo veel pixels als de vorige Apple-tablet: 2048x1536.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-03-2012 • 09:52

221 Linkedin

Reacties (220)

220
211
100
19
1
58
Wijzig sortering
Heb je wel eens gekeken op welke frequenties je huidige smartphone of datastick 3G/UMTS/HSDPA kan ontvangen? Zeker 90% van de toestellen die we hier kopen ontvangt alleen de Europese 3G frequenties en niet de Amerikaanse UMTS/3G/HSDPA banden! Wie naar de USA is gereisd zal met zijn smartphone hebben gemerkt dat je ook in de Amerikaanse steden EDGE ontvangst had en geen 3G. Dat ligt er niet aan dat de steden in de USA geen 3G dekking hebben, maar komt omdat jouw toestel een chip heeft die de Amerikaanse 3G signalen niet kan ontvangen.
Op 3G hebben we het wereldwijd bellen en internetten dus al nauwelijks op orde. En dat terwijl wij hier nu al klagen over het niet compatible zijn van de opvolgende LTE techniek. We zijn onze tijd helaas alweer ver vooruit en signaleren nu al weer een groot probleem in de wereldwijde compatibiliteit van telefoons en netwerken.

We kunnen nu natuurlijk ook zeggen: wat kan Apple er aan doen dat we in Europa gekozen hebben voor afwijkende LTE frequenties? Deze tablet is wel een van de eersten die 3G over de hele wereld ondersteunt, zowel Europa als de USA.

Dit geldt natuurlijk ook voor elke willekeurige andere datastick en telefoonfabrikant die straks LTE ondersteunde toestellen in Europa en de USA gaat verkopen. Begonnen we met GSM met 1 frequentie (GSM 900 voor de hele wereld behalve Amerikaanse landen) gevolgd door GSM 1900 voor de USA en GSM 1800 voor Europa. Pas heel veel later kwamen er in de USA toestellen die GSM 850 ondersteunden. Gevolg: consumenten weten niet wat ze kopen en zitten onbedoeld aan een provider vast doordat hun toestel niet op de netwerken van de concurrent werkt.

Met LTE hebben we helaas niets geleerd. Daar zijn nog meer frequenties beschikbaar. Er is direct al gezegd dat de kans klein is dat er binnen 1 tot 2 jaar chips op de markt komen die alle wereldwijde LTE frequenties ondersteunen.

Voorbeeld in de EU is Zweden en Duitsland. De aanbieders zitten daar op de LTE 800, 900 1800 of 2600 MHz band. Modems voor in de laptops ondersteunden tot ca. 4 maanden terug nog slechts 1 LTE frequentieband tegelijk. De nieuwe modems ondersteunen nu al 2 LTE banden, maar nog steeds niet alle Europese frequenties. Je toestel of datakaart model bepaalt nu welke provider je via LTE kan gebruiken.

In Nederland krijgen we vermoedelijk pas LTE als er tri of quadband modems op de markt zijn. Die ontvangen dan wel de Europese frequenties, maar kan je nog altijd niet in de USA gebruiken. Wereldwijd bruikbare LTE chips gaan nog jaren op zich laten wachten als ze al komen.

Met deze vooruitgang hebben we ons dus een nieuw probleem op de hals gehaald: waren we met GSM eindelijk wereldwijd bereikbaar, met LTE komen we erger in regio hokjes terecht dan we gewend waren.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 19 maart 2012 20:07]

Kan het niet dat er later met een firmware update ondersteuning komt voor europese frequenties? Of is het ergens in de hardware ingebakken?

En als het ingebakken is, kost het dan zoveel meer op een chip met meerdere frequenties erin te stoppen?

Langs de andere kant zijn er in europa nog geen 4g netwerken. Stel dat iemand het in z'n hoofd haalt om nu nog de frequenties te veranderen van bv 800 naar 850Mhz ofzo, dan staat apple daar ook mooi met zijn chip.
De radiofrequenties zijn hardwarematig "ingebakken" en kun je alleen veranderen door de hardware hevig aan te passen.

Dat de VS andere frequenties gebruikt als wij hier heeft 100% met de wet te maken en heeft verder geen enkele technologische reden. Dus veranderen van 800Mhz naar 850Mhz zal niet zo snel gebeuren aangezien dat simpelweg niet mag (nog even los van het feit dat telco's waarschijnlijk super veel geld betaald hebben voor licenties om over een paar jaar op de 800Mhz band te mogen stralen).

Dat Apple niet gewoon alle frequenties wereldwijd ondersteund (als een soort Quadband bij GSM) is hun keus (kunnen ze wel gewoon doen natuurlijk). Dat zou Apple wat extra kosten, maar er wel voor zorgen dat je overal ter wereld je Ipad zou kunnen gebruiken op de fatsoenlijke snelheden. Op de winst die Apple haalt zou de investering nihil zijn.

Overigens, veel belangrijker in dit alles: waarom maakt de ondersteuning voor 4G in Europa uberhaupt uit? Het duurt nog jaren voordat 4G in Europa ondersteund wordt. Tegen de tijd dat er hier 4G is, is je Ipad al lang "oud" en is het tijd voor een nieuwe die dan toch wel 4G ondersteund. Dus ik ben het helemaal eens met de mensen die zeggen: geef Apple niet de schuld van het feit dat 4G netwerken hier uberhaupt nog niet bestaan. Waarom zou Apple Europese 4G ondersteuning inbouwen als die nooit gebruikt zal kunnen worden gedurende het leven van een gemiddelde Ipad?
En als het ingebakken is, kost het dan zoveel meer op een chip met meerdere frequenties erin te stoppen?
Het probleem is meer de antennes, die zijn het efficients voor een smal frequentiegebied. En antennes pas je niet aan met firmware.

Meerdere antennes was natuurlijk mogelijk geweest, maar dat kost a) geld en b) ruimte.
Chip antennes voor die frequenties zijn maximaal 12mm x 1mm x 4mm

Dus mwoa, dat past echt wel in een unit als de Ipad hoor...
Dit is gewoon bewuste misleiding van de consument. Een machine verkopen onder het motto "4G capable" terwijl de fabrikant weet dat hij niet werkt op de 4G frequentie van het betreffende land/regio is willens en wetens de consument misleiden.
4G is LTE en niet HSDPA, wat gewoon 3G+ of 3½G is.

Samsung, LG en HTC bijvoorbeeld brengen hun speciale 4G telefoons toch ook niet uit in Europese landen zonder 4G?

Apple had twee dingen kunnen doen: De "new iPad" uitrusten met een chip die wél op meerdere freqenties werkt, of het apparaat niet als "4G" machine moeten verkopen buiten de VS.
4G is LTE en niet HSDPA, wat gewoon 3G+ of 3½G is.
Telco's mogen - ook in Europa - HSDPA(+) verkopen als 4G.

Apple geeft ook op hun site aan dat 't ding alleen op Amerikaanse netwerken van AT&T en Verizon met LTE werkt, en elders niet.
Dus omdat ze op hun website hebben staan dat het ding alleen bij AT&T en Verizon werkt, is het OK dat ze hem zonder verdere informatie of aanpassing leveren?

Eén van de 3 sterskte punten van de new iPad is het feit dat 'ie 4G ondersteunt. Als Apple hem vervolgens uitbrengt in landen die 4G netwerken hebben die niet compatibel zijn met de iPad, dan moeten ze dat vermelden en hem als 3G of bijvoorbeeld "3G+" verkopen.

Ik snap niet waarom deze al dan niet bewuste fout verdedigd wordt hier.
Ik snap niet waarom deze al dan niet bewuste fout verdedigd wordt hier.
Omdat veel mensen blijkbaar vergeten dat Apple ook gewoon een bedrijf is dat, net als alle andere bedrijven, geld wil verdienen. Ze maken hele mooie producten, maar om nou alles te slikken en te verdedigen wat ze doen slaat inderdaad nergens op.

Apple is gewoon een bedrijf, geen kerk of religie. Ook Apple doet rare/dubieuze dingen zoals dit om geld te verdienen, net als andere bedrijven.
Dat ze het dan anders noemen in europa, simpel toch.

Dit is gewoonweg misleidend en ongetwijfeld zullen er veel mensen intrappen en daar gaat het om: verkopen.
HSPA+ is door de ITU gedefinieerd als 4G. Period.

Dan kun je wel roepen dat alleen LTE *echte* 4G is, alleen is LTE dat *ook* niet.
Tijd voor de Europese netwerken om 4G/LTE te gaan ondersteunen.

Tegen de tijd dat één provider in Europa dit wel gaat ondersteunen moet Apple het weer aanpassen en dan is het wel toegestaan?

Ik zou het begrijpen als je er een abonnement bij kocht waar 4g bij staat en deze vervolgens niet wordt aangeboden.

Dat ding ondersteund 4G dus is het Apples goed recht om het erop te zetten en zo in te spelen op de toekomst.
Dat gaan de Europese providers dus ook doen... maar!

4G zegt niets over de frequenties waar een bruikbaar signaal wordt aangeboden. En die zijn in de VS nu eenmaal anders dan hier.

En zoals ik het begrijp is deze iPad alleen geschikt voor de Amerikaanse 4G frequenties.
En had ie dus beter iPad 4G/US ofzo kunnen heten.

Jammer maar blijft als consument dus ook opletten (en je moet het dan ook allemaal maar weer net ff weten).

[Reactie gewijzigd door Pep7777 op 19 maart 2012 10:03]

Ze hadden het apparaat in Europa gewoon 3G moeten noemen, omdat de 4G die zij bedoelen dus niet hetzelfde is als de 4G die straks in europa gebruikt gaat worden. Erg misleidend, want je ziet ook tweakers erin tuinen met hun reacties. Het apparaat ondersteund dus wel 4G, maar dan volgens US standaarden. De 4G standaarden van Europa zijn anders en dat ondersteunt het apparaat niet, dus in Europa is het geen 4G.
Tijd voor de Europese netwerken om 4G/LTE te gaan ondersteunen.
Dan moeten eerst de frequenties geveild worden, en het frequentiespectrum opnieuw ingedeeld worden. Ze willen ook het oude GSM frequentie spectrum herbruiken, en daar zitten ook wat haken en ogen aan. ( het is veel fijner om 800 MHz te gebruiken dan 5GHz, omdat 800 MHz veel verder reikt en beter door muren heenkomt.
In Europa ondersteunt dat ding dus geen 4G, omdat ons europese LTE protocol afwijkt van het Amerikaanse, en je in Europa dus nooit 4G signaal zult trekken.

Staat letterlijk in het artikel.
Die nieuwe netwerken laten hopelijk nog wel even wachten. De huidige technieken zijn snel genoeg, maar de kosten moeten omlaag en de dekking en capaciteit omhoog.
Apple plakt er een hele grote sticker op dat ie niet compatible is met netwerken in bepaalde landen, zoals Australie in dit geval:
http://guide-images.ifixit.net/igi/Kdi1XOouIp1VDAoN.medium

Lijkt mij een open benadering, en zeker niet misleidend.
Volgens mij doen providers dat zelf. Die krijgen uiteindelijk het gezeik als het niet werkt.

http://www.nu.nl/gadgets/...arketing-nieuwe-ipad.html
Volgens mij doen providers dat zelf. Die krijgen uiteindelijk het gezeik als het niet werkt.
Nee, die sticker is een typische 'afwijking in dit land' notificatie van Apple zelf. Ik ben ze op diverse producten tegengekomen.
Nou niet heel erg open. Het komt pas nadat vanuit de EU en Australie erg veel klachten waren gekomen.

http://www.nu.nl/gadgets/...arketing-nieuwe-ipad.html
Dat het door de provider zelf is gedaan zou kunnen, omdat ie volgens iFixit uit de Telstra store komt. Maar dat het pas na een zee van klachten is lijkt me niet, omdat die iPad vrijwel direct na de release gekocht is: http://www.ifixit.com/Teardown/iPad-3-4G-Teardown/8277/1
Het was de allereerste iPad die gekocht was in de hele wereld, althans na de releasedatum -- er waren maar een paar in het wild en die waren verkocht voordat het mocht.
Tja, what's in a name..

Ik kan me voorstellen dat het verwarrend werkt, maar in principe zegt Apple in dit geval niets wat niet waar is, toch? Het ding ondersteund Wifi en 4G.
De naam is verwarrend, omdat de 3g-versie van de iPad de aanduiding 'wifi + 4g' heeft meegekregen van Apple.
Niet dus... Ze noemen een 3g apparaat een 4g. Da's misleidend, verwarrend, en gewoon fout, evenals dat gegoochel met 'snelle' 3g-verbindingen toch maar 4g noemen / laten lijken.
Apple's nieuwe iPad ondersteunt wél 4g. Evenals bijvoorbeeld een andere telefoon 3g ondersteunt, maar het netwerk niet, zoals bij sommige providers vroeger. In dit geval zijn het alle providers die niet de ondersteunde frequenties gaan gebruiken, maar het principe blijft hetzelfde: het toestel ondersteunt 4g.

Er zijn talloze producten die ondersteuning hebben voor iets, ook al is die extra ondersteuning niet te krijgen in je land waar je je verblijft. Ik denk aan auto's die bio-brandstoffen tanken, aan televisies die DVB-C ondersteunen, etc.

Op de Apple website in NL staat ook zeer duidelijk:

The new iPad supports fast mobile networks the world over — up to 4G LTE.² So you can browse the web, stream content or download a film at incredibly fast speeds. It also works on GSM/UMTS worldwide network technologies, including HSPA+ and DC-HSDPA — the fastest 3G networks out there. You’ll see downlink speeds up to 42 Mbps with DC-HSDPA and up to 21.1 Mbps with HSPA+.³

² 4G LTE is supported only on AT&T and Verizon networks in the US, and on Bell, Rogers and Telus networks in Canada. Data plans sold separately. See your carrier for details.
³ Based on theoretical peak speeds. Actual speeds will be lower.

Dat de gemiddelde mens erin trapt omdat hij helemaal geen verstand van 2g, 3g of 4g heeft, is niet iets dat je Apple alleen kan verwijten, de meeste bedrijven met een winstoogkenmerk doen dat. Het is niet misleiden, het is gebruik maken van het feit dat de meeste mensen niet weten wat ze kopen.

[Reactie gewijzigd door Phuncz op 19 maart 2012 10:18]

Het gaat erom dat het met 4G wordt verkocht in een land waar dat nooit zal kunnen. Beetje hetzelfde als je hier een Region-1 DVD-speler bij de MediaMarkt zou verkopen. Hij speelt wel DVD's af, maar geen DVD's die in dezelfde winkel worden verkocht...

Wat je in je edit zegt is dat je voordat je een product in de winkel koopt je eerst naar een Engelstalige website moet gaan om te constateren dat er heel klein in de voetnoot staat dat het niet werkt.

[Reactie gewijzigd door dennizzz op 19 maart 2012 10:25]

Allemaal leuk en aardig mbt de "Engelse site", maar het probleem is dat de nieuwe iPad nog niet op de Nederlandse site staat. Voor informatie moet je dus naar de US site, of wachten tot de informatie ook op de Nederlandse versie staat. Dan zal nog wel eens kunnen blijken dat Apple de informatie heeft aangepast (nav dit bericht).

De Nederlandse consument heeft momenteel dus niets te zeuren.

Op de Duitse site staat er een (imo) vrij duidelijke disclaimer dat 4G enkel werkt bij AT&T, etc... Dezelfde als op de US site.
Anoniem: 415735
@MC Taz Man19 maart 2012 11:19
Op de Duitse site staat er een (imo) vrij duidelijke disclaimer dat 4G enkel werkt bij AT&T, etc... Dezelfde als op de US site.
Over vrij duidelijk valt te twisten: Als je direct naar de store gaat en daar de nieuwe Ipad bestelt, dan zie je:
 • in bold Wifi + 4G met daarachter duidelijk 3 duitse telecomaanbieders
 • in lichtgrijs "Das iPad mit Wi-Fi + 4G unterstützt Roaming in GSM/UMTS Netzen auf der ganzen Welt. Bei Reisen in andere Länder kannst du auch eine Micro-SIM-Karte von einem lokalen Mobilfunkanbieter verwenden. In Ländern ohne kompatible 4G LTE Netze arbeitet das neue iPad mit weltweit verfügbaren GSM Technologien wie HSPA+ und DC-HSDPA."
 • Mbt tot 4G is er nog de volgende voetnoot in lichtgrijs gemaakt:
  "Die 4G Abdeckung ist nicht in allen Regionen verfügbar und abhängig vom Anbieter. Nähere Informationen sind beim jeweiligen Mobilfunkanbieter erhältlich."
Het zal wel aan mij liggen, maar als ik niet naar de websites van die drie telecomproviders ga, dan kom ik er niet achter of ik (in de toekomst) in deze Regio de 4G-functionaliteit kan benutten
Het is de Nederlandse site hoor, info staat alleen in het Engels:
http://www.apple.com/nl/ipad/
Moet je als klant informatie gaan negeren totdat het vertaald is?

De disclaimer is niet duidelijk, omdat het met een klein sterretje in de voetnoten staat. Waarom adverteer je met 4G als je daarna zegt dat je er eerst de oceaan voor moet oversteken? Ze kunnen beter de grote aankondiging aanpassen ("The new iPad supports fast mobile networks the world over — up to 4G LTE[2]") in plaats van dit direct in voetnoot [2] weer te ontkrachten
Inderdaad, kun je er nog met koeienletters opzetten dat het regio 1 is, maar mensen zullen het toch massaal kopen.

Dit is natuurlijk wel een ander verhaal trouwens, want de iPad kun je alsnog op 2G/3G/wifi gebruiken, en nog snel ook, want het ding heeft een erg snelle netwerkchip :)
Je moet er ook niet met koeienletters regio 1 op zetten, je moet er duidelijk opzetten wat regio 1 is.

Zet er op WERKT ALLEEN IN AMERIKA en je zien dat mensen het gaan mijden.
Zet er op WERKT ALLEEN IN AMERIKA en je zien dat mensen het gaan mijden.
Dat is pertinent niet waar. Het werkt ook in Nederland, maar wel alleen met regio 1 dvd's. Dit heeft als voordeel dat je Amerikaanse DVD's kunt afspelen welke, zeker in het verleden, eerder beschikbaar zijn, vaak met content van betere kwaliteit en ook nog eens een veel groter aanbod.
Toen DVD spelers nieuw waren en later Blu-Ray spelers (en HD-DVD) stond er ook vaak bij de mediamarkt op producten dat het om US modellen ging (R1) maar toch kochten veel mensen het en kwamen ze vervolgens boos terug.. tsja.. het stond vaak nog erbij op het bordje
Op de Apple website in NL staat ook zeer duidelijk: The new iPad supports fast mobile networks the world over....
Een engelstalige quote is op een Nederlandse website alles behalve duidelijk. In Nederland is de voertaal Nederlands (en Fries) maar geen Engels.

Ook lees ik "De nieuwe iPad ondersteund snelle mobiele netwerken overal ter wereld. Tot aan 4G LTE."

Dat suggereert dat men 4G netwerken overal ter wereld ondersteund. Dat men dan weer via een voetnoot aangeeft dat het enkel ondersteund wordt op netwerken in de VS en Canada wil niet zeggen dat het apparaat nooit zal gaan werken in Europa. In Europa zijn de netwerken tenslotte nog niet publiekelijk uitgerold. Hoe kan Apple daar dan "ondersteuning" op leveren?

Dus zelfs met de voetnoot is het alles behalve duidelijk dat het apparaat nooit 4G zal ondersteunen in Europa. Er zullen vele mensen zijn die denken een toekomstzekere aanschaf te gaan doen en verwachten dat het apparaat het op het toekomstige 4G LTE netwerk in Europa gaat doen.

In mijn ogen kun je Apple zeker verwijten dat men nalaat om klanten duidelijk en correct te informeren. En niet alleen ik denk dat, ook de providers denken dat en zijn bang voor boetes vanuit de EU. Ik wacht in spanning op de aflevering van Tros Rader. Want dat die er gaat komen met dit soort marketing staat nu al bij voorbaat vast.
Anoniem: 303253
@humbug19 maart 2012 11:49
Er staat toch bij dat het "up to 4G LTE"/"tot aan 4G LTE" is. Er staat niet dat het overal ter wereld 4G ondersteund. Anders had er wel gestaan "De nieuwe iPad ondersteund snelle 4G mobiele netwerken overal ter wereld".

De providers zelf zitten ons toch ook niets anders dan te misleiden dat je met je mobiel internet 7,2Mbps aan snelheid hebt die je gewoon nooit haalt. Maar toch adverteren ze vrolijk met die 7,2Mbps of zelfs 14,4Mbps. Zelfs als je telefoon die snelheid nooit kan halen omdat ie alleen maar langzamer ondersteund.

Apple doet hier niet anders. Ze zeggen dat de iPad snelle mobiele netwerken ondersteunt over heel de wereld dat is dus incl. de langzamere opties. Ze zeggen nergens dat ze overal 4G ondersteunen.

Wi-Fi + 4G for AT&T model: 4G LTE (700, 2100 MHz)3; UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

Het blijft een 4G compatible apparaat.
Het zijn dus gewoon prutsers die niet verder hebben nagedacht. Net als in het verleden je een speciaal toestel moest hebben om in de usa te bellen. Meeste fabrikanten hebben dus twee versies van een apparaat met verschillende banden. Apple vindt dit waarschijnlijk teveel moeite en laat de europese gebruikers gewoon stikken? Ik kan er niet bij dat als ze een apparaat met 4G ontwikkelen ze hier geen rekening mee houden.
Anoniem: 37864
@thefox15419 maart 2012 10:39
Er staat in het artikel dat pas over anderhalf jaar op kleine schaal LTE bruikbaar zal zijn hier... ik verwacht niet dat fabrikanten nu al rekening gaan houden met iets wat pas over anderhalf jaar echt getest kan gaan worden... Tegen de tijd dat LTE hier doorbreekt is er ook wel een iPad die die frequenties ondersteunt.
Maar de huidige iPad Wifi + 4G gaat dat niet misschien ondersteunen. Als dat nu al onduidelijk is, moet je er ook niet mee adverteren vind ik. Ik vind de vergelijking van dennizzz een goede: ze verkopen nu bewust een apparaat als zijnde "4G", terwijl je er in Europa waarschijnlijk nooit mee op een 4G-netwerk zult kunnen. Liegen is een groot woord, maar een vette disclaimer is hier wel op z'n plek en eigenlijk mag je je afvragen waarom ze met 4G adverteren terwijl 3G meer op z'n plaats zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 maart 2012 11:04]

Anoniem: 264902
@Phuncz19 maart 2012 10:39
In dit geval zijn het alle providers die niet de ondersteunde frequenties gaan gebruiken,

Apple moet een apparaat verkopen wat werkt met de bestaande en/of geplande frequenties. Niet een of ander lugubure frequentie die enkel beschikbaar is bij bepaalde aanbieders. Dat een bedrijf van die omgang dan zelfs te gierig is! om hun marketing per regio aan te passen is wel enorm lachwekkend.
Tsja, Apple moet ook zeker geen Thunderboltuitgang in haar apparaten verwerken omdat er nog geen externe apparaten beschikbaar waren??

Het is lullig dat een bepaalde technologie in verschillende werelddelen anders uitgevoerd wordt...
Je mist volgens mij het punt een beetje, het probleem is dat de ipad alleen US 4G ondersteund welke NIET gelijk is aan de 4G standaarden die in Europa gebruikt (gaan) worden. De 4G netwerken zijn er in sommige Europese landen al en gebruiken gewoon andere frequenties dan deze Ipad die ondersteund. DUS Apple mag eigenlijk in Europa niet zeggen dat het 4G is, want het is niet het Europese 4G.
Dat de gemiddelde mens erin trapt omdat hij helemaal geen verstand van 2g, 3g of 4g heeft, is niet iets dat je Apple alleen kan verwijten, de meeste bedrijven met een winstoogkenmerk doen dat. Het is niet misleiden, het is gebruik maken van het feit dat de meeste mensen niet weten wat ze kopen.
En dat is nou juist het probleem. Ze adverteren met 4G ondersteuning terwijl ze weten dat die nooit zou werken in de EU vanwege de verschillende frequenties. Zoals je zelf al zegt, de gemiddelde mens trapt daar in en verwacht dat hun nieuwe Ipad 4G mobiel internet ondersteunt, terwijl dit dus gewoon niet waar is. Hoe is dat niet misleidend??
Het is niet misleiden, het is gebruik maken van het feit dat de meeste mensen niet weten wat ze kopen.
Dat is de definitie van misleiden. Iets opzettelijk laten geloven wat niet klopt.
Niet fanboyish bedoeld ofzo, maar dat ding ondersteund toch ook gewoon 4G? Dat het netwerk dat niet doet.. Tja?
Anoniem: 80466
@N1ckk19 maart 2012 10:27
Dan nog is het als reclame gewoon misdleidend.
Je mag in Nederland geen reclame maken voor zaken die het product niet biedt.

Als Apple in Nederland adverteert met voor een product een LTE ondersteuning dan moeten ze dat ook in Nederland hebben.

Het mag ook niet op de doos staan als feature en dan pas bij uitpakken op een gebruikershandleiding staan dat de feature in Nederland niet werkt.
Ook dat is misleidend en is een valide reden om het product te retourneren en je geld terug te vragen.
Je hebt helemaal geen valide reden nodig om het product te retourneren, je hebt ik meen 14 dagen, misschien nog wel meer, no questions asked full refund.
Dat geldt alleen bij "koop-op-afstand". Bij een fysieke aankoop in de winkel is dat direct een bindende overeenkomst en moet je van heel wat betere huize komen om een koop te kunnen ontbinden.
Ps Ianal
Leten we nu niet gaan kletsen.

Ik ben bepaald geen fanboy, maar ik denk dat 99% van de kopers in Europa het totaal geen zier kan schelen of dat ding 3G/4G is. Die kopen het vanwege de nieuwe features - of laten we eerlijk zijn - gewoon omdat het De Nieuwe iPad™ is.

Hoogstens heb je een groep mensen die mede de iPad3 koopt omdat die sneller is qua netwerk. Welnu, die mensen hebben geluk, want de iPad3 is aanzienlijk sneller dan de iPad2 dankzij HSPA+ vs HSPA technologie. Dus die mensen krijgen wat ze verwachten.

Sterker nog die paar mensen die echt daadwerkelijk weten wat 4G betekent, weten ook wel dat dat hier niet gaat werken omdat 4G zo goed als nergens in Europa bestaat (muv Letland of zoiets begreep ik).

En die 3 mensen die daarna nog steeds geheel verbaasd zijn brengen hun iPad echt niet terug, want het blijft De Nieuwe iPad™.
Dus als bedrijven hun product adverteren met ondersteuning voor 110 V mag je dat niet doen voor het vasteland in europa omdat het hier niet wordt ondersteund?

De iPad ondersteund het toch? dat er geen leveranciers hier zijn die het ondersteunen is iets anders.
Adverteren met ondersteuning voor 110V is iets anders, er staat namelijk 110V en in Nederland hebben we dat niet. Veel producten zeggen dan ook dat het werkt met 110-240V en 50/60hz. Er staat niet dat het werkt met een stopcontact, en vervolgens blijkt dat geen europees stopcontact te zijn.

Apple zegt het werkt met 4G, terwijl het in geheel Europa niet werkt maar we wel 4G gaan krijgen.

Het is een beetje als zeggen het is een vierhoek, maar dan blijkt dat wij een vierkant gebruiken en in Amerika een trapezium.

Te algemene term die op deze manier word verkocht als featurre die niet werkt.
@SuperDre

Ik denk niet dat jij blij gaat zijn als apple je een amerikaanse adapter geeft voor je iPad. Nochtans werkt het ook op elektriciteit, enkel de 'amerikaanse versie' ervan: andere stekker en 110V/60Hz.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 19 maart 2012 17:45]

Bij mobiele telefoons zijn de problemen van verschillende frequenties opgelost door de telefoon geschikt te maken voor verschillende netwerken (Triband, Quadband e.d.) Niet door de netwerken op meerdere frequenties te laten werken. Dat zorgt voor chaos.

Apple heeft een product op de markt gebracht wat niet geschikt is voor meerdere frequenties en dus ook niet werkt. Lijkt mij een beetje onnadenkendheid of een te grote focus op de Amerikaanse markt.
Leuk dat de chip er in zit, maar de techniek werkt (hier) niet.
Als het dan toch wordt aangeprezen als aanwezig is dat inderdaad misleiding.
Ik denk dat het belangrijk is, dat er bij vermeld moet worden op welke frequenties er 4G gebruikt kan worden. Doen ze dit zijn ze duidelijk in wat ze aanbieden en is het geen misleiding, maar moet de consument wel beseffen wat dit betekend. Begrijpt de consument dit niet is er de verkoper, of helpdesk die uit kan leggen wat dit betekend en deze heeft dan de taak om er bij te vermelden dat deze frequenties niet in Nederland gebruikt worden door de telco's. Er kan als pluspunt worden vermeld, als ze met de iPad 3 naar amerika gaan ze van het 4G netwerk daar gebruik kunnen maken.
Misschien moeten ze de frequenties van de lte netwerken in Europa speciaal aanpassen voor de iPad. :) ( Nee, ben geen Apple fan, integendeel)

Dit is duidelijk misleidende reclame van Apple. Ik kan mij voorstellen dat iem zo'n Pad koopt hier in Europa om gebruik te willen maken van het snelle 4g netwerk en dan blijkt dat dit niet kan. Dit kan gewoon niet.
Niet de juiste frequenties dus nee het ondersteund geen EU-lte.

Echt liegen is het niet te noemen maar duidelijk misleinding.
Hij ondersteund het wel, alleen niet alle frequenties. een paar jaar terug was dat ook zo met mobiele telefoons, het duurde even voordat alle mobiele telefoons alle frequenties konden gebruiken.
In Europa zal dit nooit ondersteund worden op die frequenties omdat hier een langetermijn frequentieplan is dat nu al tot 2020 ofzo rotsvast zit ongeveer. Dus in de EU is het gewoon nooit ondersteund, dus moeten ze er ook geen reclame voor maken.

In het verleden werden telefoons telkens maar in 1 markt verkocht, zodat je hier 900/1800-foons kocht en in de VS en midden/zuid Amerika 850/1900. Er werd vrijwel niet met frequentietermen geschermd. Je kocht gewoon een telefoon die het altijd deed. Pas later kwam de opruk van triband-gsm's en daarna quadband. En nu hebben we zelfs heuse pentaband-telefoons die umts ondersteunen op 850/900/1700/1900/2100 MHz.

Hoe dan ook kun je het niet echt maken om een product in een markt als 4G te marketen als het dat eigenlijk niet ondersteunt...
Er staat ook Wifi + 4G, niet WiFi + LTE.

3G staat volgens mij voor third generation. En 4G voor fourth generation. En deze iPad ondersteund snelheden boven de 14,4mbit. Oa door ondersteuning voor HSPA+ en dual-carrier HSPA, waardoor het internetten ook sneller gaat met respectievelijk maximaal 21 mbps en 42 mbps. Deze standaarden worden al ondersteund, of zullen binnenkort op de Europese markt gevoerd gaan worden. (afhankelijk van je provider/abonnement).

Dat lijkt me een flinke verbetering / doorontwikkeling van de voorgaande situatie. Dus reden genoeg om dit ook met 4G aan te duiden. Net als Wimax en andere standaarden hebben getracht.

Er staat ook Wifi + 4G, niet WiFi + LTE.
En dat gaat de consument snappen. Not.
En dan van 3G 3rd Generation maken. Hoe onduidelijk en lachwekkend wil je het maken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/3G

Zo maar even een linkje hoor. Voordat je onzin blijft roepen...

"3G (Derde Generatie) is de generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons, na 2G."
Dan is het nog steeds misleidend, want dit is de 3e iPad die uitkomt...

En daarnaast is je beredenering apart.

Wifi = een communicatie methode
4g = een communcatie methode.


Als je reclame maakt over de communicatie methodes op zo een apparaat, ga je daar niet "3e of 4e gen" achterplakken in dezelfde line.

@Sake,

Dat is simpel op te lossen door op de doos te zetten " Geschikt voor mobiel internet tot xx.xx Mbp/s ". Dat snapt iedereen.

[Reactie gewijzigd door Dakreal op 19 maart 2012 18:16]

Het wordt dan ook tijd dat in de standaard een frequentiebereik zit. Ik snap de moeilijkheden. Maar ik zou het toch wel fijn vinden als mijn LTE telefoon (heb d'r geen maar voor het voorbeeld) het ook gewoon in de USA doet (of andersom).

Ik snap alle moeilijkheden met bezetting. Maar gewoon een keer knopen doorhakken is beter dan maar aan blijven modderen met iets wat gewoon niet lekker werkt.

In dit geval moet Apple stoppen met reclame maken daarvoor in mijn ogen want zelfs als LTE beschikbaar is kan je er geen gebruik van maken.
Punt is dat er dan op die oude telefoons ook niet stond ondersteund GSM, maar ondersteund GSM 900/1800Mhz wat al een stuk duidelijker is dan roepen dat je gewoon GSM ondersteund ;)
Als je iets in Europa uitbrengt en zegt dat het 4g is maar het de Europese frequenties niet ondersteund ben je de boel aan het misleiden, zo simpel is het.

Brengt je het ding in een land uit waar het wel de 4g frequentie ondersteund dan mag je het gewoon gebruiken.
Ik zou zeggen, dan ben je niet duidelijk. Misleiding vind ik ietwat ver gaan, maar het is zeker verre van handig zoals Apple dit internationaal aanpakt. Uiteindelijk zullen consumenten er niet al te zwaar aan tillen denk ik, aangezien de iPad ook nog verbindingen die wel overal werken ondersteund en die gaan al tot 40 Mbps.
Dus als je in Nederland een lamborghini koopt die 350 km/h kan is dit misleidend? omdat je auto maar 120/130 mag op de Nederlandse wegen?
nee, maar als je met diezelfde lamborghini binnen nederland niet die 350km/h KAN halen terwijl je zegt dat dit wel het geval is, dan is het misleidend
Als ik jou 10 jaar geleden een amerikaans GSM toestel had verkocht, waarmee, je hier niet kon bellen (lang voor dual, tri- en quadband): ging je dan hetzelfde zeggen?
Ligt eraan wat redelijkerwijs te verwachten is.

Als je in Nederland een GSM toestel verkoopt wat alleen de Amerikaanse golflengtes ondersteund en dat er niet EXPLICIET bij verteld dan mag ik het product gewoon omruilen. Je verkoopt namelijk een product waarvan ik mag verwachten dat het werkt (op de Nederlandse frequencties) maar dat niet doen.

Juridisch krijg je termen als "misleiding" en "normale verwachtingen". Aangezien dit product daar van afwijkt moet het van te voren verteld worden.
True, maar blijft het een beetje onzin om snelheden van 14,4Mbps of hoger om die ook als 4G aan te duiden wanneer je gewoon op het 3G netwerk zit ;)
Tsja een USB 3 apparaat aansluiten op een USB 2 uitgang heeft ook geen voordelen...
tja.. appels met peren vergelijken... heeft ook geen voordelen
Maar het is een 4G apparaat - alleen wordt deze 4G techniek (of beter gezegd: deze frequenties) niet in Europa ondersteunt.
Als je hier een telefoon verkoopt die niet kan bellen omdat hij andere frequenties gebruikt, zou je het dan ook op deze manier recht proberen te praten?
Laten we dit even doortrekken naar een ander iets waar de standaarden in de VS en EU anders zijn: zou jij er geen graten in zien mocht er geadverteerd worden in Europa "De nieuwe iPad, nu met geweldig snelle ultrasnellader!" terwijl die lader enkel werkt op echte US-plugs (dus het snelladen werkt ook niet op een Europese plug met een US-adapter)

Dit is klantenmisleiding, punt.
is dat niet gewoon de derde generatie ipad die ze daar mee bedoelen? zoals je de ipod nano 2g hebt. Ja dat is nogal verwarrend maar in eht artikel staat wel gewoon dat de 3g versie lte ondersteund (wat weer een 4g techniek is)
maar in principe zegt Apple in dit geval niets wat niet waar is, toch? Het ding ondersteund Wifi en 4G.
In de VS klopt dat helemaal. Maar zodra dat apparaat hier wordt uitgebracht is het misleidend omdat het apparaat hier geen 4G ondersteunt. Dat dit dan allemaal technische redenen heeft is voor een consument niet belangrijk. Daarnaast duidt Apple 3G verbindingen aan als zijnde 4G, dat klopt gewoon niet. Apple belooft dingen die ze nooit waar kunnen maken.

Ben benieuwd hoe snel de consumenten autoriteiten er boven op zitten en Apple op het matje roepen.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 19 maart 2012 10:06]

De iPad ondersteund nog steeds 4G. Alleen de telefoonproviders ondersteunen het niet.

Hetzelfde is als je zegt dat de iPad geen WiFi ondersteund als je zelf geen WiFi netwerk hebt.. onzin, dus.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 19 maart 2012 10:07]

Over 3 jaar als hier LTE werkt, werkt het nog steeds niet. Omdat er een andere frequentie gebruikt wordt waar de Ipad niet op afgestemd is..
Over 3 jaar zijn we 3 iPad modellen verder, ik neem aan dat de versies die dan op de markt komen wel werken op onze netwerken.
Anoniem: 264902
@Aaargh!19 maart 2012 10:41
Hoop er maar niet op. Want dat zou dan de eerste keer zijn dat apple zich buigt naar bestaande standaarden. Is zoals Sony, bij elke nieuwe versie willen ze een aparte nieuwe standaard ontwikkelen of pushen waar de rest van de wereld eigenlijk weinig interesse in heeft.
Ooooohhhhh ,dus omdat mogelijk over een x aantal jaar in een nieuwe versie (Katsjing!!!!!!!) iets misschien ondersteund wordt of aangepast of misschien dat er een tussenoplossing of convertor wordt bedacht, moet heel Europa nu maar niet zeuren en gewoon hun klanten laten oplichten???

Je snapt hopelijk dat een apparaat zoals een tablet bij wet het minimaal 3 jaar moet doen, voordat deze afgeschreven is, hè?? Zeker voor het bedrag wat je voor dit ding moet neertellen...

Je snapt hopelijk ook dat de klanten die straks, over zo'n 1,5 jaar, geen 4G krijgen op hun apparaat, bij hun provider en niet bij apple gaan klagen, hè???

En mochten ze bij apple gaan klagen, deze hen direct op hun regel zal wijzen, dat ze maar 1 jaar ondersteuning hebben bij apple, ook al zegt de wet dat dit minimaal 2 jaar moet zijn???

Weet je wat??? Ik neem ook wat aan... Ik neem aan dat apple over een half jaar een update uitbrengt, waardoor je alleen nog maar kan verbinden over 4G... Want ja, die oude technieken zijn allemaal achterhaald en kunnen net zo goed niet meer gebruikt worden... Dit heeft apple namelijk al vaker geflikt met osx, na een update waren er ineens belangrijke services verdwenen, zonder er een oplossing voor te bieden...
Hetzelfde is als je zegt dat de iPad geen WiFi ondersteund als je zelf geen WiFi netwerk hebt.. onzin, dus.
Die vergelijking is incorrect de vergelijking zou enigsinds kloppen als je Wifi netwerk hebt dat enkel met IEEE 802.11B werkt en de iPad enkel met IEEE 802.11G,N zou werken...

Punt is dat dat makkelijk op te lossen is door een andere router te kopen, als we nou LTE zenders konden kopen voor weinig had je helemaal gelijk, maar het punt is dat je daarvoor gewoon moet verhuizen naar het buiten land!

Dus om even terug te komen op je vergelijking, volgens jouw is naar het buitenland moeten gaan om er gebruik van te kunnen maken en een nieuwe router kopen dus een gelijkwaardige actie?
De iPad ondersteund nog steeds 4G. Alleen de telefoonproviders ondersteunen het niet.

Hetzelfde is als je zegt dat de iPad geen WiFi ondersteund als je zelf geen WiFi netwerk hebt.. onzin, dus.
Is het niet precies andersom? De providers ondersteunen in Europa 4G (op termijn) alleen Apple geeft de verkeerde 4g mogelijkheid! Apple bepaalt niet de standaard maar de markt bepaalt de standaard.
Het 'probleem' is dat ze ook in Europa adverteren met dingen als "snelste verbinding ooit dankzij onze geweldige ondersteuning voor 4G" terwijl dan onderaan de pagina klein staat dat dit alleen in Amerika zo is. Dat vind ik toch redelijk misleidend.

Kijk, wij weten dat omdat we verder kijken dan onze neus lang is, maar de gemiddelde interessant oom op een verjaardag die zal zich vast hip voelen met zijn New iPad met supersnelle 4G.
Anoniem: 398412
@Cartman!19 maart 2012 10:29
Dat doen ze niet. Ze zeggen dat ze de werelds snelste verbindingen ondersteunen en dat is dus niet gelogen. De snelste verbinding is nu eenmaal 4G maar dat hebben we niet in europa.

Dit is wat Apple zegt over de netwerken op de NL en BE pagina
Really really fast is your only option.
The new iPad supports fast mobile networks the world over — up to 4G LTE(2) So you can browse the web, stream content or download a film at incredibly fast speeds. It also works on GSM/UMTS worldwide network technologies, including HSPA+ and DC-HSDPA — the fastest 3G networks out there. You’ll see downlink speeds up to 42 Mbps with DC-HSDPA and up to 21.1 Mbps with HSPA+.3

(2) 4G LTE is supported only on AT&T and Verizon networks in the US, and on Bell, Rogers and Telus networks in Canada. Data plans sold separately. See your carrier for details.
Het punt is dat ze het hier noemen terwijl ze heus weten dat we het hier helemaal niet hebben. Die kleine letters staan er overigens niet direct onder maar pas helemaal onderaan de pagina.
Anoniem: 398412
@Cartman!19 maart 2012 13:02
het punt is dat jij beweert dat ze "snelste verbinding ooit dankzij onze geweldige ondersteuning voor 4G" schrijven. Jij verdraaid dus hun woorden.
Dat doen ze niet. Ze zeggen dat ze de werelds snelste verbindingen ondersteunen en dat is dus niet gelogen. De snelste verbinding is nu eenmaal 4G maar dat hebben we niet in europa.
We in Europa wel 4G (en in Australie trouwens ook!). Ze ondersteunen dus niet alle wereld's snelste verbindingen.
Anoniem: 398412
@Rex19 maart 2012 12:57
Maar dat staat er toch ook niet! Er staat "supports fast mobile networks the world over" er staat niet "all fast mobile networks the world over"
The new iPad supports fast mobile networks the world over — up to 4G LTE.² So you can browse the web, stream content or download a film at incredibly fast speeds. It also works on GSM/UMTS worldwide network technologies, including HSPA+ and DC-HSDPA — the fastest 3G networks out there. You’ll see downlink speeds up to 42 Mbps with DC-HSDPA and up to 21.1 Mbps with HSPA+.³

² 4G LTE is supported only on AT&T and Verizon networks in the US, and on Bell, Rogers and Telus networks in Canada. Data plans sold separately. See your carrier for details.
³ Based on theoretical peak speeds. Actual speeds will be lower.
Niet dus.
Rare voorstelling van zaken:

Deze Alfa-Romeo gebruikt 0,1 L/100KM !

Alleen bergafwaarts

- Autoliefhebbers: Kun je van verwachten dat ze weten waar het over gaat
- Alfa fannaten: Weten precies wat de Alfa doet!
- Andere berijders: Krijgen voorlichting bij de (merk) dealer.

Wat nu verwarring?
Eigenlijk zit je niet ver van de waarheid, want hoe wordt het l/km berekend volgens de officiele standaard, op een loopband in ideale omstandigheden.

Dus de l/km van de autofabrikanten komt eigenlijk nooit uit.
apple-gelovige; weten precies hoe de vork in apple steekt!
Geloof je het zelf :P
noobs; krijgen voorlichting in winkel/verkooppunt.
Geloof je hetzelf, enige wat je uit verkooppraatjes kan halen is welk product de verkoper het meeste opleverd :)
Idd ik was met mijn ouders aan het kijken naar een Ipad voor hen, toen ik vroeg welke voor hen het beste was kreeg ik als advies de 64GB 3g te kopen want dat was de beste.

Mijn vraag was waarom dan, ik kreeg het antwoord: "Want die verkopen we het meeste"!!!
Wat nu over de mensen die geen iPad kopen in een winkel met support? Mensen die geleid worden door reclame die ze zien op straat en door de uitspraken op internet van andere mensen die geleid zijn door de "snelste tablet ooit". Die zullen niet te horen krijgen dat dit enkel in de VS geld totdat ze het ergens lezen. De kans is vele malen kleiner als ze de iPad online bestellen.
Asus Transformer Prime met tegra 3 processor is gewoon sneller hoor :)
dat is niet waar, de eerste benchmarks geven aan dat de iPad3 sneller is klik
Dat eerste is sowieso niet waar, er zijn veel snellere tablets.

pricewatch: Asus Eee Slate EP121 Zwart
Anoniem: 398412
@wph19 maart 2012 23:17
en dat kan jij staven met tests?
Voor zover ik weet heeft Apple heel duidelijk aangegeven dat 4G/LTE alleen werkt op Amerikaanse netwerken.

In Europa is 4G nagenoeg niet bestaand vooralsnog.

Ik zie alleen een potentieel probleem met:
in iOS 5.1 krijgen gebruikers van AT&T bij snelheden van 14,4Mbps en hoger op het 3g-netwerk een icoon voor 4g in beeld. Als een iPad is verbonden met een lte-netwerk, staat er echter 'lte' in beeld.
Maar zowat iedere telco duidt 3G snelheden over HSDPA al aan als 4G. Ik dacht alleen dat Apple juist niet mee wilde doen aan die onzin, omdat 4G uitsluitend is als je WiMaX of LTE gebruikt.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 19 maart 2012 09:57]

Maar zowat iedere telco duidt 3G snelheden over HSDPA al aan als 4G
In Nederland niet. KPN, Vodafone en T-Mobile *mogen* hun Nederlandse netwerken aanprijzen als 4g, maar ze doen dat niet. Het vermarkten van hspa+ als 4g gebeurt uitsluitend in Noord-Amerika en niet in Europa :)
Mogen ze dat wel? AFAIK zal die techniek nooit 1gbit/s halen (wiki geeft 168mbit/s als peak), zelfs niet op papier. LTE zou dat in de toekomst wel moeten kunnen halen, op papier dan. Dat laatste is voilgens een of andere organisatie (ben de naam even kwijt) een eis om 4G te mogen aanduiden. Alle voorgaande versies van de techniek mogen dan ook 4G worden genoemd.

Dus stel, LTE versie 2016 haalt theoretisch 1Gbit/s, dan mag de al uitgerolde LTE die die 1Gbit/s niet haalt, ook niet op papier, alsnog 4G genoemd worden. Vooralsnog hebben enkel WiMAX en LTE dat recht.

Althans, dit is het verhaal dat ik afgelopen donderdag heb mogen aanhoren van een gastcollege van een persoon die betrokken is bij standardisatie van WiMAX.
Die persoon die betrokken was bij standardisatie van WiMAX, had gelijk, maar inmiddels niet meer. De standaardisatie moederorganisatie heeft het gebruik van 4G toegestaan (ongetwijfeld knarsetandend) voor HSPA+

T Mobile USA was begonnen met de HSPA+ = 4G truc. Zij deden dit omdat zij flink geinvesteerd hadden en het grootste HSPA+ netwerk van Amerika hadden. Tegelijk had operator Sprint al een jaar of 2 a 3 lang WiMax als optie op bepaalde high-end telefoons die qua snelheid niets meer bood dan de HSPA+. Sprint adverteerde echter met 4G telefoons.

Verizon beon in diezelfde tijd met het uitrollen van data-only LTE, maar ook daar waren de eerste versies qua snelheid niet echt sneller an HSPA+. T Mobile USA besloot dus dat zij best wel de term 4G mochten gebruiken. AT&T volgde al snel door hun HSPA+ telefoons dan ook maar 4G te noemen.

(Merk hierbij op dat AT&T nu ook LTE uitrolt en dit dus 4G LTE noemt als onderscheid van de 'gewone' 4G. En Sprint hun WiMax vervangt door LTE en dit dus ook 4G LTE gaat noemen als onderscheid.)

Verizon en Sprint klaagden bij het standaardisatie-comite, maar vingen bot. Het standaardisatie-comite stond het namelijk na enig overwegen toe. Het comite had ook weinig keuze want zowel T Mobile als AT&T gingen echt hun reclames niet ongedaan maken.

Technisch is HSPA+ natuurlijk maar een 3e generatie, maar T Mobile USA had wel een punt. De gemiddelde gebruiker boeit dat niet. En overal ter wereld - ook in Europa - werd bovendien HSPA al 3.5G genoemd. Omdat de plus-variant van HSPA qua snelheid een grotere verbetering gaf dan de klassieke WCDMA/3G tov HSPA/3.5G is de term 4G niet zo heel vreemd vanuit klantvoordeel bekeken.

Maar uiteraard was marketing voor T Mobile de doorslaggevende factor. Nu hebben ze de slogan "America's largest 4G network" aangezien hun HSPA+ netwerk groter is dan die van AT&T, de Wimax van Sprint of LTE van Verizon. Dat klinkt beter dan "America's largest HSPA+ network" en "America's largest 3G network". En die laatste claim was feitelijk bovendien weer niet waar geweest want T Mobile is op gewone 3G dekking 'enkel' de nummer 4 in de VS.

Technisch onjuist? Ja! Vanuit klant oogpunt vervelend? Nee niet echt.
Nee, LTE zal nooit een echte 4G snelheid halen. Niet de 100 Mbit moving laat staan de 1 Gbit statisch.

LTE Advanced van de zoveelste generatie moet dat wel gaan halen, maar dat duurt echt nog heel lang en heeft heel weinig te maken met LTE as such.

LTE is dus geen 4G technologie zoals de definitie ooit is opgesteld. De ITU heeft inmiddels zowel LTE als de snelste varianten HSPA (her)gedefinieerd als 4G.

Er is dus kwa "status" geen verschil tussen HSPA en LTE.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 19 maart 2012 12:00]

Voor zover ik weet heeft Apple heel duidelijk aangegeven dat 4G/LTE alleen werkt op Amerikaanse netwerken.
Doen ze dat echter ook in commerciele uitingen hier in Europa.
Als er in advertenties in Europa staat een New iPad with 4G support dan is dat misleidende reclame.
We hebben het over Apple klanten, die gaan er prat op dat ze geen moeilijke dingen snappen. Dit is natuurlijk heel verwarrend, Apple brengt een functie in marketing duidelijk naar voren die de meeste mensen nooit kunnen gebruiken. Je moet natuurlijk wat als je niet innoveert, en dan ook nog eens een verwarrende naam kiest.
We hebben het over Apple klanten, die gaan er prat op dat ze geen moeilijke dingen snappen
Uhm, PARDON? Er zijn honderden, dan niet duizenden Apple klanten die Macbooks, iPhones of iPads kopen omdat het een 'cool ding' is, maar vanwege het feit dat ze het soort mensen zijn dat Apple in de jaren 90 heeft verwoord in de volgende tekst:
"Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes.

The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them.

About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They invent. They imagine. They heal. They explore. They create. They inspire. They push the human race forward.

Maybe they have to be crazy.

How else can you stare at an empty canvas and see a work of art? Or sit in silence and hear a song that’s never been written? Or gaze at a red planet and see a laboratory on wheels?

We make tools for these kinds of people.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."
Wellicht is jouw post bedoeld als trollenvoer, maar dat jij zojuist alle creatieve, inspirerende, intelligente mensen die Apple producten kopen puur omdat Apple ook prat gaat op creativiteit en inspiratie de grond in heb geboord met "omdat de ze geen moeilijke dingen snappen" en nog verdorie ook nog met een +1 wordt beloond vindt ik een stap te ver. Misschien moet je eens kijken wie er op de wereld zoal gebruik maakt van Apple producten, dit zijn zeker niet alleen de mensen die 'erbij willen horen', wellicht vindt je dan zelf ook wel dat je een stap te ver bent gegaan en neem je je woorden terug.

PS: Misschien wat offtopic, maar aangezien er de laatste tijd behoorlijk wat op los wordt gerant, en ook nog eens zonder enige vorm van motivatie, over Apple en Apple gebruikers wilde ik bovenstaande even kwijt, want dat ben ik namelijk meer dan zat. Was getekend, een creatieve -hoogintelligente- bezitter van een iPhone, iPad en Macbook Pro.

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 19 maart 2012 10:58]

Laat je niet opnaaien joh. Het gaat er bij Tweakers vaak moeilijk in dat het kiezen van de makkelijkste oplossing een teken van intelligentie is, in plaats van een teken van domheid.
Even voor de duidelijkheid, mijn huidige 'data abo' van mijn iPad 2 3G.

Werkt wel met deze 'nieuwe iPad' ?
Ja, want de 4G versie heeft ook gewoon 3G ondersteuning.
Sterker nog, als je 3G hebt, 3G gebruikt, maar de snelheid is 14,4mbit of hoger (wat nog steeds gewoon over 3G gaat), dan zal je iPad zeggen dat je 4G hebt, terwijl je het eigenlijk niet hebt. En als je werkelijk 4G gebruikt, omdat je even in de VS bent en roaming aan hebt, dan zal hij NIET zeggen dat je 4G gebruikt, maar LTE in het beeld plompen.

Doet me denken aan een mop. Het is klein, oranje en schreeuwt: IK BEN EEN SINAASAPPLE. Wat is het? Antw: Een mandarijntje met een grote mond.
Nope. Dit is alleen zo in de VS, en dat is puur een marketingtruc inderdaad. Voor zover ik weet zal in Europa alleen het 3G symbooltje getoond worden. Deze keuze wordt gemaakt door de provider en niet door Apple. Op de mijne heb ik alleen nog maar een 3G symbool gezien, ondanks een abo met max 14.4 Mbps snelheid.
Nee dit is enkel een aanduiding die afhankelijk is van de provider...
Dus hier in Be of NL als je op 3G een snelheid van > 14,4mbit hebt zal er alsnog 3G blijven staan.
Ja, gewoon op 3g werkt de ipad3 ook.
De 3e iPad ondersteund World 3G, dus ja dat werkt gewoon ;)
Is dit niet opzettelijk misleidend? Ik kan me voorstellen dat hier een best goede zaak tegen Apple gemaakt kan worden.

Niet dat die gewonnen zal worden, Apple kan er genoeg geld tegen aan gooien natuurlijk.
Je kunt het Apple toch niet kwalijk nemen dat er zoveel verschillende frequenties in omloop zijn voor 4g?
Nee, maar je kunt ze wel kwalijk nemen dat ze tegen beter weten in, toch 4g gebruiken in hun reclames. Ze weten dat in Europa 4g niet werkt en ze zouden dat dus ook niet in Europa moeten gebruiken als verkoopargument..
En welke reclame bedoel je dan precies? Ik heb nog geen reclame-uiting van de iPad 3 (the new ipad) in Nederland gezien.
Moet je apple.nl eens openen, staat een vrij grote ipad 3 in beeld.
Ja en? Ik zie 4G niet als een highlight staan en nergens zeggen ze dat ze 4G in Nederland ondersteunen, tevens wordt er nog onderaan vermeld welke providers het ondersteunen.
Het is wereldwijd gelanceerd en daarbij is 4G als een feature genoemd, echter is de verkoop in Nederland nog iet gestart en heb ik nog geen massa's reclame gezien. Ze zullen hier geen TV reclame starten en dan de 4G als killer feature benoemen. De providers zijn wat voorbarig, eerst maar de lancering en de daadwerkelijke reclames afwachten. Als men dan 4G keihard noemt als een feature voor NL, dan is het misleidend.
Ben het eens met KinGuiN, daarnaast gaat het artikel niet (alleen) over de nederlandse markt, maar over de europese markt. Dat er hier in Nl geen reclame uitingen te zien zijn, wil niet zeggen dat het in bv de UK of Duitsland ook zo is..
Moet je toch eens beter kijken...Staat duidelijk een stuk over de snelste verbindingen over de gehele wereld, met daarin 4G genoemd als snelste alternatief, nergens een melding van dat dit alleen in de VS is, behalve een lullig voetnootje... En direct onder de tekst over 4G de logo's en namen van de 3 grote Nederlandse providers... Dus ja, duidelijk misleiding...
Dat klopt, maar je kunt het ze wel kwalijk nemen dat ze adverteren met een techniek die in europa niet wordt ondersteund. Een doorsnee consument zal dat niet weten en dus denken een ipad met 'supersnel' mobiel internet te kopen, terwijl dit niet geleverd wordt.

Ik kan me niet voorstellen dat het veel moeite is om gewoon een op Europa gerichte reclame campagne te starten...
Maar heb hij al een reclame campagne gezien hier in Nederland?
Ja, de nederlandse apple site...
Ja want Apple wint alles omdat ze geld hebben ;) Ze hebben genoeg verloren dus je uitspraak gaat nergens heen.
Niet dat die gewonnen zal worden, Apple kan er genoeg geld tegen aan gooien natuurlijk.
Dat kan Apple inderdaad, maar in werkelijkheid zijn class-actions tegen Apple (en andere - eveneens enorme bedrijven met voldoende geld in kas) gewoon succesvol gebleken.
Behold... the joys of marketing, fragmentation and failing standards.... :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee