Wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat blootstelling aan straling van mobiele telefoons de ontwikkeling in de baarmoeder kan beïnvloeden. Dat wijst onderzoek bij muizen uit. Het effect bij mensen is nog onduidelijk.
Volgens onderzoek gepubliceerd door de Amerikaanse Yale University zorgt blootstelling aan straling tijdens de zwangerschap er voor dat muizen op latere leeftijd een slechtere geheugenfunctie hebben en zich hyperactief gedragen. Daar zouden fouten in de ontwikkeling van het zenuwstelsel tijdens de zwangerschap aan ten grondslag liggen: de wetenschappers vonden dat de muizen die blootgesteld waren aan straling die afkomstig was van een mobiele telefoon, minder goed signalen in de prefrontale cortex van de hersenen konden verwerken. Dit gebied is in mensen belangrijk voor het bewustzijn, de persoonlijkheid en het doseren van emoties.
Bij de experimenten plaatsten onderzoekers van Yale University muizen in twee groepen. Daarbij werd bij de eerste groep een mobiele telefoon bij de kooi geplaatst die op de 800MHz- en 1900MHz-frequentieband werkt en een straling met een sar-waarde van 1,6 W/kg uitzendt: dit getal geeft de absorptie door het lichaam aan. De wetenschappers zette bij de onderzochte groep muizen de telefoon 24 uur per dag aan met een actief telefoongesprek, al werd het toestel wel op stil gezet. Het experiment werd bijna de gehele duur van de zwangerschap uitgevoerd. Bij een controlegroep werd ook een mobiele telefoon geplaatst, maar deze stond uit.
Muizen worden vaak gebruikt als diermodel om menselijke situaties na te bootsen, maar het is nog onduidelijk of dergelijke bevindingen in mensen gereproduceerd kunnen worden. Ook kunnen er vragen gesteld worden bij het experiment: het 24 uur per dag actief houden van een telefoongesprek lijkt niet op een normale situatie. Daarnaast wezen eerdere onderzoeken er op dat er geen effect is van straling, al wordt de invloed van straling tijdens de zwangerschap doorgaans niet bekeken.