Meer dan een miljard mobiele telefoons actief in China

Het aantal mobiele telefoons waarmee in China wordt gebeld heeft de grens van een miljard doorbroken. Daarmee is China het eerste land dat deze mijlpaal bereikt. Wel zou India binnenkort ook de grens van een miljard kunnen doorbreken.

De data is volgens TechWire Asia gebaseerd op statistieken die door de Chinese overheid zijn verspreid. Eind februari werden er 997 miljoen gebruikers geteld, en het is bekend dat er elk kwartaal ongeveer 39 miljoen mobiele telefoons bij komen. Daardoor moet de grens van een miljard actieve mobieltjes kortgeleden gepasseerd zijn.

China Mobile heeft met ongeveer 650 miljoen klanten het grootste aandeel op de telecommarkt. Daarmee is het bedrijf, waarvan de staat de eigenaar is, tegelijk 's werelds grootste telecomprovider. Andere grote telco's zijn China Unicom en China Telecom, waarvan de Chinese overheid ook de eigenaar is.

De Chinese markt is een heel andere dan de Europese of Amerikaanse markt. Het aandeel smartphones ligt er al lager. Het aantal uitgeleverde smartphones lag er vorig jaar op 24 miljoen, slechts acht keer zo veel als in Nederland. Fabrikanten moeten hun toestellen aanpassen, omdat netwerktechnieken verschillen van die in Europa of andere delen van de wereld.

Naast Chinese fabrikanten als Huawei en ZTE zijn ook bekende Westerse fabrikanten als Nokia en Motorola actief op de Chinese markt. Dell bracht er enkele jaren geleden zijn eerste Android-smartphone als eerste uit. Ook Apples iPhone is inmiddels enige tijd verkrijgbaar in het land.

Niet alle fabrikanten willen toestellen verkopen in China, omdat bedrijven dan zaken moeten doen met Chinese providers en dus de overheid van het land. Er is vanuit het Westen kritiek op de Chinese overheid, omdat die op grote schaal mensenrechten zou schenden. Ook laat die overheid toe dat producten worden nagemaakt, omdat de wetgeving om merken en designs te beschermen zwakker is en minder wordt gehandhaafd dan in westerse landen. Dat maakt dat er een levendige handel is in Chinese namaak-smartphones van merken als Nokla en iHTC.

Het aantal mobiele gebruikers is in China in 5 jaar tijd verdubbeld. Ook lijkt er nog ruimte voor groei te zijn; het land heeft ongeveer 1,35 miljard inwoners, zodat nog lang niet iedereen een mobieltje heeft. Het aantal actieve toestellen lijkt echter in India sneller te groeien. Daar is inmiddels een aantal van 900 miljoen mobieltjes geteld, waarbij de grens van een miljard binnen afzienbare tijd ook wordt doorbroken.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

05-03-2012 • 07:43

27

Reacties (27)

27
26
15
7
0
5
Wijzig sortering
Het aantal mobiele telefoons waarmee in China wordt gebeld heeft de grens van een miljard doorbroken. Daarmee is China het eerste land dat deze mijlpaal bereikt.
En waarschijnlijk ook een van de laatste... ik zie Nederland niet snel een miljard actieve telefoons verzamelen 8)7 Alleen India heeft inderdaad die mogelijkheid nog, met 1,21 miljard inwoners. De Verenigde Staten heeft 313 miljoen inwoners, iedere bewoner zou dus gemiddeld 3-4 telefoons moeten hebben om de mijlpaal te bereiken in de VS.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 25 juli 2024 12:16]

Een chinees nummer is niet zo gek anders dan een nederlands nummer, je hebt een aantal begin cijfers (waarvan precies afhankelijk geen idee maar ik gok provider). 186 is de meest gebruikte maar andere veel gebruikte zijn 156, 182 en 187.

Ik had een prepaid telefoonkaart daar met het nummer 18650814413. Grappige bij het afsluiten is dat je zelf mag kiezen uit een grote lijst en minder betaald voor een nummer met veel 4en erin (ongeluksgetal) en meer betaald voor een nummer met veel 8en erin (geluksgetal).

Chinese prepaid telefoonkaarten kunnen ook stadsgebonden zijn (waarvan je bijvoorbeeld een 020 nummer hebt als je in Amsterdam je simkaart koopt). Hiermee kun je dan ook niet normaal bellen als je niet in die stad bent. Je kunt wel bellen buiten de stad maar dan betaal je een "buitenland" tarief. met een apart nummer ervoor.

Als je een nederlands nummer wilt bellen vanuit CHina gebruik je nog een 5 cijferig voorvoegsel (uit mijn hoofd 09281 or iets dergelijks). Je krijgt dan echt "09281 033 netnummer telefoonnummer" Drama om te bellen

[Reactie gewijzigd door SideShow118 op 25 juli 2024 12:16]

"09281 033 netnummer telefoonnummer"
Zijn de landnummers vanuit China anders dan vanuit de rest van de wereld, want 33 is toch echt Frankrijk.
Geen idee waar je dit vandaan haalt, de internationale toegangscode in China is gewoon 00, dus bellen naar Nederland betekent 00 31 $nederlandsnr bellen.
Herp Derp ik bedoel natuurlijk 0031.

Het 5-cijferige nummer moet je bellen vanuit China richting Nederland, niet naar China vanuit Nederland
Met bijna 1,4 miljard inwoners niet zo gek natuurlijk.

http://www.google.nl/#hl=...1eb50051&biw=1280&bih=895

Ook niet zo gek trouwens dat ze daar vooroplopen met de mobiele technieken.. dat kan wel uit. :)

[Reactie gewijzigd door Falcon op 25 juli 2024 12:16]

Opzich qua aantal inwoners inderdaad niet zo gek, maar een mobieltje is daar een heel duur apparaat en mobiele dekking heb je vooral in grote steden en slechts 29% van de bevolking woont in de steden (bron), hoewel dat percentage snel stijgt. Buiten de steden liggen de salarissen significant lager en is de mobiele dekking op z'n minst beroerd te noemen. Dan vind ik 1 miljard aansluitingen best een prestatie :)
Nou ja, een tijd geleden is de grens gepasseerd waarbij meer dan de helft van de bevolking in steden woont, al is de Chinese definitie van een stad wat losser en heeft meer weg van een regio of provincie rond een grote stad.

Maar dat een mobieltje daar heel duur zou zijn is natuurlijk een onzin verhaal. ;)
Anoniem: 52236 @jacobvdm5 maart 2012 10:51
De handel in tweedehands mobieltjes is daar groter dan hier.
In Nederland kun je zelfs nog een vergoeding voor je oude mobiel krijgen wanneer je deze inlevert. Die gaan dus naar landen waar de tweedehands markt groot is..
Op werk doen we zaken met een Chinees bedrijf en het fabriekspersoneel kan daar echt geen mobieltje betalen. Ze verdienen een paar honderd (200-400) euro per maand en een mobieltje kost daar niet een paar tientjes ofzo. Inderdaad is er een levendige handel in 2e hands modelletjes, maar in een land waar een brommer of motor als luxe wordt gezien en een auto voor velen onbereikbaar is, is een mobieltje echt wel een luxeproduct. Reken maar 's uit wat ze naar verhouding betalen voor zo'n stukje snel devaluerende techniek :P

De ingenieurs krijgen een namaak iPhone o.i.d. van hun bedrijf als bonus/relatiegeschenk rond Chinees nieuwjaar. Het fabriekspersoneel heb ik nog nooit met een mobieltje zien rondlopen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 25 juli 2024 12:16]

Niet alle fabrikanten willen toestellen verkopen in China, omdat bedrijven dan zaken moeten doen met Chinese providers en dus de overheid van het land. Er is vanuit het Westen kritiek op de Chinese overheid, omdat die op grote schaal mensenrechten zou schenden. Ook laat die overheid het toe dat producten worden nagemaakt, omdat de wetgeving om merken en designs te beschermen zwakker is en minder wordt gehandhaafd dan in westerse landen. Dat maakt dat er een levendige handel is in Chinese namaak-smartphones van merken als Nokla en iHTC.
Ben benieuwd welke bedrijven dat zijn, want voor zover ik weet wordt elk merk telefoon er verkocht.
Het schenden van mensenrechten door de overheid is voor de meeste bedrijven geen reden om niet iets in China te verkopen.
Elk bedrijf dat een product in China laat produceren ondertekent een contract dat de fabrikant het design voor zichzelf mag gebruiken en het resulterende product verkopen (maar niet onder dezelfde naam).
Elk bedrijf dat een product in China laat produceren ondertekent een contract dat de fabrikant het design voor zichzelf mag gebruiken en het resulterende product verkopen (maar niet onder dezelfde naam).
Dat is echt onzin. Ik heb aardig wat Chinese contracten gezien, maar dit staat er nooit in. Tenminste niet de afgelopen 5 jaar.
Zullen ze wel een lekker lang telefoon nummer hebben daar....
Met een tiencijferig telefoonnummer kan je doorgroeien tot 10 miljard telefoonnummers, dus dat valt op zich wel mee denk ik. Je hebt dan alleen nog geen netnummer. :)
netnummer kan perfect vervat zitten in die 10 cijfers. Weet niet hoe het in NL zit maar in België heeft elke mobiele provider 10 netnummers om te gebruiken in de vorm van 04xy waarbij x de provider is en y een vrij bruikbaar nummer.
In Nederland beginnen alle mobiele nummers met 06. of het volgende nummer ook providergebonden is weet ik niet zeker. Alleen thuis gekeken klopt het, ik heb 0621 (Vodafone), mijn moeder 0625 (Vodafone) en mijn vader 0618 (T-Mobile) maar volgens mij is het gewoon willekeurig en krijgen ze bij aanschaf van een simkaart een nummer toegewezen. :)

Klinkt veel, maar ook wel weer begrijpelijk. Kinderen van 5 lopen daar al met een oude Nokia rond die werkt. En daarbij, veel mensen hebben vast ook een backup foontje. En het overgrote deel van de mensen woont ook nog eens aan de rijke oostkust, dus echt verbaasd ben ik niet.

Ben inderdaad ook wel benieuwd naar de nummerverdeling in China. Is dat ook 06-这是一个手机的随机数? ;)
In China zijn de eerste 2 nummers regio afhankelijk, zo is (0)20 en (0)21 voor vaste nummers in Shanghai. In Shanghai beginnen mobiele nummer met (0)13, (0)15, (0)17 en (0)18 (alles wat er tussen ligt zal ook wel mobiel zijn, maar dat kan ik niet bevestigen). Daarna volgen nog 8 cijfers.

Overigens vind je in de steden bijna alleen maar smartphones, zelfs veel van de taxi chauffeurs hebben iets van een smartphone achtig toestel. Buiten de steden is het veel minder, in een land zo groot als China kan ik me ook niet voorstellen dat er landelijke dekking is voor mobiel internet.
En wat als ik mijn 0621-nummer (Vodafone) porteer naar T-Mobile? :) De tijd van het kijken naar de prefix voor het bepalen van de provider is voorbij.

/edit: moet wat vaker refreshen :)

[Reactie gewijzigd door Mawlana op 25 juli 2024 12:16]

Je kunt op de website van de opta makkelijk achterhalen bij welke provider een nummer staat. Je krijgt als resultaat de reeks waartoe een nummer behoort en als er een portering is uitgevoerd ook het nummer zelf. Je kunt dan ook zien wanneer die portering is geweest.
Dat klopt inderdaad.
Hier zijn inderdaad nummers, zo lang geen nummerbehoud is toegepast, terug te leiden naar de provider. Ik meen dat de nummers verkocht zijn waarbij de eerste 3(of 2 maar meende dat het 3 was) cijfers vast staat. Dus 06xxx en dan kan de rest zelf bepaald worden door de provider.
11 cijfers. Dat valt best mee
Moet je eigenlijk nagaan hoeveel stroom dat wel niet gebruikt.
Tevens lijkt er nog ruimte voor groei te zijn: het land heeft ongeveer 1,35 miljard inwoners, waardoor nog lang niet iedereen een mobieltje heeft.
Dit is natuurlijk onzin, want baby's en kleuters hebben geen mobiel. Groei komt voornamelijk van mensen die meer dan 1 telefoon hebben, wat hier in het westen veelal het geval is. Of dat in China ook opgaat is de vraag.

[Reactie gewijzigd door Marcelloz op 25 juli 2024 12:16]

En dan aan de Nederlandse grens nog zo'n slechte dekking met misschien een 2-3% van de capaciteit (en iets van 1/239ste oppervlak), heb hier nog vaak beter bereik onder Belgisch netwerk dan onder de Nederlandse.

Edit: wat ik me dan afvraag, hoe goed is de dekking, en hoeveel betaalt men in verhouding in China?
op dit plaatje is te zien dat de dekking niet super is... dat is in nederland wel beter.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 25 juli 2024 12:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.