'Grote fabrikant wil smartphones waterbestendig maken met coating'

Een grote smartphonemaker, vermoedelijk Samsung, wil nieuwe toestellen waterbestendig gaan maken door middel van een nanocoating. Daardoor kunnen toestellen functioneren onder water. Dat zegt de fabrikant van die coating, HzO.

Naast een deal met een smartphonemaker is HzO ook dicht bij een samenwerking met een maker van hoofdtelefoons, zegt de Britse site Pocket-lint op basis van een gesprek met een vertegenwoordiger van het bedrijf. De technologie moet 'volgend smartphoneseizoen' voor het eerst op smartphones te vinden zijn. Uiteindelijk wil HzO zaken doen met alle grote smartphonefabrikanten.

De technologie onderscheidt zich doordat het ontwerp van smartphones niet hoeft te worden aangepast om de toestellen waterproof te maken. Smartphones die tot nu toe waterproof waren, zoals de Motorola Defy en Sony Ericsson Xperia Active, moesten door middel van speciale waterdichte behuizingen en klepjes worden beschemd tegen vocht. Vocht staat bekend als de grootste veroorzaker van schade in smartphones en mobieltjes.

HzO legt nergens op de eigen site uit hoe de technologie precies werkt, maar zegt dat het effect wordt bereikt met een dunne laag chemicaliën die water afstoot. Die laag wordt aangebracht op de componenten, waardoor die geen kortsluiting kunnen maken. De laag kan daardoor niet door de gebruiker zelf worden opgebracht. HzO verkoopt zelf ook bestaande producten die van de laag zijn voorzien, zoals diverse modellen iPod, en onder meer de Samsung Galaxy S II en Motorola Razr.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-01-2012 • 11:40

102 Linkedin

Lees meer

Reacties (102)

102
101
55
7
0
31
Wijzig sortering
Ik heb zo'n coating eerder al eens gezien, van een ander merk maar zal wellicht hetzelfde zijn. Ik zie der wel heil in ook al hoor ik nooit iets over luchtvochtigheid..

Dan zal misschien ook de garantie regeling iets beter zijn en de sticker die op water reageert worden verwijdert ;)

http://youtu.be/kVHb5C1GDVw
Op basis van de lotus coating.

DSM heeft hier een wereldwijd patent op. Echter zijn er manieren om onder het patent uit te komen, door andere stoffen te gebruiken. Of dit bedrijf heeft het patent van dsm overgekocht.

http://www.youtube.com/watch?v=Rl35HS-3Mrc hier een filmpje van hoe deze coating zou moeten werken.

Het oppervlak word zo hydrofoob gemaakt dat het water afstoot. Bloemen (met name een lotus) gebruiken dit om waterdruppels ook naar hun wortels te begeleiden. zodat het water dat op de bladeren valt ook daar. Dit wordt gedaan met behulp van nano-technologie. Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Lotus_effect

Dsm gebruikt dit bijvoorbeeld voor zelfreinigende ramen van wolkenkrabbers.

Hier een link hoe deze coating wordt opgebouwd.
http://insurftech.com/doc...Materals-Lotus-Effect.pdf

[Reactie gewijzigd door boombes op 16 januari 2012 12:31]

Anoniem: 235201
@boombes16 januari 2012 13:29
Hmm maar aangezien DSM dat gepatenteerd heeft, lijkt het me nogal prijzig om het te licenseren of geheel uit te kopen bij DSM. :Y)

Wat wij bij histologie slices doen, is een coating op basis van xyleen dan wel xylol toevoegen aan een microscoop slide. Dat heeft zowat dezelfde werking als ik hier op het eerste filmpje zag. Aangezien xyleen of oliebasis is, is het nogal hydrofoob van karakter. Het enige nadeel van xyleen, is dat het carcinogeen is. Maargoed, wellicht heeft HzO hier wat op bedacht. Xyleen is overigens vrij eenvoudig te maken, aangezien het niet al te duur mag zijn, kan dit een kandidaat zijn in dit geval.

Het lotus effect is inderdad een oplossing, maar op het filmpje zag ik niet dezelfde druppelvorming na het uit het water halen van de elektronica als in jouw filmpje op YouTube.
Dat je deze druppel vorming niet ziet komt omdat (naar mijn weten) alleen de binnenkant van het apparaat deze coating heeft. waardoor het water niet binnen kan dringen in de printplaten.(zie filmpje 2) hierdoor kan er dus ook geen kortsluiting / ander circuit ontstaan waardoor de telefoon kapot gaat.

Hierdoor die je wel dat al het water eruit zal lopen, dit zal ook het geval zijn bij de lotus coating.

Het grote probleem dat dsm had was, dat dit alleen op grote rechte oppervlakte makkelijk hechte en het water goed kon geleiden. Dus ik ben benieuwd hoe hun deze horde hebben genomen. De lotus coating zorgt ervoor dat er geen water achter blijft, echter als dit langere tijd op de zelfde plek blijft liggen doordat het in een hoekje van het apparaat kan blijven hangen kan dit alsnog mechanische corrosie veroorzaken.

Vandaar dat ik echt benieuwd ben of je het apparaat toch niet nog moet drogen nadat hij onderwater heeft gelegen.

[Reactie gewijzigd door boombes op 16 januari 2012 16:58]

Bij "functioneren onder water" moet ik dan denken aan het gebruik van de applicaties op de smartphone, en niet aan bellen neem ik aan?

M'n vraag lijkt een beetje een open deur, maar er wordt hier gesproken over een smart phone. Maar een kritieke eigenschap van een phone, lijkt me de mogelijkheid om te kunnen phonen :). Is dat niet het geval, dan kan deze coating misschien ook van toepassing worden op PDA's in zijn algemeenheid, en misschien wel tablets en laptops, en dat maakt de toepassing natuurlijk erg interessant :).

(en nee, niet voor de gemiddelde consument maar meer voor bv. voor het uitvoeren van werkzaamheden onder water)

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 16 januari 2012 11:45]

Je krijgt dan een heel ander probleem, namelijk dat frequenties boven ELF op het wateroppervlak afketsen. Ook geleidt zout water radiogolven niet goed. Dus je telefoon zal het best doen (al vraag ik me af wat capitatieve schermen onder water doen) maar je telefoon heeft gewoon geen bereik. Daarom slepen onderzeëers altijd enkele honderden meters antennedraad achter zich aan om via ELF berichten te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 16 januari 2012 11:59]

Ik weet uit ervaring dat capitatieve schermen niet goed reageren wanneer er water op het oppervlak van het scherm aanwezig. De inputs die je dan opgeeft worden dan verkeerd geregistreerd.
Maar ook nog als het scherm volledig met water bedekt is, want dan is de lading overal gelijk behalve waar je vinger is.
Ik denk dat je bij bellen onder water een geheel ander probleem krijgt, te wijten aan de menselijke anatomie en de vereisten om spraak voort te brengen :)
Ik vind hem ook leuk. Functioneren onder water :P Touch screens onder water werken nou niet echt soepel :P

Dus ik vraag me nog steeds af of die coating daar ook iets mee doet (wat mij onwaarschijnlijk lijkt)
Zoals in de filmpjes ook beschreven wordt het niet aangeraden de telefoontjes echt onder water te gebruiken, ik zie het meer zitten in de extra bescherming van de onderdelen tijdens een stevige regenbui ofzo ;)

Alhoewel die telefoons ook gewoon blijven werken als je het accuklepje eraf haalt enzo.. Wordt natuurlijk een lastig garantieverhaal, aangezien je dan niet 100% waterdichtheid kan garanderen, maar net zoiets als Water Resistant horloges :) (die kan je idd ook niet onder de douche omhouden ;) )
Een vergelijkbaar product, Liquipel stond op de CES en hoewel ze niet aanraden om het expres te doen werkt een telefoon bij hen nog wel als ie echt in bad valt. Filmpje. Volgens de getuigen hadden ze op hun stand een telefoon de hele dag in een glas water die vrolijk bleef werken. Ze hadden er ook een tissue mee bewerkt en die bleef gewoon droog als jem weer uit het glas haalde. Ze staan dus zeker achter hun product.
Ik denk inderdaad ook persoonlijk dat het niet is om hem daadwerkelijk onderwater in bad of zo iets dergelijks te gebruiken. Ik ga er eigenlijk van uit dat het meer inderdaad zoals jij al aangeeft voor tijden een stevige regenbui is, of voor als hij per ongeluk een glas water over zich krijgt, of als hij per ongeluk in de wasmachine terecht komt.

Hierdoor zie ik er zeker potentie in en al helemaal in het opzicht van verzekeringen die je moet afsluiten, die onder andere ook over waterschade gaan.
Het touchscreen van de Sony Ericsson Active werkt wel onder water. Het nadeel is dat het moment dat de telefoon het water raakt, de oppervlaktespanning wordt herkent als aanraking. Zie de werking van de Active onder water: link

En ja, deze zou theoretisch wel onder water kunnen bellen.

[Reactie gewijzigd door TenTimes op 16 januari 2012 13:13]

Voor echte werkzaamheden onderwater (dieper dan 2 meter) zal het niet genoeg zijn (telefoontjes zijn simpelweg niet gemaakt voor hoge druk), maar het is zeker een goede bescherming (mits het werkt uiteraard) voor werken in vochtige omgevingen!
Zoals ik het begrijp zit die coating over alle electronica heen en is het dus niet gebaseerd op het principe dat je telefoon waterdicht is, er is dus geen luchtbel in het toestel en dus is er ook geen sprake van drukverschillen. Lijkt mij dus ook dat als dit er op 1 meter diepte voor zorgt dat de apparatuur goed blijft werken dat dat ook op 10 of 20 meter nog wel lukt.
Euh.. Ik weet niet of je het ooit geprobeert hebt, maar praten onder water gaat niet. Dus ik weet nietnwaarom jij wil bellen onder water.. : 8)7
euh BS,
Euh.. Ik weet niet of je het ooit geprobeert hebt, maar praten onder water gaat niet. Dus ik weet nietnwaarom jij wil bellen onder water.. : 8)7
Heb jij dat wel echt geprobeerd ? Ik anders wel en ja je kan "praten onder water" als je voldoende lucht in je longen hebt om een deftige zin te produceren, en bij het spreken voldoende lucht laat ontsnappen om geen water binnen te krijgen.
Een bijkomend probleem is dat onze oren niet afgesteld zijn op de geluidssnelheid onder water en dat het dus voor ons redelijk vervormd overkomt.
Maar "ik hou van jou" kon ik toch perfect verstaanbaar op 5m diepte produceren.

terug on topic, ik zie dit als een welkome oplossing voor het al aangehaalde "waterschade" probleem van je gsm/smartphone als mp3 speler te gebruiken tijdens het nemen van een douche. je moet hem nog niet echt mee nemen onder de douche, maar in de badkamer zelf kan jet redelijk vochtig worden waardoor de garantie sticker "schade" aantoont.
Dit is inderdaad waar, je kunt wel degelijk verstaanbaar praten onder water, hoewel het wel lastig is. Ik heb het zelf als duiker vaak genoeg geprobeerd, hoewel het toch niet echt heel handig is om te doen, want zoals jij al aangeeft raakt het geluid vervormd omdat wij niet gewend zijn aan de tragere snelheid van geluid onder water.
Bij "functioneren onder water" moet ik dan denken aan het gebruik van de applicaties op de smartphone, en niet aan bellen neem ik aan?

M'n vraag lijkt een beetje een open deur, maar er wordt hier gesproken over een smart phone. Maar een kritieke eigenschap van een phone, lijkt me de mogelijkheid om te kunnen phonen :). Is dat niet het geval, dan kan deze coating misschien ook van toepassing worden op PDA's in zijn algemeenheid, en misschien wel tablets en laptops, en dat maakt de toepassing natuurlijk erg interessant :).

(en nee, niet voor de gemiddelde consument maar meer voor bv. voor het uitvoeren van werkzaamheden onder water)
\

Als je niet aan bellen bent functioneert je telefoon ook, bel functie hoeft niet actief te zijn om telefoon te laten functioneren. Dat het onderdeel erop moet zitten om als smartphone door te gaan is logisch, maar hoeft niet constant gebruik te maken van bel functie of anders is het geen smartphone meer volgens jou redenering. :D
denk dat de coating voornamelijk gebruikt gaat worden om waterschade in te perken. Maar gebruik onder water zou ook leuk zijn natuurlijk!
ik denk meer dan dit handig is voor mensen die gaan zwemmen op vakantie bijvoorbeeld. gewoon je telefoon op zat, en dan in je luchtband even in de zon op het water met je telefoon.

ik denk niet dat er mensen zijn die op de bodem gaan zitten en dan denken: ZO, nu wil ik even bellen. en ik zie duikers nou ook geen spelletje angry birds onder water spelen.

wat ik me afvraag of dit ook als service uitgebracht word. bijvoorbeeld dat ik voor XXeuro mijn iphone kan laten behandelen en deze waterproof word.
"en ik zie duikers nou ook geen spelletje angry birds onder water spelen."

Omdat het niet kan. Áls het kon, zou ik het doen ook!
Ik denk dat je het niet zo extreem moet zien.
Bellen en de uurregeling opzoeken van de bus die maar niet wil komen terwijl je staat te wachten in de gietende regen zonder afdak in de buurt lijkt me een zeer vaak voorkomend iets.
Dit ofwel een toestel dat in de broekzak zit van een zwetend iemand.
...
Ja ik ook, alleen is die niet van toepassing op elektronica maar meer gericht op kleding en maakt het ook gebruik van nanotechnologie.

bron: www.neverwet.com
Eindelijk een product gebaseerd op deze tech! Bestaat al een tijdje!! Ondere andere namen. Maar wie weet eindelijk thuis zelf toe te passen!!
Vraag me af hoe ze de randapperatuur interface doen door die nano laag heen
Het toestel wordt niet na het fabriceren 'overspoten' met dit goedje, maar de onderdelen zelf worden na fabricage 'overspoten' met het middel. Dit zorgt ervoor dat er na het assembleren alle onderdelen waterresistant zijn.
Maar KoenHalfwerk heeft het over bijvoorbeeld de USB connector. Die kun je niet van zo'n laag voorzien... immers, het moet nog wel geleidend zijn om de connectie te maken.

Maar voor de printplaat is het uiteraard wel een mooie optie.

[Reactie gewijzigd door AHBdV op 16 januari 2012 12:00]

Dat was inderdaad ook het eerste waar ik aan moest denken hoe werkt dat dan? Maar goed ik neem aan dat de relatief lage gelijkspanning hier niet echt veel last van heeft immers gelijkspanning is een stuk minder gevoelig voor sluiting door blootstelling aan water dit is bijvoorbeeld ook waarom een diesel motor onderwater gewoon kan blijven werken zo lang de uitlaat maar boven het water uitsteekt...
Ik neem aan dat men van een zelfde idee gebruik maakt bij het aansluiten van externe apparatuur simpel weg die onderdelen kunnen er wel tegen zo lang het metaal gebruikt maar niet gaat oxideren komt het wel goed.

Hoe dan ook het lijkt me best handig als je gewoon kunt bellen ook als het buiten flik regent. Dat je nu steeds maar een droog plekje moet zien te vinden omdat anders je paar honderd euro kostende stukje techniek overlijd omdat het allergisch is voor vocht blijf ik toch maar lastig vinden.
Een dieselmotor blijft lopen onder water omdat hij geen stroom gebruikt om te lopen (wel om te starten uiteraard).

De uitlaat mag gewoon onder water (zeer gebruikelijk bij bootjes) maar de inlaat moet wel boven water want zonder lucht (zuurstof) brand diesel niet.
Zal wel aan mij liggen maar bellen in de regen doet me telefoontje echt niet moeilijk over, dat doe ik al bijna 10 jaar en er is nog nooit een telefoon aan overleden ;)
En het wisselen van batterij, simkaart, SD etc.
Werkend onder water?

Ik vraag me altijd af of dat echt werkt, zijn de luidspreker / microfoon openingen dan geen gevaar? Of als je je batterij klep een keertje losmaakt, zijn de chemicaliën dan niet aangetast rond die randen?

Als ik mijn toestel open maak dan kijk ik rechtstreeks op een stukje van de printplaat, lijkt me niet echt vochtbestendig.
Mijn Lumia kan niet open ofzo bij de accu, dus ja.
daarvoor is het leuk.
alles wordt gecoat, dus ook de printplaat. Zolang het closed circuit is, is dat echt geen punt op nano niveau, maar de interfaces snap ik niet helemaal (micro usb, mini jack etc)
Ik vraag mij af hoe lang deze nanocoating er op zal blijven, je gaat me toch niet zeggen dat daze er jaren lang op blijft?
En hoeveel zou het kosten voor een nieuwe coat op te zetten?
dat ligt aan de manier waarop de atomen in de nanolaag gekoppeld worden. Als dit gedaan wordt met hooked buggies, dan geloof ik best dat de plastic laag van de smartphone er eerst aan moet voordat de nano laag weg is.
Maar dan zou je technisch gesproken niet meer van een laag mogen spreken, eerder enhanced structure
Hooked buggies?? leg eens wat uit.
( het is nu wat halfwerk)

Ik ken wel buggies die hooked zijn aan een vlieger en waarmee ze over het strand racen.
Maar ik het zo het idee dat je dat hier niet bedoelde ;)

[Reactie gewijzigd door SED op 16 januari 2012 13:31]

zonder al te veel in details te treden (typen op zo'n smartphone is niet mn ding), Buggy is de term die gebruikt wordt om de connectie van individuele (koolstof) atomen aan te geven, dat lijkt dan net een bal (of pentagramdodecaeder). Die kan je vervolgens weer aanpassen om 1 heel vlak open te maken die zich kan vasthaken aan een compleet andere stof, zonder dat er een verbinding hoeft te zijn. Vergelijk het met een malienkolder dat zich vastgrijpt in je vel :)
Je bedoelt waarschijnlijk Buckminsterfullereen ook bekend als Buckyballs.
Ik denk gewoon dat watermoleculen groter zijn dan die van die nanocoating waardoor hij dus beschermt .
dat zou inderdaad de werking zijn bij alle onderdelen waar geen electriciteit is te vinden. Maar bij electrische lading zullen de waterstof atomen al snel kleiner zijn dan de gaten in de coating toch?
Daar heb je een punt, als je er over nadenkt een lastige vraag.
Anoniem: 149210
@Nevere16 januari 2012 13:50
Grappenmaker, watermoleculen zijn al hartstikke klein. Dan zou je een bijna dichte laag moeten maken waar alleen de kleinste moleculen doorheen kunnen (zelfs zuurstof zou hier niet doorheen kunnen). Om een laag te maken waar geen water doorheen kan, zul je toch al snel moeten kijken naar een hydrofobe laag (dat is de gebruikelijk manier en ook de meest simpele en goedkope).

@KoenHalfwerk Ik snap niet echt wat je hier mee bedoelt. Als je bedoelt dat op die manier geleiding tegen gegaan wordt dan heb je dat fout. Of een materiaal geleidt hangt af van een aantal zaken zoals hoe het materiaal geordend is, soort atomen, hoe en waar de elektronen zich bevinden, etc.
zeker niet mis een 100 % waterdichte smartphone, maar nanotechnologie in kleren lijkt me meer geweldig, en daar zijn ze ook met bezig..
Anoniem: 145867
@Rigs16 januari 2012 12:21
Zo'n nanocoating op je kleren heb ik wel eens gezien. Dat lijkt echt heel raar als er regen op komt. Net alsof het direct wordt afgestoten. Spijkerbroeken die niet meer kletsnat worden als je op de fiets zit. Geweldig toch?

Daarnaast wil ik wel zo'n coating op mijn auto :)
jup :-) doe me maar gerust een nano salon tafel ook :-) geen wijn/kaars/etc vlekken meer, lijkt me eindeloos deze nano toepassingen

nanotechnologie op wagen, zelfherstellende blutsen ;-)

bron: http://www.technologyreview.com/computing/23138/

[Reactie gewijzigd door Rigs op 16 januari 2012 12:46]

Spuit het maar over mijn auto (als hij schoon is). Nooit meer wassen :-), regenbui zou alles er zo af kunnen spoelen. Ook geen ijs meer op je ramen, dus krabben hoeft ook niet.
http://youtu.be/XtsSPZCGmuY

Vind dit eigenlijk een mooier voorbeeld ook al is het een ander merk wat ermee komt. Laat heel goed zien hoe het werkt. Beter dan zo'n marketing ding.
Volgens mij besef jij het concept marketing niet. Wat jij laat zien is net zo goed marketing ;).
Hopelijk zijn de makers van micro-SD kaartjes ook bereid om dit nanospul over hun kaartjes heen te doen. Anders heb je alsnog een kapotte SD-kaart, als je telefoon onder water terecht komt. En dat is natuurlijk niet echt handig.
Liever een kapotte SD kaart dan de hele telefoon, niet waar?
Handig.. zeer goede ontwikkeling dat dit toepasbaar word op meer en meer dagelijkse objecten. wat valt er eigenlijk niet te snappen aan hetgeen dat als alle onderdelen gecoat worden in een nano laagje dat t geen reet uitmaakt waar er een opening zit in de telefoon.
als de oppervlakte spanning van de laag kleiner is als die van water kan het er gewoon niet doorheen. simpel als dat. zolang elektronen zich er wel doorheen kunnen bewegen zal het gewoon werken.

of ben ik nou gek

ik kan zo snel zon filmpje niet vinden waarin ze een soortgelijke nanotechnologie toepassen op kleding niet vinden. die kleding kon bijna niet vies worden. het kon in iedere geval nooit nat worden

en over het bellen onder water. nee natuurlijk heb je daar niks aan. maar hoevaak bevind je je lang genoeg onder water om een gesprek aan te gaan dan. daar is het toch ook helemaal niet voor bedoeld. wat nou als je je telefoon in je zak hebt en 1 van je vrienden duwt je het water in. toch fijn als je weet dat je telefoon het dan doet

[Reactie gewijzigd door Meartan op 16 januari 2012 12:28]

nee de oppervlakte spanning maakte ik me ook niet zorgen over.
Vroeg me gewoon af hoe ze de ionisering door gelijkstroom (hoe klein ook) tegen gaan bij de micro usb en in nog mindere mate bij de mini jack. Daar is geen sprake van oppervlakte spanning, juist omdat er stroom uitwisseling is

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee