'Sony werkt aan smartphones met extreem helder scherm'

Sony werkt aan Android-smartphones met WhiteMagic-scherm. Dit scherm bevat meer subpixels dan tot nu toe gebruikelijk is in smartphoneschermen. Daardoor moet het display beelden helderder weergeven en minder van de accu vergen.

Het WhiteMagic-scherm heeft een maximale helderheid van 1000 nits, zo claimt Sony in materiaal over het type display, dat eerder is toegepast in schermen van digitale camera's. WhiteMagic houdt in dat een pixel op het scherm naast een rode, groene en blauwe subpixel ook een witte subpixel heeft. Hiermee kan het scherm helderder worden. Omdat de rgb-subpixels minder helder hoeven te zijn om het scherm leesbaar te maken, vergt het scherm tot 50 procent minder van de accu, zegt Sony.

Dat Sony zijn volgende Xperia-smartphones gaat uitrusten met WhiteMagic-scherm, staat in de specs van de LT22i Nypon die te lezen zijn op het Chinese IT168, een forum waarop vaker specificaties van smartphones uitlekken. De specificaties lijken te kloppen; ze liggen in lijn met eerdere geruchten.

Het typenummer duidt erop dat de Nypon iets goedkoper wordt dan de vorige week aangekondigde Xperia S, die als typenummer LT26i heeft. De Nypon heeft een 4"-scherm met een resolutie van 960x540 pixels. Het toestel zal draaien op een dualcore-soc van ST-Ericsson, de U8500 Novathor. Het zal een van de eerste Android-toestellen met een ST-Ericsson-soc zijn voor de westerse markt. De Nypon heeft bovendien dualband-wifi.

Een tweede toestel met WhiteMagic-scherm wordt de Kumquat ST25i en is vermoedelijk de opvolger van de Xperia Ray. Het toestel heeft een scherm van rond 3,5" en een resolutie van 480x854 pixels. Ook dit toestel zou draaien op de dualcore ST-Ericsson-soc.

Een iets goedkoper toestel dan de Nypon wordt de MT27i Pepper. Dat toestel moet de Neo V gaan opvolgen en heeft een 3,7"-Reality-display met een resolutie van 480x854 pixels. Die resolutie wordt ook ondersteund op onder meer de Neo V, Arc en Ray van Sony Ericsson. Ook de Pepper heeft de U8500-soc van ST-Ericsson met een kloksnelheid van 1GHz.

Het goedkoopste model is de ST21i Tapioca. Dat toestel zou een scherm met een diagonaal van 3,2" en een resolutie van 320x480 pixels krijgen. Het typenummer wijst erop dat het toestel geen toetsenbord heeft en de Xperia Mini opvolgt; Sony Ericsson geeft zijn toestellen met toetsenbord altijd een typenummer met een K van 'keyboard'. De T staat voor 'touch'.

Enkele van deze toestellen worden vermoedelijk gepresenteerd op telecombeurs Mobile World Congress. Sony heeft een persconferentie gepland op zondagavond 26 februari, de avond voordat de beurs begint.

Details van de Pepper en Nypon doken al eerder op. Van de Pepper MT27i kwamen zelfs al foto's naar buiten. Sony heeft Ericsson in oktober uitgekocht en presenteerde vorige week op elektronicabeurs CES het eerste toestel met alleen de naam Sony Erop: de Xperia S, waarvan Tweakers.net een hands-on publiceerde.

Sony Ericsson Pepper Sony Ericsson Pepper Sony Ericsson Pepper

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-01-2012 • 14:24

57 Linkedin

Reacties (57)

57
55
28
3
0
16
Wijzig sortering
Niks voor mij.. vriendin zeurt al over de SGS2 (op laagste brightness) als ik snachts bezig ben. kamer wordt al helemaal verlicht.
Het komt niet door het licht. Ik denk eerder dat je vriendin wat meer aandacht verdient....
dan moet je ook met háár bezig zijn ipv met je sgs ;)

ontopic:
Mooi, nu nog in het variantje Retina display en dan zeg ik laat maar komen!
Ben wel benieuwd wat dit met de zwart waarden doet. Als de sub-pixels (rgb) minder licht geven en de witte subpixel uitgeschakeld kan worden dan zou zwart ook zwarter kunnen worden, lijkt mij?
Klopt, maar de SGSII geeft met laagste brightness nog steeds enorm veel licht. Misschien is dit iets voor je. Ik gebruik deze zelf ook vaak 's nachts/'s avonds, maar dat is meer omdat ik me zelf stoor aan het felle scherm.

on topic:
Klinkt goed, hopelijk overdrijven ze het niet, zodat de accu nog wel een beetje lang meegaat. Bij de meeste verbeteringen wat gebruik betreft worden de besparingen op de accu gelijk weer gebruikt voor meer snelheid. Er wordt overigens nergens vermeld of het om een oled scherm gaat of niet?

LG gebruikt overigens hetzelfde principe in hun nieuwe oled tv

Al met al een goede ontwikkeling, want mijn SGSII trekt de batterij dagelijks leeg.
Anoniem: 192340
@Tk5517 januari 2012 16:28
ENORM bedankt voor die link naar de Screen Filter app! Ik vind al anderhalf jaar dat de laagste brightness op m'n Desire veel te fel is in het donker...

ontopic:
Ik hoop dat deze techniek wordt gebruikt om eens een keer een superzuinige smartphone te ontwikkelen. Ik ben sowieso gecharmeerd van Sony-Ericsson sinds het laatste half jaar, maar als ze met deze techniek een Android ontwikkelen die een werkweek meegaat op één lading ben ik verkocht!
Bedankt voor de screen filter app, ik loop echt vaak te niezen als ik in bed nog ff een site lees op mijn sgs2 omdat hij zoveel licht geeft.
Ik heb toch liever diepzwart, wit is nu niet echt een aangename "kleur", en er zijn weinig momenten waarop ik zou willen dat mijn scherm superhelder is tenzij in direkt zonlicht.

Wel goed dat het minder accu kost, daar heeft iedereen wel wat aan.
Tja dat tweakers het al weer brengt alsof dat alleen het nut is, ze hadden als titel ook "sony maakt 50% zuiniger scherm" kunnen kiezen...

Het idee is ook vrij simpel, je hebt normaal 3 lichtbundels in 3 kleuren (R, G en B nodig, en nu maar 1 (wit) om wit te creeeren :)
Precies, bij een normale LCD kost het minder moeite (en energie) om wit te creëren, daar wordt immers het licht van de backlight, die altijd aanstaat als het scherm aanstaat, gewoon doorgelaten. Bij een OLED heb je 3 kleuren oplichtende subpixels nodig om wit te maken, dit kost veel energie. Mensen met OLED schermen worden dan ook vaak geadviseerd een zwarte achtergrond te nemen.
Hoe zit dat dan met het verhaal dat OLED zuiniger is dan LCD ?
Zuiniger met donkere kleuren, onzuiniger met lichte kleuren.
Als je zijn verhaal leest kan je toch zelf ook een conclusie trekken?

Verbruik is altijd gebaseerd op een scenario die de fabrikant het gunstigts uitkomt.
Dus ga maar uit van donkere filmpjes en zwarte achtergronden.
Als je enkel je rode pixels aanzet en veel zwart in uw overview hebt (wp7 style), dan kan het minder verbruiken, als je een OLED helemaal wit laat weergeven, verbruikt het meestal meer dan een LCD
Gaat hierdoor het contrast weer niet enorm naar beneden dan?
Waarom denk je dat? Denk eerder dat dat 2 a 3x zo hoog gaat liggen als de huidige LCD schermen.
Nou, het contrast per kleur lijkt mij wel degelijk omlaag te gaan; fel rood is veel minder fel dan het wit dat het toestel kan produceren. Wil je fel rood produceren dan kun je de witte subpixel namelijk niet gebruiken. Het toestel kan veel feller wit produceren dan een subkleur naar verhouding.

Echter, het artikel spreekt over dat het met name voordeel zou hebben voor de accu. Als je dus R+G+B vervangt door 1xW op plekken waar dat kan, dan kun je daar best wel wat winnen. Wil je lichtrood hebben dan combineer je W+R ipv dat je R+(donker)G+(donker)B gebruikt.

Kan zomaar de gebruikstijd van een toestel gigantisch verlengen. Ben benieuwd.
Als het een subpixel betreft, dan kan de witte subpixel net als RGB subpixels toch ook uitgeschakeld worden? Fel rood moet dan nog steeds mogelijk zijn. Ik neem aan dat de RGB naar RGBW conversie bepaald of de witte subpixel gebruikt moet worden..
De witte pixel wordt gebruikt om de helderheid op te krikken. Dus als je puur rood hebt is je rood zonder wit relatief tot de rest van het scherm weinig helder.

Natuurlijk zou het zo kunnen zijn dat pixels met boost beperkt zijn tot de maximale helderheid van een pixel zonder boost. Dan zou het scherm alleen niet helder zijn dan normaal (maar wel zuiniger).

Gezien de nadruk op extra helder vermoed ik dat dat tenkoste zal gaan van het contrast
Je wint er niets mee als je alleen de witte pixel aanzet. De rode, groene, en blauwe pixels zenden dan geen licht meer uit, maar het backlit voor die pixels staat nog steeds aan.

RGBW is enkel geschikt om helderder wit te weergeven. Als alle subpixels even groot zijn en ik even snel reken, 50% helderder. Dat kost je 1/3e van de helderheid van de kleuren rood, groen, en blauw. Dat komt doordat 1/3e van elke gekleurde subpixel wordt opgeofferd voor een witte.

Ik zie het nut niet direct, tenzij je constant op maximale helderheid zit te werken.

De witte subpixel zal wel niet even groot zijn (bij de claim, de helft van het energieverbruik, moet de witte subpixel even groot zijn als rood, groen, en blauw bij elkaar). Maar dat gaat dus nog meer ten koste van de kleurweergave.

Edit: bij de berekening hierboven ga ik er voor het gemak vanuit dat een gekleurde subpixel 1/3e van het licht doorlaat ten opzichte van een witte.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 17 januari 2012 15:02]

Je wint weldegelijk in verbruik. Immers: als je alleen een witte subpixel gebruikt ipv RGB, dan moet je backlight nog wel aan zijn, maar die hoeft lang niet zo fel te zjin. De RGB filter houdt namelijk best wat licht tegen, zowel van de kleuren die tegengehouden moeten worden als de kleur die niet tegengehouden moet worden.

Echter haal je de meeste winst als voor wit inderdaad RGB en W subpixels licht doorlaten.

Uiteindelijk levert het gewoon een hogere contrast en helderheid op en een iets lagere verzadiging tegen gelijke baterijduur, of een gelijke contrast/helderheid en lagere verzadiging tegen langere batterijduur.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 17 januari 2012 15:52]

Ik denk dat je niet te voorbarig moet zijn over de beeldkwaliteit.
Sony zou voor deze beeldtechniek (waarbij een derde meer aan pixels wordt gebruikt) een speciaal conversie algoritme ontwikkeld hebben, waarmee volgens eigen zeggen niet ingeboet zou worden op de beeldkwaliteit.
(Ik heb eerder getallen gezien van 60% kleurbereik (NTSC), 1000:1 contrast en kijkhoek van 160 graden. Er zou verder ook een speciale heldere modus zijn voor buitengebruik.

Het is dus even afwachten wat de werkelijke kwaliteit zal zijn...

[Reactie gewijzigd door Randal op 17 januari 2012 16:08]

Anoniem: 62011
@Scyth17 januari 2012 14:40
Contrast wordt hoger, kleurverzadiging wordt lager.
Dit is het tegenovergestelde idee van AMOLED dus?
Dit is het tegenovergestelde idee van AMOLED dus?
Klopt niet helemaal, AMOLED-schermen hebben juist een erg hoge contrastwaarde (100000:1)
Bij amoled-schermen zijn zwarte pixels uitgeschakeld en deze verbruiken dus geen stroom , terwijl een lcd-paneel met een backlight werkt. Daarom hebben amoled-schermen ook extreem hoge contrastwaarden vergeleken met normale lcd's. [Bron]
Edit: dubbelzinnige naam heeft Sony gekozen zeg...
"Black magic is for evil and white magic is for good" :)

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 17 januari 2012 16:21]

Anoniem: 411619
17 januari 2012 14:27
Interessant, ik ben overigens wel benieuwd hoe witte vlakken te zien zullen zijn. Zal het niet overdreven veel licht geven oid?

En vooral benieuwd ben ik naar de uiteindelijke accuduur van het toestel. 50 % minder voor het scherm is natuurlijk mooi, maar wat houdt dat uiteindelijk in? Over het algemeen nemen schermen aardig veel energie van de accu toch?
Een scherm vreet rustig 5 keer zoveel stroom als een processor wat dus zou kunnen betekenen dat je volgende smartphone een week op 1 accu kan. Maar ik vrees dat het gelijk een reden voor de fabrikant zal zijn om er een kleinere accu in te stoppen.
Anoniem: 62202
17 januari 2012 15:52
Deze techniek zal ook mooi zijn voor andere doel einde zo als motor navigatie
Ik hoop dat garmin dit ook in zijn producten gaat gebruiken
Helemaal inclusief de lotus-coating van gisteren..!
Anoniem: 431052
17 januari 2012 15:35
Meer helderheid lijkt me niet direct nodig - ik heb mijn telefoons vrijwel allemaal op 50% of minder staan. Minder stroomverbruik is natuurlijk altijd welkom!
Ik gebruik mijn telefoon op de laagste helderheid! Altijd goed te lezen, geen klachten over. (Ik gebruik op dit moment (nog) een X10i)
Sony is goed bezig!! Er komen zelfs ook modellen met wp7.5 erop. Kan niet wachten tot hier wat meer over bekend wordt. Zover ik weet gaat er 1 model 1080p ondersteunen bij video opnamens. (vind het jammer dat tweakers.net dit niet meenam in het artikel)

2012 wordt in intressant jaar!
The Nypon is the bigger of the two and is purportedly a 4-inch qHD Reality display packing handset with a NovaThor U8500-based chipset. It is said to have an 8-megapixel camera with 1080p video recording skills as well.

The smaller Xperia Kumquat, also based on the NovaThor U8500, apparently features a 3.5-inch FWVGA Reality display and boasts a 5-megapixel camera with 720p video recording.

Obviously, these are pretty audacious rumours based on a couple of dodgy images but, with MWC just weeks away now, expect the smartphone and tablet rumour mill to step up a notch or twelve. This is just the beginning...

[Reactie gewijzigd door vali op 17 januari 2012 16:50]

Mijn telefoon is zo helder... ZO helder dat ik een zonnebril nodig hebt om hem te gebruiken!!!

* 90710 vindt het nogal zinloos.
Wat is er zinloos aan 50% minder energie gebruiken bij gelijke helderheid als andere LCD schermen? En als je buiten bent even veel verbruiken en een 2x zo goed afleesbaar scherm hebben als andere LCD schermen kunnen bieden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 januari 2012 14:30]

Waar haal je vandaan dat het scherm buiten 2 keer zo goed leesbaar is als andere lcd-schermen?

Het artikel zegt alleen dat het 50 % minder energie kost om eenzelfde helderheid te creëren, dat hoeft nog niet automatisch te betekenen dat het scherm 2 keer zo helder (helderheid staat overigens ook niet gelijk aan leesbaarheid) is. Je hebt namelijk als eerste al te maken met de reflectie van het scherm (mat/glans), de reflectie is het belangrijkste aspect aangezien dat al gebeurd voor de helderheid van het scherm (vanaf het oog gezien).
Het WhiteMagic-scherm heeft een maximale helderheid van 1000 nits
Dus nee 50% minder stroom is niet de enige claim hoor :) Aantal nits is meer dan 2x zo hoog als alle andere toestellen!

Uiteraard maakt de reflectie uit, punt is dat ik het achterlijke standpunt 'dat het zinloos is' gewoon probeer te weerleggen, niemand weet hoe glanzend het scherm is. Maar dat gaan ze nu heus niet ineens 2x zo glanzend maken :P
Het verbruikt minder stroom dan de huidige schermen, en dat is een mooi voordeel. Als het scherm voor jou té helder stel je het toch gewoon naar wens in?
Ik wil helemaal geen extreem scherm. Ik wil een scherm waar ik gewoon naar kan kijken, en dat niet afwijkt van andere schermen of 'printed media'.

Ze kunnen beter opdonderen met al die afwijkingen. Ontwikkelen is leuk, maar als een subproducent in een niche het doet en produceert voor 1 product heeft niemand er wat aan...

Laat ze eerst maar correct kleuren weergeven!
Je hoeft niet zo aanvallend te reageren.
Ik vind het juist mooier en beter voor als je onder zonlicht staat.
Als het maar niet achteruit gaat met accuduur!
Whahah wat een kattengejank :P

Man maak je niet zo druk om iets wat er niet is. Het voordeel zit hem ook niet in het extreem fel weergeven maar op het even fel weergeven als elk ander scherm met minder energie, dat dat dus 2 kanten op kan (minder verbruik bij gelijke helderheid of gelijk verbruik bij veel hogere helderheid) gaat je petje blijkbaar te boven...
offtopic:
nu nog wachten op de 3d lasbril en je kunt aan de gang :P

[Reactie gewijzigd door Proxx op 17 januari 2012 14:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee