'Sony werkt aan quadcore-smartphone met amoled-scherm'

Sony werkt naar verluidt aan een smartphone met een quadcore-processor en 4,3"-amoled-scherm. Dat meldt een Chinese Baidu-site. Daarvoor zou nog een toestel moeten uitkomen met een Qualcomm S4 Pro-processor en 4,55"-720p-scherm.

Het eerste toestel moet volgens het bij Baidu gehoste blog in deze zomer worden aangekondigd en is een variant van de al aangekondigde Xperia Ion. Grootste toevoeging is de camerasensor, die betere video's moet kunnen maken in donkere omstandigheden door toevoeging van een witte subpixel. Sony heeft die sensor in januari aangekondigd. De camera kan bovendien hdr gebruiken voor foto's en video's. Smartphones gebruiken hdr tot nog toe alleen bij foto's.

De LT29i heeft naast de 13Mp-camera een 4,55"-lcd met een resolutie van 1280x720 pixels. De processor is een Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 Pro, de lte-versie van de MSM8260A, die in de HTC One S te vinden is. De Pro-versie heeft een vernieuwde gpu, een Adreno 320. Sony's huidige topmodel Xperia S gebruikt een MSM8260, een oudere processor van Qualcomm, met een oudere microarchitectuur dan de MSM8960 Pro.

Na de LT29i Hayabusa moet de LT30i komen, de eerste Sony-smartphone met quadcore-processor. Welke processor dat wordt is vooralsnog onbekend. De LT30i zou bovendien beschikken over een 4,3"-amoled-scherm van AU Optronics. Tot nog toe gebruikten alle Xperia-smartphones lcd's.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-04-2012 • 15:08

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
Dit had de Xperia S dus moeten zijn eigenlijk. Mooie vooruitzichten, zeker qua pixeldichtheid en camera. De camera is toch iets waar naar mijn idee meer aandacht aan besteed mag worden. Er is naar mijn idee geen betere camera dan de de Sony Ericsson K800i, C905, Satio en de Nokia N8. Dat waren nog echte cybershot telefoons met xenon flits en hardware button.
Ik ben van C905 over gegaan naar de HTC One X die lovend zijn over hun cameraimplementatie. Ik vind em niet goed genoeg: slechte witbalans (groenig) vooral met flits, geen hardwarebutton, geen stabilisatie (vaak bewogen foto's), en de kwaliteit lijkt goed door het ultra goeie scherm, maar op de pc valt het best tegen.
Wat mij betreft mogen de telefoons iets dikker worden en idd rond de 4"/4,3", zodat er meer plaats is voor een betere accu, een betere lens en een xenonflits.
Laten we hopen dat Sony ook weer ervoor zorgt dat de hardware<>software optimaal op elkaar is afgestemd, zoals bij eerdere telefoons.
Nee ik ben blij dat dit niet de Xperia S geworden. Dan zouden ze waarschijnlijk de Nvidia Tegra 3 chip hebben gebruikt. Nvidia Tegra 3 biedt marginale verbeteringen t.o.v. Qualcomm S4.
reviews: Smartphone-shootout: twee tegen vier cores

Sony levert de laatste tijd top ondersteuning en maximale optimalisatie. Denk dat het niet is gelukt met de Tegra 3 gezien die nog niet heel lang uit is.

Denk dat de Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 Pro een veel betere keus is en dat ze daarom hebben gewacht met het lanceren met een quadcore telefoon.
Xenon flits ftw!! :p Ik deel je mening over de k800i, nog geen beter cameraphone tegengekomen dan deze, was echt een goed toestel. En die flits werkte uitstekend, onbegrijpelijk waarom deze nergens meer te vinden is (of überhaupt ergens is gekomen)? En steeds maar klagen over low-light performance van de cameras...
LT30i lijkt me sterk, het eerste cijfer staat namelijk voor het jaar en het tweede cijfer is voor de high end score.

http://gathering.tweakers...message/37696140#37696140
Zal wel aan mij liggen... Maar vind de sony telefoons niet echt super. Raar design en niks bijzonders toch? Sony is de Nokia van android.
- En daarnaast het meest betrouwbaar met updates die ook echt staan voor kwaliteit.
- En tevens ook nog de uitgever van de meest snelle en stabiele roms.
- En ook een hele open en supportende houding naar de devs.
- Stelt de root voor elke telefoon beschikbaar.
- Geeft zo een beetje het best prijs/kwaliteit verhouding.
- Altijd uniek zijn en niet met een duizend in 1 dozijn telefoontje komen?
- Gebruikt ook zo een beetje de best camera's voor de bete prijzen

En design en "niks bijzonders"... Dat ligt denk ik wel aan jou.. :)

[Reactie gewijzigd door Vinand op 27 april 2012 15:50]

Dit is wat Jean-Baptiste Queru (Android Open-Source Project) gisteren te vertellen had over Sony.
I'm happy to see Ice Cream Sandwich on more devices. Congratulations to Sony on joining the bleeding edge.

It took Sony only about 5 months to ship this after I released the code in the Android Open Source Project at the very end of last year. This is actually a very reasonable time, since under the hood Ice Cream Sandwich is quite different from Honeycomb (and upgrades from Gingerbread are likely to take longer as those differences are huge).

Since Sony has been contributing a lot to the Android Open Source Project, they have fewer changes that they need to maintain on their own: those changes of theirs are already there when the source code is first released. That's probably one of the reasons why they could get done faster: the work they did preparing those contributions gave them a head start. I don't think that any other manufacturer has been contributing nearly as much as Sony did, so everyone else is now going to have to play catch-up.

The part that blows my mind is that some variants of the Google-engineered flagship devices still haven't received Ice Cream Sandwich (or are stuck with older versions of Ice Cream Sandwich) because of delays introduced by operator approvals. I'm very glad that Google is back in the business of selling phones directly without any middlemen to interfere, and I'll be even happier when I see that program expanded to more countries.
Lees meer hier.
Nee hoor, Sony maakt juist unieke en meestal vrij mooie designs. Dat is voor mij de reden om de laatste tijd voor een Sony te gaan. Alhoewel ik nu met mijn Xperia Arc toch wel nog ietsjes groter scherm zou willen. De Samsung Galaxy Note heeft wel een mooi formaat scherm vind ik. Het lijkt me wel tof als Sony ook iets met dat formaat zal uitbrengen. Zo niet dan neem ik misschien wel de Note van Samsung of een nieuwer model tegen die tijd :)
HDR video? Ik dacht dat alleen een experimentele Russische regisseur dat nog maar voor elkaar gebokst had met 2 DSLR's. Hoe krijgen ze dat in een telefoon?
Ach het is een soort van HDR light. De witte subpixels zijn lichtgevoeliger doordat er geen (RGB) filter voor zit. Bij hetzelfde diafragma heb je dus twee beichtingen; gewoon en de extra gevoelige witte pixels. Het is natuurlijk niet hetzelfde als HDR met meerdere belichtingen met een goede sensor, maar op het voorbeeld filmpje ziet het er best goed uit.
Ik verwacht dat het toestel gewoon snel 2+ foto's maakt en deze over elkaar legt, niet zo heel erg overdreven.

En goedzo sony, mooie nieuwe toestellen met zeer goede specs, dan loopt sony eindelijk gelijk met zijn tegenstanders..
Sony kondigt toestellen vaak al een hele tijd van te voren aan, maar eer dat deze uitkomen is het al een stuk later.

Daarnaast moet ik wel zeggen dat de software die Sony op de toestellen zet stabieler is dan de meeste concurrenten. Dat is ook de reden dat ik laatst de LT26i heb aangeschaft.
HDR is 3 foto's, 1 normaal 1 overbelicht en 1 onderbelicht als ik me niet vergis.
Ach, tegenwoordig noemen ze een foto met opgelichte schaduwen en naar beneden gebrachte highlights al HDR. Gewoon marketing gelul waar je niet teveel van moet geloven.
ik vermoed dat het nep-HDR is door elk beeldje 3x te bewerken (onderbelicht, normaal en overbelicht). Je kunt daarmee het HDR effect simuleren.
wanneer komt die 4,55" met S4 pro? Die processor komt toch pas eind dit jaar?
Er klopt een hoop niet aan het artikel:

1 - De MSM8960 Pro is géén quad-core Krait. De MSM8960 Pro is net als de MSM8960 een dual-core SoC.

2 - De MSM8960 Pro is ook niet de LTE versie van de MSM8260A. Dat is de MSM8960 al (die bijvoorbeeld gebruikt wordt in de HTC One XL). De MSM8960 Pro is niet meer en niet minder dan een (flinke) GPU upgrade van de huidige MSM8960.

3 - De enige quadcore die Qualcomm voor dit jaar geplanned heeft staan is de APQ8064, een application processor zonder GSM/3G/LTE functionaliteit. De eerste quadcore smartphones SoC's komen volgend jaar pas.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 27 april 2012 21:02]

Meende me er iets van te herrineren dat de HTC One X in de US of A ook met deze soc geleverd wordt?
Nee, dat is niet de pro versie. De Pro versie heeft een veel snellere GPU en is nog niet beschikbaar.
Zal wel softwarematige hdr zijn, niet echt zo speciaal lijkt me. Vind trouwens wel dat Sony aan een goede opmars bezig is sinds dat het "Sony" toestellen zijn geworden _
Ik denk hardwarematige HDR. Sony had onlangs een nieuwe CMOS ontworpen die naast RGB ook nog white pixels heeft voor een hoger contrast zoals bij HDR. Mogelijk hebben ze daar een kleine variant van in deze telefoon gestopt. Zover ik me nog herinner zei Sony ook dat ze deze CMOS als eerste in telefoons wilde plaatsen.
Klopt waarschijnlijk maar dat is alsnog niet helemaal echte HDR, zie ook reactie van schaafkaas.

Dus het wordt naar alle waaschijnlijkheid gewoon een geinig feature die niemand echt veel gaat gebruiken, met daarbij het gebruik van een quadcore waar we recentelijk nog van hebben gelezen dat dat erg weinig uitmaakt vooralsnog... gewoon heel veel marketing. Overigens buiten het mogelijke feit dat het verder een mooi gebouwde telefoon is hoor.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 27 april 2012 15:36]

Als het resultaat beter is dan bij voorgaande modellen of de concurrentie, doet het er niet zoveel toe hoe ze de nieuwe feature noemen. Waarschijnlijk zal het gewoon standaard aanstaan in de camera app, waardoor veel mensen het voordeel ervan kunnen zien. Sony heeft zich toch al lang en breed bewezen op de sensor markt: zelfs enkele nikon dslr's maken gebruik van sony sensors. Oh ja, de iphone 4s met zijn veelgeroemde camera prestaties als verbetering t.o.v. zijn voorganger bevat ook een sony sensor: http://www.zdnet.com/blog...anufactured-by-sony/15499 Ook te zien op iFixit trouwens.

En quadcore optimalisaties kunnen wel eens veel beter zijn met android 5.0 in het najaar, wanneer deze telefoon moet uitkomen. Ook is nog niet bekend om welke quadcore het gaat. In het tweakers.net vergelijkingsartikel ging het om een dualcore krait vs. quadcore a9, wat natuurlijk de geringe verschillen verklaart. Als hier geen tegra 3 inzit maar een quad-core krait, heeft het wel degelijk voordeel. Net als dat een tegra 3 ook sneller is in cpu-gerelateerde zaken vergeleken met dualcore a9 soc's. Maar het zou ook een tegra 3 kunnen zijn, daar ze die ook gaan gebruiken in hun aankomende tablet: http://tweakers.net/nieuw...chijnt-in-benchmarks.html
Ik hoop dat dit scherm tevens niet het probleem heeft van de Xperia S... De "yellow spots of doom"... Ook hoop ik stiekem (persoonlijk) dat de kleuren van het scherm niet de vreselijke oververzadiging van kleuren gaat krijgen zoals de Galaxy telefoons met Amoled hebben.

Ik hoop dat Sony zo snel mogelijk met dit toestel gaat komen, ze hebben al een hele reorganisatie achter de rug om zo veel sneller te kunnen reageren op de markt. De originaliteit met daarnaast ook nog het feit dat ze de root zo open houden en de houding namens de devs in combinatie met de kwaliteit van updates en de stabiliteit van de roms die sony uitbrengt hoop ik persoonlijk dat ze de markt van android phones gaan veroveren. Ze verdienen het
het feit dat ze de root zo open houden
Weet je wel waar je het over hebt? Ze maken het makkelijk om de bootloader te unlocken, officieel via hun site, root is dan weliswaar makkelijk, maar zij bieden zelf geen verdere middelen aan om je toestel te rooten.
Het artikel staat vol van geruchten, de betiteling zou dan ook met "gerucht" moeten beginnen. Als een deel van die geruchten zouden kloppen dan gaat Sony de HTC kant op in de laatste twee kwartalen. De quadcore is waarschijnlijk de Tegra3, want Qualcomm heeft al aangegeven dat hun quad core niet geschikt zou zijn voor telefoons ivm energieverbruik.

De vraag is eigenlijk of Sony voor de specs niet wederom te laat is. De telefoons van de concurrentie zoalsbLG, Samsung en zelfs Huawei hebben quadcores aangekondigd.... Dat ze de pro willen gebruiken van de S4 is hoopgevend, maar dat is gewoon een dual-core. Sony optimaliseert goed, maar de specs zullen denk ik achterhaald zijn. Aan het eind van dit jaar zal de Tegra4 volgens Nvideas planning worden geïntroduceerd... met A15 cores dus ik juich nog niet meteen.

Al geef ik toe dat het veelbelovend klinkt.
Ik lever mogelijk mijn Xperia S in voor de quadcore als hij mij bevalt :9
Anoniem: 412649
@joost8927 april 2012 15:29
Samsung Galaxy S3 iets voor jou?
Ik ben niet zo van Samsung, de punten die Vinand opnoemde zijn voor mij de reden dat ik een Sony wil.
Het enige waar Samsung goed in is is het kopiëren van een kwalitatief hoogstaand design maar het toch voor elkaar krijgen het goedkoop er uit te laten zien.
Veelbelovende specs zeg! Ik ben benieuwd naar het design.

Maar nu mogen ze eerst even de Xperia P op de markt brengen zonder de releasedatum weer uit te stellen! :*)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee