Sony presenteert waterdichte Android-smartphone

Sony heeft zijn Android-smartphone Xperia Go gepresenteerd. De Go heeft een behuizing die tegen water en stof kan, en krijgt een IP67-certificering mee. De smartphone heeft een 3,5"-scherm met een resolutie van 480x320 pixels.

De Xperia Go lijkt bedoeld als een soort opvolger van de Xperia Active, de 'sportsmartphone' die Sony Ericsson vorig jaar uitbracht. De Xperia Go draait net als sommige andere Sony-smartphones op een ST-Ericsson Novathor U8500-soc, een dualcore-processor die is geklokt op 1GHz.

De smartphone heeft een IP67-certificering, wat betekent dat de telefoon bestand is tegen zowel water als stof; de 6 staat voor stofdicht, terwijl de 7 in de certificering aanduidt dat de telefoon 30 minuten lang een meter onder water kan worden gehouden zonder schade. De telefoon heeft een 5-megapixelcamera. De Xperia Go wordt verkocht naast de goedkopere Xperia U, die eveneens een 3,5"-Reality-display heeft en draait op een ST-Ericsson Novathor U8500-soc.

De telefoon komt uit op Android 2.3 en krijgt later een update naar Android 4.0. Naast de Go presenteerde Sony de eveneens stof- en waterdichte Xperia Acro S, maar die komt niet naar Nederland. De Xperia Go is vanaf het derde kwartaal in Nederland verkrijgbaar en krijgt als adviesprijs 299 euro.

Sony Xperia Go Sony Xperia Go

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-05-2012 • 13:15

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
Er is ook een variant op de Xperia S aangekondigd: de Xperia Acro S. Qua specificaties is hij bijna helemaal hetzelfde als de Xperia S, maar hij heeft 16GB en een microSD-slot ipv 32GB zonder slot, en hij heeft aansluitingen voor een dock. Nog altijd dezelfde MSM8260 (Snapdragon S3 dualcore). Het design is wel wat anders, maar het scherm blijft 4,3".

Daarnaast is de Xperia Acro S ook bijna stofdicht én waterdicht (30 minuten op 1m diep, IP57). Het modelnummer van de Acro S is LT26w, Xperia S is LT26i.
Meer info over de Acro S: http://www.sonymobile.com...cts/phones/xperia-acro-s/

Later dit jaar komt er ook nog een internationale variant op de Xperia GX, en dat gaat dan de LT29i worden. De LT29i gaat ICS on-screen-buttons gebruiken en heeft een Snapdragon S4 aan boord.

[Reactie gewijzigd door AmbroosV op 30 mei 2012 14:19]

Klein foutje in je bericht, de Xperia S heeft een Snapdragon S3, geen Snapdragon S4 :P
Als je de eerste 2 comments had gelezen had je dit bericht vast niet geplaatst ;)
Jawel, want ik heb deze info via hem :). Hij post het alleen wat uitgebreider ;)

[Reactie gewijzigd door Dimiz op 30 mei 2012 14:13]

Gewoon waterdicht of spatwaterdicht?
Edit: echt waterdicht kan veel langer en dieper onder water dan wat hier staat. Benieuwd of zeewater mag.
Geen update naar android 5?

[Reactie gewijzigd door Marc050 op 30 mei 2012 13:22]

Dit valt onder de noemer "waterdicht"
Maar IP 67 is alleen een aanduiding dat het gebruikt kan worden onder zware omstandigheden zoals bijvoorbeeld aan boord van een schip. Waar een goede golf overheen mag komen.

Makkelijk voorbeeld is een Contra en een Plug(mannetjes en een vrouwtjes steker)
Die je ook op bouwplaatsen vaak genoeg ziet voor meer vermogen(krachtstroom). Als die goed in elkaar worden gestoken en de IP67 keuring erop hebben zitten is het mogelijk dat ze tijdelijk in een diepe plas kunnen liggen. Het is ook niet de bedoeling dat je de stekker een half uur lang op 1 meter diepte heen en weer beweegt. Het is alleen toegestaan in stilstaand water.


De term waterdicht(drukdicht) is pas echt aan de orde als met het heeft over IP68. En dan zal daarbij vermeld worden voor welke diepte en/of gebruik.

Zout water moet niks uitmaken, behalve dat alles sneller "slijt" in zout water. Hier zegt de norm niks over. Het is dus aan jezelf hoe je ermee omgaat.

Het is overigens wel zo dat ze met de IP67 aan de minimale eisen moeten voldoen, vaak kunnen ze dus meer hebben dan de normering.


Bron: mezelf, werk er regelmatig mee op gebied van schepen en ROV als elec.
Verdere uitleg van de IP (International Protection Rating) certificering:
http://nl.wikipedia.org/wiki/IP-code
Waterdicht tot 1 meter
dus je kunt hem hooguit in bad gebruiken. Als ie in de gracht valt zit je al over die meter heen :D
En hoe zit het met zout water (zee)?
Echt waterdicht. Onder de kraan steken of een foto onder water maken is geen probleem. Tot 30 minuten met een maximumdiepte van 1m!
De smartphone heeft een IP67-certificering, wat betekent dat de telefoon bestand is tegen zowel water als stof; de 6 staat voor stofdicht, terwijl de 7 in de certificering aanduidt dat de telefoon 30 minuten lang een meter onder water kan worden gehouden zonder schade.

Denk dat dit wel onder waterdicht valt.
Had liever een mobiel gezien die gewoon echt water dicht is. 1M stelt niks voor en dit gaat problemen opleveren omdat je vaak niet precies weet hoeveel 1M is. Zowieso snap ik niet dat hij maar IP67 inplaats van IP68, want dan kon je hem altijd nog aan je arm binden tijdens een uur banen zwemmen. Of je gebruikt hem als nood telefoon als je met je zeilboot omslaat en je hulp moet inschakelen (als je geen marifoon hebt).
Geen update naar android 5?
Ik denk dat men wacht met uitspraken hierover tot Android 5 daadwerkelijk klaar is :)

<edit>typo, vinger in t verband :) </edit>

[Reactie gewijzigd door KoekjevanLU op 30 mei 2012 13:36]

met deze telefoon kan ik dus gewoon gaan zwemmen?
Zoals in het artikel vermeld (maar snel reageren is uiteraard belangrijker dan het artikel lezen }:O):
IP67-certificering dus 30 min bestand tegen de effecten van onderdompeling tot 1 meter diep. Dus leuk voor de wasmachine, muziek in de badkamer, etc.
Echter niet leuk voor diepzeeduiken :9

[Reactie gewijzigd door Malantur op 30 mei 2012 13:36]

hoe diep heb je eigenlijk nog bereik?
Lijkt me niet echt handig voor te bellen :+

Maar aangezien we tegenwoordig wel meer kunnen met een smartphone dan enkel bellen, toch een poging tot serieus antwoord:
Golven reageren anders in water dan in lucht. De voortplanting van geluid is een factor 5 sneller door water dan door lucht, dus ik kan me voorstellen dat golven ook verder dragen in water dan in lucht.
Carrein heeft gelijk: licht ligt dichter in de buurt van de gsm straling in het frequentiespectrum en is dus een betere vergelijking. Denk dat je bar weinig ontvangst gaat hebben.
In de zee staan geen zendmasten, dus daar wordt het sowieso al moeilijk.

Hij is ook maar gecertificeerd tot 1m, waarbij ze eigenlijk zeggen dat de ingenomen hoeveelheid water zo klein is dat ze geen effect heeft op de werking van het toestel (=IPx7). Zo goed als geen water dus, maar niet geen water.
Hermetisch afgesloten zou IPx8 zijn. Dus ik zou hem sowieso niet al te veel verder dan 1 meter onder water houden.

[Reactie gewijzigd door Malantur op 30 mei 2012 14:43]

GSM masten gebruiken elektromagnetische straling, geen geluidsgolven. Het zal dus niet zijn zoals bij geluid, waar het 5x sneller gaat.

Je moet het eerder vergelijken met licht (ook elektromagnetische straling) en dat gaat net minder goed door water.
U belt onder water?
smsen onder water :)
Met een capacitief scherm?
handschoenen met zilverdraad ...
Zodat de boel geleid zeker, die zilverdraad? In tegenstelling tot...oh... water?!
Bellen onder water, veel succes.
Maar dataverbruik onder water, dat kan misschien weer wel.

[Reactie gewijzigd door Daisai op 30 mei 2012 13:56]

Ik zwom laatst nog tegen de bovenkant van een zendmast aan :+
In het water heb je geen bereik. Ik heb wel eens een filmpje geizen waarbij ze de Motorola Defy testen door hem in een plastic emmertje met water te gooien.
Dat overleefd het toestel prima maar ze probeerde het toestel ook te bellen terwijl die onderwater in de emmer zat en dat lukte niet (ook niet via wifi).
Ik heb hier een camera die waterdicht is en daarmee kan ik gewoon duiken tot 18 meter terwijl de camera het maar zou houden tot 10(Olympus mju). De certificering daarvoor was blijkbaar streng genoeg.

Als ik echter naar zogenaamde waterdichte horloges kijk die zogenaamd waterdicht zijn kunnen die al stuk gaan onder de douche, want waterdicht wordt dan getest met een klein laagje water, geheel stilliggend. Dus geen enkele vorm van druk.

Het zal dus net afhangen van de normen van certificering.
Dan noemen ze het meestal water resistant, toch niet water proof.
maar in het Nederlands wordt het waarschijnlijk allebei vertaalt als waterdicht.
Voor al deze devices is dat waterdicht maken niet zo'n probleem is, maar druk-bestendig is lastiger.
Over die horloges: het probleem met douchen is dat je veel warmer water gebruikt, waardoor metaal gaat uitzetten enz enz. Horloges met een 30mtr diepte classificering hebben heel vaak een druk-dekseltje, terwijl 100mtr een schroefdeksel hebben. En dan nog kunnen ze niet zien wat het rubber doet op het moment dat ze hem dichtmaken, dus zou hij ook nog getest moeten worden.
Maar niet diepzeeduiken, ook vraag ik me af of dit zowel voor zoet als voor zoutwater geldt, aangezien zoutwater een stuk destructiever is dan zoet..
Ze gaan hier natuurlijk uit van het meest zuivere water wat je kan bedenken, zout water lijkt me geen goed plan. Bij zout water moeten hele andere rubbers gebruikt worden.
Er wordt met een normering IP67 gegooid zoals 7-up zegt mag dit alleen als aan de minimale normering eisen wordt voldaan.
30 minuten op 1 meter diepte.
de norm stelt niet in welk water (als ik het goed heb) dus als dit niet wordt verteld is het zowel voor zout en zoet water.
Nee zwemmen mag je ook niet doen.
om te zwemmen is tot 5m aan te raden.
door het zwemmen (lees bewegen) creëer je extra druk, waardoor je toch nog iets meer druk moet kunnen weerstaan.
Het zal dus wel van positie afhangen, en in zee water zeker al niet wegens het zout.
De Acro S komt niet naar Nederland helaas :s
Da's jammer, maar aan de andere kant is het ook maar een waterdichte Xperia S. Niet veel speciaal dus.
hij komt wel naar nederland...
The Xperia go and Xperia acro S will be available worldwide from Q3 2012. Check out the official promo videos of the two devices over at our blog.
http://www.gsmarena.com/s...eria_acro_s-news-4318.php

en ik wil hem :9~

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 30 mei 2012 13:30]

Nederland hoort blijkbaar niet bij wereldwijd. :?
In andere kleine landen/taalgebieden gaat men akkoord met een versie in het Engels of een andere wereldtaal (Spaans, Frans, Chinees, Duits, Arabisch) behalve in dat kleine kikkerlandje. Als het dan per sé in het Nederlands moet is het niet rendabel (kleine afzetgetallen) dus brengt men het daar maar gewoon niet uit.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 2 juni 2012 08:46]

Uit de bron - Nederlandstalige persbericht van Sony:
De Xperia arco S die vandaag eveneens is aangekondigd zal niet in Nederland worden geintroduceerd.
Don't get your hopes up op basis van een zin in een artikel van GSM Arena :)
:X |:( :'( whyy !
de droid 4 komt ook al niet naar Nederland en nu deze niet... wat een onzin 8)7

en importeren is ook al een bitch....

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 30 mei 2012 13:57]

Ik denk doordat htc zijn slag heeft geslagen door deze voordelen in elk tc toestel heeft verwerkt en sony het in nl niet al te goed doet.
Je kunt ook voor de Panasonic Eluga http://tweakers.net/price...anasonic-eluga-zwart.html gaan, dat is een tenminste een fatsoenlijke telefoon die waterdicht is. Goede camera, snelle processor, hoge resolutie display.
Gelukkig komen er wel steeds meer waterdichte smartphones, maar als het van die simpele dingen zijn zoals deze schiet het ook niet op.
Ik heb momenteel een Motorola Defy en dat waterdichte bevalt me uitermate goed moet ik zeggen.
Da's jammer, maar aan de andere kant is het ook maar een waterdichte Xperia S. Niet veel speciaal dus.
Een waterdichte telefoon die 30 minuten 1 meter onder water kan liggen niet echt speciaal ... ?
Wat wil jij dan? Kaboutertjes die uit een plek vliegen waar nooit de zon schijnt?
0Anoniem: 428187
@AmbroosV30 mei 2012 13:39
Jammer, dat is echt een pareltje!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428187 op 30 mei 2012 13:41]

Volgens de norm is IP67 echt stof/waterdicht.

maar wat ik dan afvraag hoe goed werkt het "touch" gedeelte van de phone?

Bron: http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=581

[Reactie gewijzigd door koekain op 30 mei 2012 13:33]

Xperia Active had een bepaalde techniek waardoor de telefoon ook werkte als die nat was. Hoe Sony dat geflikt heeft weet ik ook niet.

Echt raar dat Sony dit soort toonaangevend punten niet benoemt in hun marketing...
Misschien een beetje off-topic, maar mijn telefoon viel (in een niet al te nuchtere nacht) in een geul met water en verbleef zeker 5 seconden onder. Ik zag mijn scherm branden onder water en wist vrijwel zeker dat ik die dus kwijt was.

Dat is nu een maand geleden en hij doet het nog perfect. Ik heb hem niet gedroogd of iets dergelijks, maar geon in mijn broekzak gedaan. Mijn telefoon? HTC Titan :)

Nou is dit natuurlijk niet vergelijkbaar met de Xperia Go, maar ik zie persoonlijk niet echt het nut van een telefoon die onder water kan blijven. Zeker niet als het maar 1 meter is.

Wel lijkt het me, zoals hierboven al aangegeven, ideaal voor strand bezoek of iets dergelijks en als je een keer morst hoef je je ook geen zorgen te maken.
Dat het 1 meter is is mooi meegenomen, maar natuurlijk gewoon verkooppraat. Wat de sterke kanten zijn is dat het waterdicht is. Wat voorbeelden:

- Hoveniers die in de regen werken en de telefoon opnemen
- Bouwvakkers
- andere buitenwerkers (van vuilnisman tot projectleider tot politieagent)

Deze kunnen het toestel in de regen gebruiken, met vieze handen beetpakken zonder dat het kapot gaat.

Mijn HTC TytN kwam ook zonder kleerscheuren uit de wasmachine, hij rook zelfs lekker, maar ik denk dat als ik dit elke dat doet hij binnen een week echt kapot was geweest ;)
Je hebt gelijk ;)

Ja inderdaad, vaker doen zal niet echt goed voor mijn mobiel zijn, maar ik was zo blij dat hij het nog deed, dat ik (nog steeds lichtelijk beschonken) op het kruispunt ging dansen haha.
Capcitief touchscreen werkt toch niet onder water net als met natte vingers. Wel handig als je je telefoon per ongeluk in het zwembad (ervaring mee) laat vallen.
Capcitief touchscreen werkt toch niet onder water net als met natte vingers.
Dat (met natte vingers) lijkt deze dan toch wel te kunnen:
Scratch resistant mineral glass display with wet finger tracking
Bron: http://blogs.sonymobile.c...nt-smartphones-from-sony/

[Reactie gewijzigd door KoekjevanLU op 30 mei 2012 15:03]

Helaas dat de Sony Arco S niet naar Nederland komt. Alleen had ik dit toestel wel graag met Android 4.x.x gezien. Ik heb zelf een Motorola Defy die is ook "waterdicht", lekker nergens op letten vind ik toch wel een mooi pluspuntje. Daarnaast is de Arco S waarschijnlijk ook een tikkie sneller Dan mijn Defy wat toch wenselijk is.
+1Anoniem: 217007
@bartheijt30 mei 2012 19:32
Komt wel.
Xperia go and Xperia acro S will be available to consumers globally from the third quarter 2012. Xperia go will launch in the US market under the name Xperia advance. For Xperia go, the available colours are black, white and yellow. For Xperia acro S, the available colours are black, white and pink.
http://developer.sonymobi...esistance-video#more-4620

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217007 op 30 mei 2012 19:38]

Zelfde idee als de Panasonic Eluga, al vind ik die wel een stuk mooier en beter gespecced.
Ik denk dat ze hier toch wel een goede zet mee maken.

Hoeveel bedrijven nu nog blijven steken bij de stof/waterdichte Nokia's, maar toch wel meer fucnties aan hun werknemers willen aanbieden als bijv. gedeelde agenda's en e-mail.

Denk aan installateurs, bouwvakkers.

Waar ik alleen nog benieuwd naar ben is de degelijkheid van het toestel, hoe is het toestel waterdicht gemaakt, is de accu wel te vervangen, hoe zit het met laten vallen?
Zoek maar eens de Xperia Active op, die was/is goedkoop en is echt een zeer goed toestel. Kon je mee hamers op slaan, sleutels op krassen, op de grond gooien, in water gooien, bellen terwijl het in glas zat, ....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee