STMicroelectronics stapt uit joint-venture ST-Ericsson

Het Zwitserse bedrijf STMicroelectronics wil uit de joint-venture met Ericsson stappen. ST-Ericsson maakt nu nog processors voor mobiele apparaten; onder meer de Galaxy S III Mini van Samsung heeft een soc van ST-Ericsson aan boord.

STMicroelectronics wil zijn aandeel in de joint-venture volgend jaar verkopen en is in overleg met Ericsson over de voorwaarden. Ericsson zegt dat het een 'passende strategische oplossing' zoekt voor de situatie. Het bedrijf wil er nog geen mededelingen over doen hoe die eruit komt te zien. STMicroelectronics wil uit de joint-venture om kosten te besparen; op dit moment draait hij nog verlies.

De mobiele processors van ST-Ericsson zijn een combinatie van de cpu's van STMicroelectronics en baseband-chips van Ericsson. De Europese samenwerking heeft diverse grote klanten: Samsung gebruikte de Novathor-processors in zijn Galaxy S Advance en Galaxy S III Mini, Sony stopte die in onder meer de Xperia P en Xperia Sola. Ook Nokia wil aan de slag met Novathor-processors, maar heeft daar vooralsnog geen kans toe: Microsoft maakt in Windows Phone vooralsnog alleen drivers voor Qualcomm-processors.

ST-Ericsson Novathor

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-12-2012 • 11:43

18

Reacties (18)

18
18
7
5
0
3
Wijzig sortering
En zo zijn in korte tijd een hoop afdelingen van Philips Research overgegaan naar NXP Research => ST-NXP Wireless => ST-Ericsson => Ericsson.
Het gaat hier om STMicroElectronics en Ericsson. Geen van de 2 is ooit onderdeel van Philips geweest. STM was het resultaat van de fusie van het Franse SGS en Italiaanse Thomson SC.

Ericsson hoef ik je hopelijk niet uit te leggen dat het nooit van Philips is geweest. ST Ericsson was een joint venture, net zoals SonyEricsson een joint venture was.
ST-Ericsson was korte tijd ST-NXP Wireless, voordat Ericsson erin stapte en NXP uitkocht. Dus het comment van drZymo klopt wel degelijk.

Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/ST-Ericsson#ST-NXP_Wireless
Ware het niet dat niet Ericsson, maar ST NXP heeft uitgekocht. ST-NXP was een JV waarbij ST 80% en NXP 20% in bezit had, met een constructie waarbij ST op elk moment het 20% gedeelte van NXP kon overnemen. In feite was het dus:
ST + NXP => ST-NXP
ST-NXP - NXP => ST
ST + Ericsson => ST Ericsson
ST Ericsson - ST => Ericsson?
ok ik was overtuigd dat er geen band was. Thanks.
Als we dan toch bezig zijn: Thomson is het Franse onderdeel van ST en SGS (waarin opgenomen Ates dat niet in de naam voorkomt maar wel een belangrijke stempel op het gehele concern zou hebben gedrukt) het Italiaanse.
Ben bang dat ST-E na TI de volgende verliezer wordt in de telefoon SoC race. Er zijn te veel fabrikanten in deze markt om allemaal succesvol te kunnen zijn (nVidia, Qualcomm, TI, MediaTek, Marvell, Intel en ST-E) - zeker nu grote fabrikanten als Huawei, Apple en Samsung inmiddels hun eigen chips zijn gaan ontwerpen wordt de taart ook kleiner. De marges zijn super klein, de ontwikkelings budgetten steeds hoger, doordat de ARM chips steeds complexer worden.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 juli 2024 12:44]

Wel moet ik erbij zeggen dat het zelf maken van de chips natuurlijk een groot voordeel kan zijn. In het verleden moest de SOC fabrikant zijn marge pakken en de telefoon fabrikant. Nu hoeft de telefoon fabrikant alleen maar zn marge te hebben
Maar de chipmarkt is erg conjunctuurgevoelig, en de meeste fabrikanten hebben al niet zoveel speelruimte qua budgetten. Een chip ontwerpen lijkt me ook niet iets wat je zomaar opzet, en in een groeiende markt zal het erg lastig zijn om geschikte ingenieurs te vinden.
ST's SoC's worden voor meer ingezet dan alleen smartphones. Zo werk ik zelf op het moment veel met de 7105 voor een DVB tuner/recorder STB.
Niet wereldschokkend voor de telefoon industrie lijkt me, er zijn genoeg andere processors te vinden. Aan de andere kant is dit weer minder concurrentie. Dus mogelijk minder innovatie.

Edit: wat is hier ongewenst aan mijn bericht? Ongewenste gevolgen voor de foon-industrie zouden wel verdedigd kunnen worden...

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 26 juli 2024 12:44]

Minder dan je denkt. Door de moordende concurrentie zijn er nog maar twee chipfabrikanten van statuur bezig met smartphone-chips: Nvidia (Tegra) en Qualcomm (Snapdragon). Texas Instruments is gestopt met zijn OMAP-lijn geschikt te maken voor smartphones en ook Marvell is een jaar of wat terug gestopt. En nu kapt ST-Ericsson ermee. Wat je nu over hebt zijn een aantal smartphonefabrikanten die hun eigen SoCs zijn gaan maken (Apple, Samsung, Huawei) en een sloot aan Chinese chipfabrikanten die zich vooral op het onderste deel van de markt richten.

Het laat in ieder geval weinig keuze voor de HTC's, Sony's, Motorola's, Acers en Asussen van deze wereld.
In augustus was de top vijf van mobile mobile applicatie processors als volgt:
1) Qualcomm
2) Samsung Electronics
3) Texas Instruments
4) Broadcom
5) MediaTek

nVidia komt in deze lijst niets eens voor met een marktaandeel van slechts 2%. Broadcom en MediaTek zijn hierin rijzende spelers, aangezien zij zich op de lowcost markt richten en SoC's aanbieden met geïntegreerde modems. nVidia heeft op dit moment niet eens een modem in zijn programma, hoewel ze de technologie wel langzaam in huis zijn aan het halen. Marvell was een top vijf speler, maar aangezien ze veel omzet bij RIM (Blackberry) hadden, zijn ze uit de top vijf verdwenen. Het is echter wel een belangrijke speler op de Chinese markt waar TD-SCDMA belangrijk is.

bron: EETimes http://www.microwave-eeti...mp_id=7&news_id=222903086
nVidia is inderdaad voornamelijk een tablet speler. Zoveel Tegra 3 telefoons zijn er niet: de Europese HTC One X, LG 4X, en dat is het zo'n beetje wel. Ook Tegra 4 wordt een groot en duur quad-A15 monster, eigenlijk helemaal niet zo'n geschikte telefoon chip.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 juli 2024 12:44]

Het laat in ieder geval weinig keuze voor de HTC's, Sony's, Motorola's, Acers en Asussen van deze wereld.
Nou ja, voor de Android markt is er altijd nog Intel ;)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 juli 2024 12:44]

En hogere prijzen.
Ik dacht dat Ericsson zich wou specialiseren in professionele netwerkapparatuur (voor telco's etc.).

Ben benieuwd wat de volgende stap voor Ericsson is, ze zullen nu een beste hoop geld in kas hebben van zowel Sony vorig jaar als STM aanstaand.
Ericsson heeft diverse afdelingen, dus specialiseren is niet per definitie nodig of beter. Nu Nokia-Siemens zich wil terugtrekken uit de netwerkbranche liggen er echter voor die afdeling inderdaad wel mooie kansen, lijkt me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.