Apple koopt flashtechnologiebedrijf Anobit voor 500 miljoen dollar

Apple heeft de fabrikant van technologie voor flashgeheugen Anobit overgenomen voor een bedrag van 500 miljoen dollar. Apple maakt al gebruik van technologie van het bedrijf, dat in Israël wordt uitgebreid met een onderzoekscentrum.

Vorige week waren er al geruchten dat Apple het Israëlische Anobit wilde overnemen. Officieel is er nog niets naar buiten gebracht, maar woensdag zou het personeel van het bedrijf zijn ingelicht over de acquisitie en dinsdag feliciteerde de Israëlische minister-president Apple met de eerste acquisitie in zijn land.

Bij Anobit werken ongeveer tweehonderd mensen en een paar dozijn werknemers zou moeten vertrekken, bericht de Israëlische krant Calcalist. Naast de overname zou Apple een onderzoekscentrum beginnen in Israël. Dit zou Apples eerste onderzoekcentrum buiten de Verenigde Staten zijn.

Anobit logoAnobit ontwikkelt technologie die de levensduur van flash moet verlengen. Volgens een analyse van Anandtech gebruiken de controllers naast ecc-technieken diverse andere signaalverwerkingstechnologie om de problemen met betrouwbaarheid en dataretentie van nand te lijf te gaan. Anobit zou met zijn technieken 50.000 program-/erase-cycles mogelijk maken voor mlc-nand dat voor de consumentenmarkt gebruikt wordt, terwijl voor 3bit-per-cel-varianten die voor smartphones en tablets gebruikt worden, ook een aanzienlijk betere levensduur beloofd wordt.

Vooral voor deze laatste toepassing kan Anobit van belang zijn voor Apple, omdat op levensduur en betrouwbaarheid beknibbeld wordt bij het goedkope 3bit-per-cel-nand flash en doorsnee ecc-methodes niet voldoende zijn. Apple zou de technologie in zijn soc's voor de iPhone en iPad gebruiken, en met de acquisitie onder andere kunnen voorkomen dat andere bedrijven straks over de technieken kunnen beschikken.

Apple nam voor de ontwikkeling van zijn soc's eerder chipontwikkelaar Intrinsity over en ook PA Semi werd ingelijfd, daarnaast nam het een belang van 9,5 procent in gpu-bedrijf Imagination Technologies.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-12-2011 • 15:19

35 Linkedin

Reacties (35)

35
30
15
3
0
10
Wijzig sortering
Dit is Apple's duurste acquisitie ooit na NeXT in 1997 (of 96) overgenomen te hebben voor een slordige $400 miljoen, dus het zal wel een belangrijke zet zijn voor de toekomstige strategie. De techniek is daarnaast propriëtair wat ook een goede competitive edge geeft (ook gericht @Atilim87 hierboven).

Volgens 9to5Mac is Anobit kort gezegd de ontwikkelaar achter flash geheugen dat aanmerkelijk betrouwbaarder, sneller en beter qua performance is dan de huidige standaarden in de markt. Wat in het bericht hierboven niet genoemd wordt is dat het volgens hen naast iOS apparaten als iPads, iPhones, iPods en Apple TVs ook zeer belangrijk zal worden voor de nieuwe Macs; bijv een volgende MacBook Air.
http://9to5mac.com/2011/1...li-flash-storage-company/

Waarom koopt Apple Anobit?
ZDNet heeft hier een interessant stuk over geschreven en het blijkt dat Anobit een cutting edge technologie heeft ontwikkeld wat niet alleen "magisch" is (volgens ZDNet), maar momenteel ook het meest vooraanstaand in de ontwikkeling van Flash geheugen.
Anobit gives Apple a powerful competitive weapon that can be used to both reduce costs and/or increase performance, while increasing product quality in terms of reliability and battery life. Sure, flash manufacturers have the money to invest in competitive technology, but they’ll sell it to all comers, leaving their customers with no differentiation.

And Anobit’s expertise - they’ve applied for over 60 patents - is readily transferable to whatever next-gen technology overtakes flash. This acquisition is a long-term bet on the importance of cheap, fast and reliable solid-state storage for keeping Apple on the leading edge.
http://www.zdnet.com/blog...ple-is-buying-anobit/1575

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 21 december 2011 15:47]

Het past in Apples strategie van overnames. Apple koopt fabless technologie bedrijven. Ook Anobit is zo'n bedrijf. Het gaat Apple natuurlijk ook om de patenten.

Een belangrijke reden is hier niet vermeld: ook Samsung is een afnemer van Anobit's geheugen technologie. Het kan zijn dat Anobit straks exclusief voor Apple gaat werken als de stijd nog feller wordt. Apple is namelijk in een technologie oorlog verwikkeld met Samsung en Samsung heeft de nodige voordelen in die strijd, bijv. op het gebied van beeldschermtechnologie.

Het hoeft echter niet, want tegelijkertijd is Apple ook een grote afnemer van Samsung wat op zichzelf al vaak een dubbele relatie oplevert. Wie is afhankelijk van wie in zo'n relatie? Daarin speelt de macht die partijen over elkaar kunnen laten gelden een grote rol. Wie het meeste macht kan laten gelden, kan het grootste deel van de marge naar zich toetrekken. De geheugen technologie maakt Apple nu een leverancier van Samsung.

Daarom is deze aankoop in meerdere opzichten voordelig van Apple. Samsung is zelf ook een grote geheugen fabrikant en het zal met niet verbazen dat ook zij op overnamepad gaan om nieuwste technologie in huis te krijgen of nog meer prioriteit geven aan ontwikkeling.

Een ding is wel duidelijk de reactie van Samsung op druk van Apple is niet om toe te geven, maar er gewoon een schepje bovenop te doen. De vraag is dan ook of Apple zich niet zelf in de vingers heeft gesneden door de zaak zo hoog op te spelen. Nu zie je dat de strijd zich steeds meer naar de rechtbanken verschuift, en veel belangrijker dat men elkaar probeert te weren van elkaars thuismarkt. Maar als de Amerikanen de Aziatische bedrijven van hun thuismarkt gaan weren dan zullen ze op de Aziatische markten ook meer tegenwind gaan ondervinden.

De heftigheid van de strijd die we nu zien heeft een aantal oorzaken. Aan de ene kant de opkomst van nieuwe paradigma's, zoals Google die open source, en maatschappelijk verantwoord ondernemen, probeert mee te nemen naast puur en alleen winst maken. Aan de andere kant zie je dat Aziatische bedrijven bezig zijn aan een gestage opmars. Dat brengt traditionele Amerikaanse corporaties die vaak nog een koloniale mentaliteit hebben tot heftig verweer.

Jammer genoeg is Apple bezig een ommezwaai te maken richting old-school denken. Steve Jobs was natuurlijk altijd al een rete commerciele persoon, maar hij had ook een grote liefde voor vernieuwing, schoonheid en kwaliteit en wilde die laten prevaleren. De vraag is of Apple dat nog wel in dezelfde mate kan zonder Jobs, immers bij het vorige vertrek van Jobs bleek dit op een mislukking uit te draaien.

De kans is groot dat ze daarom vooral kiezen voor consolidatie van wat Jobs heeft opgebouwd, proberen met alle macht het marktleiderschap te behouden in de mobiele markt. Het lijkt er inderdaad op dat Apple die kant op gaat. Ook hun liefde voor open source is erg aan het bekoelen, zo doen ze erg hun best om de verdere ontwikkeling van HTML5 te vertragen, door geen zitting te nemen in werkgroepen, maar zodra er overeenstemming is, steeds op het laatste moment met nep patentbezwaren te komen die dan weer moeten worden uitgezocht. Webapps zien ze als bedreiging voor hun appstore.

Het is een strijd van vernieuwing tegen behoudzucht en Google is de drijvende kracht achter de vernieuwing omdat haar hele bestaan daar van afhangt. Als zij niet constant weet te vernieuwen zal ze door de anderen worden uitgebeend met eindeloze aanvallen. Google vindt bondgenoten in de Aziatische fabrikanten die natuurlijk onder de enorme marktmacht van bedrijven als Apple en Microsoft proberen uit te komen. Het lijkt leuk om een zulke grote klanten te hebben, maar het brengt een vervelende afhankelijkheid met zich mee waar bedrijven zich niet prettig bij voelen en die zich vertaalt in lage marges. Android is daarom niet alleen bevrijdend voor de consument, ook voor de fabrikanten en hun leveranciers geeft het meer lucht.

We zien ook een duidelijk verschil in overname strategie tussen Google aan de ene kant en MS en Apple aan de andere kant. Google richt zich vooral op kleine bedrijfjes, terwijl Apple en MS gevestigde marktpartijen overnemen. Google wil zich snel blijven ontwikkelen en zo nieuwe markten en producten scheppen, Apple en MS richten zich op een groter aandeel en meer macht in de markt.

Apple heeft daarbij het meest geld in kas, iets van 80 miljard, Google iets van 40 miljard. MS iets van 50. Apple is MS de laatste jaren voorbij gegaan in waarde, ook Google (200 mld) dreigt nu MS in te halen (215 mld).

Of deze overname Apple's producten direct ten goede zal komen weet ik niet, aangezien Apple de technologie van Anobit al gebruikte. Bij een processor kan je die helemaal tailoren voor een specifiek gebruik, bij geheugen lijkt mij dat wat minder het geval. Ik geloof daarom niet dat dat een belangrijke reden voor de overname is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 21 december 2011 18:59]

Sorry hoor, maar hoe kun je nu beweren dat Apple alleen grote bedrijven overneemt en Google kleine? Google geeft 12 miljard! uit om Motorola te kopen! En deze 500 miljoen is het hoogste wat Apple ooit heeft overgenomen. Beetje vreemde gedachte. En dan noem ik Googles overname van Doubleclick, YouTube nog niet niet eens!
Android is niet alleen bevrijdend voor de consument, ook voor de fabrikanten en hun leveranciers geeft het meer lucht.
Sorry, ook dit is weer onzin. Android bevrijdend? Jij vindt het bevrijdend dat Google straks zo'n macht heeft over welke richting smartphones op gaan? Android is in theorie open source maar de volledige ontwikkeling ligt bij Google. En hoe je je niet aan hun regels dan kun je de beste apps wel vergeten (Market, Maps etc.) Dus Google heeft alle macht over wat er uit komt.
En voor fabrikanten lijkt Android mss wel bevrijdend, maar dit lijkt van korte duur. Je ziet nu de marges al afnemen. Kijk naar LG, SE en straks ook HTC, die alweer lagere omzet heeft dan vorig jaar.... Nee, dit gaat weer een race to the bottom worden, met lage marges en een hoop troepproducten, zie de PC markt....
HTC heeft het elk kwartaal beter gedaan dan verwacht, nu heeft HTC voornamelijk te maken met druk vanuit die andere speler die het wel erg goed doet met Android, Samsung.
En alweer een verhaal voor meningen zonder feiten. Zoals remcb87 al aangeeft slaan enkele aannames totaal nergens op. Enkele gaten:

- Apple neemt nauwelijks iets over, een van de klachten van Wall Street die graag ziet dat Apple een paar grote namen over neemt met al die cash die ze bijeen aan het harken zijn. Dit jaar 2 overnames, bovenstaande en een 3d mapping technologie.
http://en.wikipedia.org/w...and_acquisitions_by_Apple

- Google heeft dit jaar meer bedrijven heeft overgenomen dan Apple in de laatste 10 jaar. Ook voor miljarden bedragen en ook verschillende concurrenten op de advertentiemarkt om hun positie daar te versterken. Wie is behoudend bezig?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_acquisitions_by_Google

- De grootste vernieuwingen van de afgelopen jaren op de tablet en mobieltjes markt komen van Apple, dat moet zelfs de grootste Android aanhanger toegeven.
Google daarentegen is bezig met haar dominante positie op de advertentiemarkt te consolideren. Vrijwel alles wat ze doen is erop gericht om concurrerende advertentie kanalen onder controle te krijgen. Android, Google+, Chrome OS en de Chrome browser zijn daar perfecte voorbeelden van.

- Steve Jobs is nog geen half jaar overleden en nu vaart Apple al een nieuwe koers en worden ze behoudend? Alsof een control freak als Jobs niet een lange termijnplan heeft opgezet.

Ik wil het verder niet eens hebben over de meningen qua image over Google, Apple en Microsoft die niks anders zijn dan dat, meningen. Daar zijn genoeg nutteloze flamewars over uitgevochten.

Uiteindelijk weten jij en ik allebei niet welke ontwikkelingen er al dan niet bij Anobit gaande zijn, en daarom lijkt het me nogal sterk dat je ook maar enigerlei kunt inschatten waarom Apple dit bedrijf heeft ingekocht.
Anoniem: 425494
@curumir22 december 2011 00:33
Iets beter lezen en je zou deze opmerkingen niet hoeven maken. Ik beweer niet dat Google weinig bedrijven overneemt, maar juist kleinere. Ook beweer ik nergens dat Apple veel overneemt.

Google heeft dit jaar 57 bedrijven overgenomen voor een totale waarde van 1,7 mld. De overname van Motorola is geen feit en eerder defensief van aard om de patentstrijd te overleven, het past zeker niet bij de normale strategie van Google en levert ze juist verwijdering op met andere fabrikanten.

De overname van Youtube is al lang geleden en vergeten wordt dat Youtube zelf toen ook nog een jong, groeiend bedrijf was. Ik denk dat youtube nu gemakkelijk het twintigvoudige waard is. Een meesterzet van Google, zonder welke ze nu veel minder sterk zouden zijn.

Google is heel goed in het overnemen van kleinere innoverende bedrijven, omdat ze zelf ook een jonge innoverende startup is met een vergelijkbare informele cultuur, zodat die mensen zich ook er ook bij thuis voelen.

Ter vergelijking Microsoft nam het innovatieve Danger over voor wat later de Kin phone werd, maar de creatieve mensen voelden zich niet erg gelukkig bij MS en gingen snel weg.

Apple is geen bedrijf dat veel overnames doet en dat beweer ik ook nergens. Apple is immers zelf een hoogst innovatief bedrijf met een hele geprononceerde visie, waar je echt niet zoveel vrijheid hebt. Uiteindelijk bepaalde Steve Jobs steeds wat wel en wat niet mocht worden gemaakt.

Maar ik denk dat Apple's realiteit met de dood van Steve Jobs veranderd is. Zeker er zijn creatieve mensen genoeg op de wereld, maar niet mensen met de visie van Steve Jobs om ze een gezamelijke richting te geven. Daarom gaat Apple nu zijn markt verdedigen is mijn inschatting en daarbij horen defensieve overnames. Ik denk dat Apple nu actief op overname pad gaat, maar wel met een voorkeur voor fabloze bedrijven met belangrijke patenten.

Dat Google op de advertentie markt een dominante positie heeft staat buiten kijf en ook dat ze die proberen te consolideren, maar ze gedragen zich niet als een monopolist. Een monopolist probeert anderen van de markt te weren met oneigenlijke middelen. Dus niet enkel met producteigenschappen, distributie, promotie en prijs. Bijv. patenten, controle over de outlets, lock-ins, enz. Hij staat geen concurrentie toe op zijn markt. Dat kan je van Google niet beweren. Microsoft kan deze markten dan ook zo betreden. Er is niets mis met concurreren op kracht, laat een ander maar met iets beters komen.

Verder vind ik dat mensen ten onrechte denken dat je de teneur van een stuk kan weerleggen door uitzonderingen te geven. In de theorie is het inderdaad zo dat de uitzondering de regel weerlegt, maar in de praktijk is het net anders om. De uitzondering bevestigt de regel, anders was het immers geen uitzondering. Je moet dus wel iets meer doen dan uitzonderingen aandragen, je moet laten zien dat de trend heel anders is.

En verder mag iedereen natuurlijk zijn eigen inschatting maken, ik geef ook alleen maar een eigen inschatting. Het hindert mij geheel niet dat anderen daar heel anders over denken en houdt het best voor mogelijk dat ik geen gelijk heb. Geringschatting is dan ook geheel overbodig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 22 december 2011 01:03]

Youtube heeft inderdaad goed uitgepakt, maar heeft ongeveer evenveel gekost als Apple's gehele overname budget in haar geschiedenis. En Motorola niet meetellen omdat het 'verdedigend' is (maar wel vanwege patenten) terwijl je dat Apple en Microsoft wel aanrekent... Niet heel consequent.

Ik zou trouwens ook best een bron willen zien van Apple's vertragingstactieken mbt webapp technologie. Volgens mij hebben ze door hun categorische weigering van Flash meer gedaan voor HTML5 dan welk ander bedrijf dan ook. Je weet ook dat ze erg veel in Webkit (je weet wel ook van Chrome) investeren?

Het overnemen van Anobit past best in Apple's strategy die al vanuit het Jobs-tijdperk komt, immers de twee! ander bedrijf die in deze categorie passen zijn in 2010 en 2008 overgenomen. Ik vind het knap als je daar een trend vanwege Job's overlijden ziet...

Google gedraagt zich wel degelijk steeds meer als monopolist. Heb je de lijst van rechtszaken tegen Google nog niet meegekregen? Ze zijn nog onder behandeling, dus uitspraken moeten nog maar uitwijzen of het inderdaad klopt, maar ééntje vind ik bijzonder veelzeggend en lijkt volgens mij verdomd veel op Microsofts praktijken indertijd:

http://www.nytimes.com/20...oogle.html?pagewanted=all
"Duurste" qua getal wel, maar in 1996 was de dollar meer waard en had apple het moeilijker.
Apple stond idd tegen de afgrond aan in 96, Grappige was de voormnalig CEO toen voornamelijk in technologie geld aan het steken was. Maar de core van Apple was vergeten, Ontwerpen van mooie Hardware Dat ook nog goed werkte..

Ik hoop dat Apple de koers houd die steve op heeft gezet. En dus dit strategies slim is..Steve heeft samen met Tim alle fabrieken die apple had gesloten en voorraaden tot 6 dagen aangehouden. Dit was slim omdat ze zonder te veel kosten snel konden overstappen op nieuwe technieken..
Anoniem: 410574
21 december 2011 15:27
Zal mij benieuwen hoe dit zijn weerslag zal hebben op de samenwerking tussen Anobit en Samsung. Samsung heeft in 2010 nog miljoenen gestoken in Anobit voor technologisch onderzoek.

Nu met Apple gaat die geldkraan voor Anobit helemaal lekker open, doen ze goed qua kapitaalinjecties zo.
Misschien is het wel een meesterzet van Samsung :P Je weet t niet :P Zou wel grappig zijn wanneer Apple deze aankoop met aandelen doet (met de aanname dat Samsung die investering heeft gedaan dmv het opkopen van aandelen) waardoor Samsung een heel klein belang in Apple krijgt :P
Denk heel eerlijk dat Apple zoiets wel checked voor ze aan zo'n avontuur beginnen ;) . Anobit bleef onafhankelijk van Samsung, ze hadden er alleen een hele grote klant aan (met miljoenen-order).
Waarom zou Apple in hemelsnaam met aandelen betalen voor een bedrijf dat ze voor 1/162e van het geld dat ze in kas hebben kunnen kopen? En als Samsung al aandelen heeft, waarom zouden ze dan opeens aandelen Apple hebben als Apple hún aandelen net heeft gekocht door een overname...?

Wat een op niks gebaseerde post...

edit: laatste regel iets genuanceerder...

[Reactie gewijzigd door curumir op 21 december 2011 22:39]

Als je een heel klein belang hebt in apple heb je niks te vertellen. dus schiet je er niks mee op..
Kan me voorstellen dat Apple deze move gemaakt heeft. Geheugen is al tijden een wisselvallige markt en op deze manier kan Apple ook sturen op de ontwikkelingen die ze nodig hebben / willen zien.
Wisselvallig? het gaat Apple anders goed af hoor. denk maar na. iPod shuffle, Nano, Touch. in verschillende groottes tot 64 GB. iPhone 3GS, 4 en 4S. Ook weer tot 64 GB, iPad 1 en iPad 2 tot 64 GB. Macbook air tot 512 GB.

Apple draait zo’n beetje op flash en kan daardoor prima meekomen in alle chaos. Apple is een van de grootste afnemers van Flashgeheugen en stuurt daardoor heel erg hard mee aan alle ontwikkelingen. jazeker door de overname gaat het nu nog weer een stukkie makkelijker en beter, maar ze hadden al een flinke vinger in de pap hoor.
Anoniem: 420800
21 december 2011 15:24
''en met de acquisitie onder andere kunnen voorkomen dat andere bedrijven straks over de technieken kunnen beschikken''.

Ik neem aan dat meer bedrijven deze technieken onderzoeken of dat er betere technieken zijn.

Klinkt toch beetje als verspilling van geld omdat Apple toch de productie heeft uitbesteed.
Productiecapaciteit kun je inderdaad overal inhuren. R&D en de daarmee verweven kennis en know-how wil je zelf bezitten, al dan niet in de vorm van patenten. Lijkt me logisch om een technologische en juridische streep voor te hebben op concurrenten.
patenten op de toepassing van de techniek misschien ?

Hoe kleiner het geheugen wordt hoe minder schrijfcycli worden. Dus deze vergroten is een noodzaak
Dat is ook niet leuk voor die medewerkers. Word je overgenomen door een ander bedrijf (prima), feliciteert de minister-president persoonlijk de andere partij met de koop (prima) en ondertussen worden er een 'paar' dozijn medewerkers geloost! En het wordt een beetje weggemoffeld tussen de regels door, maar stel je voor dat er 24 mensen worden ontslagen, dan is dat mooi wel tussen de 10 en 15% van je staf.

Lijkt me dat je niet echt vrolijk wordt van je minister-president als je bij die groep zit..

EDIT: Praetextatus heeft gelijk, ik dacht dat dit centrum al in de pijplijn zat voordat Apple het overnam maar ik zat er naast. :)

[Reactie gewijzigd door Djerro123 op 21 december 2011 16:13]

Maar er staat ook dat Apple een nieuw onderzoekscentrum zal openen in Israël. Dit betekent toch vaak dat er veel geld zal worden geïnvesteerd in zowel onderzoek en mensen.
Dit zal voldoende extra banen opleveren in Israël.
Die 24 man kan best het oude management zijn, danwel aandeelhouders. Die worden vaak (maar in het geval van apple overnames: lang niet altijd) geloost. Gaan wel naar huis met een mooie zak geld.
Anoniem: 426176
21 december 2011 15:23
Toen ik de titel las dacht ik dat het over een bedrijf ging die gespecialiseerd was in Flash applicaties. Blijkbaar niet dus.
Anoniem: 274613
21 december 2011 16:31
alweer?

die heb ik al eens gelezen hier op tweakers?

maar ik hoop dat het geheugen dan goedkoper wordt.
op dit moment zitten er hele grote verschillen tussen de groottes van de apple producten.
Alleen een sd slot zal nu helemaal uitgesloten zijn...
Het zal vast niet goedkoper worden. Kwaliteit heeft zo zijn prijs en zoals Apple zichzelf een design-first bedrijf noemt, heeft eveneens design een prijs ;)
Het zal vast niet goedkoper worden. Kwaliteit heeft zo zijn prijs en zoals Apple zichzelf een design-first bedrijf noemt, heeft eveneens design een prijs ;)
Als er maar een krabbel van Mr Saint Jobs erop staat is het dubbel en dwars waard |:(
Anoniem: 377258
22 december 2011 12:34
ja de aquisitie van anobit voor die prijs lijkt binnen het steekspel met samsung (grote geheugenfabrikant) gezien te moeten worden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee