'Prijzen hdd's bereiken begin volgend jaar hoogste punt'

De prijzen van harde schijven zullen naar verwachting begin volgend jaar hun hoogste punt bereiken. Oorzaak van de enorme prijsstijging zijn de overstromingen in Thailand. Het Aziatische land is na China de grootste hdd-exporteur.

Volgens Digitimes kan de productie pas begin volgend jaar volledig worden hervat. De site baseert zich daarbij op informatie van Taiwanese componentenproducenten. Die beweren dat de toeleveranciers in Thailand te kampen hebben met hevige schade en daardoor moeite hebben om de productie weer op te pakken.

De gemiddelde prijs van een harde schijf werd in de afgelopen weken met enkele tientallen procenten verhoogd. Uit onderzoek van Tweakers.net blijkt dat in bepaalde gevallen de prijzen zelfs zijn verdubbeld. Verwacht wordt dat pas na het eerste kwartaal van volgend jaar de stijging afneemt. Opvallend is dat de prijzen van externe harde schijven tot nu toe minder hard zijn gestegen. In de Pricewatch is in veel gevallen een externe schijf aanmerkelijk goedkoper dan een los exemplaar met dezelfde opslagcapaciteit.

De prijzen van traditionele harde schijven raakten voorgaande jaren juist in een vrije val. De enorme prijsdalingen werden door de overstromingen in Thailand in de afgelopen weken echter tenietgedaan. Onder meer Western Digital, de grootste fabrikant van harde schijven wat aantallen betreft, heeft een groot deel van zijn fabrieken in Thailand staan. Het bedrijf neemt intussen maatregelen om de gedaalde productie op te schroeven: het vangt zijn productieverlies op met een verhoging van de fabricage in fabrieken in andere landen.

Western Digital overstroming Thailand Western Digital overstroming Thailand Western Digital overstroming Thailand Western Digital overstroming Thailand Western Digital overstroming Thailand Western Digital overstroming Thailand
Foto's afkomstig van Ronnie Benoist

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

04-11-2011 • 13:46

162 Linkedin

Submitter: Ron020

Reacties (162)

162
156
61
3
0
33
Wijzig sortering
Het is natuurlijk niet alleen het probleem van een losse harddisk die duurder wordt , maar ook complette pc's die afgeleverd worden aan computer bouwers, HP DELL Medion (als dat nog bestaat) ETc
Zeker nu het met de economie minder gaat, mensen al beter opletten wat ze kopen komt zo'prijsstijger van een hele computer / laptop nog eens extra onder druk te staan, of je nu 500 of 600 euro moet betalen.

Wat mij opvalt is dat hierboven alleen wordt gesproken over grote capaciteit schijven maar ik denk dat men in laptops de slag kan slaan op SSD gebied , of je nu 320 Gig hebt voor 75 euro (HDD) of 120 Gig voor ~130 euro (SSD) , meestal heb je niet eens zoveel nodig op een laptop maar de prijs / capcaciteit is daar nu veel interessanter.

[Reactie gewijzigd door Peter F op 4 november 2011 14:56]

Nee, dat zie je verkeert, het zijn juist deze bedrijven die de voorraden hebben 'opgekocht', en dus blijven er nog maar weinig losse drives over die weer dus maar mondjesmaat geleverd kunnen worden aan winkels, waardoor de prijs stijgt.
Dit zou wel eens het zetje in de rug van SSDs kunnen zijn, dat hun definitieve doorbraak voor de massa markt betekent. HDDs die in prijs verdubbelen, en SSDs die - door het in hoog tempo introduceren van nieuwere, snellere modellen - steeds aantrekkelijker geprijsd worden.

Het nadeel - door de gestegen vraag naar SSDs gaat de prijs daarvan misschien ook wel omhoog.
ssd prijzen zouden sowieso al lichtjes stijgen/stagneren tot ong nieuwjaar, aangezien er nu al steeds grotere vraag is. daarna zou door stijgende productiecapaciteit de prijs dalen tot onder de 1 euro/gb (dit gaat over nand-flash geheugen waarvan de prijs van ssd's grotendeels afhankelijk zijn)

google 'nand price evolution' en dergelijke voor exactere cijfers

echter is het vergelijken van ssd's met hdd's niet echt juist, een beetje zoals appelen en peren vergelijken
ssd's zijn meer performance boosters waar je os en enkele programma's opzet, maar echt geen opslag zoals een hdd dat is. nand zal (wrs) nooit zo goedkoop worden per gb als hdd's dat zijn


over hdd's: de prijs is gemiddeld genomen zelfs verdubbeld: sommige winkels bieden ze nog goedkoop aan maar die prijzen zijn gewoon verouderd, ze hebben geen stock meer en je kan verwachten dat nieuwe voorraden gewoon veel duurder zullen zijn
zie http://tweakers.net/price...sOuPukK6kpYRo6DPoZmzaWULw
2 maande geleden had je 1 TB voor 40-45 euro, nu kan je er geen enkele binnen de week krijgen voor minder dan 80, zelfs minder dan 100 krijg je nauwelijks nog vast


ps: mensen die van plan zijn een notebook aan te schaffen doen dit best zo snel mogelijk, die prijzen lopen weliswaar wat achter maar ook dara kan je een prijsstijging verwachten door stijgende 2.5" hdd prijzen

[Reactie gewijzigd door bertp1 op 4 november 2011 14:25]

1TB HD = ~€100
1TB 960GB SSD = ~€2000

Je denkt toch niet dat de prijzen twintig keer goedkoper worden dan nu van de SSDs...
bestaan die dingen? 960GB ssd;'s? pff meteen effe 2 kopen hoor
Tevens zijn er geen merken genoemd en zou het ook 2x 480GB kunnen zijn a 1700 euro het stuk ;)
Anoniem: 303253
@BartS124 november 2011 14:15
Het zal de SSD misschien wel een boost geven maar denk nog niet dat het echt wat kan doen. Zeker niet als je 1TB of meer wilt kopen. Want een beetje SSD met 1TB gaat al snel over de 2000 euro heen. Dan kan je nog steeds beter voor 100 euro een 1TB schijf kopen als het je echt om de space gaat.

Heb je weinig ruimte nodig (zo rond de 60 a 120GB) is een SSD inderdaad nog wel een optie. Anders vraag ik het me namelijk wel af. Zit nog steeds behoorlijk prijsverschil tussen de 2 als je naar euro's per GB kijkt. Bij normale HDD zit je op de 0.10 euro en bij SSD zit je rond de 2 euro in het geval van 1TB. Dus even simpel gezegd is een SSD dus nog steeds bijna 20x zo duur als een hdd als het je om de space gaat en minder om de performance.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 4 november 2011 15:00]

Misschien een tactische zet voor producenten van SSD's om deze in prijs te verlagen. Zo kunnen ze wat meer markt veroveren en de SSD's bekender maken onder het grote publiek.
Zo gek is het nog niet wat je zegt. Natuurlijk zit er wel iets meer achter dan "we gooien de prijzen omlaag", maar wanneer de traditionele HDD duurder wordt, en de SSD goedkoper, dan zal de laatste daar zeker winst bij kunnen behalen.

Hoe zit het eigenlijk met de productie hiervan? Die vindt niet plaats in risicogebieden?

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 4 november 2011 14:58]

Aan de andere kant: nu HDD's duurder worden gaan er sowieso meer mensen over op SSD's, dus valt er misschien meer winst te behalen door de prijzen omhoog te gooien. Economie is complex. :) Al hoop ik natuurlijk dat ze de prijs flink omlaag gooien. O-)

Nee, flash-producenten zijn niet zwaar getroffen. Het probleem met HDD's is dat een groot deel van de producenten in Thailand zit, veel andere onderdelen (RAM, flash-producten) worden daar niet (veel) gemaakt. Volgens komt flashgeheugen vooral uit China/Taiwan, maar dat weet ik niet zeker.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 4 november 2011 14:12]

Volgens komt flashgeheugen vooral uit China/Taiwan, maar dat weet ik niet zeker.
Klopt, zo heeft OCZ pas nog een nieuwe SSD fabriek geopend in Taiwan.
Zie http://www.bit-tech.net/n...ocz-opens-new-ssd-plant/1
Taiwan is een eiland, dus dat lijkt me ook geen veilige locatie bij overstromingen en tsunami's.
wel een groot eiland hoor, net zo groot als nederland.
Ik snap ook niet dat ze die fabrieken niet op gigantische stukken styropor bouwen. Hebben ze hier in de Maas ook gedaan; een dorp gebouwd op het water. Die zullen geen last hebben van overstromingen.

Misschien moeten we allemaal woonboten gaan kopen. Ideaal; als je je buren zat bent vaar je gewoon een stukje verder :-)
Flash geheugen (het duurste deel van de SSD) komt vooral uit Korea (Samsung/Hynix), Japan (Toshiba/Sandisk) en ook een beetje uit de VS (Intel/Micron)...

Van de controllers weet ik't niet zo goed (waarschijnlijk wel taiwan of evt singapore) maar die komen ook niet uit thailand.

De uiteindelijke productie van de SSD (controller+geheugen samen zetten op een PCB, daar een schoon doosje om zetten en een merknaam op printen) lijkt me niet echt speciaal werk en kan waarschijnlijk zonder moeite in heel de onderontwikkelde (lage lonen) wereld gedaan worden.
Markt veroveren is leuk, maar als producent wil je toch juist winst maken op je producten. Dus als de prijzen van HDs omhoog gaan kunnen de prijzen van SSDs mee omhoog... ;-)
als je kan rekenen reken er dan maar niet op!

ook de ssd's worden gewoon langzaam omhoog gegooit of niet verlaagd omdat de prijs preformance nog altijd meespeeld.
de motievatie om ssd's goedkoper te maken is er nog niet omdat het ook nog lang geen uitontwikelde techtniet is en er steeds watnieuws komt wat de prijs weer verhoogd omdat het weer sneller en beter is.
Alle 2 TB schijven hebben t.o.v. de laagste prijs afgelopen zomer een verdubbeling gekregen. Toen kon je ze voor 60 krijgen en nu voor 120.
Alternate spant de kroon met bijna 240 euro voor een 2TB WD schijf. Dat is 400% verhoging!
Wel, strik genomen is het een verhoging van 300% (een verhoging van 100% is een verdubbeling in prijs).

Je haalt daar wel een interessant punt aan. Bij Azerty bijvoorbeeld kost die schijf zelfs 254 euro. De goedkoopste prijs in Pricewatch waar de schijf op voorraad is, is 159 euro. Da's inderdaad nogal een verschl. Zijn Azerty en Alternate dan goed bezig omdat ze op die manier langer van een voorraad verzekerd zijn omdat minder mensen daar hun schijven kopen?

De shops waar die schijven nu 159 euro kosten, gaan wellicht eerst door hun voorraad heen zitten en misschien kunnen ze nadien wel geen schijven meer aangeleverd krijgen. Dan zullen mensen toch bij Azerty en Alternate hun schijven kopen lijkt me.

De toekomst zal het uitwijzen....
Ik denk dat Azerty en Alternate hun harde schijven voor losse verkoop hoog houden, zodat ze schijven op voorraad hebben voor mensen die een heel systeem bij hun willen kopen.

Ik zou zelf namelijk afhaken als ik een heel systeem heb samengesteld, maar een harde schijf ontbreekt.

Azerty en Alternate zullen met de verkoop van een heel systeem, meer omzetten (meer winst) dan enkel een harde schijf verkopen.
Dan zullen mensen toch bij Azerty en Alternate hun schijven kopen lijkt me.

ik hoop toch echt dat mensen zich beseffen dat ze het niet NODIG hebben maar best even zonder kunnen of een kleiner 2dehansje kunnen gebruiken.
het kopen van zwaar overprijsde producten zou van mij strafbaar mogen worden aangezien dat de prijs rechtvaardigd en de rijken rijker maakt en het zeker nadelig is voor de consument als geheel.
Ja, behalve dat het in dit geval een vraag/aanbod situatie is, er is weinig aanbod terwijl de vraag even hoog blijft, dus gaan de prijzen omhoog. Niks strafbaars dus.
je mist het punt dat binnekort of over een half jaar de levering weer start en en de prijzen dan simpelweg niet realistich meezakken en de winstmarges dus te hoog zijn.
Klinkt meer als niet los willen verkopen omdat ze alle schijven die ze kunnen bemachtigen voor andere doeleinden nodig hebben :)
alternate is de laatste tijd toch eenbeedje dom aan het doen cpu's zijn ze ook duurder en geheugen gaat omhoog maar niet meer naar benenden moederborden blijven te lang te duur en ga zo maar door zelfde de mycom en mediamarkt on de hoek zijn nu vaak hoedkoper
Alternate is ook een boevenbende. Ooit eens een paar geheugenreepjes gekocht. Die zaten zonder ESD-zakje in een dichtgeplakt kartonnetje tegen elkaar aan te rammelen. En veeeeeeeeel te duur.

Ik zou nog eerder naar zo'n ballentent als de Dynabyte gaan dan nog eens wat bij Alternate te bestellen, en dat wil wel wat zeggen. Gelukkig zijn er ook zat fatsoenlijke (web-)shops. Zoals Informatique bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 5 november 2011 03:43]

Ik heb een week geleden nog een Samsung externe HD gekocht voor €70, 90. 2 TB dus.
Als je één of meerdere SSD's hebt waar je OS op hebt staan dan heb je niet echt nog andere SSD's nodig. Want SSD's heb je voor de snelle toegangstijden.
4 grote snelle HD's in RAID5 is nog altijd sneller (sequentieel) en goedkoper als een SSD en je hebt een pak meer opslag ruimte.
Ik vraag me af wanneer het overstap punt komt waar SSD's ook in prijs per GB goedkoper zullen zijn als HD's. Waarschijnlijk duurt dat toch nog enkele jaren maar je weet nooit hoe snel de evolutie in computer land gaat.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 4 november 2011 13:53]

Niet iedereen heeft 4 grote HD's in RAID draaien. Als je op een laptop werkt is een SSD niet enkel een verbetering voor de snelle toegangstijden. Sneller uitpakken van rar files,... . Maar oke ik snap je wel. Films etc. hoeft met niet op te slaan op een SSD. Een externe HD (eventueel in RAID) kan worderen doen.
Hoe snel denk je dat 4 SSD's in raid 5 zijn?
Dat zijn prutsers. 24 SSD's (a 220MB/sec volgens het filmpje) en dan maar 2 GB/sec behalen ? In theorie zou dit eerder rond de 5,3 GB/sec moeten zijn.

Daarbij; waarom een SSD defragmenteren ? Die jongens hebben er echt weinig kaas van gegeten. Met 5 Crucial M4 schijven presteer je hetzelfde (waarschijnlijk zelfs beter vanwege de SATA600 interface)
te snel :) je heb er niks aan :)
4 grote snelle HD's in RAID5 is nog altijd sneller (sequentieel) en goedkoper als een SSD en je hebt een pak meer opslag ruimte.
Maar dat kost wel een aardige hoop fysieke ruimte en maakt een stuk meer herrie. De trend is juist naar steeds kleinere en stillere apparaten, ook desktops en htpc's.

Helemaal als je bekijkt dat opslag van muziek en films steeds makkelijker wordt via streaming of downloaden is zo'n RAID dan helemaal niet zo interessant. Modieus gezegd verschuift opslag "naar de cloud". Kijk maar bijvoorbeeld naar Apple, die nu ook films aanbiedt.
ik heb graag mijn games geschijden dus ja ik heb wel een 2de ssd nodig om het schoon te houden.
downloads krijgen bij mij ook een prive schij.
zolang alles op een andere schijf draait blijft je pc lekker snel schijven zijn nou eenmaal ruk als het op multitasken aankomt.
Het is echt te bizar voor woorden dat dit zo'n prijsstijging teweeg kan brengen, tijdens het vorige bericht typte ik nog dat op moment van schrijven mijn HDD's nog 45 euro duurder waren, op dit moment is dat gewoon al opgelopen tot vrijwel het dubbele (109 incl. zenden nu 205,95 incl.).
Ik blijf erbij dat ze dit voorval meteen met beide handen aangrijpen om die prijsdalingen van afgelopen jaren meteen een beetje mee te compenseren, je zou haast zeggen kan niet anders.
is wrs ook zo. samsung hun productielijnen staan bv in zuid-korea, en anderen in china/japan/taiwan/.... het kan wel zijn dat een deel van hun toelveranciers problemen hebben maar dan nog
die laten hun prijzen gewoon mee stijgen en hebben nu idd grote winsten, terwijl anderen als wd met de handen in het haar zitten en wrs grote verliezen maken
waar vindt de meeste productie van SSD's plaats? ik zou zeggen dat dat ook bij fabrieken in bv thailand zou gebeuren en dus ook op zijn gat zou moeten liggen..
Heel ander procede? Zit geen enkel magnetisch deel in een SSD (wat uit thailand komt). Gezien Samsung de grootste leverancier is van de SSD chips zou ik zeggen dat de grootste SSD (onderdelen) productie in Korea zit
En toen dachten wij dat het in Japan al erg was met die aardbeving, tsunami en daaropvolgende stroomproblemen.
Alles concentreren op een plek levert natuurlijk kostenbesparing op, maar als er ook iets gebeurd ben je ook wel heel erg de klos.
Anoniem: 140398
4 november 2011 13:59
Vooral erg leuk voor fabrikanten zonder fabriek in Thailand, al hebben die ook een probleem. Het overgrote deel van de precisiemotoren voor hdd's worden ook in Thailand gemaakt door Nidec.
quote: asiaone
The floods may also have affected the operations of the supplier of a key HDD component - motor. Nidec Corp supplies more than 70 per cent of all global HDD motors. Among its customers are major HDD manufacturers like WD, Seagate, Hitachi GST, Toshiba and Samsung. Nidec has two subsidiaries in the country - Nidec Electronics and Nidec Precision - both located in Ayutthaya.
link

Ik vermoed wel dat er ook flink gespeculeerd wordt met schijven. Ik vraag me af of grote afnemers zoals Google ook opeens het dubbele betalen of dat die dat afgevangen hebben in hun contracten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 140398 op 4 november 2011 14:09]

Vooral die verhoging van de fabricage is een tactische zet.. :P Maar inderdaad, de traditionele HDD's zijn echt flink duurder geworden, zou mij ook niks verbazen als de prijsverlagingen een stuk langzamer doorgevoerd worden, ik verwacht dan ook dat het nog wel even zal duren voordat de prijzen weer op het oude niveau zijn.. Dit zie je onder andere in de benzine prijzen, als het plots tegenzit is de benzine snel prijziger, maar andersom duurt het altijd een poosje.

[Reactie gewijzigd door Kebappie op 4 november 2011 14:02]

1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee