Mozilla toont Firefox voor tablets

Mozilla heeft een eerste blik gegeven op een Firefox-versie die specifiek voor Android-tablets is ontworpen. Volgens Mozilla is de interface van de opensource-browser op diverse punten aangepast voor het groeiende aantal tabletgebruikers.

Aan de tableteditie van Firefox, die wordt geoptimaliseerd voor Android 3.0 en draait op arm-processors, wordt gewerkt door het Mozilla Mobile Team, zo meldt de browserbouwer. De interface van Firefox for Tablets krijgt volgens de browserbouwer een 'minimalistisch' ontwerp met enkele herkenbare Firefox-elementen. Daaronder valt de zogenaamde 'awesomebar', de adresbalk die de gebruiker onder andere suggesties geeft op basis van zijn surfgeschiedenis en bookmarks.

Firefox for Tablets Firefox for Tablets

In tegenstelling tot de Firefox-versie voor smartphones, haalt Mozilla in de tableteditie de tabstructuur weer naar de voorgrond. Als een tablet in landscape-modus wordt gebruikt, kunnen openstaande tabs aan de linkerzijde van het scherm worden getoond. Volgens Mozilla kan de gebruiker zo met de linkervinger snel door de openstaande tabs wandelen, terwijl er met de rechtervinger gescrold kan worden in een reeds geopende site. In portrait-modus verdwijnt het tabmenu.

Wanneer Firefox for Tablets uit zal komen, is nog niet bekend maar het is wel duidelijk dat Mozilla vol inzet op mobiele versies van zijn browser. Zo heeft de browserbouwer al enkele Firefox-versies uitgebracht voor smartphones en werkt het aan WebAPI, een variant op Chrome OS. WebAPI zou binnen een half jaar uit moeten komen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

31-08-2011 • 10:14

44 Linkedin

Reacties (44)

44
43
25
0
0
8
Wijzig sortering
Is de performance en geheugenggebruik ook geschikt voor tablets?
Dit is toch een beetje de achilleshiel van Firefox op dit moment.

Op de meeste PC's is dat misschien geen probleem maar voor de veel lichter uitgeruste tablets mogelijk wel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 31 augustus 2011 10:23]

probeer firefox eerst eens zonder extensies en addons, op zo'n moment zie ik niet veel verschil tussen geheugengebruik van browsers op het moment.
Is de tablet versie een versie zonder extensies en addon's?
Er wordt niks over gezegd, maar je kan het FF niet kwalijk nemen dat het meer geheugen door het gebruik van add-ons van 3de gebruikt dan andere browsers. Dat is gewoon een logisch gevolg.

FF zonder add-ons is vergelijkbaar met elke browser en dat is gewoon prima! Daarbij heb ik nu in me telefoon al 1GB geheugen dus dat loopt alleen maar op met de tijd, me browser (stock android browser) zit ook vaak genoeg over de 100MB aan geheugen verbruik hoor, maar dat is verder geen probleem buiten dat dat hoog klinkt :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 augustus 2011 10:47]

als ik op mijn laptop kijk dan zie ik dat (met alleen tweakers.net open) chrome 75mb gebruikt en firefox zonder extensies al 168mb. Dus als de versies vergelijkbaar zijn en de mobiele versie van firefox ook ruim 2x meer geheugen gebruikt dan kan dit voor lichtere apparaten nogal wel eens moeilijk worden. Vooral als je ook nog andere toepassingen blijft draaien op je tablet.
Dat is sowieso raar,:

met enkel tweakers open:
Chrome: 22MB + 12MB + 5MB = 39MB
Firefox: 76MB (maar dat is wel met een aantal (8) add-ons geinstalleerd, en een apparte skin)

Hoe kan jouw FF nou veel meer dan mijne gebruiken terwijl ik add-ons gebruik?
32 vs 64 bits versie?
Geen idee hoe het zit, maar ook bij mij loopt het soms op tot 2GB in firefox. Echt belachelijk.
Komt door firebug waarschijnlijk.. Scheelt enorm als ie door eraf gooit. Hierom over gestapt op Chrome met hun ingebouwde 'firebug'.
De xoom waar deze firefox op wordt afgebeeld heeft 1000 mb ram. of het nu 50 of 100 mb is of zelfs 200 mb door de browser wordt gebruikt zal me een zorg zijn.

Ik ben meer bang voor het gebrek aan goede functies, zoals flash 10.3 en HTML 5 zonder video ondersteuning... iedere browser binnen android heeft iets waarin ze uitblinken... het wordt eens tijd dat er een internet explorer 9 like browser komt die overal mee overweg kan...

Dat is iets wat ik echt mis! Als ik naar een site als mobilecowboys.nl ga en wil iets typen dan duurt het ruim 2 seconden voordat de letters tevoorschijn komen. waarom is dit? FF doet dit veel beter maar mist weer Flash, waardoor je weer geen youtube filmpjes kunt bekijken. opera heeft beide weer wel, maar sommige websites werken weer niet goed, zoals bijvoorbeeld hyves. als ik hyves open in opera dan komt het toetsenbord niet te voorschijn als ik iets wil typen...

Zelfs deze site is een rampenplan. als java aan staat dan verspringt zonder iets te doen de website steeds verder naar rechts en wordt de grijze balk steeds groter... dit gaat oneindig door.

Het werk allemaal gewoon net niet... ik snap dan ook niet waarom google niet een volwaardige desktop browser maakt voor tablets...

Als laatste vallen video's zowel in de stock browser als in opera van gamekings.tv stil na enkele minuten... wanneer de video een deel ingeladen is krijg ik een laad icoon te zien en werkt de video niet meer. Dit lijkt op een te kleine cache waardoor deze bij het laden van de video op raakt en crashed.

De browsers op android tablets zijn verre van gebruiksvriendelijk momenteel... ik heb de xoom gekocht als vervanger voor een laptop voor het bekijken van websites e.d. maar ik kom er al gauw achter dat de helft maar amper werkt...

[Reactie gewijzigd door sygys op 31 augustus 2011 11:53]

Dat ligt dan aan de XOOM, me telefoontje speelt de filmpjes compleet af zonder moeite... Kan zijn dat motorla bijv die bufgfergroote te klein heeft gemaakt. Of dat de maker van mijn telefoon die groote juist omhoog heeft bijgesteld..

Zal is in de Saturn voor je kijken of het bij andere 3.x tablets ook gebeurd.
Mijn Firefox verbruikt anders wel 160MB op dit ogenblik, met een aantal extension, paar tabs open en het is al lang geleden dat ik het herstart heb. Moet wel zeggen dat het Aurora is, dus Firefox 8. Maar er is dus wel verbetering op komst.

Trouwens wat is 160MB nu in pc's die 4GB hebben. In een netbook met 1GB RAM gebruik ik ook liever Chrome, maar op gewone maakt het nog weinig uit.
Op gewone pc's is het inderdaad geen probleem... maar dit is een versie voor tablets, die vaak wel met juist processor kracht en geheugen zijn uitgerust. Dus is het terecht om te vragen of ze hun geheugen gebruik daar op hebben aangepast.
Aan de tableteditie van Firefox, die wordt geoptimaliseerd voor Android 3.0 en draait op arm-processors.

Lijkt me dus wel. De laatste versie voor pc`s is ook weer wat sneller. Hier zit minder in. Dus het zal sneller wezen
is er uberhaupt nog een tablet op android met ARM CPU??? of is de tegra 2 en 3 ook een ARM CPU??
Alle tegra's zijn ARM cpu's. Sterker nog tenzij er een Atom processor in een telefoon of tablet zit is het volgens mij altijd een ARM, misschien zijn er enkel uitzonderingen te vinden maar ik kan me er zo geen bedenken.
Dat ziet er zeker mooi uit, en ook heel handig met die tabs in een aparte kolom in landscape modus. Alleen jammer van die witte back/forward knoppen, daar had ik dan weer liever een mooi theme overheen gezien. Maar ach; van de andere kant: Mozilla kennende komt er toch wel een theming engine in.
Ik ben benieuwd naar de snelheid ten opzichte van de native browser van Android. Ik gebruik soms fennec (firefox for mobile) op de N900, maar deze haalt volgens mij niet eens half de snelheid van microb (de native browser van Maemo).

Ik ben ook wel benieuwd wanneer de variant voor MeeGo uitkomt. MeeGo is veel leuker dan Android 3.
Eigenlijk best ironisch aangezien MicroB ook op de Gecko engine draait. Het is volgens mij min of meer Firefox zonder XUL wat de performance sterk ter goedde komt. Ik hoop dat deze Tablet versie minstens vier keer sneller is dan Fennec want dat is echt een enorm traag gedrocht.

XUL is wel nodig voor de extensions wat Firefox dan ook echt Firefox maakt dus het laten vallen er van lijkt me voor Mozilla ook niet echt een optie, hoop dat ze het flink sneller hebben weten te maken.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 31 augustus 2011 23:48]

Misschien komt een verbeterd themed uiterlijk nog.
Kijk dit ziet er goed uit, een mooie specifieke browser voor een Tablets is in mijn ogen zeer wenselijk. Al was het alleen maar opdat de verhoudingen van het scherm heel anders zijn. Zou het mogelijkzijn dat Mozilla met verschillende thema's gaat werken? (gezien de witte knoppen)
Die waren er ook al genoeg hoor (tablet-specifieke browsers) naast de stock browser van Android die ook specifiek voor tablets is gemaakt...
ziet er wel lekker uit. Vooral die tabs zijn wel interessant. Wat sneller switchen van tabs dan op een ipad:)
Met iOS5 veranderd dat
met iCab is het een kwestie dan doorvegen naar links of rechts ....

Dus een nietszeggende opmerking verder
Om je hele scherm een veeg te geven moet je je tablet in 1 hand vasthouden en bij de manier in FF maakt het niet uit of je je tablet in 1 of 2 handen vast hebt... Of is een veegje van 1 cm al genoeg?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 augustus 2011 13:42]

Gaaf, deze lijkt qua UI heel erg veel op ik meen Firefox Mobile (pin me er niet op vast) die als beta te verkrijgen was op Maemo telefoons en daar was ik erg over te spreken. Op m'n N900 was alleen de UI aardig traag maar hij verkeerde dan ook nog in beta.

Tóch zie ik nog steeds het nut van tablets niet in, tenminste nóg niet maar dat is een hele andere discussie :)
Om heel eerlijk te zijn hoop ik dat ze dit vanaf NU voor Windows gaan ontwikkelen in combinatie met Windows 8 desktop/tablet: een beetje het code-merge idee. Sessie-transfer tussen devices doet Firefox sowieso goed, maar als Windows 8 X86/ARM onafhankelijk is, en live kan switchen tussen desktop- en tablet/metro UI, dan zie ik potentie in een Firefox die hetzelfde kan!

Overigens: ik zou graag zien dat er een .Net element kwam van Gecko, zodat de UI en de engine écht los kunnen staan. Misschien zou dat een goede insteek kunnen zijn voor Firefox: UI en Engine dusdanig los dat een frameworked (.Net of Java) UI zéér specifiek kan zijn, en een engine-DLL zéér algemeen kan zijn.
Ik durf wel te wedden dat er voor Windows 8 wel een Firefox versie komt met 'tablet gui'. Wanneer is wel de vraag, zal sterk afhankelijk zijn van wanneer Microsoft de API's beschikbaar stelt. Voor Windows Phone zie ik het echter nog niet gebeuren omdat je daar dacht ik alleen in .NET voor mag ontwikkelen.

Volgens mij staat de GUI al min of meer compleet los van de engine zelf. Lijkt me anders vrij moeilijk om een crossplatform product te schrijven.
De huidige Firefox Mobile vind ik maar niets. Zowel op telefoon als tablet gebruik ik Dolphin HD. Heb nog geen browser gevonden die hierbij in de buurt komt.
Vind Firefox mobile maar irritant met die balken die tevoorschijn komen als je naar links of rechts swiped.
bestaat zoiets voor de ipad?
bestaat zoiets voor de ipad?
Nee, Apple staat namelijk geen concurerende producten toe, en ook geen producten die zelf code interpreteren. (javascript). Opera werkt daar omheen, maar dat is iets wat Mozilla niet kan.
Er bestaan natuurlijk tientallen verschillende browsers voor de iPad, het merendeel een stuk beter dan de standaard browser. Allemaal legaal en in de store.
Er bestaan natuurlijk tientallen verschillende browsers voor de iPad, het merendeel een stuk beter dan de standaard browser. Allemaal legaal en in de store.
Allemaal schillen voor Safari, behalve Opera. Opera komt er mee weg omdat de code geïnterpreteerd wordt door de proxyservers van Opera, en in een XML achtig formaat naar de 'browser' worden verstuurd.
En waarom komen iCab en AtomicBrowser wel door de ballotagecommissie ?
Omdat ze Webkit engine hebben ?
Omdat ze onder water gewoon safari (webkit) gebruiken en niet meer zijn dan een grafische schil over datgene wat Apple zelf al levert. Apple heeft dus alsnog zelf de touwtjes in handen, als dat niet het geval was dan had ik je bijna garanderen dat er ook allange een browser met flash zou zijn geweest voor iOS.
Nu nog voor ARMv6 en ondersteuning voor de mooie mobiele sites in plaats van de simpele versies en dan word het misschien nog wat.
Tot nog toe is de standaard Webkit browser in Android nog het beste, Google bijvoorbeeld is een veel betere site dan op Firefox of Opera.
Je geeft wel een heel erg 'biased' voorbeeld. De site van Google werkt het beste op het OS van Google in de browser van Google?

De mobiele sites krijg je vaak voorgeschoteld omdat de useragent (de string die je browser naar de stuurt met 'dit ben ik' informatie) aangeeft dat je een mobiel apparaat gebruikt. De onderliggende engine is gelijk aan die van Firefox zelf dus die rendered vrijwel elke site perfect. Voor de meeste mobiele browser is er ook wel een mogelijkheid om de useragent string aan te passen zodat je browser zicht voor kan doen als normale desktop browser.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee