SP wil einde aan codering digitale standaardpakketten

De SP wil dat UPC en Ziggo wettelijk worden verplicht om het digitale standaardpakket van televisiekanalen ongecodeerd uit te zenden. Volgens de partij belemmeren de gecodeerde uitzendingen de mogelijkheden om over te stappen.

Het SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft Kamervragen over de codering gestuurd aan de ministers Van Bijsterveldt van OCW en Verhagen van Economische Zaken. "Bent u bereid kabelbedrijven wettelijk te verplichten hun digitale signaal ongecodeerd, free to cable, door te geven als zij zonder meerkosten een digitaal basispakket aanbieden?", vraagt het Kamerlid. Volgens Van Dijk worden consumenten door de codering gedwongen om speciale apparatuur en smartcards aan te schaffen en zou dit hen belemmeren om over te stappen.

Ziggo-woordvoerder Gradus Vos laat aan Dutchmedia weten dat het kabelbedrijf ook het basispakket codeert om klanten makkelijker te kunnen laten overstappen naar pluspakketten en om erachter te komen wie digitaal kijkt. Voor analoge kijkers zou Ziggo namelijk geen afdrachten hoeven te doen aan auteursrechtenorganisaties.

Kleinere kabelaars als CAIW en Rekam coderen hun standaardpakket niet en het voordeel hiervan is dat klanten dan direct beeld hebben als ze een tv met dvb-c-interface op de kabel aansluiten.

Van Dijk wil verder van de bewindslieden weten wat ze ervan vinden dat Ziggo het analoge pakket terugschroeft van dertig naar vijfentwintig zenders. Het Kamerlid vindt dat het tarief daarom verlaagd moet worden en dat Ziggo hiermee klanten dwingt om naar digitale tv over te stappen. De minister van OCW gaf eerder aan geen problemen te zien in het afbouwen van het analoge zenderaanbod door Ziggo.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-07-2011 • 11:45

139 Linkedin

Submitter: N3oC

Reacties (139)

139
138
97
13
0
19
Wijzig sortering
De SP heeft hierin groot gelijk. Het slaat nergens op dat kijkers met een standaard abonnement verplicht zijn om een CI+ module of dure decoder plus een smartcard te moeten aanschaffen alleen maar om naar de "gratis" digitale kanalen te kunnen kijken.

Encryptie is alleen maar noodzakelijk voor betaal-tv, filmkanalen, pay-per-view. etc.

Wanneer Ziggo de gratis kanalen niet langer zou encrypteren, dan kan iedereen gewoon de standaard ingebouwde DVB-C tuner gebruiken zonder die leipe Ziggo certificering.
Ook werken dan gewoon de goedkope ontvangers/decoders uit de supermarkt en de DVB-C kaarten voor in de pc. Net zoals dat het geval is met de analoge kanalen op de kabel.

Hier nog wat interessante info of CI+:

http://www.youtube.com/watch?v=qt2o0mL0fjE
Ben ik nu echt de enige die ervan uitgaat dat exact op het moment dat dit verplicht zou worden er gewoon geen gratis digitale kanalen meer zijn? Probleem voor Ziggo opgelost, als je niet gratis kanalen mag coderen gaan ze maar alle gratis kanalen betaald maken. Dan is of de consument dan duurder uit, of het wordt een symbolisch bedrag van een euro per jaar ofzo, en het geeft vooral administratief gezeik en tijd verspilling in het parlement.
je niet gratis kanalen mag coderen gaan ze maar alle gratis kanalen betaald maken
en dat is nu net al WEL in de wet geregeld. Er zijn een aantal zenders die altijd doorgegeven dienen te worden. Ik dacht, minimaal Nederland 1,2, 3 en een lokale zender.
En de Duitse en Vlaamse publieke omroepen.
Duitse zenders zijn niet verplicht, het verplichte deel is (geplakt van kabelraden.nl):

Dit zijn zenders die altijd moeten worden doorgegeven door de kabelmaatschappijen. Het gaat om de tv-zenders Nederland 1, 2 en 3, en twee Belgische Nederlandstalige (Vlaamse) tv-stations, dus VRT Eén en Ketnet/Canvas. Daarnaast moeten ook de publieke regionale en lokale tv-zender worden doorgegeven.
Op radiogebied zijn de doorgifte van Radio 1 tot en met 5 verplicht. Hierbij komen nog de regionale en lokale zenders en twee Nederlandstalige Belgische (Vlaamse) VRT-radiozenders bij (de programmaraad kan daarbij een keuze maken uit VRT Radio 1, VRT Radio 2, VRT Klara, VRT Studio Brussel en VRT MNM) Programmaraden mogen uiteraard ook meer VRT-radiostations adviseren in het 'verplichte' deel.
Analoog ja, maar niemand verplicht ze die digitaal door te geven zover ik weet. Oftewel mijn punt staat nog steeds, ze halen gewoon de gratis digitale zenders eraf en laten je een bedrag ervoor betalen, mogelijkerwijs een symbolisch bedrag.
Volgens mij is dit wet in 2008 aangepast en geldt het nu ook voor digitale televisie.

Bron (tweede deel).

Dus Nederland 1, 2 en 3, provinciale omroep, lokale omroep, Belgie 1 en 2 en nog 2 "vrije keus".
Naast de verplichting het basispakket niet meer te mogen coderen zal Den Haag vast moeten leggen waar een basispakket ten minste aan zal moeten voldoen. Ik denk dan aan ten minste een gelijk aantal zenders als we normaliter gewend waren analoog te ontvangen.
Het slaat nergens op dat kijkers met een standaard abonnement verplicht zijn om een tv te moeten aanschaffen alleen maar om naar de "gratis" kanalen te kunnen kijken....
Je hoeft geen speciale tv met ingebouwde dvb-c tuner aan te schaffen om naar die ongecodeerde digitale zenders te kunnen kijken. Je kunt bijv. ook op Marktplaats een willekeurige dvb-c decoder van 2 tientjes aanschaffen, of een dvb-c PC kaart.
Dat is nou het leuke van ongecodeerde zenders, het is met iedere willekeurige dvb-c ontvanger te bekijken zonder gedoe met smartcards en ci modules.
Het klopt zeker niet wat hier staat. Je hebt altijd iets van techniek nodig, en bij Ziggo krijg je zo goed als gratis een smartcard en apparatuur moet je toch hebben en kan je zelf uitzoeken. Eventueel met een CI+ modulle.

Bij UPC heb je deze keuze niet, het vrijgeven van welke apparatuur er gebruikt kan worden.
Onzin. Zoals het artikel al vermeld heb je geen verdere apparatuur nodig ALS je tv als dvb-c aankan. En dat kunnen bijna alle moderne tv's.
Bij Ziggo heb je hiernaast nog eens een dure CI+ module nodig en een dure chipkaart.
Beide zijn volledig overbodig voor het basispakket. Immer geldt er geen abo (dus basispakket) = geen signaal op de kabel.....dus kun je niet kijken zonder betalen.
Die smartcard, en dus een CAM om de smartcard te kunnen lezen is gewoon nodig als je meerdere pakketten wilt kunnen aanbieden.
Anoniem: 80466
@Remus20 juli 2011 12:54
Ja pas als je meer pakketten wilt als het standaardpakket.
Maar voor klanten met alleen het standaardpakket volledig overbodig.
Dat hele CI+ gebeuren heeft voor de consument geen enkele toegevoegde waarde. Het is er puur voor de aanbieder en contentmakers, omdat die als de dood zijn dat hun precious cuntent "gestolen" wordt. De gebruiker wordt wél op kosten gejaagd hiervoor.

Ik kijk digitale TV zonder CAM / CI+-drek, gewoon via de coax-aansluting. Het is niet versleuteld. Ik heb er geen enkele investering voor hoeven te doen, anders dan een TV aan te schaffen die DVB-C-capabel is.
De kaarten van ziggo zijn echt niet gratis. Dit is alleen zoals je een nieuw klant bent als bestaande klant mag je bij de meeste winkels €30,- aftikken en ben je als je digitaal wilt. Voor een CI+ module mag je ook weer minimaal €50,- aftikken.

Ziggo is de laatste tijd slecht bezig, deze week de brief gehad dat het abbo omhoog gaat vanwegen dat er nu standaard uitzending gemist en video ondemand inzit.
Hiervoor moet je wel ff een nieuwe decoder hebben die minimaal €300130,- kost, als nieuw klant mag je hem voor €99,- aanschaven.

Laat ze de standaard kanalen maar weer ongecodeerd doorgeven en die onodige diensten uit de pakketen houden. Is namelijk puur voor de extra inkomsten van films of series die je kan huren

[Reactie gewijzigd door brid op 20 juli 2011 12:10]

Wees blij dat je bij ziggo de module kan kopen. Bij UPC word je verplicht tot huur a 4,- euro per maand. In andere woorden een geldkoe.

Nou kan je argumenteren dat bij defect je gelijk een ander krijgt, maar ik vermoed dat de levensduur van een CI module wel een aantal jaar is bij afwezigheid van bewegende onderdelen.
Tip: Als iemand een smartcard over heeft kun je deze ook gewoon laten activeren voor jouw abonnement, (hoewel automatische activatie dan niet werkt, dus moet je een helpdeskmedewerker aan de telefoon krijgen, althans in mijn geval). Heb dit trucje zelf al 2x uitgevoerd, heeft me bij elkaar 60 euro gescheelt.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 20 juli 2011 15:48]

Anoniem: 61983
@brid21 juli 2011 13:28
Je verdraait de zaken. De prijs van een abonnement gaat helemaal niet omhoog. Interactieve tv krijg je er gratis bij. Ze hebben wel de extra pakketten opnieuw ingedeeld, waardoor de kans bestaat, dat je meer moet gaan betalen omdat jouw favoriete zenders nu in een duurder pakket zijn beland.
Anderen gaan juist minder betalen omdat hun favoriete zenders in een goedkoper pakket zijn beland.
Zelf zit ik helaas in de eerste groep...
de SP kan wel meer willen, maar ze hebben er gewoon dom weg niets over te zeggen....
Stel dat Ziggo nu wordt verplicht om de codering er af te gooien dan kan de kabel ook nooit open voor concurrentie...

Ze hebben bij de SP werkelijk geen idee waar ze het over hebben.....
Wat een onzin....als het laatste stukje koper gewoon blijft liggen zegt dat helemaal niets over het signaal dat er op staat. Als jij provider X hebt en er is ook nog een provider Y moet je echt niet denken dat beide signalen tegelijk op de kabel staan hoor.
Dus ongecodeerd kan prima. Geen abo = namelijk geen signaal. (dus het IS al beveiligd)

Dus helaas ben ik bang dat jij niet weet waar je het over hebt...

@marco.keykant: ow? Mijn signaal is anders prima uitgeschakeld nadat ik mijn abo op had gezegd. Ik geef toe, een week te laat, maar dat is om eventuele rekenverschillend af te vangen.

@Remus: Vroegah ja. Nu ben ik echt de enige uit de straat die geen kabel tv meer heeft, en dat vond Ziggo de normaalste zaak van de wereld hoor. Ik durf niet te beweren dat er geen oude aansluitingen zijn die niet individueel kunnen worden afgesloten, maar dat is een probleem van Ziggo, niet van de consument. Als zij in het verleden een foute manier van aansluiten hebben gebruikt is dat niet mijn probleem.
Overigens kunnen concurrenten prima van de zelfde backbone gebruikmaken en het pas in de wijkkasten/individuele aansluitingen splitsen.

[Reactie gewijzigd door buzzin op 20 juli 2011 13:13]

Een kabelnetwerk is een broadcast netwerk in een ster vorm. Je hebt een wijkversterker (die via glas het TV-signaal, digitale televisie-signaal, internet en telefonie ontvangt). Vanaf de wijkversterker gaat het signaal naar meerdere groepsversterker (vaak glas, soms nog coax), vanaf de groepsversterker gaat het signaal naar meerdere eindversterkers (bijna altijd coax). Vanaf de eindversterker gaat het signaal naar meerdere aansluitingen (coax).

Dat betekent dat alle aansluitingen vanaf de groepsversterker (of in ieder geval vanaf de eindversterker) hetzelfde signaal ontvangen. Als Ziggo concurrentie moet toelaten via de kabel, dan betekent dat simpelweg dat die concurrent dezelfde infrastructuur zal gebruiken en dus ook hetzelfde signaal moeten gebruiken als Ziggo.

Het toelaten van concurrentie door alleen de kabel tussen de eindversterker en de aansluiting vrij te geven is totaal niet kosten-effectief, aangezien dat zou betekenen dat 1) iedere aanbieder zijn eigen netwerk zou moeten gaan graven, en 2) er meerdere of grotere versterkerkasten in de straat nodig zijn.

Het toelaten van analoge concurrentie is overigens grote en niet effectieve onzin, de enige zinnige en effectieve wijze om televisie concurrentie toe te laten is via digitale televisie, aangezien daar de samenstelling van het pakket dat wordt aangeboden afhankelijk gemaakt kan worden van de smartcard van de klant, terwijl de betreffende zender(s) slechts één keer uitgezonden hoeven te worden, en er ook branding mogelijk is op servicekanalen ed.

@Buzzin:
Zoals ik al zei: een kabelnetwerk is een sternetwerk; je bent in de war met een rijgnetwerk, waarbij aansluitingen worden doorgelust. Dat neemt niet weg dat het nog steeds een broadcast medium is, en dat iedere aansluiting in een groep hetzelfde signaal krijgt. Ja, je kan individuele kabels afkoppelen, en dat wordt ook gedaan (fysiek!), dat betekent echter niet dat het makkelijk is om zomaar even een tweede aanbieder er bij te nemen om alleen de laatste meters kabel te gebruiken.
Er wordt niks gefilterd op individueel aansluiting-niveau (dat gebeurt door de apparatuur gekoppeld aan de aansluiting, zoals je DVB-C decoder en je EuroDocsis modem).

[Reactie gewijzigd door Remus op 20 juli 2011 15:51]

Mooi verhaal maar jammer dat je het artikel totaal niet gelezen hebt. Het gaat hier niet om concurrentie van andere partijen op hetzelfde medium. Nee, het gaat hier om concurrentie van dezelfde aanbieder: analoog vs digitaal. Voor 1 analoge zender kan Ziggo er 5 digitale in de plaats zetten. Aangezien men vol in zet op digitale tv is de keuze dan ook snel gemaakt. Gevolg: analoge Ziggo abonnees gaan van 30 naar 25 zenders en later naar nog minder, namelijk de standaard 15 door de overheid verplichte zenders. Men is dus druk bezig om analoog uit te faseren. Dat is niet erg, digitaal biedt voordelen zoals hd zenders wat een stuk prettiger kijkt op de huidige grote tv schermen.

Maar, je moet veelal een set top box aanschaffen en daarnaast ook nog eens extra betalen voor digitale tv. Dan hebben we het over analoge tv (het basis abo), de set top box (vaak eenmalige kosten, kan tot ergens 400 euro oplopen voor zo'n hdd recorder met alles er op en er aan) en het abo voor digitale tv. Dubbel incasseren heet dat en daar zijn veel mensen nogal verbolgen over. De SP doet dan ook keurig netjes haar taak van volksvertegenwoordiger en stelt dit aan de kaak. Wat er moet gebeuren is vrij simpel: wat je als analoog pakket kreeg moet het basis digitale tv pakket zijn en mag niets extra kosten en moet zonder codering. Op die manier kan men via de ingebouwde dvb-c interface van de tv al kijken zonder smart card. Men kan ook verplichten om dan een gratis set top box te verstrekken of een combinatie voor wie geen dvb-c interface op de tv heeft. Het is nogal vreemd dat dvb-t free-to-air zenders heeft (verplicht) terwijl dit bij een aantal dvb-c providers ineens achter slot en grendel zit.

Nogmaals: het gaat hier niet om concurrentie tussen providers, het gaat hier tussen de analoge en digitale pakketten van een en dezelfde provider! Je verhaal is dus feitelijk offtopic en dat is heel erg jammer gezien de inhoud van je betoog.
Ik beoordeel liever zelf of ik het artikel wel of niet gelezen heb, dank je wel. Mijn reactie was naar aanleiding van Buzzin, en niet direct op het artikel.

Je 'dubbel incasseren' is overigens wel kort door de bocht:
1) Je hebt slechts één abonnement nodig voor het basispakket: daarmee krijg je en analoog en digitaal; daar is dus geen sprake van 'dubbel incasseren'
2) Bijna alle TVs die een ingebouwde DVB-C decoder hebben, hebben ook een CI+ slot, dus gebruik van een smartcard is geen probleem (wel eenmalige investering voor smartcard en CAM nodig)
3) Set top box komen er in soorten en maten: wil je minder functionaliteit, dan betaal je minder, wil je alles kunnen dan betaal je meer

Tuurlijk zou het ook handiger vinden als het basispakket niet gecodeerd zou zijn, maar dat levert denk ik wel weer uitleg problemen op als klanten dan opeens wel een uitgebreid pakket willen afnemen.

Daarnaast: ik denk juist dat een van de redenen dat er gebruik wordt gemaakt van een smartcard is om klaar te zijn als de overheid gaat eisen dat concurrentie toegelaten wordt op digitale televisie (dan is het gewoon: concurrent heeft andere serie smartcards, die smartcards krijgen een ander pakket (zoals die concurrent is overeengekomen met contentleveranciers).

[Reactie gewijzigd door Remus op 21 juli 2011 12:14]

Ook jouw verhaal over dubbel incasseren is kort door de bocht. Wat je hier niet vermeld is het feit dat je weliswaar bij het standaard analoge abo het laagste digitale abo krijgt maar niet dat deze 2 gelijk zijn. Het kan dus zijn dat je een ander digitaal pakket erbij moet nemen voor de zenders die je wilt. Kortom, je zult moeten betalen voor digitaal. Heel veel mensen gaan daar massaal de mist mee in, het is 1 van de grootste instinkers bij Ziggo.

Het gebruik van een dvb-c decoder in een tv zegt niks over het wel/niet hebben van ci+. Tijd geleden is men naar ci+ geswitcht waardoor heel erg veel mensen boos waren omdat hun eigen set top box of tv geen ci+ deden. Er bleken maar een vrij klein aantal tv's over ci+ te beschikken. Er is dus absoluut geen sprake van "bijna alle tv's"! Verder laat dit ook mooi zien wat nou juist het probleem is en waarom de SP hier nu moeilijk over doet. Je hebt een ci+ decoder nodig met smart card. De inzet van de SP is dat dit weg moet.

Wat je in hemelsnaam bedoelt met uitleg is mij een raadsel. Het is doodnormaal dat je voor x bedrag een basis krijgt en je meer moet betalen naarmate je meer wilt. Zo werkt het met vrijwel alles. Als Ziggo nou ineens naar zoiets omschakelt behoeft dat dus geen uitleg. De huidige manier van werken daarentegen wel. Dat hebben ze zich zelf aan gedaan want het is vrij complex om te achterhalen welk pakket je nou precies moet hebben. Als je site dan ook nog eens dramatisch slecht in elkaar steekt is het zoeken naar een spelt in de hooiberg. Het nodigt nou niet echt uit tot het worden van Ziggo abonnee.

[Reactie gewijzigd door ppl op 20 juli 2011 22:17]

Je 'dubbel incasseren' is overigens wel kort door de bocht:
1) Je hebt slechts één abonnement nodig voor het basispakket: daarmee krijg je en analoog en digitaal; daar is dus geen sprake van 'dubbel incasseren'
Op dat aspect niet, maar op andere wel.
2) Bijna alle TVs die een ingebouwde DVB-C decoder hebben, hebben ook een CI+ slot, dus gebruik van een smartcard is geen probleem (wel eenmalige investering voor smartcard en CAM nodig)
Toen wij vorige zomer een andere TV kochten, moesten we behoorlijk zoeken voor een model met CI+. Die zaten bijna allemaal in de prijsklasse boven de €1000. Types met CI waren er wat meer,en iets goedkoper, maar samen was het nog niet de helft van het totale aanbod onder de €1100. Dan moet je daarna nog een CAM kopen à €70 en een smartcard-startpakket (smartcard + registratie bij kabelmij.) van €25. Dat laatste hebben we dus niet meer gedaan, ondanks de TV met CI+ kijken wij analoog, het was gewoon net teveel.
Ik ga er nu van uit dat binnenkort, net als bij Caiway het analoge signaal verdwijnt, en als we tegen die tijd niet meer analoog of ongecodeerd naar de Nederlandstalige publieke zenders en RTL kunnen kijken, dan ga ik overwegen om zoiets aan te schaffen of voortaan VRT-nieuws & weer te kijken via internet. NOS-nieuws kijk ik nu al uitsluitend via de Ethernetaansluiting op de TV.
3) Set top box komen er in soorten en maten: wil je minder functionaliteit, dan betaal je minder, wil je alles kunnen dan betaal je meer
Nee, ik wil geen set-top-box, zelfs niet gratis. Die is traag met zppen, verbruikt extra stroom, genereert extra warmte en neemt extra ruimte in. Er is ook geen plaatst meer voor tussen of naast de andere apparatuur.

Daarbij wil ik zelf controle hebben over opgenomen programma's, dat die niet door provider, of gewoon automatisch na een jaar of zo, niet meer afgespeeld kunnen worden (maar uiteraard wel gewoon plaats in blijven nemen), zeker als het een uitzending betreft die ik, net als vakantie-video's minstens 30 jaar wil bewaren.
Tuurlijk zou het ook handiger vinden als het basispakket niet gecodeerd zou zijn, maar dat levert denk ik wel weer uitleg problemen op als klanten dan opeens wel een uitgebreid pakket willen afnemen.
Dat kan via een CAM module. Set-top-box-verplichtingen zouden verboden moeten worden.
Daarnaast: ik denk juist dat een van de redenen dat er gebruikt wordt gemaakt van een smartcard is om klaar te zijn als de overheid gaat eisen dat concurrentie toegelaten wordt op digitale televisie (dan is het gewoon: concurrent heeft andere serie smartcards, die smartcards krijgen een ander pakket (zoals die concurrent is overeengekomen met contentleveranciers).
Nee, het is gewoon dat ze denken minder kwijt te zijn aan contentproviders als ze preciezer kunnen specificeren wie wat kijkt, en daarbovenop willen ze gewoon de drempel om extra diensten af te nemen zo laag mogelijk maken. Als je geen TV kunt kijken zonder, ga je sneller accoord met die settop-box als wanneer die alleen dient voor het plus-pakket of voor de betaalde extra diensten. Op termijn willen ze waarschijnlijk zelfs naar pay-per-view toe. Voor veel mensen houd het dan gewoon helemaal op, en ik zal ook nog nauwlijks kijken.
ik denk dat je je een beetje moet inlezen in de materie voor je dit soort commentaar geeft

er is namelijk al jaar en dat gerommel over het openstellen van de kabel voor 3en... en in dat geval heeft hij idd een punt,

het ongecodeerd uitzenden van het basis pakket beteken dat er niet mer geconcureerd kan worden op 'televisie' aan de andere kant kun je zeggen, dat er prima te filteren is op bijv frequentie banden... - wil je over 1 netwerk meerdere signalen sturen dan is het gebruiken van frequenties op zich geen probleem, iedereen krijgt gewoon x mhz bandbreedte en de 'filter' bepaald of en tot welke banden jij toegang krijgt... in dat geval zou ook dvb-c FTC mogelijk moeten zijn...

maar nu lijkt het wel van 2 walletjes eten, want als de kabel dan toch niet verplicht open hoeft, is er geen reden om die smartcard ertussen te doen...

zijn argumenten zijn dus ergens gezien zeker NIET offtopic, want ALS de kabel open moet zoals iedereen beweerd (vooral de sp en dergelijke partijen)... dan zul je een oplossing moeten zoeken anders dan een smartcard .... als de kabel NIET open hoeft, dan is er dus geen enkel punt meer om die encryptie er nog tussen te houden...

ik ben er iig wel van overtuigt dat analoge pakketten er zowiso voor 2015 uit moeten zijn..
en dat ziggo upc en andere bedrijven desnoods goedkope chineese dvb-c kastjes moeten kunnen aanbieden (denk aan max 30euro per kastje of max 1 euro per maand)

ik heb wel eens horen zeggen dat je op elk analoge kanaal 8 digitale kanalen kunt plakken, kortom als ziggo die 25 kanalen weg doet, kunnen daar 200 kanalen voor terugkomen, of wellicht zo'n 50 HD zenders... andere optie is meer bandbreedte, of minder overselling (zodat je verbinding stabieler is). - of meer klanten op dezelfde kabel zodat het goedkoper word. een laatste alternatief is dat er genoeg ruimte op de kabel komt om ten minste 1 concurrent toegang te geven tot dezelfde kabel, welke dan een even groot aanbod kan doen als upc (of ziggo)... analoog is anno nu gewoon verspilling van bandbreedte, - laat ze liever dvb-c tuners bouwen voor dezelfde prijs waar je nu al dvb-t kastjes voor koopt..
Precies je moet je inderdaad eerst inlezen in dingen. Het artikel zoals hier bedoelt wordt ook. Dat voorkomt dat je het over compleet andere dingen gaat hebben als de rest hier en je reactie dus volledig uit de maat loopt. Dat open stellen van de kabel is zeker niet iets wat al een jaar speelt. Dat is iets wat eerder al een decennium speelt, misschien wel langer. De laatste paar jaar is dat intensiever geworden, o.a. door rechtszaken en dat gedoe met Tele2 die de kabel op ging wat faalde omdat een andere rechter de uitspraak van een eerdere rechter herriep. Deze laatste rechter heeft de grote blunder begaan door alleen maar naar het aantal aanbieders van tv te kijken en niet verder te zoeken dan dat. Had hij dat gedaan dan had hij gezien dat op kabel gebied het nog steeds uitermate ouderwets gaat: alles is opgedeeld in een gebied en per gebied is maar 1 exploitant actief. Dan had hij ook achterhaalt dat dit komt omdat de infrastructuur nou eenmaal niet iets anders toelaat. Het oordeel had dan kunnen zijn dat de techniek het niet anders mogelijk maakt en dat het niet redelijk is om te vragen dat de hele boel maar op de schop gaat. Het is dus uitermate onjuist van je om te roepen dat er op de kabel concurrentie mogelijk is. Gezien de techniek kan dat niet (2 providers en het regent storingen). Daarnaast gaat het hier ook niet om het open gooien van de kabel maar van het ongecodeerd doorgeven van een x aantal zenders (zeg maar het basispakket).

Daarnaast is het handig dat je zelf ook even inleest over het systeem van programmaraden en wat wettelijk afgedwongen wordt (dit is o.a. van toepassing op digitenne welke het dvb-t systeem realiseert waarbij een deel free-to-air en een deel gecodeerd is (moet je abo bij KPN voor afsluiten)). Het is namelijk zo dat via die programmaraden het e.e.a. afgedwongen wordt aan kanalen. Er zijn allerlei regels waardoor de programmaraad op dit moment niets kan doen aan het inleveren van 5 analoge zenders. Dat is zo afgesproken, geregeld, etc. Dat wat de programmaraad beslist moet men wel opvolgen. Daar vallen het doorgeven van een minimum aantal zenders (13 stuks zo uit het hoofd) ook bij. Daar kan een kabelaar niet onderuit, dat is ie verplicht. Daarmee is je hele argumentatie omtrent het niet kunnen concurreren volledig verpulverd. Zelfs kabelaars durven daar al niet mee aan te komen zetten. Concurreren doe je daar dan ook niet mee, wel met andere dingen zoals extra kanalen, goed aansluitende pakketten en voornamelijk met alles-in-1 pakketten (radio, tv, internet, telefonie) voor aantrekkelijke prijzen en met aantrekkelijke inhoud.
En ondertussen moeten wij als consument allemaal een digitaal kastje met een smartcard en (weer een extra) afstandsbediening in huis halen of een peperdure module voor in de TV kopen. Vaak hebben we ook nog meer dan 1 TV in huis, en ook nog een CD-speler en een versterker, en een DVD-speler. Mijn huis ligt al bezaaid met afstandsbedieningen. Nog maar niet te spreken van die extra meters kabel en extra stopcontacten die ingenomen worden door al die onzinapparaten.

En altijd gekut met smartcards actieveren, of smartcards die ermee ophouden of niet meer goed functioneren. Als er dan toch iets dergelijks met smartcards moet zijn, dan zou men beter een apparaatje kunnen maken die in de meterkast hangt waar je hoofdkabel binnenkomt waar de consument gewoon een smartcard in kan steken, waarna je verder gewoon overal in huis een coax-kabel in een willekeurige TV kan drukken. Dat zou pas werkelijk de consument en zijn/haar gemak ten goede komen.

Als je er goed bij nadenkt slaat de huidige manier waarop die zaken werken anno 2011 toch helemaal nergens meer op? Alle argumenten ten spijt is uiteindelijk de consument toch weer de dupe van die groeiende privatisering en concurrentie-onzin. Ik ben nog steeds niet overtuigd dat de consument daar echt voordeel van ondervind, maar vooral nadeel. Nog maar niet te spreken over het feit dat mensen die digitaal helemaal niet belangrijk vinden dat toch gewoon lekker door de strot geduwt krijgen.
En laten we nou eerlijk wezen, er word al jaren gepraat over concurrentie op het kabelnetwerk, maar Ziggo en UPC hebben gewoon een keiharde monopolie op hun eigen gebieden hoor, laten we ons geen illusies maken.

Wat ik zelf wel fantastisch vind is de opneem functie van mijn eigen decoder, maarja, als er geen decoder nodig was geweest dan was er wel een dergelijk apparaat op de markt geweest zonder decoder-functie.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 20 juli 2011 15:52]

Peperdure module? Wat een onzin.. Een CAM-module kost 30-40 euro!
pricewatch: Ziggo CI+ Cam Module (Neotion)
pricewatch: Ziggo CI+ Cam Module (Smit)

en dan nog een smartcard per TV, (en vergeet je DVD recorder niet)

Waarom? Omdat de consument zo altijd betaalt voor de voorzieningen die de extra diensten van ziggo mogelijk maken, ook als je dat helemaal niet nodig hebt.
Het basis pakket kunnen ze prima free-to-cable uitzenden, maar dan wordt het uitgebreidere pakket wel ineens een heel stuk minder aantrekkelijk als je er ook nog eens eenmalig een euro of 80 per TV voor neer moet tellen.

Prima dat ze die kabelaars hierover eens aan de tand voelen.
Voor wat het is is dat erg veel geld als het ook zonder mogelijk moet zijn, toch?
Het toelaten van analoge concurrentie is overigens grote en niet effectieve onzin...
Dat ben ik niet met je eens. Als er een standaard pakket wordt bepaald dan kan daarop geconcurreerd worden.

Voordeel is dat hetzelfde pakket ook ongecodeerd digitaal aangeboden kan worden. Of, nog beter, dat dit verplicht wordt gesteld. Dat heeft voor deconsument als voordeel dat er geen en-/decoderings infrastructuur of dure administraties benodigd zijn.

Wellicht is een HD verplichting voor een dergelijk pakket zelfs nog te overwegen. Met een dergelijk aanbod is het kunnen uitfaseren van analoog acceptabeler.

Dat de content verkopers/aanbieders vervolgens extra diensten leveren en dit koppelen aan smartcard infrastructuur lijkt mij een logisch vervolg.
Anoniem: 44174
@Remus20 juli 2011 16:14
Eerlijk gezegd, is de vorm van het netwerk een probleem van Ziggo en niet van mij als consument. Dat zij een systeem hebben die concurrentie moeilijker maakt, is van geen enkel belang, het belang van de consument moet voorop staan.
Wat mij betreft dus totaal geen argumentatie om geen concurrentie toe te staan op hetzelfde medium.
<offtopic>In elk geupgrade kabelnetwerk (en dat zijn de meeste tegenwoordig) kunnen de kabelaars aansluitingen gewoon op afstand aan- en uitschakelen. Daarvoor hoeft echt geen monteur meer naar het wijkkastje om die kabel los te trekken.</offtopic>

Overigens zou ik het een zegen vinden als het digitale basispakket gewoon ongecodeerd is net als bij CaiWay. Gradus Vos is in ieder geval wel eerlijk hierover. De reden dat het gecodeerd is bij Ziggo is totaal niet in het voordeel van de klant, maar puur in het voordeel van Ziggo, omdat mensen nu eerder geneigd zullen zijn er een extra pakketje bij te bestellen waar Ziggo zijn grootste winst op maakt.

[Reactie gewijzigd door martdj op 20 juli 2011 20:10]

Weet je dat zeker. Ik heb ooit (let wel: 10 jaar geleden) gehoord dat het op afstand uitschakelen niet zo goed werkte, en dat die versterkers meer storingsgevoelig waren en dat ze daarom er weer mee gestopt waren.
Hier in caiway gebied en de overstap naar digitaal is voor veel mensen heel goed gegaan. Mede doordat:
1. Het dvb-c signaal free to air wordt aangeboden voor het basispakket
2. De 20 belangrijkste zenders ook met dvb-t over de kabel wordt aangeboden wat de mogelijkheid biedt om voor 20 euro een decoder aan te schaffen

Voordeel is dat je zonder veel te dure apparatuur gewoon net als vroeger een uitzending kan opnemen en dat je in geval van enkel het basispakket op zo goed als elke flatscreen gewoon direct digitaal kan kijken zonder losse decoder.

Aangezien analoog nu van de kabel is hebben ze zo meer bandbreedte beschikbaar en daardoor meer hd kanalen en mogelijkheden voor interactieve tv.

[Reactie gewijzigd door bartsidee op 20 juli 2011 14:50]

Hier in de UK is het vergelijkbaar.
Free to air digitale TV dat je met een kastje van(af) £20 uit de ether plukt.

En de kabel/satelietboeren als sky en virgin bieden extra kanalen aan tegen meerprijs, maar in feite is dat overbodig omdat op free to air al een heel uitgebreid (en gratis) pakket zit..

Trouwens free sat is in NL/BE ook te ontvangen, je hebt alleen een compatible receiver nodig :)
En elke standaard DVB-S/S2 ontvanger is compatible omdat d'r niks speciaals is aan die uitzendingen op de satelliet van de UK. Je moet alleen in Nederland of Belgie zitten en een iets grotere schotel richten op de Astra 2 (28.2 graden oost).
Hmm. Bij ziggo is het maar al te vaak zo dat geen abbo betekent dat je gewoon signaal blijft houden. Behalve bij nieuwe bewoners waar ze na 2 jaar ineens bedenken om het filtertje er tussen te plaatsen. Smartcards worden dan weer wel netjes afgesloten.
Zeer juist. Ziggo's overstap naar digitaal geeft hen twee voordelen:

1: ze hebben meer bandbreedte waardoor ze meer zenderpakketten kunnen verkopen. Dit is hun politiek correcte reden om het te doen.
2: ze hoeven geen huizen meer af te sluiten, aangezien mensen zonder abonnement ook echt niet meer kunnen kijken. Afsluiten is duur en veel werk. Dit wordt daarom vaak niet gedaan. Ik ben een tijdje terug verhuisd naar een huis waar meer dan een jaar niemand in woonde en er stond gewoon nog TV-signaal op de kabel, reeds voordat ik mijn Ziggo-abonnement heb verhuisd naar dat adres.

En wat betekent digitaal voor de klant? Die mag een kastje kopen. Of een CI+-module. Ik niet. Ik neem genoegen met minder zenders.
Tuurlijk wel, alleen krijg je een bepaald pakket altijd.

Dit pakket wil 99% toch dus dat maakt niet uit. En denk je echt dat als de kabelmarkt open is de doorgever veranderd. Dat is dus niet zo.

Je krijg dus standaard een pakket. Waarbij NL1, 2 en 3 in mijn ogen voldoende zouden moeten zijn immers was dat "vroeger" ook het enige wat vrij te ontvangen was.

Hetzelfde geld toch voor stroom, hetzelfde bedrijf geeft het door, alleen een ander bedrijf krijgt het geld. Waar ze weer een x bedrag betalen voor het doorgeven.
Je krijg dus standaard een pakket. Waarbij NL1, 2 en 3 in mijn ogen voldoende zouden moeten zijn immers was dat "vroeger" ook het enige wat vrij te ontvangen was.
Is natuurlijk maar net hoever je vroeger vindt. Ik zou het eerder vergelijken met televisie via de ether of analoge kabel.

Via de ether had je meestal de Nederlandse, Duitse en Belgische zenders. Britse zenders waren soms ook mogelijk. Dan zou dat allemaal in het basispakket moeten zitten. Iets dergelijks zou het meest voor de hand liggend zijn om FTC (Free to Cable) verplicht aan te moeten bieden.

Echter betaalde je daarvoor een bijdrage in de vorm van kijk en luistergeld per ontvanger. Niet 100% FTA (Free to Air) dus. Er zou dan een kleine netbeheerder en/of transport bijdrage mogen zijn van een paar euro per maand. Ik gooi hier een totaal niet wetenschappelijk onderbouwd bedrag van €2,50 per maand in de ring.

Netto was het kijk en luistergeld voor de gemiddelde Nederlander echter wel veel lager dan de kosten voor een standaard pakket via de kabel. De klanten werden vooral naar de kabel 'gelokt' met de grote hoeveelheid zenders als standaard pakket. Een dergelijk pakket lijkt mij veel eerlijker om zonder extra kosten digitaal aan te bieden.

En dan blijft als laatste nog mijn persoonlijke ergernis:
In 10 jaar tijd heeft UPC mijn radio en televisie aanbod op analoog verkleint, is het DTV-C signaal niet meer ongecodeerd en is de prijs van €7,95 per maand naar €17,05 gegaan. Met digitaal zelfs naar €22,05 waarbij ik dit enkel kan gebruiken met extra apparatuur en ik niet meer een mediaserver kan gebruiken of mijn standaard TV met DVB-C ondersteuning.

Dat is dus 277% voor een kleiner aanbod en minder diensten.

En de verhouding is helemaal compleet debiel als je meerdere ontvangers in je media server had of meerdere head-ends/TV's. Nu ben je beperkt tot 2 head-ends/TV's.

[Reactie gewijzigd door The Lord op 20 juli 2011 12:24]

Tja, zou er serieuze concurrentie zijn op de kabel, dan zouden de zaken er wel anders voorliggen...
Natuurlijk heeft de SP daar wat over te zeggen, ze zitten in de kamer, dus vertegenwoordigen ze daadwerkelijk Nederlanders, dus hebben ze er daadwerkelijk wat over te zeggen. Nu blijft de vraag natuurlijk wat de rest van de kamer daar over zegt...

Verder hebben ze het enkel over het basispakket voor ongecodeerd door te sturen, kabelaars zouden het dan dus moeten hebben van extra pakketten.

ps. Ben zelf geen SP stemmer.
De kamer heeft daar helemaal niets over de zeggen. Het is een zaak voor de NMA en als misbruik is van monopolie of de opta om dat in te grijpen. Dat zijn echter zelfstandige organisaties die zelf beslissingen nemen.

Alleen door wetgeving kan de kamer bepaalde zaken afdwingen. Ze kunnen de minister ook vragen wat ze willen maar die kan er zonder wetgeving of in het verleden gemaakte afspraken ook weinig aan doen.

Het is niet verkeerd dat de SP iets wil doen maar het valt voor mij onder populisme. Men roept wat en weet eigenlijk dat er niets aan te doen is (behalve wetgeving en schending van eerder afspraken uit het verleden)
Daar hebben ze wel wat over te zeggen. De overheid heeft e.e.a. afgedwongen bij Digitenne (dvb-t) dus dan moeten ze consistent zijn en dit ook doorvoeren bij de kabelaars (dvb-c). Wat je nu hebt is scheef beleid: de ene partij moet het en de ander heeft niks te moeten. Dat moet rechtgetrokken worden en dus MOET de Kamer er wat over zeggen.
Bovendien kosten de extra set-top boxen naast aanschafgeld ook bedrijfskosten in de vorm van stroomverbruik. Zoals door de politiek het gebruik van ouderwetse 100W gloeilampjes is verboden om de burger te dwingen iets aan energiebesparing te doen, zo zouden ook hier de kabelaars moeten worden gedwongen het basispakket digitaal ongecodeerd uit te zenden, zodat de consument zonder extra set-top box TV kan kijken en dus energie bespaart.
Als het gelijk aan digitenne zou moeten zijn kun je alsnog alleen nederland 1 t/m3 free-to-air ontvangen op de kabel. Ned1 kan al bij Ziggo, nog 2 te gaan ;-)

Ik vind dat het bij Ziggo nog wel meevalt, UPC is veel erger met zijn verplicht huren dictatuur op decoder gebied.

Al ben ik ook wel van mening dat het basispakket prima ongecodeerd op de kabel kan, de meeste tv's van 3 jaar oud hebben een decoder die dit kan decoderen. Scheelt een hoop ergernis. Al begrijp ik van Ziggo de commerciële kant ook wel. Zo heb je wel zicht op de afnemers en ben je af van de mensen die een kabelaansluiting met het hele gebouw/straat delen.
De tweede kamer heeft het recht om ook zelf wetten in te dienen en die kunnen wel degelijk verplichtingen opleggen aan activiteiten in Nederland. De NMA heeft uitsluitend de taak om controle op een vrij specifieke wet uit te voeren en heeft juist geen enkele mogelijkheid om een wet aan te passen of in te voeren. Wat dat betreft heeft de volksvertegenwoordiging meer te zeggen dan een uitvoeringsinstantie of de rechterlijke macht.
klopt maar de opta of welke toko hier ook verantwoordelijk voor is, heeft wel de vrijheid op de huidige wet op haar eigen manier te interpreteren en daaar beleid op uit te stippelen...
net zoals dat de politieman die jouw op het plein staande houd als je daar ongeoorloofd fiets de mogelijkheid heeft zelf in te schatten of een officiele waarschuwing genoeg is of dat jij een boete nodig hebt om je lesje te leren...
Het was inderdaad dapperder/slimmer als ze dit hadden gevraagd toen het werd ingevoerd/de bedrijven verkocht werden , ipv nu achteraf, maar beter laat dan nooit.
Anoniem: 80466
@Bullet NL20 juli 2011 11:55
Stel dat Ziggo nu wordt verplicht om de codering er af te gooien dan kan de kabel ook nooit open voor concurrentie...
Tuurlijk wel, die potentiele concurrentie zit hemdan gewoonin wie degene is die het ontvangen TV standaard pakket op de kabel zet.
Niet van codering van het signaal.
Potentiele concurrentie , zeg dat wel, want momenteel is er geen concurrentie op de kabel, en is overstappen dan ook geen issue, codering of niet. Ik heb hier een kabelaansluiting van UPC en ik kan echt niet overstappen naar Ziggo, dus de belangrijkste belemmering lijkt mij niet de codering van het signaal maar de afwezigheid van concurrentie/alternative aanbieders op de kabel.
Pardon, ik ben onlangs verhuisd van Ziggo gebied naar UPC gebied, met als gevolg dat ik mijn goede digitale recorder van Ziggo ala een paar honderd euro niet meer kon gebruiken. Nu zit ik met een vreselijk apparaat opgescheept van UPC dat ik huur.

Dus misschien is er geen concurrentie op dezelfde plek, maar dat je je apparatuur kunt weggooien bij een verhuizing is ronduit belachelijk.
ik denk dat je zijn punt mist, - als er geen encoding meer op zit kun je niet meerdere pakketten naast elkaar zetten, want dan kan de klant beide aanbieders zien, en is er geen mogelijkheid om bijv te concureren op zender aanbod...

als je dus 2 netwerken op dezelfde kabel wilt zul je daar EEN scheidingslijn in moeten zien te bakken... een smartcard is dan de meest logische (maar naar mijn idee niet de enige) optie.
de SP kan wel meer willen, maar ze hebben er gewoon dom weg niets over te zeggen....
Ahum. SP behoort tot de wetgevende macht, en ze hebben er dus wel degelijk wat over te zeggen.
Stel dat Ziggo nu wordt verplicht om de codering er af te gooien dan kan de kabel ook nooit open voor concurrentie...
Waarom niet? Zelfde als met het analoge pakket...
Ze hebben bij de SP werkelijk geen idee waar ze het over hebben.....
Jawel, alleens jij snapt het niet.
Zit de SP in ons kabinet? Of kunnen ze enkel advies geven en proberen het rechtse kabinet om te praten? (Niet sarcastisch bedoeld, hoor, ook al klinkt het wel zo :9 .)

Naar mijn weten kan Emiel Roemer, met zijn uitstraling alleen al, veel mensen ompraten without breaking a sweat.
Maar dit gaat bij het rechtse kabinet in de beurs slaan, dus ik denk niet dat dit snel lukt.

Als dit gaat lukken vraag ik me alleen af hoe lang het duurt voordat het standaardpakket wat zenders verliest.
Ga aub even de politiek bestudereren. Het kabinet heeft de uitvoerende macht, wetgeving wordt vanuit de kamer gedaan.
maar in het wetboek komt niet te staan: "Ziggo mag dit en dat niet"....
dit is trouwens heel krom, want ze klagen over het afbouwen van het analoge zenderpakket, terwijl caiway helemaal geen analoog meer heeft, en dat is wel goed.
Ja want Caiway zet het digitale pakket ongecodeerd op de kabel.
Het signaal word daarnaast ook zowel in DVB-C en DVB-T uitgezonden, en men kan voor weining (ongeveer 20,-) de tuners om dit signaal te kunnen ontvangen op TV's die dit niet ondersteunen aanschaffen.

Ik als Rekam abbonee betaal nog geen 7,- voor mijn basispakket, en ik kan zelf kiezen voor apparatuur om dit pakket te bekijken/beluisteren. UPC en Ziggo kunnen hier volgens mij nog veel van leren.

Daarnaast klagen ze niet over het afbouwen van het zenderaanbod, maar over het afbouwen zonder iets de doen aan de prijs van dit zelfde basispakket.
Is het bij caiway ook goedkoper geworden dan? Ziggo haalt analoge zenders weg en geeft er extra SD en hd zenders voor terug, ik vind het persoonlijk wel een goede deal
vziw is caiway altijd al goedkoper geweest dan upc - het laaste dat ik hoorde was ergens rond de 14 euro... das dus al goedkoper dan upc.. bovendien heb je dus geen extra kastje nodig om het digitale signaal te ontvangen en heb je standaard meer zenders dan bij upc...

tenzei je bij upc digitale basis pakket A 10 euro neemt, maar dan is de verhouding dus ECHT zoek en heb je bij upc bovendien nog maar het pakket op 1 tv en niet op 'oneindig veel tvs' ....
Ziggo geeft niks gratis erbij. Je hebt blijkbaar de folder niet gelezen.
@Benjamin-
Uitvoerende macht, wetgevende macht...
Klinkt voor een leek hetzelfde als een emmer bougie vonkjes of een doos kopspijkers.
Maar afkraken is makkelijker dan vragen beantwoorden, of niet soms?

De politiek bestuderen is niet zomaar even wat je voor de lol erbij neemt.
Vooral hoe het precies in elkaar steekt zal niet elke tweaker kunnen beantwoorden.

Maat van me is voorzitter van de SP Heerenveen en misschien komt het wel door het eindeloos aanhoren van al die crap dat er geen enkel feit blijft hangen van het politieke stelsel. (Desinteresse)
Het enige wat me dan wel gelijk interesseert is of hun wil wet word.
Want tot nu toe willen ze alleen maar.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 20 juli 2011 12:55]

Anoniem: 59888
@Yezpahr20 juli 2011 15:00
Dat jij uit desinteresse niet weet hoe de staatsinrichting in dit land werkt moet je helemaal zelf weten. Maar doe er dan ook geen uitspraken over. Als je niet weet hoe het werkt weet je dat wat je zegt hoogstwaarschijnlijk niet klopt. Dan is het nogal dom om die uitspraken toch te doen. Verongelijkt doen is makkelijker dan zelf even opzoeken hoe zit, of niet soms?
wat een gemakkelijker en - sp-achtige opmerkingen zeg.. laten we het volkje maar zo dom mogelijk houden, daar komt een land echt verder mee...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Trias_politica -
De politiek bestuderen is niet zomaar even wat je voor de lol erbij neemt.
Vooral hoe het precies in elkaar steekt zal niet elke tweaker kunnen beantwoorden.
maar je hebt hier idd een punt, namelijk : dit doe je idd niet voor de lol - het wordt je namelijk op de middelbare school opgedrongen in de vorm van repetities, toetsen en werkstukken voor zowel geschiedenis als maatschappijleer. nu weet ik niet of het op het vmbo nog steeds behandeld wordt maar vroeger op de mavo in ieder geval wel... en at maakt dus dat meer dan de helft van alle leerlingen het zou moeten weten...
Je hebt uiteraard gelijk (muv "sp - achtige opmerkingen"), maar ik kan toch niet zeggen dat meer dan 50% van de havo-ers er aan het begin van hun hbo nog echt weten hoe de staatsinrichting nu precies ook weer zit. Laat staan de op dat moment meestal nog minder geïnteresseerde mavo-ers of vmbo-t-ers.
Misschien is dat ook omdat maatschappijleer een beetje een ondergeschoven kindje is op veel scholen. Misschien omdat kinderen gewoonweg de helft vergeten als ze eenmaal weten dat ze de kennis niet meer nodig hebben voor een toets.

Deze kennis doen veel mensen later weer opnieuw op, en dan weer opnieuw totdat ze het uiteindelijk wel weten. Deze poster zal ongetwijfeld nu ook opgefrist zijn ;-)

//ontopic
Ik vind ziggo nog heilig bij upc, maar absoluut gezien vind ik dat ze een basispakket van alle Nederlandse zenders gewoon moeten aanbieden voor hetzelfde bedrag dat nu het uitgebreidere basispakket analoog kost. En vervolgens vind ik het ongecodeerd aanbieden iets minder belangrijk, maar wel belangrijk. De redenen voor het coderen zijn vermoedelijk met het oog op opnemen en licentie beperkingen, maar ik houd er rekening mee dat die beperkingen gewoon verdwijnen als de afzetmarkt (gecodeerd signaal) verdwijnt.
Ziggo ziet digitale televisie als de Standaard en analoog als een service. (Zie de reclamespots van tegenwoordig). Ze zijn verplicht het basispakket aan te bieden aan al hun klanten. Als ze daadwerkelijk vinden dat digitale televisie de standaard is waarom moet dit dan versleuteld doorgestuurd worden?

De enige reden die ze nu geven is dat ze op die manier kunnen "zien" wie er digitaal kijkt en om klanten makkelijk extra pakketten te laten afnemen. Dit is in mijn ogen geen goede reden om het kijken naar digitale zenders door klanten te beperken.
Zeker niet omdat andere providers dit niet als noodzaak zien.

Als digitaal de standaard is lever dit dan ook als standaard ipv alleen ned.1 ongecodeerd uit te zenden.

In dat geval heb je in mijn ogen ook meer recht om het analoge pakket in te krimpen. De drempel naar digitaal wordt veel kleiner.
Nou en of de politiek hier iets over te zeggen heeft: via wetgeving.
Goed idee.
Wel raar is:

"Voor analoge kijkers zou Ziggo namelijk geen afdrachten hoeven te doen aan auteursrechtenorganisaties."

En voor digitale kijkers wel? Digitaal is dus vooral zakkenvullen voor rechthebbenden. Zou de digitale versie soms onder ander auteursrecht vallen? Komt me vreemd voor.
Anoniem: 115433
@Bullet NL20 juli 2011 17:47
Ik ben het met je eens de SP slaat de plank behoorlijk mis. Voor het opsplitsen(privatisering) van de desbetreffende kabelaars had de politiek echt iets kunnen doen en nu is het gewoon weg veels te laat en de opmerkingen over codering maken helemaal niets uit.
de SP kan wel meer willen, maar ze hebben er gewoon dom weg niets over te zeggen....
Omdat de gemeenten in de jaren '90 alle NUTS-voorzieningen, inclusief de kabel-bedrijven verkwanseld hebben.

Dat prachtige Nederlandse kabelnetwerk is mooi wel grotendeels met belastinggeld aangelegd.

Dat privatiseren is alles gedaan onder het motto dat "de marktwerking" alles zoveel beter zou doen. Nou, je ziet het. De marktwerking doet het inderdaad prima om de consument een poot uit te draaien. Steeds minder dienst, voor steeds meer geld.

[/ongenuanceerde rant]

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 20 juli 2011 13:10]

Verkwanseld? Die gemeenten hebben er miljoenen voor gekregen. Daarna is er door bedrijven als Casema, UPC ed nog eens miljoenen in geinvesteerd om ze geschikt te maken voor digitale televisie, waarbij een groot deel van het netwerk is vervangen door glasvezelkabel.

Zonder die privatisering was dat waarschijnlijk niet of nauwelijks gebeurd.
Anoniem: 61983
@Keypunchie21 juli 2011 13:21
Ik ben zelf ook vaak sceptisch over het privatiseren van overheidsbedrijven, maar in het geval van de kabelmaatschappijen hadden we waarschijnlijk nog op 20 analoge zenders gezeten en via DEMOS 20 kB/s kabelinternet kunnen gebruiken wanneer deze bedrijven niet geprivatiseerd ziuden zijn. Alle innovatie was dan achterwege gebleven.
Allerlei innovaties uit de jaren 80 zijn door de toenmalige Nutsbedrijven niet of nauwelijks overgenomen. Zo bleef men op het standpunt, dat het tv-signaal zwart/wit-compatibel moest blijven. Dat was een zeer grote beperking voor de signaalkwaliteit.
Tegenwoordig durven de kabelmaatschappijen het gelukkig aan om verouderde technieken langzaam uit te faseren t.b.v de nieuwe technieken.
Onzin. Natuurlijk kan de kabel open voor concurrentie met een ongecodeerd basispakket. Kwestie van even eensluidend vastleggen wat een basispakket precies in moet houden (zeg 40 zenders) en vervolgens is bij iedere aanbieder hetzelfde ongecodeerde basispakket te ontvangen. Btw, sowieso zullen zenders op een open kabel maar éénmalig worden uitgezonden door de "hoofd" kabelaar, net als bij de verschillende stroomleveranciers het geval is. Je kunt wel voor een andere stroomleverancier kiezen maar de stroom die je krijgt is gewoon hetzelfde. Je krijgt alleen de rekening van iemand anders. Zo zal het op de kabel ook zijn.

Uiteraard blijven de extra-/premium zenders wel gecodeerd.
Het is ook onze regering die KPN toestemming heeft gegeven om alle Digitenne zenders achter de decoder te stoppen. Niks Free to air. Behalve misschien een paar zenders waar niemand op zit te wachten.
Dus ik geloof er niks van dat de regering ongeacht de politieke partijen die erin zitten de ongecodeerde zenders zullen verplichten.
KPN heeft dan ook geen andere manier om een abo af te dwingen. Het word immers overal in de ether doorgestuurd. Als alles FTA zou zijn, dan kunnen ze er geen geld meer op verdienen ( En zouden ze dus helemaal niks aanbieden ). Bij Ziggo kunnen ze gewoon het signaal van de kabel halen en dan heb je niks meer.

KPN is verplicht om de publieke zenders gewoon FTA aan te bieden, als voorwaarde voor het verkrijgen van de rechten op de frequenties voor DVB-T

[Reactie gewijzigd door Woy op 20 juli 2011 12:20]

Wat een onzin, NL 1,2, 3 en je lokale zender worden gewoon Free to Air uitgezonden.
Nope, alleen Nederland 1 en de lokale en Ziggo infokanaal.
DVB-T hebben wel NL1,2,3 en de regionale als fta.
Ziggo infokanaal is geen fta, je ontvangt t namelijk niet via DVB-Terrestrial.
Nope, alleen Nederland 1 en de lokale en Ziggo infokanaal.
Dat is op de kabel bij Ziggo (Nederland 1 is de rampenzender en het Ziggo info kanaal bevat het nummer dat je moet bellen om meer zenders te krijgen). Bij Digitenne zijn Nederland 1,2,3 en de lokale regionale omroep FTA.
Het probleem is dat de technische mogelijkheden niet optimaal benut worden, veel televisies kunnen ongecodeerd DVB-C aan. Hiervoor is geen smartcard nodig en kunnen meerdere televisies via DVB-C in huis onafhankelijk van elkaar kijken.

Omdat marktpartijen als Ziggo en UPC de markt afschermen en graag de winst maximaliseren, is de consument de dupe. Door de constructie zoals bij UPC van een verplicht maandelijkse huur op de smartcard - indien je tv gecertificeerd is - is rondom belachelijk. Ik betaal al voor het analoge signaal en wil prima digitaal kijken maar ga niet maandelijks meer in de winst van Liberty Group investeren :).

@Marc P. graag wil ik toevoegen dat de afgelopen 15 jaar het zenderaanbod voor analoge televisie langzaam verkleint. Uiteindelijk willen providers af van 'bandbreedte kostende analoge televisie' en vervangen door digitale televisie. Voor mij als consument ben ik dan ook nog is verplicht tot afname van het welbekende kastje en kaartje. Terwijl de meeste zenders prima free to air doorgegeven kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Termi op 20 juli 2011 12:25]

Maar dat is toch prima, dan doe je het niet. Kijk je lekker analoog.

Dat je moet betalen voor een extra dienst, digitale televisie is helemaal niet rondom? belachelijk. Dat is normaal, het is namelijk een andere dienst. Of vind je dat je ook recht hebt op gratis internet en telefonie van UPC omdat je al voor analoge kabel betaald?

edit @Tk55, Termi heeft het over UPC. Die kennen dat niet, bij UPC moet je verplicht een decoder (mediabox) of CI+ kaart huren.

@Termi, je krijgt voor 5 euro, het gebruik van de mediabox en 60 ipv 30 zenders. Vind ik persoonlijk niet slecht. Ik snap je wel, maar vind/vond je argumentatie nogal dik aangezet.

[Reactie gewijzigd door Marc P op 20 juli 2011 13:16]

De digitale kanalen zitten bij het standaard tv abonnement inbegrepen, je betaalt er dus al voor. Maar om er naar te kunnen kijken ben je verplicht een CI+ kaart of een losse decoder aan te schaffen, terwijl dit eigenlijk helemaal nergens voor nodig is.

https://www.ziggo.nl/#pro.../standaard-tv-abonnement/
Met het Standaard TV abonnement (Televisie Z1) haal je circa 60 populaire digitale zenders in huis, zoals Nederland 1, 2 en 3 (ook in HD) en de commerciële zenders. Bovendien kijk je zonder extra kosten op alle toestellen in het hele huis naar 30 zenders in analoge kwaliteit.
Je ontvangt overigens nu nog maar 25 analoge zenders. Ziggo gaat straks gewoon zo dicht mogelijk tegen het wettelijk minimum van 15 aan zitten om mensen haast te dwingen over te stappen op digitale televisie.

[Reactie gewijzigd door Tk55 op 20 juli 2011 12:39]

De publieken zijn gewoon FTA (of valt die onder de disclaimer dat toch niemand die wil zien?). Oftewel gewoon hetzelfde als dat het vroeger analoog was, ik zie niet echt het probleem in.

Al helemaal niet omdat je anders je eens moet afvragen waarom KPN uberhaupt digitenne uitzendingen zou gaan doen als ze toch geen geld ervoor mogen krijgen.
Anoniem: 240759
@Sissors22 juli 2011 12:37
Alleen Nederland1 en de regionale zender is FTA, dit in verband met rampen/calamiteiten. De overige zenders niet.
zo wie zo heeft men helemaal geen keuze mogelijkheden meer qua aanbieder, ik ben verplicht dat als ik tv wil kijken via de kabelmarkt om via ziggo te gaan (capelle ) rotterdam heeft upc.. maar denk niet dat je daar ziggo kan krijgen..

dus in priniciepe is er zo wie zo een monopolie !

of kan iemand me vertellen waar een gemeente is waar je kan kiezen uit 4 verschillende kabel aanbieders ?

kortom kabelaar heeft gewoon de macht , in tegenstelling tot internet daar is de vrijheidskeuze veel groter !

dus de kabelaar kan ook zo hun keuze bepalen mbt analoog, digitaal , en prijzen..

dit gooit juist de markt op slot ! (en dan bedoel ik dus maar 1 aanbieder hebben )
Voor tv is er wel concurrentie, hang een wok aan de muur of neem digitenne. Ook voor andere diensten kun je zonder kabel zoals DSL :)
Het is niet alsof je bij schotel (kanaaldigitaal), digitenne (KPN) zoveel keuze hebt tussen providers.. Enuh, daar hadden de gemeentes indertijd maar aan moeten denken toen ze zo nodig het kabelnetwerk verkochten aan deze commerciele instellingen (welke sindsdien 100den miljoen in het onderhoud/upgrade hebben gestoken)..
wat mij betreft moeten niet alleen kabelaars, maar alle aanbieders van digitale televisie verplicht worden om de codering open te gooien.

of er moet iets van een open standaard met login komen ofzo.

ik zit bij XMS glasvezel in zeewolde, en hier kun je alleen de kastjes gebruiken die je kunt kopen bij XMS zelf. en die zijn natuurlijk stervensduur!
wat mij betreft moeten niet alleen kabelaars, maar alle aanbieders van digitale televisie verplicht worden om de codering open te gooien.

Heb je daar 1 seconden over nagedacht? Wordt lekker winstgevend voor KPN (digitenne) en Canaldigitaal (satteliet). Antenne of schotel plaatsen en je hebt dan gratis televisie.
Waarom kan het dan in het buitenland wel? Als ik in de UK een DVB-T antennetje of schotel ophang ontvang ik direct een bom zenders. In een land als Duitsland is een groot deel van de zenders zo uit de lucht te plukken. Er is immers meer dan genoeg reclame op te zien die betaald wordt om van te leven en het bekende Astra bedrijfje van te betalen. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat ik voor een RTL of SBS moet betalen om deze te ontvangen.
Anoniem: 61983
@Andros21 juli 2011 13:59
Heeft te maken met het potentiële aantal kijkers. In de UK en Duitsland zijn dit vele tientallen miljoenen waardoor de opbrengsten van de reclame de kosten voor het uitzenden van een film dekken. Het is dan geen probleem wanneer buitenlanders meegenieten van de film. In een klein land als Nederland ligt dat anders. Een Nederlandse omroep betaalt minder voor het uitzenden van een film omdat het publiek kleiner is. Voorwaarde is dan wel, dat de film alleen door Nederlanders bekeken kan worden en niet door heel Europa.
Daarom moeten de commerciëlen achter de decoder. Je betaalt er echter niet voor (tenminste voor zenders als RTL, SBS etc. Voor de extra Discovery-kanalen betaal je wel extra hoewel die ook commercieel zijn).
In een groot deel van Europa is DVB-T voor een groot deel FTA, hoor.
Alleen de Nederlandse staat moest zo nodig "winst" maken op de DVB-T zenders ...

Toegevoegd: En alle Europese TV en radio kanalen kunnen FTA, want die zijn met belastinggeld betaald, en dus al van alle EU burgers ...

Correctie: alle publieke omroepen, uiteraard.

[Reactie gewijzigd door Xubby op 20 juli 2011 15:50]

stervensduur
Alles is relatief en duur wel het meeste van alles. Wat kost zo'n kastje, 500, 400, 200 of gewoon 100 of minder wat ze allemaal kosten?
Anoniem: 375601
20 juli 2011 12:23
Analoge televisie is op een onbeperkt aantal toestellen te zien in je huis. Tevens is analoge televisie Plug and Play.

Digitale televisie is bij Ziggo maar beperkt tot drie televisies. Tevens is het geen Plug and Play, want je hebt een smartcard nodig voor ieder toestel.

Als Ziggo digitaal als de standaard ziet, moet ze ook zorgen dat digitaal net zo toegankelijk is als analoog. Dus geen codering op het basispakket zetten.

Ik heb zelf Caiway en dat ongecodeerde basispakket werkt werkelijk geweldig!!!
Je hoeft geen dure CI module aan te schaffen en je hebt op een onbeperkt aantal toestellen je basispakket, inclusief nu al 19 HD zenders.

Ik ben dus een groot voorstander van een verplichting naar de kabelaars om het digitale basispakket ongecodeerd door te moeten geven.
Digitale televisie is bij Ziggo maar beperkt tot drie televisies. Tevens is het geen Plug and Play, want je hebt een smartcard nodig voor ieder toestel.
Officieel kan je maar drie smartcards hebben. Als je echter via de helpdesk gaat, kan je deze limiet ophogen tot vijf. En natuurlijk zijn er nog trucs zoals card sharing.

Wel ben ik het met je eens dat het omslachtig blijft. En inderdaad: waarom eigenlijk? Het analoge standaardpakket wordt toch ook normaal uitgezonden? Waarom dan niet het digitale standaardpakket? Als CaiWay het lukt, moet het de groten (Ziggo, UPC...) toch ook wel lukken?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 juli 2011 17:20]

Daarnaast kun je met een nieuw klantnummer gewoon opnieuw smartcards aanmelden zonder kosten voor het basispakket, extra zenders moeten indien gewenst wel opnieuw betaald worden.

Dit vind ik echter begrijpelijk gezien cardsharing anders wel heel erg uit de hand zou gaan lopen.
Het bericht klopt niet helemaal. Ik heb het basispakket van Caiway en heb toch echt een CI+ kaart nodig om het te kunnen bekijken. Moet ik er wel bij zeggen dat ik in Gouda woon (waar we ook geen analoog meer op de kabel hebben).

Een goed idee van de SP overigens. Het wordt je als consument steeds lastiger gemaakt. Gewoon niet gecodeerd uitzenden en opeens heb je geen CI+ TV nodig die ook nog eens gecertificeerd moet zijn.

Op mijn vraag aan Caiway over de toekomst van CI+: Over een paar jaar is het nutteloos want dan gaan we over op IPTV. Kan je weer opnieuw spullen gaan kopen....

Doe mij maar een glasvezelboer die het signaal ook analoog geeft via een kastje.
Klopt. Bij "ons" in Gouda is de boel wel gecodeerd, omdat ze op hetzelfde kabelnetwerk zitten als de Rekam. Caiway opereert in de meeste andere regio's waar zij actief zijn wel ongecodeerd.
Ik vraag me af wat het SP dan denkt van KPN. Die doen aan IPTV met een eigen beveiliging methode, je moet je klanten nummer ingeven en op een magische wijze is dat apparaatje ineens aan jou gekoppeld.

Bij Ziggo en UPC heb ze nog het fatsoen om een gestandaardiseerde techniek te gebruiken, dus je kan zelf kiezen welke apparatuur je wil. Bij KPN heb je die keuze niet, je moet die afschuwelijke zwarte doos van hun afnemen. Het ergste is dat alleen het eerste kastje gratis is, voor elk kastje wat erbij komt moet je 5 euro huur p/m betalen. Dus voor een gezin met meerdere TV's in huis tikt dat lekker aan.
Bij UPC kan je ook niet zelf kiezen welke apparatuur je wil hoor. Je kan alleen CI+ krijgen als je een TV bezit die UPC-certified is en ik ben nog geen harddiskrecorders met dvb-c tuner tegen gekomen die dat zijn. Bij Ziggo werken op dit moment alphacrypt-oplossingen nog en kan je iig een evt. CI+ cam nog los kopen.

Met een free to cable signaal zouden al deze beperkingen er helemaal niet zijn.

IPTV is sowieso nog een techniek in opkomst. Er is nog helemaal geen standaardisatie. Ja wel in de codecs (grotendeels) maar niet in de manieren om zenderoverizhciten te ontdekken, epg, etc.
Snap het probleem niet helemaal. Wat is er nu erg aan dat het standaard pakket niet ongecodeerd verstuurd wordt? Kan iemand mij dat uitleggen?
Zo weet Ziggo en UPC precies hoeveel aansluitingen er worden gebruikt en verlaagd de drempel om extra pakketten te nemen (zoals in het artikel staat). Ook is het zo makkelijker om bij beëindigen van het abonnement iemand af te sluiten en zo voorkom je ook het eindeloos doorlussen van je kabelaansluiting naar je buren.
Anoniem: 26447
@jongetje20 juli 2011 21:15
Op dit moment is de stand 40 % van de Ziggo kijkers kijken analoog en 60% Digitaal en de klad blijkt er nu behoorlijk in te zitten want men zet nog weinig digitaal paketten af aan het publiek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee