E3: Sony introduceert nieuwe 3D Display voor PlayStation 3

Sony heeft op zijn E3-keynote zijn nieuwe 3D Display aangekondigd, die het gaat verkopen in een bundel met een set 3d-brillen, een hdmi-kabel en in de VS ook met de game Resistance 3. Het pakket moet dit najaar wereldwijd verschijnen.

Het scherm van de 3D Display heeft een diagonaal van 24 inch. Volgens Jack Tretton, ceo van Sony Computer Entertainment, is dat formaat bijvoorbeeld ideaal voor gebruik in slaapkamers. De samenwerking tussen de PlayStation 3 en de 3D Display zou 3d daarnaast naar een breder publiek moeten brengen. Het komende model biedt ook de mogelijkheid om twee verschillende beelden tegelijk fullscreen weer te geven. Hiervoor moeten spelers logischerwijs beiden een bijgeleverde 3d-bril dragen en de gebruikte software moet de functie ondersteunen.

In een persbericht maakte Sony de verdere specificaties van zijn 3D Display bekend. Het 3d-led-scherm kan bijvoorbeeld resoluties tot 1080p aan en ondersteunt verschillende 3d-formaten, zoals frame packing en side by side. Sony's beeldscherm biedt daarnaast een contrastratio van 5000:1, heeft een kijkhoek van 176 graden en een responstijd van 4ms.

De 3D Display bevat twee stereospeakers en heeft een subwoofer aan de achterkant. Sony's nieuwe 3d-scherm ondersteunt verschillende vormen van input, zoals hdmi en component. De bijgeleverde 3d-bril functioneert op een herlaadbare accu, die na 45 minuten opladen 30 uur zou moeten meegaan.

Het Amerikaanse 3D Display-pakket bevat een 3d-bril, een hdmi-kabel en de game Resistance 3. Dit pakket zal in de VS voor 499,99 dollar over de toonbank gaan en een extra 3d-bril zal daar 69,99 dollar kosten. Europese prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Sony zegt zijn 3d-scherm dit najaar wereldwijd te introduceren. Een exacte datum is nog niet vrijgegeven.

Door Luke van Velthoven

Stagiair

07-06-2011 • 11:48

69 Linkedin

Lees meer

Reacties (69)

69
69
43
2
0
14
Wijzig sortering
Het komende model biedt ook de mogelijkheid om twee verschillende 3d-beelden tegelijk fullscreen weer te geven. Hiervoor moeten spelers logischerwijs beiden een bijgeleverde 3d-bril dragen en de gebruikte software moet de functie ondersteunen.

Klopt dit wel? ze kunnen wel 2 beelden tegelijk full screen weergeven als ieder met bril speeld om van het split screen af te komen, maar dat zijn dan 'gewone beelden' en geen 3d beelden, dit maak ik tenminste op aan het gelinkte artikel... of zijn ze nu verder en kunnen ze echt 2 verschillende 3d beelden maken? (zie ook deze link)
Ik zie niet in waarom ze niet 4 afzonderlijke beelden zouden kunnen weergeven, eerst linkerbeeld voor speler a, dan linkerbeeld voor speler b, dan rechterbeeld voor speler a en dan rechterbeeld voor speler b, etc.

Met een responstijd van 4ms kun je dan toch nog net 25 volledige beelden per seconde aan elk van de spelers aanbieden.

Het probleem zal zijn om nog een fatsoenlijke lichtopbrengst te halen als elke shutter 75% van de tijd gesloten is.
Gelukkig heeft een slaapkamer gordijnen :)
25fps gaat waarschijnlijk irritant worden met 3d-brillen, instant koppijn gegarandeerd.
Het zullen dan ook eerder 30 fps zijn, mits het een native 120Hz scherm betreft
3d wordt inderdaad niet expliciet genoemd en daarom heb ik het maar weggehaald ('3d-'). Nu staat er letterlijk wat het persbericht meldt. Dank voor de aanvulling :).
Ligt het aan mij of is 24 inch een beetje heel erg aan de kleine kant?
Ja ok, ik speel ook weleens op een 22" pc scherm met mijn PS3, maar om lekker lui 3d voor te kijken zou ik toch wel minstend 37" willen.

Bij een 24" kun je niet echt lekker op je bank hangen, maar moet je erg dichtbij zitten.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 7 juni 2011 11:51]

Het is erg klein inderdaad. 32" was beter geweest.
En de spliscreen is dacht ik gewoon een 2D image, niet splitscreen 3D. Hij maakt van de alternerende stereo beelden elk een 2D image voor 1 van de 2 brillen. Leuk, maar toch erg jammer, want nu moet je daarvoor ook een bril op bij deze TV.
Splitscreen 3D zou wel kunnen mits het 240Hz is.
Dit is gewoon een miss en mijn slaapkamer heeft al een 46" die relatief goedkoper was dan deze monitor.
En wat ziet diegene die naast de twee spelers zit zonder bril? Epilepsie inducerend?

En waarom is dit omlaag gemod van +2? Triest!

[Reactie gewijzigd door Thief op 7 juni 2011 14:39]

De splitscreen die genoemd wordt refereert volgens mij alleen naar de manier om 3d-beelden naar het scherm te sturen. De afzonderlijke beelden voor linker en rechter oog staan in het tv-signaal naast elkaar en het is vervolgens aan de tv om die beelden te verdelen over de juiste ogen.
Maar er zijn nog andere manieren om het beeld naar het scherm te krijgen, met interlacing, dubbele framerate, etc.

Als je een manier bedenkt om 4x zoveel beelden naar het scherm te sturen, kun je zelfs 2 3D-beelden weergeven, dus elke bril zijn eigen fullscreen 3D-beeld
...ook de mogelijkheid om twee verschillende 3d-beelden tegelijk fullscreen weer te geven
Als dit een 120Hz scherm is ( kan ik even niet opmaken uit het artikel ) is het mogelijk om juist tegen inlevering van fps 2 fullscreen 3d beelden weer te geven. Je houd dan enkel 30 beeldjes per seconden per oog over.
Wel rekening mee houden dat bij deze tv splitscreen 2 volwaardige 'schermen zijn' dus eigenlijk kunnen 2 personen elk gebruik maken van een volledig scherm (1beeld naar de linker speler, en het andere naar de rechter mbv de brilletjes). Toch wel innovatief in mijn ogen :)
Het is juist een leuke extra mode, om naast splitscreen 3D (wat al mogelijk is in een aantal games) iedere user een eigen 2D volledig scherm te geven, zonder dat je het scherm van je medespeler/tegenstander ziet.
Ik neem aan dat hij niet de 3D splitscreen weghaalt.. (dat is immers het normale 3D beeld)

[Reactie gewijzigd door Sentry23 op 7 juni 2011 13:08]

"Volgens Jack Tretton, ceo van Sony Computer Entertainment, is dat formaat ideaal voor bijvoorbeeld gebruik in slaapkamers." Voor in je huiskamer is het inderdaad aan de erg kleine kant, maar voor een slaapkamertje of in de keuken is dat prima :)
Ik vind 24" op een slaapkamer tegenwoordig ook erg klein. Niet te vergeten als je een Move hebt met zo'n microscherm..
Ik heb zelf het idee dat dit gewoon een fout iets is van Sony, behalve in japan..
Tegenwoordig :p lol
Vroeger volstond dat, nu niet meer...

24" is ruim voldoende voor mij, maar inderdaad met de Move is het wat anders, maar dat is dan ook geen slaapkamermodel dat hierbij past.
In azie is dit meer van toepassing, hier houd men rekening met vaak kleinere woonruimte en dan wil men vaak niet een kolosaal ding hebben staan.

Zelf vind ik het een beetje klein, maar misschien dat er meerder varianten nog van komen.
Wat mij niet geheel duidelijk is, maar wel lijkt uitgesloten te worden door:
"Daarbij moet de samenwerking tussende PlayStation 3 en de 3D Display 3d naar een breder publiek brengen."
...word de PS3 geintregreerd in de 3d TV? (dat zou pas een top actie zijn)
Nee, de bundel moet het voor klanten aantrekkelijker maken om meteen een 3DTV bij een PS3 te kopen, gezien de relatief kleine meerprijs. Dit vergroot de acceptatie van 3D, en is dus gunstig voor de klant (meer materiaal, meer keuze) en voor sony zelf (meer omzet). Je zult nog steeds met twee losse apparaten zitten.
Moest het scherm ook aansluiting bieden voor een pc, zo het geweldig zijn voor op je bureau, vanuit je bureaustoel is 24'' meer dan voldoende imo...
Zover ik weet heeft deze TV een HDMI aansluiting, en toevallig zit dit ook op heel veel pc's.

Dus je kunt dit scherm ook op je pc aansluiten, of je dan ten volle van de 3D functies kunt genieten is weer een andere vraag ;)
Ze introduceren het als slaapkamermodel. Een vrij kleine markt in mijn ogen.
kleine markt? iedereen die ik ken speel op zijn PS3 met een PC scherm :+
Anoniem: 326505
@Limaad8 juni 2011 00:03
Studenten? Kinderen die thuis wonen? Lijkt mij niet bepaald een kleine markt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 326505 op 8 juni 2011 00:03]

Ja groter is altijd beter, maar op deze manier kunnen gamers met een kleine portemonnee ook meegenieten van al het 3D geweld.

En verder , als je groter wil kan je gewoon een 40" 3D TV kopen, dus snap eigenlijk waar jij nu zo moeilijk over doet :?
Groter is niet altijd beter. De ideale grootte van het scherm ligt vooral aan de afstand tot het scherm je wil immers altijd een volledig overzicht hebben op het scherm en niet heen en weer hoeven kijken terwijl je aan het spelen bent. Een 50" scherm van 3m afstand bekijken is optisch kleiner dan een 24" vanaf 80cm.
Wat heeft dit met een kleine portemonnee te maken, dit is juist bedoeld voor de mensen die ook graag zoiets op hun slaapkamer willen hebben. Ik heb hier thuis ook een PK950 staan, alleen heb ik mijn X360 gewoon aangesloten op een 24 inch monitor omdat dat gewoon 10 keer fijner gamed.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 7 juni 2011 18:58]

het gaat hier niet over films kijken, je kan natuurlijk dit scherm ook als 3D scherm met je PC gebruiken.
500 euro (doorgaans de dollar to euro conversion) vind ik toch wel erg aan de prijs voor een 24" scherm. Mijn 24" Acer 3D scherm was toch een flinke hap goedkoper.

Ik vind het ook een vreemde keuze om er component op te zetten en geen dual link DVI zodat je hem ook als 3D monitor kun gebruiken.. Ik denk dat Sony vooral gaat richten op de fanboys die het scherm kopen omdat er Sony en Playstation op staat, en daar graag extra voor willen betalen.

Edit: De 2 speler techniek, is dat die van Philips? Die hadden dat toch al op de 3D 21:9?

[Reactie gewijzigd door LOTG op 7 juni 2011 12:00]

het scherm is dan 220 euro natuurlijk, gezien de ps3 ook al 279 kost ;)
De tekst is een beetje misleidend.
Daarbij moet de bundeling van een PlayStation 3 met de 3D Display 3d naar een breder publiek brengen.
Het Amerikaanse 3D Display-pakket bevat een 3d-bril, een hdmi-kabel en de game Resistance 3.
Normaal staat er dan ook een PS3 model bij het pakket.

Het leek mij in de laatste zin alleen om het scherm te gaan. Ik vind het een beetje vreemd om dit scherm alleen in combinatie met een PS3 te verkopen. Je doelgroep lijkt mij toch gamers die al een PS3 hebben en graag 3D willen spelen. Je spreekt immers over gamers met een kleine beurs, en dan is die extra 220 euro toch beter aan iets anders besteed.

Edit: Tweakers heeft het aangepast, bundeling is samenwerking geworden wat de PS3 van de prijs uit sluit.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 7 juni 2011 13:14]

Anoniem: 279033
@LOTG7 juni 2011 12:03
Vergeet niet dat er 'bij' die monitor ook een ps3 met brillen en game zit. Dan valt 500 best mee.

EDIT: of niet? Het artikel is verwarrend geschreven, wat helaas vaker hier voorkomt:

"Het Amerikaanse 3D Display-pakket bevat een 3d-bril, een hdmi-kabel en de game Resistance 3."

:?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 279033 op 7 juni 2011 12:06]

zet die ps3 bij de prijs inbegrepen maar uit je hoofd:P
je betaalt 500 dollar voor de monitor + bril + hdmi kabel+ resistance:P
Anoniem: 279033
@nickertNL7 juni 2011 12:12
Dan is de titel van artikel ENORM misleidend:

]E3: Sony bundelt nieuwe 3D Display met PlayStation 3
Op IGN word ook nergens gesproken over een PS3 die er bij zou zitten voor die prijs, het is dus waarschijnlijk een scherm van 500 euro met een spel, bril en kabeltje. Iedereen vind het erg goedkoop omdat het lijkt alsof je voor 500 dollar een 24" 3D scherm en een PS3 krijgt, maar het lijkt er op dat het een misvatting van tweakers is geweest. Misschien dat er voor 700 dollar zo'n pakket zal verschijnen.

Edit: Tweakers heeft het aangepast, dus GEEN PS3 voor de prijs.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 7 juni 2011 13:13]

Het zou mooi zijn als ze gewoon deze versie uitbrengen voor 500 euro en een versie met bijvoorbeeld een 32 of 37 inch voor 800 of 900.. dat zou mooi zijn.
Anoniem: 402567
@skai217 juni 2011 12:03
Ik vermoed dat dat wel nog zal komen in de toekomst.
Dit is een mooie eerste stap naar 3D gaming voor de ps3.
Voor dat geld heb je al een 42" TV die 3D heeft en full hd. Ik vraag me af welke markt je dan wil betereden? 800 euro voor een (redelijk) klein TVtje dan zit je toch al in de high end markt, en ze willen juist doen alsof het goedkoop is.
Voor 800 euro heb je een heel platte Samsung die 3D support.

@gebruiker_nr_1
Samsung UE37D6500 FullHD, 3D 37". 12mm bezels, diepte zeggen ze nergens maar ik zou bang zijn dat hij breekt zo dun.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 7 juni 2011 17:23]

Anoniem: 154505
@LOTG7 juni 2011 16:52
Kan je daar een concreet voorbeeld van noemen? Dat klinkt wel interessant.
Ik vind het vrij weinig geld voor een 3D scherm en PS3. Al weet ik niet wat 3D schermen in zo een klein formaat doen qua prijs.

24 inch vind ik wel erg klein, dan moet je er wel erg dicht op gaan zitten, gamen doe je juist vanaf een bank, waar je tv niet bijster dicht op staat
Het is 499 dollar voor het 3D scherm, Resistance 3, HDMI kabel en 3D bril. Bij dit pakket wordt geen PS3 geleverd. Foto: http://www.blogcdn.com/ww...m/media/2011/06/sony3.jpg

Tevens is dit een slaapkamer model, waar men niet verder dan 4 á 5 meter vandaan zit. Ideaal voor de kids in hun slaapkamer.

[Reactie gewijzigd door SuperflipNL op 7 juni 2011 12:10]

Ik weet het niet hoe het met de rest van jullie zit , maar ik kreeg ontzettende hoofdpijn van dat 3D. Tijd geleden heb ik op Nintendo 3DS voor 5 minuten zitten spellen en ik kreeg gevoel alsof ik moet overgeven !
Back on topic voor de mensen die hier tegen kunnen wel een prima setje,maar een 24" vind ik toch aan de smalle kant .
Dat zal ook verschillen per situatie. Ik heb 3D-films waar ik helemaal knettergek van wordt, maar ook films die een genot zijn, op hetzelfde scherm, maar met een ander brilletje.

Ook in de bioscoop merk ik verschillen, afhankelijk van de gebruikte techniek, maar last heb ik er nooit van gehad.
Anoniem: 279033
@Essox Lucius7 juni 2011 12:23
Tja dat is per persoon verschillend. Gelukkig kan je bij de 3DS de 3D-diepte handmatig instellen maar bij sommige mensen 'werkt' het inderdaad niet. Dacht dat zo'n 10% van de mensen is.
Er schijnt een bepaald percentage mensen te zijn die vrijwel standaard hoofdpijn krijgt van het kijken naar 3D schermen, (10% blijkbaar) .
24'' Zal voor veel gamers niet de fijnste maat zijn, waarom introduceren ze niet gewoon meerdere maten?
http://www.sony.nl/hub/lcd-televisie/assortiment/3d
Van 32 tot meer dan 55 inch, keuze genoeg in grotere maten.
Anoniem: 279033
7 juni 2011 11:50
Interessante ontwikkeling. Vooral de prijs is zeer redelijk. Ik ben benieuwd of de display ook los verkocht gaat worden. Dan zou het een leuke gadget kunnen zijn...
Totally agree... De prijs is natuurlijk super, maar 24 inch is tegenwoordig wel enigzins achterhaald.
Ik vind persoonlijk het gamen in 3D enorm tegenvallen en zelfs irritant. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit maar met 1 game heb geprobeerd, Motorstorm Apocalypse. Het gaat gewoonweg te snel waardoor het een beetje een blur wordt, krijg al vrij snel (lees binnen 10 min) last van mijn ogen.

Uiteraard kun je hier ook gewoon films mee kijken wat prima werkt, daarbij totaal geen last van mijn ogen.
Kwestie van gewenning neem ik aan, en verdere ontwikkeling van de games. De overgang van trage 2D games naar snellere 3D games van bijvoorbeeld de 16-bit periode naar de 32-bit periode vonden ook veel mensen niet fijn, veel te snel, onduidelijk en soms zelfs onspeelbaar.

Ik zelf ben ook nog niet geheel overtuigd van de 3D-schermen zowel in games als films maar ik moet er maar aan geloven, en wie weet gaan we bijna niet meer anders willen over een tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee