'Windows 8 kan opstarten vanaf usb-stick'

Microsoft zal mogelijk in de zakelijke versie van Windows 8 de mogelijkheid inbouwen om het OS vanaf een usb-stick op te starten. Daarnaast zijn er diverse verwijzingen naar clouddiensten in de gelekte versie van Windows 8 gevonden.

Hoewel het met behulp van tools als BartPE mogelijk is om Windows vanaf een usb-stick te laten booten, ondersteunt Microsoft deze feature officieel niet. Met Windows 8 lijkt daar verandering in te gaan komen. Gebruikers op het forum MyDigitalLife stellen dat zij in de gelekte Windows 8-versie een tool hebben gevonden die luistert naar de naam Portable Workspaces. Via deze tool kan een gebruiker Windows 8 installeren op een usb-stick. Deze moet een opslagcapaciteit hebben van minimaal 16GB.

Vanaf deze usb-stick zou Windows 8 direct opgestart kunnen worden. Bovendien zou er niet om een nieuwe productsleutel worden gevraagd als het OS op een andere computer wordt gestart. De Portable Workspaces-tool zou echter alleen in de Windows 8 Enterprise Edition zijn te vinden. Ook is nog niet duidelijk of Microsoft een limiet op het aantal installaties op een usb-stick toelaat.

Naast de mogelijke komst van Portable Workspaces in Windows 8, zijn er in het register van de gelekte Milestone 1-versie ook verwijzingen gevonden naar diverse clouddiensten, waaronder Mobile broadband experience account, File Server Resource Manager, Setting Synchronization en Streaming Manager. Een deel zou gekoppeld zijn met de clouddiensten die Microsoft zelf aanbiedt, terwijl de streaming manager de gebruiker in staat stelt om al met software aan de slag te gaan terwijl in de achtergrond nog onderdelen worden binnengehaald.

Er is ook meer duidelijk geworden over de versnelling die Microsoft wil doorvoeren in het opstartproces van Windows. De 'hybrid boot'-feature zou niet langer het OS op de klassieke manier geheel afsluiten, maar deze in een hibernation-modus brengen. Hierdoor moet Windows 8 aanzienlijk sneller booten als de computer weer wordt aangezet.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-04-2011 • 13:48

139

Submitter: ieperlingetje

Lees meer

Reacties (139)

139
126
48
0
0
18
Wijzig sortering
betekend dit dat je dan ook al je gebruikersinstellingen op die stick hebt staan?

hoe ga je dan om met je informatie overzetten naar bijvoorbeeld je vaste desktop? want ik neem aan dat je niet je USB als standaard wilt gebruiken?
Het artikel spreekt over een stick van 16 GB (genoeg voor uncompressed files, dus echt het OS en niet de installatiebestanden) en een programma dat ze 'Portable Workspaces' noemen. Hierin lees ik dat je je usb in elke host kan steken en gebruik als de boot device, waarmee je je eigen persoonlijk geconfigureerde Windows kan draaien.

In plaats van data wegschrijven naar de HDD in de hostcomputer zet je het op je usb-stick, enkel gelimiteerd door de grootte van deze stick.
Ik mag toch aannemen dat je, ook al boot je vanaf usb, je bestanden nog steeds naar de harddisk of ssd van je pc kan wegschrijven?
Lijkt mij het handigste om clone software daarvoor te gebruiken.
Anoniem: 374387 @Yuregenu17 april 2011 14:07
Alle gebruikersbestanden kunnen op centrale folders komen te staan.
Denk daarbij aan fileshares op ouderwetse servers of cloud gebaseerde sharing.
Zo raakt je usb ook niet zo snel vol namelijk.
Op de usb staat alleen het os, net als elke andere live os versie die we kennen.
Ik weet niet hoe het zit op Windows tegenwoordig maar Linux resumed bij mij trager vanuit hibernation dan dat het duurt om op te starten. Hibernation is dus ook een vrij waardeloze feature geworden daardoor.

Als dit bij Windows niet het geval is, moet Microsoft misschien eens wat meer focussen op het opstartproces versnellen in plaats van dit soort workarounds te verzinnen!
Hibernation: geheugendump naar HDD wegschrijven en daaruit opstarten.
Als je een niet supersnelle HDD hebt, kan dat idd veel tijd kosten.
Ook met een normale hardeschijf duurt 't waarschijnlijk langer. De meeste hardeschijven hebben tegenwoordig een sequentiële leessnelheid van ~140MB/s (De 1TB samsung spinpoint F3 bijvoorbeeld). Als je 6GB ram hebt dan duurt het laden vanuit hibernation dus al minstens 6GB / 140MB/s = 43 seconden. Het normaal opstarten van ubuntu is grofweg de helft van dat. Naast MadEgg en ook mijn eigen ervaring is suspend to disk onder ubuntu dus sowieso langzamer dan normaal booten.

-edit-
@Oeroeg
True, maar geen idee of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Ik weet niet precies hoe swsusp werkt, maar als het vergelijkbaar werkt met de dd tool denk ik niet dat daar rekening mee gehouden wordt.

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 23 juli 2024 03:56]

Als je geen programma's geopend hebt, dan heb je toch maar hooguit 1 gig geheugen in gebruik dat weggeschreven hoeft te worden..?
Nee, windows schrijft een complete RAM image.

Bij linux werkte dat vroeger wel zo, weet niet of dat nu nog steeds zo is. Maar dan zag je altijd dat ie de data ging uitzoeken / compressen oid en pages ging opruimen.

Maar dat was alweer heel lang geleden.
Anoniem: 166774 @MadEgg17 april 2011 16:04
Ik weet niet hoe het zit op Windows tegenwoordig maar Linux resumed bij mij trager vanuit hibernation dan dat het duurt om op te starten.
SDD kopen. De POST van de pc tijdens het aanzetten duur langer dan het daadwerkelijk laden van mijn Ubuntu.
Tja, ik heb een SSD in mijn laptop. Gevolg van SSD: snellere resume vanuit hibernation, maar ook: hij start sneller op. En dus blijft nog steeds normaal opstarten sneller dan resume vanuit hibernation.
De naam doet me meer vermoeden dat niet het volldige OS op de stick komt maar slechts een deel zodat je overal jouw desktop, jouw bestanden, jouw instellingen hebt. Windows is nooit echt flexibel geweest met zijn drivers.
Agree. Hoe willen ze dat überhaubt doen met de chipset drivers? Je kan toch niet een windows van de ene computer op de andere laten draaien met verschillende onderdelen? (moederborden)
Tuurlijk kan dat wel. Bij het booten kijkt komt de HAL tevoorschijn en aan de hand daarvan laadt Windows zijn drivers.
Het opstarten van een OS vanaf een USB-stick duur eeuwig, de meeste USB-sticks zijn veel slomer dan harde schijven.

Ubuntu opstarten vanaf een stick duurt ruim drie minuten, vanaf een HDD 20 seconden en met een snelle SSD nog geen vijf tot tien seconden (Ubuntu server zelfs drie seconden).

Dus, is dit nou zo'n handige feature, Windows opstarten vanaf een eSata (HDD/SSD) schijf kan al eeuwig, dat is een stuk sneller en een stuk bruikbaarder.... alleen zit je dan met een activatieprobleem.
Het is zo handig omdat je altijd je eigen werkomgeving bij de hand kan hebben. Mede door het feit dat instellingen etc in de cloud kunnen worden opgeslagen.

Even wat meer diepgang over de cloud en onze manier van werken, wat voor dit topic lichtelijk offtopic is:

We zullen er met zijn allen aan moeten gaan geloven dat cloud de toekomst zal hebben. De prijzen zullen stukken lager liggen dan je eigen rekencentra aanhouden, of door gebruik te maken van de kleinere rekencentra zoals nederland er wel een aantal kent. Dit komt door de grootschaligheid waarop bv microsoft of google, en vergeet vooral amazon niet, zich richten. Dit kan doordat hardeschijfruimte sneller goedkoper wordt dan dat we zelf kunnen vullen. Tuurlijk is daar de ubervuller, maar gezien de schaalgroote nivileert dit. In een all you can eat restaurant maakt men immers ook winst.

Daarnaast zorgt de huidige ontwikkeling en stand van de techniek ervoor dat applicaties niet meer hard afhankelijk zijn van de onderliggende os- laag, door bv streaming technieken. Tevens is de OS laag niet meer direct afhankelijk van de hardware, waardoor je je zeer makkelijk silo's met serverapparatuur kan bijplaatsen of vervangen (bye bye huidig typen rekencentrum in de nabije toekomst)

Ik zorg als ict pro en zzper dat ik er klaar voor ben. De systeembeheerder zoals we hem kennen zal zich in de toekomst steeds meer moeten gaan richten op het communicatieve vlak en bedrijven helpen te migreren naar de cloud of nieuwe clouddiensten ontwikkelen. De huidige systeembeheerder zal veel minder nodig zijn.
Ik denk dat we binnenkort gewoon op ieder werkstation in kunnen loggen met een username en password op "de cloud", waar al onze gegevens en programma's staan, dan is het USB-booten ook overbodig geworden.
Dat wil ik niet.
In de cloud betekent dat al je gegevens ter inzage liggen bij NSA en CIA.
In de cloud betekent dat je er niet bij kunt als het nodig is (nl als je geen netwerkverbinding hebt)
Geen netwerkverbinding klinkt in jouw ogen als iets dat heel incidenteel voorkomt, maar alle bekende netwerkproviders kennen hun storingen en ook stroomuitval is iets dat steeds vaker optreed, ondanks de kerncentrales van twee landen binnen een straal van 20km (zone op 2e dag bij Fukushima geëvacueerd) en in deze regio heb je ook niet overal een draadloze verbinding.
Waar mijn schoonouders wonen knalt de stroom er meerdere keren per week uit en meer dan eens duurt het 4 à 5 uur voordat er weer stroom is. Ook is er daar geen vaste telefoonlijn, laat staan kabel-TV dus ADSL en DOCSIS kun je vergeten.Hoe ga je dan aan je data komen.

Wel denk ik dat de cloud-ready systemen belangijker zullen worden, ondanks koudwatervrees van (niet-ICT-) ondernemers. Mensen, althans velen zullen hun data altijd in eigen beheer willen houden, ondanks dat dat misschien minder efficiënt is.

Dat de systeembeheerder dus steeds veelzijdiger moet worden lijkt me niet vreemd, maar niemand kan alles omvatten, dus zal er meer op partners vertrouwd moeten worden.

Zij die over gaan op de cloud zullen al snel alles in de cloud willen doen, en dan is, zoal donny007 aangeeft een lokaal systeem overbodig, maar dan ben je dus ook echt afhankelijk van de cloud.
Gewoon crack software dan, voor uw eigen gemak. :)
geen activatie als je de usb stick op een andere pc zet! :)
geweldig, ik zit namelijk met een "niet geldige" instalatie omdat ik mn mobo heb vervangen!
dan kan ik gewoon overal en nergens opstarten met dezelfde gegevens :),
-mits het bios wel goed ingesteld is.
Gewoon even bellen met het nummer dat in het activatiescherm staat. Dan is het zo opgelost.
En ga jij bellen iedere keer als je de usb-stick met windows in een andere PC steekt?
's Morgens 6 uur thuis om tijdens het ontbijt de online krant te lezen of om het VRT-weer te kijken.
's Morgens 8 uur op het werk om gewoon je werk te doen
's Avonds 18 uur thuis om nog even te chatten met je familie of vrienden
in het weekeinde bij je ouders om je nieuwste foto's te laten zien

3 PC's, door de weeks twee keer per dag bellen, in het weekeinde 1 keer per dag.

Lost dus niets op.
Ze doen volgens mij niet eens de moeite om het een beetje klein te maken, 16 GB is best wat.

Maar toch wel een handige optie. :)
tja, en binnen 2 jaar zul je moeten zoeken om een usb stick te vinden die kleiner is dan 16GB... Komaan die dingen liggen nu en dan in den Aldi voor een tientje
Dat is de 2Gb versie.
Leuke optie met de USB stick. Met een USB3 stick en aansluitingen lijkt me dit lekker vlug kunnen werken!
Ik zie W8 er ook nog wel voor aan om geen ondersteuning te hebben out-of-the-box voor USB3-apparaten |:(
Windows 7 heeft ook USB 3.0 support, dus waarom zou de opvolger het niet hebben?
Zonder Service Pack niet.
En met wel, dus het zit gewoon bij Windows 7 :) Die servicepack is toch gratis dus wat is het probleem...
Ik vraag me af hoe je er bij komt, aangezien op mijn windows 7 systeem usb3 al prima werkt.
Draait die USB3 ook op USB3 snelheid of op 2??
File Server Resource Manager is een onderdeel van Windows sinds Server 2008.
Aangezien het client OS en server OS nagenoeg gelijk zijn verwonderd het me niet dat ze hier sporen van hebben gevonden in het register.

De File Server Resource Manager is echter zeker geen nieuwe cloud dienst.
Een hele handige optie, maar misschien ietwat laat:
Op vandaag is Windows zo stabiel dat het zelden nog onopstartbaar crasht. Wanneer dat wel zo was dan bood een bootable USB disk een hele goede tool om nog wat bestanden te redden :)

Het zou fijn zijn als zoals bij OSX haast alle applicaties portable zouden zijn, dan kan je altijd makkelijk je werkplek-tools bij je hebben.
daar zijn ook programmaatjes voor. ik gebruikte het voor photoshop en word. als je een speciaal scriptje liet runnen werd er een bestandje aangemaakt dat diende als het register voor die app en nog een paar vitale onderdelen. vervolgens werd het in een soort sandbox uitgevoerd. het is dus nog eens veel veiliger ook.
Een sandbox is niet per definitie veiliger hoor :P
Dit kan al jaren met Windows 98 en XP, alleen zitten er nogal wat haken en ogen aan. Als 't "out-of-the-box" ondersteunt wordt door Microsoft kan 't nog wel eens handig zijn. Je eigen OS'je meenemen en op iedere PC kunnen gebruiken? Handiger dan een laptop, imo.
Persoonlijk heb ik liever mijn laptopje, maar dan zit ik soms in de trein voor 2 uur achter elkaar, of onderweg in de auto. In combinatie met wat leuke spelletjes en gratis mobiel internet (helaas kan ik games en mobiel internet niet combineren, te veel lag op het netwerk, en mijn bandbreedte is ook alleen voor websites bedoeld). Bovendien staat niet overal een computer. Maar als je niet een minimum hoeveelheid rekenkracht nodig hebt en op elke plek waar je de laptop anders gebruikt staat ook wel een ongebruikte pc, dan kan je net zo goed alleen de usb-stick meenemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.