Nederlandse Samsung Galaxy S II krijgt 1,2GHz-soc

Samsung brengt in Nederland zijn nieuwe toptoestel Galaxy S II uit met de eigen Exynos 4210-soc en Super Amoled Plus-scherm. In sommige andere landen krijgt de telefoon een Nvidia Tegra2-processor en een Super Clear LCD.

Samsung kan niet genoeg exemplaren maken van zijn nieuwe dualcore-soc Exynos 4210 en heeft tevens een tekort aan amoled-panelen. Daarom presenteerde de fabrikant in februari niet een, maar twee verschillende varianten van de Galaxy S II: de i9100 en i9103. De versie met de Exynos-chip en Super Amoled Plus-scherm zal naar Nederland komen, blijkt uit informatie van een grote distributeur waar telecomsite AllAboutPhones uit publiceert. Samsung Benelux kon niet aan Tweakers.net bevestigen of de informatie klopt.

Naast het verschil in processor verschilt ook de kloksnelheid: de Exynos 4210 wordt geklokt op 1,2GHz, terwijl de Tegra2 op 1GHz zal draaien. De Exynos kan in de toekomst worden overgeklokt naar 1,8GHz. De core is wel dezelfde: een Cortex A9-core van ARM. Het is nog onduidelijk of de prestaties van beide processors sterk uiteenlopen; onze benchmarks met vroege hardware en software leken erop te wijzen dat de prestaties ongeveer dezelfde zijn. Een uitgebreide review zal moeten uitwijzen welke soc de krachtigste is.

De Nederlandse versie krijgt een Super Amoled Plus-scherm. Super Amoled Plus is een doorontwikkeling van Super Amoled en voegt meer subpixels toe. Door de Pentile-layout van de subpixels te vervangen door een traditionele rgb-layout moeten beelden en teksten op het scherm scherper ogen. Super Amoled verschilt van amoled doordat de schermlaag die aanrakingen registreert is gecombineerd met de schermlaag die de beelden weergeeft.

Van de Nexus S bracht Samsung juist de lcd-versie uit in Nederland. Deze i9023, die gemaakt is met Google, is sinds maart te koop in Nederland. Van de Galaxy S kwamen inmidddels ook meerdere lcd-varianten op de markt, maar in Nederland is nog altijd alleen de Super Amoled-versie te koop.

De Galaxy S II heeft een 4,3"-scherm met een resolutie van 800x480 pixels. De telefoon is uitgerust met nfc, maar het is onduidelijk of de Nederlandse versie dat ook heeft. De S II beschikt daarnaast over een 8-megapixelcamera met de mogelijkheid video op te nemen op 1080p-resolutie op 30fps. Aan de voorkant zit een 2-megapixelcamera voor videobellen. Ook is een tweede microfoon voor noise cancellation aanwezig. De release staat gepland voor eind van het voorjaar of begin van de zomer.

De S II is niet de enige telefoon met dualcore-soc als hij uitkomt. LG bracht al eerder de Optimus 2X Speed uit, terwijl HTC rond dezelfde tijd komt met de Sensation. De Optimus 2X Speed heeft een Tegra2-soc, terwijl HTC de Qualcomm MSM8260 Snapdragon gebruikt.

Samsung Galaxy S II Samsung Galaxy S II @ MWC 2011 Samsung Galaxy S II @ MWC 2011 Samsung Galaxy S II @ MWC 2011 Samsung Galaxy S II @ MWC 2011

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-04-2011 • 10:59

69 Linkedin

Lees meer

Reacties (69)

69
68
39
3
0
6
Wijzig sortering
Mooi dat AMOLED schermen nu eindelijk op grote schaal zonder pentile worden gemaakt. De Nokia N8 had dit ook al maar was een uitzondering.

Ik vind pentile afzichtelijk omdat vertikale rechte lijnen van een basiskleur (rood, groen of blauw) altijd zo'n kartelrandje krijgen door de manier waarop de pixels geplaatst zijn. Daardoor oogt een user interface met veel primaire kleuren erg rafelig, vooral als je dichtbij goed ziet zoals ik :)
Anoniem: 324235
16 april 2011 11:07
leuke telefoon, ben blij dat we deze versie krijgen want deze processoren kunnen asynchroon (weet niet hoe je dat schrijft) draaien. dit zou beter voor de batterij zijn.
De Tegra 2 is ook gewoon een dual core hoor :) .

Het grote verschil was volgens mij dat de Exynos 1 core volledig uit kon schakelen.

[Reactie gewijzigd door cpt.skydiver op 16 april 2011 11:16]

Buiten de cores is er nog een ander verschil.

De Exynos 4210 heeft een Mali 400 terwijl de Tegra 2 een Ultra-low power (ULP) GeForce GPU heeft.

Het verschil is dat de Mali-400 open is terwijl de Ultra-low power (ULP) GeForce GPU dat niet is. Dus als je zelf een Linux OS op de smartphone wil zetten is de Mali-400 een betere keus.

Hie zijn wat benchmarks.
Samsung's Galaxy S II Preliminary Performance: Mali-400MP Benchmarked.
Helaas geen test vaan twee de zelfde devices c.q. twee Galaxy S II.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 16 april 2011 13:03]

Volgens die logica zou Intel met hun open drivers ook een betere keuze dan NVIDIA zijn voor Linux desktops. Zeker niet het geval als je de beste prestaties wil want NVIDIA heeft veel interessantere producten dan Intel op videokaart gebied voor de desktop.

De URL die je linkt staan natuurlijk gewoon keiharde cijfers p[ waar niks tegenin valt te brengen maar je redenatie klopt niet, NVIDIA heeft prima drivers zonder dat deze opensource (moeten) zijn.

Het enige wat ik niet van dit toestel begrijp is waarom deze nou zo dun moet zijn, lijkt me dat 99% van de mensen liever een iets dikkere telefoon heeft als er dan een grote accu in kan en deze langer mee gaat zonder aan de lading te moeten.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 18 april 2011 00:33]

Gaat niet om dual core of niet, bij de exynos en de qualcomm kunnen de 2 cores onafhankelijk van elkaar geklokt worden, dus de 1 op 1.2 ghz, en de ander op 200, als hij niks te doen heeft bijvoorbeeld. Bij de tegra draaien ze gelijk aan elkaar, dus ookal heeft de ene core niks te doen, deze draait gelijk aan de ander op 1ghz als 1 core het druk heeft.
Dus de tegra zou theoretisch meer stroom moeten verbruiken.
Het hangt er natuurlijk wel een beetje van af hoe goed de dual-core ondersteuning van de software is.

Als het mooi verdeeld wordt zou de Tegra moeten winnen, als het gewoon op 1 tread/core draait de Exynos
Hoe moet de Tegra winnen als het goed verdeeld is. Do cores zijn nagenoeg identiek en de exynos is 20% sneller geklokt. Kleine kans dat de Tegra op CPU calcs kan winnen van de Exynos.

En de vergelijking tussen de iPad2 en de Xoom suggereerd ook duidelijk dat de GPU van de Exynos sterker is dan die van de Tegra2.

Grote kans dus dat Samsung ook het volgende jaar op grafisch en processor vlak weer de leiding zal hebben zoals dat met de SGS1 ook al het geval was.
De Tegra 2 mist ook de NEON instructieset.
Gaat om de batterijduur. Stel je draait een programma dat slechte dual core ondersteuning heeft en dus altijd op core 1 leunt. Core 2 is dan (vrijwel?) idle bij een Exynos, terwijl die bij de Tegra vol met core 1 moet meedraaien maar stiekem niks doet.
Dual core is niet meteen asynchroon. Zie:
Een groot voordeel ten opzichte van de Nvidia Tegra2, die te vinden is in de al uitgebrachte LG Optimus 2X Speed, is volgens Qualcomm dat de processorkernen op verschillende kloksnelheden kunnen draaien, terwijl de kernen bij de Tegra2 altijd op dezelfde kloksnelheid moeten draaien. Dat zou schelen in accuduur.
Maar ziet eruit als een mooie opvolger van mijn HTC Desire. Al ziet de Sensation van HTC er ook goed uit en neig ik toch iets meer naar de HTC. Die is bijv. ook 100 Euro goedkoper.

p.s. Staan een paar foutjes in
Als de galaxy NFC heeft heeft ga ik denk voor galaxy. Indien de kloksnelheid ook nog zover omhoog kan lijkt me dat meer toekomst gericht/proef.
Er schijnen wel SD kaarten te komen waar de chip ook in zit dus dan ben je zowiezo fabrikant-foon onafhankelijk. Zouwel mooi zijn want dat is het enige wat in mijn volgende telefoon ontbreekt maar wat ik wel graag zou willen hebben in mijn volgende.

http://www.nujij.nl/fabri...o-sd-kaart.11978849.lynkx

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 16 april 2011 11:36]

De exynos en de qualcomm zullen weinig voor elkaar onder doen denk ik,
het grootste verschil qua hardware is nu het scherm. SLCD voor HTC, met een QHD resolutie, of de samsung met s-amoled plus. Het samsungscherm zou:
Door de Pentile-layout van de subpixels te vervangen door een traditionele rgb-layout moeten beelden en teksten op het scherm scherper ogen.
Terwijl de HTC door meer pixels op dezelfde schermgrootte ook een scherper beeld zou moeten hebben.. Ik ben zeer benieuwd..
Blijft me toch verbazen hoe scherp de beelden worden.
maar tot op heden hebben ze nog niets uitgevonden tegen Fel licht.

Leuk al die fancy beeldschermen maar aa ik wil op elke plek van de dag mijn telefoon gewoon kunnen zien zonder ik eers de schaduw moet houden of in een andere hoek met houden.

Als ze daar eens meer gingen ontwikelen zou dat perfect zijn misschien wel een gat in de markt als je een bepaalde manier vindt.
met mijn SGS totaal geen last van fel licht. Kan zelfs hem goed bedienen in fel zonlicht met zonnebril op..... 8-)
De SGS2 zal rond de 550 retail kosten. En ik verwacht niet dat de Sensation daar flink onder gaat zitten.
Hoe bedoel je 100 Euro goedkoper? Volgens vele bronnen zou de introductieprijs van de HTC Sensation 600 Euro zijn.

Ook wordt er vermeld dat de Galaxy SII ook rond de 600 Euro zou zitten.
'Toevallig' deze week bij Vodafone geweest.
De GS2 staat in de winkel al in de prijslijst.
Bij een 2-jarig Bel-SMS-Internet 275 abonnement kost de GS2 nog 189 euro, terwijl de HTC dan 150 euro goedkoper is.
muha vind het opzich best logische dat de Galaxy S2 duurder is... Duurdere hardware etc. Allemaal business ondersteunend spul zit er nu op.
Dit zijn aanbevolenprijzen, wanneer je kijkt maar de HTC zie je dat deze bij Vodafone.nl al minder kost.: €579,-

http://www.vodafone.nl/sh...tc-sensation/sku51860049/


edit: typo

[Reactie gewijzigd door Bullet NL op 16 april 2011 11:31]

Samsung heeft niet echt een goede naam wat betreft updates... Het zou erg zonde zijn als deze telefoon na een half jaar geen updates zou krijgen.... Maar sinds de galaxy 1 hebben ze wel werk gemaakt...

Kan me de de tijd herinneren van de omnia 2 die de eerste telefoon was met een 800mhz Proc. En een dedicated videokaart die toen de snelste op de markt was..... Omdat Samsung verder geen ondersteuning bood had je super hardware maar geen mogelijkheid om het te gebruiken..... Slechtste koop ooit....

We gaan het zien maar ik zet mijn geld op de galaxy 2 .... Nu maar hopen dat hij snel in de winkels ligt!!
De Galaxy S zal als eerst van de eerste een update krijgen naar Android 2.3, dus best netjes is Samsung bezig qua updates
Deze update is nu via KIES te downloaden!
Wat praten er hier toch veeel mensen onzin. Samsung doet her juist goed met de updates
Mooi, dit zal een goede vervanger zijn voor m'n Galaxy S 1.

Met RGB-amoled en media codecs van de exynos onderscheid hij zich toch aardig positief van de sensation.

Overigens: officiële 2.3.3 update voor Galaxy S 1 gisteravond uitgegeven in Noorwegen.
Overigens: officiële 2.3.3 update voor Galaxy S 1 gisteravond uitgegeven in Noorwegen.

Je kunt de NL ook via KIES binnen halen ;)
Er zijn deze week nieuwe benchmarks verschenen van de SGS2. De tests waarover in de review wordt gesproken zijn volgens mij nog de oude benchmarks waarin een 1Ghz CPU werd gebruikt.

Hier een linkje naar de onlangs gepubliceerde benchmarks:

http://www.engadget.com/2...ther-phones-cry-in-shame/

Het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oude benchmarks. Alleen jammer dat niet alle smartphones zijn mee genomen in het overzicht.

Edit:

Na even snel zoeken scoort de LG Optimus 2x ongeveer 2400 punten in Quadrant en de Motorola Atrix ergens 2500-2700 (stock).

[Reactie gewijzigd door Roderick24 op 16 april 2011 11:47]

Klopt ongeveer vwb de andere telefoons ja. 3053 is een heel nette score, maar met twee kleine fixes van XDA scoort mijn Optimus 2x ook 3085. Ik denk dus dat dat elkaar niet veel ontloopt.
Omdat mijn huidige telefoon nog geen android is, (Ofja een X1 met een XDA versie van Android 2.2) ben ik zelf nog niet echt bezig geweest met de benchmarks. Maar ik lees vaak dat veel mensen hun score nog aanzienlijk kunnen verbeteren met andere roms en tweaks.

Met mijn vorige post doelde ik er alleen om om het nieuwsbericht wat te updaten.
Hmmm, markt differentiatie, 2 verschillende cpu's in verschillende landen, toch opmerkelijk. 1 ding is zeker, de benchmark tests die nu de ronde doen van de toestel kunnen in Nederland de prullenbak in i.v.m. de komst van de Exynos-chip.
Ik ben zeer benieuwd naar het netto precstatie verschil tussen de Tegra2 en de Exynos-chip.
Meer snelheid is altijd leuk! Maar wat me opvalt: Is de Tegra 2, zodra hij uitkomt en in grote getalen op de nederlandse markt verschijnt al weer niet achterhaalt? Qualcomm komt met de1.2 GHz dualcore SoC die sneller is en een betere GPU, Samsung met de exynos, ook op 1.2GHz.
De Tegra 2 is al een hele tijd geleden uitgebracht en de tegra 2.5 (of 3) zou als het goed is in de herfst komen, maar wanneer die in producten gaan verschijnen?
"Cortex A9-core van ARM".. Hoe staat dat in vergelijking met de Cortex A8 (iPad)?

p.s. Samsung weet wel hoe ze zelfs een redactioneel artikel haast als advertorial krijgen:
- "top"toestel
- "Super" Clear ...
- "Super" Amoled
Bij gebrek aan het verschijnen van de iphone 5 zullen velen die omstreeks mei/juni mogen verlengen voor deze telefoon gaan of voor de HTC sensation. Op basis van het scherm zou ik voor de galaxy s2 gaan. HTC zet er alleen ook een zeer goeie telefoon tegenover, even af wachten dus nog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee