Apple brengt Developer Preview 2 van Mac OS X Lion uit

Apple heeft een nieuwe previewversie uitgegeven van de komende Lion-editie van OS X. Developer Preview 2 moet vooral stabieler zijn dan zijn voorganger en bevat minder bugs. Ook kregen enkele applicaties een visuele make-over.

Mac OS X Lion: iPad-homescreen meets Mac OS XDe tweede developer-release zou stabieler zijn dan de versie die eind februari uitkwam, maar bevat nog steeds een aantal grote bugs, meldt Apple Insider. Zo worden Thunderbolt-apparaten nog niet volledig ondersteund, kunnen problemen met ntfs-volumes optreden en zijn er problemen met het afspelen van via iTunes aangekochte video's op de nieuwste MacBook Pro's. Met de nieuwe build gaat Apple wel verder met het implementeren van facetten uit iOS in het desktop-besturingssysteem. De nieuwe versie van iCal toont bijvoorbeeld grote overeenkomsten met zijn iOS-tegenhanger.

De nieuwe versie draagt buildnummer 11A419 en is via de Mac App Store beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars, nadat die een redemption-code hebben aangevraagd. Apple zou de nieuwe build intern aanduiden als GM1, wat staat voor Gold Master 1. Toch is het niet waarschijnlijk dat deze build ook de uiteindelijke versie wordt, zo schrijft Techcrunch. De site vermoedt dat de definitieve versie van Lion op Apples World Wide Developer Conference wordt geïntroduceerd. Deze bijeenkomst vindt begin juni plaats.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

31-03-2011 • 14:46

92 Linkedin

Reacties (92)

Wijzig sortering
Ik heb Developer Preview 1 hier uitgebreid getest, en het is onvoorstelbaar hoeveel prettiger het browsen (met trackpad) voortaan gaat. iOS rubberband en kinetisch scrollen voegen daadwerkelijk iets toe aan de browse-ervaring.
Daarnaast is ook de nieuwe Mail.app bijzonder prettig in gebruik (mede door de interface verbeteringen.

Het enige wat mij weerhield om Lion volledig te gebruiken; ik had op 2 dagen tijd meer dan 30 kernel panics verzameld. (wel telkens braaf de report verzonden). Hopelijk kan ik deze versie dan ook fulltime gebruiken tot aanschaf van Lion later dit jaar.

Overigens: iCal was naar mijn weten al in Preview 1 'op iOS gebaseerd', in het artikel lijkt het alsof er bij preview 1 de oude versie gebruikt werd.
Ik ben benieuwd hoe lang Mac OS X nog te gaan heeft. Over niet al te lange tijd, ik denk met 2, 3 versies - komt er een OS dat ingebakken wordt in een ROM a la de iDevices dat kan draaien op de iMacs, Macbooks en al wat dies meer zij. Mac OS 11 dus. Je ziet het gewoon aan Lion; een aantal functies die gelijkgetrokken worden met de iDevices, Macbook Air die uitgerust wordt met SSD's en supersnel kunnen opstarten, ga zo maar door.
OS X en bepaalde aspecten van iOS convergeren inderdaad, en in de toekomst gaan we ook zeker hardware zien die boot vanaf flash. Ik verwacht nog steeds een aparte flash partitie in Macs voor het OS, zoals al voor de MacBook Pro update werd gespeculeerd.

Maar al die vernieuwingen hoeven volgens mij zeker niet het einde voor OS X te betekenen, ik zou niet weten waarom. Niemand, noch Apple, noch de gebruikers, hebben er iets bij te winnen om OS X dicht te timmeren en allerlei kunstmatige beperkingen te introduceren die het minder krachtig of flexibel maken dan het nu is. Het ligt ook helemaal niet de lijn der verwachting, want met OS X heeft Apple juist altijd een koers gevaard waarbij alle onderdelen van het systeem via command-line en systeem utitlities beschikbaar zijn, opgebouwd zijn met standaard componenten (veelal OSS), en aanpasbaar en uitbreidbaar zijn.
OSX zal ook helemaal niet dicht getimmerd worden.
Degenen die dat beweren snappen gewoon niet wat de ontwikkelingen zijn.
Ik heb 't inderdaad niet over dichttimmeren; je OS kan prima vanuit een flash/eeprom/hoe je 't tegenwoordig noemen wil, draaien. Men dacht ook dat er niks te winnen viel met de introductie van processoren van "de vijand" Intel. Of met het stopzetten van de PowerPC architectuur. Je data, alle aanpassingen in het OS, kun je opslaan op een SSD. Daarmee blijft je OS 'schoon' en blijft je OS dus lekker vlot.

Dat het "vroeger goed werkte" wil niet zeggen dat je dat voor altijd maar zo moet laten. Techniek en 'demand' kunnen bepalen dat je als bedrijf een andere koers gaat varen. Anders had Windows 7 nog gedraaid op de motor van Windows 95, maar Microsoft heeft ooit het besluit genomen om kernel-based te gaan denken zoals ze in Windows NT ooit al deden.
Over niet al te lange tijd, ik denk met 2, 3 versies - komt er een OS dat ingebakken wordt in een ROM
Da's terug naar vroeger, in de eerste MacPlusjes zat een deel van het OS in ROM. Dat was lastig als je op de Atari (1040) de MacEmulator draaide, je moest aan de inhoud van die ROMs zien te komen.
Heb toch jaren op mijn ST de mac emulator kunnen draaien met ondersteuning van de originele Mac diskettes. Geweldige CPU was dat, die 68000. Sneller dan de originele Mac
Kweenie, maar voor zover ik weet draaise de 'originele' mac op een.... 68000
@pvdheu: Klopt, de originele Mac draaide op een MC 68000. Net zoals de Atari ST.
Ik had ook zo'n Poor Man's Mac, een Atari ST.

Met een snellere processor (8 MHz ipv 7,1 MHz) en groter scherm met hogere resolutie (de hogere resolutie werkte overal goed, Mac OS was vanaf versie 1 echt goed ontworpen!) was het een betere Mac dan de originele Mac.
Ik ben heel benieuwd hoe snel men met deze release op de proppen komt, want de eerste beta-versie zat nog vol bugs. Als het hier echt gaat om een GM candidate, hou ik mijn hart een beetje vast. Wat ik zelf een beetje jammer vind is dat de focus dusdanig op de iOS apparaten ligt tegenwoordig (daar komt de meeste winst ook vandaan) dat de professionele kant een beetje achter lijkt te blijven. Op zich ben ik benieuwd naar de nieuwe features van Lion, maar op het eerste oog bevallen mij die icons/folders alla iOS totaal niet op OSX. Ja op een iOS apparaat is het heerlijk, maar totaal niet efficient (m.i.) op een desktop. Ook de appstore, waar ik veel positiever over ben in het algemeen, wordt nog niet bepaald gevuld met professionele OSX software, eerder iOS ports.

Ik hoop dat Apple de professionele kant wat meer naar voren gaat brengen bij de release van OSX.
De dock is er gewoon nog hoor :)

Mijn eerste indruk van Lion (dat was bij DP1, maar toch): superb! Ook voor gebruik op 't werk. :P
ieder bedrijf dat software uitbrengt voor de Mac heeft de keuze om het in de appstore uit te brengen. dus ook de professionele foto en video pakketten, RDP en noem het verder maar op. wat ik erg handig vind is de auto update functie. nu werkt alles nog via het downloaden en zelf installeren principe, maar straks worden al deze programma's automatisch voorzien van de laatste updates.
Als het hier echt gaat om een GM candidate, hou ik mijn hart een beetje vast.
Het is geen GM candidate, in tegenstelling tot wat op een paar sites (bijvoorbeeld TUAW) heeft gestaan.
No worries, als Apple een GM uitbrengt zetten ze dat er uitdrukkelijk bij. Dit noemen ze een developer preview, wat neerkomt op beta.
beta? meer een pre-alpha
Nee, Apple noemt alle beta's developers previews.
Als je wilt bashen ga dat dan ergens anders doen, zeker als je geen idee hebt dat OSX Lion in de eerste preview al flink stabiel was.
iCal heeft een compleet nieuw uiterlijk gekregen
Ik vraag me af waarom Apple vond dat de huidige layout niet meer voldeed
Men heeft zoveel mogelijk software overgezet naar een iPad look-and-feel. Op zich prima, de fullscreen indeling is dan ook wat beter dan simpelweg meer ruimte bieden aan de software. 1 van de goede punten van deze update.
Om eerlijk te zijn verbaast het me niks, vind persoonlijk iCal (samen met Finder) een van de zwakkere onderdelen in OS X op het moment, terwijl de iOS versie veel handiger werkt.
De huidige layout slaat ook als een tang op een varken, en sluit uberhaupt ook niet aan op de rest van 10.5 cq 10.6. ;)

iCal is oorspronkelijk ook door een ander team ontwikkeld (zie http://en.wikipedia.org/wiki/ICal ) en zit vol met tegenintuitieve zaken en acties die te veel handelingen kosten (al was het maar volgens huidig inzicht), dus een updateje is niet zo heel gek. :)
ik heb een macbook pro 13 gekocht vorig jaar. Het is de een na laatste revisie, hoe duur wordt het om te updaten?

Gebruik het niet vaak maar kvind een nieuw os met waarneembare veranderingen altijd erg leuk. :)
Gewoon de volle pot ;)
Tegen de tijd dat Lion uit is zit er ongeveer anderhalf jaar tussen jouw aankoop en de release van Lion... daar kun je niet echt van verwachten dat je die dan met korting mag kopen :)
129 euro, of 199 euro voor de 5-license family pack.
Als je op Snow Leopard afgaat: 29 euro. Laagste iOS app prijs is 0.79 euro, dus je weet maar nooit.
Snow Leopard was €29 omdat dat betrekkelijk weinig nieuwe features bracht, maar voornamelijk verbeteringen op Leopard. (Vandaar ook dat dat een voortborduring op de naam Leopard heeft). De meeste nieuwe features van SL zijn 'under the hood', voor ontwikkelaars.

Lion wordt weer een fatsoenlijke old-fashioned upgrade met allerlei noviteiten. De kans dat die ook €29 is acht ik klein.

Ik denk echter wel dat SL tegelijkertijd een soort proefballonnetje was om te zien wat er met de verkopen zouden gebeuren als ze de prijs verlaagden. Wellicht dat Lion wel degelijk iets goedkoper wordt dan Leopard en eerder waren.
weet iemand voor wanneer deze update gepland staat? ik sta namelijk op het punt om een macbook pro aan te schaffen maar als ik daarna nog 129 euro voor de update moet gaan betalen wacht ik wel liever..
Zomer 2011. Ik denk dat je moet denken aan een release gelijk aan de WWDC en dat is van 6 tot 10 juni.

Ik gok dat ze deze versie niet in de winkel gaan verkopen maar wel via de App Store. En ik gok daarom ook dat deze versie een stuk minder als 129 euro zal gaan kosten.
Ik GOK op beide.
even tussendoor, kan iemand me duidelijk maken of lion nu wel volledige out of the box NTFS support heeft? Dus lezen EN schrijven. Ik vind hier namelijk niks anders dan speculaties over.

een beetje opheldering zou leuk zijn :)
Momenteel heeft Lion dit nog niet en ik denk dat er een patent/licentie van Microsoft in de weg zit. Er zit wel ondersteuning in voor NFSv4 ;-). Je kunt altijd NTFS-3G installeren via Fuse, werkt enorm goed.
Ik heb hier Lion geinstalleerd en zal de nieuwe beta vanavond nog even downloaden maar damm wat een mooi Os zeg. Hier en daar moeten er nog wat zaken beter en gefinefuned worden maar so far so good.

wat is dat ook weer .... windows ?
Ik kijk vooral uit naar de full disk encryption in Lion :) TrueCrypt doet dat nog niet onder OS X, en de commerciële oplossingen zin te enterprisy (lees: duur) voor de normale ziel met een notebook.
De huidige FileVault encrypt alleen je home folder en niet directories zoals /tmp e.d...en als je ingelogd bent werkt Time Machine dan niet meer. . dus dat is waardeloos.
Zo worden Thunderbolt-apparaten nog niet volledig ondersteund, kunnen problemen met ntfs-volumes optreden en zijn er problemen met het afspelen van via iTunes aangekochte video's op de nieuwste MacBook Pro's.
En dan zijn daar al fixes voor beschikbaar die je pas ergens in juni kunt installeren? 8)7

Je zult maar een nieuwe MacBook Pro van $$$$ bezitten en nog 3 maanden moeten wachten...
In dat geval heb je geen Developer versie van Mac OS X Lion erop staan. En heb je dus voldoende tijd om te wachten op fixes.
Zou je deze reactie willen verduidelijken? Het gaat om een niet publieke developers beta? Daar zitten natuurlijk fouten in en zeker de onlangs uitgebrachte technieken zullen niet direct geïmplementeerd worden. Niks raars aan? Of koop jij een computer in afwachting van een nieuw beta OS??
Beetje kort door de bocht ;) Als je je had ingelezen kon je weten dat de mbp's die geintroduceerd zijn met een thunderbolt poort geleverd worden met OSX 10.6, waar de functionaliteit gewoon inzit.

waar het hier over gaat is een versie van het nieuwe OS, nog onder de beta status. Primair bedoeld voor devvers en testers. Dat hier Bugs inzitten is heel normaal (het is immers nog in ontwikkeling). Overigens is dat ook het geval bij Windowsversies en linux distro's die nog niet gold zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee