'Samsung gaat Galaxy S II-variant met Tegra2-soc uitbrengen'

Samsung zou van plan zijn om in bepaalde landen zijn Galaxy S II-smartphone te voorzien van een Nvidia Tegra2-soc. De productie van de eigen Exynos-chip zou nog niet voldoende op stoom zijn om aan de vraag te kunnen voldoen.

Samsung Galaxy S IIVolgens itproportal.com heeft Nvidia bevestigd dat zijn Tegra2-soc niet alleen in de eerder aangekondigde Motorola Atrix 4G en LG Optimus 2X zal worden gebruikt, maar ook in de Samsung Galaxy S II-smartphone. Omdat Samsung nog niet kan voldoen aan de vraag naar de Exynos-soc, zou het bedrijf besloten hebben om in bepaalde gebieden een aangepaste versie van de Galaxy S II te verkopen. Samsung heeft al ervaring met de Tegra2; de 10,1"-versie van de Galaxy Tab heeft hem ook als kloppend hart.

Uit benchmarks van Anandtech blijkt dat de prestaties van de twee processors dicht bij elkaar liggen, wat niet verwonderlijk is, aangezien beide twee Cortex A9-cores op 1 GHz bevatten. Tussen de ingebouwde gpu's zit daarentegen wel enig verschil. Vooral bij het afspelen van Flash-content weet de mobiele GeForce-gpu de Mali-gpu in de Exynos voorbij te streven.

Dit zou niet de eerste keer zijn dat Samsung gedwongen is om verschillende versies van een hardwareproduct te maken. Het bedrijf kan momenteel niet genoeg Super Amoled-panelen produceren voor de Nexus S, waardoor het Google-toestel in sommige gebieden, waaronder Nederland, met een Super Clear LCD-scherm wordt uiitgerust.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

03-03-2011 • 12:02

51 Linkedin

Reacties (51)

51
51
21
3
0
4
Wijzig sortering
Is ook niet zo gek dat ze de vraag van de super-AMOLED schermen niet bij kunnen houden. Ze produceren 3 miljoen schermen per maand, dat is niets. Samsung is nu een nieuwe fabriek aan het bouwen waar ze de productie opschalen naar, hou je vast, 30 miljoen! schermen per maand! Dat noemt men nu uitbreiding van productiecapaciteit. Ik had ook ergens gelezen dat ze het personeelsbestand met 10% uit willen breiden. Ja, dan ben je wel aan de weg aan het timmeren ;)

Trouwens de Super-AMOLED Plus schermen zijn de derde generatie AMOLED-schermen en schijnen nog zuiniger en helderder te zijn. Die zullen ongetwijfeld ook in die nieuw te bouwen fabriek gemaakt worden.
Misschien wat offtopic, maar is AMD ATI eigenlijk al een beetje aan de smartphone markt aan het timmeren?
AMD/ATi zijn juist vertrokken uit de smartphone markt. Destijds hadden ze een antwoord op de nVidia Goforce mobile GPU, een aantal jaar geleden. Maar toen ATi werd overnomen en het vervolgens financieel erg slecht ging met AMD, werden veel projecten gestopt en werd er meer gefocust op de kern-taken van de producent.
De mobile GPU technologie van ATi was toch redelijk goed, en de licensies/patenten werden overgenomen door Qualcomm onder de naam Adreno. Qualcomm doet nu goede zaken met deze GPU, ze zitten in zeer veel toetstellen zoals de HTC HD2, Desire, Desire HD, Desire Z, maar goedkopere toestelen ook, de Wildfire, Sony-Ericsson Xperia X8 en X10 mini en de ZTE Blade.
Dat is al wel het zoveelste apparaat met de Tegra2. Ben benieuwd hoe lang Nvidia dat volhoud.
idd, vind het wel apart dat nvidia blijkbaar genoeg capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen, terwijl Samsung (dat ook geen kleintje is) moeite heeft om hun super amoled te leveren (op hun eigen telefoons, zelfs).
Anoniem: 112442
@YopY3 maart 2011 17:24
idd, vind het wel apart dat nvidia blijkbaar genoeg capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen, terwijl Samsung (dat ook geen kleintje is) moeite heeft om hun super amoled te leveren (op hun eigen telefoons, zelfs).
Volgens mij heeft NVidia zelf geen capaciteit. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van TSMC.

NVIDIA Forms Strategic Partnership with TSMC.

TSMC is een van de grootste chip bakkers.
Various fabless high-tech companies such as Applied Micro Circuits Corporation, Qualcomm, Altera, Broadcom, Conexant, Marvell, NVIDIA, and VIA are customers of TSMC.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 3 maart 2011 17:33]

Volgens mij vergeet je dat Tegra en Tegra 2 al een flinke tijd geleden gelanceerd zijn en hun chipsets al tijden leverbaar zijn. Vooralsnog heeft nVidia iets van een jaar de tijd gehad om zijn productie proces efficienter te maken zonder dat er te veel druk op stond.
Dat is al wel het zoveelste apparaat met de Tegra2. Ben benieuwd hoe lang Nvidia dat volhoud.
Geen me dan eens een goede reden om er aan te twijfelen? Waarom zou NVIDIA het niet volhouden?
mooi geef mij die met tegra 2 maar. net een stukje meer gpu- power en het voordeel van de nvidia certified games met zekerheid goed en strak uitzien.

maar wanneer is de release van dit apparaat, ik wacht nu al een tijdje met verlengen/ander abbo omdat ik eigenlijk een next gen apparaat wil hebben en zeer goede ervaringen heb met de high-end samsungs van de afgelopen 2 jaar.
Voor OSS heeft Samsung variant een groot voordeel.

De Mali GPU heeft OSS drivers terwijl de Tegra die (nog) niet heeft.
Recently we released a major update to the Linux drivers for the Mali-200 and Mali-400 MP GPUs. Like many software projects we time-box our driver development, with two major releases each year. This release (r2p0) contains a bunch of exciting new features including Android support, full SMP support, performance optimizations and some important EGL extensions. We'll talk about some of these in future blog posts, but for today I wanted to tell you about the other big change we made for r2p0: we've started to release parts of the driver stack under an open source license.
Joehoe het is een f@cking telefoon hé .. Koop anders een portable spelcomputer als je perse wil gamen !!
Zal ook met de custom images wat lastiger zijn, als er verschillende hardware versies zijn. tweaked en debugged lastiger lijkt mij.
van de gewone galaxy s had samsung geloof ik 11 varianten versprijd over verschillende landen en verschillende type nr;s maar wel met de galaxy s naam.
Ja enkel waren er zover ik weet geen grote hardwarematige verschillen....

En dat word in dit geval wel zo!
Zou het de onderliggende linux kernel echt wat uitmaken dat er verschillende hardware wordt gebruikt? Als bijv. de resolutie van het display niet uitmaakt of de features van de grafische chip niet anders zijn, dan zullen applicaties niet echt verschil merken denk ik. Dat is nu ook zo voor een x86 distributie die je naar een compleet nieuwe pc migreert. En in dit geval zijn ook beide cores van de zelfde architectuur (Cortex A9), dat is wat uiteindelijk de kernel echt anders zou maken.

Een custom ROM bouwer dan natuurlijk wel de mogelijk andere hardware 'enablen' in de kernel die hij bij zijn ROM levert en het bijhouden welke hardware er bestaat voor '1' telefoon maakt het natuurlijk wel wat lastiger.
het probleem zijn de drivers, dit soort apparaten hebben een hele andere manier van hun drivers dan bij gewone computers, de drivers worden (als ik het goed heb) gecompileerd in de kernel, en die drivers zijn niet publiek beschikbaar, dus moeten gereverse engineered worden, en de drivers van een andere chip gebruiken is ongeveer als ati videokaartdrivers gebruiken voor een nvidia GPU....
Tweakers vergeet te vertellen dat de benchmarks gebasseerd zijn op Alpha software van de SGS2 tegenover productiesoftware van de LG.

Verder waren de benchmarks op verschillende websites dermate verschillend dat de software van de SGS2 duidelijk niet geoptimaliseerd is. Dus over de prestaties kun je gewoonweg niets vertellen.
Anoniem: 339353
3 maart 2011 12:46
Zijn er dan Android games die zo'n krachtige videokaart vereisen? :p
zo krachtig is hij niet en in veel gevallen even snel als de PowerVR met een single-core cpu.
http://www.anandtech.com/...aphics-performance-update

dus is de ge-upgrade PowerVR met een dual-core nog sneller.
samsung galaxy tab is een single core vs tegra2 dual-core.

[Reactie gewijzigd door stewie op 3 maart 2011 12:57]

Zijn er dan Android games die zo'n krachtige videokaart vereisen? :p
Kip of ei? Zijn er geen Android games die een krachtige gpu vereisen omdat er geen krachtige gpu is, of is er geen krachtige gpu omdat er geen games zijn?
Absoluut zie de showcase van nvidia met games voor tegra... Daarbij doet een consument 1 a 2 jaar met een telefoon, dus is wel fijn dat ie daar op voorbereid is!

En ik wil gewoon snelle hardware (veel waar voor me geld)... Me computer is ook veel sneller dan ik eigenlijk nodig heb. Zeer bewust voor gekozen want dat is gewoon voorbereiden op de toekomst.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 maart 2011 13:29]

zie de benchmarkts, feit is dat tegra2 niet veel sneller is dan andere dual-core ARM chips.
Je vergeet denk waar we beide op antwoorden (dus beetje raar dat ik offtopic voor me reactie, is namelijk compleet ontopic), hij vraagt of Android games die videokracht wel kunnen gebruiken en ik zeg ja, bekijk de showcase maar van nvidia...

Hij zegt niet dat het het snelste is wat er is (ik ook niet). Dus je opmerking slaat nergens op (want je doet wel of ik/hij dat heeft gezegd), beetje op je teentjes getrapt komt het op mij over.

Daarbij om toch maar even er over door te gaan, leuk die Tegra 2 resultaten van 3 maanden terug, dat zegt niks over de optimalisaties die ondertussen zijn doorgevoerd (en nog komen want dat gaat gewoon door tot de max is bereikt is), zowel driver-matig als vanuit games :) De gebruikte benchmarks zijn sowieso voor de 'oude' generaties GPU's gebruikt, en benutten dus zeker niet alle Tegra 2 power...

Pas als ik in een benchmark kan zien wat de GPU load is durf ik zulke conclusies te trekken, immers een chip die maar op 50% draait omdat die bijna niet gebruikt wordt, kan het prima verliezen van een langzamere chip op 100% omdat die wel ten volle benut bent ;)

Showcase van wat er komen gaat voor de Tegra 2 (en ook voor andere op een later tijdstip):
http://androidandme.com/2...future-of-android-gaming/

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 maart 2011 14:28]

PowerVR gaat veel beter om met recourses en verbruikt veel minder stroom, dan maakt load geen drol uit.

nvidia staat ook niet bekend om gpu's die zuinig om springen met energie/geheugen.
Samsung eigen dual-core zal sneller zijn en minder stroom verbruiken, en is er afgezien dat samsung niet genoeg cpu's kan produceren geen reden voor om een tegra te kiezen.

(als de tegra2 echt veel beter was dan had apple er echt wel voor gekozen :+ )
als de tegra2 echt veel beter was dan had apple er echt wel voor gekozen
Onzin. Apple heeft niet voor niets Intrinsity gekocht: nieuws: Apple bevestigt overname chipontwerper Intrinsity

Wanneer Apple voor een Tegra2 (of in de toekomst 3) zou kiezen, zou betekenen dat ze gefaald hebben met hun eigen ARM chip design.En hoe snel denk je dat Apple zal toegeven dat ze de "race" verloren hebben? Verder is Apple al heel lang bezig om de aandacht af te leiden van de hele MHz, GHz, etc. race. Of dat goed of slecht is, is weer een andere discussie.
samsung heeft gewoon een chip tekort omdat ze deze dual-core ook voor apple moeten produceren. :+
welke race verliezen? is er een race dan? Mhz is all jaren een non-issue niet alleen voor apple maar ook voor intel/amd/nvidia/ibm.
(als de tegra2 echt veel beter was dan had apple er echt wel voor gekozen :+ )
You wish :) (ik kan ook bashen hoor)

@supremo: precies :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 maart 2011 14:27]

i wish nothing en Supremo apple zit vast aan niets.
als de tegra2 echt veel sneller/goedkoper was geweest zou apple echt als eerste in de rij hebben gestaan.
Het lijkt wel alsof Samsung het tegenovergestelde van Apple wilt doen.

Zoveel mogelijk verschillende telefoons uitbrengen en die dan ook nog uitrusten met zoveel mogelijk verschillende soorten hardware.

Nu zie je door de takken van de bomen het bos niet meer.
Het lijkt wel alsof Samsung het tegenovergestelde van Apple wilt doen.
Dit is niet zozeer een kwestie van wilten. Samsung wil het liefste al zijn (high-end) telefoons uitrusten met een Super-Clear Amoled Plus scherm en zijn eigen processoren. Echter, het succes van de Galaxy S is groot, en dat van de S II zal ook wel groot zijn. Ze kunnen de productie eenvoudigweg niet op eigen kracht bijbenen. Door in sommige uitgaven een scherm van een concurent te gebruiken, of zelfs een eigen scherm van een andere productielijn, of een SoC van een concurent, voorkomen ze een tekort aan eindproducten. Hierdoor zal de Galaxy S II voldoende op voorraad zijn, waardoor meer mensen hem zullen kopen. Dat leid tot grotere naamsbekendheid en schaalvoordelen, precies wat Apple doet dus.

Moet ik wel aan toevoegen dat ik de indruk krijg dat Samsung zijn zaakjes zelf gewoon niet op orde heeft, maar ze weten de schade in elk geval te beperken.

edit:
@NoepZor

Dat suggereert dat Apple bereid is extra te betalen voor inimormiteit, waar Samsung dat extra geld liever uitgeeft aan betere performance.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 3 maart 2011 13:55]

Het zou me ook niet verbazen dat ze een groot deel van de productiecapaciteit besteden aan chips voor Apple, waardoor ze hun eigen vraag deels invullen met chips van externe partijen.
Anoniem: 174149
@Smultie3 maart 2011 16:08
@Smultie Ik neem aan dat je het tegen Dark_man hebt, want 84hannes maakt er overduidelijk een grap over, door zowel de t te highlighten in zijn citatie, en daarna "wilten" als werkwoord te gebruiken :-)

On:
Ik vraag me af wat dit voor effect op batterijduur heeft. Wat meer vermogen in de GPU is allemaal wel leuk, maar als ik hem dan iedere 8 uur moet opladen word ik daar niet zo gelukkig van :-/
Jij voelt je wel de grote man zeker met je spelling?

Blijkbaar ken je de regels van het internet niet en de term grammar nazi?

Als er een behoefte was voor een correcte spelling en ik misschien bezig was met een proefwerk had ik het misschien wel door een spelling controle gehaald.

Of zoals in die handige link van je gekeken maar aangezien ik op Tweakers voor de lol zit en iedereen wel begrijpt wat ik bedoel hoef ik dat niet te doen.

Had ik al gezegd dat dit trouwens geen proefwerk is ;)
Als er een behoefte was voor ...
Spelling is niet fout, maar in het Nederlands heet het behoefte aan, niet voor.

En nee, het is geen proefwerk, maar correct taalgebruik is essentieel. Vooral als je met anderen dan jezelf wilt communiceren ;)

Fijn weekend!
Naast wat 84hannes zegt (wat inderdaad klopt) is dat inderdaad wel de strategie van Samsung geweest voor lange tijd. Samsung is dé fabrikant die vaak op alle paarden lijkt te wedden, zo is er bijna geen enkel mobiel OS waar ze geen toestel voor gemaakt hebben (enige die ik me zo kan bedenken zijn proprietary systemen als ios, webos, blackberry...)
Samsung, ge zijt fout bezig. Aan de ene kant hebben ze één van de, zo niet dé meest populaire (niet-Apple) smartphone, maar aan de andere kant kunnen ze dat niet benutten doordat ze gewoon niet genoeg hardware hebben en ze maar compromissen sluiten door alternatieve hardware erin te stoppen. Nu is dat in dit geval niet verkeerd, aangezien de Tegra2 blijkbaar beter is dan de chip die ze er eigenlijk in wilden doen, maar in het geval van het beeldscherm...
U heeft het artikel blijkbaar niet goed gelezen, er staat nergens in dat de S2 met een ander beeldscherm uitkomt, dat stukje gaat over de Nexus S.
Zover ik weet komt de S2 nog steeds met Super Amoled Plus uit.

Nu hopen dat wij de Tegra2 krijgen in Nederland.
Het staat wel in de specs van de S2 dat het scherm per land kan evrschillen dus ik ben zeer benieuwd..
http://galaxys2.samsungmobile.com/html/specification.html

Als ze met een super amoled plus scherm en de tegra2 in nederland uitkomen (of waar dan ook eigenlijk) koop ik er eentje.
niet per land...

regions betekent regio.

lijkt me een beetje vreemd dat ze dan zullen zeggen van Amerikanen krijgen hem wel.... Canadezen niet want hun zijn raar
Frankrijk is net zo raar als Canada en Belgie ook.


Ik denk eerder dat dat het verschilt per regio dat er dan andere fabrieken staan etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee