HTC aangeklaagd vanwege Facebook-telefoon ChaCha

Het Amerikaanse bedrijf ChaCha Search heeft HTC aangeklaagd vanwege de naam van de Facebook-telefoon ChaCha. Het zoekbedrijf ChaCha biedt ook mobiele diensten aan, waardoor de naam verwarring zou kunnen wekken, zo menen de Amerikanen.

Het zoekbedrijf ChaCha Search heeft de merknaam ChaCha zowel in de Verenigde Staten als in Europa geregistreerd. Het meent daarmee sterk te staan in de rechtszaak, die is aangespannen bij de rechtbank in de Amerikaanse stad Indianapolis.

ChaCha Search heeft een zoekdienst waar onder andere een mobiele website en mobiele applicaties deel van uitmaken. Er wordt verwacht dat ChaCha Search en HTC eerst nog tot een schikking zullen proberen te komen. Dat kan er toe leiden dat HTC een licentie op de naam neemt of dat er een andere naam voor het toestel wordt gekozen.

De HTC ChaCha zou in juni uitkomen. Het toestel heeft een 2,6"-touchscreen met een resolutie van 320x480 pixels en een qwerty-toetsenbord onder het scherm. De telefoon draait op een Qualcomm MSM7227-cpu met een kloksnelheid van 600MHz. De ChaCha wordt in de markt gezet als een 'Facebook-telefoon', met een knop met het Facebook-logo en een aangepaste versie van de Android-skin HTC Sense, waarin applicaties en widgets op het gebruik van het sociale netwerk zijn toegesneden.

Onlangs klaagde het bedrijf Xoom telefoonmaker Motorola aan vanwege het gebruik van de naam Xoom voor Motorola's Android Honeycomb-tablet. De tablet kwam deze week uit, maar werd al begin januari aangekondigd. Het is onduidelijk waarom Xoom de aanklacht niet eerder heeft ingediend.

HTC ChaCha HTC ChaCha HTC ChaCha

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-02-2011 • 13:07

47 Linkedin

Reacties (47)

47
43
16
1
0
5
Wijzig sortering
HTC werd toch ook al eens aangeklaagd door Neil Diamond omtrent de P3700 - Touch Diamond
Daar is mij niks van bekend en ik betwijfel of zulk een rechtzaak ook maar de minste kans zou hebben...
merkenrecht gaat niet zomaar om toevallig overeenkomende termpjes, maar bovenal de 'overlap' die bepaalde comemrciele gebieden hebben en is enkel mogelijk als een bedrijf bv zich actief ontplooit op een markt en in combinatie met een bepaalde naam, term of merk die mogelijk 'verwarring' kan geven met een ander bedrijf dat al langer op die markt actief is....


In dit geval claimt dit bedrijf ChaCha dus ook mobiele diensten aan te bieden en is die specifieke HTC telefoon ook heel specifiek gericht op het aanbieden van een specifieke mobiele dienst..
daaruit volgt dus de claim van het merkrecht-conflict ...
niet enkel de overeenkomstige naam (ook bij enkel 'lijkende' namen kan men al een merkenrecht-conflict claimen) .. maar vooral ook de mogelijke verwarring bij consumenten.


Opvallend trouwens de keuze voor Indiana Southern District Court als gerechtshof ...
dat staat verder niet specifiek bekent als een gerechtshof gespecialiseerd in merkenrecht-zaken (slechts 3 trademark-zaken in 2010), maar wel als een gerechtshof dat graag erg hoge schadevergoedingen uitkeert bij gevallen van letselschade...
mogelijk nemt ChaCha een zekere 'gok' dat dit gerechtshof ook bij merkenrecht ook makkelijk zou kunnen kiezen voor erg hoge schadevergoedingen
(In amerika komt wel vaker voor dat bepaalde districten zich specialiseren op een bepaald terrein... bekend is bv het East Texas District voor veel patent-rechtzaken)

(edit; Chacha zelf zi in Indianan dus dat zal de grond wel zijn, wel lijkt dat erop te wijzen dat ze hun rechtzaak misschien niet zo goed voorbereid hebben, de keuze voor het 'passende' gerechtshof in deze is veelal al bepalend voor de uitkomst)

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 25 februari 2011 13:37]

Dit toont maar eens hoe goed het gerechtssysteem werkt. Afhankelijk van het gerechtshof, de advocaten, de rechter kan het enorm anders lopen en dat zou toch niet mogen zijn. Dat terzijde.

Ik vind het maar raar dat HTC de naam ChaCha heeft gekozen aangezien die al gebruikt wordt. Ik begin mij stillaan af te vragen of de fabrikanten nog moeite doen om zo'n dingen te controleren. Het is nu niet dat het zo'n geniale naam is dat het een rechtzaak waard is.
Dit toont maar eens hoe goed het gerechtssysteem werkt. Afhankelijk van het gerechtshof, de advocaten, de rechter kan het enorm anders lopen en dat zou toch niet mogen zijn. Dat terzijde.
probleem daarbij is ook dat er een bepaalde economische afhankelijkheid ontstaat die juist het erg voordelig maakt dat de rechters erg makkelijk ten voodele van de klagers besluiten...

bv in East Texas is bekend dat daar een specifieke Patent-advocaten-sector ontstaan is juist door die 'economische rechtbank-activiteit' die vooral bestaat doordat die rechtbank erg graag en makkelijk klagers in het gelijk stelt.
Naar ik meen heeft de Federale Overheid hier al enig onderzoek naar gedaan naar mogelijk bevoordeeldheid van de rechters in Oost-Texas en één rechter (Judge T. John Ward) mag daar ook een beperkt percentage patent-zaken afhandelen,
Tevens was er een federaal beroepshof (CAFC, Court of Appeal of the Federal Circuit ) dat probeerde af te dwingen dat east texas meer zaken zou transfereren naar andere districten die mogelijk en betere 'toepasselijkheid' zouden hebben omdat de bedrijven daar wél gevestigd waren.
maar hierbij gelden bepaalde grondwettelijke regels die bedoeld zijn om machten te scheiden, die ook de fedaerale Overheid hinderen werkelijk invloed uit te oefenen.

http://www.nytimes.com/20...88&partner=rssnyt&emc=rss

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 25 februari 2011 15:07]

Tja, ik zou hoe dan ook een andere naam kiezen :+

Ik vind het niet echt een facebook uitstraling hebben maar wie ben ik. Ik snap chacha wel, het lijkt of het een telefoon van hen is. Is er overigens bij zulke zaken ook wel eens gewoon overleg in plaats van meteen een rechtzaak?
Het is opzich ook reclame voor ze, want ik had voor vandaag nog nooit van ze gehoord.
Met overleg zouden ze waarschijnlijk minder in de publiciteit komen.
Daarnaast kunnen ze naast naamsbekendheid er misschien wel meer uitslepen, bijv. dat HTC een dienst van hun op dat toestel levert.
Al is het alleen maar een standaard snelkoppeling of ook maar een bookmark. Al zou dit het ook daadwerkelijk een ChaCha-telefoon maken, waar HTC weer niet blij mee zal zijn omdat ze het toch echt in eigen beheer maken en niet in opdracht van iemand anders. Maar wanneer alle inkomsten gewoon naar HTC gaan, interesseert ze dat misschien ook weer niet...
Is er overigens bij zulke zaken ook wel eens gewoon overleg in plaats van meteen een rechtzaak?
Meestal hebben ze ook eerst overleg. Maar als HTC roept 'opzouten!' (of een wat meer genuanceerde reactie), dan heeft ChaCha natuurlijk het volste recht naar de rechter te stappen.

Het indienen van een rechtzaak is vaak ook een stap om de onderhandelingen weer op scherp te krijgen. Het is niet zo dat er een rechter direct naar gaat kijken.
Anoniem: 327201
25 februari 2011 13:13
En zo blijven we maar door gaan met patent rechten...
Zelfde vergelijking hadden ze bij Top Gear over de nieuwe Ferrari F1 welke de zelfde naam droeg als een Ford. (naam was geloof ik de F150)
Hoe kan iemand nou die 2 met elkaar verwarren? Zelfde geld voor een telefoon en een search based application als dit.. Verwar je toch ook niet?
Je hebt wel gelijk, imho. HTC ChaCha vs. ChaCha Search. Dat verschil is groot genoeg, naast het feit dat ze in verschillende branches zitten. Enige wat het wel irritant maakt is dat Google achter Android zit, maar hoeveel mensen verwarren Google met ChaCha?

[Reactie gewijzigd door Jaap-Jan op 25 februari 2011 13:33]

Ferrari wilde de 2011 F1 auto de naam F150 meegeven.
Ford had daar bezwaren tegen omdat het verwarring zou brengen.

Ferrari "F150":
http://autohybridcar.com/...-alonso+massa-600x399.jpg

Ford F150:
http://www.thetruthaboutc...oads/2008/10/fordf150.jpg

Als iemand deze twee door elkaar haalt dan moet die persoon hoognodig naar Hans Anders toe...
En volgens mij was het antwoord van Ferrari daarin ook uiteindelijk: Oww nee! Zo'n associatie willen WIJ inderdaad niet hebben voor onze snelle bolide, we zullen het snel wijzigen! Dank u Ford, u heeft ons behoed van gezichtsverlies!
Het gaat hier niet per se om het verwarren van twee zaken, maar om imago. Zowel HTC als Chacha hebben een bepaald verwachtingsbeeld bij de consument. Als dit beeld niet overeenkomt met de producten die ze maken (of wat de consument verwacht dat ze maken, die verwarring dus), kan dat imagoschade opleveren, en dat wil Chacha in dit geval voorkomen.

Stel je voor dat de HTC ChaCha een ongelofelijk slechte telefoon wordt, en de consument associeert de telefoon met het bedrijf Chacha, dan kan dit voor deze laatste partij slecht zijn voor het imago, en dus ook voor de bedrijfsresultaten.

Nu is dit natuurlijk puur theoretisch, en het hoeft niet nadelig uit te pakken voor Chacha, maar als ze dit nu aankaarten kan eventuele schade voorkomen worden.

En overigens heeft dit niets met patenten te maken ;)

[Reactie gewijzigd door Sorbo op 25 februari 2011 13:22]

Dit gaat over merkenrecht, niet over patentrecht :)
Ik snap echt niet hoe zo'n reactie overbodig kan worden gemod als het idd niet gaat over patenten maar trademarks.

Nu dit lijkt mij sowieso geen trademark troll of dergelijke te zijn. Als het merk chacha al een tijdje is geregistreerd en ook gebruikt wordt in die markt van mobile applicaties en dergelijke dan vind ik hun klacht wel terecht.
Is niet helemaal juist. In het merkenrecht wordt gelet op zeg maar de ´omgeving´ waar je een bepaalde naam gebruikt. Neem bv. de naam Colt. Er is een Mitsubishi Colt en de welbekende Colt revolver van Smith and Wesson. Beide bedrijven mogen die naam gebuiken, omdat ze qua product in een totaal verschillende omgeving opereren (auto´s vs wapen). Zelfde verhaal met de naam Ajax.

In het geval van Ford en Ferrari daarentegen met de F150 is er wel degelijk sprake van eenzelfde naam binnen een zelfde markt (automobielen inde brede zin).

In dit geval zou je ook dat onderscheid kunnen maken. De een gebruikt ChaCha in de markt van mobiele applicaties (dienstverlening dus), de ander in die van een concreet product.
Cha/Tja wat moet ik daar van zeggen, ze hebben een punt, maar mobiele diensten een een mobiel is toch wel wat verschillends, het woordje mobiel komt overeen maar that's all, het is duidelijk niet een vergelijkbaar product, sterker nog het ene is helemaal geen product maar een bedrijfsnaam...

Tip voor HTC: De TjaTja?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 februari 2011 13:12]

En als ChaCha nu eens even bekend zou zijn als Coca Cola? Dan zou niemand van oordeel zijn dat de HTC Coca Cola inbreuk zou maken op de merknaam. Hier is net hetzelfde aan het gebeuren, zij het dan wel dat ChaCha minder bekend is...
Dan zou het gevecht wel anders verlopen, want Cocacola heeft meer geld...

Maarja je kent het hele ajax verhaal... De voetbalclub, de brandblussers en de schoonmaak middelen?

Ik vind mobiele diensten en de naam van een mobiel niet echt in elkaars vaarwater komen, misschien jij wel en zit daar het verschil tussen onze meningen ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 februari 2011 14:16]

Ik vind mobiele diensten en de naam van een mobiel niet echt in elkaars vaarwater komen, misschien jij wel en zit daar het verschil tussen onze meningen
Ik zie de link wel; het is de Facebook-phone, dus een telefoon die tevens een mobile dienst is/heeft. Doordat ChaCha een mobiele dienst heeft kan dat voor verwarring zorgen.
In mijn ogen dus terecht dat ze het liever niet willen.

Aan de andere kant, het is ook gratis reclame; zoek maar eens naar ChaCha in Google ;)
Ik begrijp jouw reactie niet helemaal? Je bedoelt te zeggen omdat Coca Cola een ontzettend gevestigde naam is, dat men het verschil wel zou weten en men het dus geen probleem vind? Die associatie blijft dan toch nog steeds bestaan? Als HTC een toestel Coca Cola gaat noemen, moet jij eens opletten hoe snel The Company aan de deur klopt bij HTC.

De enige reden waarom HTC met bijvoorbeeld een toestelnaam als bijvoorbeeld Coca Cola weg zou kunnen komen is omdat ze allebei in compleet verschillende markten zitten, op dat gebied kan er nooit verwarring ontstaan In het geval van ChaCha wel... dat is een internetdienst.
Nee, maak er dan meteen Bla Bla van :) Als we dan toch al bezig zijn :9
Prachtig toestel! Alleen jammer van de lage resolutie :(
Ik snap niet dat ChaCha hier moeilijk over doet.

Ik persoonlijk vind HTC het beste telefoon merk. (ik ben niet de enige)
Dus zal het wel goed zijn voor de naam van ChaCha als HTC het zal gebruiken.
Ik vind het moeilijk doen om moeilijk te doen.
Een alternatief voor al die reclame die te zien is op de site van ChaCha...

Golddiggers....
Het probleem is dat het veel moeilijker zal zijn om hen te vinden. Vanaf je ChaCha in google intypt zal je voornamelijk reviews e.d. zien van de HTC ChaCha. Dus ik vind ook dat ChaCha groot gelijk heeft om HTC aan te klagen.
Misschien beter ChaChaCha dan, past ook beter bij alle 'dans-namen' van die Facebook-telefoons.
Laat die dans nou net de cha cha heten. ;) Niet volgens de wiki overigens maar in danskringen wordt die wel zo genoemd.
Anoniem: 361746
25 februari 2011 13:12
Nu nog een zwart kleurtje en deze smartphone zou een mooi budget modelletje worden.
Moest vooral aan http://www.vinylrecords.ch/H/HE/Herman_Brood/IMG_3143.jpg denken ;)


(zal de leeftijd wel zijn)

[Reactie gewijzigd door edwingr op 25 februari 2011 13:13]

Nee hoor, gewoon goed muzikaal ontwikkeld ;)
Anoniem: 133864
@bluzark25 februari 2011 17:11
Zat ik ook direct aan te denken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee