MWC: Motorola Xoom komt in tweede kwartaal naar Europa

Motorola heeft bekendgemaakt dat het zijn Xoom-tablet ook in Europa uit gaat brengen. In het begin van het tweede kwartaal moet het apparaat hier beschikbaar komen, en er wordt ook een versie zonder 3g-ondersteuning uitgebracht.

Er werd echter niet bekendgemaakt in welke Europese landen de Xoom te krijgen zal zijn, en ook over de verkoopprijs werd niets verteld. Waarschijnlijk gaat de Xoom in de Verenigde Staten, waar de tablet binnenkort wordt uitgebracht, rond de 800 dollar kosten. Een versie zonder 3g zal vermoedelijk goedkoper worden. Verder maakte Motorola bekend dat er een zilveren versie van de Xoom wordt uitgebracht, naast de zwarte variant die het bedrijf eerder toonde. Er wordt tevens verwacht dat Motorola nog dit jaar een update voor de tablet uitbrengt, waarmee 4g-ondersteuning via lte wordt ondersteund.

Motorola kondigde zijn Xoom-tablet op de Consumer Electronics Show in januari aan. Het apparaat beschikt over Nvidia's Tegra 2-processor, en heeft een scherm met diagonaal van 10,1" en resolutie van 1280x800 pixels. Er is een 5-megapixelcamera met dual-led-flitser voor het maken van foto's, en een 2-megapixel frontcamera die bedoeld is voor videobellen. Verder is er ondersteuning voor bluetooth 2.1 + edr en wifi 802.11n. De Xoom draait op Android-versie 3.0 Honeycomb, die door Google speciaal voor tablets is ontwikkeld.

Motorola Xoom Motorola XOOM Motorola XOOM Motorola XOOM

Door RoD

Admin Mobile

14-02-2011 • 12:51

43 Linkedin

Reacties (43)

43
41
21
1
0
12
Wijzig sortering
Waarom scheelt 3G mogelijkheid zo in prijs? De hardware kost bijna niks, zitten er zoveel licenties op? Een versie met en zonder 3G zou haast niet noemenswaardig verschil in prijs moeten maken lijkt me.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 14 februari 2011 12:57]

Ik denk technisch gezien niet, maar misschien dat anders het niet interessant genoeg is voor de telco's.

De meeste met 3g zullen toch verkocht worden met abo's, inclusief subsidies zal het prijs verschil weer uitgeleveld worden?
Kijk eens wat het scheelt bij de iPad ;)
Een 3G module kost iets van $50,- en de rest van de hard-/software is al aanwezig (er is maar één printplaat van alle modellen). Dus wanneer de prijs meer dan die $50 verschild, kun je deze er beter zelf in gaan zetten (mits je soldeerkunsten dit aan kunnen)...
Waarom scheelt 3G mogelijkheid zo in prijs? De hardware kost bijna niks, zitten er zoveel licenties op? Een versie met en zonder 3G zou haast niet noemenswaardig verschil in prijs moeten maken lijkt me.
Motorola probeert niet voor zo weinig mogelijk geld een tablet neer te zetten, maar probeert zo veel mogelijk geld te verdienen. Dit bedrag is waarschijnlijk de prijs waarvan ze denken dat veel mensen het willen betalen terwijl ze toch nog een erg hoge marge hebben.

Je zal waarschijnlijk na een half jaar zien dat de prijs drastisch daalt, omdat er dan veel meer concurrentie is.

[Reactie gewijzigd door deputy op 14 februari 2011 14:36]

800 dollar, dat zou een zeker leuk prijsje worden als dit word doorberekend naar euro's! zo niet, nee dan wacht ik nog even!

Maar goed nieuws, als hij in Europa te verkrijgen is, en desnoods niet in Nederland dan kan je hem altijd via de grijze import halen.

Mij benieuwen of ze de 800 dollars naar euro's omzetten.
Prachtige specs, maar wel een hoog prijspunt voor een tablet (reken er maar op dat die 800 dollars gewoon euro's worden).

Het zal me wel niet in dank afgenomen worden de vergelijking met de iPad te maken, maar dat is toch HET apparaat waar de Xoom mee moet concurreren. Als Apple het prijspeil daarvan rond de 500 euro weet te houden als ze met deel 2 komen ben ik bang dat alleen heel bewuste consumenten zoals tweakers het verschil over hebben voor de extra mogelijkheden van een Xoom (voor zover die er zijn t.o.v. de iPad2 natuurlijk, want die is er nog niet).

Ik snap niet waarom die Android tablets zo duur zijn. Net als die tablet van Samsung destijds (ook niet de kleinste hardware fabrikant), die was ongeveer even duur als de duurste iPad toen.
Niet alle Android tablets zijn zo duur. De Archos 101 is bv 285 euro
pricewatch: Archos 101 Internet Tablet 8GB

Denk echter dat zodra je betere materialen gebruikt de boel snel duurder wordt, daarbij vermoed ik ook dat bedrijven als Samsung en Motorola het apparaat in eerste instantie stukken duurder op de markt zetten dan zou kunnen ivm hogere winstmarges omdat er momenteel nog niet echt veel concurrentie is.
Ik vind het altijd apart dat mensen een tablet als de Archos erbij halen om te laten zien dat een android tablet niet duur hoeft te zijn. Echter gaat het mij niet alleen om de hardware en de prijs. Het gaat om de software en in het verlengde dus de gebruikerservaring. En die is bij de Archos, met op dit moment een Android versie die niet geoptimaliseerd is voor tabletgebruik, mijn inziens, een stuk minder.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een voorstander van Android (3.0) tablets. Ik hoop ook vurig dat er snel tabletspecifieke apps zullen worden gemaakt voor het androidplatform.

Maar op dit moment is het prijspunt van de Motorola, zoals Vizzie zegt, erg hoog. Je krijgt er wel heel goede hardware voor, dat klopt. De vraag is of de consument het over heeft voor een tablet, wat meer een hebbedingetje is dan een broodnodig gebruiksvoorwerp.

Daarnaast heeft de iPad als sterke punt dat er daar al gewoon legio apps en games voor te krijgen zijn. Die maken net als de iPhone, het apparaat gewoon erg krachtig in gebruik.
Anoniem: 34296
@Roet14 februari 2011 17:27
Ik vind het altijd apart dat mensen een tablet als de Archos erbij halen om te laten zien dat een android tablet niet duur hoeft te zijn. Echter gaat het mij niet alleen om de hardware en de prijs. Het gaat om de software en in het verlengde dus de gebruikerservaring. En die is bij de Archos, met op dit moment een Android versie die niet geoptimaliseerd is voor tabletgebruik, mijn inziens, een stuk minder.
Ik vind dat niet apart. Archos biedt extreem veel value for money. Dat dat minder value is dan een tablet die 2, 3, 4 x zo duur is, is een open deur in trappen.

Xoom voor €800? Dat vind ik geen goede prijskwaliteits-verhouding zelfs als dat ding lekker functioneert. Voor dat geld kan ik een hele aardige PC krijgen met veel kostbaardere componenten. Daarbij vind ik een tablet als product gewoon geen €800 waard.

Ik denk dat hier misschien achter zit dat ze die tablets nog niet in grote aantallen kunnen fabriceren door onderdelentekort. Daarom stellen ze de prijs hoog.

Verder vind ik Android 3.0 erg teleurstellend qua interface. Google heeft ruim de tijd gehad om deze te ontwikkelen en ook Apple als voorbeeld kunnen gebruiken. Ik vind de interface nog steeds een fragmentarische indruk maken en design is gewoon niet mooi. Het mist echt allure. Design integratie is belangrijk om het gevoel te krijgen dat het geen rommelverzameling is.

Ik vind op dit moment WebOS de mooiste interface waarin alle elementen het best zijn geintegreerd. IOS is ook erg mooi afgewerkt. Google heeft echt te kampen met het enorme aantal resoluties en formaten dat ze moeten ondersteunen.

Daarbij speelt nog het probleem dat veel tablet fabrikanten geen toegang kunnen bieden tot de google appstore als het apparaat niet door google is gecertificeerd.

Archos maakt voor mij de enige Android tablets die kwa prijsprestatie verhouding kunnen overtuigen. Vooral die kleine tablets vind ik aantrekkelijk. Ze zijn lekker licht, veelzijdig en je kan ze zo in je binnenzak meenemen. Grotere tablet ga je toch niet zo gauw meezeulen tenzij je echt reisbagage bij je hebt (koffertje of tas).

Ze kunnen wel goed als pc-vervanger dienen voor mensen die de PC vooral voor internet gerelateerde zaken gebruiken. Ze zijn daarbij lekker mobiel, want een notebook sleep je toch niet zo snel door het huis. Dan is de hoge prijs misschien te rechtvaardigen, maar voor velen is het voorlopig gewoon een aanvulling.

De kleine tablets zijn juist wel heerlijk mobiel. Daarom heeft Samsung ook een klein succesje behaald met zijn tab. Op dit moment kan android op de tablet mij niet overtuigen. De voorsprong van Apple is ook te verklaren uit het feit dat IOS oorspronkelijk voor een tablet was ontwikkeld en toen geschikt gemaakt werd voor de smartphone. De andere fabrikanten maken eerst een smartphone na en gaan dan nadenken hoe ze het ook voor de tablet geschikt kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 14 februari 2011 20:31]

Ik vind het altijd apart dat mensen een tablet als de Archos erbij halen om te laten zien dat een android tablet niet duur hoeft te zijn.
Er worden ook medion's bij gesleept om aan te tonen dat iMac's duur zijn, dus het verbaast mij niets.
Klopt, maar veel tablets wel, vooral de Androids met wat mooiere specs, zijn toch behoorlijk aan de prijs naar mijn mening (hoewel die Archos een mooie tablet voor een erg scherpe prijs is zo te zien).

Je zal wel gelijk hebben dat ze hoge marges willen pakken want ik kan me niet voorstellen dat een Apple veel schaalvoordeel heeft ten opzichte van een gigant zoals Samsung en het materiaalgebruik bij een iPad is nou niet bepaald beroerd.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 14 februari 2011 13:14]

Die hebben dan wel natuurlijk veel meer aan boord.

Je vergelijkt dan een "kale" basis ipad met een volledig uitgerust tablet.
Anoniem: 96523
@zap814 februari 2011 14:13
Ik heb zelf net de Notion Ink Adam besteld en die is $600,- inclusief verzendkosten (Pixel Qi scherm + WiFi + 3G), maar met specs die ver boven de Archos 101 zitten en zelfs boven de iPad. Behalve de opslag is minder (8GB), maar die kan weer gemakkelijk met een extra geheugenkaart worden uitgebreid.

De goedkoopste variant (LCD + Wifi) is $375,- (excl. $50,- verzendkosten) en is toch echt nog een stuk beter dan de Archos.

Tablets hoeven niet duur te zijn en ik vind daarom dat de Xoom e.d. veel te hoog geprijsd zijn. Maar misschien zit er nog wel een "hidden feature" in die het extra interessant maakt.
Adviesprijzen in dollars zijn altijd zonder VAT. Dus sowieso moet je bij je dollar/euro berekening nog 19% BTW erop tellen.
Inderdaad, maar in de VS kan je die vaak vermijden door iets bij een bedrijf te bestellen dat geen vestiging in jouw staat heeft. Daarnaast ligt de BTW daar sowieso lager over het algemeen en zijn de prijsverschillen (in ons nadeel) vrijwel nooit alleen uit de BTW verklaren.
Adviesprijzen in de vs zijn idd zonder VAT. Dit betekend vaak dat je van de $ een € kan maken.

De dollar staat ongeveer op 0,73 dus daar de BTW bij en je zit bijna op dezelfde prijs maar dan in euro's
.

@VIzzie. In de vs hebben ze geen BTW. VAT. is iets heel anders.
VAT - Value Added Tax - toegevoegde waarde belasting

BTW - belasting toegevoegde waarde

Precies hetzelfde.
De prijs van een vergelijkbare WiFi only 16GB Xoom is nog niet bekend.

De prijs van een 32GB 3G Xoom (degene die dus binnenkort in de US uitkomt)
komt in de buurt van een 32 3G iPad. Terwijl de Xoom veel betere specs heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 14 februari 2011 13:32]

De prijs van een 32GB 3G Xoom (degene die dus binnenkort in de US uitkomt)
komt in de buurt van een 32 3G iPad. Terwijl de Xoom veel betere specs heeft.
Betere specs dan de iPad die al bijna een jaar op de markt is. Eerst even afwachten wat iPad 2 gaat doen dus.
zal wel weer zo zijn inderdaad,

en dan snap ik dus niet dat ze zo graag op de amerikaanse markt actief zijn, terwijl ze hier in euro veel en veel meer geld vangen voor hetzelfde product...

aangezien europeanen wel gewoon 800EURO ervoor neerleggen..
Motorola is een Amerikaans bedrijf, dat bovendien in de VS veel meer verkoopt dan in Europa. Dus is het logisch dat ze dit eerst in de VS op de markt brengen.

Het prijsverschil is trouwens minder groot als jij suggereert: de prijs in de US is zonder belasting, in Europa is de prijs van 800 Euro inclusief BTW (in Nederland 19%, maar er zijn ook landen met 20 of 21%). Dan blijft er voor Motorola dus nog ongeveer 670 Euro over, dat is (afhankelijk van welke koers je hanteert) zo rond de 910 - 920 dollar. Dat is inderdaad meer dan de 800 dollar in de US, maar ze moeten in Europa ook nog aanvullende kosten maken natuurlijk (certificeringen, importbelasting, garantieregelingen die hier vaak wat uitgebreider zijn, aanvullend distributiekanaal etc...)
Altijd gezeik over dat dollars worden omgezet naar euro's. Als de situatie omgekeerd zou zijn, zou je het dan ook logisch vinden dat je meer zou betalen?...

|:(
Wellicht de meest interessante tablet voor mij op dit moment, helaas ligt de prijs is de prijs wat mij betreft iets teveel van het goede. Hij moet in de VS $800 dollar kosten. Hopen dat de concurrentie dit soort apparaten goedkoper kan aanbieden. ben benieuwd naar de prijzen van de nieuwe Samsung en LG tab.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 14 februari 2011 13:01]

Hopen dat de concurrentie dit soort apparaten goedkoper kan aanbieden.
Ik denk niet dat je een apparaat met vergelijkbare specs koopt voor een prijs die in de buurt komt of lager is dan een iPad.

Vergeet niet dat Apple ontzettend veel schaalvoordeel haalt door groot in te kopen, iets wat andere fabrikanten niet kunnen of durven te doen. Zo zijn er berichten dat Apple voor 2011 maar liefst 65 miljoen LCD schermen besteld heeft voor de iPad. Reken maar dat je korting krijgt als je zo'n order plaatst.
Ik ben benieuwd of motorola deze tablet wel van updates gaat voorzien.

Ik heb nu een jaar de Milestone en ik vind het jammer dat motorola zijn beloftes niet is nagekomen. Er is geen support voor de telefoon, en de klantenservice van motorola stelt in europa ook niks voor.

Ik hoop dat het ding een goede prijs krijgt, maar om eerlijk te zien moet die goedkoper worden dan de ipad om aantrekkelijk te zijn gok ik.
Anoniem: 28884
@REDSD14 februari 2011 14:19
Hmmm

Ik heb ook een Dext en een XT720 gehad bijde geen updates buiten de US, Motorola en Europeese markt ? *LOL*

Naar alle waarschijnlijkheid is de bootloader ook gelokt op de Xoom. En dan bedoel ik niet dat kleine kinder slot wat de Nexus S heeft maar een echt slot 1024Bit RSA key.

Dus als je Android je lief is, vermijd dit verder fantastie's apperaat.

PS:
Er is ook nog iets met Wifi activeeren op de Xoom. Is me niet helemaal duidelijk hoe dat gaat uitpakken buiten de US
De vraag is of je uberhaupt een Motorola moet nemen. Als ze hier ook een beveiliging tegen custom ROM's op stoppen, is het helemaal niet zo'n interessant tablet.

Ik heb mijn hoop gevestigd op de Samsung met Android 3.0
Voor zover ik weet draait de Xoom echt puur op Android 3.0 en doen ze er verder geen schil of extra dingen bij. Je zou het kunnen zijn als de Google nexus S, dat is ook een (inprincipe) een samsung telefoon zonder extra schil of software. Maar volgens de geruchten krijgt de samsung 3.0 tablet ook geen extra software :) dus als die ook een beetje tijdig op de markt komt is dat ook wel een goede optie
Ik heb ergens gelezen dat Samsung ook geen eigen schil op het apparaat zet. Gaat ook om het principe dat Motorola je actief dwars wil zitten met hun rom beveiliging.
Is die $800 al zeker of kan het toch hoger zijn? Engadget bericht over een prijskaartje van $1200: http://www.engadget.com/2...er-at-best-buy-for-1-199/
Heb je het artikeltje ook gelezen? Die prijs is een 'placeholder' en alles behalve de definitieve prijs. $800,- Is volgens mij wel zeker en bevestigd ondertussen.
Die 800,- is nog nergens officieel bevestigd. Het lijkt er inderdaad op dat BestBuy een foutje heeft gemaakt met die 1200,-, maar zolang er nergens een officiuele prijs is genomed zou ik nog maar even afwachten wat het gaat worden.

Bovendien schijn je ook nog verplicht (in de USA dan) een data maandabonnement bij Verizon te moeten aanschaffen om WIFI functionaliteit te kunnen ontsluiten.
Exact, daarom staat mijns inziens mijn vraag ook nog steeds: is die $800 al zeker of kan het hoger zijn? Nergens staat er dat die $800 echt bevestigd is. Daarnaast heeft oxo gelijk dat er mogelijk ook nog een data abonnement (van minimaal een maand) afgesloten moet worden om de Xoom te activeren.
Anoniem: 328826
14 februari 2011 12:58
Leuk apparaatje, maar doe nou eens een tablet waarmee ik met een normaal GSM-abonnement ook kan bellen en internetten. O-)
Je bedoelt de Samsung Galaxy Tab?
Het tweede kwartaal? Waarom zouden ze niet NOG langer wachten? Ik begrijp niet waarom het allemaal zo lang duurt. Ze willen toch de markt veroveren? In Amerika zou de release van de Xoom al in februari plaats vinden. Dit betekent dat hij slechts een paar aanpassingen moet ondergaan voor de Europese normen en vervolgens moeten ze dat ding zo snel mogelijk hierheen brengen.
Ik zit echt al een hele tijd te wachten op een tablet met zulke specs, maar dadelijk zul je zien dat de iPad 2 nog eerder hier in de winkels ligt dan de 500 Android Tablets die al 2 jaar lang worden aangekondigd. En dan ben ik er ook klaar mee! dan koop ik gewoon een iPad i.p.v. de mooie Android tablets waarmee ze zo lang de consument zoet proberen te maken!
Neh, die paar maanden zal het 'm ook niet meer doen.
Laten we hopen op April. Dat is ook Q2.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 14 februari 2011 13:39]

Het zal er wel mee te maken hebben dat Android 3.0 nog niet uit is. Verder is het handig voor fabrikanten hun product wat eerder aan te kondigen zodat klanten er op kunnen wachten en niet verleid worden een ander product te kopen wat wel al beschikbaar is.
Nagenoeg dezelfde hardware die haal je nu al in huis, en dan hoef je niet te wachten.

De POV Mobii Tegra2 of Advent Vega zijn nagenoeg identiek behalve het fototoestel en de 3G functie die in de Xoom zit. De Smartbook Surfer 360 heeft de 3G functie wel, vooralsnog alleen in Duitsland te krijgen.
Maar ik gok dat daar (nog) geen Android 3 op draait..

Edit: en beiden hebben een lagere resolutie..

[Reactie gewijzigd door rob-bo op 14 februari 2011 15:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee