Google brengt sdk Android 3.0 Honeycomb uit

Google heeft de finale versie van de sdk van Android 3.0 Honeycomb uitgebracht. Daarmee kunnen ontwikkelaars hun apps geschikt maken voor de eerste echte tabletversie van Android. Android Honeycomb heeft een compleet nieuwe interface.

Ontwikkelaars kunnen de sdk via SDK Manager updaten. Het nieuwe API Level is 11. Bij elke belangrijke Android-release wordt het API Level opgeschroefd. Android 2.3 heeft API Level 9, terwijl Android 2.3.3 Api Level 10 heeft. Google kondigde de release van de sdk aan op het eigen blog.

Eerder verscheen een preview van de sdk, maar Google waarschuwde daarbij dat de api's nog niet definitief waren. Desondanks is Honeycomb op basis van die preview al geport naar veel apparaten, zoals de tablet Nook Color en de smartphones Google Nexus One, HTC Desire en HTC Desire HD. Deze roms werken echter nog nauwelijks en bieden niets meer dan een blik op de interface.

Honeycomb is bedoeld voor tablets en komt vermoedelijk nooit beschikbaar voor smartphones. Google is van plan later dit jaar een volgende versie van Android uit te brengen, onder de naam Ice Cream. Deze zou zowel voor smartphones als voor tablets bedoeld zijn. Een mogelijke aankondiging van Ice Cream komt op Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie die Google half mei in San Francisco houdt. Inmiddels zijn diverse tablets met Honeycomb aangekondigd, zoals de Motorola Xoom, LG Optimus Pad en Samsung Galaxy Tab 10.1.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-02-2011 • 11:57

48 Linkedin

Submitter: thijsje66

Lees meer

Reacties (48)

48
47
21
3
0
10
Wijzig sortering
Heb gisteren avond even met de Final SDK emulator zitten spelen, maar deze is nog steeds erg traag, zelfs na een aantal tweaks. Dat moet toch beter kunnen denk ik dan.
De emulator is altijd al traag geweest. Dat die van Honeycomb trager is, is niet gek. Ze moeten:
a) een ARM-processor emuleren
b) op die geëmuleerde processor hardware-acceleration uitvoeren
c) dat dan vlot laten draaien

Dat is een hele klus, sowieso draaien emulators nooit perfect, en dit is een zwaar, erg zwaar iets om te emuleren...

Ik denk (en hoop!) dat er eind deze week een release van Honeycomb in de AOSP source komt, dan zijn we eindelijk klaar met die emulator-images...
Ik heb geen enkel probleem op deze computer Windows XP te emuleren met 2GB RAM (4GB in totaal) maar de Android 3.0 emulator is wel heel erg traag.
Hoe >emuleer< je Windows XP? Volgens mij virtualiseer je Windows XP.

Overigens: Windows 95 (een x86 operating system) op je Android (ARM) smartphone is draconisch... immers, je emuleert de ene CPU architectuur op de andere, iets wat de "ondergang" van IA64 misschien wel is geweest, en de kans van AMD64.

Overigens kunnen we natuurlijk ook wachten op de échte x86 versie van Android3.0, iets zegt me dat die geheid komt met de mate waarop Intel (en AMD) ook de SOC markt probeert open te breken vanaf ARM dominantie.
Ik was ervan overtuigd dat een virtual machine ook een processor emuleert. Niet dus?
Nee, niet als het niet nodig is ;)
Bij een ARM processor moet je wel, dat is een hele andere architectuur.
Ik denk eerlijk gezegd niet dat er een x86-versie komt. Er zijn wel ports (android-x86.org), maar daarbij zie je alweer dat het niet geschikt is voor computers, waar praktisch alleen maar x86 (compatibele) processors in zitten. Ik zeg: De SoC markt lekker voor de ARM architectuur houden, prima zo!
Een ARM-build emuleren is wat anders dan een x86 build emuleren. Zeker op een x86 systeem :P
Ik heb er zelf geen ervaring mee - geen mac meer - maar ik snap dan niet dat ik hoor dat voor ios devices de emulator van apple heel snel is en dat terwijl ze ook met een arm platform zitten.

Maar de android emulator is idd heel traag, is zelf de reden waarom ik een inexpensive zte blad heb gekocht om toch op een deftige manier wat te kunnen experimenteren met android.
De iOS SDK heeft een simulator, geen emulator. Wat er gebeurt als je test op je mac is dat de code wordt gecompileerd voor een x86 architectuur. Pas wanneer je de final bouwt voor je iOS device wordt er ARM code gecompileerd.
Zou dergelijke opzet dan ook niet voor android kunnen ? Althans waarom kiest men er daar dan niet voor. Uiteindelijk zijn android apps veelal (effe de NDK negerend) in java geschreven en dus moet dit toch ook een mogelijkheid zijn ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 23 februari 2011 14:07]

Althans waarom kiest men er daar dan niet voor.
Omdat die simulator van Apple ook niet betrouwbaar is. Je hebt dingen die wel op een iPhone werken, maar niet in de simulator. Vandaar dat ze ook altijd zeggen dat je het beste kunt testen op je telefoon zelf, en niet op de simulator.
Dat zijn dingen als multitouch of accelerometers, hoe wil je die simuleren in een 'desktop'? Precies. Dat heeft dus nul komma nul met de architectuur te maken.

En ook voor Android zou ik testen op een Android telefoon, software uitbrengen op een platform waar het 'nog nooit echt op gedraait heeft' mja.
Dat zou zeker kunnen. Er zijn iso's beschikbaar om een pc met android te draaien in een virtuele machine (of zelfs native), maar hiervoor is (volgens mij) geen adb beschikbaar, waardoor development van applicaties niet zo makkelijk gaat.

Maar idd, als de NDK niet gebruikt wordt moet virtualisatie kunnen.

[Reactie gewijzigd door MrSnowflake op 23 februari 2011 14:28]

Mee eens, de performance van alle AVD's (Android Virtual Device) is een ramp. Zelfs op een Core i7 met ruim 8GB geheugen is het nog steeds behelpen.
Op internet is er genoeg over te vinden, behalve de oplossing. ;)
een goede zaak van google uiteraard. De interface ziet er wel anders uit maar ook weer niet te radicaal anders. Hoe worden de updates van de huidige android versies van 2.3 naar 3.0 uitgevoerd. Ik zou deze namelijk wel graag op mijn point of view 10" willen hebben :). Het blijft goed deze vooruitgang op het gebied van OS. Google heeft de vaart er aardig inzitten, wat alleen maar ten goede komt voor de consument
dat is afhankelijk van de fabrikant..als die geen update verzorgd dan ben je afhankelijk van de community
Ah gevonden: Android 3.0 Honeycomb voor tablets zal een dual-core ARM Cortex-A9 processor nodig hebben om goed te draaien, zo zegt Bobby Cha, directeur van de Koreaanse tablet producent Enspert. Dit betekent dat veel van de huidige Android tablets geen upgrade zullen kunnen krijgen naar Honeycomb en dat geldt dus ook voor Samsung’s paradepaardje, de Galaxy Tab. De Tab heeft een Cortex A8 processor en deze zal volgens de Koreaan niet krachtig genoeg zijn om de nieuwe Android versie soepel te laten lopen. Dat betekent dat de Samsung Galaxy Tab alleen een update zal kunnen ontvangen naar Gingerbread, oftewel Android 2.3.

Dus ZO heel erg goed is men niet bezig met android als elke nieuwe versie a la windows een heftiger tel./tablet qua hardware nodig heeft.
Nieuw android OS systeem nodig? koop dan maar een telefoon waar het ruim op kan lopen...

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 februari 2011 15:09]

Er krijgen genoeg telefoons updates die ze eigenlijk niet zouden moeten krijgen. Die telefoons zijn na zo'n update compleet onbruikbaar.
Mijn oude HTC Magic heeft zelfs een update naar 2.2 gekregen (van zowel T-Mobile als Vodafone), terwijl de veel krachtigere Xperia X10 nog altijd 1.6 draait.
Voor de experia is nu ook (eindelijk) een update beschikbaar naar 2.1
Er is helemaal geen restrictie op hardware gebruik voor honeycomb, hoe kan het ook als het een open source os is?

Dat wil echter niet zeggen dat er geen restricties zijn voor Market en andere Google software. Maar de Nook Color heeft ook geen Market.
Het is natuurlijk mogelijk om HC te draaien op een minder krachtige CPU, maar dan zul je zien dat er bepaalde onderdelen zijn uitgeschakeld of gewoonweg niet kunnen draaien. Met name de hardware acceleratie zal niet goed of helemaal niet werken.

Ik denk toch echt dat ik geen Full HD film van m'n HTC Hero kan streamen...
Nee maar dat heeft dus niks met Android 3.0 te maken. Een telefoon die geen WiFi heeft kan met een softwareupdate niet ineens WiFi hebben...

Iedereen kan windows 7 draaien maar ook niet ALLE programma's die er voor win. 7 zijn, dat is bij sommige PC veel te zwaar... Helemaal niet erg naar mijn inziens maargoed...
Op Android zitten dan geen restricties, maar het kan heel goed dat op open source software wel restricties zitten. Dat is afhankelijk van de licentie van de leverancier.
Tsja, zo haal je wel altijd het maximale uit de hardware.
http://mobile.twitter.com/morrildl/status/22845294886518785
#dejavu Random note: there's no hard minimum processor requirement for Honeycomb. Trust me, if there were I'd know.
Hoe verklaar jij dan dat het redelijk soepel draait op een Cortex A8 800 MHz processor (Nook Color), terwijl dat niet eens een build van de AOSP source is, maar van een preview SDK?
Anoniem: 102225
23 februari 2011 12:00
Dat is mooi... nu kunnen de developers ook gelijk aan de slag voor ports naar Archos..Samsung en dergelijken..
Als je de custom rom bakkers bedoeld: die hebben niet zoveel aan de SDK. Die zitten meer te wachten op de bron code. En die zal eind deze week ergens komen.
middels de SDK en de VD met de source aanvullend is het mogelijk om die custom roms te bakken. de SDK en VD worden daar praktisch altijd voor gebruikt. Maar het is wel een combinatie van; en de sdk en de source.
De SDK is niet bedoelt om een OS van te maken (ofwel: het OS uit de SDK de isoleren en te porten naar een ander device dan een virtual device). Het OS is aanwezig in de SDK. Uitiendelijk zal de source code van Honycomb ook vrijgegeven (moeten) worden. Deze gebruiken om een stabiele port naar een ander device te maken is logischer, in mijn ogen.

De SDK is bedoelt om software te schrijven en te testen voor Honeycomb.
Voor developers: download eerst de nieuwe SDK, dan word er een nieuwe repository toegevoegd.

Toch wel vreemd dat we straks van versie 3.0 ineens naar 2.4 (ice cream sandwich) gaan.
Anoniem: 103512
@Wolfos23 februari 2011 12:39
Niet echt, omdat dit een tabled focussed OS is.
2.4 is gericht op smartphones.
2.4 zou 2.3 en 3.0 combineren.
Helemaal niet er is enkel gezegd dat telefoons later ook veel functies van 3.0 zullen krijgen, er is geen buildnummer bij genoemd.
nieuws: Google maakt Honeycomb-features voor smartphones bekend

Ik weet trouwens wel 100% zeker dat dat niet met 2.4 gebeurt anders heette die niet ook gingerbread net als 2.3 (die naam blijft gelijk omdat er weinig veranderd)...

Dan blijft er nog een getal tussen de 2.4 en 2.9 over voor Ice Cream en dat is de build waar we wat in terug gaan zien van 3.0...
nieuws: MWC: Volgende Android-editie fuseert Gingerbread en Honeycomb

Daarna zal 3.1 of 3.2 denk ik voor zowel tablet als telefoon uitkomen, en is Android weer 1 versie ipv 2 losse, of misschien zelfs 4.0 want 3.0 zal misschien ook zelf nog wat kleine updates krijgen waar weer wat nummers voor verbruikt moeten worden!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 februari 2011 15:21]

2,4 wordt niet ice cream sandwich. 2,4 blijft gingerbread. (tenminste zo heb ik het begrepen uit de nieuwsberichten hier op tweakers)
Gingerbread is het Tablet OS, en dat is voor zo ver ik weet nog steeds 3.0.

OT: De finale versie? Niet eerder definitieve versie?
Gingerbread is 2.3 en ook 2.4. Honeycomb, 3.0, is het tablet OS.
Daarstraks nog op tweakes gelezen dat 2.3.3 eigenlijk 2.4 zou zijn geworden.
Ziet er goed uit, android maakt echt grote stappen tot een volwassen mobile OS.
Ik hoop dat honeycomb komt naar de Point of View 10" / Advent Vega. De huidige 2.2 werkt al aardig, maar je merkt wel dat het niet gemaakt is met tablet in mind.
Ze mogen die emulator (AVD) wel eens verbeteren. Start traag op en zijn ook in gebruik erg traag.
Dus kan weldra honingkam 3 nu wel of niet op een samsung galaxy tab 7 inch? want eigenlijk durf ik niet te zeggen-, ik weet niet of-, dat het een grote telefoon danwel een tablet-pc is...

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 februari 2011 12:09]

een 7 inch telefoon?

en wat een moeilijke zin heb je ervan gemaakt :Y)
In diverse reviews noemt men de 7 inch tab een grote touch telefoon.
Dat is vooral omdat er een volledige telefoonapplicatie ingebouwd is. Net als in de standaard pre-Honeycomb Android versies. De reden hierachter is dat pre-Honeycomb Android nooit bedoeld is voor tablets en je als fabrikant alleen de 'Google Experience' (Gmail, Market, Maps, Talk enz...) mag inbouwen als het een telefoon betreft. Omdat dit volgens Samsung essentieel was hebben ze er de telefoonmodule+software ingelaten.

Het is dus een 'echte' tablet maar om praktische redenen wel een tablet waarmee je kan bellen :)
comb = kam , zie bijv :
http://www.google.nl/imag...l&tab=wi&biw=1920&bih=978

Maar inderdaad als 1 woord, aan elkaar is het :
http://www.google.nl/imag...ken&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 februari 2011 15:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee