'Android-tablet van Motorola heet Xoom en komt in februari'

De Android-tablet die Motorola op de CES-beurs gaat onthullen zou 'Xoom' gaan heten. Het apparaat krijgt naar verluidt de mogelijkheid om een optioneel lte-modem aan te sluiten. De Xoom moet in februari in de schappen liggen.

Motorola heeft recentelijk de naam Xoom geregistreerd als handelsmerk, en volgens Droid Life zal dat de naam van de aankomende Android-tablet van het bedrijf worden. De site weet ook te melden dat hoewel de tablet via de Amerikaanse isp Verizon verkocht gaat worden, deze in standaardconfiguratie niet zal werken met het 4g-netwerk van de provider. Motorola zou ervoor gekozen hebben om een uitbreidingssleuf in te bouwen op basis van de pci-e-standaard. Gebruikers zouden een optioneel lte-modem aan kunnen schaffen om verbinding te maken met het 4g-netwerk. Of dit modem ook zal werken met nog op te zetten lte-netwerken in Nederland is nog niet bekend.

Hoewel Motorola al aangegeven heeft de tablet op de aankomende CES-beurs te zullen onthullen, is een officiële introductiedatum nog niet bekend. Volgens Android and Me moet de tablet op 14 februari in de winkels liggen. Dat betekent dat de ontwikkeling van versie 2.4 van Android, ookwel bekend als Honeycomb, dan ook afgerond moet zijn. Op diezelfde dag zal Google-ceo Eric Schmidt een keynote speech geven op het Mobile World Congress in Barcelona.

Veel is er officieel nog niet bekend over de tablet. Het prototype dat Android-topman Andy Rubin recentelijk toonde had geen fysieke knoppen en maakt vermoedelijk gebruik van Nvidia's Tegra 2-system-on-a-chip. Uit foto's die eerder uitlekten werd nog duidelijk dat de tablet een 10"-scherm heeft met een resolutie van 1280x800, beschikt over twee camera's en uitgerust is met 32GB opslag- en 512MB werkgeheugen.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

30-12-2010 • 15:01

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
30
1
0
0
Wijzig sortering
Dat betekent dat de ontwikkeling van versie 2.4 van Android, ookwel bekend als Honeycomb, dan ook afgerond moet zijn.
Is de verwachting niet meer dat Honeycomb bekend zal staan als Android 3.0?
Nee dat was eerst de verwachting net zoals Gingerbread eigenlijk 3.0 zou worden... Echter "Bewaart" google dus 3.0 voor grote veranderingen.

OT: Ben heel erg benieuwd naar dit tablet, houdt motorola de standaard Android versie erop? of komen ze met hun eigen schil....

Zo ja dan denk ik niet dat in feb. 2.4 op dit ding draait!
Anoniem: 28884
@Kam330 december 2010 15:30
Of de tablet nu wel of niet Blur krijgt lijkt me voor de tweaker weinig intressant.

Als je de telefoons van Motorola als lei draad neemt, Heeft dit mooie stukje gadget waarschijnlijk een Bootlock en de update snelheid als er al een update komt voor je Motorola device. Is nouw ook niet geweldig.

En met bootlock bedoel ik niet zo iets zachts als wat de Nexus S bijvoorbeeldt heeft, Nee Motorola doet dat grondig. 1024Bit RSA key.

Conclusie als Motorola blijft doen wat ze al doen, dan is het "Yep Leuke hardware" maar nee dank U als tweaker zijnde.
De Nexus one en S hebben eigenlijk géén slot op de NAND. Met de debugger (adb) ben je daar met één enkel commando van af. Zoals Google's Android Dev's schreven op hun twitter:

"it's not rooting or a security hole, it's called openness!"

Ik snap niet zo waarom HTC en vooal Motorola zoveel moeite doen om hun interne geheugen te locken. Tuurlijk, custom-NAND tables zijn niet voor iedereen. Maar gebruikers die SU toegang willen, krijgen dat toch wel. Ik weet ook niet wat ze proberen te bewerkstelligen. Moto BLUR is nooit positief onthaalt. Waarom de gebruiker dan niet zelf het OS kaal laten installeren, launcher naar keuze laten gebruiken en die extra ruimte voor eigen applicaties / extra IO snelheid inzetten?
Hoe sterker de key hoe leuker om te kraken toch?
je zag wel Honeycomb erop draaien toen Rubin hem toonde...dus ga er wel vanuit...of ja, eigenlijk hoop ik het gewoon :)
Dat is nog alles behalve zeker....

Zal met niets verbazen als zelfs binnen Google dit nog niet 100% besloten is.
Het is het "launchdevice" van Honeycomb (net zoals de Nexus S bij gingerbread), ik verwacht dus niet anders dan een vanilla Android versie op de Xoom (wat een kutnaam overigens... Is dat echt het beste wat de marketingmensen konden bedenken?) en een triviaal unlockbare bootloader.
Volgens mij was xoom ook nog eens de naam van een of ander weblogscript...
Iemand een idee of het geheugen uitbreidbaar is naar 1GB? Lijkt me iets aan de krappe kant met 512MB?
Ipad heeft 256MB, 512MB is genoeg, 1 GB zou overbodig zijn (maar wel leuk denk ik)
De iPad heeft dan ook nog steeds geen echte multi-tasking, dus zoveel RAM heb je er ook niet op nodig. Er zijn legio mensen te vinden die hun iPad gejailbreakt hebben en nu tegen de limieten van 256Mb RAM aanlopen wanneer ze 3-4 zware programma's tegelijk openzetten.

1Gb overbodig noemen is wat voorbarig, maar noodzakelijk is het zeker ook (nog) niet. Het zou de Xoom (doet mij denken aan een kinderspeeltje dat ik vroeger had :+ ) wel wat meer future-proof maken.

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 30 december 2010 15:25]

De iPad heeft geen multitasking als in background draaien (zonder de bekende features zoals task completion, GPS, voice, music playing), maar houdt de apps weldegelijk in het geheugen. Mijn iPad heeft op dit moment 28 MB over en draait (met jailbreak) Facebook, Friendly, Twitter, Mail, River of News, iCabMobile, Spotify, Stanza en StreamToMe. Dat zijn 9 apps, en dat is op 256 MB. 512 MB moet genoeg zijn voor de huidige generatie tablets en eisen, en 1GB is dan meer iets voor de volgende generatie.

Future-proofing gebeurt met Android overigens niet. Games werken niet meer (of worden als LITE-editie uitgebracht) op oude toestellen, nieuwe versies van het OS komen niet naar oude producten (hoeveel telefoons die voor 2.3 uit zijn gekomen draaien er al 2.3, officieel?) en de Android-wereld versplintert zich verder en verder.

In dat opzicht doet Apple het iets beter. Ze geven je niet alle features van het nieuwe OS (soms om technische redenen, soms echter op upgrades aantrekkelijker te maken zoals met MMS), maar wel de grote lijnen - in termen van beveiliging is de iPhone uit 2008 nog helemaal up-to-date, en ook die telefoon heeft de nieuwe features in mail en zo voort.

Daar staat tegenover dat nieuwe Android-modellen wel vaker verschijnen, maar ik ben er niet zo zeker meer van of dat nu een groot voordeel is. Een Desire is nog steeds een goede telefoon met een snelle processor, waarom moet die al weer verouderd zijn? Omdat er geen updates meer komen naar alle verwachting?

Geen bash op Android, maar wel wat zorgpunten. Ik hoop dat Google er spoedig iets aan doet, maar het weerhoudt mij er niet van lustig naar Android-modellen te kijken.
Volledig akkoord, dat is ook net het verschil in strategie tussen Google en Apple. Google gooit alles op de markt wat het maar kan, en de users/OEMs zoeken het zelf maar uit wat het beste is of werkt. Bij Apple draait alles om de user, ze beslissen zelf wat goed is en brengen alleen maar dat op de markt. Ik ben persoonlijk meer voor de Android-aanpak (veel meer keuze), maar ik snap 100% dat mensen niet constant alles willen bijhouden of opzoeken, en dan is de iPhone-way zeker een groot gemak.

Echter, over je punt van RAM: Android draaide volgens mij al z'n apps in een Java VM (Dalvik?). Dat gebruikt toch ook even wat meer RAM dan native apps zoals die voor iOS gemaakt worden...
Valt mee, zo'n VM (weet niet of het voor Android ook geldt) is vaak beter in het delen van code in libraries onderling en heeft een ingebouwde garbage collector die netjes veel geheugen opruimt. iOS heeft niet een echt ingebakken garbage collector. Applicaties in Objective-C geschreven hebben wel wat extra memory management truukjes, maar vooral apps die in C/C++ zijn geschreven zouden nog wel eens het geheugen kunnen doen vollopen.

Het lijkt er wel op dat Android iets zwaarder is dan iOS, maar ik weet niet waar dat aan ligt. Misschien is het systeem op zich gewoon iets groter.
Je hebt gelijk, bijna alle Android-telefoons hebben ongeveer 512MB geheugen en daar voldoende aan. Ik denk niet dat tablet-apps significant meer geheugen gebruiken dan telefoon-apps (misschien wat hogere resolutie icoontjes en artwork, maar ja) en dat dit inderdaad voldoende is.

Op zich toch wel rare aankondiging, want veel aangekondigde Tegra-tablets hebben 1 GB geheugen, waaronder de Toshiba Folio 100 die al uit is.

EDIT: Foutje. Niet de Folio 100 maar de Notion Ink Adam heeft 1 GB, evenals de door Onkyo aangekondigde tablet. Beiden hebben ook een Tegra 250 aan boord.

[Reactie gewijzigd door DCK op 30 december 2010 16:55]

De Folio 100 heeft 'gewoon' 512MB geheugen hoor :) (heb er zelf 1)
Vandaar dat ik ook zeg dat 512MB genoeg is.

256 bij ipad gaat al, mits je idd niet teveel tegelijk draait (kan er een 3 tal effectief tegelijk draaien, dan zit hij aan 10-15MB geheugen over)

512 zou betekenen een 350MB werkgeheugen vrij kan je 10plus programma's naast elkaar draaien. 1 GB is overkill kan me moeilijk voorstellen dat het OS zoveel meer geheugen gaat inpakken alsook de apps in de directe toekomst..

[Reactie gewijzigd door k995 op 30 december 2010 15:27]

Pad versus Xoom is een redelijk nutteloze vergelijking niet? Totaal ander apparaat imho.
Iets van Windows 98 SE had aan 256 genoeg, maar Ubuntu 10.10 heeft 2048 nodig.

Over het algemeen zie ik tussen de Samsung Galaxy en de Desire weinig verschil in winst met die extra 256mb. M'n Desire heeft na het netjes indelen van de ruimte vaak tussen de 280 en de 200 MB vrij. Ik weet niet wat ik allemaal wel niet tegelijk zou moeten willen draaien om dat vol te krijgen... Browsers + veel tabs, internet radio, FTPES client, twee mail clients + gmail, navigatie en twee spellen op de achtergrond en een timer, is het drukste wat ik kan verzinnen, en dan heb ik hier (even bekeken) nog 158MB over...
Ik dacht dat 4G standaard nog niet klaar is en pas in 2011 gaat komen (het consortium wil 100mbs snelheid halen met 4G). LTE en WiMax worden meen ik pre-4G genoemd.
LTE wordt door de providers wel gewoon 4G genoemd. Vooral uit marketingoverwegingen, technisch is dit idd incorrect.
is Android 2.4 dan officieel gereed voor tablet size of moeten we daarvoor echt nog op 3.0 wachten?
Vanaf Honeycomb is Android inderdaad (eindelijk) meer 'tablet-optimized'.
Waarom een tablet nemen als je een goede laptop hebt met een sterke telefoon?
Op een tablet geen mogelijkheden voor branden etc.
een laptop opstarten duurt best eventjes, en ik gebruik nu HEEL veel m'n Desire om dingetjes op te zoeken (en m'n vriendin pakt ook steeds vaker m'n telefoon voor zoiets)...

Maar een groter scherm is toch net wat handiger om dingetjes op te zoeken. Ik wil dus een tablet voor in de woonkamer, TV gids raadplegen, e-mail checken en reageren, informatie opzoeken...

Het is handig om toch een compact apparaat te hebben waar je makkelijk even iets op kunt zoeken, zonder dat je zo'n 'grote' laptop op je schoot hebt...

en over dat branden: het is ook geen PC vervanger he...het is iets tussen een smartphone en PC in

[Reactie gewijzigd door Boy op 30 december 2010 15:42]

Je kan ook een kleine laptop gebruiken met ssd en hibernation.
Als je die discussie wilt gaan voeren heb je het hele idee van een tablet niet door. Een tablet valt er tussenin.

Als ik op de bank zit vind ik mijn telefoon te klein om lekker op te internetten, en mijn notebook mag ik niet steeds op de tafel laten liggen. Mijn iPad mag dat wel... (vrouwen...) eigenlijk heeft ze nog gelijk ook. Een notebook op de kleine tafel in de woonkamer is gelijk weer zo lomp.

Wanneer heb ik voor het laatst een dvd/cd gebrand... Eens even denken... Mmm mijn dvd brander in mijn gewone pc is nog nooit gebruikt... Filmpjes en foto's gaan allemaal op Youtube, Picasa en op mijn iPad.
Daarom :D
hmm een tablet is voor sommigge situaties fijner,(bijv op de bank zombie-stijl surfen, of als documentatie naast je goede lap, in bed voor minder hete ... )

tis gewoon niet hetzelfde, ook al kan je dr wel t zelfde mee doen..

Op de meeste standaard tablets misschien niet, maar op menig tablet kan je bijv ubuntu draaien, (op de wetab en andere x86 tabs ook windows of osX86... ) en als je bijv. een usb-host hebt, kan je dr een brander aan hangen, en genoeg brand software te vinden..
ik kan bijv op mn nokia n810 een cdeetje branden, (debian / mer ) ook al ist belachelijk traag en onzinnig, t kan
(tweakers... toch? :P )

[Reactie gewijzigd door zeduude op 30 december 2010 15:54]

Anoniem: 230001
@Gregyor30 december 2010 18:48
Waarom zou je geen tablet nemen als je de poen hebt? Heb een laptop en game PC maar bij mij komt gewoon een tablet al weet ik nog niet welke (Android of iPad 2). Ik game graag en speel liever games op een tablet vanwege het grotere scherm dan op mijn Desire.
Of je een tablet nodig hebt als je al een laptop hebt is een ander verhaal, ligt er ook helemaal wat je met een tablet wil doen (wel of geen administratie bv).
wie gaat nou onderweg branden?!? dat doe je gewoon thuis op je pc.
Wie brandt er nog. Wie gebruikt dvd/cd nog met regelmaat als transport media? Bij mij is dit al lang vervangen door externe HD en Usbstickies.
Er is ook eeen teaser verschenen van deze motorola tablet : http://www.youtube.com/wa...c&feature=player_embedded

[Reactie gewijzigd door joma1 op 30 december 2010 15:10]

Goed hoe mee concurentie hoe beter.

Ipad 3 (als ik verander binnen 1.5 jaar) tegen hopelijk een iet wat deftige prijs voor meer dan basis model.
Bootloader op slot net als Motorola telefoons? Als dat het geval is zou het erg jammer zijn.
Ik dacht dat google omwille van de trage providers maar 1 update per jaar zou uit brengen, maar dat is dus blijkbaar niet zo....

Als dit de berucht honeycomb wordt met het verbeterde en nieuwe interface zullen de gevraaagde specs van een 1 ghz proc enz. Dan ook vanaf deze versie gelden....

Betekent dit dat bijvoorbeeld de htc wildfire en legend vanaf dat moment niet meer officiel ondersteunt worden voor de nieuwe versie?
Wie brand tegenwoordig nog? Ik heb al jaren lang niks meer gebrand. misschien een keer iets voor in de auto maar dat was het. Verder denk ik dat een tweaker ten alle tijde nieuwe gadgets wil testen/hebben. Daarbij komt nog dat google had gezegd niet meerdere grote updates uit te brengen in een jaar. kleine updates zoals van 2.2 naar 2.3 zal wel gewoon door blijven gaan. we zullen dan ook geen 4.0 in 2011 gaan zien maar een 3.2 zal ik niet uitsluiten.

Verder lijkt me dit weer een super product maar moto heeft me al beet met mijn moto milestone waar ik geen nieuwe software op kan zetten uit vrije wil dus wacht ik met dit product om te kijken wat er wel niet mee mogelijk is op tweak gebied.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee