Het is zaterdag precies 25 jaar geleden dat Microsoft de eerste versie van zijn OS Windows uitbracht. Windows 1.0 is inmiddels geëvolueerd tot het huidige Windows 7. Microsoft heeft met zijn OS nog altijd een marktaandeel van rond 90 procent.
Microsofts OS voor 1985 was MS-DOS, dat werkte met de command-line. Windows, genoemd naar de verschillende 'vensters' die gebruikers tegelijkertijd open kunnen hebben op de desktop, voegde een grafische interface toe aan Microsofts besturingssysteem.
Het grote succes voor Microsoft kwam pas met de derde versie van Windows: Windows 3.1 en 3.11 werden veel verkocht begin jaren negentig. De opvolger, Windows 95, was de eerste Windows-versie die werd uitgerust met de karakteristieke Start-knop en taakbalk. Beide elementen zijn nog altijd terug te vinden in de huidige versie, Windows 7, al hebben ze een moderner uiterlijk en licht gewijzigde werking.
Vooral eind jaren negentig kwamen er veel versies van Windows na elkaar uit: Windows 98, 98 SE, ME, 2000 en XP kwamen binnen zes jaar na de release van Windows 95. Oorspronkelijk hanteerde Microsoft nog twee verschillende takken van Windows: de op DOS-gebaseerde 95, 98 en ME en de op Windows NT-kernel gebaseerde serie met onder meer Windows 2000. Pas vanaf Windows XP werden die twee onder een naam samengevoegd.
Windows XP bleef lang de enige versie van Windows op de markt: pas vijf jaar later, in 2007, kwam Vista uit, de opvolger van XP. De nieuwe versie van Windows kwam daarna een stuk sneller: twee jaar na Vista kwam het huidige Windows 7 uit. Die gaat veel sneller over de toonbank dan bijvoorbeeld het succesvolle Windows 3: waar van versie 3.x in twee jaar tien miljoen licenties waren verkocht, zat Windows 7 in het eerste kwartaal al over 60 miljoen licenties.