AMD schaart zich naast Intel bij MeeGo-project

AMD gaat bijdragen aan de ontwikkeling van het MeeGo-besturingssysteem, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. AMD schaart zich daarmee naast zijn grote concurrent Intel, dat de drijvende kracht achter MeeGo is.

AMD gaat zijn 'ontwikkelexpertise' inzetten om bij te dragen aan de ontwikkeling van het op Linux gebaseerde MeeGo-besturingssysteem voor smartphones, tablets en netbooks. Het chipbedrijf verwacht dat de software een rol kan spelen bij zijn embedded plannen en dat het OS mogelijkheden biedt om de markt voor zijn komende apu's te vergroten.

The Linux Foundation overziet de ontwikkeling van MeeGo. Hoewel AMD lid van deze stichting is, komt de stap als een verrassing. Concurrent Intel is namelijk de drijvende kracht achter het project. Ook Novell en Nokia zijn belangrijke partijen die zijn betrokken bij de ontwikkeling van de software, die voortborduurt op Nokia's op Debian gebaseerde Maemo en Intels voormalige Fedora-project Moblin.

De deelnemende partijen hebben hoge verwachtingen van de software, maar aankondigingen van concrete producten met het OS zijn er nog nauwelijks. Nokia heeft onlangs beloofd dat zijn eerste product met MeeGo in 2011 uitkomt. De verwachting is dat dit de N9 wordt. Acer en Asus zouden volgens Intel aan netbooks met MeeGo werken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-11-2010 • 15:05

41 Linkedin

Reacties (41)

41
40
33
1
0
1
Wijzig sortering
Nu maar hopen dat dit de ontwikkeling inderdaad een flinke boost geeft, ik kan niet wachten om hiermee te spelen op mijn N900
Veel plezier: http://meegoarena.com/201...-download-for-nokia-n900/

Laat even weten hoe het loopt, wellicht stap ik dan ook over.
Voorlopig niet doen; deze versie is op geen enkele manier geoptimaliseerd, kent nog wat narigheden en is gewoon ongelooflijk traag.

Als je MeeGo wilt proberen, installeer dan eens de NetBook versie. Echt een leuk product voor toepassingen als tablets, netbooks en misschien later intelligente televisies. Het installeren kost grofweg 7 minuutjes :-)
makkelijker nog, probeer een live cd: http://news.opensuse.org/2010/10/06/announcing-smeegol-1-0/

of installeer het met one-click-install (*als je al openSUSE hebt draaien*)
Ik denk dat het vooral een veilige stap is voor AMD, waarschijnlijk verwachten ze dat MeeGo erg groot wordt, wat zou betekenen dat het veiliger is om er aan mee te werken dan later zelf een concurrent op de markt te moeten brengen.
Zekers. Je moet bedenken dat ARM enorm groot is in deze sector. Om dan vervolgens het besturingssysteem en programma's het x86 instructieset te laten gebruiken, kunnen de processors van AMD en Intel hier ook in gebruikt worden, waardoor ze dus een nieuwe markt aan kunnen boren. En kunnen gaan concureren.

Moeten ze natuurlijk wel energiezuinige en kleine procs ontwikkelen.
Ik weet niet of het echt de moeite waard is hier in mee te doen, de meeste apparaten met een ARM chipset hebben een grote OS basis met Android, iPhone OS, Symbian, PalmOS etc... de Intel/AMD concurrent zal een hele grote achterstand goed moeten maken.
Kijk bijvoorbeeld naar de enorme hoeveelheden app stores die op dit moment voor ARM processoren ingericht zijn. Natuurlijk is het eenvoudig om een programma geschreven voor ARM voor een x86 te compileren en 99% van de tijd kun je met hooguit een paar kleine wijzigingen het stukje code gewoon werkend krijgen maar het is ook nog eens een geheel ander OS en dat gaat veel meer werk kosten als je bijvoorbeeld meer wilt doen dan alleen een paar schermpjes tonen.

Ik denk dat met MeeGo op dit moment meer op de draagbare computers gericht wordt, en dan bedoel ik dus pad/tablet/netbook en niet zo zeer een OS om te bellen. Immers geen van de bedrijven die aan MeeGo werkt heeft een chipset die in een telefoon verwerkt en de batterij niet binnen een paar seconde geheel leeg slurpt.
ARM verslaan op mobiele telefoon gebied is op dit moment geen optie ook een eigen OS zal dat niet veranderen. De enige optie die beide bedrijven hebben is om een veel betere processor te bouwen wat betreft prestatie per watt en dat kon nog wel eens heel erg lastig zijn met een x86 chip omdat die nu eenmaal niet heel erg zuinig zijn.

Daarnaast heeft Google met Android een hele goede Linux implementatie op de markt gezet met als heel erg groot voordeel de manier van applicatie distributie die geheel self contained is. Geen gedoe met de Windows dll hell, geen dependency geneuzel zo als Linux dat normaal gesproken doet maar gewoon een bestand met alles dat je nodig hebt en een simpele manier om deze dingen uit te voeren.
Als MeeGo een kans wil maken dan zullen ze dat moeten kopieren en zullen ze ook er voor moeten zorgen dat ze op de een of andere manier echt beter of op zijn minst anders zijn dan Android. Maar op dit moment is alles dat ik van MeeGo gezien heb een minimale Linux variant met goede ondersteuning voor kleine schermen en niet veel meer dan dat, en dat gaat echt de wereld niet veroveren.
AMD en Intel hebben niets te zoeken in de wereld van de mobiele platforms. De x86 architectuur is te onzuinig. ARM is Intel en AMD wat dat betreft al straatlengtes voor.
AMD en Intel hebben niets te zoeken in de wereld van de mobiele platforms. De x86 architectuur is te onzuinig. ARM is Intel en AMD wat dat betreft al straatlengtes voor.
Dat zegt een ARM fanboy of x86-hater.

Realiteit is echter anders. Er zijn al sinds jaar en dag allerlei op x86 gebaseerde laptops en netbooks. Of dat ene smartphone prototype op x86 gebaseerd. Ik zeg niet dat x86 smartphones the next big thing worden, maar wie denkt dat er na laptops en netbooks niets kleiners op x86 gebaseert komt leeft onder een grote steen. Net zoals ARM ook steeds sneller wordt. Zo groeiden de 2 naar elkaar 2, en hebben ze itt wat jij beweert (hetgeen waar was 10 jaar geleden) inmiddels zat te zoeken in elkaars segmenten.

In een gemiddelde x86-gebaseerde computer zitten trouwens allerlei low power processors waaronder mogelijk ARM-gebaseerde. ARM heeft andere verdienmodellen dan Intel, en inderdaad je zult nog geen x86 GPUs tegenkomen (Intel, vziw de enige die op dat gebied enige progressie maakte, heeft dat project in de ijskast gezet).

AMD heeft, net als Intel, als hardwareboer simpelweg groot voordeel bij portable software. En open source software is heel erg portable. Het is jammer dat een bedijf als VIA dat nog niet zo goed inziet. AMD en Intel doen, naast dit werk, namelijk goede zaken voor hun drivers itt VIA. Enige probleem bij Intel is bijv PowerVR maar dat is dan ook niet licensed (niet in-house).
Anoniem: 295700
@Jerie16 november 2010 10:56
De enige reden dat x86 populair is voor laptops en netbooks is dat mensen er Windows op willen draaien. Met een ARM processor zou je bij gelijke performance veel langer kunnen doen met 1 acculading. En dat laatste is nu net hetgeen wat telt bij mobiele devices. Een telefoon die na 3 uur weer aan de oplader moet en te heet wordt om vast te houden wordt geen verkoophit.

Dit kun je ook doortrekken naar high performance computers. Als je 140W met een ARM processor mag verstoken, dan heb je veel meer performance dan je ooit bij een gelijk vermogen en IC proces uit een x86 processor kunt halen. Daar ligt de toekomst.
dat is zeker niet helemaal waar, want op het moment dat je een arm cpu in je netbook doet gaat er een heel scala aan linux software TOCH niet werken, of omdat de logica van de software niet klopt, of omdat arm nog steeds zo z'n beperkingen heeft wat betreft optimalisaties die x86 wel heeft.

dat wil niet zeggen dat ARM niets in een netbook te zoeken heeft, maar om het 1 op 1 te willen vergelijken is naar mijn idee kortzichtig.

net als het idee dat amd's apu niet mogelijk strax in hele compacte tablets zou kunnen werken.

dat we voor het eerst te zien krijgen dat ARM met x86 kan concurreren wil niet zeggen dat x86 op zijn beurt niet met arm kan wedijveren het betekend gewoon dat de 2 naar elkaar toe groeien.
Anoniem: 295700
@i-chat16 november 2010 14:09
??? Alle Linux georienteerde software kun je voor ARM (en andere niet x86 platforms) compileren. Ik heb ondertussen aardig wat softwarepakketten gecompileerd voor niet x86 platforms en ben nog nooit een softwarepakket tegengekomen dat niet werkt.

Sterker nog, Linux distributies zoals Debian bieden voor alle ondersteunde platforms exact dezelfde software aan (weliswaar gecompileerd voor het betreffende platform). Dat een heel scala aan software niet gaat werken is regelrechte onzin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 295700 op 16 november 2010 16:33]

De enige reden dat x86 populair is voor laptops en netbooks is dat mensen er Windows op willen draaien.
Dat is een groot voordeel inderdaad. Maar als de performance van Windows zo slecht zou zijn op zo'n systeem dan zouden we allemaal iets anders gebruiken. En dan zou Windows naar ARM geport zijn.
En dat laatste is nu net hetgeen wat telt bij mobiele devices.
Acculading is belangrijk, maar niet het enige dat terzake doet.
Dit kun je ook doortrekken naar high performance computers.
Vreemd dat we daar dan voornamelijk x86 zien, ook al draait het Linux.

Verder negeer je in z'n geheel de vooruitgang op gebied van x86, en het feit dat het tegenwoordig RISC achtige processors zijn die x86-32 compatibel zijn.
??? Alle Linux georienteerde software kun je voor ARM (en andere niet x86 platforms) compileren. Ik heb ondertussen aardig wat softwarepakketten gecompileerd voor niet x86 platforms en ben nog nooit een softwarepakket tegengekomen dat niet werkt.
Probeer voor de grap 'ns Adobe Photoshop of Adobe Flash. Ook moet de hardware open source drivers hebben, en bij bijvoorbeeld PowerVR kun je daar naar fluiten.
AMD en Intel hebben niets te zoeken in de wereld van de mobiele platforms. De x86 architectuur is te onzuinig. ARM is Intel en AMD wat dat betreft al straatlengtes voor.
En sinds wanneer is x86 het enige dat Intel doet?

Beetje kort door de bocht daar.
Intel heeft de ARM activiteiten jaren geleden al weer de deur uit gedaan.
"Immers geen van de bedrijven die aan MeeGo werkt heeft een chipset die in een telefoon verwerkt en de batterij niet binnen een paar seconde geheel leeg slurpt."

uhm...... ken je dat kleine bedrijfje uit finland? heet iets van Nokia of zo. echt heel obscuur. Die doen dacht ik iets met mobiele telefonie en met Meego. maar dat weet ik niet zeker.
;)
Ik denk dat het vooral is: samen staan we sterk tegen ARM.

AMD is met bobcat ook van plan zich vroeg of later in de low-power tablet markt te storten (en misschien zelfs ooit in de smartphone markt) met x86 processors. Echter is er gewoon geen goed besturings systeem voor deze devices: iOS is merk gekoppeld, Android wordt door Google alleen voor ARM devices ondersteund en Windows Phone draaid ook alleen op ARM. Er zijn nog genoeg alternatieven maar die spelen stuk voor stuk niet echt mee omdat ze te verouderd (Symbian), te klein (LiMo), of merkgebonden zijn (Bada, WebOS).

De twee oplossingen zijn dus zelf Android gaan compileren/debuggen/ondersteunen (maar er is hierbij toch een zekere afhankelijkheid van Google). Of Meego, waar al twee grote fabrikanten achter staan, waarvan één dan wel de grote concurrent is, maar wel dezelfde doelstelling heeft als jezelf: x86 everywhere!


Tevens heeft (krijgt) Meego als een voordeel over andoid: Andrdoid App ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 15 november 2010 16:49]

Anoniem: 361746
15 november 2010 15:09
mooie UI, k hoop wel dat het een redelijk open platform is, zodat we zelf nog kunnen aanpassen zonder de boel te kraken :P
Als het verder gelijkwaardig is aan Maemo is het in elk geval echt open...
Dit is zeker open, net zoals maemo, alles kun je er op aan passen en je hebt gewoon root toegang via een terminal zonder hacks of dergelijken ;)
Ik zie al 1 fout in de UI. Als ze dit op tablets willen gaan gebruiken kan je taakbalk beter onderaan zitten. Maar verder is het inderdaad een mooi systeem om te zien.
Ik vindt het ook een slimme keuze van AMD, want de markt van mobile devices ligt nu voornamelijk in handen van de Arm-fabrikanten. Als ze er nu niet in stappen kunnen ze het vergeten met x86 op mobile apparaten.
Blijkbaar kan dit OS van Nokia toch op veel steun rekenen van grote namen, maar echt bedrijven die het in productie willen gebruiken (zoals makers van netbooks, smartphones of tablets) zie ik toch niet (of vergis is mij).
Misschien dat ze uiteindelijk hiermee de concurrentie met Android en iOS willen aangaan, maar dan vraag ik mij af wanneer ze dat eindelijk zullen doen. Ze zitten immers wat achter te lopen op de concurrentie aangezien zij al producten hebben (zoals de iPad) of concrete vooruitzichten (zoals WebOS).
Ook Android zit serieus te sleutelen aan zijn weg naar tablets. Daarbij heeft Android al een zeer grote community die bv al apps maken.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 15 november 2010 15:11]

Blijkbaar kan dit OS van Nokia toch op veel steun rekenen van grote namen, maar echt bedrijven die het in productie willen gebruiken (zoals makers van netbooks, smartphones of tablets) zie ik toch niet (of vergis is mij).
Ik denk eerlijk gezegd dat dat straks wel meevalt. Op het moment dat jongens als Intel en AMD erachterzitten dan is het niet langer alleen een OS, dan is het gelijk een platform, waarbij je weet dat die 2 op elkaar zijn afgestemd en je daardoor niet alleen de software, maar ook de hardware voor elkaar hebt. En dat is wat je als fabrikant van bijvoorbeeld een netbook wilt hebben. Je wil MeeGo als OS leveren op een chip van AMD of Intel die voorzien in chipset, CPU en als het kan ook nog video, geluid en netwerk. Dat maakt het aantrekkelijk voor fabrikanten, omdat ze zelf weinig R&D hoeven te verrichten voor het hardwaregedeelte van chipset, CPU etc, maar zich kunnen focussen op het design en andere specificaties die in deze markt veel belangrijker zijn dan bijvoorbeeld de chipset.

Als ze dit goed voor elkaar krijgen dan zie ik dit platform nog wel geaccepteerd worden door de diverse hardwarefabrikanten.
Er staat in het artikel dat asus en acer met netbooks uit gaan komen. Nokia brengt smartphone(s) uit en er zijn ook al beelden van MeeGo op een tablet getoond. Dit bewijst natuurlijk niet dat er ook echt een fabrikant is dat het de tablet in de productie gaat. Maar hier ben ik niet zo bang voor.
Daarbij heeft Android al een zeer grote community die bv al apps maken.
Meego daar in tegen kan gewoon linux applicaties draaien, het is nog een OS in ontwikkeling maar ik denk dat ze zonder veel moeite dit op tablets kunnen laten draaien, kwestie van even een andere resolutie in stellen en alle software bouwen voor de juiste architectuur ;)
Concrete vooruitzichten hebben ze wel,
Nokia heeft al aangekondigd om een apparaat ermee te releasen in 2011.
Verder is er nog de autobrikant alliantie uit een vorige nieuwspost wat aangeeft dat ook deze bedrijven er brood in zien en er hardware voor zullen releasen.
Wel een indrukwekkend lijstje trouwens, "BMW, Hyundai, General Motors, PSA Peugeot Citroen en Renault"
persoonlijk heb ik liever eerst fundamenten voor een os, en daarna producenten van netbooks etc... men kan nu een degelijke basis leggen, als er nu nog een paar producenten van opslagmateriaal enz bijkomen dan is dit een meer dan behoorlijke start voor meego.

Ik denk trouwens niet dat meego achterloopt op de concurrentie, buiten het feit dat het nog niet released is.

Android staat nauwelijks even ver als meego op de markt voor, het is ook nog niet uit (niet de versie die Google heeft vooropgesteld als de android versie voor tablets).

Ook is qt dev applicatie een mooie stap van nokia om ontwikkelaars makkelijks apps te laten maken. Ik beschouw op dit ogenblik alleen iOS als een volwaardig tablet os.
Meego kan (in de toekomst) Android Apps draaien, deze functionaliteit is al aangekondigt, en daarnaast ook nog eens willekeurige Linux programma's.

Dus qua apps/software heeft Meego geen probleem, eerder zelfs een voordeel (alleen is het twijfelachtig of je zo maar in de Android App store kan komen met een Meego device).
Wacht maar tot Google legacy problemen krijgt. Je hoort nu al veel gebruikers klagen dat ze niet kunnen upgraden.

Verwacht trouwens dat Nokia wel weer meer progressie laat zien zodra ook Symbian volledig met Qt werkt, daar zijn ze druk mee bezig. Ontwikkelen wordt dan ook voor Nokia veel eenvoudiger.
Ik vrees dat het 'slome' Nokia niet mee kan met de 'vlotte' Android/Google snelheid.
TjA HACKEN gaat sneller dan universeer van de grond afopbouwen.
Ik heb al een keertje MeeGo geprobeert op mijn netbook (een MSI Wind) maar ik vond het een beetje té beperkt in functionaliteit. Het zal ongetwijfeld een stuk beter werken op tablets of smartphones, het is heerlijk simpel in gebruik.
Anoniem: 379651
15 november 2010 15:18
Extreem onder de indruk ben ik nog niet. Maar, wat niet is kan nog komen en het komt mij voor dat het nog zeer sterk in ontwikkeling is.

Misschien inderdaad eindelijk een passend antwoord voor Nokia op extreem veel betere alternatieven die de concurrent biedt.

Wat de andere partijen ermee van plan zijn - hmmm, niet alles is even interessant voor iedere eindgebruiker. Maar, zondermeer leuke mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 379651 op 15 november 2010 16:18]

Dit had ik niet echt verwacht van AMD, om samen te werken met concurrent intel.
Ik heb wel goede hoop. Dit kan zeker wel heel erg mooi worden.
Ik zou haast denken dat MeeGo een poging van zowel Intel als AMD is om de x86 instructieset op de mobiel markt te pushen.....
En waarom ook niet, makkelijker concureren dan weer een eigen arm proc op de markt zetten die tussen de rest zijn plaatsje moet veroveren.
Dat is best wel interessant dat de twee grote chip bakkers samen gaan werken aan een stuk linux software ben egt heel benieuwd hoe dit gaat worden wellicht dat een perfecte toevoeging is voor de o so vele OSen op de pads en smatphones van deze eeuw.

Ik denk ook dat Linux een goed platform zal zijn voor de business en particulieren markt, door dat het een relatieve open software is en dus makkelijk aan gepast kan worden naar de klant zijn smaak in dit geval Nokia, acer en asus zag ik staan. waarschijnlijk nog wel meer

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee