Lenovo brengt dunne IdeaPad U260 met 12,5"-scherm uit

Lenovo heeft een nieuwe ultraportable in de IdeaPad-serie uitgebracht. De IdeaPad U260 heeft een scherm met een afwijkende diagonaal van 12,5 inch, een dikte van 1,77 centimeter en een behuizing van een enkel stuk aluminium.

Vorige week dook de IdeaPad U260 van Lenovo al op de site van de fabrikant op en maandag heeft het bedrijf het model officieel aangekondigd. De U260 heeft een scherm dat wat formaat betreft tussen een 13,3"- en 12,1"-model in zit. Het 12,5"-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels heeft een led-backlight. Lenovo levert de laptop met een energiezuinige Core i3-380UM of een Core i5-470UM. De hoeveelheid geheugen is 4GB en er is een harde schijf van 320GB aanwezig. Ondanks de aanwezigheid van een hdd heeft Lenovo de dikte beperkt weten te houden tot 1,77cm. Het gewicht is 1,38 kilo.

Volgens Lenovo kan het toetsenbord warmte van het systeem via de keys uitstoten, terwijl het toch spill resistant is, dus enigszins bestand tegen knoeien met vloeistof. Een verdere bijzonderheid is dat optioneel een glazen touchpad wordt ingebouwd. Het thin & light-model ondersteunt bluetooth 2.1 en wifi-n, en naast de gigabit-ethernetpoort zijn er twee usb 2.0-poorten, een vga-interface en hdmi. De behuizing van het model is vervaardigd uit een enkel stuk aluminiumlegering, net als bijvoorbeeld de unibody van de MacBook Air. Hoewel de U260 klein en licht is, en krachtige hardware heeft, moet het model het wat accuduur betreft tegen de meeste concurrenten afleggen. De viercellige accu biedt volgens de fabrikant namelijk een accuduur van vier uur, minder dan gemiddeld. Wanneer de laptop naar Nederland komt en wat deze dan gaat kosten is onbekend, maar in de VS is het model direct beschikbaar voor 899 dollar voor de eenvoudigste configuratie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-11-2010 • 14:09

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
20
0
0
10
Wijzig sortering
Lenovo levert de laptop met een energiezuinige Core i3-380UM of een Core i5-470UM.
Zo zuinig zijn ze ook weer niet: ze hebben een TDP van resp 35W en 18W.
Voor de mensen die me niet geloven: zoek maar op ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 15 november 2010 14:54]

Ik weet niet waar jij hebt leren zoeken, maar ze hebben wel degelijk beiden (klik, klik) een TDP van 18 Watt.

In vergelijking met bijvoorbeeld de hoger geclockte maar toch tragere Atom D525 (klik) is het verschil tussen beide TDP's erg miniem (18 Watt t.o.v. 12 Watt). Daarbij moet gezegd worden dat de D525 in tegenstelling tot de i3/5 UM's geen EIST ondersteunt en dus in rust evenveel verbruikt als in load.
Als je ze vergelijkt met de vorige generaties zuinige Intel CPU's zoals de even hoog geclockte SU7300 (klik) met een TDP van 10 Watt, dan zijn de i3/5 UM's toch degelijk zuiniger. Deze laatsten hebben namelijk een geïntegreerde GPU en wordt het verbruik van deze GPU ook bij de TDP gerekend. Daarnaast is het al aangetoond dat de Nehalems in het algemeen in idle zuiniger zijn dan C2D's.
Ohja, dat was de 380M. De 380UM is idd 18W.

Maar dat kan nog steeds beter: U7700

Ik kijk uiteraard bij Intel zelf. Niet eoa 3rd-party website.
http://ark.intel.com/Prod...i3-380UM&spec-codes=SLBSL
Als ik hier zoek (via jouw link) kom ik voor de i3 ook op 18W uit. Even opgezocht op je aanwijzing ;). Ten opzichte van de standaard 35watt vind ik het zeker energiezuinig. Ze zijn wel een stuk langzamer. De i5 lijkt me dan een stuk interessanter aangezien deze nog turbo-functie heeft
RE: "Zo zuinig zijn ze ook weer niet: ze hebben een TDP van resp 35W en 18W.'

Ik heb je link gevolgd, maar bij de -UM-modellen kom ik geen 35W tegen (wel bij de -M-modellen, trouwens, maar daar gaat het hier niet over)

Intel® Core™ i3-380UM Processor
(3M Cache, 1.33 GHz) No 18 Watts

Intel® Core™ i5-470UM Processor
(3M Cache, 1.33 GHz) No 18 Watts 2C / 4T

Iets anders:
Trouwens jammer dat Lenovo bij dit model op de "rechtoekig kader voor toetsenbord"-toer gaat, ipv een eilandje met uitstekende cursortoetsen (zoals traditioneel bij de Thinkpads). Vind het gedeelte rechtsonder (kleine shift-toets, Up-toets naast de Shift) net zo rampzalig als op mijn 3-jaar oude Dell XPS M1330. Nog steeds veel typo's en ander ongemak.
Tja, waarom zetten ze er geen i7 720qm in dan? aangezien die ook 35w gebruikt.
(zelf denk ik omdat die geen gpu heeft :P)
Misschien handig als je het zelf ook goed opzoekt of leest. Het zijn allebei extra zuinige modellen. Dat kan je zien aan het UM achtervoegsel. Dat betekent dat ze allebei een 18W TDP hebben.
jammer van de accu duur, en zo te zien niet makkelijk uit te breiden, als dit model nou eens een 6 cells of zelfs 9 cells geleverd kon worden dan was het een droom thin and light notebook maar dan verlies je wel de thin en light aspect zeker :'(
Dit is imho zelfs een schande. Je kan het vergelijken met een Ferrari die standaard geleverd wordt met wielen van een Citroën 2PK.
Het voordeel van de energiezuinige CPU's in combinatie met de compacte afmetingen en gewicht wordt er volledig teniet mee gedaan.
Ze proberen een compromis tussen netbook en notebook te maken. Dat dat dan geen netbook oplevert mag je best een schande vinden, maar dat was dus niet niet het doel. Zie het meer als een kek notebookje voor de light user.
Het is meer het probleem, van waarom klein en licht als je toch niet lang kan werken zonder stroom.
Een avondje op de bank internetten is niet eens mogelijk!
Dat vind ik wel een dikke domper!
Lul niet lui, 4 uur is toch prima? ("een avondje" is het wat mij betreft al) Lang genoeg voor veel mensen. Alsof alles inneens 7 uur op de battie moet kunnen meegaan..
Als de fabrikant 4 uur opgeeft, dan mag je blij zijn dat je er 3 uur op kan werken. Ik heb een HP die minstens 8 uur mee zou gaan, nou ik moet alles uit de kast halen (o.a. zo donker mogelijk) om met wifi aan misschien de helft te halen.
Een paar uur voor zo'n ultraportable is diep triest, een dealbreaker.
Dat ligt meer aan HP dan aan de batterijduur. Merken als samsung kunnen blijkbaar wel een goeie indicatie geven van batterijduur.
Nja voor jou ja. Ik heb bijv behoefte aan (en heb) een lichte laptop, maar ik heb zelden een batterij tijd van meer dan 2 tot 3 uur nodig..
Je geeft al aan dat jij het zelden nodig vindt, maar iemand zoals ik bijvoorbeeld wel.

Het irriteert mij mateloos om met de voeding in de laptop te moeten internetten/filmpje kijken.

Komt bij dat een thin en light als een echt portable toestel in de markt gezet wordt. Ik vind dat je niet portable bent als je iedere 3 uur een stopcontact nodig hebt (4 uur ga je never halen als een fabrikant dat opgeeft). Zo gezien kunnen ze makkelijk een notebook ontwerpen die 500 gram lichter is, hij kan dan alleen maar een uurtje op de accu ;)
Ga dan eens kijken bij de Thinkpad X201 serie, via US en UK site is deze naar wens aan te passen. Alleen design is zoals je van Thinkpad kunt verwachten maar ja tm Core I7 te configureren en toch nog veel accu tijd. (x201s zelfs tot 9 uur).

Prijs kaartje is alleen wel net iets minder maar moet wel zeggen dat het echt een degelijk laptop is. (heb de x201 met Core I5)
Beetje overdreven. Het voordeel is nog steeds dat je een lichte laptop hebt die ook nog eens redelijk krachtig is. De meeste mensen zitten toch geen uren achter elkaar op een Thin & Light te werken op een plek waar geen stroom beschikbaar is.

Wat ik wel jammer vind is het feit dat het een Ideapad (budget lijn) is in combinatie met de toch redelijk hoge prijs.

Waarom mensen zo graag 8 uur zonder netstroom willen kunnen werken is mij een beetje een raadsel.
in het vliegtuig. bijna de enige reden dat ik een laptop heb is voor tijdens reizen, deze grootte en dan hele lange accuduur is en droom voor in het vliegtuig.
voor mij is het breekpunt de veel te langzame graphics, zeker bij die prijs. Feitelijk kan dit, ondanks de krachtiger cpu, functioneel niet veel meer als een netbook.
Helaas staat er niet bij of het scherm glossy of mat is. Ik heb nu een 13.3" thin and light notebook, die op zich goed bevalt, maar dat glossyscherm vind ik toch echt minder. Een opvolger zal dan ook zeker een mat scherm moeten krijgen. En jammer dat ze ook hier weer voor een 16:9 verhouding hebben gekozen. 768px in de hoogte vind ik net wat te weinig, liever had ik 1280*800 gehad dan 1366*768, ook al heb je dan wat minder pixels.
maken die 32 pixels echt het verschil? dat is ongeveer de startbalk, dan doe je die op verbergen als dat beetje pixels al het verschil maken...
Gelukkig zijn ze afgestapt van het idee om de Fn-toets in de linkeronderhoek te maken. Dat was mijn grootste ergernis aan Lenovo-laptops.
+1 hatelijk laptops waarop de toetsencombinaties zo zijn dat de positie van de shift, ctrl, esc of alt toetsen ervoor moet wijken, in het bijzonder de ctrl linksonder zoals bij IBM.

Verder mooie machine, en voor deze prestaties en formaat lijkt 4u mij echt wel leefbaar...
Ziet er stijlvol uit, aluminium behuizing en een glazen touchpad klinkt als iets wat lekker kan werken. Ook de specs zijn prima, met wifi-n, hdmi en 4GB RAM.

Misschien niet helemaal relevant, maar de kleuren bruin en oranje? Oké het is herfst maar dit zijn nou niet echt kleuren waar ik naar zoek als ik een laptop koop!
Ik vind de kleur al bij al nog meevallen. Als ik een onderdeel koop voor m'n desktop heb ik graag dat dat onderdeel wat bij de rest past, maar zo'n laptop is één geheel.

En dat geheel vind ik eigenlijk behoorlijk knap, vergeleken met Lenovo's voorgaande producten (die maar weinig cosmetische verandering zijn ondergaan sinds de 2005 IBM ThinkPads.

Ook de specs vallen al bij al heel goed mee.
Ik heb al langer dan vandaag spijt van mijn één jaar oude Acer 4810T.. Slechte accu, rotslechte performance, gelukkig is hij gemakkelijk op te bergen en niet al te zwaar (integendeel).
Wat is het voordeel van een glazen touchpad?
Wat is het voordeel van een glazen touchpad?
Multitouch gestures zoals ook op moderne smart phones aanwezig is. Was een vinding van Apple om dit ook naar de touchpad en zelfs de muis te brengen.
Multie touch heeft niets te maken met glas, maar een glazen versie is gewoon gladder zodat je vingers er soepeler over glijden.
Als het goed is uit gevoerd werkt het fijner en voelt sjieker aan. :)
Hmm.
Unibody en glazen touchpad.
Waar zouden ze dat vandaag hebben :+
Verder ziet tie er toch behoorlijk uit, al is de accutijd idd wat aan de korte kant.
"unibody" moet je hier niet te letterlijk nemen. Zoals je ziet is dat "een stuk" alleen de boven en onderplaat. (Het bruin op de foto's dus).

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 15 november 2010 14:43]

Glazen touchpad heb ik nooit eerder gehoord, dus zelfs het fruit-merkje heeft het niet ;)
Kijk hier onderaan eens bij trackpad:
http://www.apple.com/macbookpro/design.html

Blijkbaar ben jij gewoon niet zo bekend met fruit ;) .
Dat 'fruit-merkje', Apple dus, heeft al glazen touchpads sinds oktober 2008, en tegenwoordig heeft elke Apple portable, zelfs de instap MacBook dat glazen touchpad. Dus ja, dat 'fruit-merkje' heeft het ook. Sterker nog, ze waren de eerste fabrikant die het in haar standaard produktlijn had.
mijn pen heeft ook een unibody, is dat ook gejat van....
ziet er goed uit, echter een 4 cel accu van 4 uur? dat is niet zo best, mijn acer doet nu 5.5 uur en dat vind ik al weinig, verder wel weer heel licht

Heb nu zelf een acer timeline 4810tg maar vind de accu prima en verder werkt die ook lekker vlot (Ubuntu geen windows 7) Maar qua afbouw en bios settings (ati /intel switch is de intel niet te selecteren in bios.) zou het bij de volgende wel beter kunnen, en is dus een alu body is zeer welkom.

PS. wat een brak stuk software wordt er tegenwoordig gebruikt op tweakers voor de foto's kan ze bijna niet normaal selecteren... :(

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 15 november 2010 14:48]

Mooi ding, maar de geringe batterijduur is wel een reden om deze links te laten liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee