Zestig miljoenste ThinkPad-laptop gefabriceerd

Deze maand rolt de zestig miljoenste ThinkPad van de lopende band. De eerste ThinkPad werd in 1992 geïntroduceerd. Ook maakte Lenovo bekend dat het gebruik gaat maken van Nvidia Optimus-technologie voor de nieuwe zakelijke notebooks.

In 2003 waren er twintig miljoen ThinkPads verkocht. Deze maand rolt de zestig miljoenste van de band, zegt het bedrijf. Ook maakt Lenovo bekend dat de eerder uitgebrachte ThinkPad T410, T410s en de T510 gebruik gaan maken van de Nvidia Optimus-technologie, waarmee laptops kunnen schakelen tussen igp en gpu en zo hun accuduur kunnen verlengen.

Onduidelijk is of Lenovo de modellen alleen ondersteuning voor Optimus geeft aan bestaande modellen of dat er nieuwe modellen met andere Nvidia-gpu's gaan verschijnen. Nvidia Optimus is een softwarematige technologie die gecombineerd kan worden met bepaalde eerdere mobiele gpu's. De ThinkPad T410, T410s en de T510 zijn zakelijke laptops met Core i5- en de Core i7-processors. Sommige modellen hebben de Quadro NVS 3100M als videochip naast de igp van Intel-chips.

De eerste ThinkPad kwam in oktober 1992 uit en was de eerste van de 700-serie van IBM. Hij draaide op Microsoft Windows 3.1, had een 25MHz IBM 486SLC-processor en een 120MB-hdd. Verder had de laptop een 10,4"-tft-scherm. Hij woog 2,9 kilo en kostte nieuw bijna 4500 dollar.

Lenovo nam in 2005 de productie van de ThinkPad over van IBM. De ThinkPads stonden bekend als zeer degelijke laptops en na de overname door Lenovo bestond de vrees dat hier een einde aan zou komen maar dit lijkt vooralsnog onterecht.

Door Elke Ross

Stagiair

05-10-2010 • 16:44

75 Linkedin

Lees meer

Reacties (75)

75
73
45
0
0
3
Wijzig sortering
Het meest bijzondere is nog dat het design nog gewoon hetzelfde is.
Het meest bijzondere is nog dat het design nog gewoon hetzelfde is.
Van de T-serie is het design tijdloos: zwart met strak afgeronde hoeken. Het maakt niet uit of je een T-serie hebt van 8 jaar oud of die net nieuw is: op afstand ziet het er hetzelfde uit.

En de mensen die 'lelijk' schreeuwen zijn meestal de mensen die alleen bekend zijn met particulier/klein zakelijk gebruik van notebooks. Met andere woorden: felle kleuren, glanzend scherm, lage batterijduur... alles wat men niet zoekt in een zakelijke notebook.
Tja ik vind ze toch echt lelijk. En daar komt nog eens bij dat ik de muisknoppen vreselijk vind klikken. Het toetsenbord zelf is ook niet echt een feest. En waarom toch altijd die rode en blauw accenten op de knoppen.... Houdt het gewoon zwart of grijs. Verder werken ze wel goed, maar de voorgeinstalleerde software van IBM is echt teveel (geen idee of dat nu Lenovo software is geworden), maar dat kan je bij je bedrijf er natuurlijk uithalen.
Het meest bijzondere is nog dat het design nog gewoon hetzelfde is.
Daar verbaasde ik me ook al over, toen ik de foto van de 'oude' laptop als illustratie bij het artikel zag. Die dingen zijn hun floppystation kwijtgeraakt en misschien een paar centimeters in dikte, maar dan heb je alle uiterlijke wijzigingen wel zo'n beetje opgenoemd.

Ik zal heel eerlijk zijn, anno 2010 vind ik ze spuuglelijk, maar hier bij mijn huidige werkgever zweren ze ook bij Lenovo, op basis van bewezen betrouwbaarheid. En dat is wat telt in de zakelijke wereld.
En dat het dus nog steeds lelijk is! :D
smaken verschillen ;) ik vind het uiterlijk nog altijd zeer strak en uniek ibm/lenovo
Wat heb je liever, een notebook die lelijk is, maar zo sterk is dat je er bij wijze van spreken een spijker mee in een plank kan slaan of een mooi ding dat bij het minste of geringste kapot gaat.

Er zijn mensen die hun leven te danken hebben aan de degelijkheid van de door hun gebruikte apparatuur, en dat kan in meerdere opzichten zijn (zelfs dat men er niet van bewust is) al moet ik het eerste verslag nog tegenkomen waar dat geld voor een pc/notebook.
Ik werk al jaren met IBM / Lenovo apparatuur, ook in die vijf jaar die ik bij IBM heb gewerkt, en ik moet zeggen dat ik dit toch de meest stabiele en professionele apparatuur vind voor op kantoor.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een DELL machine waarbij het scherm scharnier vaak na een jaar al zo los zit dat het scherm gewoon los staat...
Lekker generaliserend, er is bij de zakelijke modellen van Dell maar 1 serie geweest met een scharnier euvel (welke gewoon gratis wordt gerepareerd).
Dit model wordt trouwens al lang niet meer geleverd (Latitude D600).
Zo heb je bij elk merk wel eens wat.

Maar een Thinkpad voelde wel altijd lekker degelijk aan (ik heb geen ervaring met de nieuwe modellen).
Inderdaad, bij mij ook schermscharnier los (DELL Precision).

Klein schroevendraaiertje pakken en aandraaien, klaar. Niet moeilijk doen.
Whaha, heb hier een Dell en een Thinkpad uit 98 en 99 en het linkerscharnier is compleet eraf van de Thinkpad dus. Maar hij doet het nog wel als server! En als er iets mis is kan ik er lokaal ook nog makkelijk bij, itt een pc.
Jij hebt het over een machine van 12 jaar oud....
Ik heb het over machines van 1 jaar oud...
ik heb hier voor mijn neus een hele stapel dell laptops van 7 jaar oud, waarvan geen enkele een probleem heeft met het scharnier. Toegegeven: ik heb dit een enkele keer wel meegemaakt, maar met de bouw kwaliteit van de zakelijke DELL laptops ( latitudes ) is in de regel niets mis. ( en anders is er nog zoiets als 3 yr NBD garantie... )
Hij heeft het over Dells van TEGENWOORDIG, niet die van 7 of 12 jaar oud.

Zijn
"Jij hebt het over een machine van 12 jaar oud....
Ik heb het over machines van 1 jaar oud..."

quote zou dat toch duidelijk moeten maken...
Onzin:

eerste opmerking:
"in tegenstelling tot bijvoorbeeld een DELL machine waarbij het scherm scharnier vaak na een jaar al zo los zit dat het scherm gewoon los staat..."

Hier staat nergens dat het over machines van slechts een jaar oud gaat. Alleen dat het scharnier vaak NA een jaar los laat, maar of dit in 1999 al gebeurde of pas in 2009 modellen hier last van hadden kan je nergens in de tekst opmaken.

Zelf eerst begrijpend leren lezen.
Hij heeft het over een scherm waar hij evaring mee heeft. Gebaseerd op zijn persoonlijke ervaring kan je niet zeggen, ik ken een scherm van Dell wat niet goed is. Dus alle Dell schermen zijn niet goed.
Zo'n oude thinkpad hebben wij hier nog :D Met zo'n genotspot onderin je qwerty gedeelte die dienst deed als muis aanwijzer :D (tussen de GH en B?).
Ik heb een Thinkpad SL300 uit 2009 en daar zit nog steeds zo'n rood joystickje op. Werkt prettiger dan het touchpad imo.
Ik heb een Thinkpad SL300 uit 2009 en daar zit nog steeds zo'n rood joystickje op. Werkt prettiger dan het touchpad imo.
De pointing stick werkt zeer goed voor mensen die veel van het toetsenbord gebruik maken. Immers, om de muis te bedienen is niet meer nodig dan het minimaal verplaatsen van de wijsvinger en de duim van een willekeurige hand, wat altijd minder zal zijn dan bij een willekeurig touchpad. Ik heb verschillende ThinkPads gehad en ik gebruik het 'TouchPad' nooit. Bij andere notebooks met alleen een touchpad heb ik geen probleem om deze te bedienen, maar de pointing stick ('TrackPoint' op IBM's/Lenovo's genoemd) voelt gewoon zoveel fijner aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 oktober 2010 21:05]

Neeeeeeeeeeeeeeeee............. :9
Daarom zitten ze er ook niet meer op nu op andere laptops. :P
Ik moet zeggen het werkt wel beter dan je eerst zou verwachten.
Het is wel vermoeiender dan een touchpad.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 5 oktober 2010 17:07]

Kwestie van gewenning...
Ik gebruik voor het 'gewone' werk die blauwe klit op mijn Dell veel liever dan die touchtpad, met een korte duw zit aan de andere kant van het scherm. Pas als het pixel geneuzel wordt vind ik de pad fijner.
Ik gebruik op mijn vaste werkplek overigens gewoon mijn muis.
Zoals airell aangeeft kwestie van gewenning en persoonlijke voorkeur.
Zelf gebruikte ik destijds* het meest de trackpoint, vooral omdat deze veel nauwkeuriger was als het touchpad. Echter bij lang gebruik achter elkaar ging je dat toch wel voelen, het was vermoeiend en je vinger ging irriteren, gelukkig hadden we ook een muis, maar die deed het regelmatig niet goed in verband met een slechte verbinding tussen notebook en dockingstation.

*(had op het werk ook een Thinkpad (ik dacht een T40) die ik deelde met twee anderen (in een tweeploegensysteem) , in principe hadden we een desktop moeten hebben, het bedrijf had besloten voor iedere werknemer een notebook te nemen (geen keuze mogelijk) en alleen bij gedeelde werkstations (zoals op operatorbureau's) nog desktops neer te zetten. Daarmee zouden ze besparen op het aantal computers en licenties omdat er o.a. bij vergaderruimtes geen PC's meer neergezet zouden hoeven worden. Bij ons was er sprake van gedeeld gebruik, maar omdat dit niet op voorhand was doorgegeven, kregen wij gezamelijk één notebook. Meer computers kostte uiteraard extra geld en kon dus ook niet van de baas.)
5 jaar geleden kocht ik mijn IBM T41p Thinkpad. Na 3 jaar heb ik nog een extra jaar garantie gekocht, wat goed was, want in het 4e jaar ging het scherm kapot. Ding stond echt dag en nacht aan en gaf geen kik. Nu werk ik op een W500 Thinkpad. Ding voelt even degelijk aan als de T41p, al moet ik wel zeggen dat ik nu na een jaar al speling in het scharnier heb en dat met de T41p langer duurde (je weet wel: dat je het scherm lichtjes wat verder open en dicht kunt laten veren).

Het grote voordeel van TP's vind ik dat ze er niet zo flashy uitzien. Bijna niemand weet hoe oud je laptop is, kan gloednieuw zijn of van 10 jaar terug: het design verandert amper :P

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 6 oktober 2010 08:08]

Toen ik dit jaar op school kwam, stond iedereen mij raar aan te kijken dat ik een "10 jaar oude" laptop gebruikte :P

Gewoon een Thinkpad die februarie dit jaar gemaakt is met windows 7.

Ze kijken alleen naar het uiterlijk ja.
Heb een tijdje geleden een HP dm3 gekocht, op de een of andere mysterieuze wijze is er nu al een hoekje van de bezel afgevlogen. Volgende keer toch maar voor een thinkpad gaan. De vormen passen nog eens goed bij m'n volvo 240 ook :)
Anoniem: 136207
@Heuvelgek6 oktober 2010 17:36
Ik vind de vormen van een Thinkpad meer weghebben van de Volvo 480.
Heerlijke laptops.
Werk momenteel nog met veel plezier met mijn T43, na een T61p te hebben gehad die qua formaat niet geschikt was voor school (15.4).
Dit jaar de overstap naar het T400s model; simpelweg omdat ik niets anders meer wil als een ThinkPad.

Tussendoor wel een acer & dell XPS gehad, maar geen van beide (oke dell kwam dichter in de buurt) zo lekker degelijk als de thinkpad.

Op naar de 75miljoen :D Ik ga zeker mijn aandeel leveren :D
Gefeliciteerd! :Y)
Ik weet niet hoe het nu is sinds Lenovo de PC devisie van IBM heeft overgenomen, maar vroeger waren de ThinkPads echt top! :Y
De T500 kon al schakelen tussen IGP en GPU, als het goed herinner een Ati 3650 of een Intel Mobile Express. Echt vlekkeloos werkte het destijds niet, maar dat kon toentertijd wellicht meer aan Vista liggen ;)

Zelf vier Lenovo Thinkpads in bezit. Prima dingen met een erg robuuste behuizing.
Klopt!

* Dysmael aait zijn T500 lief over zijn rode bolletje....
Anoniem: 290425
5 oktober 2010 17:18
Ik ben begonnen met 'n T20, daarna 'n T23, X40, T60, T60P & nu 'n T410 :) Echt superdegelijke laptops, waar je niet al te supervoorzichtig mee om hoeft te springen. En ja 't rode pieleke is nog steeds vele malen makkelijker in 't gebruik dan zo'n touchpad!

ThinkPads (vooral de T & W serie) zijn wat mij betreft gewoon de beste werkpaardjes! Kost 'n paar centen, maar daar heb je ook jarenlang plezier van, zonder bang te hoeven zijn voor nare storingen.
Anoniem: 225842
5 oktober 2010 17:23
Vga chip van me T42 is helaas dood, maar me T60 werkt nog steeds als een paard :D Toppie laptops :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee