De overheid overweegt om tv-programma's op het internet met een classificatie van twaalf jaar en ouder voor acht uur 's avonds te blokkeren. In ieder geval dergelijke programma's van de publieke omroepen zijn dan pas na die tijd te bekijken.
Dat bevestigt Rutger Fortuin, beleidsadviseur bij het Commissariaat voor de Media, desgevraagd tegenover Tweakers.net. "De wet verplicht dat eigenlijk nu al", zegt Fortuin. Streams, ook on-demand, die een Kijkwijzer-classificatie van twaalf jaar en ouder hebben, zouden dan vanaf acht uur 's avonds mogen worden bekeken; inhoud die alleen geschikt is voor zestien jaar en ouder pas vanaf tien uur 's avonds.
Voor uitzendingen op tv-kanalen gelden deze regels al langer. Het gaat dan in ieder geval om tv-programma's die worden bekeken via websites als Uitzending Gemist of die van de individuele publieke omroepen.
Op dit moment wordt nog gekeken naar alternatieven voor het blokkeren van inhoud, zegt de beleidsadviseur. "We bekijken ook hoe andere EU-landen dit doen", aldus Fortuin. Daarbij wordt onder andere met de publieke omroepen overlegd. Volgens de beleidsadviseur gelden voor commerciële partijen andere regels; hij acht het niet waarschijnlijk dat ook commerciële aanbieders hun 'schadelijke' inhoud een deel van de dag op slot moeten gooien. Uitgesloten lijkt het echter niet.
In 2007 werd de EU-richtlijn 'Audiovisuele Mediadiensten' aangenomen; eind vorig jaar is deze in Nederlandse wetgeving omgezet. Dankzij deze richtlijn is videoaanbod op het internet aan strengere regels gebonden. Aanbieders van online-videodiensten moeten voorkomen dat kinderen 'ernstig schadelijke content' kunnen bekijken. Alleen sites met redactionele inhoud vallen onder het toezicht; sites met door gebruikers aangemaakte content, zoals YouTube, niet.
Volgens woordvoerder Bart Jochems van de publieke omroep is het blokkeren van programma's voor een bepaald tijdstip een van de opties om minderjarigen tegen voor hen ongeschikte beelden te beschermen. Volgens hem is nog niet zeker of een dergelijke verplichting alleen voor de publieke omroep of ook voor particuliere organisaties zou gelden.
Ook Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, bevestigt tegenover Tweakers.net dat er wordt gesproken over het blokkeren van beelden voor een bepaald tijdstip. Hij is stelliger dan Jochems; volgens hem zijn de plannen 'zeer concreet'. Stekelenburg zegt de plannen geen goed idee te vinden: "Het is alsof je het model van de oude media, waarbij dit al langer wordt gedaan, gewoon toepast op nieuwe media." Volgens hem werkt dat niet.
Een andere optie dan het blokkeren van content zou een systeem als in Duitsland kunnen zijn, waarbij volwassenen een pincode moeten invoeren om 'schadelijke' inhoud te bekijken. Beleidsadviseur Fortuin zegt dat een dergelijk systeem 'heel mooi zou zijn'. Woordvoerder Jochems van de publieke omroep plaatst daar echter kanttekeningen bij: 'Ik hoef jou niet te vertellen dat een systeem met pincodes ook niet waterdicht is", zegt hij.
Ook een systeem met tijdslots heeft echter zijn beperkingen. "Wat als iemand in een andere tijdzone zit?" vraagt Jochems zich af. Dan klopt de tijdblokkade immers niet meer. Als de maatregelen alleen voor de publieke omroepen zouden gelden, kan deze inhoud bovendien alsnog op andere plekken worden bekeken. Verschillende omroepen uploaden zelf videobeelden naar sites als YouTube, maar ook individuele gebruikers plaatsen tv-beelden door. Hiermee loopt de publieke omroep het risico gebruikers 'weg te jagen' naar andere websites.