Robots zijn voorbereid op RoboCup 2010-voetbalcompetitie

De robots van het team van de Carnegie Mellon-universiteit die in de RoboCup 2010-voetbalcompetitie zullen meespelen, zijn voorzien van een algoritme dat bewegingen van de bal op grond van natuurkundige wetten kan voorspellen.

Het WK voetbal voor menselijke spelers is al in volle gang, maar vanaf zaterdag gaat de RoboCup, het WK voetbal voor autonome robots, van start. In Singapore spelen vanaf maandag 21 juni robotteams in verschillende competities. De Robot Soccer World Cup werd in 1997 in het leven geroepen om onderzoek naar kunstmatige intelligentie aan de hand van autonome robots te bevorderen. Volgens de organisatie zou dat ertoe moeten leiden dat robots rond 2050 een team menselijke tegenstanders kunnen verslaan.

Het nieuwste algoritme waarmee de robotici van de Amerikaanse Carnegie Mellon-universiteit hun robots uitrustten, zou het team een stap dichter bij dat doel, of in ieder geval bij de 2010-cup, moeten brengen. In plaats van een vooraf bepaalde strategie te gebruiken, maakt het algoritme dat door Stefan Zickler werd ontwikkeld voorspellingen over het balgedrag mogelijk. Daarbij worden natuurkundige wetten toegepast, zodat kan worden voorspeld wat de bal doet, in plaats van domweg te reageren op wat de bal heeft gedaan.

Carnegie Mellon RoboCup-robots Een eerdere versie van het algoritme werd tijdens de vorige RoboCup getest, maar een softwarefout gooide toen in de kwartfinales roet in het eten. Het team minirobots dat Carnegie Mellon dit jaar inzet, wordt van bovenaf gadegeslagen door een computer die de kleine robots anticiperend positioneert. De planningscomputer, die tot zestig berekeningen per seconde maakt, kan ook worden ingezet in andere situaties, zoals minigolf en snooker. Behalve het team minirobots schrijft de universiteit ook een team humanoïde robots in, die zich op twee benen voortbewegen en met elkaar kunnen communiceren.

Video (1276605921.mp4)

Door Willem de Moor

Redacteur

15-06-2010 • 15:16

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
19
0
0
12
Wijzig sortering
Zo'n wedstrijd is hardstikke leuk om te bekijken. Moet je echt eens doen.

Ben trouwens benieuwd hoe lang het nog duurt voordat robots de mens gaan verslaan tijdens een potje voetbal.
Ben trouwens benieuwd hoe lang het nog duurt voordat robots de mens gaan verslaan tijdens een potje voetbal.
Dat duurt nog lang genoeg. Grotere robots hebben nog veel moeite met uberhaupt lopen, herstellen en snelheid. Het dichtste in de buurt komt de bekende DogBot, maar die maakt een hoop herrie en is behoorlijk traag. En loopt op vier poten.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 15 juni 2010 15:22]

Euh, heb je ASIMO al eens bekeken? Die rent inmiddels al (met airtime op beide voeten), loopt trap, danst, voetbalt etc. en is relatief stil, snel en loopt op twee "poten" ;)

[Reactie gewijzigd door RobIII op 15 juni 2010 15:55]

Spijt me zeer, maar dat 'voetballen' stelt dus helemaal niets voor. De bal moet heel precies voor zijn voet gelegd worden. En dat 'trapt' hij dus... Het enige dat asimo dus doet, is één been snel voor voren brengen. Dat stelt echt helemaal niets voor.

asimo is eerder een bevestiging van hoe verschrikkelijk weinig dergelijke robots kunnen...
Hij doet het anders al wel beter dan menig 12 maanden oud kind, dat vind ik persoonlijk al een hele prestatie.
Daarnaast doet ASIMO het wel degelijk beter dan wat sebazzz beweert ;)
asimo is eerder een bevestiging van hoe verschrikkelijk weinig dergelijke robots kunnen...
Heb je die andere filmpjes überhaupt bekeken? True, het is geen voetballer zoals we die nu in het WK zien (al kijk ik het WK uit principe niet, maar ik kan me er wat bij voorstellen :P ) en inderdaad wordt in dat filmpje een bal netjes voorgelegd. Asimo heeft dan ook de "handicap" dat 'ie veel meer general-purpose is gebouwd dan de "voetbal-only" robots uit het artikel. Daarbij heeft Asimo te kampen met evenwicht houden tijdens het schoppen/staan etc. waar die botjes uit het artikel zich alleen maar hoeven te bekommeren over het traject van de bal.

Het voetballen stelt dus (nog) niet veel voor inderdaad, maar Asimo is IMHO juist boegbeeld van wat er allemaal wél mogelijk is met robots. Dat er vele knappere robots zijn is een ding dat zeker is, maar die kunnen dan vaak (altijd?) maar 1 of 2 hele specifieke taken uitvoeren waar Asimo bijvoorbeeld gezichtsherkenning heeft, (bewegende) objecten en gebaren herkent, op geluid af kan gaan, rekening houdt met z'n omgeving en ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 15 juni 2010 16:22]

met airtime op beide voeten
maar met nog steeds het zwaartepunt boven zijn knieen en zonder gestrekte benen, 2 belangrijke vereisten om van lopen te kunnen spreken (rennen in het nederlands)
Grootste probleem daarbij is de hardware, menselijke spieren zijn ontzettend flexibel in gebruik, en heel efficient. Met het onderzoek naar aansturing van ledematen (zoals bij dogbot), en de immer toenemende rekenkracht, denk ik dat de software kant niet zo'n probleem zal zijn.

Kunstmatige spieren zijn ook voor de industrie interessant, dus zou het me niet verbazen als 2050 best haalbaar zal blijken.
Het antwoord op je vraag staat in het artikel:
Volgens de organisatie zou dat ertoe moeten leiden dat robots rond 2050 een team menselijke tegenstanders kunnen verslaan.
Lijkt me geheel waar. Toch heb ik hier zo mijn twijfels over.

Als ik de robot nou onderuit haal tijdens een schop op de bal dan heb ik toch het idee dat die robot er wel even over doet eer hij weer opgestaan is of überhaupt door heeft hoe hij dat moet doen.

Maar eerlijk gespeeld ga ik er wel vanuit dat robots inderdaad rond 2050 slim genoeg zijn om ons sneller te verslaan. Vergelijk het met een potje schaak dat win je ook niet op het hoogste niveau.
Ik ben er vrij zeker van dat zo'n robot eenvoudig kan weten of hij omver gevallen is of niet, GSM's doen dat tegenwoordig. Om permanent in balans te staan op twee ledematen, das iets moeilijker (maar zeker niet onmogelijk)
Lijkt me geheel waar. Toch heb ik hier zo mijn twijfels over.
Nogal een tegenspraak van jezelf :+

Hoe zit dat trouwens als die robot JOU besluit omver te schoppen? :P
Daar trainen ze op. Opstaan kunnen de meeste robots best snel. Nouja, alles is relatief :) Je moet het een paar jaar achter elkaar volgen om te kunnen zien hoe snel de vooruitgang is.
Als ik de robot nou onderuit haal tijdens een schop op de bal dan heb ik toch het idee dat die robot er wel even over doet eer hij weer opgestaan is of überhaupt door heeft hoe hij dat moet doen.
Ten eerste, ik heb dan geen verstand van voetbal, maar volgens mij krijg jij daar een rode kaart voor!

Ten tweede, een mens heeft altijd een bepaalde reactietijd, en ook tijd nodig om op te krabbelen. Voor een robot zijn dergelijke harde limieten niet aanwezig. In laptops (iig bij thinkpads, weet niet hoe het bij andere merken zit) zit al een accelerometer zodat hij tijdens het vallen de kop van de harde schijf kan parkeren.

Ik moet nog zien dat jij tijdens het vallen bewust een houding aanneemt om botbreuken te voorkomen.

Verder weet de robot tijdens het vallen al dat hij valt, en kan al gaan kijken onder welke hoek hij valt, hoe hij terecht gaat komen, de kans op een gebroken arm minimaliseren en procedures starten om weer op te krabbelen. De snelheid van het opkrabbelen is bij de huidige robots wat laag, maar zal op den duur minstens zo snel als een mens kunnen lijkt me. Nog niet eens zo heel lang geleden kòn een robot nog niet eens opkrabbelen, en kijk nu eens.

Wacht maar tot die robot jou onderuit schoffeld. ;)

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 15 juni 2010 21:25]

Helemaal als het een robot op 2 wielen is die goed over gras kan. In combinatie met wifi communicatie en gps en alles, kunnen ze razendsnel overspelen en met hun sensoren tegenstanders herkennen. Vooral als ze het veld hebben leren kennen na een tijdje. Door b.v. veldlijnen in combinatie met GPS op te slaan en aan elkaar uit delen via wifi.

Robots op 2 benen mensen verslaan... nee dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.
Jammer dat we voetbal robots hebben...

In japan hebben ze ROBO-ONE competities. Dat is pas gaaf !!! Of autonome sumo gevechten.

Hier wat leuke filmpjes van ROBO-ONE gevechten: http://www.youtube.com/re...earch_query=robo-one&aq=f

Hier wat leuke filmpjes van Sumo Robot gevechten: http://www.youtube.com/re...ch_query=sumo+robots&aq=f

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 15 juni 2010 18:06]

Anoniem: 308166
15 juni 2010 15:45
Hierdoor vraag ik me af wat de processorkracht van zo'n robotje is. Want hij moet behoorlijk wat mogelijkheden berekenen XD
Ik denk dat dat wel meevalt. Tijdens het spelen van een FPS op je PC worden er doorgaans al meer berekeningen uitgevoerd dan alleen deze planning fase.
Het moeilijkste lijkt mij het weten wanneer je moet stoppen met plannen en moet gaan reageren, of op zijn minst de aandacht verleggen.
Vraag me dan ook af of het niet mogelijk is om de signalen/omgeving/sensorische informatie die men oppikt met zo'n robotje gewoon door te sturen naar een krachtige computer (via WiFi?). Het is tenminste wel een manier om wat rekenbelasting te verdelen over een andere computer en de robot zelf hoeft dan niet zo slim te zijn, maar voert gewoon uit wat hij aan opdrachten binnenkrijgt. Oftewel zijn 'brein' zit los van zijn fysieke lichaam.
vanaf zaterdag gaat de RoboCup, het WK voetbal voor autonome robots, van start.
Zijn robots niet per definitie autonoom?
Nee- ze kunnen ook een vast patroon voorgeprogrammeerd hebben. Denk aan robots in een productieproces.

In dit geval moeten ze, zonder input van de techneuten, tijdens de wedstrijd zelf bewegen en nadenken.
Niet als jij hem bestuurt met een afstandsbediening?
Robots :Y)

Vind het echt een ontzettend inspirerende tak van techniek; de toepasbaarheid wordt steeds groter en ook steeds realistischer. Ik ben benieuwd wat er over een paar jaar gebeurd met dit soort innovaties; wellicht zijn dit soort algoritmes ook toe te passen in autonome auto's?
De robots die meedoen aan de DARPA competitie zijn doorgaans al best goed in het autonoom rijden ^^
Altijd leuk om die wedstrijden te volgen trouwens, vooral wanneer de auto's een (bijna) botsing hebben :D
Waarom wordt er niks gezegd over ons eigen team van de TU Eindhoven, die reizen als het goed is ook af naar Singapore. Ze hebben zelfs even geleden op de German Open 2010 de huidige wereldkampioen verslagen! vorig jaar stonden ze ook in de finale van het WK, ze maken dus dit jaar ook zeker een goede kans! http://www.techunited.nl/

[Reactie gewijzigd door Xqlusive op 15 juni 2010 16:19]

Ik wou hier ook al een opmerking over plaatsen.

Wel jammer dat de RoboCup tegelijk met het WK is, op deze manier is er toch minder aandacht voor. Dit hadden ze beter in de aanloop naar het WK kunnen doen.
Ze moeten het juist in de pauzes van het WK doen, dan krijg je pas echt veel aandacht, het is per slot van rekening ook voetbal.
Ik zag hierboven ook al wat vragen staan of deze WK wedstrijden dan ook live te bekijken zijn. Full-HD-3D zit er waarschijnlijk niet in, maar net als de vorige keer zal TechUnited voor live streams gaan zorgen. De wedstrijden van Eindhoven zullen dus zeker live te bekijken zijn. Hou http://www.techunited.nl/ dus maar in de gaten.
Het zou gaaf wezen als je de robots kon bedienen dmv Kinect
ipv teams die alles op AI doen.
Zie link:
http://tweakers.net/redac...osoft-onthult-kinect.html\

Ik zie al WK wedstrijden met robots als "avatar"

Nice.. :)
ja of andersom, robots met mensen als avatar.

soortje van matrix achtige taferelen krijg je dan 8)7
Je bedoelt de film "Surrogates" zeker ??
Daar gebeurt dit in.
Lol, die AI wint voordat hij begint! :p

Vraag mij af wat hij doet als hij niet weet wat de andere AI's van plan zijn.
Nu even wel, omdat deze rekening houd met reactieve robots waarvan hij precies weet wat ze gaan doen. Echter zal het als de andere robots andere tacktieken hebben en ipv alleen reageren ook gaan plannen, dan wordt het pas echt interessant.
Zijn deze wedstrijden dan ook via een stream te volgen?
Lijkt me niet fijn tegen zo'n team te spelen..
Doet nogal pijn denk als je van een robot een trap krijgt ;)
En kunnen we dit dan ook in Full-HD-3D kijken?! |:(

Overigens wel benieuwd naar de werking van de genoemde 'logica' dus misschien dat ik zelfs nog ga kijken ook :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee