HP Slate heeft Atom Z530-processor en accuduur van 5 uur

Er zijn nieuwe details opgedoken van de Slate-tablet van HP. Volgens deze specificaties draait de Slate op een Atom Z530-processor en wordt het apparaat uitgerust met een 30-Whr-polymeeraccu, waarmee hij ruim vijf uur kan werken.

De gegevens zijn afkomstig van een slide die Engadget wist te bemachtigen en die laat zien dat HP de Slate als directe concurrent van de iPad in de markt wil zetten. In de specificatielijst heeft HP met groen en rood gemarkeerd op welke gebieden de Slate beter zou zijn dan de iPad en waar Apples tablet als een bedreiging wordt gezien.

Het 8.9" grote capacitieve multitouchscherm kent een iets lagere verticale resolutie dan de iPad, maar blijkt wel ondersteuning te bieden voor een stylus. Al eerder werd bekend dat HP had gekozen voor een processor uit Intels Atom-serie om de tablet aan te drijven; nu is duidelijk dat het gaat om de op 1.6GHz geklokte Z530. Deze wordt bijgestaan door 1GB ddr2-geheugen en 32- of 64GB flashgeheugen. Een internetverbinding kan worden gemaakt via wifi-b of -g of 3g. Verder heeft de tablet ondersteuning voor bluetooth en gps. Met de niet-verwisselbare 30WHr-accu zou het apparaat iets meer dan vijf uur moeten kunnen werken

Aan de buitenkant heeft HP een sd/sdhc/sdxc-kaartlezer, een 3,5mm-aansluiting, een usb2-poort, een simkaart-slot en een aansluiting voor een dock weggewerkt. De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 640x480 pixels, terwijl de achterste camera 3-megapixel-foto's maakt. Zoals eerder bekendgemaakt, draait het apparaat op Windows 7 met daarop een door HP ontwikkelde interface, die eenvoudig met de vinger te bedienen moet zijn. De slide vermeldt geen introductiedatum, maar onthult wel dat de Slate tussen de 549 en 599 dolllar moet gaan kosten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

06-04-2010 • 10:25

199 Linkedin

Submitter: abusimbal

Reacties (199)

199
181
120
1
0
1
Wijzig sortering
Hopen dat de touchervaring enigzins in de richting komt van Apples producten! Dan ben ik verkocht, kan ik namelijk lekker mijn windows apps draaien.

Ik heb een iPhone en zit niet te wachten op een apparaat met dezelfde apps op een groot scherm. Wil dan ook lekker flash kunnen bekijken en een USBapparaat aan kunnen sluiten!

[Reactie gewijzigd door Eyyka op 6 april 2010 10:32]

Vast, die 'muziek album' interface IS namelijk iTunes... of een directe kopie...

Zie screenshot hier: http://www.indev.nl/slate-cover.png

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 6 april 2010 11:21]

Copy is the greatest form of flattery... :)
Yep, het is iTunes. In de demo film is ook te zien dat ze een iPod via de USB connector aansluiten.

Goede marketing truuk: Kijk ik sync een Apple apparaat terwijl de iPad dat niet kan.

Als Apple nu eens wifi sync introduceerd met OS 4 :)
Anoniem: 168448
@Eyyka6 april 2010 10:33
Lijkt me sterk, Windows is gewoon niet optimaal geschikt voor touch

Gezien de ervaring met de ipad die ik hier heb, zal geen windows dat ooit kunnen evenaren.

Zowel de User Interface als de Apps zijn namelijk gemaakt voor multitiouch en het formaat van de ipad. Ik zie Office, mediaplayer en internet explorer dat niet doen.

De Interface is gewoon bijna perfect, en de accu houd het idd zon 10 uur uit !
5 uur op een windows machine is meestal als je er niets mee doet, ga je ermee aan de slag dan is 2 uur al heel erg lang.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 168448 op 6 april 2010 10:35]

Hoe geoptimaliseerd iets is hangt echt af van de interface die je erop zet. Als HP wil dan ziet de gebruiker nooit de achterliggende windows interface maar zorgen ze ervoor dat alle basistaken (zoals instellen van de verbindingen) in hun eigen interface gedaan kan worden.

Windows 7 zelf heeft alles aan boord om met multitouch te kunnen werken.
Maar als je Windows nooit ziet, wat is dan het voordeel van het draaien van Windows op een tablet en niet bijvoorbeeld iPhone OS of Android?

Er wordt steeds geroepen door allerlei lui dat ze een desktop OS op de tablet willen, omdat ze dan desktop applicaties kunnen draaien.
Dat je die niet lekker kan bedienen met een touch screen, tenzij de applicatie touch bediening ondersteund, vergeten ze even...
Ja maar je neemt nu aan dat als iets ergens niet voor gemaakt is dat het onbruikbaar is maar dat is absoluut niet zo, de ervaring kan wel beter maar kan opzich al goed genoeg zijn ;)

Maar ik weet nog dat ik vroeger van een natte dijk af ging sleeen met onder me hol een kartonnen doos :)
- Er voor gemaakt? nee
- Kon het beter met een plastic slee? Ja
- Maakte het mij veel uit? nee want dat het karton niks koste weegt 10x meer op dan 2km/h harder gaan op 1tje van 2 tientjes ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 12:08]

Met je vingertjes scrollbars en 20 pixel knopjes en menu'tjes indrukken is gewoon niet handig, simpel als dat. Als je het niet gelooft dan moet je maar even terug gaan in de geschiedenis en kijken hoe het met alle andere tablets is afgelopen die met een van de grond af voor multitouch geschikt omgeving zijn gemaakt. Of telefoons, het is niet voor niks dat WiMo zo gehaat is bij iedereen behalve tweakers, en iedere fabrikant die er nog enigzins iets van wist te maken de hele UI opnieuw implementeert.

Het is gewoon het een of het ander: ofwel je wil per se desktop-applicaties op je tablet draaien en dan krijg je een onprettige gebruikservaring, ofwel je gaat de route van de iPhone en iPad: een eigen OS speciaal voor touch bediening, waar alleen applicaties op kunnen draaien die speciaal voor dat OS zijn gemaakt.
Heb jij het filmpje uberhaubt wel gezien? Nee, dacht ik al.... Daar kun je toch duidelijk zien dat standaard handelingen wel grote knoppen hebben en voor handelingen die je niet dagelijks uitvoerd kun je toch wel ff een stylus pakken?
Nooit met Windows 7 op een touchscreen gewerkt zeker ? Want je hoeft helemaal niet de scrollbars te gebruiken, maar gewoon je vinger op een plek van een pagina zetten en om hoog en omlaag schuiven net als op de ipod/iphone werkt.
Het voordeel van windows is dat dit het meest gebruikte platform is, een platform waarmee softwareontwikkelaars reeds enorm bekend zijn, een platform dat ook enorm veelzijdig is.
Het nadeel van windows is dat dit het meest gebruikte platform is, waar je als app- ontwikkelaar niets mee kan omdat toch alles (illegaal) gedownload word...
En dat is nu net waar ik vrees dat het misloopt. Als HP iets anders wil zien in Windows 7 moet het eerst langs Microsoft. Als men het daar niet ziet zitten vanwege één of andere reden. Bij Apple hebben ze het voordeel dat ze gewoon alles overhoop kunnen halen zonder ergens toestemming te moeten hebben. Zo'n samenwerking komt tot stand met veel compromissen en dat zal waarschijnlijk ook wel in deze slate te merken.

Offtopic: ik snap niet waarom men deze slate niet nog op het laatste moment de HP Pad heeft genoemd :+
Toestemming bij MS vragen? Waar haal je dat vandaan? En leg is uit als ze zoiets stoms al moeten vragen waarom MS dat af zou wijzen? Omdat ze liever niet in de tablet markt zitten? LOL

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 11:30]

Ze kunnen toch niet zomaar iets aan windows veranderen zonder toestemming van MS zeker? Waarom Microsoft hier iets tegen zou kunnen hebben? Kan van alles zijn, backwardscompatibiliteit, veiligheidsrisico's. Heeft er niets mee te maken of ze nou op de tablet markt willen zitten of niet. Met Windows willen ze overal op zitten, net daarom men gaat niet zomaar de helft van Windows vervangen omdat HP dat vraagt. Microsoft maakt gewoon een OS en fabrikanten kunnen binnen de parameters er aan sleutelen maar meer ook niet.
Hoezo moet HP eerst langs Microsoft om 'veranderingen' door te kunnen voeren? Er staat HP toch niets in de weg om een eigen interface over de windows interface heen te gooien? Zoiets als HTC met de Sense interface op mobieltjes doet? Dat is juist het mooie van de slate, het draait op een volwaardig OS en geen mobiel OS, je kan er dus alle kanten mee op. De beperking is niet de software zoals het bij Apple is, het is puur de hardware die het apparaat beperkingen oplegt.

Ik lees overigens regelmatig het argument dat de iPad helemaal gemaakt is voor multitouch en win7 icm met de slate niet, dus het zal nooit goed werken... totaal niet mee eens, je hebt juist het beste van 2 werelden. Als dit soort pads onder windows gebruikers aanslaan, dan komen er vanzelf hele software-pakketten die volledig voor multitouch geoptimaliseerd zijn... en daarnaast kan je ook nog je oude vertrouwde apps draaien zonder dat je ze eerst opnieuw moet gaan betalen etc.

De iPad is misschien superieur qua hardware t.o. de Slate, maar absoluut inferieur als het op de software aankomt. Misschien niet qua feel, maar een machine met een 'normale' Windows erop is toch echt een stuk veelzijdiger dan het iPhone OS. Zo kan ik nog wel even doorgaan...
De iPad is misschien superieur qua hardware t.o. de Slate, maar absoluut inferieur als het op de software aankomt. Misschien niet qua feel, maar een machine met een 'normale' Windows erop is toch echt een stuk veelzijdiger dan het iPhone OS. Zo kan ik nog wel even doorgaan...
Er zijn meer factoren die het succes van een product bepalen, net als het gebrek aan marktwerking een inferieur OS als windows groot houd tov betere alternatieven, is het op de tablet/telefoonmarkt een heel andere situatie: daar telt de gebruikerservaring en in mindere mate de lock-ins en wat dat betreft moet er nog heel wat aan windows 7 worden versleuteld wil het concurrerend zijn (oa een arm port zodat ze dat brakke atom platform kunnen dumpen)

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 6 april 2010 12:21]

Als je dat nou van Apple zei kon ik het me voorstellen. Daar moet alles eerst langs voordat het in de marketplace komt.

bij Windows7 kan HP er zonder problemen een shell omheen leggen, al denk ik dat de multi-touch mogelijkheden van win7 al meer dan voldoende zijn.

Overigens vind het het sowieso al beter, omdat ze een "pen" ondersteunen, waardoor je zaken als onenote etc. kunt gebruiken.
Die 5 uur is gewoon als je hem gebruikt, dus die 2 uur is onzin.

En Windows kan prima geschikt zijn voor touch mits je de juiste applicaties uitkiest, zoals bij elk apparaat. Windows zelf werkt prima en Windows 7 is speciaal ontworpen om om dit soort systemen te kunnen draaien. En HP gooit er ook nog eens zijn eigen schil overheen.
Anoniem: 168448
@Tsurany6 april 2010 10:42
Ik weet niet of je het filmpje wel bekeken hebt, maar dat schuift alles behalve soepel.

(en als het in het promotiefilmpje al niet lekker schuift, dan zal de real life ervaring ook niet veel beter zijn. Zeker niet als je na een paar maanden je pad gevuld heb met allerlei software en natuurlijk niet te vergeten een goede virusscanner !

Met een pad zit ik niet echt te wachten op "er zijn updates beschikbaar "

Zal nooit de ervaring van een ipad worden ben ik bang.
Zal nooit de ervaring van een ipad worden ben ik bang.
Zit iemand van hier daar op te wachten dan? Die kopen wel een ipad hoor, ik wil gewoon de Windows/Android (beide zijn voor mij toppie) ervaring ;)

Ik bedoel te zeggen, apple producten geven mij weer niet de ervaring die ik van hun apparaten verlang :) En andersom is dus net zo goed mogelijk...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 11:10]

Oh en al die updates voor de iphone. Dat zijn zeker allemaal features lol!

Wees niet zon gehersenspoelde schaap joh.

Geef mij maar lekker een windows 7 touch device met multi-touch, miljoenen applicaties en vooral doen waar ik zin in heb.

Ga jij maar lekker verder met je zoveelste iScheet app.
Ik tel vanaf 17 juni 2009 precies 3 updates voor OS3, dat zijn dus 9 maanden, wat neer komt op één update elke 3 maanden..... mag jij uitmaken of dat "al die updates" zijn :)

OT: Leuk apparaat, concurrentie is altijd goed, of dit beter is dan de iPad daar valt over te discussiëren, en het zal vooral neer komen op welke software je prefereert. Maar verder is keuze altijd goed voor de consument :)
Wees niet zon gehersenspoelde schaap joh.
Jouw reacties vallen me nu al in een paar topics op en ik krijg toch echt de indruk dat als er iemand hier een gehersenspoeld schaap is, dat jij het dan zelf bent. Zo ver gehersenspoeld dat je totaal niet meer doorhebt dat jouw voorkeuren die van een een typische computer-geek / tweaker zijn en dat de rest van de wereld echt totaal anders tegen dit soort apparaten aankijkt. Autistische trekjes zou ik bijna zeggen.

In plaats van overal mensen belachelijk te maken en uit te schelden voor schapen of gehersenspoeld, zou je ook mooi een JooJoo of een HP Slate of een weet ik veel wat voor uberdevice kunnen gaan kopen en er een mooie review van schrijven voor Tweakers, zodat we allemaal van je kunnen leren waarom die zoveel beter zijn dan de iPad. Ik denk niet dat we het gaan meemaken want ik durf de gok wel aan dat jij nooit een HP Slate of iets vergelijkbaars gaat kopen, je wil gewoon ff lekker wat stoom afblazen met nerderig technobabble gezeik over een product dat duidelijk niet op jouw is gericht.
zou je ook mooi een JooJoo of een HP Slate of een weet ik veel wat voor uberdevice kunnen gaan kopen
Misschien wel slim om dan eerst even deze review van de JooJoo te checken ;)

http://www.engadget.com/2...ion-garage-joojoo-review/
Op de doos van mijn Touch HD staat ook een standby tijd van 168 uur ofzo terwijl dat ding met een beetje intensief gebruik het nog geen 20 uur volhoud... Dat zijn geen kleine verschillen... Dus de vraag is zeker terecht.
Maar daar zit je zelf al een standby tijd te vergelijken met een tijd 'beetje intensief gebruik'. Dat is toch ook niet te vergelijken? Verder is 5uur niet onrealistisch moet ik zeggen.
Lees je zelf zo slecht?

Standby: scherm uit internet uit alles uit.
Intensief gebruik: scherm aan internet continu aan (misschien wel wifi/gps/widgets?)

Gek he dat je de standby tijd niet red?

OT ziet er best wel netjes uit, en ik zie win7 juist als een voordeel tov bijvoorbeeld apples OS
En jij vind windows niet geschikt voor touch, dat hoef je niet te brengen als een feit oid, als sinds XP is er een speciale touch editie dus neem aan dat dat alleen maar beter is geworden, sterker nog de nieuwste windows heeft er staandaard al goede onderstuening voor inc. multitouch! Oftewel lijkt mij dus prima geschikt voor touch! En net als voor de ipad zullen apps dus anders moeten worden gemaakt om beter met touch screen te werken (of in geval van ipod naar ipad moet er een hoop worden uitgerekt) ;)

En natuurlijk heb jij 10 uur lang lopen kloten op dat ding en stond ie na 10 uur nog aan ;) Eerst zien dan geloven, ik heb nog nooit een fabrikant gekend die de genoemde tijd haalt bij redelijke/zware belasting... Geld voor zowel Apple als andere fabrikanten (en dat heeft niks met Windows zelf te maken, MS claimt helemaal niks over accuduur bij gebruik van Windows!)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 10:43]

En natuurlijk heb jij 10 uur lang lopen kloten op dat ding en stond ie na 10 uur nog aan
Meerdere reviews die 11 of 12 uur haalden, zelfde geld voor de door Apple opgegeven tijd met laptops, die werden ook netjes gehaald.
Nou geef een linkje dan ;) (ik wil je wel geloven) Kan ik het met eigen ogen zien :)

Dat ik het nu niet in 1 keer geloof komt vooral omdat hij (koppa) zegt hem al te hebben en blijkbaar al weken uit heeft getest oid (iig zo doet ie het over komen), komt erg fanboy achtig over en dus voor mij niet betrouwbaar!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 12:10]

Dank je wel, daar kan ik wat mee goeie zaak dus de accu in de ipad!
Kleine review site engadget:

It's almost impossible to believe, but during our initial tests, using the iPad pretty heavily, downloading and using lots of new apps, doing some 3D gaming, watching HD video, all the while getting email downloaded in the background, we got just about what Apple claims this device will do. In fact, it went a little better -- we managed to get 10 hours and 43 minutes of life out of the iPad before we had to plug it in again in our first run through. That's pretty crazy endurance considering what we were doing with it. Now, we were not watching HD video the whole time, or running the music player in the background while streaming Netflix movies, so we can't promise this will be the case in every situation. Still, it did a pretty amazing job of matching up to Apple's numbers, and you may color us impressed.

http://www.engadget.com/2010/04/03/apple-ipad-review/
That's pretty crazy endurance considering what we were doing with it. Now, we were not watching HD video the whole time, or running the music player in the background while streaming Netflix movies, so we can't promise this will be the case in every situation. Still, it did a pretty amazing job of matching up to Apple's numbers, and you may color us impressed.
Ja, met speedstep en niks doen krijg je een laptop ook op 10 uur en 43 minuten..
? Met niks doen ja, is dat wat de mensen van Engadget hebben gedaan? Nee dus.
http://www.ipadplanet.nl/...rijduur-en-gebruiksgemak/

Klik op de linkjes eronder naar de reviews. Had je zelf ook even kunnen zoeken ipv hoog van de toren blazen en maar blaaskaken dat je het niet gelooft tot je het zelf ziet.
Geen enkele fabrikant waarbij je de opgegeven tijd haalt? Met mijn Macbook Pro 13" (2,53Ghz model) haal ik 7 uur internetten in Safari, met YouTube kijken en iTunes aan. En dat geeft men bij Apple ook op als tijd.
Met intensief gamen (GTA IV e.d.) haal ik 2,5 uur, met photoshop en dreamweaver aan haal ik met gemak 5 uur.

Dus er zijn fabrikanten die het nakomen, en als ik zie dat met mijn laptop 7 uur te halen is, geloof ik zeker weten dat de iPad na 10 uur nog aanstaat en kan worden gebruikt. Met licht gebruik (internet, filmpje kijken) denk ik dat de iSlate, pardon, HP Slate wel 5 uur moet redden. Mits men de processor ook goed terugklokt bij Windows :)
Ziet er mooi uit dat ding van HP.. Behalve dan dat het er in de promo video allemaal niet heel erg smooth uit ziet, benieuwd hoe het dan wel niet in het echt is?
Hopen dat de touchervaring enigzins in de richting komt van Apples producten!
Te zien aan het bijhorende videootje, moet je je daar al niet aan verwachten.

Gezien hoe gebrekkig schokkerig de coverflow werkt? Of het walgelijke scrollen door de foto's.

Als ze zelfs dit nog niet gedaan krijgen...
Dit ziet er best veelbelovend uit.. ook de interface! Ben benieuwd, dit is wel iets waar ik intresse in heb.
Met de niet-verwisselbare 30WHr-accu zou het apparaat iets meer dan vijf uur moeten kunnen werken
Gaan ze hier ook geen problemen mee krijgen ?

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 6 april 2010 10:30]

Nee, verwisselbaar hoeft een accu niet te zijn, wel verwijderbaar door een service-punt om de boel netjes af te voeren. Nadeel bij de slate vind ik dan wel de accuduur, 5 uur ongeveer met waarschijnlijk minder als je redelijk wat gaat doen. Dat is dus weer het nadeel van het hebben van een vol OS e.d. Ik weet het niet, hij kan veel, dat is zeker leuk, maar een lagere resolutie, geen IPS paneel, geen wifi-N, veel lagere accuduur en voor dezelfde prijs. Het is maar net wat je wilt natuurlijk, maar als ik een tablet zou aanschaffen dan is dat juist als apparaatje wat lekker argeloos op de salon-tafel ligt, instantaan dient op te starten, meteen op m'n Wifi-N netwerkje zit en waar ik mij geen zorgen hoef te maken of de boel nog wel accu-sap heeft. Wat is bijv. de standby tijd van de slate, de iPad heeft iets van 2 maanden zonder gebruik.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 6 april 2010 10:50]

Standby van de iPad is max 30 dagen, volgens apple, alleen heeft nog niemand hem lang genoeg om het ook te kunnen testen.

Tevens zit er weldegelijk een prijsverschil tussen de Slate en de iPad, $50 voor de 32GB versie en $100 voor de 64GB versie. Helaas is het nog niet bekend wat de 3G module voor de slate gaat kosten, maar waarschijnlijk wordt het prijsverschil daarmee nog groter.

Daarnaast heeft de Slate ook punten waarop deze beter is als de iPad: webcam, cardreader, usb slot.

Uiteindelijk zijn beide apparaten naar mijn mening gewoonweg niet perfect. Ik wacht wel een generatie.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 6 april 2010 12:00]

Grootste pluspunt van de Slate: Het draait een volledig OS als Windows 7, niet een gesloten telefoon-OS waarvan alleen Apple bepaalt wat je erop mag installeren.
Anoniem: 143912
@RoccoS6 april 2010 21:34
het grootste probleem wordt denk ik: opstart tijd. Ipad schijn zeer snel te kunnen opstarten
Mijn laptoppie is ook altijd binnen 4 seconden bruikbaar Met Windows 7. Om precies te zijn 3,xxx voordat login scherm er staat. Ok, is vanuit standby mode, maar wat boeit het. Enige reboots is als ik 1 keer per maand handmatig MS Update draai.
Inderdaad. Ik verwacht wel heel wat meer van een tablet, als ik er ooit 1 wil kopen dan wil ik wel zoiets als dit of de iPad, alleen dan met wifi, usb, sd card reader, 10 uur accuduur en dan ook op een open platform, er mag van mij best hun eigen interface of OS opstaan, maar ik wil ook de mogelijkheid voor Windows. Natuurlijk moet die ook qua gewicht nog lekker zijn, ik ga geen kilo's meeslepen. ;)

Het zijn nu nog hoge eisen, maar ik denk dat het over een paar jaar geen probleem is. De kleine laptops worden ook heel snel steeds beter.
Behalve de accuduur heeft de HP Slate alles wat je hierboven noemt :P
Waarom is IPS een nadeel? Vanwege de kijkhoek? Mijn 2245w / L2208 w heeft een voldoende kijkhoek, zeker voor dit soort toepassingen
Hij vindt niet-IPS een nadeel ;)
Sterker nog, ik zou op zo een ding juist een kleine kijkhoek willen. Mensen hoeven niet mee te lezen.
En zo kan ik ook alle groene punten van de uitgelekte sheet opnoemen om zo een persoonlijke mening te formuleren die positief is t.o.v de slate. (1,2Ghz processor, HDMI out, cardreader, usb poort ?hoezo standaard?, Sim slot, webcam)

De accuduur vind ik het enige echt tegenvallende van de Slate, maar de vrijheid die je hiervoor terug krijgt vind ik dan weer meer waard.
De snelheid van de processor zegt weinig, wat uiteindelijk de ervaring is des te meer. Een vol OS op een processor die ietsjes sneller is kan langzamer aanvoelen. HDMI-out is idd persoonlijk, maar dat zit al op m'n media-center/laptop en pc en daar gebruik ik een tablet niet voor, cardreader en USB is leuk maar gebruik ik ook weinig (Wifi syncing) en als dat nodig is heeft ook de iPad de mogelijkheid middels een adapter. Webcam, mja, leuk wellicht maar ook dat gebruik ik nooit. Een tablet gebruik ik voor lezen, voornamelijk, voor rich-media en niet veel meer. De apps die ik nu uit zie komen voor de iPad zijn werkelijk schitterend en bieden meer dan voldoende functionaliteit wat mij betreft.
Anoniem: 143912
@vgroenewold6 april 2010 21:46
welke apps zijn schitterend op ipad en niet schitterend op slate? wat is de ervaring dan? als ik reviews bekijk dan zie ik altijd als toepassing: webbrowser, filmpjes kijken, foto's kijken, mails, boeken lezen, spellen. hoe je al deze zaken ervaren op een ipad en slate? ze moeten ongeveer (voor sommigen) precies hetzelfde doen...toch? kun je op een ipad 2x zo veel/zo snel lezen dan? lijkt me niet.
verder geloof ik niet echt dat ipad users geen behoefte hebben aan cardslot en camera. als er optie aangeboden wordt met camera en cardslot.. ik denk dat er nog meer geinteresseerden zijn voor een ipad. misschien een strategie van apple: ze gaan eerst aan mensen verkopen die om wat voor reden dan ook een ipad willen ... daarna stoppen ze een camera in en gaan ze nog een keer verkopen aan diezelfde lieden.
Kijk eens naar de snelheid van Google Maps op de iPad, naar hoe men de Marvel app heeft gemaakt, naar de concistentie en snelheid van het OS en de apps... dit is wat mist bij de Slate onder Windows en dat is precies wat ik wel graag zie in een tablet.
Anoniem: 143912
@vgroenewold7 april 2010 01:01
ben erg benieuwd naar het verschil in snelheid tussen ipad en slate met google maps. heb even op youtube gekeken naar google maps op slate en ipad. zo op blote oog merk je geen verschil in snelheid hoor.... dus wat mist er eigenlijk.
marvel app... bestaat ie ook op andere platforms?
Ik denk dat de iPad een voorsprong heeft op snelheid. Dit omdat Windows 7 veel zwaarder is dan iPhoneOS. En Atoms staan nou niet bekend om hun snelheid.

HP heeft een netbook zonder toetsenbord en met een beetje extra software gemaakt.
Apple heeft een nieuw apparaat op basis van een mobiel os gemaakt.

Als je een die hard power user bent en alles wil en moet kunnen is de Slate beter.
Wil je iets praktisch dat gewoon werkt is de iPad beter
Anoniem: 241683
@vgroenewold6 april 2010 13:43
Dan koop jij een ipad! :O

Ik ga niet op voorhand allemaal conclusies trekken, en ik zou ook niet weten wat ik allemaal met een tablet zou doen, de tijd zal het leren.

Het enige wat ik wel weet is dat ik de ipad en de slate onvolwassen vind. Ik wacht todat er betere modellen uitkomen. :9~
Ik zeg niet dat ik er 1 ga kopen, ik geef alleen aan wat ik zie als beste optie voor een tablet-formfactor. Wellicht is de iPad mij ook te beperkt, dat wacht ik inderdaad ook nog even af.
Lijkt me niet, de accu's zijn voor gebruikers niet te verwisselen maar door de technische dienst wel en zodra je met wat gereedschap aan het werk gaat zal dat ook lukken.
Gigantische faal dat hij maar 5 uur mee gaat. Juist voor zulke apparaten is accu duur belangrijk, je wilt hem, lijkt mij, de hele dag kunnen gebruiken. Als ik zie hoeveel netbooks al de 10 uur halen dan zou een tablet dat ook wel moeten kunnen. Dat zou juist een gigantische selling point zijn, een tablet die de hele dag lang mee gaat.
In tegenstelling tot een telefoon hoeft zo'n tablet echt niet de hele dag mee te gaan, het is ook niet bedoeld als primaire computer. Het grootste nadeel van een korte accuduur is dat je hem vaak moet gaan opladen en dan moet je vaak weer je oplader meezeulen, en dat is irritant.
Lijkt mij wel.
Je legt hem op tafel als 'even wat opzoeken' ding.
Dan moet hij niet iedere keer leeg zijn...
Netbooks hebben ook meer ruimte voor een accu. Daar moet je hem niet mee vergelijken.
Maar waarom dit apparaat niet net iets groter maken? Paar milimeter dikker en je kan een flink grotere accu erin proppen.
Daar kan ik helaas geen antwoord op geven. Maar dit apparaat kan je gewoon niet vergelijken met een netbook. De Slate is ook nog eens veel dunner.
Dat had Apple ook door
Windows 7 is net als OS X niet geschikt voor kleine touch interfaces omdat de iconen en de programma's er niet voor zijn aangepast. Zowel Windows 7 als OS X zijn een desktop OS ontwikkeld rondom een toetsenbord en muis en beiden ondersteunen touch screens.

Daarom gebruikt Apple een speciaal ontwikkeld OS op z'n iPhone en iPad dat volledig rondom touch screens is ontwikkeld.

Een ander bijkomend nadeel is, is dat het nu aan de gebruiker is programma's te vinden die touch screen-vriendelijk zijn terwijl dat op de iPad al geregeld is met een keuze uit 150.000 apps; ik zie Adobe bijv. niet even een aangepaste versie van Photoshop op de markt zetten, of Office met een priegelige ribbon-interface gaat ook niet lekker werken.

Dus het argument van velen dat een tablet met Windows 7 zoveel voordelen oplevert vanwege de 'miljoenen' apps raakt dus kant nog wal als deze apps nauwelijks te gebruiken zijn. Ook legt de HP Slate veel beperkingen op met de voor Windows 7 zwakke Atom CPU, gebrek aan werkgeheugen en de korte werktijd van maar max. 5 uur.

Al met al is deze Slate een grote teleurstelling en zal elke tablet met een Windows OS gedoemd zijn te falen zoals het verleden al heeft uitgewezen en waarvan Windows Mobile nog steeds het levende bewijs is.

Zodra er binnenkort ladingen speciaal voor de iPad ontwikkelde Apps verschijnen, wordt deze trendsetter onder de tablets.

[Reactie gewijzigd door mstam op 6 april 2010 11:49]

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt.. Het is inderdaad leuk dat HP een eigen touch-interface heeft gemaakt, en dat zal vast ook wel een beetje werken, maar ik gok niet dat ze zo'n interface voor alle software hebben. Dat betekent dat je straks toch je stylus erbij mag pakken als je een andere app dan de standaard apps wil gaan gebruiken.

Maar goed, time will tell.. alleen zou ik nu mijn geld op de iPad zetten en niet op de Slate.
Anoniem: 14038
@mstam6 april 2010 11:53
Windows 7 doet het prima op een Atom hoor. Ik heb er iig geen problemen mee. HD films via wifi streamen lukt ook prima. (Moet je wel ff tweaken want standaard staat er auto throtteling aan)

Dat een OS ontwikkeld voor desktops per definitie ongeschikt is voor touchscreen is wel een punt maar dat betekend niet dat je daar de UI op kan aanpassen. Daar is bij het W7 ontwerp ook rekening mee gehouden schijnt.

Qua toepassingen lijkt iedereen te denken dat het een vervanger van een laptop is of zo. Het is juist een aanvulling op het spectrum van draagbare computers. Eerder een vervanger van papier (krant/boek/fotoalbum etc) en een 'personal media experience'. Dan is er ook een markt voor programma's die geoptimaliseerd zijn voor dit soort computing. Daar zullen legio bedrijven dan ook gretig gebruik van maken ongeacht het platform waar op het gaat draaien.
Het enigste wat Windows minder geschikt maakt voor touche screens is de menustructuur waar 99.9% van de applicaties mee werken.

Dus de enigste software aanpassing voor Windows zal moeten zijn dat de layout van de menustructuur en de iccontjes van de applicaties groter moet zijn en alleende noodzakelijke functyies moeten beschikbaar zijn, zodat je met je dikke vingers een keuze kan maken ipv dat je openen en opslaan tegelijk indrukt.

Wat je goed kan zien is dat Apple zo weinig mogelijk functionaliteiten aanbied (alleen de noodzakelijke) op een scherm en Windows probeerd zo veel mogelijk in een scherm te stoppen.

Windows is oorspronkelijk ontwikkeld voor techneuten door techneuten. Apple is ontwikkeld door techneuten voor de consument.
Dat zie je aan de gehele productie lijn van beide partijen.

Dus ja de Ipad is een leuke gadget maar dat is de Slate ook. het is maar wat je er mee wil doen en waar je voorkeur naar uit gaat.

Ik ga voor de Slate omdat deze me meer software vrijheid bied dan de Ipad.
Ik vraag me alleen af, 1 GB en Windows 7, is dat voldoende? Het is ook niet uitbreidbaar. Ik denk dat 2 GB wat betere prestaties had gegeven, gemiste kans dus.
met daarop een door HP ontwikkelde interface,
Hmm als die software even goed wordt als de andere software van HP zie ik dat ook somber in. Dit apparaat loopt wederom weer mijlenver achter op de iPad. Ok de individuele specs zijn beter, maar een iPad doet 10 uur op een accu en ziet er als geheel product toch beter uit, ik denk dat dit nauwlijks een concurrent gaat worden.

Als ik ooit al zo'n apparaat aanshaf zal het een op Android gebasseerd systeem zijn.
Dat is ruim voldoende ja, je gaat er toch geen intensieve applicaties op draaien. Ik draai in mijn mediacenter ook Windows 7 op 512MB en dat werkt ook prima.
Waarom geen XBMC?
Omdat ik graag MediaPortal gebruik en daar zeer tevreden over ben.
Omdat je nog 9 miljard andere mogelijkheden hebt voor Windows 7? Misschien is het tegelijk ze newsleecher/bittorrent bak en draait ie er zo nu en dan ook nog een game/ventrilo server op. En in nood gebruiktie hem misschien wel als gamebak :)

Oftewel de mogelijkheden met windows 7 zijn oneindig dus waarom zou je iets anders er op willen met mindere mogelijkheden ;)

Bij mij thuis is alles (inc. de mediapc) op windows 7 (op telefoons na) geupgrade werkt perfect ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 11:13]

Sorry maar 512 mb voor Windows 7, dat kan nooit snel gaan. Ik heb ook een media center pc op Windows 7 en die heeft 4 GB RAM, maar ik doe er dan ook van alles op en heb vaak veel open staan.
Windows 7 loopt beter op lichtere systemen dan vista he... dat je dat even weet.
Er staat nergens dat het geheugen niet uitbreidbaar is. Als blijkt dat het gewoon een sodimm is, dan kan je die gewoon vervangen door een 2G exemplaar. fingers crossed :D
Tja maar wat heb je aan 10 uur accuduur? Sorry hoor maar als je langer als 2/3 uur per dag op zulke devices doorbrengt (mensen die de hele dag reizen buiten beschouwing gelaten) ben je niet goed in je hoofd ;) Kan je beter achter een PC gaan zitten, volwaardiger, betere zit-houding over het algemeen, toetsenbord, groter scherm, betere media ondersteuning, alles is z'n beetje beter ;) dus voor die 2/3 uurtjes op de bank heb je echt geen accu nodig die het 10 uur uit houd :)

Lijkt me dat er ook een soort super stand-by (sleep) op zit als die echt helemaal idle is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 10:46]

Genoeg mensen die veel reizen en dus geen beschikking hebben over een werkplek en ook niet veel hoeven doen behalve e-mails afhandelen en over bepaalde bedrijfsgegevens beschikken.

En waarom een super stand-by? De sleep van Windows voldoet toch prima? Enkel het ram van stroom blijven voorzien en dan is hij in een paar seconde weer aan.
Mensen die veel reizen hebben meestal wel een 12 volt oplader. Lijkt me koud kunstje voor HP om de accu ook op te laden via de 12volt stekker in de auto.
Wat heb je aan 10 uur accuduur? Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Waarom dan niet gewoon 2 uur of continue aan de lader... omdat dat veel prettiger is! Simpelweg een tijd lang je geen enkele zorgen hoeven te maken of je nog wel een adapter in de buurt hebt. Of lekker op vakantie, nauwelijks te hoeven op te laden. Wat mij betreft mag een accu het eeuwig doen. Het verschil tussen 5 en 10-11 uur is nogal substantieel.
Jammer van de Windows 7, hoewel dit voor veel gebruikers de beste keus zal zijn.
Ik hoop dat je de optie krijgt om er je eigen OS er op te plaatsen en dat ze de boot van USB niet hebben uitgeschakeld.
Lijkt me dat je gewoon van USB kan booten, immers hoe moet je anders een system reinstall uitvoeren? Dus je kan er op zetten wat je wilt.
Er zijn voldoende mogelijkheden om zo een rëinstall te doen. Ze zouden gebruik kunnen makken van een aparte applicatie die je eerst moet draaien, maar nog makkelijker lijkt me gewoon gebruik maken van een aparte partitie die bij een reset wordt geactiveerd en het toestel overschrijft met een nieuwe image. Snel, consument vriendelijk en geen nood om boot toe te laten. (tot afgunst van de mensen die liever een andere OS hebben).
Waarom zou dat nodig zijn? Het kan toch gewoon voor altijd blijven werken?

Of is het meer gewoon het windows idee dat je elke paar maanden moet reinstallen..
Het blijft een Windows systeem, een virus kan je oplopen als je een minder kundige gebruiker bent. Of op een andere manier het systeem in de soep laten lopen door per ongeluk systeem bestanden te verwijderen.
Ik ga er vanuit dat ze vast wel een mogelijkheid bedenken om er een ander OS op te zetten. Dat is een sport voor sommige mensen.
Ligt het nou aan mij of lijkt het of de touch van die slate niet zo responsief is, als je goed kijkt bij het stukje waar hij die coverflow doet en het stukje waar hij door de fotos scrollt, lijkt het wel of hij een beetje 'lag' heeft en hij niet optimaal reageert op de vingerbeweging.

Voor mij is het een groot pluspunt dat de iphone zo soepel reageert en zo'n precies touchscreen heeft, en aangenomen dat de ipad dit ook heeft, zal HP op dit punt niet veel punten verspelen? (Ik heb beide nog niet in handen gehad, dus dit is alleen maar een suggestie, niet op ervaring gebaseerd) Ik vind het persoonlijk namelijk erg irritant als een touchscreen niet perfect reageert op wat je doet.
Ik denk dat als dat al zo is er nog een hoop optimalisatie en tweaking moet gebeuren, het apparaat komt immers pas over een paar maanden uit en al die tijd hebben ze nog om de software te verbeteren. De iPad is nu al uit dus loopt die daarop voor.

Overigens zou ik zoiets altijd uitgebreid in de winkel proberen in plaats van te beoordelen aan de hand van een video.
Anoniem: 58827
@city176 april 2010 11:20
Je hebt nog steeds te maken met de Atom. En die zal ook al niet teveel aan de snelheid ten goede doen.

Daarom zoals ik al eerder zei vindt ik het erg jammer dat er een Atom in zit en geen ULV Core 2 Duo of een VIA of een AMD Neo.
wow zo ding moet ik ook hebben !!!! vind de interface heel mooi zit er heel gelikt uit :9~
5 uur accu tijd is echt een door braak vind ik, niet dat ik er 5 uur achter ga zitten ofzo maar wel leuk :p
5 uur accu tijd is echt een door braak vind ik, niet dat ik er 5 uur achter ga zitten ofzo maar wel leuk :p
11 tot 12 uur in de praktijk voor de iPad, dat is pas een doorbraak. 5 uur, en waarschijnlijk zal dit max 5 uur zijn, is erg matig voor een apparaat dat een plaatsje krijgt op de huiskamertafel.
Wat is daar doorbraak aan? Je vergelijkt een appraat met een cpu van een smartphone met een appraat met een zuinige laptop cpu... Tuurlijk houd diegene het het langs vol met de laagste specs 8)7 5 uur is wel lang icm een atom cpu en is zeker een doorbraak want er is weinig ruimte voor de accu (minder als netbookjes)! Waarom uberhaubt een ipad erbij halen voor de vergelijking? Die heeft er niks mee te maken dat deze het 5 uur uit houd!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 12:54]

En wat is denk je de uiteindelijke ervaring, een relatief langzame laptop-cpu met Windows 7 of een zeer snelle mobiele processor met een mobiel OS? Het is maar net wat je wilt, ik wil de mogelijkheden die de iPad eigenlijk gewoon biedt, meer niet, met daarbij de accuduur en dito snelheid.
Grappig dat het filmpje meteen inspeeld op punten waar de iPad commentaar op heeft gekregen (USB/camaera).

Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van de Microsoft Courier, vooral door de handschriftherkenning lijkt het me een veel beter zakelijk toepasbaar apparaat. De iPad is meer een entertainment device.
Ja artikels genoeg op internet over wat er allemaal fout is met de ipad. Nu moet ik wel zeggen dat HP ongeveer even snel met hun versie komt aanzetten, dus of HP is wat innovatiever of ze hebben een spion bij Apple zitten:P

Ben het ook met je eens over de Microsoft Courier, ben er zelf ook heel benieuwd naar. Als we dadelijk wat verder zijn met de markt gaan de prjizen ook omlaag. Handschriftherkenning is ook wel fijn om erbij te hebben.
Innovatiever is niet bepaald er een 'usb poort induwen' en een 'standaard SD-reader'.. en dan ben je meteen innovatiever... nah. Windows met een Skin, we zullen zien hoe het loopt.

Als dat hetzelfde is als WinMo met een skin ben je alsnog nergens. De skin is leuk, maar de helft van de tijd ben je 'buiten de skin' en werkt het alsnog niet.

Daarnaast gaan veel media-bedrijven hun content speciaal (donald duck!) uitbrengen voor de iPad, en niet voor andere tablets, dus dan is mijns-inziens de keuze snel gemaakt.
Grappig dat het filmpje meteen inspeeld op punten waar de iPad commentaar op heeft gekregen (USB/camaera).
En voorspelbaar dat het niet inspeelt op het punt waar de iPad (of eigenlijk: ARM) in uitblinkt:
accu duur.
ik vraag me af of t ding er ook zo uit zou hebben gezien zonder apple . de look van de slate, elementen uit de UI, coverflow etc. . ik zeg niets over windows, velen van jullie zullen dat prefereren vanwege de grotere vrijheid maar ik vind het toch wel bezwaarlijk en een zwak teken dat je zo gaat leunen op de concurrent . wndwlckr
Het is stil aan de over kant.
Apple doet het nooit goed, maar als de concurrent bijna alles kopieert is het wel goed.

de iPad wordt misschien onbedoeld de tegenhanger van Chrome OS.
Een online systeem. Cloud computing. Mobile Me bijvoorbeeld.
Zo lanceert OTOY een online render systeem, heb je realtime PS3/XBOX360 graphics op je iPad.

Dus waarom zou de iPad floppen en de Slate het worden? Ik denk eerder andersom.
die stijl UI en coverflow-like browsen bestond volgens mij al een tijdje voordat apple er mee kwam. ik meen zoiets gezien te hebben bij een aantal home entertainment schilletjes voor windows in de mediamarkt :+ . apple is niet de enige die na-aap-waardige dingen uitbrengt, neem nou compiz desktop effects in linux. aero is daar een (helaas nogal uitgeklede) kopie van.
apple is niet de enige die na-aap-waardige dingen uitbrengt, neem nou compiz desktop effects in linux
Wel grappig dat je daarmee komt. Compiz is nml het linux antwoord op Apple's "Quartz Extreme", wat vanaf 10.2 (2002) in OS X zit.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 6 april 2010 11:43]

De HP Slate is al aan het publiek gepresenteerd voordat de iPad het licht zag, lijkt me sterk dat ze de look afgekeken hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee