UPC ziet flinke stijging video on demand-streams

UPC zag in 2009 het gebruik van zijn on demand-videodienst flink stijgen. In totaal werden 47,5 miljoen programma's aangevraagd, een stijging van ongeveer veertig procent. De kabelaar spreekt van een definitieve doorbraak van zijn vod-dienst.

UPC logoNiet alleen het totale aantal via UPC On Demand opgevraagde programma's nam in 2009 toe, ook het aantal klanten dat van de dienst gebruikmaakte, is met veertig procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. UPC Nederland had in 2009 751.400 digitale tv-klanten, maar het is niet bekend welk deel hiervan gebruikmaakt van de vod-dienst. In de tweede helft van 2008 was dat nog vijftig procent.

Uitzending Gemist van de publieke omroepen was in 2009 de meest gebruikte dienst bij UPC On Demand, die in 2009 zijn tweede kalenderjaar beleefde. Huishoudens met UPC Digitale TV vroegen volgens UPC gemiddeld meer programma's van Uitzending Gemist aan dan bezoekers van uitzendinggemist.nl. UPC ziet hierin een duidelijk signaal dat de televisie nog steeds het middelpunt van de huiskamer is, ondanks de opkomst van tv-diensten op internet zoals YouTube. "Het lijkt er zelfs op dat de televisie aan haar tweede jeugd is begonnen", aldus Ivo Lochtman, directeur Content bij UPC Nederland.

De populairste film in 2009 bij de on demand-dienst was Oorlogswinter, terwijl de best scorende Engelstalige tv-serie Sex and the City was. Bassie en Adriaan was de best bekeken Nederlandse tv-serie. Gemiddeld bedroeg het aantal beschikbare programma-uren 2330 per maand, inclusief 500 uur Uitzending Gemist en RTL Gemist.

Door Pieter Molenaar

18-03-2010 • 11:16

60

Reacties (60)

60
60
33
1
0
10
Wijzig sortering
Ook niet zo raar, inmiddels zijn wij (het volk) gewend dat content ons getoond wordt wanneer we er om vragen, een tv kanaal die je op gezette tijden een programma voorschotelt is ook eigenlijk niet meer van deze moderne tijd.... En we zijn reclame onderbrekingen natuurlijk ook helemaal zat, of erger nog dingen als hart van nederland door je film heen of het niet chronologisch uitzenden van een serie!
Buiten dat, is het aanbod ook vergroot.

Eerder was het alleen mogelijk om NED 1, 2 of 3 te kijken. Nu kun je ook RTL gemist kijken (helaas tegen betaling en dus minder aantrekkelijk), Verder kun je MTV, Discovery channel en National Geographic tegenwoordig (kosteloos) on-demand bekijken.
Een logische gevolg van een groter aanbod is een grotere afname, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Zoals ultimasnake zegt zijn mensen de reclames zat. vooral bij SBS6 en NET5 is er irritant veel reclame.

Persoonlijk neem ik de programma's die ik wil zien op en begin halveweg pas te kijken, dan kan ik de reclame er tussendoor skippen.

Een mooi voorbeeld hiervan is GTST een programma dat mijn vriending graag kijkt, in de programmering is er 30 min gereserveerd deze wordt gevult met 20 min GTST en 9 a 10 min aan reclame. De verhouding tussen reclame en programma is hier 1 op 3 en is ronduit irritant, wat er dus gebeurt is dat je weg zapt wanneer er reclame en gaat zoeken naar wat anders, vervolgens blijf je op de andere zender te lang hangen waardoor je weer een groot deel van je programma mist. relax tv kijken is er dus niet meer bij.

Tot slot, verbaas ik me over de afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de uitzending van reclame. Wanneer er op RTL4 reclame is kun je er bijna vanuit gaan dat er op RTL5 , 7 en 8 ook reclame is. Ik vraag me af of dit niet in strijd is met de kartelwet, of zou deze vervallen omdat allemaal onder 1 holding valt.....?

[Reactie gewijzigd door herbalx op 23 juli 2024 01:38]

Op NG en Disc zijn het slechts enkele oudere programma's.
Dat is er ook nog niet zo lang, je kunt er vanuit gaan dat dat naar verloop van tijd wordt aangevuld met relevantere programmering.
Dat is niet het on-demand wat bedoelt wordt. Hoewel het wel on-demand is natuurlijk.

UPC noemt het bestellen van films en series via de decoder Video-On-Demand. Het bekijken van gemiste uitzendingen noemen ze Programma Gemist.
Ik weet niet hoe het binnen de definities van UPC is gespecificeerd, maar Programma Gemist is onderdeel van het On Demand menu, dus in mijn optiek wel degelijk on demand.
En UPC on demand maakt het in ieder geval technisch mogelijk om reclames weer in te voegen waarbij je weer ouderwets moet wachten totdat die zijn afgelopen.
Het maakt het technisch ook mogenlijk de consument een keuze te bieden, hoe meer reclame, hoe goedkoper de prijs. voor 5 euro per film reclamevrij tot gratis maar met 25% van de tijd reclame.
Dat wist ik niet, moet ik toch maar eens een kijkje nemen naar de on demand dienst van ze denk ik. Reclame heb ik toch niet zo veel op tegen verder dus, interessant :).
JA maart upc doet dit niet, eerst eens onderzoek doen dan pas bleren.
Net als Ultimasnake zegt, niet gek inderdaad.

Maar ik denk dat het ook te maken heeft dat er nu 4 zenders extra zijn toegevoegd aan "Uitzending gemist" zoals onder andere, Discovery en National Geographic
Ik gebruik het ook erg vaak.
Alleen gebruik ik de on demand van RTL niet omdat ze belachelijke prijzen vragen voor de programma's.
Ik snap neit waarom ze dit niet gratis kunnen aanbieden...
Maargoed, de overige on demand's gebruik ik dagelijks :) Erg handig!
Dat verbaasde mij ook al waarom je bij RTL gemist voor alles moet betalen! Als je op internet gaat kijken hoef je er niets voor te betalen! Tamelijk krom, verder is het natuurlijk erg makkelijk, als dit zo doorgaat kijkt niemand meer "live" tv maar iedereen later op de dag of volgende dag on demand, daarbij het feit dat je dan ook nog eens een programma kan vergeten op te nemen of te kijken aangezien het later toch wel weer word aangeboden :)
Als ze er nou een korte reclame van 20 seconden voor gooien dan kunnen ze het bij On Demand ook wel gratis maken, net zoals online.

Snap ook niet waarom ze dat niet doen.
Ja dat is echt jammer. Vooral omdat je via je computer surft naar de site van rtl gemist je de uitzendingen gratis kan bekijken(enkele uitzonderingen).
Anoniem: 317813 @DennusB18 maart 2010 11:40
RTL is net íets te commercieel. Die verwachten dat 's lands huisvrouwen heus wel betalen voor die gemiste GTST aflevering,

Dom natuurlijk, want dat stoot af. Berichten als deze moet RTL er toe bewegen om dit alles gratis aan te bieden, mét reclames. Dat lijkt me aantrekkelijker voor alle partijen.
Ja dat is zeker jammer maar dit is niet de schuld van upc maar van rtl die er geld voor wilt.
Een behoorlijk deel is toch gratis hoor op RTL maar inderdaad te veel niet.
heb recent niet meer gekeken maar laatste keer dat ik keek was het vrij beperkt:

# RTL Nieuws
# Weer
# Fabeltjeskrant
# Take me out
# Expeditie Robinson (als het op tv is)
# Ultimate Fighter
# 3 tal concertjes rond oud/nieuw (Muse, Robbie Williams, Snow Patrol @ BBC)
Anoniem: 350880 18 maart 2010 12:58
Ik vraag me stilletjes toch wat af.
In het jaar 2009 zaten 365 dagen van 24 uur dit is 8760 uur.
Als we uitgaan van een programma duur van gemiddeld 30 minuuten zou dat inhouden dat UPC 24/7 ongeveer 47500000/(2*8760) = 2711 streams online moet hebben gehad.

Dat staat dus voor een kapaciteit op het UPC netwerk van 2711 kanalen + de reguliere zenders. Ik kan me niet voorstellen dat een dergelijke kapaciteit aanwezig is.

Dit verhaal lijkt me daarom meer op een marketing praatje.
Hoezo kanalen?
De on-demand stream wordt gewoon (net als op Internet) naar een IP-adres gestuurd.
Anoniem: 350880 @LessRam18 maart 2010 15:17
Gaan we even uit van deze standaard.

SD quality at <3-10 Mbps, MPEG-2, 720(or704)x480, 29.9 fps, stereo audio (can be PCM, MPEG or AC-3)

Dan zeggen we een continue data stroom van 2711 * (gemiddeld) 6,5 Mbps = 17621 Mbps. Lijkt niet veel maar probeer eens in een verhouding 75/25 piek/dal zo'n aantal streams het net op te stuwen.
Ik denk toch dat IP-TV zoals dit stillaan het onderspit zal delven voor internet-tv diensten zoals JOOST (rip) en google-tv , Hulu , ... . De oude land-gebonden providers zullen terug gedegradeerd worden tot ISP en enkele grootte distributie netwerken blijven over. Zeker nu deze diensten ingebouwd worden in STB's en tv toestellen. Mijn eigen TV kijk gedrag is stillaan geevolueerd tot downloaden naar lokale videotheek op de homesever of streamen. Enkel BBC-news of CNN zet ik soms op , meer als achtergond dan.
Ah vandaar dat joost mislukt is.

Dit soort diensten zullen juist niet verdwijnen, omdat dit soort diensten vaak een veel hogere kwaliteit leveren.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 01:38]

Mijn punt exactly , gewoon nog even wachten to internet TV dezelfde kwaliteit heeft als IPtv. Alles was IPtv kan kan via het internet omgekeerd niet. Enkel bandbreede besparing is het voordeel van IPtv.
Tsja... de ene avond vind ik het fijn om gewoon lekker 'blanco' TV te gaan kijken en/of eventueel uit te kijken naar dat ene programma wat ik interessant vind en dat voor die avond ge-scheduled te kijken.

Maar op een ander moment denk ik weer "fuck die tv, ik kijk wel bij programma gemist" :).
Live uitzendingen kijken zijn natuurlijk ook nog in trek denk aan de staats loterij. Of aan praat programa's zoals Life 4 You waar interactie met kijkers wordt gevraagt.

Tuurlijk zal ondemand meer en meer in trek komen. Ik heb zelfs al de pc aan de tv gehangen omdat GTST bij UPC een euro kost terwijl via internet deze gratis is met aan het begin een reclame en bij het einde van de show. en dan in bijna net zo'n goede kwalitijd als op TV. doet niet onder de analoge uitzending!!
Anoniem: 290112 @To_Tall18 maart 2010 12:37
Je bent een 27/28 jarige man, en je kijkt GTST? :+
Gaat het niet om. Ik vind het ook absurd dat upc (of waarschijnlijk rtl zelf) een geldbedrag vraagt om iets terug te kijken. En online is het gratis. Hoe erg afstotend is dat! Ik kijk het liever met een laptop aan de tv gekoppeld gratis als met een upc mediabox betaald.

Uitzending gemist is wel gratis maar dat heeft waarschijnlijk met het feit te maken dat dit een publieke omroep is.
Helemaal niet absurd. Als klant heb je de keuze: of betaald via de upc box, of gratis op je laptop. Sommige mensen zullen het makkelijker vinden om via de mediabox te kijken en hebben daar geld voor over.
Tuurlijk is dat wel absurd. Bijna oplichting.

Vergelijkbaar iets, je gaan naar een concert daar geven ze gratis cd's weg (want het zijn promo cd's). 1 uur later zie je die zelfde CD's liggen bij de Freerecordshop voor 30,- dat is toch ook oplichting
Ik keek er elke dag naar, Bassie en Adriaan is de bom! :D

Maar zo blijkt inderdaad dat men de televisie nog niet vergeten is, vind ik ook niet zo raar met al die nieuwe ontwikkelingen op tv gebied :)
Het is een mooi product dat on demand. Werkt vlot(het laden van een video echter het laden van het on demand scherm is wel erg traag) en de kwaliteit is zeker goed te noemen. Alleen erg jammer dat de gratis content zoals documentaires en series niet vaak worden upgedate en dat er steeds meer betaalde content komt ipv "gratis" programma's

[Reactie gewijzigd door vipinholland op 23 juli 2024 01:38]

BM Moderator Spielerij 18 maart 2010 11:24
Het is ook best handig, zeker nu meer en meer zenders een 'On Demand' stream aanbieden. Was het voorheen (volgens mij) alleen Ned1/2/3, nu hebben sowieso RTL en Discovery het ook.

Als ze nu het gebruik wat sneller zouden maken (interface is wel erg traag) zou het helemaal perfect zijn :)

[Reactie gewijzigd door BM op 23 juli 2024 01:38]

Janoz Moderator PRG/SEA 18 maart 2010 11:26
Mooie opsteker. Het laat duidelijk zien dat mensen best bereid zijn om voor dergelijke dingen te betalen. Dat haalt mooi de huil argumentatie van de entertainment industrie onderuit. Piracy concureert niet enkel op prijs. Piracy concureert ook op het gemak. De consument wil best betalen, maar de consument wil het gewoon makkelijk en simpel.
40 Procent meer gebruikers en 40 procent stijging van het aantal aangevraagde video's? Dat is natuurlijk te verwachten. Ik zou dan ook eerder de conclusie trekken dat het aantal gebruikers van video-on-demand hard stijgt, maar het gebruik per persoon hetzelfde is gebleven.

UPC noemt het een doorbraak, ik noem het groei. Het is maar hoe je het draait.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.