Nintendo: nieuwe DS krijgt bewegingsdetectie

Satoru Iwata, directeur van Nintendo, stelt in een Japanse krant dat de opvolger van de populaire DS 'zeer gedetailleerde beelden' moet kunnen weergeven en dat de nieuwe handheld 'de bewegingen van spelers moet kunnen waarnemen'.

Satoru Iwata, directeur van NintendoIn een interview met de Japanse krant Asahi Shimbun liet Satoru Iwata, directeur van Nintendo, zich uit over de toekomst van de DS. Volgens Iwata zal de opvolger van de succesvolle handheld beschikken over een scherm dat 'zeer gedetailleerde beelden' kan weergeven. De nieuwe handheld dient volgens de directeur verder te beschikken over een sensor die bewegingen van spelers waar kan nemen. Iwata liet niet los wanneer Nintendo een opvolger van de DS op de markt wil brengen. In Japan is eind 2009 de DSi LL verschenen, een nieuwe versie van DSi, met een groter scherm. De nieuwe versie zal onder de naam DSi XL in het eerste kwartaal van dit jaar in Europa op de markt komen.

Iwata maakte verder bekend dat zijn bedrijf het aantal hotspots in Japan uit wil breiden. In thuisland Japan heeft Nintendo een deal met McDonalds: alle eethuizen van de keten zijn daar voorzien van wifi waarop met een DS gratis ingelogd kan worden. Iwata wil met andere bedrijven in Japan vergelijkbare deals sluiten. De directeur ziet er echter niets in om de DS te voorzien van mobiel internet via het telefoonnetwerk. Ook toekomstige modellen van de handheld zullen die optie niet krijgen, volgens Iwata.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

06-01-2010 • 13:53

48 Linkedin

Reacties (48)

48
48
28
4
0
6
Wijzig sortering
Nintendo heeft met de DS wel bewezen dat ze overduidelijk een echt gamehuis zijn met genoeg kwaliteit. Het meest achterlijke spel op een 10x10 pixel scherm kan superleuk en verslavend zijn mits het spel-element maar goed is, en dat vergeten veel publishers/gameshuizen. Er wordt snel gedacht dat groter en sneller beter is, maar het succes van de DS heeft dit principe hard afgestraft.

De een kijkt naar zelda op de DS alsof het een slechte poort is van een NES versie en vind het bij voorbaat kut, mijn vriendin (die voor het DS tijdperk nooit geld aan gamen uitgaf) komt hysterisch naar me toegerend met de boodschap dat het GENIAAAAAL is dat ze in de microfoon moest blazen om die kaarsen in het spel uit te blazen (waar ze al 2 dagen op vast zat). Ze zit dan helemaal in die wereld en gaat er helemaal in op. Het is net als een goed boek, pulp heb je genoeg, maar een goed verhaal grijpt je.

Nintendo heeft voor de opvolger van de DS maar 1 ding wat ze echt moeten doen (want qua innoviteit en spel-kwaliteit heb ik geen zorgen): Zorg nou eens dat die spellen niet zo makkelijk te kopieren zijn (en zelfs dan zijn ze nog zwaar verdienende marktleider omdat ze low-end hardware gebruiken en erop kunnen verdienen)

[Reactie gewijzigd door TRG op 6 januari 2010 14:54]

De DS schermen zijn allebei 256x192 pixels. Dus 10x10 is ook érg overdreven.
Mobiel internet via een telefoon netwerk is gewoon te duur, erg veel van de DS gebruikers zijn nu eenmaal onderhevig aan ouderlijke controlles die mede besluiten of er wel of niet een nieuwe handheld gekocht mag worden met een handheld die ook nog eens een flinke teelfoon rekening op kan leveren is de kans op ouderlijke goedkeuring een stuk kleiner. Nintendo heeft geen enkele reden om dat risico te nemen.

Een volgende DS zal dus een hoger resolutie scherm bevatten (als ik kijk naar de gemiddelde mobiele telefoon dan denk ik zo'n 800x480 of zelfs meer pixels op elk scherm. Hoogst waarschijnlijk zal het scherm aanraak gevoelig zijn maar allen met een stylus om op die manier niet beperkte te worden door het dikke vinger probleem van de iPhone en andere moderne telefoons die allemaal erg grote knoppen op het scherm hebben met flinke tussen ruimte om de kans dat iemand mis klikt te verkleinen.
Natuurlijk zal er een bewegings sensor en minimaal 1 camera in zitten. Ook zou een compas me niets verbazen en is GPS zeker een optie in combinatie met een redelijke opslag mogenlijkheid en wat kaart materiaal heb je dan een leuke PND en mogenlijk zelfs games met location awareness.
Anders dan dat vermoed ik dat er geen rumble pack in zal zitten omdat dit nog al aan de batterij trekt en ook nog eens lasig kan zijn met een aanraak gevoelig scherm.
De vorm zal groten deels het zelfde zijn mischien iets dunner en net wat minder scherpe hoeken maar anders dan dat houd ik het op een door ontwikkeling van de DS en niet een revolutionair nieuw format.
Te Laat !!!

PSP loopt al ver vooruit kwa resolutie,,,
Anoniem: 338511
@Dara6 januari 2010 14:06
De Ds heeft al bewezen dat Gameplay > Graphics geldt bij de verkoop. Vergelijk de verkoopaantallen van de DS maar met die van de PSP.
De DS verkoopt beter omdat Nintendo zich richt op een grotere (meer casual) doelgroep. Spellen als Brain Trainer en Nintendogs hebben wonderen gedaan voor de verkoopaantallen. Bovendien houdt het argument het argument van Sanderev66 ook geen stand meer; in de laatste helft van '09 zijn er tal van nieuwe games gereleased.

Persoonlijk ben ik de draad allang kwijt op het gebied van nieuwe versies van de DS. Dat wil echter niet zeggen dat een flinke grafische update wat Sony-publiek kan wegsnoepen, als er daadwerkelijk 'zwaardere' games hun release krijgen.

Motion-sensitivity lijkt me een beetje een eigenaardige feature voor een handheld. In het merendeel van de gevallen zul je met een hand de handheld moeten vasthouden. Zou je twee handen gebruiken, dan vervalt een deel van de mobiliteit.
Ja, maar niet qua leuke spellen en ook mist de PSP een touchscreen.

En ja, ik heb een PSP en een DSi.
En de PSP heeft dan ook wel bijna 30% van de handheldmarkt in handen tegen ruim 70% van de DS. Niks te laat, gewoon effectief op de markt gezet voor de juiste doelgroep. PSP komt gewoon niet goed van de grond in de huidge opzet ondanks de 'betere' specificaties.
Ik hoop niet dat Nintendo de fout gaan maken dat ze de markt versplinteren tussen DS'en met verschillende mogelijkheden (Wel of niet beweging sensors, wel of niet een camera, wel of niet een Extern slot voor accesoires etc.). Anders krijg je doosjes met 5 icoontjes erop en dan gaat het onduidelijk worden voor de mensen die spellen willen kopen maar niet erg op de hoogte zijn van de ontwikkeling van DS'en.

[Reactie gewijzigd door Kura op 6 januari 2010 13:57]

Je hebt gewoon steeds een opvolger:

DS Classic + DS Lite > DSi + DSi XL > volgende handheld.
(+ = revisie, > = opvolger)

De "volgende handheld" zal betere graphics (ik verwacht GameCube/Wii niveau) en motion controls hebben ook zitten er (misschien) 3g mogelijkheden en een uitgebreid intern geheugen in. Dit zal in geen geval een DS meer zijn, en zal misschien zelfs maar 1 scherm hebben en bv GameBoy Next heten.

Maw. dit wordt de volgende generatie Nintendo handheld, waar de DS die van deze generatie is. En na deze handheld kan je er donder op zeggen dat ze met een opvolger op de Wii komen.

Dus mijn opmerking aan Iwata is: laat maar komen, ik ben er klaar voor!

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 januari 2010 14:06]

lijkt mij niet dat nintendo snel terug gaat naar 1 scherm. Het is namelijk zeer functioneel gebleken om 2 schermen te hebben waarbij er 1 als invoer gebruikt kan worden.
Ik denk zelfs eerder dat het invoerscherm/touchscreen bij volgende generaties alleen maar beter gaat worden.

Ik vraag me wel een beetje af wat ze met "beweginsdetectie" bedoelen. Gewoon een accelerometer of met een camera. In dat laatste geval zal er niet veel te "handhelden" meer zijn.
Nou ze nemen het voorbeeld van de iPhone/iPod Touch. Ik denk dat je die vormgeving (in een Nintendo jasje) kan verwachten. Dus één groot multi-touch scherm. Als ze het met twee schermen zouden doen krijg je een handheld van het formaat DSiXL, en die is écht veels te groot.

Dat kan je ook van de bewegingsdetectie verwachten denk ik. Al met al heb deze stappen van Nintendo al lang aan zien komen, maar ja het is nog allemaal speculatie..

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 januari 2010 14:19]

Anoniem: 196662
@D-rez6 januari 2010 14:30
Zeer functioneel zou ik het zeker niet noemen. Het is leuk als extra functie om je hond te wassen om teksten te kunnen schrijven. Maar je pen en stukken vingers voor je speelveld hebben is gewoon vreselijk hatelijk in alle games.
Dat hangt helemaal af van hoe groot je handen zijn en hoe je de stylus vasthoud. Ik heb er namelijk geen problemen mee. (Heb dunne handen met lange vingers :), ideaal voor DS-en, computeren (zeer snel typen) en pianospelen)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 januari 2010 15:07]

Nog nooit problemen mee gehad. Het touchscreen is zeker een positieve toevoeging geweest en werkt perfect in de meeste games.

Ik denk daarom ook niet dat Nintendo daar vanaf zal stappen, en ik denk ook zeker niet dat ze 1 groter touchscreen zullen gaan gebruiken in plaats van 2 schermen. Gamen op de iPhone vind ik vaak onhandig werken, omdat het daarop vaak wel hinderlijk is dat je met je vingers voor het scherm zit.
3g dus waarschijnlijk niet, zie:
De directeur ziet er echter niets in om de DS te voorzien van mobiel internet via het telefoonnetwerk.
Maar was het nu niet al dat bepaalde DSi games niet speelbaar waren op de DS classic?

In de tijd van de Gameboy zag je op het doosje in de hoek dacht ik staan voor welke versie hij was (GB, GBA of GBC).
DSiWare is niet op een gewone DS te spelen, ook zijn er een aantal DSi/DS spellen (met extra functies op de DSi) en voor zover ik weet zijn er nog geen DSi only cartridges.
Die is er dus wel, het spel Monster Finder (Japan only) is alleen voor de DSi (retail) http://kotaku.com/5350362...ed-as-first-dsi+only-game

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 januari 2010 14:12]

Logisch. Straks moet je voor al je mobiele apparaten een aparte SIM-kaart hebben, en dat gaat natuurlijk aardig in de papieren lopen. Beter is als het ding BT ondersteunt zodat het via een mobieltje kan internetten. De meeste mobieltjes met internet hebben wel BT en met PAN is het helemaal makkelijk (hoewel Nokia dat in S60 eruit heeft gesloopt - het zit wel nog in S40. Android heeft het ook vast wel en iPhone mag je toch niet mee tetheren :) )

BT op een DS is ook voor andere zaken handig, zoals met twee consoles tegen elkaar kunnen spelen, zonder dat een bestaande internetverbinding via Wi-Fi moet wegvallen. Ook verbruikt BT minder stroom dan Wi-Fi.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 januari 2010 20:13]

Koop je net een DSi en dan hoor je dat er over een paar maanden een nieuwere komt met bewegingsdetectie :?

Kunnen ze dan niet een update maken voor de DSi ?
Echt "een paar maanden" waar haal je dat vandaan? :s De DSi is al sinds begin november 2008 in Japan op de markt. En je hoeft de nieuwe handheld echt niet vóór November dit jaar te verwachten.

Of vind je het gek dat Nintendo een nieuwe handheld aan het ontwikkelen is?
Ja hij is vanaf 2008 op de markt maar ik heb de DSi laatst nog gekocht.
Ik vind het ook niet gek dat Nintendo nieuwe handhelds ontwikkelt dat is hun baan dingen maken en verkopen.
Bijna elk stukje technologie is alweer verouderd op het moment dat je het koopt. Er komt altijd een opvolger aan.

Echter, op de oude DS kan je nog steeds (bijna) alle nieuwe games spelen, en die is alweer van 2005 volgens mij. Vroeg of laat zal er een volwaardige opvolger komen.
Het lijkt me sterk dat we die opvolger van de DS nog dit jaar zullen zien. Het lijkt me zelfs onwaarschijnlijk dat ie volgend jaar al te krijgen is.
beweging klinkt me bekent in de ooren

wii -> beweging --valt bij de meeste goed in de smaak

effect

PS --> komt met zijn eigen remote controller binnekort
microsoft --> gaat natal uitbrenge, zonder controller

natal --> zeer beloftevol

nintendo --> stopt beweging in de DS :)
De erg late toetreding van MS en Sony zal hun tech niet helpen. Hun 'nieuwe' controller model zal simpelweg niet automatisch door game studio's ondersteund worden. Elke studio en elke gamer gaat de kat uit de boom kijken voordat ze er geld en moeite insteken. Daardoor een kleine markt cq user base en dus: FAIL.

btw. Natal zal trager in reaktie zijn dan WiiMotion dus dat is sowieso fail.
Het staat helemaal los van de Wii. Op de Gameboy Color en de GBA bestonden ook al spellen met bewegingsdetectie (bijv. Kirby Tilt 'n' Tumble en WarioWare: Twisted!). Nu wordt die techniek dus geintegreerd in de handheld zelf.
Enige nadeel van Sony en Microsoft is dat hun oplossing een camera vereist.
Je vergeet de sixaxis, was niet 100% super maar werkte al sinds PS3 introductie.
"was"?

Geen enkele game maakt daar volgens mij goed gebruik van, behalve Loco Roco.
Flower maakte er goed gebruik van
LittleBigPlanet en Ratchet & Clank: Crack in Time maken ook gebruik van de sixaxis voor bepaalde onderdelen van het spel. NAtuurlijk niet als hoofdfuctie, maar daar ging het niet om.
En laten we niet vergeten Echochrome! :)
Gingen er geen geruchten over de Tegra van Nvidia? Dat zou wel mooi zijn. Lekker snel en een hoge resolutie mogelijk.

Als er een Tegra in zit dan zou die denk ik zelfs gamecube games moeten kunnen draaien. Dat zou pas mooi zijn!
Dit betekent wel dat hij wel downwards compatible is, maar niet een betere beeldkwaliteit heeft. Dat is toch wel jammer, omdat er al een paar mooie titels voor de DS zijn uitgekomen...
Anoniem: 338511
6 januari 2010 13:56
Ik weet niet of dat zo'n slimme zet. De DS heeft een enorme markt en de ondersteuning daarvoor minderen lijkt een financieel domme zet. Dit zal gelijdelijk gaan maar goed. Ik snap niet dat Nintendo niet de strategie van de originele Gameboy herhaalt: ook een handheld die grafisch achterhaald was na een aantal jaar maar vervolgens door de grote markt een enorme levensduur had.
En het belangrijkste is nog altijd de prijs. Een van de belangrijkste redenen dat Nintendo's handhelds het altijd zo goed gedaan hebben. Zolang dat alles niet voor onder de pak em beet $100 geproduceerd kan worden hoef je het echt niet te verwachten.
Nintendo is zeker goed bezig met de nds/ndsi serie, zijn goede handhelds en duur zijn ze niet. maar..

Ik wil wel eens zien of hier meer bescherming op zit kwa piraterij want bij de nds/ndsi slaat het nergens op, je kan gewoon alle spellen op een simpele manier downloaden..

Mijn neefjes, heb er 8 en 5 zijn er tussen de 4 en de 8 jaar oud, ze hebben gewoon een keiharde verslaving aan die dingen omdat alles gewoon "gratis" is, nu mogen ze gemiddeld 2 uren op de ds maar ik zie soms andere kinderen niet anders doen dan dssen.
Ik wil wel eens zien of hier meer bescherming op zit kwa piraterij want bij de nds/ndsi slaat het nergens op, je kan gewoon alle spellen op een simpele manier downloaden..
Correctie alle DS spellen. DSi spellen (en DS/DSi combo spellen) zijn zeker weten nog niet gekraakt.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 6 januari 2010 15:23]

Nou bijna alle nds/dnsi spellen zijn te downloaden, ik heb er nog geen 1 gezien die niet werkte..

[Reactie gewijzigd door Huib_Bloodstone op 6 januari 2010 15:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee