Google is een publieke dns-dienst begonnen die door iedere internetgebruiker kosteloos is te gebruiken. De zoekgigant stelt dat Google Public DNS, dat vooral bedoeld is om dns-requests sneller af te handelen, geen reclame zal tonen.
De publiek benaderbare dns-servers, voorzien van de ip-adressen 8.8.8.8 en 8.8.4.4, kunnen door een eindgebruiker handmatig in zijn netwerkconfiguratie worden ingesteld, waardoor dns-requests niet langer via de dns-servers van de provider worden afgehandeld, maar door die van Google. Volgens de onderneming kost, bij het opvragen en tonen van webpagina's, het achterhalen van van ip-adressen bij dns-servers relatief steeds meer tijd. Met name het caching-mechanisme van veel dns-servers zou ondermaats presteren, waardoor de domain name servers genoodzaakt zijn de requests op te vragen bij andere nameservers, met nog meer vertraging tot gevolg. Ook zouden weinig dns-servers zich goed kunnen verdedigen tegen dos-aanvallen, onder andere tegen die volgens de zogeheten Kaminsky-methode.
Google stelt dat zijn publieke dns-dienst gemiddeld beter zal presteren door de latency zo laag mogelijk te krijgen. Dit zou bereikt worden door te zorgen voor voldoende restcapaciteit en door de dns-servers geografisch zo breed mogelijk te spreiden. Ook zouden de nameservers over een onderling gedeeld caching-mechanisme beschikken en worden domeinnamen via een prefetching-mechanisme al naar een ip-adres omgezet nog voordat een gebruiker daartoe een verzoek neerlegt. Opvallend is dat Google Public DNS nog niet het veiliger geachte dnssec-protocol ondersteunt, al zou Google daar wel aan werken.
Hoewel de meerderheid van de internetgebruikers de dns-servers van zijn isp gebruikt, bestaan er al langer publieke dns-diensten. Het bekendste voorbeeld is OpenDNS, dat een deel van zijn inkomsten haalt uit het tonen van advertenties als een gebruiker een niet bestaande domeinnaam invoert. Google zou met zijn Public DNS vooralsnog geen plannen hebben om via dergelijke redirects advertenties te tonen, maar stuurt, conform de dns-standaard, op dit moment een nxdomain-record terug.
OpenDNS-oprichter David Ulevitch is in een blogposting kritisch over zijn nieuwe concurrent. Hij stelt dat het naïef is om te denken dat Google de dienst uitrolt ten faveure van een beter functionerend en sneller internet. De zoekgigant zou volgens Ulevitch juist alles uit de kast trekken om de gehele 'internetervaring' bij de eindgebruiker in handen te krijgen, daarbij ook verwijzend naar Chrome OS en andere nieuwe Google-initiatieven.
Google heeft ook bekendgemaakt welke gebruiksgegevens het opslaat. Ip-adressen zouden niet langer dan 24 tot 48 uur worden opgeslagen en uitsluitend gebruikt worden voor het oplossen van technische problemen of het afweren van aanvallen. Locatiegegevens zouden wel bewaard worden, waarvan het merendeel twee weken. Een klein deel zou permanent opgeslagen worden en voor debug-doeleinden gebruikt worden, maar Google belooft dat deze data niet aan individuele gebruikersinformatie gekoppeld wordt. Ook andere tot personen herleidbare gegevens zouden niet worden opgeslagen en dns-requests zouden bovendien niet worden gekoppeld aan een Google-account of in profielen worden opgeslagen. De zoekgigant laat ten slotte weten vooralsnog geen plannen te hebben om de code die het gebruikt voor zijn dns-platform opensource te maken.