Google Domains gaat na ruim zeven jaar uit bètafase

Google Domains gaat vanaf woensdag geleidelijk uit de bètafase. Googles domeinregistratiedienst zat meer dan 7,5 jaar in die fase en wordt nu algemeen beschikbaar in 26 verschillende landen.

Volgens Google heeft zijn domeinregistratiedienst inmiddels miljoenen actieve registraties afgehandeld, al geeft het bedrijf geen exacte cijfers over het aantal domeinnamen dat via de dienst is geregistreerd. Google Domains gaat vanaf woensdag uit de bètafase, al kan dat tot 15 april duren.

Geïnteresseerden kunnen via Google Domains kiezen uit meer dan 300 domeinextensies. Daarnaast krijgen gebruikers via de dienst gratis toegang tot Google Sites of tools van partners als Wix, Shopify, Squarespace, Weebly en Bluehost om zonder het invoeren van code een website te kunnen maken. Ook krijgen gebruikers toegang tot een 'hoogpresterende' DNS-dienst, waarbij dezelfde infrastructuur wordt ingezet die Google ook gebruikt, aldus het bedrijf.

Google Domains begon in juni 2014 met een gesloten bèta die alleen openstond voor genodigden. Een half jaar later begon een publieke bèta in de Verenigde Staten. Uitgaande van de startdatum van de gesloten bèta heeft de dienst meer dan 7,5 jaar in een testfase gezeten. Dat is langer dan Gmail: de e-maildienst van Google zat van 2004 tot 2009 in een bètafase.

Door Joris Jansen

Redacteur

16-03-2022 • 07:52

80 Linkedin

Reacties (80)

80
79
43
3
0
30
Wijzig sortering
En welke 26 landen zijn dat?
En welke 26 landen zijn dat?
Het staat wellicht niet in het persbericht van google maar wel in hun support faq:

Australia, Belgium, Brazil, Canada, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Malaysia, Mexico, Netherlands, New Zealand, Philippines, Poland, Singapore, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Thailand, Turkey, United Kingdom, United States, Vietnam

[Reactie gewijzigd door Kees op 16 maart 2022 08:24]

Ik lees net in de reacties dat .be niet kan. Dus best grappig dat die in dat lijstje staat.
Het kopen van andere domeinen gaat wel, gewoon geen .be domeinen.
In niet ondersteunde landen zal je wellicht niet eens een domein kunnen kopen.
Zelfde geld voor .ch domeinen.

Voor mij verandert dus niet echt iets gezien ik daarvoor gewoon een adress in de VS heb aangegeven om de dienst hier te kunnen gebruiken.
Kan iemand vergellen waarom je voor google zou kiezen ipv de vele domeinboeren die we nu al kennen?

Snelheid misschien maar met een niet al te lage ttl lijkt me dat niet heel spannend… het groot aantal tld’s op 1 plek (al heeft godaddy ook veel)?
Zodat je echt alles bij google hebt en alles in 1 keer kwijt bent als je met de verkeerde mensen chat(1 upload van een verkeerd plaatje vanuit whatsapp naar google cloud kost je al je account).
zodra je google in combinatie met domeinen ziet weet je dat het over gsuite gaat, daarbij hebben ze gewoon een abuse proceduren, het eenzijdig stoppen van dienstverlening aan een hele organisatie (of een enkel account) is voor zover ik snel kan zien in de faq niet aan de orde... dat wil niet zeggen dat het niet kan, wel dat het niet heel waarschijnlijk is om snel te gebeuren.
Ik zou het risico niet willen lopen. Gewoon hosten bij de oude domeinboeren, of willen we echt alle macht bij 1 Amerikaans bedrijf leggen?
Dat we nu nog vriendjes zijn met Amerika wil niet zeggen dat dat voor altijd zo blijft.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 17 maart 2022 07:10]

Voornamelijk voor de koppeling met google's eigen diensten gok ik
Daar hoef je je domeinnaam niet bij Google voor te hosten hoor :)

Zeker nog, als je het daar niet host dan begin je niet jezelf in een vendor lock-in situatie te brengen - wel zo prettig.
Het spam filter is ongekend. Dat is imo het enige
Op DNS niveau of bedoel je binnen Gmail (want ik krijg inderdaad geen tot amper spam op gmail accounts). Maar niet voor ieder domein gaan je ook altijd een emailadres opzetten lijkt me?
Dat vraag ik me ook wel af. Ik heb domeinnamen bij GoDaddy, NameCheap en TransIP, maar overal de nameservers omgegooid naar Cloudflare dus 1 plek voor DNS beheer.
Ik ben zelf afkomstig van één van de grootste domeinboeren in Nederland. Tot voor een paar jaar terug was het aanbod van partijen enorm versnipperd. Dankzij TeamBlue en TWS zijn enkele tientallen partijen van de markt gehaald, met soms enorme prijsstijgingen tot gevolg. Google is niet vee goedkoper ofl duurder, maar op het punt van snelheid en functionaliteit heb ik ze wel hoger zitten dan menig domeinboer.

Godaddy is overigens de grootste domeinboer te wereld.
Ik ben zelf afkomstig van één van de grootste domeinboeren in Nederland. Tot voor een paar jaar terug was het aanbod van partijen enorm versnipperd. Dankzij TeamBlue en TWS zijn enkele tientallen partijen van de markt gehaald, met soms enorme prijsstijgingen tot gevolg.
Ik ben ook grotendeels weggegaan bij een van de dochters/merken van Team.Blue. Twee domeinen blijven achter omdat ik die al voor vele jaren had voorafbetaald en al bij al niet ontevreden ben van de service.

Hoofdreden om weg te gaan was een nieuwe prijsstijging terwijl het al duur was. De andere reden was mijn veiligheidspolicy dat mijn registrar ook wel de DNS provider mag zijn, maar geen andere service mag verzorgen. Dat was al enkele jaren niet meer het geval door een overname.

Ik ben overigens verhuisd naar de registrar waar ik al klant was doordat ik lang geleden een .co.za nodig had dat het Team.Blue-onderdeel niet in het aanbod had maar mij wel wilde aanbieden voor 115!! euro per jaar exclusief btw. :o Daar heb ik toen vriendelijk voor bedankt.
Vergeleken met de club waar ik registreer is Google duurder. En die biedt een aantal extensies aan die ik bij Google (nog) niet kan krijgen.
Tel ik daarbij op wat ik voor hosting zou moeten betalen bij Google, zie ik geen enkele reden om naar Google over te stappen. Naast dat ik Google niet nog wijzer wil maken ;)
Ik gebruik de afgelopen jaren steeds vaker Google Domains, twee redenen:

- Super gemakkelijk integratie met Google Cloud (snel koppelen aan een container bijvoorbeeld).
- Ik bouw apps, en vaak wil ik dan een .app domein. Google is de eigenaar van .app en bij Google Domains zijn ze gewoon heel betaalbaar.
Ik heb net gekeken om m'n eigen domains over te zetten naar google.
Maar helaas "The .BE ending is not available on Google Domains / We don't support this top level domain, please check back later!".

Nog even wachten dus.
Waarom wil je over naar google?

Ik zou dit zelf niet doen ivm de gemiddelde levensduur van een google product..
Behalve dat Google domains dus al 7.5 beschikbaar is als beta. De producten die google killed leven volgens mij nooit zo lang.
Een dienst als registrar zijnde "kill" je niet zomaar even, aangezien zijn gTLD onder eigen accreditatie hebben, komen er ook contractuele verplichtingen bij vanuit de ICANN. Daarnaast zie ik geen reden voor ze om ermee te stoppen, ze hebben aardige marges op hun extensies en verdienen daar dus goed geld aan.
Killed by Google zijn vaak Chrome extensies en gratis services.

Google Domains en Stadia zijn betaalde services.
Behalve dat Google domains dus al 7.5 beschikbaar is als beta. De producten die google killed leven volgens mij nooit zo lang.
Google Reader was 8 jaar beschikbaar voordat ze de stekker eruit trokken; Google OnHub ging ervandoor na meer dan 7 jaar; Google Toolbar na 21 jaar; Google Bookmarks na 16 jaar; Google Cloud Print na 10 jaar; Google+ na 8 jaar; Panoramio na 11 jaar.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Goed argument 👍
De prijzen vallen me ook nog wel mee, beetje tzelfde als transip.
Ik blijf evengoed fijn bij openprovider, daar betaal ik onder de streep de helft per domein.
Mijn .tv is daar ook een stuk goedkoper. Wat houdt membership in bij open provider? Is dat interessant voor 1 domein?
Membership begint bij €50 per jaar. Dus niet interessant voor 1 domein. Misschien is Namecheap goedkoper voor je.
Gebruik je openprovider zakelijk of privé? En is dat met een membership? Gebruik je ook hun DNS dienst (en zo ja, is dat de Anycast dienst of de standaard dienst die ze er gratis bij leveren)?

Ben voor m'n werk op zoek naar een goede registrar met voldoende mogelijkheden om DNSSEC te kunnen gebruiken (dus ook DS keys kunnen activeren via de portaal), ook als je een andere of eigen DNS opzet gebruikt. Ben gewoon benieuwd hoe de ervaringen zijn, vandaar de vragen. :P
Ik gebruik Vimexx voor mijn domeinregistratie.
Redelijke prijs met eigens DNS-Beheer. Ook DNSSEC werkt.
En icm Freedom-Mail heb ik ook SPF/DMARC/DKIM netjes werkend.
( Ik had mijn domein al bij Vimexx en Freedom ondersteunt/ondersteunde nog geen domeinverhuizing )
Daar ben ik juist met m'n domain vertrokken. Die maken er echt 'n potje van... Ik had namelijk nog 8+ jaar resterende looptijd op mijn .net domain zitten. Aangezien ik m'n domain host bij Vimexx, dacht ik dat het wel handig zou zijn om daar ook m'n domain onder te brengen. Domain transfer naar Vimexx...en normaal betaal je dan voor de transfer en komt er 1 jaar looptijd boven op je bestaande looptijd (zoals geregistreerd bij ICANN). Niet bij Vimexx.... Zij hielden gewoon transferdatum + 12 maanden = einddatum domain aan. De resterende ICANN looptijd werd volledig genegeerd (nooit eerder gezien bij 'n registrar).

Voor domain registratie maakt Vimexx overigen gebruik van Key Systems GmbH in Duitsland. Daar hadden ze gelukkig wel 1 jaar toegevoegd, maar na 1 jaar moet je verplicht weer verlengen bij Vimexx, anders cancellen ze het domain (terwijl ik dus nog 8 jaar resterende looptijd had). Jaar later domain maar weggehaald bij Vimexx en overgezet naar Namecheap (met DNSSEC aan, ging prima). Door transfer naar Namecheap wederom 1 jaar erbij gekregen, bovenop wat ik al had. Die respecteren wel de officiële ICANN looptijd.

Gebruik wel nog steeds de Vimexx (zxcs.nl/be/eu) nameservers. Maak gebruk van DANE en daarvoor moet het TLSA record regelmatig (automatisch) geupdate worden met de nieuwe key, dus ze moeten toegang hebben tot de DNS settings.

[Reactie gewijzigd door rogervdh op 16 maart 2022 18:14]

In vergelijking met vele google diensten lijkt het me dat als dit end-of-life bereikt je gewoon het domein kan verhuizen toch?
waarom zou je overwillen naar een transip? Die kunnen de stekker er ook net zo goed uit halen.
Ik denk dat ie bedoeld dat zij dezelfde overwegingen kunnen maken als een google of willekeurig welke provider. Als het niet meer in de visie past wordt t afgestoten. Dat risico loop je bij google, bij tramsip en bij hostingboer x in gelijke mate
precies wat ik dacht
ook gekeken... voor veel zaken wil ik enkel een domeinnaam, maar waar kan je een .Be nu nog goedkoop krijgen...
Ik zou niet alles bij google willen hebben.

Als een contact je iets verkeerd stuurt op whatsapp en dat gaat naar je google cloud ben je alles kwijt.
Als ze nou ook de optie gaven om je eigen domein direct aan een google (mail) account te linken (dus geen workspace) dan was ik direct om.
Door middel van Google Workspace kan je het gewoon koppelen aan GMAIL.
Kost uiteraard wel geld.

- Business Starter is € 5,20 per gebruiker per maand
- Business Standard is € 10,40 per gebruiker per maand.
- Business Plus is € 15,60 per gebruiker per maand.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 16 maart 2022 08:04]

Klopt, maar dan kun je bijvoorbeeld Stadia niet met dat account gebruiken. Daarom heb ik liever een gewoon consumentenaccount met eigen domein.
lijkt me ook niet geheel onredelijk om professioneel en thuis/ontspanning accounts gescheiden te houden (imho)
Maar waarom zou je prive geen eigen domein mogen hebben? Niets profesioneels aan mijn eigen websites :P

Ze hebben trouwens wel een gratis optie voor verenigingen en non profits.
Gelijk even mijn gezin Primuszoon vzw registreren :).

Het is inderdaad spijtig dat er geen opties bestaan voor prive techneuten.
Er zijn legio mensen die een consumenten Google account hebben voor (onder andere) zakelijke doeleinden.

Je gaat toch niet verwachten dat Teun's Transport Toko van ome Teun met zijn DAF ineens weet heeft van Google Workplace of hoe dat tegenwoordig ook heet...?
Ik vind dat ook gek. Zowel Google als Microsoft heeft de optie niet. Om een privé domein te gebruiken in combinatie van hun mailservers als consument.

Helaas ben ik hierdoor soort van geforceerd om een zakelijke dienst af te nemen. Ik gebruik nu Office omdat ik ook een Officepakket wou en dat dan in 1 klap kon doen. Maar kan geen dingen kopen via de MSstore of andere consument-achtige dingen.

Terwijl ik 1001 opties krijg die ik nooit gebruik.

Waarom is er niet gewoon een pakket bij dit soort aanbieders. Met e-mail en de standaard opties dat een gratis account heeft voor bijvoorbeeld 3 euro per maand. Wil je er Office 365 bij komt er X euro bij. Maar zonder alle andere dingen. Volgens mij zijn er wel meer mensen die het willen maar niet kunnen/snappen. Geef de optie tijdens het aanmaken van je MS/Google account wil je een eigen domein? Kost je 3 euro per maand voor de mailserver en 20 euro per jaar voor het domein. Dan zullen er denk ik best wel veel mensen zijn die het zouden doen.

Voordat mensen zeggen waarom draai jezelf geen mailserver of huur je die een via een hostingsbedrijf. Hostingsbedrijf is vaak niet veel goedkoper en zijn minder flexibel. Zelf hosten dan moet ik daar hardware voor aanschaffen. Plus ik heb de tijd en zin niet om mijn server te beheren en veilig te houden. Daarnaast is er een optie dat Ziggo ineens mij een ander IP geeft, waardoor ik ineens mails kwijt zou raken.
Zoho biedt dit wel aan. Je kunt daar vanaf 90 cent per maand per gebruiker een mailbox krijgen en koppelen aan je eigen domein:
https://www.zoho.com/nl/mail/zohomail-pricing.html
Ik gebruik sinds een paar maanden ook Zoho. Met een aantal domeinen gekoppeld. Werkt echt heel goed en is ook nog eens heel erg betaalbaar voor de consument.
Ik host m'n privé domain bij Vimexx, erg tevreden over. Goedkoopste pakket (2GB storage, haal m'n mail gewoon lokaal) kost € 0,45 per maand. Beveiliging als bijv. DNSSEC, DANE en evt. MTA-STS zijn allemaal mogelijk.
Wat is het nu, wel of niet tevreden want om 18:12 (edit om 18:14) zei je dat je niet tevreden was. Is dan wel een beetje verwarrend, vind je niet? :?
Daarnaast heb je nog Enterprise voor €17,30 per maand met onbeperkte opslag. Ook als single user te gebruiken.
Het blijft toch schrikbarend duur bij Google hè, jammer dat MS nog steeds moeilijk doet met godaddy voor eigen domeinen, toch een misser voor de kleintjes thuis die toch een eigen domeintje willen.
Hoe bedoel je deze precies?
Ik kon in 2009 toen O365 nog BPOS heette gewoon domeinen in godaddy toevoegen aan de suite en GoDaddy heeft keurig uitgelegd hoe je je domein aan O365/MS365 kunt toevoegen. maar misschien begrijp ik je verkeerd.

[Reactie gewijzigd door walteij op 16 maart 2022 09:30]

Je bent verplicht om godaddy te gebruiken. Is niet voor iedereen leuk.
Is voor niemand leuk, GoCrappy is waardeloos :)
Ah, voor 365 Family. Daar heb je een punt, maar het is niet onmogelijk om GoDaddy te ontwijken volgens deze Reddit post
Hadden ze ooit (2006-2013). Maar dat bestaat niet meer.
Dit is ook mijn grote heikelpunt bij Google. Ik wil een persoonlijk account waaraan ik een eigen domein kan koppelen. Workspace is een hoop gedoe omdat je bepaalde functies niet kan gebruiken en daarvoor alsnog een persoonlijk account nodig hebt.
En dat is nu niet zo?
Ik koppelde heel lang geleden zijn eigen domein al aan mijn gmail...
Maar nog geen API tbv letsencrypt (certbot) met DNS validatie. Ik heb een paar domeinen bij Google domains, maar de belangrijkste zitten elders vanwege dat gemis (je kunt natuurlijk wel nameservers elders draaien, maar dan kun je net zo makkelijk je hele domein ergens anders registreren/verhuizen).
Dat is wel een jammere zaak wat mij betreft, en een reden om eerder voor anderen te kiezen
Dit is normaal toch ook iets wat je vanaf de webserver kant geregeld wil hebben en niet bij de domain registrar zelf? Ik draai juist certbot direct op de webservers.
Ja, zeker. Maar dan gebruik je waarschijnlijk de http challenge waarvoor de registrar geen API nodig heeft. Soms wil je een webserver niet exposen aan iedereen, maar wel certificate automation doen. Dat kan met de DNS challenge, maar dan moet de registrar een API aanbieden zodat certbot via een plugin een extra record aan kan maken met de acme challenge.
Ik zit inderdaad verkeerd te lezen! Makes sense.
Voor een Wildcard certificate is validatie in de DNS nodig.
The V2 API supports issuing wildcard certificates. To request a wildcard certificate simply send a wildcard DNS identifier in the newOrder request. Under Let’s Encrypt’s policy, wildcard identifiers must be validated by a DNS-01 challenge, so order authorizations corresponding to wildcard identifiers will only offer a DNS-01 challenge
zie: https://community.letsenc...vironment-wildcards/55578
LE certificaten, of eigenlijk HTTPS certificaten in de algemene zin, vallen niet zozeer onder dienstverlening rond domeinen.

Natuurlijk zijn er partijen zoals AWS die beiden diensten aanbieden, ook in combinate met LE of een variant daarvan, en goed met zichzelf integreren, maar dat is de meerwaarde die zij bieden, geen intrinsieke eigenschap van een registrar noch LE.
Nee, helaas niet. Dat is voor Google cloud DNS. Kun je wel werkend krijgen door nameservers aan te passen, service account aan te maken, creditcard te koppelen (want je moet een payment account hebben) en domain te importeren in Google cloud... Maar zoals je hoort is dat nogal werk. Migreren naar andere registrar mét API is makkelijker
Owja, dat klinkt wel als Google inderdaad. Gewoon twee vergelijkbare diensten aanbieden die niet hetzelfde werken.

Overigens is DNS natuurlijk niet registratie, maar voor particulieren kan ik me voorstellen dat je geen zin hebt om voor je ene domeintje zelf ook nog DNS te moeten organiseren.
Australië
België
Brazilie
Canada
Duitsland
Filipijnen
Frankrijk
India
Indonesië
Italië
Japan
Maleisië
Mexico
Nederland
Nieuw-Zeeland
Polen
Singapore
Spanje
Thailand
Turkije
VK
Vietnam
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
Voor de geïnteresseerden, hier kan je de dienst vinden: https://domains.google/intl/nl_nl/
Ik maak al jaren gebruik van Vevida maar die zijn recent overgenomen door Yourhosting
Ik maak eigenlijk hoofdzakelijk gebruik van alleen maar de e-mail functionaliteiten en maar weining van de web-hosting die erbij zit. Maar door de e-mail kan ik niet overstappen naar een registration-only hoster,
Ben dan wel benieuwd hoe Google de hosting en alles doet, hoe het e-mailen werkt en wat ik op een website kan plaatsen / laten draaien, maar daar kom je maar op één manier achter.

Met het klikken op de link kwam ik er achter dat er nu tijdelijk een 20% korting is, een .NL domein gaat voor 8 euro per jaar en kost dan nu tijdelijk maar € 6,40 voor een jaar. Dat is een gokje welk waard.
Je kunt het pakket uitbreiden met allerlei zakelijke paketten van Google Workspace, vanaf 5,20 per gebruiker per maand, maar daar ga ik geen gebruik van maken als particulier.
Voor iedereen die Google Domains overweegt, kan ik Cloudflare DNS aanraden. Je legt niet alle eieren in één (Google)mand, en Cloudflare rekent geen kosten bovenop die van de registrars.
Ik had gehoopt op wat lagere prijzen, zeker nu de NL hosters erg duur beginnen te worden met het registreren
Je moet goed rondkijken, zijn er nog steeds een paar die regfee vragen.

Cloudflare bijv, vraagt alleen regfee voor een .com. Volgens mij 6 dollar. In NL 13 euro.

Tel uit je winst (als je meer dan 1000 .com extensies hebt alleen al)
check eens op vimexx.nl

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee