Pinpas met magneetstrip verdwijnt twee jaar eerder

Vanaf 1 januari 2012 moeten het huidige pin-systeem en de kwetsbare betaalpasjes met magneetstrip zijn uitgefaseerd. De pasjes zullen worden vervangen door een nieuw betalingsssysteem met pasjes die van een EMV-chip voorzien zijn.

EMV-chipDe Nederlandse banken en betaalbedrijf Currence willen de komende jaren alle betaalpassen met de eenvoudig te kopiëren magneetstrip gaan vervangen door een pas met uitsluitend een EMV-chip. Hierdoor moet het in Nederland veel voorkomende probleem van skimming, waarbij criminelen clandestien de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode 'afkijken', worden uitgebannen. De banken stellen dat de schade door skimming in 2008 31 miljoen euro bedroeg.

In plaats van passen die door een magneetstriplezer gehaald moeten worden, zullen pin-betalingen voortaan plaatsvinden door een betaalpas met chip in een daarvoor geschikte automaat te steken. EMV, een Europese standaard van Europay, MasterCard en Visa, wordt in het buitenland al op grote schaal gebruikt en zou veiliger zijn. Eind volgend jaar moeten alle bankpassen voorzien zijn van een EMV-chip. Dat is twee jaar eerder dan de oorspronkelijke planning. Momenteel is 80 procent van de 25 miljoen in omloop zijnde bankpassen al met deze chip uitgerust. Ook zal een groot aantal betaalautomaten vervangen moeten worden, omdat momenteel slechts 40 procent van de 240.000 betaalautomaten EMV-chips kunnen uitlezen.

De banken hebben de deadline voor de omschakeling op 30 juni 2011 gezet en tevens een 'sloopregeling' voor oude betaalautomaten ingesteld. Een winkelier krijgt 50 tot 500 euro terug voor automaten die niet aangepast kunnen worden. Vanaf 2012 kan er niet langer betaald worden met pasjes via het 'merk' Pin. In plaats daarvan zullen de banken gebruik gaan maken van de diensten van Maestro en Visa, bedrijven die internationaal opereren. De banken stellen dat zij hierdoor op de kosten kunnen besparen en dat de tarieven voor winkeliers de komende vijf jaar niet verhoogd zullen worden.

De banken en Currence zijn een campagne gestart onder de slogan 'Het nieuwe pinnen kan beginnen'. Doel is om in eerste instantie winkeliers voor te lichten. In een volgende fase zal de campagne zich ook op de consument gaan richten. Overigens zullen consumenten bij de overgang naar een nieuw systeem hun huidige pincode behouden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-11-2009 • 16:44

191

Lees meer

Reacties (191)

191
186
126
5
0
4
Wijzig sortering
Een heel goede zaak op zich, dat ding is niet meer van deze tijd en veel te fraudegevoelig (skimmen etc), en te storingsgevoelig.

Je ziet de laatste tijd idd steeds meer betaalautomaten waar je je hele pas in moet stoppen ipv de magneetstrip erdoorheen te halen.

Had men hiervoor overigens niet de chip kunnen gebruiken die er al op zat in het kader van de Chipknip? Want het is jammer dat die laatste gaat verdwijnen, was toch ook wel erg handig allemaal.
Woy Moderator PRG/SEA @wildhagen24 november 2009 16:55
De Chipknip en de EMV kaart kunnen zover ik weet in principe gewoon gecombineerd worden ( Dan staan er zeg maar 2 applicaties op 1 chip ). Echter is er in het EMV protocol ook al rekening gehouden met offline betalingen, en dus is het in principe ook mogelijk om de EMV kaart als vervanger voor de chipknip te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Woy op 26 juli 2024 01:15]

Dat IS al zo, tenminste op mijn ING pas. Ik probeer altijd de chip-ingang van een automaat en kom regelmatig in een menutje terecht:
1 - MAESTRO
2 - CHIPKNIP

De 'oudere' automaten proberen meteen te chippen (saldo = 0,00 so wish them luck) of zien nieteens dat er een pas ingestoken wordt.
Chipknip is een off-line manier van betalen (immers, jouw pas is geautoriseerd voor het bedrag waarvoor je 'm hebt opgeladen), Maestro is online. Bij Maestro vind er ook een saldo en limiet check plaats.
Waar werkt dat? Albert Heijn? Servex-winkels (AH-togo, Kiosk, Starbucks)?
De chipknip (proton kaart) heeft andere specificaties dan EMV. Het zijn beide processorkaarten die cryptografie gebruiken, maar toch zijn er veel verschillen. Zie ook http://www.emvco.com/ voor de specificaties.
Toch zitten ze samen gebroederlijk in een chip op de nieuwe ING passen.
Je kunt je huidige kaart met chipknip gewoon gebruiken.
De BP bij ons heeft ook zo een nieuwe pin automaat en daar steek je ook je chipknip gedeelte in. Je typt je pincode en je betaling is klaar.
Wat wel jammer is dat wij nu PIN gaan verliezen, en daarmee duurder uit worden.

Wij hadden namelijk met PIN een van de goedkoopste betaalsystemen van de wereld
(bron: o.a. http://www.nrc.nl/economie/article1902713.ece/Goedkoop_pinnen_is_bijna_voorbij )


Verder mag in dit artikel Single European Payment Area misschien wel vermeld worden:
http://www.sepanl.nl/
Het zou technisch wel mogelijk zijn om die 2 functionaliteiten te combineren op 1 chip lijkt me, maar ze moeten zich wel aan internationale standaarden houden, je wil immerso ok in het buitenland kunnen pinnen.
Wordt tijd. Die skimmers worden steeds vernuftiger, en brutaler met hun praktijken. Bij sommige tankstations kun je al 'pinnen' door je pas eerst door de paslezer te halen, en daarna in het chipgedeelte te steken. Zo wordt skimmen onmogelijk, want er wordt dubbele controle gedaan op de bankpas. (magneetstrip en chipknip chip.)
Sterker nog, als ik chip en strip zou moeten gebruiken zou ik dat weigeren! Omdat het volkomen overbodige gebruik van de strip in dat geval mij doet vermoeden dat het om een slecht verhulde skim actie gaat.
Ik meen dat apparaten die ingesteld zijn op chip-only (waar mogelijk) bij het gebruik van de strip aangeven dat je de chip moet gebruiken. De aanwezigheid daarvan staat namelijk op de strip gecodeerd. Een eventuele skimmer met gekopieerde pas heeft de chip niet en moet dus verstek gaan.
Woy Moderator PRG/SEA @CyBeR25 november 2009 11:35
Er staat inderdaad op de pas aangegeven wat voor type pas het is ( Dit gaf overigens ook problemen bij oude pin-apparaten, aangezien die het nieuwe type niet kende ).

Het is volgens mij in de specificatie zelfs verplicht om de magneetstrip te weigeren, op het moment dat de automaat de EMV chip ondersteunt, en de pas een EMV chip heeft.
Woy Moderator PRG/SEA @mashell25 november 2009 11:38
Hoezo dat. De chipknip word alleen gebruikt om te controleren of de pas overeenkomt.

De daadwerkelijke betaling word gedaan door middel van de magneet strip.

Nou moet ik zeggen dat ik dit nog nooit ben tegen gekomen, en ik vraag me af of die controle in een standaard is vastgelegd. Het is namelijk niet zomaar mogelijk om dit soort controles aan een pin automaat toe te voegen, immers kom je dan niet meer door de certificering.

Nou is het al weer een tijd geleden dat ik met pin-automaten in de weer ben geweest, dus het kan best dat deze mogelijkheid ergens door currence is vastgelegd.
Zo wordt skimmen onmogelijk, want er wordt dubbele controle gedaan op de bankpas. (magneetstrip en chipknip chip.)
Natuurlijk niet. Er kan nog steeds geskimmed worden op dat apparaat. Het enige wat niet kan is met een geskimde pas daar betalen. Maar gezien het feit dat je de magneetstrip door een gleuf moet halen betekent dat het mogelijk is om er iets op te zetten wat de magneetstrip kopiëert.
Is de pas al in de omloop ?
Ofwel ; kan ik hem al aanvragen bij de bank ?:)
Sterker nog, de kans is vrij groot dat je er al één hebt waar zo'n chip op zit. EMV-capable bankpassen worden namelijk al enkele jaren (sinds 2006, zie deze site) uitgegeven, slechts de alleroudste kaarten zullen hem nog niet hebben waarschijnlijk.

Is je bankpas dus van ná 2005, dan heb je al een EMV-chip.
Er zijn hier en daar al wat van die chip-pinautomaten in winkels te vinden. Helaas staat dat niet goed aangegeven en zit er nog wel een magneetstriplezer op, waardoor je eerst 3x je kaart door de magneetstriplezer trekt, voordat iemand je erop attendeert dat dat de verkeerde opening is...
Hier en daar? Tenzij ik het verkeerd begrepen heb, doen wij dit al jaren zo, of is dit nog iets nieuwers?
Ja. Waar we het hier over hebben is EMV.

De oude manier van pinnen was "swipen" (met de magneetstrip), de nieuwe manier is "dippen", zelfde manier als chippen (dus met de chip) dit is voor skimmers veel moeilijker te kopieren.

De meeste geldautomaten zijn al EMV only. Alleen de betaalautomaten bij winkeliers dienen hier vaak nog op worden aangapst (dit kost de retailer ook weer extra)

Hoewel dan tegenwoordig met chip/swipe wordt betaald, is dit nog wel het "PIN" (het blauwe logo); in de loop van de tijd zal dit echter vervangen worden door het Maestro protocol (ongeveer vergelijkbaar met PIN, maar iets geavaceerder)
De 'oude' automaten zijn nog bedoeld voor het Chipknip-systeem, wat niet compatibel is met het Maestro en VISA-systeem wat in het buitenland wordt gebruikt.

Ik ben er zelf wel erg blij mee. Heel Europa gebruikt al Maestro/VISA/Mastercard-kaarten, alleen Nederland heeft lang voet bij stuk gehouden met de PIN-passen. Wat dus als gevolg heeft dat je bij 75% van de buitenlandse flappentappen kan vergeten om er een euro uit te krijgen. Met een creditcard heb je dan veel meer succes.
De meeste kaarten, in ieder geval van de Rabo, zijn al uitgerust met Maestro ondersteuning, kun je dus overal in het buitenland mee pinnen.
Van de ING ook al, die van mij werkte iig prima in Berlijn, zowel bij flappentappers als automaten bij de kassa in de Lidl/andere supermarkt.
Mijn ING-pasje wil anders niks doen in een Belgische ING-flappentap.
Anoniem: 123214 @Maloney25 november 2009 06:53
Hier in Bangkok willen ze niets anders zien dan Amex (heel veel), Mastercard, Visa en vaak JCB. Heb je helemaal niets aan je Neerlandse bankpas :(

Gebruik van de Maestro / Visa standaard zal een verademing zijn voor veel buitenlanders. Veel buitenlandse collega's en vrienden zijn vaak verrast wanneer ze bij de AH niet met creditcard kunnen betalen. Dan kan je dus je boodschappen laten liggen en moet je eerst naar de ING automaat bij de klantenservice lopen. En dan hebben we het nog niet eens over de chipknip parkeerautomaten in Rotterdam. Erg onpraktisch allemaal dat PIN en Chipknip systeem als je niet Nederlander bent.
Met het nieuwe systeem kun je nog steeds niet met je credit card betalen bij de AH zolang AH geen credit-card contract heeft afgesloten met de respectievelijke leveranciers, Dit zijn twee geheel losstaande systemen.
Ik ben zelf in Thailand geweest 2 jaar terug, en kon daar bij vrijwel alle automaten gewoon met m'n Rabo Pin/Maestro pas terecht. Heb niet een keer m'n mastercard nodig gehad.
Rotterdam heeft volgens mij bijna alle automaten in het centrum vervangen door creditcard automaten. Anders gewoon in een garage zetten, er is er volgens mij maar 1 waar je niet met je CC kan betalen in Rotterdam.
Ok dan ook maar een reactie van mij :)

Pinnen met mijn ABN AMRO pin pas ging vorig jaar in Duitsland wat minder goed. Uit geldautomaten kan je prima geld halen, maar pinnen bij winkels kon ik wel vergeten. Daar moest je inderdaad je chip in het apparaat stoppen en kreeg ik vrolijk de melding dat de pas niet bruikbaar was. :'(

Kortom van mij kan het niet snel genoeg gebeuren want ik ga ieder jaar naar Duitsland _/-\o_
Pinnen met mijn ABN AMRO pin pas ging vorig jaar in Duitsland wat minder goed. Uit geldautomaten kan je prima geld halen, maar pinnen bij winkels kon ik wel vergeten. Daar moest je inderdaad je chip in het apparaat stoppen en kreeg ik vrolijk de melding dat de pas niet bruikbaar was. :'(
en dit is exact waarom het aangepast worden moet an de internationale standaard. In geldautomaten kun je met je Nederlandse pas wel bijna overal geld uit de muur halen, maar in winkels betalen met je NL pinpas gaat echt alleen in Nederland volgens mij.
Terwijl ik met m'n Duitse pinpas in veel mee rlanden dan alleen Duitsland kan pinnen.
Dan heb je een te oude pas. Mijn pas deed het prima in Duitsland, een paar weken geleden. Daar stopten ze inderdaad ook die chip in het apparaat. Je pas heeft dan waarschijnlijk alleen "chipknip" ondersteuning, en dan moet je een nieuwe hebben met maestro support.
Same here... Maar bij de fortis-bank er tegenover deed hij het wel.
Heb met mijn normale PIN pas (ABN AMRO) vorige maand in China "ge-pint". Ging prima tot mijn verrassing.
Ik zit regelmatig in het verre oosten en heb nog nooit problemen meegemaakt bij het pinnen met mijn abn bankpasje. Zo verrassend is dat dus niet. Ik zou meer verbaasd zijn, als 't niet werkte.
edit:typo

[Reactie gewijzigd door Topeng op 26 juli 2024 01:15]

ING doet het al prima in Griekenland. en dan bedoel ik niet Thessaloniki maar ook in the middel of noware waar de plaatselijke(in sikia) dia (supermakt) 1keer per jaar het stof van de automaat moet trekken omdat ze daar gewoon niks pinnen :P
zelfs in polen werkte mijn meastro ing pasje, geen enkel probleem.
in frankrijk ook
bij veel nederlandse tankstations kun je alleen maar met die chip pinnen met ING.
In Belgie kon ik ook bij tankstations pinnen met de chip.
bij SNS zijn ze blijkbaar niet erg snel want ik kan hier in Finland met mn Maestro kaart alleen dmv de magneetstrip pinnen... niet met de chip die erop zit.

Wel heb ik ondertussen een nieuwe kaart gekregen, alleen kan ik die nog niet testen omdat die in NL ligt op het moment ;)
Sterker nog dit is al jaren zo. Ik ken geen een bank meer die geen Maestro ondersteuning heeft.
Stoney3K bedoeld totaal iets anders, jij praat hier nog steeds over de magneetband, Stoney3K heeft het over de Chip - die nederland nog steeds niet gebruikt wordt...
De 'oude' automaten zijn nog bedoeld voor het Chipknip-systeem, wat niet compatibel is met het Maestro en VISA-systeem wat in het buitenland wordt gebruikt.

Ik ben er zelf wel erg blij mee. Heel Europa gebruikt al Maestro/VISA/Mastercard-kaarten, alleen Nederland heeft lang voet bij stuk gehouden met de PIN-passen. Wat dus als gevolg heeft dat je bij 75% van de buitenlandse flappentappen kan vergeten om er een euro uit te krijgen. Met een CreditCard heb je dan veel meer succes.
Ik werkte voorheen bij het oude 'InterPay', Stoney3K heeft gelijk....

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 26 juli 2024 01:15]

Ik heb anders met mijn rabo pas veel problemen om bijv. in duitsland een treinkaartje te kopen, dus helemaal lekker werkt het helaas nog niet...
Dat is heel toevallig ook de enige plek waar ik met mijn pas (Triodos Wereldpas) niet kan betalen. Verder doet deze pas het overal, ook in het buitenland.
Ik heb met mijn (ABN AMRO) pasje ook in Nederland problemen om een treinkaartje te "pinnen"(en ja, normaal kan ik wel "pinnen"), moet dan op het Maestro logo klikken dan doet ie het wel... :S
Persoonlijk betwijfel ik dus of het nou zo erg landgebonden is.
De Nederlandse PIN pas werkt op elke buitenlandse automaat met Maestro of Cirrus logo.
Dat zijn bijna alle automaten, ik heb in de meest afgelegen gebieden nog gewoon mijn pas kunnen gebruiken!

Het uitfaseren van de magneetstrip is zeker een goede zaak, maar voor compatibiliteit in het buitenland hoeven ze het niet te doen.
Toch wel, want sommige automaten in het buitenland ondersteunen wel Maestro maar hebben geen magneetstriplezer meer. Dan moet je wel dus een chip hebben...

edit: ik heb het dan trouwens over betalen in bv de supermarkt of een tankstation... Bankautomaten hebben hier in Finland 2 gleuven, 1 voor met chip, en 1 voor magneetstrip.

[Reactie gewijzigd door DJT88 op 26 juli 2024 01:15]

Maar onze passen hebben al een chip, naast de magneetstrip. Die strip zit niks in de weg, zolang er ook een chip op zit :)
De Nederlandse PIN pas werkt op elke buitenlandse automaat met Maestro of Cirrus logo.
Dat zijn bijna alle automaten
Was dat overal maar zo! Hier in Japan is er één locale bank die het ondersteund, en da's een kleintje. Voor de rest ben je aangewezen op de Amerikaanse banken (zijn er niet veel), de postkantoren (gaan vroeg dicht) en 7-11 (gelukkig altijd open).
De meeste buitenlandse flappentappen werken anders voor mij op mijn Nederlandse pas. Okay er komen geen Euro's uit als er een andere munt gebruikt word.
Mijn Keniaanse Visa Elektron werkt volgens mij op minder ATMs
De 'oude' automaten zijn nog bedoeld voor het Chipknip-systeem, wat niet compatibel is met het Maestro en VISA-systeem wat in het buitenland wordt gebruikt.

Ik ben er zelf wel erg blij mee. Heel Europa gebruikt al Maestro/VISA/Mastercard-kaarten, alleen Nederland heeft lang voet bij stuk gehouden met de PIN-passen. Wat dus als gevolg heeft dat je bij 75% van de buitenlandse flappentappen kan vergeten om er een euro uit te krijgen. Met een creditcard heb je dan veel meer succes.
De Postbank (die inmiddels niet meer bestaat) verstrekte anders al jaren een pasje met maestro erop. Ik ben zelf Postbank klant, nu ING dus, en heb al wat jaartjes de beschikking over een pas met maestro. Dat is niet iets van dit jaar.
Ik ben in 2004 nog in Oostenrijk geweest en kon daar gewoon bij de plaatselijke bank in Hinterglemm geld uit de muur halen met mijn postbankpas.
Ja in België inderdaad wel. Bovenstaande scenario was mij ook al duidelijk geworden.

Zegt die aardige juffrouw achter de balie, "Ahhh, jullie komen uit Holland zeker?"
Ik denk eerder dat je pas wat oud wordt.

Deze twee systemen staan los van elkaar. De meeste passen (volgens mij zelfs alle passen van >3 jaar behalve die van de postbank) zijn geschikt om met de chip te "pinnen". De apparaten om het mee te doen zijn echter nog niet zo wijd verspreid en degenen die het wel kunnen hebben óók de laatste veiligheidsupdate gekregen waardoor ze wat lastiger in gebruik zijn geworden voor de klant bij gebruik met magneetstrip, ze zijn namelijk wat gevoeliger gemaakt voor afwijkingen.
Ik heb zelf ook zo'n ding in de winkel staan, en roep inderdaad ook regelmatig tegen klanten dat ze hem met de chip moeten gebruiken, maar dat is vooral omdat ik te ongeduldig ben om de klant het nog 5x te zien proberen voordat het dan uiteindelijk lukt.
Ik ben het niet helemaal met je eens, mijn pas is nog geen 4 maand oud en werkte gisteren ook niet bij een dergelijk apparaat.

Ik sluit mij er wel bij aan dat en een magneetstrip en chip lezer wel heel onduidelijk is. Ik haalde de pas gisteren ook 3 keer door de magneetstrip lezer heen. Voordat ik er vriendelijk op gewezen werd, dat ik mijn chip moest gebruiken.

Moet er wel bij zeggen, dat ik niet helemaal wakker was.
Vergeet niet dat je klant op dat moment dus met Maestro afrekent en niet met pin.
Wat dat betekend? dat de transactie voor jou 'duurder' is.
Ik had het bij een pompstation. Ik kreeg het idee dat bankpassen geweigerd werden en magneetstrip alleen nog bruikbaar was voor mensen met tankpassen (bijv. leaserijders). Vond het alleen een slechte opstelling omdat je nu de pas aan de onderkant moest invoeren en de afscherming van de toetsen vond ik ook zeer slecht. Bij de gemiddelde supermarkt heb je nu tenminste toetsen die veel beter afgeschermd zijn tegen meekijken.
Het voordeel van de chip is juist dat het skimmen onmogelijk maakt. Een magneetstrip is niet meer dan een gecodeerde versie van je rekening- en pasnummer, die niet versleuteld is en daardoor makkelijk te kopiëren is.

Een chip doet alle versleutelwerk in de pas zelf (ja, er zit daadwerkelijk een microprocessor in je bankpas) en het geld wordt ook pas afgeschreven als een hele rits aan versleutelingen (challenge-response systeem) is afgehandeld. Een chip kopïeren is dan ook nagenoeg niet mogelijk.
Een chip doet alle versleutelwerk in de pas zelf (ja, er zit daadwerkelijk een microprocessor in je bankpas) en het geld wordt ook pas afgeschreven als een hele rits aan versleutelingen (challenge-response systeem) is afgehandeld. Een chip kopïeren is dan ook nagenoeg niet mogelijk.
Dat zeiden ze ook van de OV chipkaart, :/.
Het verschil is dat er van de OV-chipkaart ook een wegwerpvariant moest bestaan (voor losse kaartjes). Daarom is "een beetje" bezuinigd op de gebruikte chip (waardoor noodgedwongen moest worden "bezuinigd" op de sterkte van de gebruikte encryptie). Ik verwacht niet dat de banken een chip van 50 cents (ipv 5 cents) te duur zullen vinden voor een pas die vijf jaar geldig is. En met zo'n "dure" chip kan opeens een hoop meer.

Overigens is dat niet het enige probleem van de OV-chipkaart, maar ik heb er vertrouwen in dat de banken (die waarschijnlijk aanzienlijk beter doordrongen zijn van de noodzaak van fatsoenlijke beveiliging) de overige blunders sowieso niet zullen maken: de politiek zich met het ontwerp laten bemoeien, proprietary :r encyptie-algorithmen (uit 1994....) gebruiken en meer van dat soort dingetjes. Ik ben net terug van een symposium met een lezing die specifiek over de OV-chipkaart ging ;)
Ik verwacht van banken wel iets veiligers dan van een of ander vaag bedrijf wat voor het OV iets in elkaar knutselt op basis van een oud onveilig "encryptie" systeem.
Ik heb het idee dat Nederlandse banken nog wel een beetje weten wat ze aan het doen zijn. Hier hebben we tenminste van die kaartlezers ipv een domme hackbare username+wachtwoord combo die volgens mij de US gebruikelijk is.
Itt de OV chipkaart is de chip op je pinpas nog niet gekraakt.
Weet iemand of het met de nieuwe pas ook mogelijk wordt om onderling micro-transacties uit te voeren?
Ik ben voor mijn betalingen grotendeels over op pasjes alleen blijft het een groot probleem dat ik niet een klein beetje geld kan overhevelen naar een kennis/collega wanneer deze iets voor mij heeft gekocht...

Als dit systeem zo veel veiliger is dan hoop ik dat ze dat ook gaan invoeren....
nee, dat kan nogsteeds niet. tenzei je bedoelt inloggen op internetbankieren en dan geld overmaken, want dat gaat bij (iig rabo en abn) wel via die chip al ;)
nee, het systeem is niet anders als het huidige pin systeem, alleen de fysieke drager is veranderd
Nee, nog niet mogelijk. Maar het zou mij niet verbazen als het op een gegeven moment ontwikkeld wordt. Vorig jaar was er al iemand met het concept "dubbele-chipknip automaat". Een automaat die aan twee zijden een lezer had. Maarja, dan moet je nog steeds zo'n apparaat hebben...
Dus het pinnen wordt nog lastiger?
Gaan mensen nog meer contant uit de muur trekken.

Waarom niet gewoon zo'n ov-chip pas?
Effe ervoor houden, pin intoetsen, klaar.
En dan heb je straks nog maar een pas nodig voor al je betalingen.

Jammer gemiste kans. ;(

Of kan iemand mij nog blij maken met andere voordelen van de EMV chip.
Hoezo, nog lastiger? Wat is er lastig aan het betalen met een EMV-chip? :?

Ding erin drukken, pincode intikken, ding eruittrekken. Klaar.. niks moeilijker (of makkelijker) dan de huidige methode hoor.
sterker nog, geen geklooi meer met kijken aan welke kant de lezer zit :)
(tegenwoordig is dat wel duidelijk vaak, maar zeker een paar jaar geleden nog niet)

De chip moet je (als ze slim zijn) altijd naar boven er in steken.
Anoniem: 326505 @buzzin25 november 2009 09:02
Dat geklooi aan welke kant de lezer zit ligt aan de mensen, niet aan de pas. Ik werk bij een tankstation en ik heb een briefje naast de pinautomaat met grote letters: MAGNEETSTRIP AAN DE LINKERKANT geplakt. Buiten dat, staat het ook al op het automaat zelf (magneetstrip aan deze zijde). Je wil niet weten hoeveel mensen het alsnog verkeerd doen en het zijn echt niet alleen de oude mensen die het verkeerd doen. Hoe moeilijk kan het zijn.
Met het nieuwe systeem krijg je toch weer mensen die de chip aan de verkeerde kant doen. Dus dat probleem zal niet opgelost zijn.
Niet helemaal waar. De verwarring is ontstaan omdat in het begin lang niet alle automaten het aangaven en het totaal niet te voorspellen was waar de kop zat.
Het gebeurt zelden dat mensen hun pas bewust verkeerd om in een pinautomaat stoppen. (al zal het vast wel gebeuren).
Als de chip dus altijd aan dezelfde kant moet zitten, meteen vanaf het begin, zal er veel minder verwarring ontstaan en zal het dus veel vaker goed gaan.
ik heb een briefje naast de pinautomaat met grote letters: MAGNEETSTRIP AAN DE LINKERKANT geplakt.
Nee, want bij de bedrijven waar ik 9 op 10 keer kom zit de strip gewoon aan de rechterkant (en bij de 10e bovenin) dus heb ik er een gewoonte van gemaakt de strip naar rechts te draaien. Dan kom ik bij jouw verrekte tegendraadse apparaat en dan moet het omgekeerd.

(Iedereen mag links en recht omwisselen naar gelang zijn situatie)

Kortom het ligt aan de ontwerpers die geen afspraken hebben gemaakt over een logische werking van zo'n apparaat. Bij al die apparaten zit de gleuf trouwens wel aan de rechterkant van het apparaat (behalve bij die EMV dingen (met chiplezer uitgeschakelt) waar de gleuf bovenin zit, is ook weer minder handig) maar voor linkshandigen zou die dan weer beter aan de linkerkant van het apparaat zitten.
Als ze nog slimmer zijn stoppen ze er gewoon 2 leeskoppen in, wordt het apparaat gemakkelijker van in gebruik en minder gevoelig voor storingen.
Ja inderdaad, en "leeskop" is is eigenlijk nog een te groot woord ook voor die 6 (of 8? ) contactpuntjes. :)
Dus het pinnen wordt nog lastiger?
Gaan mensen nog meer contant uit de muur trekken.
Nog lastiger? Het enige verschil is dat je hem niet door een magneet lezer trekt maar hem in een opening duwt zoals bij een geldautomaat.

Voor de rest blijft het gelijk
In Belgie wordt ook de Chip gebruikt.
Het voordeel tegenover de magneetstrip is dat ik in Nederland met de oude PIN vaak, oa. bij NS apparaten, de melding kreeg dat de pas onbruikbaar was. De magneetstrip versleet nogal, met de Chip heb ik daar nooit last van gehad.

Betalen met een buitenlandse pas in Nederland is altijd een ervaring. Men weet nog niet goed hoe met zo'n pas om te gaan. Leidt zelfs tot geirriteerde reacties als je de kaart bovenin steekt. Nog geirriteerder worden ze als blijkt dat het werkt ;-)
Winkel bedienden melden dan nog vaak op verbaasde toon: Loopt Belgie dan zo ver achter?
De magneetstrip versleet nogal, met de Chip heb ik daar nooit last van gehad.
Ik gebruik vaak de Chipknip en krijg soms de melding dat de pas onbruikbaar is. Ik heb het idee dat dit dan aan het Chipknip apparaat ligt, omdat de pas een beetje terug wordt geduwd en het bij dezelfde apparaten gebeurd. Als ik de pas erin druk én vasthoud, lukt het vaak wel.
Mogelijk kan dit probleem ook optreden als de EMV-chip veel wordt gebruikt.
Bij mijn de postbank-pas versleet die magneetstrip nooit, bij de abnamro-pas wel, en anders trok die pas wel krom.
Nog geirriteerder worden ze als blijkt dat het werkt ;-)
Dat is wel het mooiste, denken ze het het beste te weten, het is immers 'hun' apparaat, blijkt dat ze er net als de meeste mensen geen flauw benul van hebben.

Ze gaan af als een gieter, en daarom zijn ze geïrriteerd.

Nederlanders (behoor ik ook bij hoor) denken graag dat ze voorop lopen terwijl dat vaak niet het geval is.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 26 juli 2024 01:15]

Dan is het nog makkelijker om achter iemands pasnummer te komen (waar het nu bij de magneetstrip mis gaat)
Bij de BP tankstations hebben ze dat ook al, maar dat loopt via het buitenland (je krijgt er ook een foldertje bij waarbij wordt gewaarschuwd dat het als buitenlandse afboeking te zien wordt).

Wel een goede actie om dit nu officieel te maken, want deze techniek is niet te skimmen. Eigenlijk had dit al jaren geleden ingevoerd moeten worden zoals in andere landen.
Dat foldertje kreeg mijn vrouw dus niet... en vervolgens schrok ik me de tandjes met die "buitenlandse" afschrijvingsreservering op de online rekening...

Wat me verder nogal stoort bij diezelfde tankstations is, dat er WEL een magneetstripgleuf op het apparaat zit, waar ik nog steeds automatisch m'n pas doorheen haal, wat dus NIET meer werkt...
Keuze van de BP geweest, de automaten ondersteunen nog gewoon een magneetstrip betaling (denk aan tank passen), echter heeft BP dit laten uitzetten, misschien hadden ze veel last van fraude met pin passen, maar kan het me lastig voorstellen.
Dan gaan de skimmers wel iets anders doen.

Toen steeds meer auto's startonderbrekers kregen, en ze deze dus niet meer zomaar konden meenemen, ging men inbreken bij de mensen thuis om eerst de sleutel te stelen, of men wachtte de mensen op als ze van thuis wilden wegrijden werden ze opgewacht, gijzelden hen en zetten ze ergens af in the middle of nowhere.

Kortom, heb je gepint, staan er plotseling twee overvallers voor je neus, nemen het geld mee, je pasje en eisen de code op, als ze die niet via een cameraatje al hebben afgekeken.
En hoe moet er dan betaald worden in landen waar ze de chip nog niet hebben? Wil dit zeggen dat wij met onze betaalpas niet meer in het buitenland (althans, de landen waar ze geen EMV hebben) kunnen betalen?
In de rest van de wereld word toch al niet meer met een magneetstrip betaald, maar enkel met zo'n EMV-chip?
Ook in de rest van de wereld wordt de magneetstrip nog gebruikt hoor. In sommige landen wel, in andere niet.
Er zit ook nog een magneetstrip op, alleen die gebruik je in nederland dan niet meer
Ook dit is maar voor een beperkte tijd. Na enige tijd zal de magneetstrip ook verwijderd worden en zal de kaart alleen een chip bevatten (heb deze versie in de teststraat al in handen gehad).
Hierdoor moet het in Nederland veel voorkomende probleem van skimming, waarbij criminelen clandestien de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode 'afkijken', worden uitgebannen.
Pincode afkijken? Is er dan geen pincode meer nodig met deze nieuwere pasjes?

Tevens zijn er al heel veel geld automaten die de chip uitlezen in plaats van de magneet strip. Mijn chipje is namelijk defect, en ik kan alleen nog maar pinnen bij de ING hier in Steenwijk omdat deze nog de magneetstrip leest.
Jawel, maar ze kunnen het pasnummer niet meer uitlezen. Aan alleen een pincode heb je niet zoveel.
Dat skimmers de pincode afkijken is maar een deel van het verhaal. Mbv een apparaat wat op de gleuf geplaatst wordt kopiëren ze de informatie van de magneetstrip. Die kunnen ze dan op een nader pasje programmeren en samen met de pincode kunnen ze pinnen.

Het wordt dringend tijd dat ze dit invoeren, in Nederland vind men het altijd heerlijk om te vertellen hoe erg ze wel niet vooroplopen in Europa, maar dit is gewoon een achterhaald systeem.
Interessant is dat we de EMV (Euro/Master/Visa) standaard gaan dragen ofwel de Amerikanen gaan bepalen hoe wij hier in Nederland/Europa betalen. Erg geruststellend vind ik dit niet. Zeker niet als je bedenkt dat de banken nu kunstmatig de prijzen laag gaan houden. Wat gaat dat over een paar jaar betekenen. Eerst accepteren wij de standaard daar hij nu goedkoop is en dan gaan de prijzen ivm alle concurrentie omlaag? Welke concurrentie? We hebben nu een relatief goedkope betaalstandaard. In het buitenland zijn transactie kosten tussen de 0,50 en 1,50 niet vreemd. Ben erg benieuwd of “klein bedrag pinnen mag” dan nog steeds opgaat. Zeker voor kleine bedragen. Overigens is de fraude met passen in GB sinds de invoering van EMV niet gedaald, die is gelijkgelegen/licht gestegen.
Je kunt het ook anders zien. De EMV standaard is reeds een bewezen standaard. Wij profiteren dus van een reeds doorontwikkeld product waar de kinderziektes al uit zijn.
Het grappige is, dat in de VS juist nog heel veel met de magneetstrip wordt gewerkt, en niet zoals je zou verwachten, met de EMV chip.
Het Amerikaanse creditcard-systeem is juist geniaal: Doordat de CC-bedrijven het risico dragen van fraude, steken zij ook automatisch veel geld in het verminderen van die fraude.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.