Vanaf 1 januari 2012 moeten het huidige pin-systeem en de kwetsbare betaalpasjes met magneetstrip zijn uitgefaseerd. De pasjes zullen worden vervangen door een nieuw betalingsssysteem met pasjes die van een EMV-chip voorzien zijn.
De Nederlandse banken en betaalbedrijf Currence willen de komende jaren alle betaalpassen met de eenvoudig te kopiëren magneetstrip gaan vervangen door een pas met uitsluitend een EMV-chip. Hierdoor moet het in Nederland veel voorkomende probleem van skimming, waarbij criminelen clandestien de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode 'afkijken', worden uitgebannen. De banken stellen dat de schade door skimming in 2008 31 miljoen euro bedroeg.
In plaats van passen die door een magneetstriplezer gehaald moeten worden, zullen pin-betalingen voortaan plaatsvinden door een betaalpas met chip in een daarvoor geschikte automaat te steken. EMV, een Europese standaard van Europay, MasterCard en Visa, wordt in het buitenland al op grote schaal gebruikt en zou veiliger zijn. Eind volgend jaar moeten alle bankpassen voorzien zijn van een EMV-chip. Dat is twee jaar eerder dan de oorspronkelijke planning. Momenteel is 80 procent van de 25 miljoen in omloop zijnde bankpassen al met deze chip uitgerust. Ook zal een groot aantal betaalautomaten vervangen moeten worden, omdat momenteel slechts 40 procent van de 240.000 betaalautomaten EMV-chips kunnen uitlezen.
De banken hebben de deadline voor de omschakeling op 30 juni 2011 gezet en tevens een 'sloopregeling' voor oude betaalautomaten ingesteld. Een winkelier krijgt 50 tot 500 euro terug voor automaten die niet aangepast kunnen worden. Vanaf 2012 kan er niet langer betaald worden met pasjes via het 'merk' Pin. In plaats daarvan zullen de banken gebruik gaan maken van de diensten van Maestro en Visa, bedrijven die internationaal opereren. De banken stellen dat zij hierdoor op de kosten kunnen besparen en dat de tarieven voor winkeliers de komende vijf jaar niet verhoogd zullen worden.
De banken en Currence zijn een campagne gestart onder de slogan 'Het nieuwe pinnen kan beginnen'. Doel is om in eerste instantie winkeliers voor te lichten. In een volgende fase zal de campagne zich ook op de consument gaan richten. Overigens zullen consumenten bij de overgang naar een nieuw systeem hun huidige pincode behouden.