Rabobank: landenblokkade doet skim-schade met 85 procent dalen

Volgens de Rabobank is het besluit om de buitenlandfunctie op betaalpassen van particulieren standaard uit te zetten als maatregel tegen skimming een groot succes. De schade is na invoering van de 'landenblokkade' met 85 procent gedaald.

Klanten van de Rabobank kunnen sinds 1 juni 2012 standaard niet meer pinnen buiten Europa. Ze moeten hun pas zelf activeren voor gebruik in een ander werelddeel. De bank nam dit besluit om skimming tegen te gaan. Inmiddels zouden klanten al bij 90.000 betaalkaarten de instellingen aangepast hebben.

Criminelen maken miljoenen euro's buit via skimming en vaak nemen ze het geld blijkbaar met Nederlandse passen bij pinautomaten buiten Europa op. Volgens de Rabobank is in juni namelijk 1,2 miljoen euro aan schade voorkomen door de maatregel.

De Rabobank belooft dat klanten die vergeten hebben hun pas aan te zetten direct over hun geld kunnen beschikken als ze dit alsnog doen via internetbankieren of als ze bellen met de Rabobank of Interhelp. In 2011 werd volgens de Nederlandse Vereniging van Banken voor 38,9 miljoen euro schade geleden door skimming, bijna het dubbele van 2010, toen het schadebedrag uitkwam op 19,7 miljoen euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-07-2012 • 13:58

143

Reacties (143)

143
141
99
12
0
21
Wijzig sortering
Link naar Rabobank site:
http://www.rabobank.nl/pa...lpas/betaalpas_instellen/

Daarnaast zijn er enkele landen waar je het niet in hoeft te stellen en wat als "europa" wordt beschouwd. Hier een linkje:
http://www.rabobank.nl/im...uiten_europa_29450544.pdf

Als je een Rabo Riantpakket hebt staat het standaard wel aan trouwens. Evenals zakelijkse passen. Ik gebruik mijn Rabo CC buiten europa. Die hoef je niet aan te zetten :)

Edit: Je kan de Rabobank bellen om de pas buiten europa "aan" te zetten. Ik vraag me af wat ze vragen om de pas "aan" te zetten. Normaal vragen ze naar je naam en geboortedatum, maar de naam staat op de pas en verwacht dat als skimmers je pas hebben dat dat ook op je pas staat.

Wat als skimmers je pas skimmen en naar de Rabo laten bellen? Pas "aan" laten zetten en dan alsnog skimmen. Just a thought...

[Reactie gewijzigd door Squ1zZy op 26 juli 2024 05:19]

Daar staan nog steeds landen tussen waar je in dit verband je vraagtekens bij kan hebben. Roemenië bijvoorbeeld.

Ik zou het prima vinden als ik mijn pinpas (en bij fysiek gebruik: mijn creditcard) zou kunnen blokkeren tot specifieke landen. Als je dat snel en makkelijk kan wijzigen. Misschien zelfs via je bankieren app op je telefoon, die weet immers eenvoudig waar je bent. App openen, land van huidige locatie accepteren, beveilingscode invullen en klaar.
Klinkt wel goed inderdaad, maar ik zie wel twee uitdagingen:

1. Je hebt internet toegang nodig in het buitenland. Via 3G is het niet goedkoop!
2. Beveiligingscode zou bij de Rabo moeten via de Rabo Reader. Ik zie me niet de hele tijd met de reader rond lopen.
Je hoeft je niet te beperken tot een enkele methode natuurlijk, dat doen ze nu ook niet.

Ik ken de RaboApp verder niet, maar bij ING zou dat vrij eenvoudig moeten kunnen. Qua internet is er meestal wel een WIFI netwerk te vinden en heb ik meestal wel enig data-budget per dag.
Je hebt internet toegang nodig in het buitenland. Via 3G is het niet goedkoop!
je gaat geen vele MB's verstoken met alleen even je pinpas 'aan' zetten. In de meeste landen is 3G nou ook weer niet _zo_ duur. ( landen als Japan uitgezonderd )
Wat als skimmers je pas skimmen en naar de Rabo laten bellen? Pas "aan" laten zetten en dan alsnog skimmen. Just a thought...
Op de eerste plaats moet je natuurlijk wel klinken als de eigenaar van de pas.
Als meneer de Vries met een buitenlands accent spreekt en zegt dat hij zijn pas wil vrijschakelen, dan gaat er al een lichtje branden.

Daarnaast moet je ook je adres, postcode en eventueel telefoonnummer opgeven.

Natuurlijk, het systeem is nooit waterdicht, maar alle blokkades helpen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @yzf1kr20 juli 2012 14:33
Als meneer de Vries met een buitenlands accent spreekt en zegt dat hij zijn pas wil vrijschakelen, dan gaat er al een lichtje branden.
En dan? Accent en achternaam combinatie zegt helemaal niets en doet in sommige gevallen racistisch overkomen.
Ze kunnen simpel de vraag stellen wanneer je ongeveer hoeveel salaris krijgt om te zien of die transactie bestaat. Of, dat gebeurde in de UK toen ik mijn bank belde, dat ze vragen of je een paar transacties van vorige week kan opnoemen (dit was gewoon vaag van, Tanken voor iets van 50pond en uit eten voor iets van 30pond bij x pub) zeer simpel en de kans dat skimmers dit soort informatie hebben is praktisch nihil
Anoniem: 120284 @Bor20 juli 2012 15:50
Genoeg mensen van hetzelfde ras die een andere taal spreken.
Moet zeggen dat de Rabobank dit netjes gedaan heeft. Ik kreeg een brief over dit verhaal met daarbij de mededeling dat ze het bij mij niet blokkeren omdat uit mijn historie bleek dat ik regelmatig buiten de EU pinde.

Genoeg mensen die nooit buiten de EU komen, als je er dan flink wat schade mee uit kan sluiten is dat alleen maar goed.
Ik kom zelfs amper buiten Nederland. Ik zou het interessant vinden om te weten of het verder inperken van de pin mogelijkheden per land wellicht nog meer effect zou kunnen hebben. Bv. alleen maar Nederland of de Benelux. Of dat je landen kan selecteren waar het wel werkt dmv. internetbankieren...
Volgens mij is dat Europees juridisch niet mogelijk, anders hadden ze dat wel meteen gedaan. De meeste skimmers zitten in oost europa (is een feit, geen mening)
Zou wel triest zijn als we dergelijke schade niet mogen beperken door politieke correctheid.
Het is ook triest als je de grootse verworvenheid van de Europese Unie, het vrije verkeer van personen en goederen als politieke correctheid bestempelt. Je hebt amper nog in de gaten dat je de grens overgaat, het zou een ramp zijn als je dan ineens niet meer blijkt te kunnen pinnen wegens zoiets arbitrairs als een landsgrens binnen de Unie.
Zou inderdaad ook een optie zijn. Je gaat bijv. naar Spanje op vakantie, zet je aan dat er alleen in Nederland en Spanje gepint mag worden. Op die manier is het nog veiliger aangezien die oostblok skimmers dan niet lekker in Polen je rekening leeg kunnen halen.
Dit lijkt me een heel goed idee, gewoon voordat je op vakantie gaat naar een bepaald land in je internetbankieren dit land kunnen aanzetten, zodat de rest uitgeschakeld blijft.

Lijkt me technisch niet al te moeilijk om te realiseren omdat je toch al weten in welk land bij welke bank er gepind wordt?
Bij Simyo kan ik buitenlandbellen ook naar gelieven aan- of uitzetten. Bij andere providers kan dit zelfs per land. Misschien komt dit nog in de toekomst.
Idd, ook ik heb netjes een brief ontvangen, en heel af en toe gaan wij naar Duitsland voor boodschappen moet er dan wel even aan denken dat ik het activeer (kleine moeite via de website).
Duitsland is binnen de EU daar hoef je gelukkig niets voor te doen.
Ik stond negatief tegenover deze aanpassing, maar omdat de Rabobank de mogelijkheden om dit weer "open" te zetten zo goed geregeld heeft (zelfs via interhelp mogelijk) vind ik het inmiddels een gouden vondst. Hoe minder Nederlandse passen nog geld geven aan fraudeurs in het buitenland, hoe minder interessant Nederland wordt als land om te komen skimmen. Dan hebben we er uiteindelijk dus allemaal iets aan met minimaal ongemak. Laat de ABNAMRO en ING het ook maar invoeren. Dan mijden de skimmers Nederland voortaan wel.
Inmiddels is veel van het pinnnen via de chip en niet de magneetstrip, dit maakt skimmen veel moeilijker (ik heb nog niet gehoord dat dit al gedaan wordt, hoewel het technisch mogelijk moet zijn). Is die factor meegenomen bij de bepaling van de afname?
Klopt, maar het probleem is juist dat in veel buitenlanden die EMV chip nog niet gebruikt wordt en daar juist nog de magneetstrip werkt. Voor gebruik hier in Nederland zou je waarschijnlijk maar op heel weinig plaatsen problemen krijgen als je die magneetstrip gewoon eraf schuurt of demagnetiseert, maar juist in het buitenland heb je hem nog nodig.

Die EMV help natuurlijk al wel op een andere manier: doordat je bijna nergens je pasje meer door een sleuf trekt of ergens helemaal in steekt, is de pas al veel moeilijker te kopiëren. Als je kan kiezen, is het daarom ook veiliger om de chip-interface te kiezen van een pin automaat dan de magneetstrip-interface.
Ter info: alle pinautomaten (lees: geldautomaten) werken nog met de magneetstrip. Dit werd mij door mijn bank verteld toen ik ze daar over mailde en dat is the main reason waarom de magneetstrip nog niet van de passen af is.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 26 juli 2024 05:19]

Anoniem: 457207 @TDeK20 juli 2012 15:15
Ik weet niet hoe de situatie is in Nederland maar in Belgie is het al enkele jaren chip-only
Atos Worldline heeft zelfs op het punt gestaan om de magneetstreep van de debet kaarten af te halen.
Maar om bij je self-banking binnen te kunnen buiten kantooruren moet je je kaart swipen in het slot.
Maar om bij je self-banking binnen te kunnen buiten kantooruren moet je je kaart swipen in het slot.
Mooie plek om de magneetstrip te kopieren! Je hoeft niet eens een mondje voor de pinautomaat zelf te monteren...
De main reason is dat er initialisatie informatie op de magneetstrip staat voor de pinautomaat. De verdere betaling gaat wel via de chip. Dit staat uitgelegd in de laatste PC-Active als ik het goed heb.
De meeste geldautomaten in Nederland werken ook met chip. Kijk op de bon uit het geldautomaat. Als daar A0 00 00 00 04 30 60 op staat is het een chip transactie. Met je Maestro pas om precies te zijn.
Dat noemt de Rabo "het nieuwe pinnen" en is inderdaad om skimmen tegen te gaan:

"Waarom pinnen met de EMV-chip?

Het nieuwe pinnen verloopt via de vernieuwde EMV-chip op uw betaalpas. De EMV-chip is minder makkelijk te kopiëren dan een magneetstrip. Dit maakt frauderen met bankpassen (skimmen) moeilijker. Het nieuwe pinnen is daarmee veiliger. Met de invoering van het nieuwe pinnen sluit Nederland aan bij de Europese standaard voor elektronisch betalen. Hierdoor kunt u in het buitenland net zo makkelijk pinnen met de betaalpas als in Nederland. Vanaf 1 januari 2012 wordt er in Nederland alleen nog gepind volgens het nieuwe pinnen met de EMV-chip."

Source:
http://www.rabobank.nl/pa...etalen/het_nieuwe_pinnen/
Zolang de magneetstrip er nog op zit en de pas volledig ergens naar binnen glijdt, kan je deze nog steeds uitlezen natuurlijk. In het buitenland werken nog steeds veel automaten alleen met strip, dus daar eentje uitzoeken en kassa.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @EnderQ20 juli 2012 14:34
De magneetstrip is nog steeds aanwezig, ook omdat in veel landen dat nog steeds de enige manier is om te pinnen.
De gekozen methodiek werkt dus blijkbaar wel. Ook mijn passen zijn terug gezet naar Europa-only. Vraag me wel af wat er gebeurt als je deze "bemoeizucht" van de Rabobank niet kan waarderen en de pas standaard op wereldwijd terugzet. Gewoon omdat je dat handiger vindt. Ben je dan wel of meer verantwoordelijk voor eventuele schade door skimmen?
De banken zijn niet geinteresseerd in individuele schade. De schade van praktische elk individu kunnen ze (op enkele uitzonderingen na) zonder meer vergoeden. Daarmee bedoel ik dat zelfs een zeer rijke klant, die bijvoorbeeld een miljoen op een rekening heeft staan die geskimd wordt, ze wel kunnen vergoeden.

Hun belang is dat van de grote getallen. Wanneer 100.000 mensen die 1000 euro op de rekening hebben staan geskimd worden, dan beginnen ze in de problemen te komen!

Dus, nee deze maatregel is niet bedoeld om individuen meer verantwoordelijkheid te geven, gewoon om de grote getallen kleiner te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 26 juli 2024 05:19]

Gelukkig kun je ook niet 1 miljoen uit een pin automaat pinnen :)
Dat is dan een keuze die je zelf maakt en daarvoor zou de Rabobank niet verantwoordelijk voor hoeven zijn.
Dan is de bank nog net zo verantwoordelijk.

Maar dat doet niks af aan dat je zorgvuldig met je pas en pincode om moet gaan.
Dat is dan een keuze die je zelf maakt en daarvoor zou de Rabobank niet verantwoordelijk voor hoeven zijn.
De bank is nog steeds verantwoordelijk voor een veilig bankiersysteem. Je kan het lang niet altijd aan een betaalautomaat zien of deze is gemodificeerd, zeker niet als het toetsenbord zelf is aangepast om toetsaanslagen te registreren zonder camera o.i.d...
Anoniem: 187549 @Zeror20 juli 2012 14:20
Dat is natuurlijk een kromme redenering. De bank verplicht je tot gebruik van een pinpas voor betalingen. Als je geskimt wordt terwijl je in het buitenland bent wil dat niet zeggen dat Rabo geen verantwoordelijkheid meer hoeft te nemen.
Dat is net als zeggen dat je je portemonee maar niet mee moet nemen, dan kan je niet berooft worden. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om mbv technologie dit probleem aan te pakken. Zo kan je het bijvoorbeeld onmogelijk maken om binnen een bepaald tijdsbestek in 2 verschillende landen te pinnen (wat meestal het geval is bij skimming).
Je kunt nog steeds geskimmed worden in Europa, dus ik vraag me af in hoeverre jouw aansprakelijkheid toeneemt als je wereldwijd terugzet. Het is niet dat je daadwerkelijk skimmen 'aanzet' of 'mogelijk maakt'. En wat als je buiten Europa op vakantie gaat? Zou dat er voor zorgen dat je dan verantwoordelijk bent voor schade door skimmen?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Zeror20 juli 2012 14:23
Natuurlijk is de bank daarvoor verantwoordelijk. Wat de denken van de wereldpas etc. De bank heeft te zorgen voor een veilig (niet te skimmen) systeem. De verantwoordelijkeheid bij de klant neerleggen is geen oplossing.
Nou dat vind ik dan weer wat overtrokken. Alsof je zelf wil dat je geskimd wordt. Nee dat probeer je zoveel mogelijk te voorkomen.
Je probeert ook zoveel mogelijk te voorkomen dat je gehackt wordt, maar toch kan het gebeuren.

Je kunt je wel afvragen of de banken überhaupt verantwoordelijk zijn, maar tussen groepen onderling moet je geen onderscheid maken.
Vraag me wel af wat er gebeurt als je deze "bemoeizucht" van de Rabobank niet kan waarderen en de pas standaard op wereldwijd terugzet. Gewoon omdat je dat handiger vindt. Ben je dan wel of meer verantwoordelijk voor eventuele schade door skimmen?
dat lijkt me heel stug. In Nederland is de bank gewoon altijd verantwoordelijk, ze mogen wel dit soort geintjes uithalen om schade te beperken, maar als jij je pinpas buiten europa nodig hebt - zoals ik - dan heeft dat verder geen gevolgen.

Dat melde de Rabobank me ook in het bericht op telebankieren volgens mij, bij mij lieten ze namelijk - omdat we nogal eens buiten Europa komen - de wereldwijde optie gewoon aan staan.
Mooi dat zo'n simpele (en ogenschijnlijk logische) aanpassing dit resultaat heeft!
Gewoon blokkade ook standaard ook aanzetten voor Zuid/Oost-Europa, de kans dat de meeste mensen daar komen (buiten de zomer) is klein tenzij je professioneel chauffeur bent.

Waarschijnlijk gebruiken de meeste Nederlanders hun pas over het algemeen alleen in Duitsland, België, Luxemburg en Engeland.
Ik gebruik hem in Amerika ook best wel veel, en in Spanje is het toch ook handig geweest..

Ik denk dat het beste misschien nog wel is dat je gewoon op internet bankieren ook de landen waar je transacties van wil toestaan zelf moet kunnen kiezen, volledig zeker zijn dat je ergens heen gaat en het activeren zorgt er voor dat skimmers in principe dus nooit in een 'ander' land kunnen gaan pinnen.
Bij betaalautomaten in Amerika bedoel je? Want er zijn niet bepaald veel plekken waar je met een gewone betaalpas kunt betalen daar.
Dat ligt er puur en alleen maar aan wat voor een type rekening met bijbehorende pas je van je bank hebt gekregen... ;) Maar een betaalpas die in principe 'overal' werkt krijg je meestal niet zomaar, bij ABN Amro moet je daarvoor een speciaal pakket afsluiten, de wereldpas wordt dan pas echt een wereldpas... dat zal bij andere banken niet veel anders zijn. Dat heeft overigens weer te maken met de 'extra kosten' die het pinnen in landen over de grote oceaan met zich meebrengen etc etc. Maar gelukkig zoals ook al door anderen hier aangegeven, die grenzen verlagen ook steeds meer en ook standaardpassen werken steeds vaker zover over de grens, de kosten die men 'vroeger' had zijn immers allang niet meer zo hoog dus ook geen reden meer om daar aparte service voor te nemen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 26 juli 2024 05:19]

Kan met m'n standaard ING kaartje anders zonder problemen pinnen in Japan, met m'n postbank pasje kon dat ook.
Dat andere banken altijd belachelijke kronkels hadden bedacht voor hun klanten zodra je buiten europa bent heb ik nooit echt gesnapt. Dat het voor de rabobank klanten nu aan of uit gezet kan worden is wel aardig, maar een paar jaar geleden was de rabobank ook een drama op dit gebied omdat ze een limiet hadden van 400 euro per week of zo, daar betaal je niet altijd een hotel kamer voor een week van.
Het is maar net welke ervaring je hebt denk ik... want ik heb juist toentertijd een ABN-Amro rekening genomen omdat ik een aantal jaren lang veel in Spanje hebt vertoeft en kon toen met de Postbank vrijwel nergens geld opnemen uit de automaat... in de grote steden vond je als je geluk had een geschikte automaat en dan had je ook nog een flink limiet per week, maar ik zat in een vrij klein dorp in landelijke gebied met maar 1 bank in de omgeving en moest aan de balie transacties gaan doen en 3 dagen op mijn geld wachten... en dan werden daar ook nog eens 'flinke' transactiekosten aan verbonden. Bij de ABN was ik daar toen direct vanaf met een bijdrage van ongeveer 30 euro per jaar, ik kreeg toen een soort van creditcard... of beter gezegd een debetcard. Tegenwoordig is het met Maestro etc wel beter geregeld, maar het is eigenlijk pas sinds een paar jaar dat het ook goed gaat buiten de Europese grenzen...
Daar vergis je je toch sterk in. Ik kon 6 jaar geleden al redelijk veel gebruik maken van mijn pin pas in de VS, dat zal nu alleen nog maar meer geworden zijn.
In de US zijn ze idd ook langzaam aan het overgaan van Credit naar debit kaarten.

Al zal dat nog wel jaren duren voordat de meeste amerikanen de Debit card ook gaan gebruiken. CC is vaak makkelijker voor hen. Veel mensen in de US hebben nog nooit gehoord van een debit kaart zoals wij in europa hebben.

En de Amerikanen die niet zo veel in europa komen staan ook wel gek te kijken als ze bij een suppermarkt niet met hun mastercard, visa enz kunnen betalen.
Anoniem: 116213 @To_Tall20 juli 2012 22:22
De Amerikaanse Debit kaart is echter vaak een combinatie. Er zit namelijk een volledig functioneel werkend CC nummer aan verbonden. Het verschil is gewoon dat je bij een Amerikaanse debit-kaart alleen maar geld kan spenderen wat je aan saldo hebt. Bij een kredietkaart kan je spenderen tot je limiet en aan het einde van je maand termijn moet je dat dan afbetalen.

Betaal je niet het volledige bedrag af, dan beginnen de kosten en komt daar het APR percentage bovenop. Bij vele kaarten schiet het APR percentage dan tevens snel omhoog wat vele mensen in de problemen brengt. Ze vallen voor de 0.0% of minder dan 5% APR aanbiedingen en missen één kleine betaling en ineens hebben ze met 28% APR te maken.

In het rood staan met $100 kan dan zeer snel oplopen bij opstapelende rentes en dan heb je ook nog de Amerikaanse mentaliteit hier van "ik betaal keurig de minimale betalingen".

Door nieuwe wetten die de consument ook meer beschermen is het ongenadigt uitgeven van krediet door banken en financiële instellingen dus zwaar inbeperkt (en maar goed ook), waardoor de debit kaart dus aan populariteit wint.

Maar ik kan dus keurig mijn CC nummer gebruiken om online iets te kopen en krijg daar bij mijn Debit kaart dan ook nog eens 1% per maand voor terug. Merchants betalen meestal tussen de 2 en 4 procent voor het accepteren van betalingen en mijn Mastercard debit-kaart geeft mij daar dan 1% van terug (liever dat dan stomme airmiles).

Ik moet dan wel specifiek mijn debit kaart als krediet kaart laten verwerken, maar dat is mijn probleem niet. Dat zorgt wel voor extra kosten aan de verkoper, maar die verwerkt dat toch in alle prijzen, dus ik zie daar zelf liever 1% van terug dan dat de verkoper meer winst maakt wat toch niet voor goedkopere prijzen zorgt. Sommige banken, zoals Chase geven zelfs 5% geld terug (en 100% aan sommige geluksvogels), maar dat zijn dan vaak voor specifieke aankopen van merchant klassen die Chase dan pikt voor de week/maand. Voor mijn kaart is het voor alle aankopen, dus van de internet provider rekening tot de kruidenier die ik met mijn kaart koop (doe ook bijna niks met contant geld). Er zijn echter wel bedrijven die daarom ook geen CC accepteren, zoals bijvoorbeeld Aldi, maar daar kan ik dus dezelfde debit-kaart dan gebruiken in combinatie met PIN-code in plaats van CC functie met handtekening (meeste winkels vergen geen handtekening onder $25).
In Nederland dan, in Zweden kon ik in de supermarkt wel met een creditkaart betalen.
Sowieso kan je er in 9 van de 10 geldautomaten geld opnemen met je pinpas, en dat was 7 jaar geleden ook al zo :)
Dit is een afweging gebruikersgemak versus veiligheid.
Er zal iemand ergens een afweging hebben gemaakt en hebben gezien dat er nog relatief veel mensen binnen Europa pinnen, maar heel weinig erbuiten. Daarnaast zou blokkeren van specifieke EU landen/Europese landen een hele hoop discussie over discriminatie opleveren en dat willen ze waarschijnlijk vermijden.

@Johnkeates, aan en uit zetten + status via internetbankieren zou inderdaad ideaal zijn!
Anoniem: 114278 @CobraVE20 juli 2012 15:30
" CobraVE

Er zou helemaal geen blokkade op moeten komen.

Een betaal systeem behoord veilig te zijn.

IP camera op ieder automaat om te checken of er mee gerommeld is blijkt te duur te zijn voor de banken.

De oplossing is dan om skimmen te voorkomen deze handeling waarbij de klant in een land waar skimmen uitgezet is met een hoop gedoe wordt opgezadeld.
IP camera op ieder automaat om te checken of er mee gerommeld is blijkt te duur te zijn voor de banken.
Volgens mij vind skimming niet zozeer plaats via geldautomaten bij banken, maar meer bij b.v. supermarkten, cafe's etc.

De beveiliging van dit soort betaalautomaten is lijkt mij de taak van de uitbater en de leverancier van de terminal.
Precies, skimmen vind zelden tot nooit plaats bij bankautomaten, maar juist bij kleine winkeltjes waar verouderde pin apparatuur in gebruik is en er weinig aandacht voor beveiliging is. Dus wat een onzin hierboven over die camera's.
Heb je hier cijfers over?
Laatst zijn er toch een hoop studenten in Delft geskimd en dit was een bankautomaat.
dit is een onderdeel van het 'veilig zijn'
en een hoop gedoe wordt het pas als je geskimmed bent, niet dat ene belletje naar interhelp/rabobank.

maar het staat je vrij om bij een bank je rekeningen te hebben die dit soort maatregelen niet treffen. :)
Camera's zitten op de automaten. maar worden geactiveerd op het moment dat een gebruiker zijn pinpas in het apparaat stopt. Weet je hoeveel data het zal trekken op het moment dat je alle pinautomaten 24/7 zou monitoren? en dan hebben we het nog niet over het feit dat het per wet verboden is om zomaar camera beelden in het openbaar zomaar van alles en iedereen te maken.

Daarnaast moet je niet vergeten dat skimmers daar dan wel weer iets op zullen verzinnen.

Ik denk idd dat het goed is om standaard pinpassen in het buitenland te blokeren. maar wel dusdanig dat gebruikers makkelijk hun pinpas kunnen deblokeren. Door de gebruikers hier op attent te maken zal de impact laag zijn. en over een paar jaar is het gemeengoed.. Ook in het buitenland zou je pas kunnen deblokeren..
betaalsystemen zijn dan ook zeer veilig. Maar je kan nooit 100 procent veilig zijn, dat zullen de meeste mensen hier wel beseffen.

Van alle gevallen waar er geld gestolen is van een rekening kan ik je zeggen dat de absolute meerderheid van de klanten hier zelf (gedeeltelijk) voor verantwoordelijk zijn.

Bijvoorbeeld door een pin 1111 te gebruiken, hem ergens op te schrijven, niet opletten bij geld afhalen op mensen die de code afkijken, geen beveiliging op hun pc, in valse emails trappen, en ga zo maar door.

Maar wat zegt de bank? wij vergoeden dat wel (of toch in de absolute meerderheid van de gevallen)

Maar de banken weten dat er veel gesjoemeld word in het buitenland. Ook omdat geld daar soms moeilijk te traceren valt (denk maar aan western union richting Afrika, kans dat je de dader vind is zo goed als nul). En door dit standaard uit te zetten bespaart de bank geld dat ze anders aan die domme klanten kwijt zijn (sorry dat ik het zo plat zeg maar het komt er wel op neer voor de meerderheid van de getroffen gevallen) en bijkomstig bespaart het die klanten zorgen. In zekere zin is het extra service.

Maar ze hebben zeker nog andere trucjes in de doos. Bijvoorbeeld als je een visa hier gebruikt en je stapt op een rechtstreekse vlucht naar een ver land en je gebruikt hem meteen weer bestaat de kans dat hij geblokkeerd word. Men kijkt naar de oude locatie, nieuwe locatie & het tijdsverschil. Als de afstand te lang is tegenover de tijd blokkeren ze heel de boel.
Huh, Frankrijk, Spanje, Portugal zijn toch ook redelijk populair qua vakantieland hoor.
Anoniem: 340068 @horians20 juli 2012 15:00
Huh, Frankrijk, Spanje, Portugal zijn toch ook redelijk populair qua vakantieland hoor.
Duitsland Belgie Griekenland ook
Duitsland en België had hij al genoemd en zijn niet Zuid Europees. Griekenland inderdaad maar ook Italië is populair. Ik snap niet waarom je daar niet zou willen pinnen. Altijd contant betalen is ook niet alles.
Ik heb vorig jaar in Italië gepind, in 2008 ook. Verder eigenlijk nooit om een reden die zo simpel is dat je hem zelf had kunnen bedenken, dus ik zal je niet beledigen door hem te noemen.
Het is natuurlijk symptoombestrijding, maar de Rabobank heeft gelijk, ik kom meestal niet in Zuid-Amerika, dus als ik daar een keer wel heen ga bel ik wel even of deblokeer ik mijn pas online. Als ze echter besluiten dat ik eigenlijk ook nooit in Drenthe pin wordt het toch ongemakkelijk.
Ik vond het in Kiev ook wel handig. Kom je tot ontdekking dat een machine het niet voor je wil doen. Je weet niet waarom; de volgende doet het wel.
Dan ben je blij dat je bank buitenland pinnen niet standaard geblokkeerd heeft, ant je loopt lang te zoeken en die machines daar tonen alleen cyrillische teksten.
Filipijnen idem. Bij de ene automaat werk ING wel en ABN niet, bij de andere automaat is het precies omgekeerd, bij de derde werkt. geen een en bij de vierde allebei. Dat was in ieder geval zo in 2006.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 26 juli 2024 05:19]

Wat mij betreft mogen ook wel meer landen uit staan.
Ik heb het nog niet bekeken, maar het schijnt eenvoudig aan te zetten te zijn.
Als dat maar het geval is, telefonisch of via internet bankieren landen aan/uit zetten, mogen alle landen buiten Nederland standaard uit staan.
Dan zet ik zelf wel de landen aan waar ik naar toe ga of doorheen reis.

[Reactie gewijzigd door macaidwin op 26 juli 2024 05:19]

Anoniem: 394438 @CobraVE20 juli 2012 16:23
Gewoon blokkade ook standaard ook aanzetten voor Zuid/Oost-Europa, de kans dat de meeste mensen daar komen (buiten de zomer) is klein tenzij je professioneel chauffeur bent.

Waarschijnlijk gebruiken de meeste Nederlanders hun pas over het algemeen alleen in Duitsland, België, Luxemburg en Engeland.
Gewoon even wat werelddelen discrimineren. Vooral buiten de lente.
Goed initiatief. Doet alleen de Rabobank dit?
Belachelijk dat ze dit doen je zal er maar niet aan denken of op het laatste moment naar het buitenland moeten voor bijvoorbeeld werk of een familie iets...
Een bank moet het feit dat ze belachelijk slechte beveiliging gebruiken niet afschuiven op hun klanten door hun vrijheden te beperken. In plaats daar van moeten ze eindelijk eens hun verantwoordelijkheid nemen en met een betere veiligere oplossing komen. Of simpel weg accepteren dat door hun eigen toedoen andere nu eenmaal instaat zijn geld te stelen van de accounts van hun klanten.

Ik vind dit eerder een heel erg slechte zaak weer is de consument de dupe van het feit dat banken simpel weg weigeren om voor een betere beveiliging te zorgen.
Dus de Rabobank is verantwoordelijk voor de slechte beveiliging van alle pinautomaten waar je pas geskimd kan worden? Vreemde beredenering.

Pinautomaten vallen compleet buiten de verantwoordelijkheid van je bank.

*
Edit 1442u
Pinterminals bedoel ik, in winkels, onbemande tankstations etc.

[Reactie gewijzigd door Gravit0n op 26 juli 2024 05:19]

Onzin. Pinautomaten zijn de enige reden dat er nog geen pinpassen zonder magneetstrip zijn. Alle winkels, tankstations en mobiele terminals zijn al chip-only, maar omdat de banken nog steeds hun pinautomaten niet hebben vernieuwd, moeten pinpassen nog steeds die onveilige (lees: makkelijk te kopiëren) magneetstrip hebben. Daarom vindt de fraude ook altijd plaats bij pinautomaten en niet in winkels op bij tankstations, want die hebben hun zaakjes wel op orde.
@hieronder: ik praat over NL geldautomaten (flappentap, niet de automaten in winkels enz), die kunnen blijkbaar niet overweg met de EMV chip. Anders was de magneetstrip al van de passen verdwenen, zo is mij door mijn bank verteld.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 26 juli 2024 05:19]

Volgens mij zijn de pinautomaten al gereed voor chip betalingen. Alleen in het buitenland zijn nog veel machines die nog met de magneetstrip werken.
Precies. Die magneet strip zal ook nog jaren moeten blijven. Maar in Nederland zal er door het chip gebruik minder geskimd worden en zullen de Nederlandse banken minder schade lijden.
In Nederland hebben de winkels inderdaad een chip lezer, dit geld helaas niet voor winkels/bedrijven in het buitenland. Daar zijn er nog genoeg die geen chip lezer hebben en waar je dus vrij gemakkelijk geskimmed kan worden.

Haal geld uit een automaat in Spanje en een uurtje later is je rekening geplundert vanuit diep donker afrika, de kaaiman eilanden of een eilandje in de stille zuid zee.
Anoniem: 61983 @Taghorn23 juli 2012 09:03
Volgens mij was Nederland juist één van de landen die achterliep met de chiplezers in de winkels. Dat is nu opgelost. Duitsland heb ik de laatste 5 jaar geen magneetstriplezer meer gezien.
nee, helaas.
mijn tankpas is nog eentje met een magneetstrip en die wordt ook overal nog geaccepteerd (in diezelfde terminal)
het staat dus nog niet helemaal uitgefaseerd bij tankstations en/of betaalterminals.
Janoz Moderator PRG/SEA @Rob Coops20 juli 2012 14:41
Ze zijn al hard bezig om de magneet strip uit te faseren, maar zolang het nog ergens gebruikt wordt kun je niet je passen zonder uit gaan geven. Daarnaast heb ik een duidelijke brief thuisgestuurd gekregen waarin dit aangekondigd werd. Ook heb ik een sms-je mogen ontvangen met de mededeling dat mijn pas uitgezet was voor buiten europa. Ook is de pas niet zomaar voor iedereen uitgezet. Het aanzetten is ook heel simpel en kan oa gewoon via internet bankieren, bellen naar je eigen bank of bellen naar interhelp.
Anoniem: 457207 @Janoz20 juli 2012 15:08
In België heb je de magneetstreep ook nodig om binnen te geraken in de bank buiten kantooruren. Veel banken hier hebben geen geldautomaten meer buiten maar wel hun eigen self-service automaten binnen die je dan ook als je geen klant bent van die bank kan gebruiken voor geldafhalingen.

Verder is mijn Q8 tankkaart magneetstreep-only maar ik vermoed dat die 'gelockt' is dat ze enkel werkt in Belgische Q8 terminals die naast de pomp staan.
"De Rabobank belooft dat klanten die vergeten hebben hun pas aan te zetten direct over hun geld kunnen beschikken als ze dit alsnog doen via internetbankieren of als ze bellen met de Rabobank of Interhelp"

Zo'n ramp is het dus niet.
Toch wel, je moet maar je ABN of Rabo Calculator onderweg meenemen.
Dan ook internet hebben en een laptop om op internet bankieren in te loggen.
Of bellen......naar de bank of Interhelp.


Dus dan sta je langs de autoroute/autobahn of verder, net getankt, 100€ moet je afrekenen
en dan erachter komen dat jouw pas het daar niet doet. En dat op een zondagavond of nacht omdat je niet op een zwarte zaterdag vast wilt staan. Met 2 slapende kids achterin.
En dat tankstation laat je niet doorrijden na het invullen van een autoincasso formulier hoor.

Maar verder on-topic: bovenstaande voorbeeld weegt niet op tegen al die ellende van skimmen die met de blokkade maatregel wordt voorkomen.
Vind het een erg goede maatregel, te simpel om te bedenken tijdens het ontwerp van de passen destijds.

[Reactie gewijzigd door jippe op 26 juli 2024 05:19]

Anoniem: 313723 @jippe20 juli 2012 14:48
Interhelp is 24/7 bereikbaar, dus dat lijkt me ook geen probleem.
Het gaat dan ook alleen over buiten Europa. In Europa zal het pas altijd blijven werken.

Zonder vervangend betaal middel (creditcards, contanten of zelfs nog de travellercheques) buiten Europa bivakkeren is sowieso al een slecht idee dus ik denk niet dat hier veel mensen écht last van zullen hebben.
En daarnaast ook nog eens de pas langer dan 2 jaar(oid) niet in 1 van de landen buiten de eu gebruikt te hebben. mijn pas is nooit geblokkeerd omdat ik die regelmatig in de VS gebruik.
Dan zou dat dus mét de auto, buiten Europa moeten zijn? Dat zullen volgens mij niet zó veel mensen zijn, of wel? De meeste autovakanties spelen zich toch binnen Europa af?
Dan gebruik je toch die creditcard!
Deels heeft hij natuurlijk wel een punt. Veiligheid kan op veel manieren worden verkregen en daarbij moet je altijd kritisch blijven nadenken over de juiste balans tussen zichtbare en onzichtbare veiligheid voor de gebruiker. Je wil een gebruiker zo min mogelijk lastig vallen en in dit geval ondervindt een gebruiker nou eenmaal hinder van deze beveiligingsmaatregel, hetzij weinig.
Het enige alternatief is eigenlijk de magneetstrip helemaal van de pas te verwijderen. Echter kun je dan helemaal niet in de VS uit de voeten met je kaart. Dus nog meer impact voor de gebruiker eigenlijk.
Iedereen moet je handje vast houden in het leven omdat je iets zou kunnen vergeten. Man wat ben je een watje die zo iets simpels niet zelf kan regelen of in de gaten houden.
Ik vind dit eerder een heel erg slechte zaak weer is de consument de dupe van het feit dat banken simpel weg weigeren om voor een betere beveiliging te zorgen.
Bovendien is dit een extra trap in de beveiliging. Het liefst zou ik bij een bank gewoon een lijstje willen zien waar ik per land kan aanvinken waar ik mijn pas kan gebruiken.

En moet je ff snel weg, 1 minuutje werk om bij te werken en klaar. Pfffffff niet zo spatsisch moeilijk doen.
Daarvoor kon je even langs een rabobank filiaal voor de invoering, waar ze een notitie maakten, en handmatig tijdens de invoering het buitenland naar keuze "aanzetten" voor je.

Hebben wij gedaan voordat we 28 mei op vakantie gingen naar Marokko, en we konden dus zonder problemen na 1 juni door blijven pinnen daar.
Onzin, je weet vooraf waar je naar toe gaat. Vaak heb je buiten europa ook extra documenten zoals visa nodig. Nadenken moet je toch, dit is gewoon een kleine extra schakel.
Het is juist een heel goede maatregel die allang eerder had ingevoerd moeten worden.
Nu nog een whitelist voor incasso's, een standaard controle op naam en we zijn al een eind op de goede weg.
Slechte zaak, blablabla. Het levert iig veel op en als je dan net in die uitzonderingspositie zit dat jij naar Zuid-Waziristan moet voor een familiedingetje dan bel je gewoon even met je bank en zetten ze de handel aan. Of vlieg jij 24/7 de hele wereld rond?
Goed om te weten ben van plan om op vakantie te gaan buiten europa.
Wist niet dat de ABN hiermee bezig was.
Neen, bij KBC (Belgische bank) was dit vorig jaar al ingevoerd.
Anoniem: 255129 20 juli 2012 16:15
Ja, ik kreeg ook zo'n brief. Net voor ik met vakantie zou gaan naar Engeland (Wales)
Spul nog even nagekeken en ja hoor, het klopte allemaal.
Mijn betere wederhelft en ik hebben twee betaalrekeningen. Een gezamelijke en een waar zij haar 'zakelijke' dingetjes af handelt. In totaal hebben we dan ook drie bankpassen.
Ca 2 weken voor het einde van de vakantie weigerde ineens haar pas voor onze gezamelijke rekening, geblokkeerd (not authorised)!!
Gebeld met Rabo. Vlgs de dame was dat omdat het systeem aangaf dat er MOGELIJK met de pas gefraudeerd werd. Deblokkeren was niet mogelijk (we waren er zeker van dat er niet gerommeld kon zijn). "Nee, u krijgt nieuwe passen met een nieuwe pincode, kan niet anders".
Nou ja, we hebben nog twee passen, laat maar.
Eén week later zijn ook beide andere passen ineens geblokkeerd, passen van twee verschillende rekeningen. WTF !!! gebeld, zelfde verhaal. MOGELIJK........
Maar WIJ hebben het probleem!!
Uiteindelijk is er kontant geld overgemaakt via Western Union. Met een creditkaart en met dat geld hebben we de vakantie uit kunnen zingen. Eenmaal thuis nieuwe passen ontvangen met......de oude pincodes!!!
Dus...beveiligen, prima, maar verlies het belang van de klant ook niet uit het oog. Nou zat ik nog in West-Europa, maar ik moet er niet aan denken dat het me bijv overkomen was tijdens onze autoreis naar Kazakhstan of tijdens onze campertrip van een paar maanden in de achterlanden van Australië.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 255129 op 26 juli 2024 05:19]

Dit is niet het gevolg van deze mogelijkheid die ze toevoegen, dit is meer het gevolg van automatische controle. Ik heb zelfde gehad in Roemenië. Daar Pinde ik in Boekarest 200,00 betaalde daar een ticket mee en vloog half uur later naar Timisoara. In Timi had ik geld nodig en pinde daar ook. Volgende dag, pas geblokeerd door de ING.

Reactie van de ING. Mogelijk fraude omdat de afstand tussen pinnen en de tijd tussen verplaatsing volgens hun systeem niet mogelijk was. Toen ik het verklaarde was het binnen een paar uur geregeld.
Heb een soort gelijk iets gehad met Amsterdam - Kaapstad. Net voor en net na je vlucht pinnen is geen goed idee blijkbaar :)
Bizar, misschien dat er ergens iets mis zit in het algoritme dat transacties als verdacht aanmerkt (dat het bijvoorbeeld lijkt alsof een terminal in Wales eigenlijk in Wit Rusland staat oid).
tja, Rabobank hè?

Binnen onze familie zijn het laatste jaar zaken aangepast waarvoor een paar keer hypotheken, rekeningen, adressen etc aangepast moesten worden.

Keer op keer een DRAMA. Niets is in één keer gelukt, noch binnen een redelijke termijn. Adres wijzigen wat drie keer mis gaat en 3 maanden duurt, dat soort grappen.
moet ik uit dit artikel opmaken dat vooral buitenlanders zich bezighouden met dat skimmen, of zijn het nederlanders die speciaal over de grens trekken om hun criminele activiteiten uit te buiten
Het zijn doorgaans wel oost-europeanen die zich bezig houden met skimmen maar in principe kan iedereen dit doen. Feit is echter dat geskimde passen vaak gebruikt worden in het buitenland om rekeningen te plunderen en dit probeert de Rabobank nu te voorkomen.
Ik denk dat de oost blok landen wel hoog staan in de lijst die skim apparatuur plaatsen.
Lees de nieuws berichten maar als ze wel iemand te pakken krijgen die de apparatuur plaatst.

Het is natuurlijk niet zo dat alleen mensen uit oost blok landen dit doen.
In Europa werken (bijna) alle geld en betaalautomaten met de chip op je pas. Die is erg lastig te kopieren. De meeste fraude gebeurt met magneetstrippen en daar betaal je eigenlijk alleen buiten Europa mee (en dan speciaal in de VS en zuid-amerikaanse landen)...
Hoe gaaf (en privacytechnisch eng) zou het zijn om als bank de feature aan te bieden dat je alleen je pas mag gebruiken in een straal van 500m van je mobiele telefoon of een ander geo-positioning apparaat? 't Is maar een idee, zitten bergen aan haken en ogen aan, maar dat legt volgens mij wel een aardige drempel op het succes van skimmen.
Dit blijft lastig. Ken je de security triangle?

http://blog.rootshell.be/.../08/security-triangle.jpg

Wanneer je naar security gaat (zoals jij vermeld) dan moet je ´ease of use´ en ´functionalities´ opgeven. Het is niet handig om gebruikers een geo apparaat mee te laten nemen b.v.

En ook dit moet je weer beveiligen. Wat als ze om de geogebeuren heen kunnen? Blijft techniek en dus ook te omzeilen...
Hmmm... telefoon kwijt of gejat, en je pinpas ook geblokkeerd zodat je lastig een andere kan kopen. En dan heb ik het nog niet eens over signaalverlies, netwerkstoringen, pinautomaten binnen waar je geen GPS ontvangst heb, etc. Grappig idee, maar ik denk niet dat dat hem gaat worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.