Rabobank stopt met mobiele abonnementen

De Rabobank stopt met de verkoop van telefoonabonnementen en telefoons. De mobiele tak van de bank wordt de komende twee jaar in stappen afgebouwd. De bank stopt omdat de mobiele telecom-activiteiten steeds verder af zijn komen te staan van de bancaire activiteiten.

De Rabobank wil de mobiele activiteiten de komende anderhalf tot twee jaar in stappen afbouwen, laat het op de eigen website weten. Het gaat stoppen met de verkoop van mobiele telefoons en zal ook geen mobiele abonnementen meer aanbieden. Voor de huidige klanten heeft de stap op korte termijn geen gevolgen. Die kunnen de looptijd van hun contract uitdienen. Ook voor prepaidklanten verandert voorlopig niets. Aan het einde van de looptijd ontvangen klanten van de bank 'een persoonlijk aanbod dat het beste past bij hun belprofiel'.

Rabobank stapte in 2006 in de mobiele markt en biedt sindsdien prepaiddiensten en abonnementen aan, waarbij het verkeer loopt via het netwerk van KPN. Volgens de bank is inmiddels "de strategische reden voor het hebben van een eigen Mobile Virtual Network Operator vervallen." De bank wilde in de mobiele markt stappen omdat het veel toekomst zag in mobiel betalen. Dat is inmiddels gemeengoed, waardoor de noodzaak voor een eigen mobiel netwerk niet meer aanwezig is.

Rabo Mobiel

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

05-01-2013 • 14:43

44

Submitter: Keypunchie

Reacties (44)

44
39
27
3
0
1
Wijzig sortering
Ik heb nooit zo goed begrepen waarom partijen als de Rabobank met dit soort dingen zijn begonnen. Ze vonden "mobiel betalen de toekomst", maar ze zijn in het verleden toch ook geen internetprovider gestart? Of in een nog verder verleden een eigen postbezorgdienst en papierfabriek begonnen? Het was ook niet alsof in 2006 het heel slecht gesteld was met de mobiele telefoniemarkt in NL. En ook al zou dat zou zijn, dat ga je niet verbeteren door een virtuele provider te starten op het netwerk van een al bestaande provider.

Het lijkt me dus volkomen logisch dat ze stoppen met dit soort diensten. Zelf als het geld opleverde vind ik het nog een rare keus: als ze bij de Rabobank beginnen met het verkopen van loempia's op de markt kunnen ze daar vast ook geld mee verdienen, maar dat doen ze toch ook niet?
In de jaren 90 had de Rabobank zijn eigen internetprovider, Trefpunt. Toen ook om het internetbankieren te stimuleren. Toen internetaansluitingen eenmaal gemeengoed werden hebben ze deze activiteiten verkocht aan KPN.
maar ze zijn in het verleden toch ook geen internetprovider gestart?

Dat zijn ze zeker wel. Tref.nl heette hun internet dienst die nog behoorlijk successvol was in de begin dagen van het internet, vooral in de gebieden met een slechte dekking waren zij actief. Logisch ook gezien hun achterban. Ze ontsloten in die tijd ook een hoop (basis) scholen.

De Rabo is over het algemeen toch redelijk innoverend bezig, zolang het secundair is aan hun dienstverlening als bank heb ik daar geen problemen mee. Wat daar nog bij komt is dat de bankzaken die jij bij de locale Rabobank doet niets te maken hebben met Rabo Nederland. Waardoor die weer vrij zijn om andere zaken te regelen zoals dit.

Net zoals hun internet provider tak stoppen ze er weer mee als het niet meer rendabel is of als het doel is bereikt. Ik kan het eigenlijk alleen maar toejuichen, als meer bedrijven dit zouden doen komt er ook meer innovatie (en versplintering van diensten dat ben ik wel met je eens, maar dat hoeft niet perse erg te zijn).
"Logisch ook gezien hun achterban."

Wat een onzin. Rabobank is al jaren een van de grootste banken van Nederland (en omstreken). Dat wordt je niet door jezelf vooral te richten op het achterland.
Ook in de steden was en is rabobank niet uit het straatbeeld weg te denken.
In Europa vinden we dat bedrijven altijd tot hun 'core' moeten blijven, maar in andere landen zoals Korea doen grote bedrijven heel erg veel meer. In Korea heb je bijvoorbeeld afwasmiddel van LG, waar wij ze hier alleen kennen door van hun consumer electronics-tak.

Als ze hier winst me maken en het hun dienst beter maakt snap ik niet waarom ze het opheffen.
maar in andere landen zoals Korea doen grote bedrijven heel erg veel meer
Dat heeft niet zo zeer met binnen je "core-business" opereren, maar meer te maken met het feit dat wij in het westen niet op de hoogte zijn van wat LG precies allemaal doet. LG's core omvat nu eenmaal veel meer dan alleen consumenten elektronica.
En toch hebben die bedrijven daar vaak een veel bredere basis dan Europese en Amerikaanse bedrijven.
Bijvoorbeeld het bedrijf Lotte: dat heeft supermarkten, banketbakkerijen, voedselfabrieken, bioscopen, hotels, attractieparken, woontorens, banken, honkbalteams en olieindustrie.
Of Hyundai, wat naast grote machines en auto's ook gewoon upmarket warenhuizen heeft.

In Nederland zie je de Bijenkorf toch niet zo snel ook opeens auto's maken, booreilanden bouwen, een attractiepark beginnen en dergelijke. Op de een of andere manier is het bij 'onze' bedrijven allemaal wat meer afgebakend.
Dergelijke conglomeraten hebben we hier in Nederland ook, zoals bijvoorbeeld Pon Holdings B.V. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pon_Holdings) (de wiki pagina is niet up to date, recentelijk heeft Pon nog meer bedrijven gekocht in gebieden buiten transport)
Natuurlijk kleiner, maar we zijn ook maar een klein land.
Het is heel simpel, je kan wel alles willen doen maar vaak lukt het niet om alles goed te doen. Stel dat LG met consumentenelectronica 10% marge maakt met 50 investering. En dat LG 5% marge maakt op wasmiddelen met 35 investering. Dan maak je inderdaad op beide winst, maar LG maakt op de 35 maar 5% marge terwijl met wat ze goed kunnen daar 10% marge op hadden kunnen maken.
En dat is precies het korte termijn denken waar we zo goed in zijn in Angelsaksische landen. Wat is er mis met 5% marge ipv. 10%? Je hoeft er in beide gevallen niet op toe te leggen en als je een beetje handig/goed bent dan krik je die 5% nog wat op. Als je alleen naar het nu kijkt dan verkoop je die 5% business voor wat snel geld.
Helemaal mee-eens, en daarnaast als je in meerdere sectoren zijn ben meer risico bestendig.

Je ziet bij private bedrijven nogal eens dat er 2 totaal verschillende zaken aan elkaar gekoppeld worden. Zodat als het een slecht gaat het ander de klap (deels) kan opvangen.
Uit hun persbericht:
"Op dit moment wordt onderzocht hoe het stoppen van de dienst met zo min mogelijk impact op klanten en medewerkers kan worden gerealiseerd."
Ik proef hieruit dat ze zich in de etalage gezet hebben.
Verkoop levert cash op waarmee hun kapitaalbuffer omhoog gaat.
5 dagen geleden in dit dossier.
"Tenminste 10 procent van het voor risico ongewogen eigen vermogen van een systeembank moet worden aangehouden als buffer. "
Rabo (van rating AAA naar AA- ) doet er veel aan om de best gewaardeerde bank te blijven.
Dat aspect mis ik in dit verhaal.
En wat is de verkoopwaarde van de 90.000 klanten?
KPN, Hi of Telfort zal waarschijnlijk gunstige verlengingen gaan aanbieden.
En wat is de verkoopwaarde van de 90.000 klanten?
Zeer weinig tot niets in vergelijking tot ev van de Rabo..
Het was wel een van de weinige operators met een fair use policy bundel op het kpn netwerk.
Ik had het daarom even overwogen maar om er een rekening voor te openen bij de Rabobank ging mij te ver.
Dit valt best mee hoor, neem philips, die doen ook van alles, shell heeft lange tijd ook allerlei andere dingen gedaan dan olie produceren en verkopen. De trend is nu wel dat dat minder word of dat bedrijven opsplitsen maar het gebeurd nog steeds wel. Overigens is de stap van wasmachines naar consumenten elektronica ook niet zo groot gezien er nog steeds een grote overlap in expertise is.
newsflash, ook met philips gaat het niet al te best.
Rabomobiel was ook niet echt goedkoop. Het bereik top vanwege het KPN netwerk.

Einde van het jaar dus opzoek naar een andere provider.

Tip: werk je of zit je in het onderwijs , kijk dan eens of je school een contract heeft met slim.nl of surfspot. Daar zitten aanbiedingen bij voor half geld en toch een telefoon.
Slim.nl heeft Vodafone als partner .
Anoniem: 382732 5 januari 2013 16:52
Heel verstandig. Mobiel betalen gaat het ongetwijfeld worden, maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet via een smartphone te gaan. Een kleine tablet met wifi voldoet net zo goed (of welk andere device dan ook).

Laat de banken zich concentreren op het mobiel betalen zelf.
Is een goed ding. Deze crisis is mede zo groot doordat banken te ver van hun core business zaken gingen doen voor nog meer winst.
Huh wat??

Beetje offtopic maar volgens mij was de crisis zo groot om dat banken te gemakkelijk kredieten verstrekte (weldegelijk core business dus)!!
Verder is de Rabobank in Nederland de enige Grootbank die geen staatsteun geeft gekregen en dus kennelijk ondanks de niet core activiteiten de huishouding aardig op orde had!!

Verder begreep ik het al niet waarom Rabo ooit in de mobiele abonnementen is gestapt, dus er nu uitstappen vind ik alleen maar meer dan logisch
Het ging voornamelijk om het bankieren. Nu hebben ze de apps,ook op android en zoals,bij mij op phone8 (ios weet ik niet,zal vast wel). Het Rabo had veel nuttige doelen,zoals een limiet op je belbundel. Voornamelijk de jeugd kon via de ouders een abo krijgen zonder dik eroverheen te gaan.
het heeft veel voordelen.
Qua bundel tegoed en telefoon aanbod lag het niet in de juiste markt. Daarbij moest je volgens mij rabobank gebruiker zijn.
Off-topic:
De Rabobank heeft weldegelijk staatssteun ontvangen, welliswaar niet in Nederland maar wel in de VS in totaal 23,75 miljard http://www.nrcnext.nl/blo...jard-dollar-aan-leningen/

On-topic:
De stap om te een Virtuele Mobiele Operator te worden was in die tijd wel slim, het mobiele betalen was toen nog geen gemeen goed en hiermee waren ze de eerste bank in Nederland die dit deed.
Nu internet op de mobiel normaal is, is hun missie geslaagd en kunnen ze weer richten op de core-business.
De crisis is zo groot geworden omdat mensen meer spullen willen kopen dan ze kunnen betalen en daarvoor meer geld zijn gaan lenen dan ze terug kunnen betalen.
Niet helemaal. Het grootste probleem is niet het geldgebrek bij individuen, maar bij banken. Het dekkingspercentage bij de meest betrouwbare banken (zoals de Rabobank) ligt nog altijd onder de tien procent. Dit is puur omdat banken meer willen uitlenen dan ze binnen kunnen halen aan spaargeld.

On-topic:
Ik heb nooit echt het nut ingezien van deze service. Het netwerk, zoals gezegd, is van KPN. Rabobank zelf voegt praktisch geen waarde toe qua mobiele betaling - en tegenwoordig al helemaal niet. Ik ben blij dat ze het durven toegeven nu blijkt dat een service niet meer nodig en gewenst is.
In den beginne (2006 dus) kon je bij de Rabobank alleen mobiel bankieren als je ook Rabo Mobiel had. Omdat men dan wist welke klant er binnen kwam aan de hand van het mobiele abonnement. Tegenwoordig gaat de verificatie anders en is die koppeling niet meer nodig, dus verdwijnt ook de noodzaak om zelf een virtuele operator te hebben.

In het begin was trouwens ook Orange de fysieke operator en niet KPN. Met die wisseling van fysieke operator is de naam Rabo Mobiel gebleven, dat is dus al winst.
Goede zaak; mobiel betalen kan nu gewoon via apps die op iedere smartphone te downloaden zijn.
Iederen, ahum, nog geen apps voor Symbian....
Ja natuurlijk niet voor 100% van de telefoongebruikers, maar wel een hoop. Voor een Motorola uit 1995 zal er ook geen app zijn, maar dat doet er niet toe.

Ik hoop overigens wel dat ze hier snel NFC gaan ondersteunen, lijkt me voor sommige betalingen echt super handig. Al mag het maximumbedrag daar ook wel omhoog.
Ik hoop overigens wel dat ze hier snel NFC gaan ondersteunen, lijkt me voor sommige betalingen echt super handig. Al mag het maximumbedrag daar ook wel omhoog.
Ik doe zelf mee aan een proefproject met NFC betalen. Het is nogal een kip/ei-probleem. Zolang mensen nog geen NFC-chip hebben, bieden dienstenleveranciers, zoals een koffiebar de mogelijkheid niet aan. Zolang je in de koffiebar nog niet snel met NFC kan betalen, zullen mensen geen chip aanschaffen.

Ook is het zo dat ten opzichte van "traditioneel chippen" (met de chipknip op je betaalpas) het nog niet echt heel veel voordeel geeft. Het is maar marginaal sneller. Het grootste voordeel voor mij als gebruiker zit hem vooral erin dat hij automatisch oplaadt, dus dat ik nooit meer mijn saldo hoef te checken.

En er zit het beveiligingsaspect aan: hoe voorkom je dat "per ongeluk" een betaling plaatsvindt, of dat de chip door een fraudeur op grote afstand wordt uitgelezen. En hoe zorg je dat tegenmaatregelen niet ten koste gaan van het gebruiksgemak.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 15:50]

Zoals je zelf al zegt, het is niet sneller maar makkelijker. Een chipknip moet je steeds opladen, je mobieltje kan zichzelf opladen elke keer.

Wat betreft het beveiligingsaspect, Ik neem aan dat er bij een betaling toch wel een verificatie zit? Dat je bijvoorbeeld op 'Ok' moet drukken om te betalen?
Maar je bent van harte welkom hoor, in de 21e eeuw

;)
Inderdaad, we hebben de 808, vorig jaar geïntroduceerd, de beste cameratelefoon ter wereld. Draait Symbian. En er zijn er nog wel aan aantal.
Je kunt op die telefoon toch gewoon naar de mobiele versie van Rabo telebankieren. Die werkt bijna hetzelfde als een app.
Die voelde ik al aankomen bij het begin van Rabo mobiel

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.