Symbian Foundation geeft kernel code vrij onder EPL-licentie

De Symbian Foundation heeft de broncode vrijgegeven van de EKA2-kernel, tezamen met diverse tools voor ontwikkelaars van Symbian-software. De kernelcode is voorzien van een Eclipse Public License en vrij te gebruiken.

Het vrijgeven van de broncode van de EKA2-microkernel, die geschikt zou zijn voor het aansturen van meerdere processors, is een belangrijke eerste stap in het streven van de Symbian Foundation om het gelijknamige mobiele OS om te vormen tot een open platform. De stichting zegt medio 2010 de broncode van het gehele OS vrij te zullen geven en op schema te liggen in dit streven. In de eerste maanden van zijn bestaan verstrekte de Symbian Foundation uitsluitend broncode aan leden van de stichting, maar inmiddels komt ook broncode openbaar beschikbaar op basis van de Eclipse Public License.

In een toelichting op het vrijgeven van de EKA2-kernel, laat Symbian Foundation-ontwikkelaar Daniel Rubio weten dat de drie maanden die het gekost heeft om het opensource-pakket samen te stellen vooral nodig waren voor de bouw van extra ontwikkeltools. In de Kernel Taster-kit is onder andere een ARM-compiler te vinden, naast een emulator op basis van Qemu en ondersteuning voor de Beagle Board-ontwikkelhardware.

Hoewel Symbian-telefoons nog altijd de markt domineren, wordt er er door onder andere Android- en het iPhone-platform aan het marktaandeel van Symbian geknaagd. In de hoop het tij te keren, besloot Nokia na de overname van Symbian om het platform geheel open te maken. Toekomstige Symbian-applicaties zouden gebouwd moeten gaan worden met behulp van de Qt-toolkit, waardoor met name de gui zou moeten verbeteren. Het zal echter nog zeker twee jaar gaan duren voordat de huidige S60-interface geheel op de schop is genomen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-10-2009 • 16:02

35 Linkedin

Submitter: user109731

Lees meer

Symbian port S60 naar Atom-platform Nieuws van 17 april 2009
'Android is geen open besturingssysteem' Nieuws van 24 februari 2009
Doek valt voor Symbian UIQ Nieuws van 9 november 2008
Symbian: beter geen Linux op telefoons Nieuws van 19 september 2008
Nokia neemt Symbian over Nieuws van 24 juni 2008

Reacties (35)

35
34
21
1
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 295700
25 oktober 2009 16:45
Ik vraag me af hoe lang Symbian nog stand houdt. Symbian is ooit geschreven om op zeer beperkte platforms te draaien. Dat merk je goed als je er voor gaat ontwikkelen. Linux is een logische vervolgstap.
waarom denk je anders dat nokia voor z'n top line phones over stapt op debian, en vervolgens alleen de mid ranges en budget nog van symbian zal voorzien...

maken ze bovendien ook het boeltje nog open source zodat ze zelf nog maar half zoveel programmeurs nodig hebben om er aan te werken...

Goeie zet nokia ...
Volgens mij komen de top line Nokia phones nog steeds uit met Symbian.
Is het juist niet goed dat het is ontwikkeld om op beperkte platformen te draaien? Het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk. Ook Symbian is aan evolutie onderhevig. Wellicht zou je bv met extentions oid kunnen werken welke de meer zware functies voor krachtigere platformen beschikbaar stellen.
Zal het dan niet gewoon van telefoons af naar kleinere platforms verhuizen? (horloges, afstandsbedieningen, etc)
een simpele zoek op wikipedia en je vind het antwoordt.
 • Real-time garanties (kan linux nog niet)
 • "nanokernel" (is linux niet)
 • (Geschreven voor ARM processoren)
of de laatste een plus of een min is, is een discussie maar low/mid budget zal altijd een ARM zijn (waarom niet alles)
waarom denk je anders dat nokia voor z'n top line phones over stapt op debian, en vervolgens alleen de mid ranges en budget nog van symbian zal voorzien...
Daarbij als de Kernel interessant genoeg is zal er vast een Debian port voor gemaakt worden.
Dat is een goed begin. Tijd om behoorlijk wat zooi te gaan herschrijven. Ze mogen allereerst beginnen met die 10000 verschillende soorten string "descriptors". Het was handig in de jaren 80 maar dat hoeft nu toch niet meer gebruikt te worden?

En dan mag het volgende er ook uit:

- CleanupStack
- de huidige Exceptions paradigma
- Active Objects
- de vreemde API met een hoge leercurve.

En waarom heb je nou weer Perl nodig om de boel aan te praat te krijgen?

Alles moet herschreven worden zodat je gewoon direct met normale C/C++ aan de gang kan gaan zonder dat je allerlei plugins e.d. moet installeren.
Anoniem: 295700
@Comp_Lex25 oktober 2009 19:02
Dat is er al: Linux
Ik vind Linux eigenlijk behoorlijk "zwaar" voor een mobile OS en het is niet het meest betrouwbaar door zijn monolithische natuur. Je zult het niet zo snel zien draaien op goedkope Nokia/Samsung/SE/LG telefoontjes.
Anoniem: 316446
@Comp_Lex26 oktober 2009 09:07
Dat de kernel monolithisch is heeft niets met de "zwaarte" te maken, maar met hoe het zich manifesteert tijdens runtime.
De hoeveelheid code die mee-gecompileerd wordt met de kernel wordt gewijzigd (lees afgeslankt), bijvoorbeeld via preprocessors (een handige feature ven C), maar ook wordt de kernel conditioneel gecompileerd via de make-configuratie..

Dat is ook wat je voortdurend ziet gebeuren.

Linux kan zelfs op een horloge draaien:

(dit is als grapje bedoeld, maar het is ook mogelijk)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 316446 op 26 oktober 2009 09:09]

Het wordt ook wel een beetje tijd om de huidige symbian interface te vervangen, kijk er al een tijdje tegenaan, en tis niet zo gelikt als sommige android of WM interfaces.

Nu de broncode op straat ligt is het voor veel meer mensen mogelijk om er iets mee te doen, dus ik hoop dat die verwachting uitkomt:) Ik denk dat Symbian tot veel meer in staat is dan nu.
Die interface zijn ze hard mee bezig, maar duurt een tijdje nog zeggen ze. Ik denk dat je met de kernel alleen nog niet heel erg ver gaat komen ( al hoeft er natuurlijk maar 1 die-hard met tijd teveel te zijn die een basis legt waar anderen op voort kunnen bouwen, dan kan het hard gaan ). Als alles OSS is in 2010 dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Maar volgens mij is tegen die tijd ook Symbian's eigen nieuwe UI klaar, dus dan kan de community gaan concurreren...
Anoniem: 146875
@thegve26 oktober 2009 09:25
Het lijkt me nuttiger om eerst wat aan de stabiliteit van Symbian als geheel te doen. Ik hoor zoveel klachten over Nokia telefoons die continu vastlopen. Misschien dat het nu ook wat verbeterd kan worden door gebruikers.
Ik hoor op het werk alleen klachten voorbij komen over 1 laatste serie ( ik meen E75), die zijn allemaal retour naar KPN gegaan volgens mij en worden gewoon vervangen. Verder zijn die Nokia's met Symbian gewoon belachelijk betrouwbaar. Lees: in de lucht gegooid tot de bovenkant van het 2 verdiepingen hoge pand, vervolgens op de stenen terecht gekomen( niet goed gevangen ). Door de afdeling heen geschopt (per ongeluk volgens die collega). Van de trap af gevallen op plavuizen vloer. En dat allemaal met dezelfde telefoon. Neuh, de duurzaamheidstest doorstaan ze wel die dingen.
wil dat nu zeggen dat we binnenkort op onze nokia e71 en dergelijke een alternatieve versie van symbian gaan kunnen installeren ?
Ik vrees van niet. Je kan misschien profiteren van extra applicaties die geschreven worden, maar ik denk niet dat Nokia een firmware-update gaat uitbrengen voor reeds bestaande toestellen.
Het hoeft toch niet per se een filmware te zijn vanuit Nokia zelve? Het lijkt mij dat met het verspreiden van de broncode vooral de community kan aanpassen/verbeteren en mods uitbrengen, eerder dan Nokia, die daar niet zo gewillig mee is.
Wat betekent dit nu voor de al bestaande symbian-apperaten?
dat het mogelijk zou kunnen zijn dat er iemand de nieuwste symbian versie naar je oude E6x of E7x telefoon weet te porten zodat ie 'kwa featureset ) - weer een tijdje langer mee kan..
Het werd tijd dat ze het vrij gingen geven, want ze zijn marktaandeel aan het verliezen. Het lijkt er op dat Android erg veel marktaandeel van Nokia af gaat knabbelen. De nieuwe N900 met Maemo5 is uiteraard een meesterzet van Nokia, maar ik vraag me af of ze daar de aanval van Android mee af kunnen slaan.

Mijn ideale telefoon is een Nokia met Android, maar die lijkt er nog steeds niet te komen. Een Nokia met Maemo5 is een zeer goed alternatief, mits er een toestel komt dat wat minder zwaar is dan de N900. :)
Anoniem: 302565
@pven26 oktober 2009 09:23
Mooi, dan kan jij nog even wachten. Voor mij is het de N900 zoals ie is. gelukkig met maemo5 en niet met android. Het gewicht is voor mij ook geen probleem, ik ben groot en sterk :+

Symbian en maemo applicaties zouden (in de toekomst) ook uitwisselbaar zijn. Ik denk dat met het reviseren van de symbian code en het opensource maken ervan, nokia zeker geen windeieren zal leggen. Maar we mogen ook geen wonderen verwachten. Het zal nog eventjes duren voor al het werk gedaan is.

Ondertussen is naar buiten komen met meamo5 ook volgens mij een meesterzet.
Android is beperkt tot wat Google en de fabrikant toestaan. De insteek van Android is om alle functionaliteit naar het web te verplaatsen zodat je zonder verbinding (straks) niets (meer) kunt. Zit je even ergens waar geen dekking is, ben je de pineut, daarbij moet je voor verbindingen tot nog toe betalen dus is niet handig.

Maemo is Debian-gebaseerd en daarmee compatible. Alle Debian-Arm pakketten zijn te installeren en mits de interface aansluit op de schermgrootte, te gebruiken.

Kortom: Meamo is veruit superieur aan Android.
Over de N900 wil ik wenig zeggen, de vind een groot apparaat handig, de ander wil liever iets kleins. Voor mij mogen ze de N810 opnieuw uitbrengen, dat lijkt mij een ideaal apparaat, zeker als deze een beetje betaalbaar wordt (bv vergelijkbaar met een netbook), zoniet dan ga ik voor een AMD netbook zodra ik de centjes heb.
Anoniem: 112442
25 oktober 2009 20:10
Toekomstige Symbian-applicaties zouden gebouwd moeten gaan worden met behulp van de Qt-toolkit, waardoor met name de gui zou moeten verbeteren.
Slim om hier voor te kiezen.

QT4 heeft als voor deel dat het deze look en feel heeft dan het originele OS. Zelfs OS X wat nog niet voldeed in QT3.

Maemo ondersteunt ook QT.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 25 oktober 2009 20:44]

....uitsluitend broncode aan leden de stichting,...
Moet dat niet van de stichting zijn ?

Ontopic:
Ik vind het goed dat het open-source wordt, en ze blijkbaar goed op weg zijn :)
Voor spelfouten is het knopje "feedback" uitgevonden, een klikje, en een reply in het topic en het is klaar.

OT: Ben van mening dat symbian toch wel wat ouderdomsverschijnselen begint te vertonen. Een sprankje hoop op een boost van de OSS community bij het volledig vrijgeven van Symbian.

[Reactie gewijzigd door afraca op 25 oktober 2009 17:13]

Het zou een stuk beter zijn voor de kwaliteit van tweakers.net als tenminste de auteur van het stukje altijd de tijd nam om hier te lezen. Het "feedback" knopje is mij een worst. Deze pagina heeft een comment optie, en die moet tweakers.net maar leren waarderen. Anders is het niets anders dan een blaatbox om traffic te creeeren.
Don't worry: veel auteurs lezen de reacties en passen foutjes vaak ook aan. Maar a) het is het leukst voor andere bezoekers als de discussie onder het nieuws over het nieuws gaat, ipv van spelfoutjes die al dan niet gefixed zijn en b) in het Feedback-topic kunnen we makkelijker in discussie gaan; het topic blijft dan bovenaan met elke nieuwe reactie (en dat gebeurt met een nieuwsbericht niet).
Wij waarderen het als je wil helpen T.net beter te maken, maar andere lezers die in reacties achtergrondkennis en opinies willen lezen hoeven we daar niet mee te vermoeien, toch?
En toch zie ik bijna wekelijks iemand klagen over tik/spelfoutjes, en vervolgens weggemod worden, gevolgt door de opmerking waar het wel moet. Het feedback idee is mooi, maar het werkt niet (het is ook onlogisch dat het ergens anders moet, een reaktie is namelijk feedback en vice versa).

Misschien een veel beter idee is om naast de huidige mod levels een extra level in te voegen "spel/tikfout" en dat soort opmerkingen met dat nivo te modden? En mensen er op laten filteren die er geen zin in hebben om dat te lezen?

Daarnaast kan een storende tikfout soms een artikel erg onduidelijk maken, en dan is
het zeuren over die fout + reakties ineens wel op zijn plaats hier.

Verder, veel auteurs lezen, maar niet allemaal. Bij VirtualBox updates moet telkens weer gepost worden dat PUEL niet betekend dat het voor prive-gebruik is. En bij elke update klopt de auteur het weer vrolijk in (of over).

Dus ik denk dat T.net beter wordt als a) klachten over het artikel gewoon *zichtbaar* zijn (naar keuze) in de reacties (ik ga niet op 2 locaties controleren of een fout al gemeld is, ik meld dat hier) en b) auteurs verplicht de reacties nalopen die als "foutje" gemod zijn (of getagged, misschien is modden niet zo'n goed idee hiervoor).

[Reactie gewijzigd door J.J.J. Bokma op 26 oktober 2009 22:30]

Mijn eerste reactie: gooi die Symbian rommel in de vuilbak. Het loopt jaren achter op de concurrentie. Als je Symbian gebruikt lijkt het of je in een tijdmachine stapt naar het jaar 2000. Je kan wel de drol die Symbian is proberen op te poetsen door het aan te passen en het uit te breiden. Maar een drol oppoetsen geeft alleen maar meer troep.

Dit is van een voormalig Psion PDA gebruiker (Psion Netbook was de laatste) en verschillende Nokia's (Nokia E61 was de laatste).

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 26 oktober 2009 01:18]

Het verkopen van opgepoetste drollen werkt echter nog steeds goed voor een zeker bedrijf uit Redmond...
Het rare is alleen dat Windows CE en Symbian recentere OSsen zijn dan iPhone (gebouwd bovenop NeXTStep uit de jaren 80) en Android (= Linux uit de jaren 70).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 oktober 2009 23:22]

10 jaar terug had je wellicht gelijk, maar nu is slashdot te vaak een piswedstrijd tussen "elite" (het expert of everything, master of nothing type) opgevuld met cliches die 5 jaar terug al niet grappig meer waren (first post, in soviet russia, hey dawg, correlation is not causation etc.). Er is een reden waarom ik tweakers.net dagelijks lees ;-) Ook al is slashdot tijdzonewijs geschikter voor mij (Mexico).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee